Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
© M.Vasilescu
© M.Vasilescu

ÎN FAȚA MUZICII SENINE, OMUL ÎNSPĂIMÎNTAT DE PROVENIENȚA BELȘUGULUI SE TRANSFORMĂ BRUSC ÎNTR-O BEZNĂ

 Într-o noapte, pe bulevardul Magheru au început reparații rutiere. Bocănelile, bușiturile, trosniturile, izbiturile și loviturile au instigat însă apariția unui competitor: boxele unui vecin inundate de Mozart. Deși îndîrjit, zgomotul a pierdut în fața muzicii senine. (S. G.)

 Savanții chinezi au reușit să „cultive“ rinichi de om în interiorul porcilor. Sigur, tehnologia ar putea fi folosită pentru transplanturi. De mai multă vreme se știe că există anumite compatibilități între om și porc, care pot fi speculate în beneficiul omului. E totuși mult de lucru pentru oamenii de știință, fiindcă porcul nu e totuși chiar ca omul, în ciuda faptului că uneori reciproca e valabilă. (A. M.)

 La cum se prezintă acum situația, mi-am amintit o anecdotă. Doi bătrînei pe o bancă în parc: „Ești un pesimist sau un optimist?”, întreabă unul, la care celălalt îi răspunde: „Sînt un optimist înspăimîntat”. (M. C.)

 Un angajat al unui muzeu din München a furat lucrarea Das Märchen vom Froschkönig a lui Franz Stuck, pe care a vîndut-o mai departe unei galerii din Elveția cu 70.000 de euro, bani cu care și-a cumpărat o mașină de lux. Se pare că autorul faptei, un tînăr de 30 de ani, a înlocuit pictura originală cu o reproducere foarte bună, de altfel. Însă ce nu înțeleg, dincolo de frivolitatea motivației de a fura, e cum se poate sustrage azi dintr-un muzeu prestigios, unde oamenii sînt verificați și la pantofi, o lucrare. Și, mai mult, cum de galeria elvețiană a fost complet dezinteresată de proveniența lucrării? (I. M.)

 Un adevărat primar face orice pentru prosperitatea urbei, nu refuză nici măcar un sărut de nuntă cu un crocodil. S-a întîmplat în localitatea mexicană San Pedro Huamelula, unde crocodilul este o adevărată zeitate a naturii cu care, prin căsătorie, se împlinește un ritual străvechi al belșugului. Alicia Adriana este numele miresei, are șapte ani și a fost un pic legată înainte, pentru ca mirele și nuntașii să supraviețuiască fericitului moment. Primarul a declarat că, fără iubire, o căsătorie e imposibilă și că noua lui soție e o adevărată prințesă, care va aduce orașului ploaie și recolte bogate. Imediat după ceremonie, mireasa s-a schimbat într-o rochie verde, mult mai potrivită cu tenul ei. (A. A. D.)

 E adevărat că unele persoane nu au amprente digitale? Da. Există în lume cîteva persoane care suferă de adermatoglifie, o boală genetică extrem de rară: degetele lor sînt complet netede. Zîmbetul poate provoca riduri? Da. Cu timpul, pe pielea feței apar urme în locurile unde aceasta se pliază des. Din acest motiv, Tess Christian, o englezoaică în vîrstă de 50 de ani, a decis să nu mai zîmbească niciodată. E adevărat că pe Google există jocuri ascunse? Da. Dacă, de exemplu, scrii în cîmpul de căutare Google „do a barel roll”, pagina se va roti cu 360 de grade. Există oare meduze nemuritoare? Da. Cînd ajunge la sfîrșitul vieții, meduza Turritopsis Nutricula se contractă, devine un fel de glob lipicios, apoi se regenerează și se transformă într-o meduză nouă. E adevărat că wombatul face căcăreze cubice? Da. Marsupialul australian produce în fiecare zi sute de căcăreze în formă de cuburi. E adevărat că în Madagascar există șoareci mai mari decît pisicile? Da. Pe insulă au fost descoperiți șoareci gigantici, care cîntăresc 7,5 kg și măsoară peste 60 cm lungime. E adevărat că hamsterii roșcați sînt alcoolici? Da, chiar dacă fără intenție. Fructele pe care hîrciogii le depozitează pentru iarnă fermentează și se umplu de alcool. Consumîndu-le, animalul se îmbată. (Dis-moi! C’est vrai?, Verthé Valentin, Larousse, 2018) (M. P.)

 S-a făcut răcoare. La Iași, la o terasă, o fată cere o „păturică”. I se răspunde: „Așteptați olecuță”. Și, brusc, parcă se face mai cald. (A. M. S.)

 Unii oameni au norocul să fenteze moartea de mai multe ori, în momente de film. Și chiar un film documentar s-a făcut anul acesta, In the Whale, după povestea lui Michael Packard, un scafandru care, în timp ce căuta homari, a fost înghițit de o balenă. Inițial, s-a simțit ca lovit de camion, apoi și-a pierdut tubul prin care respira și a fost nevoit să-l caute în beznă. A petrecut prins în capcană cam 30-40 de secunde. Pînă la urmă, balena l-a aruncat înapoi în apă și el a scăpat doar cu un picior fracturat. După incident, a continuat să facă aceeași meserie, fiind unul dintre ultimii scafandri care nu folosesc capcane pentru homari și îi prind ei înșiși. Incredibil este că Packard, acum în vîrstă de 59 de ani, a supraviețuit și unui accident aviatic, cu mai bine de douăzeci de ani în urmă, cînd avionul cu care călătorea s-a prăbușit în Costa Rica. A petrecut două nopți în junglă înainte de a fi salvat, alături de alți patru oameni. Nu e de mirare că, la spitalizarea sa de după întîlnirea cu balena, o asistentă a venit la el cu un carnețel și l-a întrebat ce numere crede că vor ieși la Loto. (A. A. D.)

© F.Prica
© F.Prica

REȚETA SUCCESULUI NU E MARE LUCRU, VA CONȚINE MAI PUȚINĂ CULOARE

 Asociația brutarilor din Franța a anunțat că, din luna octombrie, rețeta pentru baghete va conține mai puțină sare. Decizia a venit ca o măsură de combatere a consumului excesiv de sare cu risc de hipertensiune arterială și boli cardiovasculare. Bănuiesc că bagheta păgubită va trebui să-și găsească de acum alinare în compania selectă a vinului roșu, a unui discret foie gras, a voioaselor conserve de anșoa și a generosului unt. (S. G.)

 Excesele ne omoară! Recent, un producător american de chips a retras de pe piață un sortiment extrem de picant în ciuda succesului acestui produs, după ce un adolescent din New York a murit după ce a mîncat o pungă întreagă. Există o adevărată competiție și în acest domeniu al picantului, stimulată de concursuri de îngurgitat ardei iuți sau sosuri care-ți scot ochii din cap, dar și de o anumită modă care impune tendința spre tot mai picant. Cum oamenii sînt de neoprit cînd vine vorba să se ia la întrecere în prostii, iar producătorii fac cu bucurie tot ce le cere poporul, picantul a încetat să mai fie o picanterie și a devenit un pericol. (S. V.)

 „Nu e mare lucru”, spune ministrul francez al Transporturilor despre ploșnițele care au invadat transportul public din Franța. Adevărul e că, la cît de lungă e istoria insectelor ăstora și a francezilor, chiar nu înseamnă nimic. (A. M. S.)

 Pentru astăzi, nume de firme din Mamaia, Valu lui Traian și Ovidiu: Exponențial SRL, Sfinxul Dobrogean SRL, Frații Buzoieni SRL, Best Of SRL, Raiochei SRL, Blănuri & Piele Karamitru G SRL, Pa Da SRL, Take Note SRL, Răsărit De Soare SRL, Șapte Și Opt SRL, Lactate Cudalbi SRL, Evenimente De Neuitat SRL, Acord Prosper SRL, Raiul Canapelelor SRL, Exelixis SRL, Corifeu Ro SRL, D’Art Trandafiri Criogenați SRL, La Gogoașa Vanilată SRL, Five Only SRL, Auriel Giuvaier SRL, Taraba Pe Net SRL, Simultan Consulting SRL, Atelierul De Culoare SRL, Ovipui SRL, Mignon Dolcessa SRL, Crocodile Bubu SRL, Bar Pe Roți SRL, Salutem Et De Lege SRL, Bulevard Internațional SRL, Duba Cu Reclame SRL, Teo Doi SRL, Pixel Pe Pixel SRL, Funny End Company SRL, Nisipuri SRL, Étoile Et Marquise SRL, Sufletul Nopții SRL, L.A.R. Bob Cu Bob SRL, Conu Leonida SRL, Myth By Mitea Iulian SRL, Simpatiq Company SRL, Perfect Knik SRL, Mamamaria & Flora SRL, Tataie Boss SRL, Nazi Concept SRL, Răsfățel SRL, Impact Civic SRL, Ghidon SRL, Optica Retrogradă SRL, Atelierul De Amintiri Speciale SRL, Stănică Miracol SRL, Diligența Est-Vest SRL, Apel SRL, Jupânu Flowers SRL, Tineret Shop SRL, La Gina La Chioșc SRL, Sinapsa Top SRL, Made Cu Drag SRL, Deștept Trendy SRL, Enigma Poliuretan SRL, Notre P’tite France SRL, Cerbi Ideal SRL, La Tati Cosmetic SRL, Noul Val Instal SRL, Inima Mamei SRL, Vinuri De Garaj SRL, Omliber SRL. (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.
image
Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO
Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.
image
Pericolele care îi pândesc pe români într-o destinație exotică de lux. „Paza bună nu e suficientă ca să treacă primejdia”
Tot mai mulți români cu bani aleg destinații exotice, însă unele implică anumite riscuri. O familie de români a aflat acest lucru pe propria piele, iar la final părinții au aflat că cei doi copii ai lor s-au aflat într-un pericol imens, fără măcar ca ei să bănuiască.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic