Cu ochii-n 3,14
ÎN FAȚA MUZICII SENINE, OMUL ÎNSPĂIMÎNTAT DE PROVENIENȚA BELȘUGULUI SE TRANSFORMĂ BRUSC ÎNTR-O BEZNĂ
● Într-o noapte, pe bulevardul Magheru au început reparații rutiere. Bocănelile, bușiturile, trosniturile, izbiturile și loviturile au instigat însă apariția unui competitor: boxele unui vecin inundate de Mozart. Deși îndîrjit, zgomotul a pierdut în fața muzicii senine. (S. G.)
● Savanții chinezi au reușit să „cultive“ rinichi de om în interiorul porcilor. Sigur, tehnologia ar putea fi folosită pentru transplanturi. De mai multă vreme se știe că există anumite compatibilități între om și porc, care pot fi speculate în beneficiul omului. E totuși mult de lucru pentru oamenii de știință, fiindcă porcul nu e totuși chiar ca omul, în ciuda faptului că uneori reciproca e valabilă. (A. M.)
● La cum se prezintă acum situația, mi-am amintit o anecdotă. Doi bătrînei pe o bancă în parc: „Ești un pesimist sau un optimist?”, întreabă unul, la care celălalt îi răspunde: „Sînt un optimist înspăimîntat”. (M. C.)
● Un angajat al unui muzeu din München a furat lucrarea Das Märchen vom Froschkönig a lui Franz Stuck, pe care a vîndut-o mai departe unei galerii din Elveția cu 70.000 de euro, bani cu care și-a cumpărat o mașină de lux. Se pare că autorul faptei, un tînăr de 30 de ani, a înlocuit pictura originală cu o reproducere foarte bună, de altfel. Însă ce nu înțeleg, dincolo de frivolitatea motivației de a fura, e cum se poate sustrage azi dintr-un muzeu prestigios, unde oamenii sînt verificați și la pantofi, o lucrare. Și, mai mult, cum de galeria elvețiană a fost complet dezinteresată de proveniența lucrării? (I. M.)
● Un adevărat primar face orice pentru prosperitatea urbei, nu refuză nici măcar un sărut de nuntă cu un crocodil. S-a întîmplat în localitatea mexicană San Pedro Huamelula, unde crocodilul este o adevărată zeitate a naturii cu care, prin căsătorie, se împlinește un ritual străvechi al belșugului. Alicia Adriana este numele miresei, are șapte ani și a fost un pic legată înainte, pentru ca mirele și nuntașii să supraviețuiască fericitului moment. Primarul a declarat că, fără iubire, o căsătorie e imposibilă și că noua lui soție e o adevărată prințesă, care va aduce orașului ploaie și recolte bogate. Imediat după ceremonie, mireasa s-a schimbat într-o rochie verde, mult mai potrivită cu tenul ei. (A. A. D.)
● E adevărat că unele persoane nu au amprente digitale? Da. Există în lume cîteva persoane care suferă de adermatoglifie, o boală genetică extrem de rară: degetele lor sînt complet netede. Zîmbetul poate provoca riduri? Da. Cu timpul, pe pielea feței apar urme în locurile unde aceasta se pliază des. Din acest motiv, Tess Christian, o englezoaică în vîrstă de 50 de ani, a decis să nu mai zîmbească niciodată. E adevărat că pe Google există jocuri ascunse? Da. Dacă, de exemplu, scrii în cîmpul de căutare Google „do a barel roll”, pagina se va roti cu 360 de grade. Există oare meduze nemuritoare? Da. Cînd ajunge la sfîrșitul vieții, meduza Turritopsis Nutricula se contractă, devine un fel de glob lipicios, apoi se regenerează și se transformă într-o meduză nouă. E adevărat că wombatul face căcăreze cubice? Da. Marsupialul australian produce în fiecare zi sute de căcăreze în formă de cuburi. E adevărat că în Madagascar există șoareci mai mari decît pisicile? Da. Pe insulă au fost descoperiți șoareci gigantici, care cîntăresc 7,5 kg și măsoară peste 60 cm lungime. E adevărat că hamsterii roșcați sînt alcoolici? Da, chiar dacă fără intenție. Fructele pe care hîrciogii le depozitează pentru iarnă fermentează și se umplu de alcool. Consumîndu-le, animalul se îmbată. (Dis-moi! C’est vrai?, Verthé Valentin, Larousse, 2018) (M. P.)
● S-a făcut răcoare. La Iași, la o terasă, o fată cere o „păturică”. I se răspunde: „Așteptați olecuță”. Și, brusc, parcă se face mai cald. (A. M. S.)
● Unii oameni au norocul să fenteze moartea de mai multe ori, în momente de film. Și chiar un film documentar s-a făcut anul acesta, In the Whale, după povestea lui Michael Packard, un scafandru care, în timp ce căuta homari, a fost înghițit de o balenă. Inițial, s-a simțit ca lovit de camion, apoi și-a pierdut tubul prin care respira și a fost nevoit să-l caute în beznă. A petrecut prins în capcană cam 30-40 de secunde. Pînă la urmă, balena l-a aruncat înapoi în apă și el a scăpat doar cu un picior fracturat. După incident, a continuat să facă aceeași meserie, fiind unul dintre ultimii scafandri care nu folosesc capcane pentru homari și îi prind ei înșiși. Incredibil este că Packard, acum în vîrstă de 59 de ani, a supraviețuit și unui accident aviatic, cu mai bine de douăzeci de ani în urmă, cînd avionul cu care călătorea s-a prăbușit în Costa Rica. A petrecut două nopți în junglă înainte de a fi salvat, alături de alți patru oameni. Nu e de mirare că, la spitalizarea sa de după întîlnirea cu balena, o asistentă a venit la el cu un carnețel și l-a întrebat ce numere crede că vor ieși la Loto. (A. A. D.)
REȚETA SUCCESULUI NU E MARE LUCRU, VA CONȚINE MAI PUȚINĂ CULOARE
● Asociația brutarilor din Franța a anunțat că, din luna octombrie, rețeta pentru baghete va conține mai puțină sare. Decizia a venit ca o măsură de combatere a consumului excesiv de sare cu risc de hipertensiune arterială și boli cardiovasculare. Bănuiesc că bagheta păgubită va trebui să-și găsească de acum alinare în compania selectă a vinului roșu, a unui discret foie gras, a voioaselor conserve de anșoa și a generosului unt. (S. G.)
● Excesele ne omoară! Recent, un producător american de chips a retras de pe piață un sortiment extrem de picant în ciuda succesului acestui produs, după ce un adolescent din New York a murit după ce a mîncat o pungă întreagă. Există o adevărată competiție și în acest domeniu al picantului, stimulată de concursuri de îngurgitat ardei iuți sau sosuri care-ți scot ochii din cap, dar și de o anumită modă care impune tendința spre tot mai picant. Cum oamenii sînt de neoprit cînd vine vorba să se ia la întrecere în prostii, iar producătorii fac cu bucurie tot ce le cere poporul, picantul a încetat să mai fie o picanterie și a devenit un pericol. (S. V.)
● „Nu e mare lucru”, spune ministrul francez al Transporturilor despre ploșnițele care au invadat transportul public din Franța. Adevărul e că, la cît de lungă e istoria insectelor ăstora și a francezilor, chiar nu înseamnă nimic. (A. M. S.)
● Pentru astăzi, nume de firme din Mamaia, Valu lui Traian și Ovidiu: Exponențial SRL, Sfinxul Dobrogean SRL, Frații Buzoieni SRL, Best Of SRL, Raiochei SRL, Blănuri & Piele Karamitru G SRL, Pa Da SRL, Take Note SRL, Răsărit De Soare SRL, Șapte Și Opt SRL, Lactate Cudalbi SRL, Evenimente De Neuitat SRL, Acord Prosper SRL, Raiul Canapelelor SRL, Exelixis SRL, Corifeu Ro SRL, D’Art Trandafiri Criogenați SRL, La Gogoașa Vanilată SRL, Five Only SRL, Auriel Giuvaier SRL, Taraba Pe Net SRL, Simultan Consulting SRL, Atelierul De Culoare SRL, Ovipui SRL, Mignon Dolcessa SRL, Crocodile Bubu SRL, Bar Pe Roți SRL, Salutem Et De Lege SRL, Bulevard Internațional SRL, Duba Cu Reclame SRL, Teo Doi SRL, Pixel Pe Pixel SRL, Funny End Company SRL, Nisipuri SRL, Étoile Et Marquise SRL, Sufletul Nopții SRL, L.A.R. Bob Cu Bob SRL, Conu Leonida SRL, Myth By Mitea Iulian SRL, Simpatiq Company SRL, Perfect Knik SRL, Mamamaria & Flora SRL, Tataie Boss SRL, Nazi Concept SRL, Răsfățel SRL, Impact Civic SRL, Ghidon SRL, Optica Retrogradă SRL, Atelierul De Amintiri Speciale SRL, Stănică Miracol SRL, Diligența Est-Vest SRL, Apel SRL, Jupânu Flowers SRL, Tineret Shop SRL, La Gina La Chioșc SRL, Sinapsa Top SRL, Made Cu Drag SRL, Deștept Trendy SRL, Enigma Poliuretan SRL, Notre P’tite France SRL, Cerbi Ideal SRL, La Tati Cosmetic SRL, Noul Val Instal SRL, Inima Mamei SRL, Vinuri De Garaj SRL, Omliber SRL. (D. S.)