Cu ochii-n 3,14
SE PARE CĂ DIN FIECARE LUME, LA ÎNCEPUTUL ACESTEI LUNI, AU DISPĂRUT CULORILE VII, ÎNLOCUITE APOI DE OAMENII PĂTRAȚI PREDISPUȘI SPRE BĂTAIE
● Se pare că e o idee bună să ai o copie a cheilor de la locul de muncă și să o păstrezi în caz de concediere, nu se știe cînd mai ai nevoie să faci o vizită nocturnă. Mai ales dacă serviciul cu pricina a fost într-o gelaterie, una dintre cele mai cunoscute din Palma de Mallorca. Intrusele sînt două foste angajate, în vîrstă de 23 de ani, o româncă și o spanioloaică, mari amatoare de înghețată, care s-au servit noapte de noapte, vreme de două luni, din magazinul care le concediase. Au luat de fiecare dată și ceva bani din casă, undeva între 10.000 și 15.000 de euro cu totul. Au fost descoperite în filmările de pe camerele de supraveghere în mod accidental, dat fiind că nu erau verificate prea des cele de noapte. Și, brusc, izvorul de înghețată a secat. (A. A. D.)
● Că din magazinele de haine au dispărut culorile vii, înlocuite fiind de tonuri pămîntii, pot accepta cu un oftat, însă îmi rezerv dreptul de a protesta mormăind la reclama cu „Bejuri elevate”. Nimic nu e celest cînd vine vorba de pămînt. (S. G.)
● Un bărbat din China a urinat în containerele cu bere ale companiei Tsingtao. Știrea a devenit virală și mulți distribuitori au întrerupt contractele cu furnizorii. Fiecare lume își are oamenii care urinează la gard. (I. M.)
● O mașină răsturnată în comuna Vama din Suceava, la începutul acestei luni, a determinat deplasarea unui echipaj de poliție la fața locului, în urma unui apel nocturn la 112. Aflăm ce s-a întîmplat dintr-un titlu din Glasul Sucevei, la care nu mai e nimic de adăugat: „O tînără fără permis care s-a răsturnat cu mașina, la Vama, a fost găsită la Frumosu într-un BMW burdușit cu oameni, la volanul căruia se afla un rădăuțean drogat”. (A. A. D.)
● O femeie din Brașov a fumat marijuana și a fugit apoi la poliție să se plîngă că are halucinații. O reclamație întemeiată. (A. M. S.)
● „Ați observat că vechea stîngă era pentru eliberarea sexuală, glume etc., pe cînd noua stîngă este mai moralistă decît a fost dreapta vreodată? De aceea sînt împotriva mișcării wokeness, nu pentru că aș fi de dreapta, ci pentru că wokeness-ul, în loc să unească oamenii, practică un sectarism reciproc acuzator” – filozoful Slavoj Zizek. (M. C.)
● E adevărat că un arbore este cea mai mare ființă din lume? Nu. Acest titlu îl poartă Armillaria ostoya, o ciupercă din Oregon, SUA, care crește și se dezvoltă subteran, parazitînd arborii de la suprafața solului. Exemplarul din Oregon se întinde pe o suprafață de cca. 9 km pătrați și cîntărește aproximativ 31.000 de tone. E adevărat că piloții de Formula 1 își țin respirația? Da. Piloții rămîn în apnee în timpul virajelor și al depășirilor, pentru a îmbunătăți precizia manevrelor. În total, pe durata unei curse, piloții petrec aproximativ 20 de minute în apnee. E adevărat că pentru filmul Jurassic World au fost folosite răgete de leu? Nu. Răgetul faimosului tiranozaur provine din înregistrarea strigătelor unui pui de elefant. E adevărat că unii interpreți de muzică își pun pești în pantofi? Nu. Cîntărețul Michael Holbrook Penniman Jr. (alias „Mika”) își pune în schimb carne de vițel în încălțări pe durata concertelor, ca să nu-l doară picioarele, la fel ca dansatoarele de balet clasic. E adevărat că un scriitor brazilian a scris peste 1.000 de cărți? Da. Ryoki Inoue deține recordul mondial al numărului de pagini publicate și poate să scrie chiar și cîte trei cărți pe zi. E adevărat că în China se organizează lupte de insecte? Da. Luptele de greieri (dòu xishuài) sînt o tradiție în China veche de mai bine de o mie de ani. Acest „sport” este extrem de popular și anumiți greieri campioni ajung să coste chiar și 3.500 de euro. (Dis-moi! C’est vrai?, Verthé Valentin, Larousse, 2018) (M. P.)
● Un studiu recent al unei echipe de criminologi britanici a arătat că Oxfordul medieval era un loc cu adevărat sîngeros. Nu doar că rata omuciderilor era, în veacul al XVI-lea, de 50 de ori mai mare decît astăzi, dar numărul omuciderilor era de vreo cinci sau șase ori mai mare la Oxford decît la Londra sau York, orașe cu populație mult mai mare. Dintre ucigașii prinși, 75% erau studenți ai Universității, cunoscuți pe atunci drept „clerici” (la singular, „clericus”). Și dintre victime, 72% erau „clerici”. Asta înseamnă că studenția oxfordiană era un sport periculos. Studenții de atunci erau numai bărbați, cu vîrste între 14 și 21 de ani, care se asociau în fel de fel de confrerii ce se confruntau între ele. Foarte des, sub influența alcoolului, aceste confruntări degenerau în bătăi generalizate și, foarte des, studenții nu ezitau să scoată săbiile, pumnalele sau topoarele. Scăpați de sub autoritatea părintească, dornici să se măsoare fizic cu ceilalți congeneri, acești „clerici” erau predispuși spre violență. Și tocmai cînd mă grăbeam să închei această mică știre cu o remarcă ironică la adresa celor care cred că Evul Mediu la Universitatea Oxford era o grădină cu flori pe aleile căreia se plimbau, pansivi, studenți și profesori, minți luminate, aflu că grupul de criminologi care au făcut cercetarea sînt de la Universitatea din Cambridge. Ce să mai zic? (S. V.)
● Trei doctoriţe rezidente s-au luat la bătaie într-una dintre secţiile de Boli infecţioase ale Spitalului Județean Oradea. Managerul spitalului a declarat: „Una este originară din Oltenia, una este din Maramureş, iar una e bihoreancă”. Scenariul sună ca-n Miorița. (A. M. S.)
CE E MAI ÎNGRIJORĂTOR ESTE CĂ LIPSA DE SPAȚIU CREȘTE NATURAL
● Un bărbat în vîrstă de 50 de ani din Lituania a înscenat de douăzeci de ori un infarct la diferite restaurante pentru a scăpa de nota de plată. Practica a funcționat pînă de curînd, însă ce e mai îngrijorător este că ultima notă nu depășea 40 de dolari. În ziua de azi, nici infarctul nu mai înseamnă mare lucru. (I. M.)
● India are de cîtva timp un program spațial ambițios. După ce a reușit să trimită pe Lună o sondă menită să studieze vîntul solar, vrea ca pînă în 2040 să trimită și oameni pe suprafața Lunii. Oare ce i-o mîna așa de tare pe indieni să ajungă pe satelitul natural al Pămîntului, mîndria națională sau lipsa de spațiu din țara lor? (A. M.)
● Comentînd decizia Primăriei Capitalei de a alunga ciorile din parcul Cișmigiu cu focuri de artificii, directoarea ALPAB (Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București) a declarat că „datorită” ciorilor crește efortul depus de angajaţii ALPAB. Datorită acestei declarații, m-am gîndit că poate e chiar de preferat să fie lăsate ciorile în pace. (S. G.)
● De la o aruncătură de băț, din comuna Berceni, județul Ilfov, aceste nume de firme: Trend Vagabond SRL, Flory & Copiii SRL, Floricica Forever SRL, Flo & Ly Total SRL, Gest SRL, Ivan Electric SRL, Comerț Prin Sud SRL, Devil Performance SRL, Succes Viorica SRL, Atelier Deja Vu SRL, Nenea Com SRL, Complet Pardoseli SRL, Natural Gold Hand SRL, Constructorescu SRL, Bobocel Villa SRL, La Văruțu Exclusiv SRL, Gratitude Expert SRL, Capricorn Taur Invest Serv SRL, Tina Pozitiv SRL, Pătuțul lui Eric SRL, Buldo Suburban SRL, Urban Alpaka SRL, Golivu SRL, Montator Membrane Terase SRL, Onci Shop SRL, Tușe De Culoare SRL, Minutu Taxi SRL, La Fluturii Pungași SRL, Appzoid SRL, Chiri Absolut SRL, Oage Și Fiii SRL, Delir Trans Service SRL, Popescu Standard SRL, Țac Pac Delivery SRL, Thanatos Prestige SRL, Miniatelierul De Dinți SRL, Tabakera Group SRL, Fulgin Natural SRL, Dulce2go Concept SRL, Tralala Cusut SRL, În Colț La Banană SRL, Ragnar Direct SRL, Goguland SRL, Micii De Pe Macului SRL, Cumvreitu Media SRL, Ceaunul Înflăcărat SRL. (D. S.)