Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
© D. Stanciu
© D. Stanciu

SE PARE CĂ DIN FIECARE LUME, LA ÎNCEPUTUL ACESTEI LUNI, AU DISPĂRUT CULORILE VII, ÎNLOCUITE APOI DE OAMENII PĂTRAȚI PREDISPUȘI SPRE BĂTAIE

 Se pare că e o idee bună să ai o copie a cheilor de la locul de muncă și să o păstrezi în caz de concediere, nu se știe cînd mai ai nevoie să faci o vizită nocturnă. Mai ales dacă serviciul cu pricina a fost într-o gelaterie, una dintre cele mai cunoscute din Palma de Mallorca. Intrusele sînt două foste angajate, în vîrstă de 23 de ani, o româncă și o spanioloaică, mari amatoare de înghețată, care s-au servit noapte de noapte, vreme de două luni, din magazinul care le concediase. Au luat de fiecare dată și ceva bani din casă, undeva între 10.000 și 15.000 de euro cu totul. Au fost descoperite în filmările de pe camerele de supraveghere în mod accidental, dat fiind că nu erau verificate prea des cele de noapte. Și, brusc, izvorul de înghețată a secat. (A. A. D.)

 Că din magazinele de haine au dispărut culorile vii, înlocuite fiind de tonuri pămîntii, pot accepta cu un oftat, însă îmi rezerv dreptul de a protesta mormăind la reclama cu „Bejuri elevate”. Nimic nu e celest cînd vine vorba de pămînt. (S. G.)

 Un bărbat din China a urinat în containerele cu bere ale companiei Tsingtao. Știrea a devenit virală și mulți distribuitori au întrerupt contractele cu furnizorii. Fiecare lume își are oamenii care urinează la gard. (I. M.)

 O mașină răsturnată în comuna Vama din Suceava, la începutul acestei luni, a determinat deplasarea unui echipaj de poliție la fața locului, în urma unui apel nocturn la 112. Aflăm ce s-a întîmplat dintr-un titlu din Glasul Sucevei, la care nu mai e nimic de adăugat: „O tînără fără permis care s-a răsturnat cu mașina, la Vama, a fost găsită la Frumosu într-un BMW burdușit cu oameni, la volanul căruia se afla un rădăuțean drogat”. (A. A. D.)

 O femeie din Brașov a fumat marijuana și a fugit apoi la poliție să se plîngă că are halucinații. O reclamație întemeiată. (A. M. S.)

 „Ați observat că vechea stîngă era pentru eliberarea sexuală, glume etc., pe cînd noua stîngă este mai moralistă decît a fost dreapta vreodată? De aceea sînt împotriva mișcării wokeness, nu pentru că aș fi de dreapta, ci pentru că wokeness-ul, în loc să unească oamenii, practică un sectarism reciproc acuzator” – filozoful Slavoj Zizek. (M. C.)

 E adevărat că un arbore este cea mai mare ființă din lume? Nu. Acest titlu îl poartă Armillaria ostoya, o ciupercă din Oregon, SUA, care crește și se dezvoltă subteran, parazitînd arborii de la suprafața solului. Exemplarul din Oregon se întinde pe o suprafață de cca. 9 km pătrați și cîntărește aproximativ 31.000 de tone. E adevărat că piloții de Formula 1 își țin respirația? Da. Piloții rămîn în apnee în timpul virajelor și al depășirilor, pentru a îmbunătăți precizia manevrelor. În total, pe durata unei curse, piloții petrec aproximativ 20 de minute în apnee. E adevărat că pentru filmul Jurassic World au fost folosite răgete de leu? Nu. Răgetul faimosului tiranozaur provine din înregistrarea strigătelor unui pui de elefant. E adevărat că unii interpreți de muzică își pun pești în pantofi? Nu. Cîntărețul Michael Holbrook Penniman Jr. (alias „Mika”) își pune în schimb carne de vițel în încălțări pe durata concertelor, ca să nu-l doară picioarele, la fel ca dansatoarele de balet clasic. E adevărat că un scriitor brazilian a scris peste 1.000 de cărți? Da. Ryoki Inoue deține recordul mondial al numărului de pagini publicate și poate să scrie chiar și cîte trei cărți pe zi. E adevărat că în China se organizează lupte de insecte? Da. Luptele de greieri (dòu xishuài) sînt o tradiție în China veche de mai bine de o mie de ani. Acest „sport” este extrem de popular și anumiți greieri campioni ajung să coste chiar și 3.500 de euro. (Dis-moi! C’est vrai?, Verthé Valentin, Larousse, 2018) (M. P.)

 Un studiu recent al unei echipe de criminologi britanici a arătat că Oxfordul medieval era un loc cu adevărat sîngeros. Nu doar că rata omuciderilor era, în veacul al XVI-lea, de 50 de ori mai mare decît astăzi, dar numărul omuciderilor era de vreo cinci sau șase ori mai mare la Oxford decît la Londra sau York, orașe cu populație mult mai mare. Dintre ucigașii prinși, 75% erau studenți ai Universității, cunoscuți pe atunci drept „clerici” (la singular, „clericus”). Și dintre victime, 72% erau „clerici”. Asta înseamnă că studenția oxfordiană era un sport periculos. Studenții de atunci erau numai bărbați, cu vîrste între 14 și 21 de ani, care se asociau în fel de fel de confrerii ce se confruntau între ele. Foarte des, sub influența alcoolului, aceste confruntări degenerau în bătăi generalizate și, foarte des, studenții nu ezitau să scoată săbiile, pumnalele sau topoarele. Scăpați de sub autoritatea părintească, dornici să se măsoare fizic cu ceilalți congeneri, acești „clerici” erau predispuși spre violență. Și tocmai cînd mă grăbeam să închei această mică știre cu o remarcă ironică la adresa celor care cred că Evul Mediu la Universitatea Oxford era o grădină cu flori pe aleile căreia se plimbau, pansivi, studenți și profesori, minți luminate, aflu că grupul de criminologi care au făcut cercetarea sînt de la Universitatea din Cambridge. Ce să mai zic? (S. V.)

 Trei doctoriţe rezidente s-au luat la bătaie într-una dintre secţiile de Boli infecţioase ale Spitalului Județean Oradea. Managerul spitalului a declarat: „Una este originară din Oltenia, una este din Maramureş, iar una e bihoreancă”. Scenariul sună ca-n Miorița. (A. M. S.)

CE E MAI ÎNGRIJORĂTOR ESTE CĂ LIPSA DE SPAȚIU CREȘTE NATURAL

 Un bărbat în vîrstă de 50 de ani din Lituania a înscenat de douăzeci de ori un infarct la diferite restaurante pentru a scăpa de nota de plată. Practica a funcționat pînă de curînd, însă ce e mai îngrijorător este că ultima notă nu depășea 40 de dolari. În ziua de azi, nici infarctul nu mai înseamnă mare lucru. (I. M.)

 India are de cîtva timp un program spațial ambițios. După ce a reușit să trimită pe Lună o sondă menită să studieze vîntul solar, vrea ca pînă în 2040 să trimită și oameni pe suprafața Lunii. Oare ce i-o mîna așa de tare pe indieni să ajungă pe satelitul natural al Pămîntului,  mîndria națională sau lipsa de spațiu din țara lor? (A. M.)

 Comentînd decizia Primăriei Capitalei de a alunga ciorile din parcul Cișmigiu cu focuri de artificii, directoarea ALPAB (Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București) a declarat că „datorită” ciorilor crește efortul depus de angajaţii ALPAB. Datorită acestei declarații, m-am gîndit că poate e chiar de preferat să fie lăsate ciorile în pace. (S. G.)

 De la o aruncătură de băț, din comuna Berceni, județul Ilfov, aceste nume de firme: Trend Vagabond SRL, Flory & Copiii SRL, Floricica Forever SRL, Flo & Ly Total SRL, Gest SRL, Ivan Electric SRL, Comerț Prin Sud SRL, Devil Performance SRL, Succes Viorica SRL, Atelier Deja Vu SRL, Nenea Com SRL, Complet Pardoseli SRL, Natural Gold Hand SRL, Constructorescu SRL, Bobocel Villa SRL, La Văruțu Exclusiv SRL, Gratitude Expert SRL, Capricorn Taur Invest Serv SRL, Tina Pozitiv SRL, Pătuțul lui Eric SRL, Buldo Suburban SRL, Urban Alpaka SRL, Golivu SRL, Montator Membrane Terase SRL, Onci Shop SRL, Tușe De Culoare SRL, Minutu Taxi SRL, La Fluturii Pungași SRL, Appzoid SRL, Chiri Absolut SRL, Oage Și Fiii SRL, Delir Trans Service SRL, Popescu Standard SRL, Țac Pac Delivery SRL, Thanatos Prestige SRL, Miniatelierul De Dinți SRL, Tabakera Group SRL, Fulgin Natural SRL, Dulce2go Concept SRL, Tralala Cusut SRL, În Colț La Banană SRL, Ragnar Direct SRL, Goguland SRL, Micii De Pe Macului SRL, Cumvreitu Media SRL, Ceaunul Înflăcărat SRL. (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.