Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
© D. Stanciu
© D. Stanciu

SE PARE CĂ DIN FIECARE LUME, LA ÎNCEPUTUL ACESTEI LUNI, AU DISPĂRUT CULORILE VII, ÎNLOCUITE APOI DE OAMENII PĂTRAȚI PREDISPUȘI SPRE BĂTAIE

 Se pare că e o idee bună să ai o copie a cheilor de la locul de muncă și să o păstrezi în caz de concediere, nu se știe cînd mai ai nevoie să faci o vizită nocturnă. Mai ales dacă serviciul cu pricina a fost într-o gelaterie, una dintre cele mai cunoscute din Palma de Mallorca. Intrusele sînt două foste angajate, în vîrstă de 23 de ani, o româncă și o spanioloaică, mari amatoare de înghețată, care s-au servit noapte de noapte, vreme de două luni, din magazinul care le concediase. Au luat de fiecare dată și ceva bani din casă, undeva între 10.000 și 15.000 de euro cu totul. Au fost descoperite în filmările de pe camerele de supraveghere în mod accidental, dat fiind că nu erau verificate prea des cele de noapte. Și, brusc, izvorul de înghețată a secat. (A. A. D.)

 Că din magazinele de haine au dispărut culorile vii, înlocuite fiind de tonuri pămîntii, pot accepta cu un oftat, însă îmi rezerv dreptul de a protesta mormăind la reclama cu „Bejuri elevate”. Nimic nu e celest cînd vine vorba de pămînt. (S. G.)

 Un bărbat din China a urinat în containerele cu bere ale companiei Tsingtao. Știrea a devenit virală și mulți distribuitori au întrerupt contractele cu furnizorii. Fiecare lume își are oamenii care urinează la gard. (I. M.)

 O mașină răsturnată în comuna Vama din Suceava, la începutul acestei luni, a determinat deplasarea unui echipaj de poliție la fața locului, în urma unui apel nocturn la 112. Aflăm ce s-a întîmplat dintr-un titlu din Glasul Sucevei, la care nu mai e nimic de adăugat: „O tînără fără permis care s-a răsturnat cu mașina, la Vama, a fost găsită la Frumosu într-un BMW burdușit cu oameni, la volanul căruia se afla un rădăuțean drogat”. (A. A. D.)

 O femeie din Brașov a fumat marijuana și a fugit apoi la poliție să se plîngă că are halucinații. O reclamație întemeiată. (A. M. S.)

 „Ați observat că vechea stîngă era pentru eliberarea sexuală, glume etc., pe cînd noua stîngă este mai moralistă decît a fost dreapta vreodată? De aceea sînt împotriva mișcării wokeness, nu pentru că aș fi de dreapta, ci pentru că wokeness-ul, în loc să unească oamenii, practică un sectarism reciproc acuzator” – filozoful Slavoj Zizek. (M. C.)

 E adevărat că un arbore este cea mai mare ființă din lume? Nu. Acest titlu îl poartă Armillaria ostoya, o ciupercă din Oregon, SUA, care crește și se dezvoltă subteran, parazitînd arborii de la suprafața solului. Exemplarul din Oregon se întinde pe o suprafață de cca. 9 km pătrați și cîntărește aproximativ 31.000 de tone. E adevărat că piloții de Formula 1 își țin respirația? Da. Piloții rămîn în apnee în timpul virajelor și al depășirilor, pentru a îmbunătăți precizia manevrelor. În total, pe durata unei curse, piloții petrec aproximativ 20 de minute în apnee. E adevărat că pentru filmul Jurassic World au fost folosite răgete de leu? Nu. Răgetul faimosului tiranozaur provine din înregistrarea strigătelor unui pui de elefant. E adevărat că unii interpreți de muzică își pun pești în pantofi? Nu. Cîntărețul Michael Holbrook Penniman Jr. (alias „Mika”) își pune în schimb carne de vițel în încălțări pe durata concertelor, ca să nu-l doară picioarele, la fel ca dansatoarele de balet clasic. E adevărat că un scriitor brazilian a scris peste 1.000 de cărți? Da. Ryoki Inoue deține recordul mondial al numărului de pagini publicate și poate să scrie chiar și cîte trei cărți pe zi. E adevărat că în China se organizează lupte de insecte? Da. Luptele de greieri (dòu xishuài) sînt o tradiție în China veche de mai bine de o mie de ani. Acest „sport” este extrem de popular și anumiți greieri campioni ajung să coste chiar și 3.500 de euro. (Dis-moi! C’est vrai?, Verthé Valentin, Larousse, 2018) (M. P.)

 Un studiu recent al unei echipe de criminologi britanici a arătat că Oxfordul medieval era un loc cu adevărat sîngeros. Nu doar că rata omuciderilor era, în veacul al XVI-lea, de 50 de ori mai mare decît astăzi, dar numărul omuciderilor era de vreo cinci sau șase ori mai mare la Oxford decît la Londra sau York, orașe cu populație mult mai mare. Dintre ucigașii prinși, 75% erau studenți ai Universității, cunoscuți pe atunci drept „clerici” (la singular, „clericus”). Și dintre victime, 72% erau „clerici”. Asta înseamnă că studenția oxfordiană era un sport periculos. Studenții de atunci erau numai bărbați, cu vîrste între 14 și 21 de ani, care se asociau în fel de fel de confrerii ce se confruntau între ele. Foarte des, sub influența alcoolului, aceste confruntări degenerau în bătăi generalizate și, foarte des, studenții nu ezitau să scoată săbiile, pumnalele sau topoarele. Scăpați de sub autoritatea părintească, dornici să se măsoare fizic cu ceilalți congeneri, acești „clerici” erau predispuși spre violență. Și tocmai cînd mă grăbeam să închei această mică știre cu o remarcă ironică la adresa celor care cred că Evul Mediu la Universitatea Oxford era o grădină cu flori pe aleile căreia se plimbau, pansivi, studenți și profesori, minți luminate, aflu că grupul de criminologi care au făcut cercetarea sînt de la Universitatea din Cambridge. Ce să mai zic? (S. V.)

 Trei doctoriţe rezidente s-au luat la bătaie într-una dintre secţiile de Boli infecţioase ale Spitalului Județean Oradea. Managerul spitalului a declarat: „Una este originară din Oltenia, una este din Maramureş, iar una e bihoreancă”. Scenariul sună ca-n Miorița. (A. M. S.)

CE E MAI ÎNGRIJORĂTOR ESTE CĂ LIPSA DE SPAȚIU CREȘTE NATURAL

 Un bărbat în vîrstă de 50 de ani din Lituania a înscenat de douăzeci de ori un infarct la diferite restaurante pentru a scăpa de nota de plată. Practica a funcționat pînă de curînd, însă ce e mai îngrijorător este că ultima notă nu depășea 40 de dolari. În ziua de azi, nici infarctul nu mai înseamnă mare lucru. (I. M.)

 India are de cîtva timp un program spațial ambițios. După ce a reușit să trimită pe Lună o sondă menită să studieze vîntul solar, vrea ca pînă în 2040 să trimită și oameni pe suprafața Lunii. Oare ce i-o mîna așa de tare pe indieni să ajungă pe satelitul natural al Pămîntului,  mîndria națională sau lipsa de spațiu din țara lor? (A. M.)

 Comentînd decizia Primăriei Capitalei de a alunga ciorile din parcul Cișmigiu cu focuri de artificii, directoarea ALPAB (Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București) a declarat că „datorită” ciorilor crește efortul depus de angajaţii ALPAB. Datorită acestei declarații, m-am gîndit că poate e chiar de preferat să fie lăsate ciorile în pace. (S. G.)

 De la o aruncătură de băț, din comuna Berceni, județul Ilfov, aceste nume de firme: Trend Vagabond SRL, Flory & Copiii SRL, Floricica Forever SRL, Flo & Ly Total SRL, Gest SRL, Ivan Electric SRL, Comerț Prin Sud SRL, Devil Performance SRL, Succes Viorica SRL, Atelier Deja Vu SRL, Nenea Com SRL, Complet Pardoseli SRL, Natural Gold Hand SRL, Constructorescu SRL, Bobocel Villa SRL, La Văruțu Exclusiv SRL, Gratitude Expert SRL, Capricorn Taur Invest Serv SRL, Tina Pozitiv SRL, Pătuțul lui Eric SRL, Buldo Suburban SRL, Urban Alpaka SRL, Golivu SRL, Montator Membrane Terase SRL, Onci Shop SRL, Tușe De Culoare SRL, Minutu Taxi SRL, La Fluturii Pungași SRL, Appzoid SRL, Chiri Absolut SRL, Oage Și Fiii SRL, Delir Trans Service SRL, Popescu Standard SRL, Țac Pac Delivery SRL, Thanatos Prestige SRL, Miniatelierul De Dinți SRL, Tabakera Group SRL, Fulgin Natural SRL, Dulce2go Concept SRL, Tralala Cusut SRL, În Colț La Banană SRL, Ragnar Direct SRL, Goguland SRL, Micii De Pe Macului SRL, Cumvreitu Media SRL, Ceaunul Înflăcărat SRL. (D. S.)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Donald Trump FOTO Profimedia jpg
Trump spune că urmează o „mare discuție” cu privire la programele de vaccinare a copiilor: „Rata autismului este la un nivel mare”
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi, într-un interviu, va discuta cu Robert F. Kennedy Jr, candidatul său la conducerea Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, despre încetarea programelor de vaccinare a copiilor.
electrocutat bihoreanul Foto Bihoreanul jpg
Cazul morții unui bărbat electrocutat sub firele electrice ce îi traversează curtea, pe care nu le-a atins. Zona, considerată periculoasă
Cazul morții unui bihorean electrocutat sub firele de curent care îi traversează curtea, anchetat de Parchetul Aleșd, trenează de peste un an, spre disperarea familiei care acuză autoritățile pentru cele întâmplate.
Ilan Sor bloc Victorie FOTO Facebook jpg
Cum a încercat Kremlinul să schimbe rezultatul alegerilor și referendumului pro-UE din Rep. Moldova. Rolul lui Ilan Șor
Kremlinul a creat un centru operațional de comandă pentru compromiterea referendumului republican constituțional și a alegerilor prezidențiale, iar acesta est coordonat de oligarhul fugar Ilan Șor, care a beneficiat de bani uriași, precum și de resurse umane, logistice și tehnice, potrivit șefului S
image png
Carmen Șerban sare în apărarea Adrianei Bahmuțeanu, care se luptă să-și recupereze copiii din casa lui Silviu Prigoană
Carmen Șerban, renumită cântăreață și bună prietenă cu Adriana Bahmuțeanu, intervine în lupta acesteia de a-și recupera băieții, pe Maximus și pe Eduard, din casa regretatului lor tată. Ce dezvăluiri a făcut artista?
cub horoscop 1 gif
Horoscop vineri, 13 decembrie. Gemenii se tem să facă primul pas, iar Scorpionii iau distanță față de partener
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de vineri, 13 decembrie.
andreea balan victor cornea colaj instagram jpg
Andreea Bălan, declarații neașteptate despre nunta cu Victor Cornea: „Este hotărârea lui, decizia lui și va fi cum vrea el”
Andreea Bălan traversează cea mai frumoasă perioadă a vieții ei, de mai bine de un an de zile. Recent, jucătorul de tenis a cerut-o în căsătorie în timpul zborului către Laponia. După acest eveniment important pentru ei și cei dragi, urmează întrebarea: pe când nunta?
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
La 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și de la prăbușirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Național Cotroceni și Institutul Cultural Român (ICR) itinerează expoziția „35 de ani și o zi”.
SCHENGEN jpg
România în Schengen – O victorie pentru români! Care este următorul pas
Începând cu 1 ianuarie 2025, România va fi membră cu drepturi depline a Spațiului Schengen. Aceasta nu este doar o realizare pe care eu o consider ca fiind istorică pentru țara noastră, ci și o demonstrație a capacității Uniunii Europene de a evolua și de a-și îndeplini promisiunile.
Politie Serbia FOTO Shutterstock jpg
Autorul masacrului de anul trecut de lângă Belgrad, condamnat la 20 de ani de închisoare
Un tribunal sârb l-a condamnat, joi, la 20 de ani de închisoare pe autorul masacrului din mai anul trecut de lângă Belgrad, soldat cu nouă victime cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani