Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
© Ș.M. Georgescu
© Ș.M. Georgescu

CINE A ALES UN ORGANISM IEFTIN (ÎN CĂUTARE DE ARGUMENTE PENTRU A JUSTIFICA PASUL AUTOMAT)?

 „Cine v-a lucrat aici?”, acum și în varianta spațială: o geantă cu unelte a unui astronaut NASA a fost pierdută în spațiu. I-a căzut omului în timp ce făcea reparații pe exteriorul Stației Spațiale Internaționale și „orbitează în jurul Pămîntului”. (A. M. S.)

 De ce lectura ne salvează de multe decizii proaste? Un bărbat din judeţul Botoşani şi-a tăiat venele cu un flex, intenționînd să se sinucidă după ce s-a autodiagnosticat cu cancer, citind diferite informații pe Internet. Dacă l-ar fi citit pe Jerome K. Jerome, ar fi aflat că și el a crezut că are toate bolile dintr-un compendiu de medicină, mai puțin sindromul genunchilor juliți (de care sufereau servitoarele). Numai că el a ales o croazieră, nu flexul. (S. G.)

 Alergătoarea Joasia Zakrzewski a fost suspendată pentru 12 luni de către un organism disciplinar de atletism din Marea Britanie, deoarece a mers cu maşina în timpul unei curse de 50 de mile în aprilie şi s-a clasat astfel pe locul trei. Ar fi și asta o variantă să pleci la maraton, cînd obosești mai faci cu mîna la o mașină, apoi mai alergi puțin. (A. M. S.)

 Un cuplu de pensionari din Australia a petrecut pe mare mai mult decît membrii unui echipaj: aproape 500 de zile la bordul navei Coral Princess, în nu mai puțin de 51 de croaziere care s-au ținut lanț. După lockdown-ul din pandemie, Marty și Jess au ales acest mod de trai ca fiind mai ieftin și de departe mai atrăgător decît viața într-un centru pentru persoane în vîrstă. Se pare că e o adevărată modă în Australia printre pensionari să își vîndă casele și să trăiască, mai ușor, pe mare. (A. A. D.)

 Președintele Kenyei, William Ruto, i-a mărturisit președintelui României, Klaus Iohannis, aflat în vizită la Nairobi, că presa locală îl ia peste picior pentru desele sale călătorii în străinătate. Klaus Iohannis e evident, la rîndul său, în căutare de argumente pentru a justifica lungul turneu întreprins în Africa, așa că, în mod sigur, cei doi s-au compătimit reciproc. Dar un turneu al unui președinte în mai multe țări africane e chiar o evoluție față de vremea în care un cunoscut parlamentar român făcea o călătorie oficială în insulele Vanuatu din Pacific, sub importantul pretext al servirii intereselor României. Mi-aduc aminte de acea vizită și de explicațiile ferme și stupide ale respectivului parlamentar, care parcă nici usturoi nu mîncase (pe banii contribuabilului) și nici gura nu-i mirosea. Nu-i mai spun numele, fie-i țărîna ușoară. (A. M.)

 Abia după ce m-am războit cu capacul unei cutii de lapte, am zărit avertismentul firmei producătoare care, cu iz de mîndrie, îmi prezenta „Capacul enervant. Rămîne atașat, dar îl deschizi dintr-un singur pas”. Cu tristețea unei lipse totale de abilități, trebuie să le aduc la cunoștință că pasul a fost însoțit de o șurubelniță și de o foarfecă. (S. G.)

 Un copil de 4 ani din Ploiești s-a închis în casă și nu i-a mai lăsat pe părinții lui să intre. Aceștia plecaseră fără cheie în timp ce el dormea, iar ușa s-a blocat automat în urma lor. Ulterior, nu li s-a mai permis accesul în propria locuință, așa că au chemat pompierii. Copilul nu s-a speriat deloc de apariția unui pompier la geam – se uita la desene animate. Ba chiar a vrut să-i probeze casca de protecție, apoi au ieșit din casă împreună, de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat. (A. A. D.

E BINE ȘI CUMVA UTIL, EMOȚIA SE AFLĂ LA MICĂ DISTANȚĂ DE ALTE MODELE CU URECHI

 Capul unei secte religioase din India, Pu Ziona, a întemeiat cea mai mare familie din lume care numără nici mai mult, nici mai puțin de 199 de membri. Pu Ziona, patriarhul din satul Baktawng, statul Mizoram, a murit acum doi ani, lăsînd în urma sa un număr de 38 de soții și 89 de copii. Nunparliana, fiul cel mare al lui Pu Ziona, are două soții și declară că tradiția poligamiei va dispărea odată cu el. Totuși, de la un tată cu 38 de soții la un fiu cu doar două e un regres imens, ceea ce e bine – încerc să-mi imaginez cum ar arăta ziua de 8 Martie în casa acestor oameni. (I. M.)

 După ce a fost părăsită de iubitul ei într-un restaurant, o englezoaică a comandat 48 de stridii, sărăcindu-l pe bărbatul care a cutezat să n-o mai vrea. Bine, eu cred că și stridiile alea s-au răzbunat cumva pe femeie, dar știrea nu ne-a spus nimic în acest sens. (M. C.)

 În timpul vizitei sale oficiale în Kenya, dl Klaus Iohannis s-a văitat unor copii dintr-o școală pe care a vizitat-o că nu mai are timp liber de cînd e președinte. Copiii sînt, oriunde-ar fi, creduli. Tuturor copiilor e bine și util să le spui povești. De aceea, poveștile pentru copii sînt, în general, cam aceleași peste tot. Totuși, această poveste merge în Kenya, dar nu mai merge în România, unde pînă și copiii știu cît de mult timp liber are președintele lor, mai ales de cînd e președinte. (S. V.)

 Am descoperit pe YouTube, cu încîntare, emoția comentatorului unei transmisii în direct a momentului cînd înotătoarea Camelia Potec a cîștigat finala probei de 200 metri liber feminin (și medalia de aur) la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004: „Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“. Absolut memorabil. (D. S.)

 Agenția de recrutare Fairfax & Kensington a afișat de curînd pe site-ul ei un anunț pentru ceea ce pare a fi serviciul de vis. Un investitor anonim construiește un hotel de lux pe o insulă din Caraibe pe care a cumpărat-o cu totul. El caută prin intermediul agenției un cuplu care să documenteze construcția acestui hotel vreme de un an, de la momentul în care abia se ridică primele schele pînă la finalul construcției. Cuplul trebuie să locuiască pe insulă și să transmită pe rețelele de socializare ce vede acolo: minunățiile insulei și apariția hotelului. Cei selectați vor locui pe insulă, vor lucra șase zile din șapte, călătorind pe insulă și relatînd, și vor primi un salariu de aproximativ 180.000 de euro pentru tot anul. Numele angajatorului nu e cunoscut, dar e de spus că insula pe care a cumpărat-o și pe care vrea să o promoveze se află la mică distanță de alte insule deținute de oameni precum Richard Branson și Larry Page (fondatorul Google). Ar putea fi, așadar, cineva din categoria asta. Doritorii pot da fuga pe site-ul agenției, căci slujba nu s-a dat încă. Va începe din ianuarie. Ce e simpatic în acest anunț e că cei ce vor fi angajați vor avea și 25 de zile de concediu în anul pe care-l vor petrece călătorind și postînd de pe insula caraibiană. (S. V.

 Cîteva avertismente recente ale Asociației pentru protecția consumatorilor „InfoCons”, de la rubrica non-alimente. Produse toxice care prezintă o concentrație excesivă de plumb: „Pălărie în formă de cap de iepure din țesătură blană în alb, roz și albastru, cu lanț de iluminat în interiorul pălăriei”, „Mască de față cu fire de iluminat și telecomandă” (produse în China) și „Uscător de unghii acționat cu baterii în formă de maimuță” (proveniență necunoscută). Risc toxic prin exces de cadmiu: „Lanț de talie mare din metal auriu” (Emiratele Arabe Unite). Risc biologic: „Ace pentru tatuaje. Produsul s-a dovedit a fi nesteril, cu bacterii mezofile viabile” (Taiwan). Risc de sufocare: „O pernă moale de culoare roz (unele modele cu urechi de iepuraș), care poate fi așezată în jurul gîtului unui copil, prevăzută cu suport pentru biberon din plasă de plasă. În timpul autohrănirii, bebelușul nu este capabil să controleze fluxul de lichid, care poate continua să curgă chiar dacă sugarul nu înghite” (China). Risc de șoc electric: „Dispozitiv portabil de protecție împotriva gardului viu electric. Utilizatorul ar putea atinge piese vii accesibile și ar putea primi un șoc electric” (China). Risc chimic: „Mufă anală neagră. Jucăria sexuală are o concentrație excesivă de ftalat de di(2-etilhexil) care poate dăuna sănătății, provocînd daune sistemului reproducător” (Mexic). Fiți cu ochii în patru la cumpărături și evitați pe cît posibil iepurii, maimuțele și mufele de orice fel! (M. P.)

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Se cere tragerea la răspundere a lui Mircea Lucescu pe subiectul Steaua
Foști mari jucători din istoria Stelei, precum Anghel Iordănescu și Marius Lăcătuș, solicită pedepsirea selecționerului pentru că persiflează o decizie a instanței.
Dr Oz / FOTO: Getty Images
Trump l-a ales pe teleevanghelistul Dr Oz, care a promovat „medicamentele minune”, la conducerea agenţiei pentru servicii medicale
Președintele ales al SUA, Donald Trump, intenționează să-l nominalizeze pe medicul și teleevanghelistul Mehmet Oz pentru funcția de șef al Centrelor de Îngrijire Medicală și Servicii Medicale.
Dezvoltatorul imobiliar Nordis a intrat în insolvență foto: Facebook
Cine ar fi plătit, de fapt, zborul lui Ciolacu la Nisa
Scandalul Nordis, în care este implicat și Marcel Ciolacu, a luat o amploare neașteptată înaintea alegerilor prezidențiale, surse politice și de afaceri declarând cine ar fi plătit de fapt zborul către Nisa.
gerard hutch mafiot irlandez alegeri parlamentare png
„Eu sunt omul vostru”. Un presupus lider mafiot candidează pentru un loc în parlamentul irlandez
Gerard Hutch, presupus şef al unei cunoscute familii de infractori din Irlanda, candidează pentru un mandat de deputat în Parlament.
image png
Ce a uimit-o pe o turistă din SUA, atunci când a vizitat România: „Doamne, ajunge, gata, să mergem”
România continuă să impresioneze turiști din întreaga lume cu frumusețile sale naturale, cultura autentică și experiențele unice pe care le oferă.
Design fără titlu (4) png
Operațiunea „Școala” continuă: 29 de traficanți, arestați. Ce au găsit polițiștii în urma perchezițiilor
Polițiștii au arestat 29 de suspecți în cadrul operațiunii „Școala”, în care un grup de elevi, studenți și adulți au comis infracțiunile de trafic de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe psihoactive.
Razzlekhan FB jpg
Cuplul care a dat cel mai mare jaf din istoria Bitcoin a ajuns la închisoare. Cum actionau „Crocodilul de pe Wall Street” și soțul său
Heather Morgan, femeia care s-a autointitulat pe rețelele sociale „Crocodilul de pe Wall Street” și „Razzlekhan”, a fost condamnată săptămâna aceasta pentru rolul jucat în spălarea criptomonedelor furate de la bursa Bitfinex de soțul său, hackerul Ilya Lichtenstein (condamnat anterior).
orase din romania png
România văzută prin ochii unui celebru actor: „Pe atunci, venea după regimul Ceaușescu...”
Mulți actori și artiști au ajuns de-a lungul anilor pe mealeagurile românești și au rămas impresionați de frumusețea țării noastre. Însă, cum era văzută România înainte și la începutul anilor 2000? Ei bine, celebrul actor englez Jude Law a vorbit despre vremea în care satele de la noi nu aveau nici
kiev ambasada sua
Ambasada SUA de la Kiev se închide după un avertisment referitor la un „atac aerian semnificativ” pe 20 noiembrie
Statele Unite îşi închid temporar ambasada de la Kiev după ce au primit ceea ce afirmă a fi „informaţii specifice privind un potenţial atac aerian semnificativ pe 20 noiembrie”, relatează Zerkalo Nedeli.