Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
© Ș.M. Georgescu
© Ș.M. Georgescu

CINE A ALES UN ORGANISM IEFTIN (ÎN CĂUTARE DE ARGUMENTE PENTRU A JUSTIFICA PASUL AUTOMAT)?

 „Cine v-a lucrat aici?”, acum și în varianta spațială: o geantă cu unelte a unui astronaut NASA a fost pierdută în spațiu. I-a căzut omului în timp ce făcea reparații pe exteriorul Stației Spațiale Internaționale și „orbitează în jurul Pămîntului”. (A. M. S.)

 De ce lectura ne salvează de multe decizii proaste? Un bărbat din judeţul Botoşani şi-a tăiat venele cu un flex, intenționînd să se sinucidă după ce s-a autodiagnosticat cu cancer, citind diferite informații pe Internet. Dacă l-ar fi citit pe Jerome K. Jerome, ar fi aflat că și el a crezut că are toate bolile dintr-un compendiu de medicină, mai puțin sindromul genunchilor juliți (de care sufereau servitoarele). Numai că el a ales o croazieră, nu flexul. (S. G.)

 Alergătoarea Joasia Zakrzewski a fost suspendată pentru 12 luni de către un organism disciplinar de atletism din Marea Britanie, deoarece a mers cu maşina în timpul unei curse de 50 de mile în aprilie şi s-a clasat astfel pe locul trei. Ar fi și asta o variantă să pleci la maraton, cînd obosești mai faci cu mîna la o mașină, apoi mai alergi puțin. (A. M. S.)

 Un cuplu de pensionari din Australia a petrecut pe mare mai mult decît membrii unui echipaj: aproape 500 de zile la bordul navei Coral Princess, în nu mai puțin de 51 de croaziere care s-au ținut lanț. După lockdown-ul din pandemie, Marty și Jess au ales acest mod de trai ca fiind mai ieftin și de departe mai atrăgător decît viața într-un centru pentru persoane în vîrstă. Se pare că e o adevărată modă în Australia printre pensionari să își vîndă casele și să trăiască, mai ușor, pe mare. (A. A. D.)

 Președintele Kenyei, William Ruto, i-a mărturisit președintelui României, Klaus Iohannis, aflat în vizită la Nairobi, că presa locală îl ia peste picior pentru desele sale călătorii în străinătate. Klaus Iohannis e evident, la rîndul său, în căutare de argumente pentru a justifica lungul turneu întreprins în Africa, așa că, în mod sigur, cei doi s-au compătimit reciproc. Dar un turneu al unui președinte în mai multe țări africane e chiar o evoluție față de vremea în care un cunoscut parlamentar român făcea o călătorie oficială în insulele Vanuatu din Pacific, sub importantul pretext al servirii intereselor României. Mi-aduc aminte de acea vizită și de explicațiile ferme și stupide ale respectivului parlamentar, care parcă nici usturoi nu mîncase (pe banii contribuabilului) și nici gura nu-i mirosea. Nu-i mai spun numele, fie-i țărîna ușoară. (A. M.)

 Abia după ce m-am războit cu capacul unei cutii de lapte, am zărit avertismentul firmei producătoare care, cu iz de mîndrie, îmi prezenta „Capacul enervant. Rămîne atașat, dar îl deschizi dintr-un singur pas”. Cu tristețea unei lipse totale de abilități, trebuie să le aduc la cunoștință că pasul a fost însoțit de o șurubelniță și de o foarfecă. (S. G.)

 Un copil de 4 ani din Ploiești s-a închis în casă și nu i-a mai lăsat pe părinții lui să intre. Aceștia plecaseră fără cheie în timp ce el dormea, iar ușa s-a blocat automat în urma lor. Ulterior, nu li s-a mai permis accesul în propria locuință, așa că au chemat pompierii. Copilul nu s-a speriat deloc de apariția unui pompier la geam – se uita la desene animate. Ba chiar a vrut să-i probeze casca de protecție, apoi au ieșit din casă împreună, de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat. (A. A. D.

E BINE ȘI CUMVA UTIL, EMOȚIA SE AFLĂ LA MICĂ DISTANȚĂ DE ALTE MODELE CU URECHI

 Capul unei secte religioase din India, Pu Ziona, a întemeiat cea mai mare familie din lume care numără nici mai mult, nici mai puțin de 199 de membri. Pu Ziona, patriarhul din satul Baktawng, statul Mizoram, a murit acum doi ani, lăsînd în urma sa un număr de 38 de soții și 89 de copii. Nunparliana, fiul cel mare al lui Pu Ziona, are două soții și declară că tradiția poligamiei va dispărea odată cu el. Totuși, de la un tată cu 38 de soții la un fiu cu doar două e un regres imens, ceea ce e bine – încerc să-mi imaginez cum ar arăta ziua de 8 Martie în casa acestor oameni. (I. M.)

 După ce a fost părăsită de iubitul ei într-un restaurant, o englezoaică a comandat 48 de stridii, sărăcindu-l pe bărbatul care a cutezat să n-o mai vrea. Bine, eu cred că și stridiile alea s-au răzbunat cumva pe femeie, dar știrea nu ne-a spus nimic în acest sens. (M. C.)

 În timpul vizitei sale oficiale în Kenya, dl Klaus Iohannis s-a văitat unor copii dintr-o școală pe care a vizitat-o că nu mai are timp liber de cînd e președinte. Copiii sînt, oriunde-ar fi, creduli. Tuturor copiilor e bine și util să le spui povești. De aceea, poveștile pentru copii sînt, în general, cam aceleași peste tot. Totuși, această poveste merge în Kenya, dar nu mai merge în România, unde pînă și copiii știu cît de mult timp liber are președintele lor, mai ales de cînd e președinte. (S. V.)

 Am descoperit pe YouTube, cu încîntare, emoția comentatorului unei transmisii în direct a momentului cînd înotătoarea Camelia Potec a cîștigat finala probei de 200 metri liber feminin (și medalia de aur) la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004: „Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“. Absolut memorabil. (D. S.)

 Agenția de recrutare Fairfax & Kensington a afișat de curînd pe site-ul ei un anunț pentru ceea ce pare a fi serviciul de vis. Un investitor anonim construiește un hotel de lux pe o insulă din Caraibe pe care a cumpărat-o cu totul. El caută prin intermediul agenției un cuplu care să documenteze construcția acestui hotel vreme de un an, de la momentul în care abia se ridică primele schele pînă la finalul construcției. Cuplul trebuie să locuiască pe insulă și să transmită pe rețelele de socializare ce vede acolo: minunățiile insulei și apariția hotelului. Cei selectați vor locui pe insulă, vor lucra șase zile din șapte, călătorind pe insulă și relatînd, și vor primi un salariu de aproximativ 180.000 de euro pentru tot anul. Numele angajatorului nu e cunoscut, dar e de spus că insula pe care a cumpărat-o și pe care vrea să o promoveze se află la mică distanță de alte insule deținute de oameni precum Richard Branson și Larry Page (fondatorul Google). Ar putea fi, așadar, cineva din categoria asta. Doritorii pot da fuga pe site-ul agenției, căci slujba nu s-a dat încă. Va începe din ianuarie. Ce e simpatic în acest anunț e că cei ce vor fi angajați vor avea și 25 de zile de concediu în anul pe care-l vor petrece călătorind și postînd de pe insula caraibiană. (S. V.

 Cîteva avertismente recente ale Asociației pentru protecția consumatorilor „InfoCons”, de la rubrica non-alimente. Produse toxice care prezintă o concentrație excesivă de plumb: „Pălărie în formă de cap de iepure din țesătură blană în alb, roz și albastru, cu lanț de iluminat în interiorul pălăriei”, „Mască de față cu fire de iluminat și telecomandă” (produse în China) și „Uscător de unghii acționat cu baterii în formă de maimuță” (proveniență necunoscută). Risc toxic prin exces de cadmiu: „Lanț de talie mare din metal auriu” (Emiratele Arabe Unite). Risc biologic: „Ace pentru tatuaje. Produsul s-a dovedit a fi nesteril, cu bacterii mezofile viabile” (Taiwan). Risc de sufocare: „O pernă moale de culoare roz (unele modele cu urechi de iepuraș), care poate fi așezată în jurul gîtului unui copil, prevăzută cu suport pentru biberon din plasă de plasă. În timpul autohrănirii, bebelușul nu este capabil să controleze fluxul de lichid, care poate continua să curgă chiar dacă sugarul nu înghite” (China). Risc de șoc electric: „Dispozitiv portabil de protecție împotriva gardului viu electric. Utilizatorul ar putea atinge piese vii accesibile și ar putea primi un șoc electric” (China). Risc chimic: „Mufă anală neagră. Jucăria sexuală are o concentrație excesivă de ftalat de di(2-etilhexil) care poate dăuna sănătății, provocînd daune sistemului reproducător” (Mexic). Fiți cu ochii în patru la cumpărături și evitați pe cît posibil iepurii, maimuțele și mufele de orice fel! (M. P.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.