Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
© M. Pleșu
© M. Pleșu

ANUL ACESTA, REALITATEA ESTE AMESTECATĂ CU FORME ȘI CULORI ÎMBIETOARE PENTRU A NU LEZA PERSOANELE ÎNALTE DE DOI-TREI METRI

 Cele mai populare nume de copii neutre ca gen înregistrate în Statele Unite anul acesta: Parker, River, Rowan, Riley și Avery. (M. C.)

 Am fost cu Sophie în parcul Grădina Icoanei. Am pierdut o jachetă roz. La scurt timp după ce ne-am dat seama, am refăcut întregul traseu. Nici urmă de haină. Cineva a luat-o. S-a lăsat cu lacrimi, dar măcar am inventat o poveste, cu o jachetă călătoare. Cînd realitatea e insuportabilă, tot ficțiunea ne salvează. (A. M. S.)

 În California a apărut tatuajul funerar: cerneala este amestecată cu cenușa persoanelor apropiate care au decedat. Potrivit lui Kat Dukes, una dintre artistele care au promovat această tendință, în loc să le ții rămășițele acasă, într-o urnă, să le porți cu tine, sub piele, este o formă de respect mult mai adîncă. Ad litteram. (S. G.)

 Dacă nu știați (eu n-am știut pînă mai adineauri), covorașele de baie nu au doar dimensiuni, forme și culori diferite, ele se prezintă și sub diverse nume, ca să știm cu cine stăm de vorbă. Iată cîteva, dintr-o mulțime: Kiruna, Totebo, Lillhaga, Oleby, Munga, Fagersta, Berg, Pershagen, Bergby, Nissafors, Vittinge, Lerdala, Rosvik, Nolvik, Hallstavik, Tobo, Saltvik, Rydbo, Gimo, Brunn, Orrefors etc. Încîntat de cunoștință. (D. S.)

 Un hoț din Satu Mare a adormit în apartamentul de unde sustrăsese cîteva pungi cu carne de pasăre și una cu vinete, după ce a fost deturnat de niște sarmale îmbietoare aflate în oala de pe aragaz, de la care nu s-a putut abține. Proprietara a sunat la 112 după ce a avut surpriza deloc plăcută de a-l găsi pe canapeaua din bucătărie, făcîndu-și siesta după cele patru sarmale. Prejudiciul fiind mic, s-a decis renunțarea la acuzații. Ulterior, făptașul a recidivat și a intrat peste o altă femeie singură, furînd din bucătăria de vară 50 de lei, așa că magistrații de la Judecătoria Carei au decis să-l trimită după gratii 2 ani și 8 luni. (A. A. D.)

 Citesc într-o știre că în 2025 o să apară noul film pentru copii Albă-ca-Zăpada. Varianta reinterpretată a basmului propune cîteva îmbunătățiri în ceea ce privește reglementarea „relațiilor de putere” și lezarea unor categorii, lucruri peste care un basm publicat la început de secol XIX și ecranizat în prima jumătate a secolului XX trecea cu ușurință. Prin urmare: în Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici nu vor mai fi pitici pentru a nu leza persoanele cu nanism, Albă-ca-Zăpada nu va fi doar o prințesă, ci va fi una independentă și feministă, care nu se va lăsa sărutată de prinț, adică hărțuită. Într-o lume nebună, ce mai contează poveștile, însă întrebarea e alta: pe cine ajută această narațiune adaptată și cui îi face, de fapt, un serviciu? (I. M.)

 Se înmulțesc plantațiile de canabis ca ciupercile după ploaie. Dacă un olandez avea, în Dîmbovița, o cultură de canabis într-o seră, de unde au fost ridicate, după percheziție, 133 de plante, înalte de doi-trei metri, și 24 de kilograme de muguri de canabis, nici românii nu stau mai prost. Un fost procuror din Vrancea avea și el o cultură de canabis pitită într-o plantație de vie, de unde au fost recoltate probe – asta după ce, mai demult, le-a spus reprezentanților legii care l-au vizitat că semințele de canabis sînt pentru o plăcintă tradițională. (A. A. D.)

„DE VREI SĂ ȘTII CE ÎNSEAMNĂ MAJORITATEA VECHE, ASCULTĂ NISIPUL CARE A AJUNS PESTE TOT“

 Rucsacul unui tînăr găsit mort pe Valea Caraimanului a fost furat. Salvamontiștii au făcut apel la cel care l-a luat: „Poate conține date vitale pentru întregul caz”. Am citit știrea, apoi un prieten și-a amintit de o melodie a lui Dan SpătaruVersurile sînt, acum, de-o ironie absolută: „De vrei să știi ce înseamnă român, / Ascultă doina ciocîrliei cîntată de cu zori / Și vino pe la noi de sărbători”. (A. M. S.)

 De la apariția lor în anii 1920, cabinele telefonice roșii au devenit unul dintre principalele simboluri ale Londrei și ale întregului Regat Unit, însă majoritatea au dispărut odată cu apariția telefoanelor mobile. În prezent au mai rămas doar 20.000 de telefoane publice în stare de funcționare (față de aproximativ 100.000 în anii 1990). 7.200, nefuncționale, au fost recuperate de comunități, diverse asociații sau chiar biserici. Unele au fost transformate în chioșcuri de informare pentru turiști, altele în stații de defibrilatoare, altele în chioșcuri de fast-food. Cele mai norocoase au devenit mini-biblioteci. (S. G.)

 Radu Cosașu ar fi împlinit săptămîna trecută, pe 29 octombrie, 93 de ani. A fost prima aniversare fără el. Invadarea Ucrainei se desfășura de luni bune cînd ne-am văzut ultima oară, iar în dedicația pe care mi-a dat-o atunci, pe o carte mai veche a lui, a scris: „…în cea mai neagră situație în care prietenia noastră contează”. (M. C.)

 O ipoteză rezonabilă a fost lansată de cercetători de la Universitatea New York, în ceea ce privește Sfinxul din Egipt. Acesta, spun ei, în urma unor studii pe care le-au efectuat, ar fi fost modelat mai întîi de forțele naturii, adică de nisipul transportat de vînt, iar forma rezultată i-a inspirat pe sculptorii egipteni de pe vremea faraonului Kefren să o lucreze și s-o accentueze, transformînd-o în figura pe care o putem vedea astăzi. Ipoteza, destul de plauzibilă, vine după multe alte încercări de explicare științifică sau magică. Poate că oamenii de știință (eventual, tot cei americani) ar trebui să se preocupe și de Sfinxul nostru de lîngă Babele, a cărui origine (de bună seamă naturală) pare să fi fost în mare parte pusă în umbră de fantasmagoriile dacopate. (A. M.)

 E adevărat că Tetris e primul joc video care a ajuns în spațiu? Da. În 1993, un cosmonaut rus a adus cu el pe stația orbitală o consolă portabilă Tetris, pentru a se relaxa. E adevărat că petrecem 18 ore pe săptămînă pe Internet? Da. În acest ritm, o persoană care trăiește 80 de ani va ajunge să petreacă 8 ani și 6 luni din viață navigînd pe Internet. E adevărat că cea mai lungă dezbatere televizată a durat 18 ore? Nu. O dezbatere dedicată vieții lui Buddha, care a avut loc la o televiziune din Nepal, a durat 62 de ore și 12 minute. E adevărat că Walt Disney și-a împrumutat vocea lui Mickey Mouse? Da. Pînă în 1947, Walt Disney era cel care dubla vocea lui Mickey Mouse; în cele din urmă a fost nevoit să renunțe din cauza tusei sale tabagice. E adevărat că Pierce Brosnan a lucrat într-un circ? Da. Înainte să devină actor și să joace rolul lui James Bond, Brosnan a lucrat într-un circ, unde era înghițitor de flăcări. (Dis-moi! C’est vrai?, Verthé Valentin, Larousse, 2018) (M. P.)

 În Kenya a fost arestat un tip care se pretindea avocat, deși nu era membru în Barou și nu avea nici studii juridice. Veți zice că escroci de genul acesta se găsesc peste tot, de ce mi-ar atrage o asemenea știre ochii în 3,14? Pentru că tipul a apărut în procese. Și nu într-unul, ci în 26. Și nu oriunde, ci la cea mai înaltă instanță din sistemul kenyan –echivalentul local al Înaltei Curți de Casație și Justiție de la noi. Și nu doar că a pledat în 26 de procese în fața celei mai înalte instanțe, dar – atenție! – le-a cîștigat pe toate. Ei da, falsul avocat, fără studii juridice formale, a cîștigat toate procesele în care a intrat. N-a pierdut nici unul! În cîteva dintre aceste procese, ni se spune, a stat împotriva unor veritabile glorii ale barei kenyene. În general, la o asemenea știre nu te mai întrebi cum de a fost posibil, ci cum de l-au prins. Poate că invidia profesională... (S. V.)

image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png
p 20 Nichita Stanescu adevarul ro jpg
Alte vieți
Toate aceste vieți se hrănesc cu posibilul, mai mult decît cu realitatea lumii în care se petrec.
image png
Degetul lui Lazăr
Deși îl vor vedea pe celălalt Lazăr revenind din mormînt, în carne și oase, unii dintre martori nu vor crede.
image png
Cine ascultă o casă? – despre reutilizarea fondului construit existent –
Pe 8 noiembrie este sărbătorită la nivel mondial Ziua Urbanismului, care aduce în prim-plan problemele și efectele urbanizării asupra societății și a mediului.
image png
Auriu și umbră
Ci păstrîndu-ne, dacă nu auriul, măcar aspirația către el. Și o portiță de acces.
image png
Avoidant sau secure? Mai există limba română?
E un cuvînt care reprezintă o categorie importantă în viața lor de cartier – deduc eu din ce povestesc ei.
image png
Prețuirea incompetenței
Această bursă de merit nu mai are nici o legătură cu valoarea sau cu succesul.

Adevarul.ro

image
Cine a transformat România într-o țară de asistați social
România ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească un job, dar nu vor. Sau, după cum spun unii sociologi, ar vrea, dar acești oameni nu sunt încurajați de autorități.
image
Un bărbat a păstrat ani de zile o piatră crezând că este aur. S-a dovedit că aceasta este mult mai valoroasă
În 2015, David Hole făcea o cercetare în Parcul Regional Maryborough, în apropiere de Melbourne, Australia. Înarmat cu un detector de metale, el a descoperit ceva ieșit din comun - o piatră roșiatică foarte grea, care se afla în niște argilă galbenă.
image
Litoralul românesc, tărâmul uraganelor. Un expert estimează că fenomenele extreme din Marea Neagră vor fi tot mai dese EXCLUSIV
Profesorul universitar Eugen Rusu estimează că litoralul românesc va fi lovit în următorii ani de valuri cu o înălțime de 10 metri și vânturi ce vor atinge viteze de 130 de kilometri pe oră.

HIstoria.ro

image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.
image
Cum a fost reclasificat un împărat roman ca femeie? Controversele antice și ce a dus la această decizie
Muzeul North Hertfordshire a luat decizia invocând mai multe dovezi în acest sens, inclusiv faptul că textele clasice susțin că împăratul a spus o dată „nu îmi spuneți Domn, întrucât sunt o Doamnă”. „Este doar politicos și respectuos să fim sensibili față de identificarea pronumelor pentru persoane