Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
© S.M. Georgescu
© S.M. Georgescu

PENTRU A FACE VIAȚA MAI UȘOARĂ PERSOANELOR INVITATE SĂ ASCULTE PRAFUL, CHESTIILE ACELEA CARE PLUTESC PRINTR-O LIVADĂ RĂMÎN NEMIȘCATE

 Jaelynn Chaney, o influensăriță supraponderală din Vancouver, a declarat că scopul ei în viață este de a face din industria hotelieră o afacere inclusivă. Astfel că a pornit o cruciadă pe TikTok, cerînd hotelurilor de pretutindeni să-și mărească holurile pentru a face viața mai ușoară persoanelor obeze. Totuși, dacă holurile vor fi mărite, nu se vor micșora camerele? (S. G.)

 În SUA, o petrecere în cinstea unui bebeluș a fost dată peste cap de fiul de 6 ani al uneia dintre invitate. Cînd a venit momentul deschiderii cadourilor, mama bebelușului l-a rugat pe fiul cel mare să o ajute, pentru a putea face niște poze cu familia. Băiețelul invitat, încurajat de mama lui, a dorit și el să deschidă cadouri, deși nu era aniversarea lui. Zis și făcut, le-a deschis cu atîta foc că a reușit să apară în toate fotografiile de familie. Prin urmare, gazda a procedat drastic și l-a decupat din niște poze, așa încît să rămînă doar cu copiii ei. Faptul a stîrnit furia mamei intrusului, care considera că băiatului ei i se cuvine nu numai să deschidă cadouri care nu sînt pentru el, dar și să apară în toate fotografiile făcute. I-a transmis nemulțumirea ei gazdei, spunînd că se simte rănită să-și vadă fiul exclus într-un astfel de mod. Întreaga poveste a devenit publică, dar oamenii au considerat că mama sărbătoritului este de vină că a permis așa ceva și că trebuia să fie mai fermă, chiar și cu un copil de 6 ani. (A. A. D.)

 Neurologii de la Albany Medical Center din New York au făcut următorul experiment: 29 de subiecți au fost puși să asculte un cîntec de Pink Floyd și, cu ajutorul electroencefalografiilor, au reconstituit ulterior cîntecul. Care sună ca și cum banda magnetică pe care a fost înregistrat ar fi trecut prin 29 de abuzuri electromagnetice. (M. C.)

 Specialiști din Germania, Austria și Olanda au conceput un sistem prin care s-ar putea construi șosele pe Lună. N-ar fi nevoie nici de materiale și nici de surse de energie transportate de pe Terra. S-ar folosi praful lunar care, printr-o tehnologie ingenioasă, prin încălzire cu lupe solare, ar putea fi transformat în dale care s-ar comporta asemeni betonului. Și pare că în țările amintite nu prea mai e nevoie de construirea unor șosele, de vreme ce inginerii se gîndesc să-și extindă lucrările pe Lună. La noi ar mai fi loc și, la fel ca pe Lună, există mult mai mult praf decît șosele. (A. M.)

 Știți chestiile acelea care plutesc pe apele din aquapark-uri și seamănă cu roțile în care se învîrt hamsterii, doar că sînt făcute din saltele umflate, să se joace copiii în ele? Da, da, sînt ca niște mingi enorme umflate cu aer în interiorul cărora pășesc copiii și ele se rotesc pe apa bazinului, iar copilul nu se udă, fiind cu totul în interior. Ei bine, un tip din Florida s-a băgat în așa ceva și a pornit-o pe Atlantic, dorind să ajungă în Anglia. Omul a fost repede oprit după ce parcursese deja cam 70 de mile. Cînd Paza de Coastă l-a abordat, a protestat și a amenințat că se sinucide dacă nu e lăsat să ajungă astfel în Anglia. Paza de Coastă a petrecut o noapte întreagă cu el în larg, negociind revenirea la țărm. Uneori, e dificil să faci diferența între prostie și nebunie. (S. V.)

 „Am pus telefonul pe modul silenţios şi apoi am început să mă tîrăsc printr-o livadă de portocali.” Așa începe mărturia unei fete care se afla la festivalul Supernova, organizat în deşertul din sudul Israelului, care s-a transformat într-un carnagiu după ce participanții au fost atacați de trupele Hamas. M-a urmărit acea imagine. Paradisul se poate transforma atît de ușor într-un infern. (A. M. S.)

 Un studiu recent evidențiază diferitele tehnici pe care femelele broaște le folosesc pentru a rezista atacurilor masculilor în perioada de împerechere, care pentru această specie e foarte scurtă și intensă: imită sunetele acestora pentru a părea masculi sau rămîn nemișcate pentru a părea moarte. (A. M. S.)

© M.Chivu
© M.Chivu

E ADEVĂRAT CĂ VISURILE VULCANICE POT DEVENI REALE CÎND PETRECEREA A CUNOSCUT EȘECUL?

 Este adevărat că există o pisică a cărei coadă are o lungime de 45 cm? Da. O pisică domestică din Michigan, SUA, pe nume Cygnus, a atins astfel un record mondial. Cît despre pisica cea mai înaltă din lume, aceasta se numește Arcturus și măsoară 48 cm înălțime. E adevărat că există dune de nisip care fac zgomot? Da. În anumite regiuni deșertice există „dune cîntătoare”, care prin deplasarea maselor imense de nisip creează un fermecător sunet grav. E adevărat că puii de elefant își sug trompa? Da. Ei își sug trompa așa cum bebelușii își sug degetele, un gest care reproduce alăptarea și îi face să se simtă în siguranță. E adevărat că struții își afundă capul în pămînt atunci cînd le este frică? Nu. Struții își bagă capul în nisip pentru a-și inspecta ouăle depuse. Cînd se simt amenințați, o iau la fugă cu nu mai puțin de 90 km/h. E adevărat că anumite broaște se pot congela? Da. Broasca de pădure, Rana sylvatica, o specie care trăiește în Alaska, se congelează de bunăvoie pe durata iernii și inima ei încetează să bată. Ea revine la viață imediat ce se face vreme bună. E adevărat că o barză a fost arestată de poliția egipteană? Da. Pasărea a fost arestată pentru că purta un aparat GPS menit să-i urmărească rutele de zbor, despre care polițiștii au crezut că e un dispozitiv de spionaj. După încheierea anchetei, barza a fost sacrificată și mîncată. (Dis-moi! C’est vrai?, Verthé Valentin, Larousse, 2018) (M. P.)

 Un bărbat în vîrstă de 65 de ani din New York a urmărit o femeie timp de patru ani cu avionul, staționînd deasupra casei acesteia doar pentru a putea arunca cu roșii peste casa ei. Bărbatul mărturisește că motivul pentru care a făcut asta a fost să surprindă momentul și de a posta pe rețelele de socializare imaginile care captau modul în care a ales să-și terorizeze victima. Mi se pare că povestea are totuși ceva încurajator, căci visurile oamenilor din grădiniță pot deveni reale cînd se fac mari și dacă au suficient timp. (I. M.)

 O româncă a fost văzută de o altă turistă luînd niște bucăți de marmură de pe Acropole drept suveniruri și pitindu-le, așa că a fost reclamată și arestată pe loc. Chiar și fără să ajungă în presa din Grecia drept hoață, femeia de 36 de ani mai mult ca sigur că ar fi avut probleme serioase la controlul bagajelor din aeroport. La întoarcerea din Italia, am asistat la o percheziție amănunțită din pricina unei roci vulcanice de pe Etna, cam bolovănoasă ca dimensiuni, care stîrnea semne de întrebare. (A. A. D.)

 La petrecerea de nuntă, Thomas și Ophélie, doi tineri din Paris, au luat o decizie originală care a atras, pe de o parte, zîmbete și aprecieri, pe de alta, cîrcoteli. În loc de o cină somptuoasă, însurățeii au decis să-și servească oaspeții cu mîncare de la McDonald’s. Mă întreb dacă or fi lăsat vreun bacșiș livratorului. (S. G.)

 După douăzeci de ani, un fragment dintr-un articol apărut în nr. 2 (iunie 2003) al revistei Tămăduirea fără eșec, „singura revistă de magie adevărată“: „La Salonul Magiei desfășurat la Romexpo la începutul lunii iunie au fost invitate 90 de descîntătoare din toată țara, fiecare cu leacurile și obiectele ei magice, și au prezentat tehnicile lor tradiționale de vindecare, de adunare a sporului sau de dragoste. […] Mihaela, cea care a organizat această întîlnire, își dorește să facă din această adunare a descîntătoarelor o tradiție anuală. «Sînt foarte fericită că am reușit să chem alături de mine 90 de clarvăzătoare din toată țara pentru a face cunoscute lumii tradițiile noastre și a arăta că munca noastră este utilă pentru fiecare persoană și pentru binele țării».“ Articolul e însoțit de o fotografie unde apar 14 dintre cele 90 de clarvăzătoare care munceau pe atunci pentru binele țării: Mihaela, Brățara, Macedonia, Somna, Cătălina, Lenuța, Elena, Maria, Venus, Monica, Florica, Ecaterina, Alina, Elena Minodora Venusia. Și, precum putem vedea astăzi, munca lor n-a cunoscut eșecul. (D. S.)

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.