Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
© Ș.M. Georgescu
© Ș.M. Georgescu

CINE A ALES UN ORGANISM IEFTIN (ÎN CĂUTARE DE ARGUMENTE PENTRU A JUSTIFICA PASUL AUTOMAT)?

 „Cine v-a lucrat aici?”, acum și în varianta spațială: o geantă cu unelte a unui astronaut NASA a fost pierdută în spațiu. I-a căzut omului în timp ce făcea reparații pe exteriorul Stației Spațiale Internaționale și „orbitează în jurul Pămîntului”. (A. M. S.)

 De ce lectura ne salvează de multe decizii proaste? Un bărbat din judeţul Botoşani şi-a tăiat venele cu un flex, intenționînd să se sinucidă după ce s-a autodiagnosticat cu cancer, citind diferite informații pe Internet. Dacă l-ar fi citit pe Jerome K. Jerome, ar fi aflat că și el a crezut că are toate bolile dintr-un compendiu de medicină, mai puțin sindromul genunchilor juliți (de care sufereau servitoarele). Numai că el a ales o croazieră, nu flexul. (S. G.)

 Alergătoarea Joasia Zakrzewski a fost suspendată pentru 12 luni de către un organism disciplinar de atletism din Marea Britanie, deoarece a mers cu maşina în timpul unei curse de 50 de mile în aprilie şi s-a clasat astfel pe locul trei. Ar fi și asta o variantă să pleci la maraton, cînd obosești mai faci cu mîna la o mașină, apoi mai alergi puțin. (A. M. S.)

 Un cuplu de pensionari din Australia a petrecut pe mare mai mult decît membrii unui echipaj: aproape 500 de zile la bordul navei Coral Princess, în nu mai puțin de 51 de croaziere care s-au ținut lanț. După lockdown-ul din pandemie, Marty și Jess au ales acest mod de trai ca fiind mai ieftin și de departe mai atrăgător decît viața într-un centru pentru persoane în vîrstă. Se pare că e o adevărată modă în Australia printre pensionari să își vîndă casele și să trăiască, mai ușor, pe mare. (A. A. D.)

 Președintele Kenyei, William Ruto, i-a mărturisit președintelui României, Klaus Iohannis, aflat în vizită la Nairobi, că presa locală îl ia peste picior pentru desele sale călătorii în străinătate. Klaus Iohannis e evident, la rîndul său, în căutare de argumente pentru a justifica lungul turneu întreprins în Africa, așa că, în mod sigur, cei doi s-au compătimit reciproc. Dar un turneu al unui președinte în mai multe țări africane e chiar o evoluție față de vremea în care un cunoscut parlamentar român făcea o călătorie oficială în insulele Vanuatu din Pacific, sub importantul pretext al servirii intereselor României. Mi-aduc aminte de acea vizită și de explicațiile ferme și stupide ale respectivului parlamentar, care parcă nici usturoi nu mîncase (pe banii contribuabilului) și nici gura nu-i mirosea. Nu-i mai spun numele, fie-i țărîna ușoară. (A. M.)

 Abia după ce m-am războit cu capacul unei cutii de lapte, am zărit avertismentul firmei producătoare care, cu iz de mîndrie, îmi prezenta „Capacul enervant. Rămîne atașat, dar îl deschizi dintr-un singur pas”. Cu tristețea unei lipse totale de abilități, trebuie să le aduc la cunoștință că pasul a fost însoțit de o șurubelniță și de o foarfecă. (S. G.)

 Un copil de 4 ani din Ploiești s-a închis în casă și nu i-a mai lăsat pe părinții lui să intre. Aceștia plecaseră fără cheie în timp ce el dormea, iar ușa s-a blocat automat în urma lor. Ulterior, nu li s-a mai permis accesul în propria locuință, așa că au chemat pompierii. Copilul nu s-a speriat deloc de apariția unui pompier la geam – se uita la desene animate. Ba chiar a vrut să-i probeze casca de protecție, apoi au ieșit din casă împreună, de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat. (A. A. D.

E BINE ȘI CUMVA UTIL, EMOȚIA SE AFLĂ LA MICĂ DISTANȚĂ DE ALTE MODELE CU URECHI

 Capul unei secte religioase din India, Pu Ziona, a întemeiat cea mai mare familie din lume care numără nici mai mult, nici mai puțin de 199 de membri. Pu Ziona, patriarhul din satul Baktawng, statul Mizoram, a murit acum doi ani, lăsînd în urma sa un număr de 38 de soții și 89 de copii. Nunparliana, fiul cel mare al lui Pu Ziona, are două soții și declară că tradiția poligamiei va dispărea odată cu el. Totuși, de la un tată cu 38 de soții la un fiu cu doar două e un regres imens, ceea ce e bine – încerc să-mi imaginez cum ar arăta ziua de 8 Martie în casa acestor oameni. (I. M.)

 După ce a fost părăsită de iubitul ei într-un restaurant, o englezoaică a comandat 48 de stridii, sărăcindu-l pe bărbatul care a cutezat să n-o mai vrea. Bine, eu cred că și stridiile alea s-au răzbunat cumva pe femeie, dar știrea nu ne-a spus nimic în acest sens. (M. C.)

 În timpul vizitei sale oficiale în Kenya, dl Klaus Iohannis s-a văitat unor copii dintr-o școală pe care a vizitat-o că nu mai are timp liber de cînd e președinte. Copiii sînt, oriunde-ar fi, creduli. Tuturor copiilor e bine și util să le spui povești. De aceea, poveștile pentru copii sînt, în general, cam aceleași peste tot. Totuși, această poveste merge în Kenya, dar nu mai merge în România, unde pînă și copiii știu cît de mult timp liber are președintele lor, mai ales de cînd e președinte. (S. V.)

 Am descoperit pe YouTube, cu încîntare, emoția comentatorului unei transmisii în direct a momentului cînd înotătoarea Camelia Potec a cîștigat finala probei de 200 metri liber feminin (și medalia de aur) la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004: „Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“. Absolut memorabil. (D. S.)

 Agenția de recrutare Fairfax & Kensington a afișat de curînd pe site-ul ei un anunț pentru ceea ce pare a fi serviciul de vis. Un investitor anonim construiește un hotel de lux pe o insulă din Caraibe pe care a cumpărat-o cu totul. El caută prin intermediul agenției un cuplu care să documenteze construcția acestui hotel vreme de un an, de la momentul în care abia se ridică primele schele pînă la finalul construcției. Cuplul trebuie să locuiască pe insulă și să transmită pe rețelele de socializare ce vede acolo: minunățiile insulei și apariția hotelului. Cei selectați vor locui pe insulă, vor lucra șase zile din șapte, călătorind pe insulă și relatînd, și vor primi un salariu de aproximativ 180.000 de euro pentru tot anul. Numele angajatorului nu e cunoscut, dar e de spus că insula pe care a cumpărat-o și pe care vrea să o promoveze se află la mică distanță de alte insule deținute de oameni precum Richard Branson și Larry Page (fondatorul Google). Ar putea fi, așadar, cineva din categoria asta. Doritorii pot da fuga pe site-ul agenției, căci slujba nu s-a dat încă. Va începe din ianuarie. Ce e simpatic în acest anunț e că cei ce vor fi angajați vor avea și 25 de zile de concediu în anul pe care-l vor petrece călătorind și postînd de pe insula caraibiană. (S. V.

 Cîteva avertismente recente ale Asociației pentru protecția consumatorilor „InfoCons”, de la rubrica non-alimente. Produse toxice care prezintă o concentrație excesivă de plumb: „Pălărie în formă de cap de iepure din țesătură blană în alb, roz și albastru, cu lanț de iluminat în interiorul pălăriei”, „Mască de față cu fire de iluminat și telecomandă” (produse în China) și „Uscător de unghii acționat cu baterii în formă de maimuță” (proveniență necunoscută). Risc toxic prin exces de cadmiu: „Lanț de talie mare din metal auriu” (Emiratele Arabe Unite). Risc biologic: „Ace pentru tatuaje. Produsul s-a dovedit a fi nesteril, cu bacterii mezofile viabile” (Taiwan). Risc de sufocare: „O pernă moale de culoare roz (unele modele cu urechi de iepuraș), care poate fi așezată în jurul gîtului unui copil, prevăzută cu suport pentru biberon din plasă de plasă. În timpul autohrănirii, bebelușul nu este capabil să controleze fluxul de lichid, care poate continua să curgă chiar dacă sugarul nu înghite” (China). Risc de șoc electric: „Dispozitiv portabil de protecție împotriva gardului viu electric. Utilizatorul ar putea atinge piese vii accesibile și ar putea primi un șoc electric” (China). Risc chimic: „Mufă anală neagră. Jucăria sexuală are o concentrație excesivă de ftalat de di(2-etilhexil) care poate dăuna sănătății, provocînd daune sistemului reproducător” (Mexic). Fiți cu ochii în patru la cumpărături și evitați pe cît posibil iepurii, maimuțele și mufele de orice fel! (M. P.)

image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.
image png
Februarie și micul kitsch
Dar și hidoase, supradimensionate, diforme, chiar horror, inimi din blană.
image png
Cum te pregătești pentru un examen?
Un examen n-ar trebui să se transforme într-o traumă.
image png
Apocalipsa creației
De altfel, organizatorii Sony World Photography Awards au declarat că, în 2023, au avut cel mai mare număr de înscrieri din istoria de 16 ani a premiilor.
p 20 WC jpg
Începutul și sfîrșitul vieții spirituale
Momentul iubirii nu poate fi decît aprofundat, adîncit în sine pentru a face să răsară toate sensurile ulterioare.
image png
Itinerariul credinței
Pierre Manent în excelenta carte dedicată gîndirii lui Pascal, despre bucuria de a-L cunoaște pe Dumnezeu și teama de a-L pierde – cei doi poli ai itinerariului credinței.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
Asta ca să știți ce vedeți cînd vă ridicați privirile spre cer, dintre betoane.
image png
Recuzita de iarnă
După ce le terminam, la blană, ne luam inimile-n dinți și ne strecuram sub plăpumile ca niște armuri.
image png
Unde ți-ai dori să-ți petreci o noapte? (II)
Am petrecut nopți în astfel de hoteluri, însă niciodată nu a fost alegerea mea, dacă ar fi fost după mine aș fi ales o pensiune modernă și prietenoasă.
image png
Fricile europenilor
Majoritatea partidelor de extremă dreapta au renunțat la angajamentele lor de a părăsi Uniunea Europeană, în timp ce nici un lider nu vorbește despre o Europă federală.”

Adevarul.ro

image
Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate sau batjocorite pe internet
Chiar dacă Iașiul este un important oraș cultural al României, se pare că locuitorii nu sunt atât de prietenoși cu operele de artă care își fac apariția pe străzile orașului. Astfel, nu puține au fost momentele în care sculpturile expuse au fost furate, vandalizate sau intens criticate
image
Medic din România, anchetat în Marea Britanie pentru proceduri medicale „delicate” pentru propria satisfacție sexuală
Un medic român din cadrul Serviciului Național de Sănătate Publică din Marea Britanie a fost radiat pentru că a efectuat proceduri medicale, inclusiv pe copii, pentru propria satisfacție sexuală.
image
Fiul unui om de afaceri din Brăila, prins cu 4 kilograme de aur, arme și 400.000 de euro în mașină. Conducea băut, drogat și fără permis
Fiul unui cunoscut afacerist din Brăila, a fost prins beat la volan și fără permis de conducere. Bărbatul avea în autoturism peste 400.000 de euro, patru kilograme de aur și 7.000 de lei

HIstoria.ro

image
Spectaculoasele grădini ale Palatului Versailles
Spectaculoasele grădini sunt situate în partea vestică a palatului și sunt alcătuite din Parcul Versailles și Grădina Versailles-ului.
image
Cetățuia Brașovului, inspectată de trei împărați ai Austriei
Cetățuia Brașovului a fost suficient de importantă încât să fie inspectată de trei împărați ai Austriei și impunătoare cât să atragă atenția reginei României, „ultima romantică a Europei”.
image
70 de ani de la marele viscol din februarie 1954
De-a lungul secolului XX, România a avut parte de ierni teribile, atât prin temperaturile scăzute, cât și prin cantitățile uriașe de zăpadă care au căzut, însă puține au produs o impresie atât de puternică precum a făcut-o cea de la începutul anului 1954, rămasă în istorie ca iarna „marelui viscol”.