Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
© S.M. Georgescu
© S.M. Georgescu

PENTRU A FACE VIAȚA MAI UȘOARĂ PERSOANELOR INVITATE SĂ ASCULTE PRAFUL, CHESTIILE ACELEA CARE PLUTESC PRINTR-O LIVADĂ RĂMÎN NEMIȘCATE

 Jaelynn Chaney, o influensăriță supraponderală din Vancouver, a declarat că scopul ei în viață este de a face din industria hotelieră o afacere inclusivă. Astfel că a pornit o cruciadă pe TikTok, cerînd hotelurilor de pretutindeni să-și mărească holurile pentru a face viața mai ușoară persoanelor obeze. Totuși, dacă holurile vor fi mărite, nu se vor micșora camerele? (S. G.)

 În SUA, o petrecere în cinstea unui bebeluș a fost dată peste cap de fiul de 6 ani al uneia dintre invitate. Cînd a venit momentul deschiderii cadourilor, mama bebelușului l-a rugat pe fiul cel mare să o ajute, pentru a putea face niște poze cu familia. Băiețelul invitat, încurajat de mama lui, a dorit și el să deschidă cadouri, deși nu era aniversarea lui. Zis și făcut, le-a deschis cu atîta foc că a reușit să apară în toate fotografiile de familie. Prin urmare, gazda a procedat drastic și l-a decupat din niște poze, așa încît să rămînă doar cu copiii ei. Faptul a stîrnit furia mamei intrusului, care considera că băiatului ei i se cuvine nu numai să deschidă cadouri care nu sînt pentru el, dar și să apară în toate fotografiile făcute. I-a transmis nemulțumirea ei gazdei, spunînd că se simte rănită să-și vadă fiul exclus într-un astfel de mod. Întreaga poveste a devenit publică, dar oamenii au considerat că mama sărbătoritului este de vină că a permis așa ceva și că trebuia să fie mai fermă, chiar și cu un copil de 6 ani. (A. A. D.)

 Neurologii de la Albany Medical Center din New York au făcut următorul experiment: 29 de subiecți au fost puși să asculte un cîntec de Pink Floyd și, cu ajutorul electroencefalografiilor, au reconstituit ulterior cîntecul. Care sună ca și cum banda magnetică pe care a fost înregistrat ar fi trecut prin 29 de abuzuri electromagnetice. (M. C.)

 Specialiști din Germania, Austria și Olanda au conceput un sistem prin care s-ar putea construi șosele pe Lună. N-ar fi nevoie nici de materiale și nici de surse de energie transportate de pe Terra. S-ar folosi praful lunar care, printr-o tehnologie ingenioasă, prin încălzire cu lupe solare, ar putea fi transformat în dale care s-ar comporta asemeni betonului. Și pare că în țările amintite nu prea mai e nevoie de construirea unor șosele, de vreme ce inginerii se gîndesc să-și extindă lucrările pe Lună. La noi ar mai fi loc și, la fel ca pe Lună, există mult mai mult praf decît șosele. (A. M.)

 Știți chestiile acelea care plutesc pe apele din aquapark-uri și seamănă cu roțile în care se învîrt hamsterii, doar că sînt făcute din saltele umflate, să se joace copiii în ele? Da, da, sînt ca niște mingi enorme umflate cu aer în interiorul cărora pășesc copiii și ele se rotesc pe apa bazinului, iar copilul nu se udă, fiind cu totul în interior. Ei bine, un tip din Florida s-a băgat în așa ceva și a pornit-o pe Atlantic, dorind să ajungă în Anglia. Omul a fost repede oprit după ce parcursese deja cam 70 de mile. Cînd Paza de Coastă l-a abordat, a protestat și a amenințat că se sinucide dacă nu e lăsat să ajungă astfel în Anglia. Paza de Coastă a petrecut o noapte întreagă cu el în larg, negociind revenirea la țărm. Uneori, e dificil să faci diferența între prostie și nebunie. (S. V.)

 „Am pus telefonul pe modul silenţios şi apoi am început să mă tîrăsc printr-o livadă de portocali.” Așa începe mărturia unei fete care se afla la festivalul Supernova, organizat în deşertul din sudul Israelului, care s-a transformat într-un carnagiu după ce participanții au fost atacați de trupele Hamas. M-a urmărit acea imagine. Paradisul se poate transforma atît de ușor într-un infern. (A. M. S.)

 Un studiu recent evidențiază diferitele tehnici pe care femelele broaște le folosesc pentru a rezista atacurilor masculilor în perioada de împerechere, care pentru această specie e foarte scurtă și intensă: imită sunetele acestora pentru a părea masculi sau rămîn nemișcate pentru a părea moarte. (A. M. S.)

© M.Chivu
© M.Chivu

E ADEVĂRAT CĂ VISURILE VULCANICE POT DEVENI REALE CÎND PETRECEREA A CUNOSCUT EȘECUL?

 Este adevărat că există o pisică a cărei coadă are o lungime de 45 cm? Da. O pisică domestică din Michigan, SUA, pe nume Cygnus, a atins astfel un record mondial. Cît despre pisica cea mai înaltă din lume, aceasta se numește Arcturus și măsoară 48 cm înălțime. E adevărat că există dune de nisip care fac zgomot? Da. În anumite regiuni deșertice există „dune cîntătoare”, care prin deplasarea maselor imense de nisip creează un fermecător sunet grav. E adevărat că puii de elefant își sug trompa? Da. Ei își sug trompa așa cum bebelușii își sug degetele, un gest care reproduce alăptarea și îi face să se simtă în siguranță. E adevărat că struții își afundă capul în pămînt atunci cînd le este frică? Nu. Struții își bagă capul în nisip pentru a-și inspecta ouăle depuse. Cînd se simt amenințați, o iau la fugă cu nu mai puțin de 90 km/h. E adevărat că anumite broaște se pot congela? Da. Broasca de pădure, Rana sylvatica, o specie care trăiește în Alaska, se congelează de bunăvoie pe durata iernii și inima ei încetează să bată. Ea revine la viață imediat ce se face vreme bună. E adevărat că o barză a fost arestată de poliția egipteană? Da. Pasărea a fost arestată pentru că purta un aparat GPS menit să-i urmărească rutele de zbor, despre care polițiștii au crezut că e un dispozitiv de spionaj. După încheierea anchetei, barza a fost sacrificată și mîncată. (Dis-moi! C’est vrai?, Verthé Valentin, Larousse, 2018) (M. P.)

 Un bărbat în vîrstă de 65 de ani din New York a urmărit o femeie timp de patru ani cu avionul, staționînd deasupra casei acesteia doar pentru a putea arunca cu roșii peste casa ei. Bărbatul mărturisește că motivul pentru care a făcut asta a fost să surprindă momentul și de a posta pe rețelele de socializare imaginile care captau modul în care a ales să-și terorizeze victima. Mi se pare că povestea are totuși ceva încurajator, căci visurile oamenilor din grădiniță pot deveni reale cînd se fac mari și dacă au suficient timp. (I. M.)

 O româncă a fost văzută de o altă turistă luînd niște bucăți de marmură de pe Acropole drept suveniruri și pitindu-le, așa că a fost reclamată și arestată pe loc. Chiar și fără să ajungă în presa din Grecia drept hoață, femeia de 36 de ani mai mult ca sigur că ar fi avut probleme serioase la controlul bagajelor din aeroport. La întoarcerea din Italia, am asistat la o percheziție amănunțită din pricina unei roci vulcanice de pe Etna, cam bolovănoasă ca dimensiuni, care stîrnea semne de întrebare. (A. A. D.)

 La petrecerea de nuntă, Thomas și Ophélie, doi tineri din Paris, au luat o decizie originală care a atras, pe de o parte, zîmbete și aprecieri, pe de alta, cîrcoteli. În loc de o cină somptuoasă, însurățeii au decis să-și servească oaspeții cu mîncare de la McDonald’s. Mă întreb dacă or fi lăsat vreun bacșiș livratorului. (S. G.)

 După douăzeci de ani, un fragment dintr-un articol apărut în nr. 2 (iunie 2003) al revistei Tămăduirea fără eșec, „singura revistă de magie adevărată“: „La Salonul Magiei desfășurat la Romexpo la începutul lunii iunie au fost invitate 90 de descîntătoare din toată țara, fiecare cu leacurile și obiectele ei magice, și au prezentat tehnicile lor tradiționale de vindecare, de adunare a sporului sau de dragoste. […] Mihaela, cea care a organizat această întîlnire, își dorește să facă din această adunare a descîntătoarelor o tradiție anuală. «Sînt foarte fericită că am reușit să chem alături de mine 90 de clarvăzătoare din toată țara pentru a face cunoscute lumii tradițiile noastre și a arăta că munca noastră este utilă pentru fiecare persoană și pentru binele țării».“ Articolul e însoțit de o fotografie unde apar 14 dintre cele 90 de clarvăzătoare care munceau pe atunci pentru binele țării: Mihaela, Brățara, Macedonia, Somna, Cătălina, Lenuța, Elena, Maria, Venus, Monica, Florica, Ecaterina, Alina, Elena Minodora Venusia. Și, precum putem vedea astăzi, munca lor n-a cunoscut eșecul. (D. S.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.