Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
© S.M. Georgescu
© S.M. Georgescu

ÎN ZIUA DE AZI, FRUMUSEȚEA A FOST ÎNCHISĂ ÎN DICȚIONAR (ÎNTR-O ZONĂ MAI DIFICILĂ) PENTRU CĂ SCHIMBASE IDEEA DE FICȚIUNE

 Dacă în Pisicile aristocrate felinele au fost trecute în testament și au moștenit o avere, în ziua de azi un cîine poate cumpăra el însuși un apartament și chiar semna contractul, aplicînd una dintre cele patru „parafe“ din dotare. Într-un cartier din vestul Teheranului, un cîine a devenit beneficiarul unei astfel de tranzacții, care s-a lăsat însă cu urmări nefaste pentru agentul imobiliar. Chiar dacă, într-o înregistrare video devenită virală, un cuplu declară că, în lipsa unui moștenitor, vinde apartamentul cîinelui Chester, agentul a fost acuzat de „subminarea valorilor morale“ și arestat. În Iran, țară musulmană, cîinele este considerat un animal necurat. (A. A. D.)

 Pe strada Inocenței m-am intersectat cu două femei angajate la REBU. Una dintre ele atîrnase de tomberon o ghirlandă de flori roz, de hîrtie. În lumina mieroasă de toamnă, frumusețea apare de unde nu te aștepți. (A. M. S.)

 Una dintre rutele metroului din Hamburg a fost închisă timp de aproximativ o oră din cauză că o lebădă s-a așezat sub un tren. Conducerea Hamburg U-Bahn a anunțat că „reluarea circulației depinde doar de lebădă“, apelînd în același timp la Olaf Niess, „Tatăl lebedelor“, (Schwanenvater), directorul Departamentului Lebedelor, o funcție care datează din 1674 și care are ca scop protejarea speciei. Departamentul și funcția au fost înființate ca urmare a unei legi din 1664, potrivit căreia este o infracțiune pedepsită dacă ataci sau chiar insulți o lebădă. (S. G.)

 Se pare că procesul de pătrundere a limbii engleze în lexicul românesc nu încetează să surprindă. Așa se face că o doamnă îmi explica zilele trecute că știe de la fiica ei, elevă de liceu, că „buleala“ e o practică încă vie, iar elevii din ziua de azi nu sînt deloc mai empatici. O privesc consternată, în semn că n-am înțeles, și doamna mă lămurește: „Adică elevii se bulează unii pe alții, domnișoară“. O întreb încă nelămurită dacă e vorba de bullying cumva, la care îmi răspunde cu epuizare: „Mdaa, adică se bulează, adică fac mișto unii de alții“. Verific în dicționar și, într-adevăr, „a bula“ nu e încă acolo, dar bullying, da. Nu există forme de feminin pentru profesii practicate în mare parte de femei, dar e acest „bullying“, iar asta ar trebui să dea de gîndit. (I. M.)

 O echipă a unei televiziuni locale din Chicago filma la fața locului un reportaj despre jafurile și tîlhăriile care au loc tot timpul într-o zonă mai dificilă a orașului, cînd un grup de trei tipi, mascați și înarmați, au apărut și i-au jefuit, luîndu-le și camera de filmat împreună cu alte obiecte personale, de genul portofelelor, ceasurilor, inelelor etc. Viață, nene, nu povești supte din deget! (S. V.

 Lista de întreținere de la bloc a fost mereu motiv de ceartă, rușine sau, ocazional, violență. Regula e clară: administratorii de bloc nu acceptă plata facturilor pînă nu s-au achitat restanțele. Un bărbat de 81 de ani din Iași s-a enervat cînd i s-a spus acest lucru și i-a aplicat administratorului o lovitură de ciocan (pe care îl avea la el pentru că tocmai schimbase două roți la mașină). N-ar fi vrut să se oprească aici cu bătaia, dar au intervenit vecinii. În instanță și-a recunoscut fapta, dar a susținut, în apărarea lui, că se săturase să fie mereu jignit și umilit pe tema datoriilor. Condamnarea a fost de un an cu suspendare și, de la momentul respectiv, făptașul a avut de plătit daune materiale, de efectuat muncă în folosul comunității și de urmat un program de reintegrare socială. „Inculpatul, deşi aflat la o vîrstă venerabilă, care ar fi putut reprezenta temeiul abordării cu înţelepciune a situaţiilor conflictuale survenite, a înţeles să gestioneze problemele cotidiene printr-o manifestare extrem de violentă“, figura în confirmarea pedepsei, din partea Curții de Apel. (A. A. D.)

 Firma de jucării daneză Lego încearcă să înlocuiască plasticul din care sînt fabricate „cărămizile“ ei binecunoscute, pentru că plasticul ar fi din petrol, iar producerea lui n-ar fi ecologică. Dacă ar reveni la tradiționalele cuburi din lemn, ar trebui, desigur, să taie păduri, dacă le-ar face din metal sau piatră ar fi, bineînțeles, prea dure și copiii s-ar putea accidenta. Deocamdată, nu au găsit soluția. Cînd îi auzi cu ce fel de probleme grave se confruntă, parcă ți se face și frică să nu cumva să ajungă la ideea de a nu mai face deloc nici jucării și, poate, nici copii. (A. M.

 Manelistul Nicolae Gușă despre fiul său, care a fost prins drogat la volanul mașinii cu care se oprise într-un șanț: „E ceva banal la el, ca cum ar fi o repetiție, cum facem noi, lăutarii“. Nu cred că am găsit o descriere de personaj la fel de bună în literatura de ficțiune românească a ultimilor ani. (M. C.)

PROBABIL S-A AJUNS LA CONCLUZIA CĂ NATURA PUBLICULUI VECHI NU MAI E CE A FOST

 Kamolion Kalonov, un rus condamnat la 22 de ani de închisoare pentru un dublu omor, furt, deținere de arme, muniție și explozibili, a evadat chiar în ziua în care trebuia să fie eliberat. A fost prins după cîteva zile, iar eliberarea i-a fost revocată și transformată în deportare. Probabil că judecătorii au ținut cont de dorul său de ducă. (S. G.)

 Este adevărat că oamenii de știință au creat un animal numit „găinozaur“? Da. Cercetătorii au modificat embrioni de pui astfel încît, în locul ciocului, să le crească un bot de reptilă. E adevărat că există o mașină care calculează cît de neplăcut miroase respirația cuiva? Da. Mașina a fost testată și instalată în Belgia de o companie producătoare de bomboane: pentru a face testul, persoana suflă într-un mic tub. Dacă mașina consideră că aceasta are o respirația urît mirositoare, îi oferă o bomboană cu mentă. E adevărat că în spațiul cosmic nu există nici un miros? Nu. Studiind mirosul combinezoanelor astronauților, s-a ajuns la concluzia că spațiul cosmic miroase a friptură arsă, iar Luna a praf de pușcă. E adevărat că e imposibil să dormi mai mult de 20 de ore? Nu. Cei care suferă de sindromul Kleine-Levin pot dormi zeci de zile (recordul actual e de 44 de zile). Această boală mai e numită și „sindromul frumoasei din pădurea adormită“. E adevărat că există o boală care te împiedică să îmbătrînești? Da. Hyomyung Shin, un coreean în vîrstă de 26 de ani, are sindromul Highlander, care-i încetinește creșterea. El seamănă cu un copil de 13 ani și încă n-a trecut prin pubertate. E adevărat că un dinte poate crește în nas? Da. Un medic chinez a descoperit un dinte în nasul unuia dintre pacienții săi. Dintele începuse să crească de-a curmezișul după ce pacientul, copil fiind, mușcase dintr-un aliment prea tare. (Dis-moi! C’est vrai?, Verthé Valentin, La-rousse, 2018) (M. P.)

 O nouă specie de pangolin (a noua!) a fost descoperită de cercetători în urma analizei unor solzi ai acestui mamifer, găsiți în provincia chineză Yunnan. Pentru că prezintă asemănări cu ramura asiatică a familiei pangolinilor, ce poartă numele de „Manis“, cercetătorii au numit-o „Manis mysteria“, cu referire la natura sa enigmatică. La care s-ar putea adăuga istoria recentă zbuciumată a acestui mamifer, la fel de misterioasă, legată de epidemia de COVID. (A. M. S.)

 Cum se făcea turism în alte vremuri, atunci cînd clientul nostru era stăpînul nostru? Din ziarul Libertatea – Orăștie, 1909: „Aviz. Subsemnatul preluînd restaurantul La Strugurul din Blaj, am onoare a mă recomanda bunăvoinței publicului mare românesc, asigurîndu-l din parte-mi de un serviciu prompt, culant, pe lîngă cele mai moderate prețuri. Odăi de închiriat, mîncări gustoase, beuturi excelente! În diferite prețuri (după dorință) primesc în cost și studenți, servindu-li-să costul la locuință. Cu cea mai profundă stimă Ioan Săcărean, hotelier La Strugurul“. (sursa – Reclame Vechi Românești) (A. P.

 O întrebare pe e-mail de la eMAG: „Ești #CăutătorDeNou?“. Sincer să fiu, nu mă gîndisem la una ca asta pînă acum, dar (avînd în fața ochilor exemplul lui „Relu Căutărescu, #CăutătorulMereuÎnPriză pe eMAG“) înclin să cred că nu. Și chiar dacă eMAG revine în forță cu îndemnul „Ofertele nebune te strigă pe nume“, aș rămîne la „Sînt vechi, domnule!“. (D. S.)

● Cînd aud nume din echipa de rugby a Franței, prezentă la Cupa Mondială de anul acesta, precum Peato Mauvaka sau Sekou Macalou, cîrcotașii pot spune că Franța nu mai e ce a fost. Asta deși îndepărtata Nouméa din Pacific, de unde vine Mauvaka, e teritoriu francez, iar Macalou e născut chiar în suburbiile Parisului. Dar ce-or zice aceiași cîrcotași cînd studiază echipa României, din care fac parte niște jucători la fel de extraordinari, precum Hinckley Vaovasa, Tevita Manumua, Jason Tomane, Sioeli Lama, Fonovai Tangimana sau Taliauli Sikuea? Băieții noștri! (A. M.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.