Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
© D.Stanciu
© D.Stanciu

DACĂ VĂ ÎNTREBAȚI PÎNĂ UNDE SE ÎNTINDE PROSTIA „GATA PREPARATĂ“, E ADEVĂRAT CĂ EXISTĂ SUFLETE CARE SE DEZINTEGREAZĂ DUPĂ SUBESTIMARE

 Dacă vă întrebați ce poate face cineva care rămîne intenționat închis peste noapte într-un centru comercial, vă dăm o variantă: fură niște bijuterii, mănîncă, își schimbă hainele cu unele dintr-un magazin, apoi mănîncă din nou. Ca să ajungă aici fără să fie sesizat de camerele de supraveghere, un polonez de 22 de ani din Varșovia s-a prefăcut că este manechin și a stat nemișcat într-o vitrină, cu o geantă în mînă, pînă la ora închiderii. În cele din urmă, tînărul a fost predat poliției de personalul de securitate. Riscă 10 ani de închisoare, pentru că nu era la prima lovitură de acest gen – dintr-un alt magazin furase bani și diverse obiecte, tot așa, după program. (A. A. D.)

 Potrivit unei știri, o femeie din Marea Britanie și-a înscenat maternitatea timp de doi ani, perioadă în care nu doar că i-a transmis fostului partener materiale care ilustrau evoluția sarcinii, dar l-a și convins să plătească pensie alimentară și să acopere integral costurile de îngrijire pentru copil. Mama fostului partener a depus o plîngere la poliție împotriva acestei femei care, după cum considera ea, îi abuza fiul. În urma unei investigații, a reieșit faptul că presupusul copil n-a existat niciodată. Totuși, ce nu înțeleg la știrea asta e cum se poate să trăiești doi ani știind că ai un copil pe care să nu-l fi văzut niciodată. Pînă unde se întinde comoditatea lipsei de responsabilitate? Unii chiar sînt o comedie proastă. (I. M.)

 În Coreea de Sud, un bărbat a murit strivit de un robot, după ce nu a reușit să îl deosebească de cutiile de alimente pe care le manipula. Incidentul a avut loc în timp ce bărbatul, un angajat al unei companii de robotică, inspecta robotul. Cu greșeala și prostia omenească te mai iei la trîntă, cu a roboților nu prea. (A. M. S.)

 Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”. Aștept cu interes pliculețele cu praf care, amestecat cu apă caldă, să creeze sarmale instant. (S. G.)

 E adevărat că un ministru irlandez a fost salvat grație televiziunii? Da. Un medic care urmărea un interviu cu ministrul de Externe Connor Lenihan a observat o tumoare aflată pe gîtul acestuia, a reușit să ia legătura cu el și i-a salvat viața. E adevărat că un sportiv s-a rănit cu bețișoarele chinezești? Da. Tenismenul francez Julien Benneteau s-a rănit la mînă încercînd să mănînce cu ajutorul bețișoarelor într-un restaurant chinezesc; din această cauză, el a fost nevoit să abandoneze Open-ul Australiei în 2011. E adevărat că sportivii buni au urechile mari? Nu. În schimb, un studiu recent permite descoperirea unui potențial sportiv la femeile al căror inelar e mai lung decît indexul. E adevărat că există un sport de luptă inspirat de persoanele bețive? Da. Zui Kuan („Pumnul beat”) e un stil de kung-fu care se inspiră din mișcările unui om beat, pentru a deruta și surprinde adversarul. E adevărat că un sportiv și-a tăiat părul pentru a putea participa la Jocurile Olimpice? Da. La jocurile din 1956, campionul american de haltere Charles Vinci cîntărea cu 200 de grame prea mult. După ce s-a ras în cap, el a putut participa și a cîștigat medalia de aur. E adevărat că ne putem îmbolnăvi din cauza sportului? Da. Dependența maladivă de sport se numește „bigorexie” și este recunoscută de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). (Dis-moi! C’est vrai?, Verthé Valentin, Larousse, 2018) (M. P.)

 Pe cînd în Franța politicienii de stînga au condamnat un proiect de lege care prevede interzicerea scrierii inclusive, susținînd că un asemenea proiect va favoriza mentalitatea conservatoare patriarhală, căci scrierea inclusivă „restabilește egalitatea între feminin și masculin”, în Germania, un articol din Welt, dedicat acelor „suflete chinuite care vor să învețe germana”, susține că limba germană nu poate fi stăpînită pe deplin decît dacă știi că în lumea legumelor, unde majoritatea sînt de genul masculin, sfecla este feminină. (S. G.)

 Cercetători din Japonia, de la Universitatea Kyoto, au descoperit că lemnul se comportă foarte bine în spațiu. În consecință, ei plănuiesc să trimită pe orbita Pămîntului un satelit din lemn. După ce au studiat mai multe esențe, cum ar fi cele de mesteacăn, magnolie, cedru, cireș japonez, au ales în cele din urmă magnolia. Sateliții din lemn ar avea avantajul că, atunci cînd durata lor de funcționare ar expira, ei ar recădea în atmosfera terestră și ar arde pur și simplu, spre deosebire de cei metalici care se dezintegrează în particule fine ce pot rămîne în straturile superioare ale atmosferei. Pe scurt, sateliții din lemn ar fi mai ecologici. În cazul în care soluția s-ar dovedi viabilă, iar sateliții sau chiar stațiile orbitale și alte construcții spațiale vor fi făcute în mod curent din lemn, vor apărea probabil și meserii noi ca dulgher spațial, astrotîmplar sau chiar și cosmoebenist. (A. M.)

 Într-un mall, în vitrina unui magazin de încălțări, un slogan cam derutant: „Nebun după subestimare“. O fi vreo terapie pentru asta? (D. S.)

© I.Moroșan
© I.Moroșan

PUTEM FACE LINIȘTE PERMANENT (ȘI-ATÎT), DINCOLO DE ORICE ÎNDOIALĂ?

 „Pentru că a fost un criminal, dăm jos picturile lui Caravaggio de pe pereții bisericilor și muzeelor? Putem face asta? Și ne delimităm de Vechiul Testament din cauză că Moise a ucis un om în tinerețea lui? Biblia ne indică faptul că a fost crimă premeditată ce a făcut el, folosind o armă albă. Îl anulăm pe Moise? Și odată cu el anulăm și cele zece porunci?” – regizorul Werner Herzog comentînd cultura cancel într-un interviu recent. (M. C.)

 De happy hour se știe, de unhappy hour se pare că se va afla și că le va mai tăia din consum iubitorilor de alcool englezi. O importantă rețea de localuri din Marea Britanie ridică prețul în cele în jur de 800 de baruri, taman la orele de vîrf, cu 20 de pence (aproape un sfert de euro) pe băutură, urmînd ca acesta să revină la normal în intervale mai puțin populare. Majorarea este introdusă din pricina cheltuielilor crescute cu personalul și cu licențele, dar pare a fi o pedeapsă pentru cei care vor să bea ceva în același timp cu toată lumea și nu singuri, în liniște. (A. A. D.

 În Italia s-a deschis primul magazin controlat în întregime de Inteligența Artificială. Nu există case de marcat, iar clienții sînt urmăriți permanent de camere și senzori. Mi se pare o ironie a sorții ca italienii, atît de vorbăreți ca nație, să aibă parte de asta. (A. M. S.)

 Habar n-am avut că, pînă de curînd, specialiștii în vietăți marine credeau că stelele de mare (parte din clasa asteroideelor, parte din ordinul echinodermatelor) n-au cap. Un organism compact compus din cinci brațe și atît. Zic că habar n-aveam de așa ceva pînă cînd am citit că, nu demult, cercetători britanici, folosind tehnologii de ultimă oră, au ajuns la concluzia că au. Ba mai mult, concluzia care se  impune acum în lumea științifică este că au numai cap. Steaua de mare este, toată, un cap. Un cap și-atît. Urmează, cred, întrebarea: și unde-i corpul? (S. V.)

 „Există două probleme în ceea ce-i privește pe activiștii de mediu. Prima e că se preocupă prea mult de soarta balenelor, a urșilor panda sau a leoparzilor de zăpadă ignorînd faptul că omenirea pierde o limbă la fiecare 12 zile. În timp ce purtăm această conversație o limbă dispare. Asta înseamnă că o întreagă cultură, o întreagă perspectivă asupra lumii dispar fără urmă. Iar asta e ceva mult mai dramatic decît extincția oricărui mamifer. În al doilea rînd, există dovezi dincolo de orice îndoială că vom dispărea ca specie. Probabil curînd. Și asta ar trebui să ne preocupe” – același Werner Herzog. (M. C.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.