Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
© M. Pleșu
© M. Pleșu

ANUL ACESTA, REALITATEA ESTE AMESTECATĂ CU FORME ȘI CULORI ÎMBIETOARE PENTRU A NU LEZA PERSOANELE ÎNALTE DE DOI-TREI METRI

 Cele mai populare nume de copii neutre ca gen înregistrate în Statele Unite anul acesta: Parker, River, Rowan, Riley și Avery. (M. C.)

 Am fost cu Sophie în parcul Grădina Icoanei. Am pierdut o jachetă roz. La scurt timp după ce ne-am dat seama, am refăcut întregul traseu. Nici urmă de haină. Cineva a luat-o. S-a lăsat cu lacrimi, dar măcar am inventat o poveste, cu o jachetă călătoare. Cînd realitatea e insuportabilă, tot ficțiunea ne salvează. (A. M. S.)

 În California a apărut tatuajul funerar: cerneala este amestecată cu cenușa persoanelor apropiate care au decedat. Potrivit lui Kat Dukes, una dintre artistele care au promovat această tendință, în loc să le ții rămășițele acasă, într-o urnă, să le porți cu tine, sub piele, este o formă de respect mult mai adîncă. Ad litteram. (S. G.)

 Dacă nu știați (eu n-am știut pînă mai adineauri), covorașele de baie nu au doar dimensiuni, forme și culori diferite, ele se prezintă și sub diverse nume, ca să știm cu cine stăm de vorbă. Iată cîteva, dintr-o mulțime: Kiruna, Totebo, Lillhaga, Oleby, Munga, Fagersta, Berg, Pershagen, Bergby, Nissafors, Vittinge, Lerdala, Rosvik, Nolvik, Hallstavik, Tobo, Saltvik, Rydbo, Gimo, Brunn, Orrefors etc. Încîntat de cunoștință. (D. S.)

 Un hoț din Satu Mare a adormit în apartamentul de unde sustrăsese cîteva pungi cu carne de pasăre și una cu vinete, după ce a fost deturnat de niște sarmale îmbietoare aflate în oala de pe aragaz, de la care nu s-a putut abține. Proprietara a sunat la 112 după ce a avut surpriza deloc plăcută de a-l găsi pe canapeaua din bucătărie, făcîndu-și siesta după cele patru sarmale. Prejudiciul fiind mic, s-a decis renunțarea la acuzații. Ulterior, făptașul a recidivat și a intrat peste o altă femeie singură, furînd din bucătăria de vară 50 de lei, așa că magistrații de la Judecătoria Carei au decis să-l trimită după gratii 2 ani și 8 luni. (A. A. D.)

 Citesc într-o știre că în 2025 o să apară noul film pentru copii Albă-ca-Zăpada. Varianta reinterpretată a basmului propune cîteva îmbunătățiri în ceea ce privește reglementarea „relațiilor de putere” și lezarea unor categorii, lucruri peste care un basm publicat la început de secol XIX și ecranizat în prima jumătate a secolului XX trecea cu ușurință. Prin urmare: în Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici nu vor mai fi pitici pentru a nu leza persoanele cu nanism, Albă-ca-Zăpada nu va fi doar o prințesă, ci va fi una independentă și feministă, care nu se va lăsa sărutată de prinț, adică hărțuită. Într-o lume nebună, ce mai contează poveștile, însă întrebarea e alta: pe cine ajută această narațiune adaptată și cui îi face, de fapt, un serviciu? (I. M.)

 Se înmulțesc plantațiile de canabis ca ciupercile după ploaie. Dacă un olandez avea, în Dîmbovița, o cultură de canabis într-o seră, de unde au fost ridicate, după percheziție, 133 de plante, înalte de doi-trei metri, și 24 de kilograme de muguri de canabis, nici românii nu stau mai prost. Un fost procuror din Vrancea avea și el o cultură de canabis pitită într-o plantație de vie, de unde au fost recoltate probe – asta după ce, mai demult, le-a spus reprezentanților legii care l-au vizitat că semințele de canabis sînt pentru o plăcintă tradițională. (A. A. D.)

„DE VREI SĂ ȘTII CE ÎNSEAMNĂ MAJORITATEA VECHE, ASCULTĂ NISIPUL CARE A AJUNS PESTE TOT“

 Rucsacul unui tînăr găsit mort pe Valea Caraimanului a fost furat. Salvamontiștii au făcut apel la cel care l-a luat: „Poate conține date vitale pentru întregul caz”. Am citit știrea, apoi un prieten și-a amintit de o melodie a lui Dan SpătaruVersurile sînt, acum, de-o ironie absolută: „De vrei să știi ce înseamnă român, / Ascultă doina ciocîrliei cîntată de cu zori / Și vino pe la noi de sărbători”. (A. M. S.)

 De la apariția lor în anii 1920, cabinele telefonice roșii au devenit unul dintre principalele simboluri ale Londrei și ale întregului Regat Unit, însă majoritatea au dispărut odată cu apariția telefoanelor mobile. În prezent au mai rămas doar 20.000 de telefoane publice în stare de funcționare (față de aproximativ 100.000 în anii 1990). 7.200, nefuncționale, au fost recuperate de comunități, diverse asociații sau chiar biserici. Unele au fost transformate în chioșcuri de informare pentru turiști, altele în stații de defibrilatoare, altele în chioșcuri de fast-food. Cele mai norocoase au devenit mini-biblioteci. (S. G.)

 Radu Cosașu ar fi împlinit săptămîna trecută, pe 29 octombrie, 93 de ani. A fost prima aniversare fără el. Invadarea Ucrainei se desfășura de luni bune cînd ne-am văzut ultima oară, iar în dedicația pe care mi-a dat-o atunci, pe o carte mai veche a lui, a scris: „…în cea mai neagră situație în care prietenia noastră contează”. (M. C.)

 O ipoteză rezonabilă a fost lansată de cercetători de la Universitatea New York, în ceea ce privește Sfinxul din Egipt. Acesta, spun ei, în urma unor studii pe care le-au efectuat, ar fi fost modelat mai întîi de forțele naturii, adică de nisipul transportat de vînt, iar forma rezultată i-a inspirat pe sculptorii egipteni de pe vremea faraonului Kefren să o lucreze și s-o accentueze, transformînd-o în figura pe care o putem vedea astăzi. Ipoteza, destul de plauzibilă, vine după multe alte încercări de explicare științifică sau magică. Poate că oamenii de știință (eventual, tot cei americani) ar trebui să se preocupe și de Sfinxul nostru de lîngă Babele, a cărui origine (de bună seamă naturală) pare să fi fost în mare parte pusă în umbră de fantasmagoriile dacopate. (A. M.)

 E adevărat că Tetris e primul joc video care a ajuns în spațiu? Da. În 1993, un cosmonaut rus a adus cu el pe stația orbitală o consolă portabilă Tetris, pentru a se relaxa. E adevărat că petrecem 18 ore pe săptămînă pe Internet? Da. În acest ritm, o persoană care trăiește 80 de ani va ajunge să petreacă 8 ani și 6 luni din viață navigînd pe Internet. E adevărat că cea mai lungă dezbatere televizată a durat 18 ore? Nu. O dezbatere dedicată vieții lui Buddha, care a avut loc la o televiziune din Nepal, a durat 62 de ore și 12 minute. E adevărat că Walt Disney și-a împrumutat vocea lui Mickey Mouse? Da. Pînă în 1947, Walt Disney era cel care dubla vocea lui Mickey Mouse; în cele din urmă a fost nevoit să renunțe din cauza tusei sale tabagice. E adevărat că Pierce Brosnan a lucrat într-un circ? Da. Înainte să devină actor și să joace rolul lui James Bond, Brosnan a lucrat într-un circ, unde era înghițitor de flăcări. (Dis-moi! C’est vrai?, Verthé Valentin, Larousse, 2018) (M. P.)

 În Kenya a fost arestat un tip care se pretindea avocat, deși nu era membru în Barou și nu avea nici studii juridice. Veți zice că escroci de genul acesta se găsesc peste tot, de ce mi-ar atrage o asemenea știre ochii în 3,14? Pentru că tipul a apărut în procese. Și nu într-unul, ci în 26. Și nu oriunde, ci la cea mai înaltă instanță din sistemul kenyan –echivalentul local al Înaltei Curți de Casație și Justiție de la noi. Și nu doar că a pledat în 26 de procese în fața celei mai înalte instanțe, dar – atenție! – le-a cîștigat pe toate. Ei da, falsul avocat, fără studii juridice formale, a cîștigat toate procesele în care a intrat. N-a pierdut nici unul! În cîteva dintre aceste procese, ni se spune, a stat împotriva unor veritabile glorii ale barei kenyene. În general, la o asemenea știre nu te mai întrebi cum de a fost posibil, ci cum de l-au prins. Poate că invidia profesională... (S. V.)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.