Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1020 din 26 octombrie – 2 noiembrie 2023
© M.Pleșu
© M.Pleșu

ÎNTR-O LUME COMPLET RAZNA, UN BĂRBAT CU CREASTĂ GALBENĂ, MAI DEGRABĂ RISIPITOR DECÎT VITEAZ, ESTE ACLAMAT PE TIMPUL NOPȚII

 La data de 15 octombrie 2023, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Secția 20, au fost sesizați, în jurul orei 20, prin apel la 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că un vecin i-ar fi provocat vătămări animalului său de companie. S-a descoperit că un bărbat în vîrstă de 64 de ani din București a împușcat o pisică ce i-a intrat în casă și s-a urcat pe masă. Într-o lume complet razna, ce mai înseamnă viața unei pisici? (A. M. S.)

 De pe nesfîrșitele plaiuri ale Internetului, două perspective asupra iubirii. 1) Pe Facebook, o postare pe grupul Astral (41.500 de membri), cu titlul „Femininul absoarbe programarea masculină“: „De fiecare dată cînd un bărbat își introduce stick-ul de programare în software-ul tău, îl conectează direct la chakra ta sacrală a creativității“. 2) Pe YouTube, un comentariu, scris de @serbaevdmitry5296, la melodia interpretată de Mina „Un anno d’amore“ (versiunea italiană a melodiei  „C’est irréparable“, compusă de Nino Ferrer): „În 1964 aveam 8 ani, iar fratele meu avea 16. Am cumpărat discul și, într-un sat siberian de departe, am ascultat la nesfîrșit cîntecul cîntat de Mina“. (D. S.)

 Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii din Tîrgu Mureş a anunţat că în timpul taberei de inelare organizate pe Grindul Chituc, pe coasta Mării Negre, specialiştii ornitologi au observat un sturz cu creastă galbenă, o premieră în România, exemplarul fiind capturat şi inelat. Pe lume mai sînt și vești bune. (A. M. S.)

 Interogația unei reclame, pe care o tot aud, m-a făcut să mă rușinez de propria superficialitate, căci atunci cînd sînt întrebată: „Crezi în dragoste la prima economisire?”, nu doar că răspund, invariabil și prompt: „Nu”, dar am și un imbold malițios să zgîndăresc această puritate cu replici pe măsură, căci amorul îl socotesc mai degrabă risipitor decît cumpătat. (S. G.)

 Doi cercetători de la Muzeul de Istorie Naturală din Berlin, Carolin Dittrich și Mark-Oliver Rödel, au ajuns la concluzia că femelele broaște nu sînt dispuse tot timpul să-și urmeze instinctul reproductiv. Dacă nu au chef să asigure continuitatea speciei își sperie pretendentul în fel și chip, una dintre metodele preferate fiind invocarea nebuniei: încep să se rotească în jurul axei proprii din ce în ce mai repede. Însă, dacă amorezul se dovedește a fi un viteaz fără frică, femelele broaște recurg la metoda supremă: fac pe moartele. (S. G.)

 Conducerea British Museum a publicat acum cîteva zile fotografii cu obiectele sustrase din depozitul muzeului în cadrul unui proiect masiv de recuperare. Administrația muzeului anunță că circa 2.000 de obiecte au fost sustrase din instituție în ultima perioadă, lucru care a atras concedierea directorului Hartwig Fischer acum ceva vreme. Culmea e că, dincolo de prejudiciile cu care se confruntă instituția, Fischer este aclamat în presă pentru contribuțiile sale în ceea ce privește renovarea muzeului și menținerea lui ca unul dintre punctele turistice forte din Londra. Îmi dau seama că practicile politicii românești n-au culoare națională, vorba cîntecului: s-a furat, dar s-a și făcut. (I. M.)

 Muncă, dar și distracție, pare a fi sloganul pentru unii români plecați din țară, îndeosebi pentru cei din orășelul belgian Rijkevorsel, cu o populație de puțin peste 12.000 de locuitori. Primăria a fost nevoită, în această vară, să introducă o interdicție în privința consumului de alcool în locurile publice, atît pe timpul nopții, cît și ziua. Se pare că municipalitatea primise plîngeri cu privire la comportamentul lucrătorilor sezonieri români, care se îmbătau și făceau scandal pe străzi, atacînd verbal și fizic trecătorii. Măsura nu se aplica teraselor și restaurantelor, dar un local românesc a fost închis anul trecut. Motivul? Nivelul prea ridicat de zgomot. (A. A. D.)

DACĂ PIERDEȚI OPT MII DE ANI NU EZITAȚI SĂ FOLOSIȚI AȘTERNUTUL RESPECTÎND AXA NORD-SUD

 Dacă pierdeți bijuterii prin curte nu ezitați să folosiți un detector de metale pentru a le găsi, e posibil să dați peste o comoară a vikingilor. Șansele sînt mai mari dacă trăiți pe insula norvegiană Jomfruland (cam greu, dat fiind că are doar 75 de rezidenți permanenți), unde un cercel de aur rătăcit a dus la descoperirea, sub un copac, a unor vestigii de peste o mie de ani: o cataramă în formă de bol și un obiect decorativ al unui mormînt. Experții au fost de părere că au fost folosite într-un vechi ritual de înmormîntare a unei persoane de sex feminin. (A. A. D.)

 Cercetări asupra unor schelete umane de acum opt mii de ani din Marea Britanie au dus la concluzia că din alimentația acelor oameni străvechi făceau parte și algele. În România, algele nu fac parte nici astăzi din alimentația oamenilor, decît în mod cu totul excepțional. Pentru mulți dintre noi, ele sînt doar acele ierburi neplăcute din cauza cărora nu poți intra în mare, atunci cînd administratorii plajelor nu sînt în stare să le curețe la timp. Iar pe vremea comunismului, nimeni nici măcar nu bănuia că algele s-ar fi putut mînca. Ce-ar mai fi fost... (A. M.)

 Într-un sat din Muntenegru a avut loc cea de-a 12-a ediție a concursului internațional de lenevit. Fiind despre lene, concursul are o singură probă (mă mir că o are și pe-asta): statul în pat. Concurenții se întind pe un pat pe care și-l amenajează singuri și cîștigă cel care stă cel mai mult întins între perne. Nu au voie să se dea jos din pat (pentru necesități și mișcare, la fiecare opt ore li se permite să abandoneze așternutul pentru cîte 15 minute), nu au voie să „stea în fund”, dar li se permite să aibă telefon sau tabletă, cărți și să primească vizite. S-au înscris 21 de concurenți din mai multe țări. Ultimii patru au depășit 800 de ore (adică mai mult de 13 zile) de lenevit în pat. Unul dintre ei a spus că „cel mai greu e că trebuie să lupți cu plictiseala”, dar organizatorii au asigurat serviciul a trei psihologi care stau de vorbă cu concurenții cînd aceștia au nevoie, în caz că-i apucă amocul sau depresia de prea mult lenevit. Un alt leneș de performanță a zis, după cinci zile de stat în pat: „Sînt mîndru de ceea ce am realizat aici”, iar unul dintre ultimii trei leneși rămași în concurs a zis: „Cu asta dovedesc o tărie psihică specială și mă gîndesc că aș putea cumva să o fructific și în viața de zi cu zi”. Bine că se gîndește că ar putea să fructifice. Premiul de 1.000 de euro a fost cîștigat de doi sîrbi, un el și o ea, care au stat în pat 50 de zile. Nu în același pat, sper că se-nțelege... (S. V.)

 E adevărat că, atunci cînd le este prea cald, cangurii se ling pe corp? Da. Ei își ling labele acoperindu-le cu salivă, care apoi se evaporă și-l ajută pe cangur să se răcorească. E adevărat că unui șoarece îi crește creierul în funcție de mirosurile pe care le simte? Da. Expusă la mirosul puternic al unui mascul dominant, femelei șoarece îi crește creierul și i se dezvoltă neuronii. E adevărat că leii sînt atrași de sunetele acute? Nu. Dimpotrivă, leii se tem de astfel de sunete. Dacă ești atacat de un leu, ai șanse să scapi folosindu-te de o muzicuță. E adevărat că, după cît se pare, cîinii dispun de o busolă interioară? Da. Un studiu recent a arătat că, de cele mai multe ori, cîinii își fac nevoile respectînd axa nord-sud. E adevărat că un papagal a ajutat la prinderea unui asasin? Da. În anul 2014, în India, un papagal l-a demascat pe asasinul stăpînei lui, o femeie de 55 de ani. Criminalul era nepotul doamnei și papagalul îi repeta prenumele întruna. E adevărat că girafele au limba scurtă? Nu. Cu o limbă de 55 de centimetri, girafa e singurul mamifer capabil să se lingă în urechi. E adevărat că există un sport care constă în a sări peste cămile? Da. În Yemen nu se joacă de-a săritul peste berbec, ci de-a săritul peste cămilă. Campionii sînt capabili să sară peste patru cămile puse una lîngă alta. (Dis-moi! C’est vrai?, Verthé Valentin, Larousse, 2018) (M. P.)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

romania tragere la sorti captura tv jpg
mircea diaconu film profetul aurul si ardelenii jpeg
Cariera impresionantă a marelui actor Mircea Diaconu și rolurile care l-au consacrat
Mircea Diaconu a avut o carieră impresionantă în teatrul și cinematografia din România. Marele actor s-a stins din viață sâmbătă la 74 de ani, după ce s-a confruntat cu o boală grea.
banner mircea diaconu 2 png
Locul care a rămas mereu în sufletul actorului Mircea Diaconu. Visa să-și trăiască acolo bătrânețile iar în ultima vreme îl vizita tot mai des
Actorul Mircea Diaconu s-a luptat în ultimii ani cu o boală cumplită, cancerul de colon. De altfel, actorul stătea tot mai mult la casa părintească de la țară.
Autoturism de lux căutat de autoritățile din Polonia, descoperit de poliţiştii de frontieră în Portul Constanța Foto Poliția de Frontieră jpg
Autoturism în valoare de un milion de lei, căutat de autoritățile din Polonia, descoperit în Portul Constanța. Cine era șoferul vehiculului de lux
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, pe 12 decembrie, în Portul Constanța un autoturism de lux căutat de către autoritățile din Polonia. Autovehiculul este evaluat la aproximativ 200.000 de euro.
image png
Dorel Vișan deplânge moartea lui Mircea Diaconu: „Marii artiști se duc și nimeni nu mai spune un cuvânt despre ei”
Dorel Vișan, afectat de moartea colegului său de breaslă și prieten Mircea Diaconu! Remarcabilul actor a acceptat să stea de vorbă cu Click! și să ofere o primă reacție legată de trecerea în neființă a lui Mircea Diaconu.
mircea diaconu jpg
Boala cruntă de care suferea Mircea Diaconu. Ce este cancerul de colon și ce simptome provoacă
Mircea Diaconu, unul dintre cei mai îndrăgiți actori și politicieni din România, a plecat dintre noi lăsând în urmă o carieră remarcabilă, dar și o poveste tristă despre lupta cu o boală nemiloasă.
tragerea la sorti M 2026 FIFA webp
Diana Lupescu si Mircea Diaconu jpg
Femeia alături de care Mircea Diaconu a stat 44 ani. „Dacă te-aș cere de soție, ce-ai zice?”
Mircea Diaconu, actorul care s-a stins din viață sâmbătă, 14 decembrie 2024, cu zece zile înainte de a împlini 75 ani, a stat alături de aceeași femeie timp de 44 ani. Cum a cucerit-o pe Diana Lupescu.
oala presiune jpeg
Cum să gătești sarmalele în mai puțin de o oră. Trucul știut doar de bucătarii din restaurante de lux
Sarmalele sunt cele mai cunoscute și mai delicioase preparate tradiționale din țara noastră. Însă, în ciuda gustului delicios al acestora, cu toții știm că trebuie să stea foarte mult pe foc pentru a se face așa cum trebuie. Din fericire, există un truc care ne ajută să le gătim mult mai repede!