Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
© D. Stanciu
© D. Stanciu

SE PARE CĂ DIN FIECARE LUME, LA ÎNCEPUTUL ACESTEI LUNI, AU DISPĂRUT CULORILE VII, ÎNLOCUITE APOI DE OAMENII PĂTRAȚI PREDISPUȘI SPRE BĂTAIE

 Se pare că e o idee bună să ai o copie a cheilor de la locul de muncă și să o păstrezi în caz de concediere, nu se știe cînd mai ai nevoie să faci o vizită nocturnă. Mai ales dacă serviciul cu pricina a fost într-o gelaterie, una dintre cele mai cunoscute din Palma de Mallorca. Intrusele sînt două foste angajate, în vîrstă de 23 de ani, o româncă și o spanioloaică, mari amatoare de înghețată, care s-au servit noapte de noapte, vreme de două luni, din magazinul care le concediase. Au luat de fiecare dată și ceva bani din casă, undeva între 10.000 și 15.000 de euro cu totul. Au fost descoperite în filmările de pe camerele de supraveghere în mod accidental, dat fiind că nu erau verificate prea des cele de noapte. Și, brusc, izvorul de înghețată a secat. (A. A. D.)

 Că din magazinele de haine au dispărut culorile vii, înlocuite fiind de tonuri pămîntii, pot accepta cu un oftat, însă îmi rezerv dreptul de a protesta mormăind la reclama cu „Bejuri elevate”. Nimic nu e celest cînd vine vorba de pămînt. (S. G.)

 Un bărbat din China a urinat în containerele cu bere ale companiei Tsingtao. Știrea a devenit virală și mulți distribuitori au întrerupt contractele cu furnizorii. Fiecare lume își are oamenii care urinează la gard. (I. M.)

 O mașină răsturnată în comuna Vama din Suceava, la începutul acestei luni, a determinat deplasarea unui echipaj de poliție la fața locului, în urma unui apel nocturn la 112. Aflăm ce s-a întîmplat dintr-un titlu din Glasul Sucevei, la care nu mai e nimic de adăugat: „O tînără fără permis care s-a răsturnat cu mașina, la Vama, a fost găsită la Frumosu într-un BMW burdușit cu oameni, la volanul căruia se afla un rădăuțean drogat”. (A. A. D.)

 O femeie din Brașov a fumat marijuana și a fugit apoi la poliție să se plîngă că are halucinații. O reclamație întemeiată. (A. M. S.)

 „Ați observat că vechea stîngă era pentru eliberarea sexuală, glume etc., pe cînd noua stîngă este mai moralistă decît a fost dreapta vreodată? De aceea sînt împotriva mișcării wokeness, nu pentru că aș fi de dreapta, ci pentru că wokeness-ul, în loc să unească oamenii, practică un sectarism reciproc acuzator” – filozoful Slavoj Zizek. (M. C.)

 E adevărat că un arbore este cea mai mare ființă din lume? Nu. Acest titlu îl poartă Armillaria ostoya, o ciupercă din Oregon, SUA, care crește și se dezvoltă subteran, parazitînd arborii de la suprafața solului. Exemplarul din Oregon se întinde pe o suprafață de cca. 9 km pătrați și cîntărește aproximativ 31.000 de tone. E adevărat că piloții de Formula 1 își țin respirația? Da. Piloții rămîn în apnee în timpul virajelor și al depășirilor, pentru a îmbunătăți precizia manevrelor. În total, pe durata unei curse, piloții petrec aproximativ 20 de minute în apnee. E adevărat că pentru filmul Jurassic World au fost folosite răgete de leu? Nu. Răgetul faimosului tiranozaur provine din înregistrarea strigătelor unui pui de elefant. E adevărat că unii interpreți de muzică își pun pești în pantofi? Nu. Cîntărețul Michael Holbrook Penniman Jr. (alias „Mika”) își pune în schimb carne de vițel în încălțări pe durata concertelor, ca să nu-l doară picioarele, la fel ca dansatoarele de balet clasic. E adevărat că un scriitor brazilian a scris peste 1.000 de cărți? Da. Ryoki Inoue deține recordul mondial al numărului de pagini publicate și poate să scrie chiar și cîte trei cărți pe zi. E adevărat că în China se organizează lupte de insecte? Da. Luptele de greieri (dòu xishuài) sînt o tradiție în China veche de mai bine de o mie de ani. Acest „sport” este extrem de popular și anumiți greieri campioni ajung să coste chiar și 3.500 de euro. (Dis-moi! C’est vrai?, Verthé Valentin, Larousse, 2018) (M. P.)

 Un studiu recent al unei echipe de criminologi britanici a arătat că Oxfordul medieval era un loc cu adevărat sîngeros. Nu doar că rata omuciderilor era, în veacul al XVI-lea, de 50 de ori mai mare decît astăzi, dar numărul omuciderilor era de vreo cinci sau șase ori mai mare la Oxford decît la Londra sau York, orașe cu populație mult mai mare. Dintre ucigașii prinși, 75% erau studenți ai Universității, cunoscuți pe atunci drept „clerici” (la singular, „clericus”). Și dintre victime, 72% erau „clerici”. Asta înseamnă că studenția oxfordiană era un sport periculos. Studenții de atunci erau numai bărbați, cu vîrste între 14 și 21 de ani, care se asociau în fel de fel de confrerii ce se confruntau între ele. Foarte des, sub influența alcoolului, aceste confruntări degenerau în bătăi generalizate și, foarte des, studenții nu ezitau să scoată săbiile, pumnalele sau topoarele. Scăpați de sub autoritatea părintească, dornici să se măsoare fizic cu ceilalți congeneri, acești „clerici” erau predispuși spre violență. Și tocmai cînd mă grăbeam să închei această mică știre cu o remarcă ironică la adresa celor care cred că Evul Mediu la Universitatea Oxford era o grădină cu flori pe aleile căreia se plimbau, pansivi, studenți și profesori, minți luminate, aflu că grupul de criminologi care au făcut cercetarea sînt de la Universitatea din Cambridge. Ce să mai zic? (S. V.)

 Trei doctoriţe rezidente s-au luat la bătaie într-una dintre secţiile de Boli infecţioase ale Spitalului Județean Oradea. Managerul spitalului a declarat: „Una este originară din Oltenia, una este din Maramureş, iar una e bihoreancă”. Scenariul sună ca-n Miorița. (A. M. S.)

CE E MAI ÎNGRIJORĂTOR ESTE CĂ LIPSA DE SPAȚIU CREȘTE NATURAL

 Un bărbat în vîrstă de 50 de ani din Lituania a înscenat de douăzeci de ori un infarct la diferite restaurante pentru a scăpa de nota de plată. Practica a funcționat pînă de curînd, însă ce e mai îngrijorător este că ultima notă nu depășea 40 de dolari. În ziua de azi, nici infarctul nu mai înseamnă mare lucru. (I. M.)

 India are de cîtva timp un program spațial ambițios. După ce a reușit să trimită pe Lună o sondă menită să studieze vîntul solar, vrea ca pînă în 2040 să trimită și oameni pe suprafața Lunii. Oare ce i-o mîna așa de tare pe indieni să ajungă pe satelitul natural al Pămîntului,  mîndria națională sau lipsa de spațiu din țara lor? (A. M.)

 Comentînd decizia Primăriei Capitalei de a alunga ciorile din parcul Cișmigiu cu focuri de artificii, directoarea ALPAB (Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București) a declarat că „datorită” ciorilor crește efortul depus de angajaţii ALPAB. Datorită acestei declarații, m-am gîndit că poate e chiar de preferat să fie lăsate ciorile în pace. (S. G.)

 De la o aruncătură de băț, din comuna Berceni, județul Ilfov, aceste nume de firme: Trend Vagabond SRL, Flory & Copiii SRL, Floricica Forever SRL, Flo & Ly Total SRL, Gest SRL, Ivan Electric SRL, Comerț Prin Sud SRL, Devil Performance SRL, Succes Viorica SRL, Atelier Deja Vu SRL, Nenea Com SRL, Complet Pardoseli SRL, Natural Gold Hand SRL, Constructorescu SRL, Bobocel Villa SRL, La Văruțu Exclusiv SRL, Gratitude Expert SRL, Capricorn Taur Invest Serv SRL, Tina Pozitiv SRL, Pătuțul lui Eric SRL, Buldo Suburban SRL, Urban Alpaka SRL, Golivu SRL, Montator Membrane Terase SRL, Onci Shop SRL, Tușe De Culoare SRL, Minutu Taxi SRL, La Fluturii Pungași SRL, Appzoid SRL, Chiri Absolut SRL, Oage Și Fiii SRL, Delir Trans Service SRL, Popescu Standard SRL, Țac Pac Delivery SRL, Thanatos Prestige SRL, Miniatelierul De Dinți SRL, Tabakera Group SRL, Fulgin Natural SRL, Dulce2go Concept SRL, Tralala Cusut SRL, În Colț La Banană SRL, Ragnar Direct SRL, Goguland SRL, Micii De Pe Macului SRL, Cumvreitu Media SRL, Ceaunul Înflăcărat SRL. (D. S.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.