Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
© S.M. Georgescu
© S.M. Georgescu

ÎN ZIUA DE AZI, FRUMUSEȚEA A FOST ÎNCHISĂ ÎN DICȚIONAR (ÎNTR-O ZONĂ MAI DIFICILĂ) PENTRU CĂ SCHIMBASE IDEEA DE FICȚIUNE

 Dacă în Pisicile aristocrate felinele au fost trecute în testament și au moștenit o avere, în ziua de azi un cîine poate cumpăra el însuși un apartament și chiar semna contractul, aplicînd una dintre cele patru „parafe“ din dotare. Într-un cartier din vestul Teheranului, un cîine a devenit beneficiarul unei astfel de tranzacții, care s-a lăsat însă cu urmări nefaste pentru agentul imobiliar. Chiar dacă, într-o înregistrare video devenită virală, un cuplu declară că, în lipsa unui moștenitor, vinde apartamentul cîinelui Chester, agentul a fost acuzat de „subminarea valorilor morale“ și arestat. În Iran, țară musulmană, cîinele este considerat un animal necurat. (A. A. D.)

 Pe strada Inocenței m-am intersectat cu două femei angajate la REBU. Una dintre ele atîrnase de tomberon o ghirlandă de flori roz, de hîrtie. În lumina mieroasă de toamnă, frumusețea apare de unde nu te aștepți. (A. M. S.)

 Una dintre rutele metroului din Hamburg a fost închisă timp de aproximativ o oră din cauză că o lebădă s-a așezat sub un tren. Conducerea Hamburg U-Bahn a anunțat că „reluarea circulației depinde doar de lebădă“, apelînd în același timp la Olaf Niess, „Tatăl lebedelor“, (Schwanenvater), directorul Departamentului Lebedelor, o funcție care datează din 1674 și care are ca scop protejarea speciei. Departamentul și funcția au fost înființate ca urmare a unei legi din 1664, potrivit căreia este o infracțiune pedepsită dacă ataci sau chiar insulți o lebădă. (S. G.)

 Se pare că procesul de pătrundere a limbii engleze în lexicul românesc nu încetează să surprindă. Așa se face că o doamnă îmi explica zilele trecute că știe de la fiica ei, elevă de liceu, că „buleala“ e o practică încă vie, iar elevii din ziua de azi nu sînt deloc mai empatici. O privesc consternată, în semn că n-am înțeles, și doamna mă lămurește: „Adică elevii se bulează unii pe alții, domnișoară“. O întreb încă nelămurită dacă e vorba de bullying cumva, la care îmi răspunde cu epuizare: „Mdaa, adică se bulează, adică fac mișto unii de alții“. Verific în dicționar și, într-adevăr, „a bula“ nu e încă acolo, dar bullying, da. Nu există forme de feminin pentru profesii practicate în mare parte de femei, dar e acest „bullying“, iar asta ar trebui să dea de gîndit. (I. M.)

 O echipă a unei televiziuni locale din Chicago filma la fața locului un reportaj despre jafurile și tîlhăriile care au loc tot timpul într-o zonă mai dificilă a orașului, cînd un grup de trei tipi, mascați și înarmați, au apărut și i-au jefuit, luîndu-le și camera de filmat împreună cu alte obiecte personale, de genul portofelelor, ceasurilor, inelelor etc. Viață, nene, nu povești supte din deget! (S. V.

 Lista de întreținere de la bloc a fost mereu motiv de ceartă, rușine sau, ocazional, violență. Regula e clară: administratorii de bloc nu acceptă plata facturilor pînă nu s-au achitat restanțele. Un bărbat de 81 de ani din Iași s-a enervat cînd i s-a spus acest lucru și i-a aplicat administratorului o lovitură de ciocan (pe care îl avea la el pentru că tocmai schimbase două roți la mașină). N-ar fi vrut să se oprească aici cu bătaia, dar au intervenit vecinii. În instanță și-a recunoscut fapta, dar a susținut, în apărarea lui, că se săturase să fie mereu jignit și umilit pe tema datoriilor. Condamnarea a fost de un an cu suspendare și, de la momentul respectiv, făptașul a avut de plătit daune materiale, de efectuat muncă în folosul comunității și de urmat un program de reintegrare socială. „Inculpatul, deşi aflat la o vîrstă venerabilă, care ar fi putut reprezenta temeiul abordării cu înţelepciune a situaţiilor conflictuale survenite, a înţeles să gestioneze problemele cotidiene printr-o manifestare extrem de violentă“, figura în confirmarea pedepsei, din partea Curții de Apel. (A. A. D.)

 Firma de jucării daneză Lego încearcă să înlocuiască plasticul din care sînt fabricate „cărămizile“ ei binecunoscute, pentru că plasticul ar fi din petrol, iar producerea lui n-ar fi ecologică. Dacă ar reveni la tradiționalele cuburi din lemn, ar trebui, desigur, să taie păduri, dacă le-ar face din metal sau piatră ar fi, bineînțeles, prea dure și copiii s-ar putea accidenta. Deocamdată, nu au găsit soluția. Cînd îi auzi cu ce fel de probleme grave se confruntă, parcă ți se face și frică să nu cumva să ajungă la ideea de a nu mai face deloc nici jucării și, poate, nici copii. (A. M.

 Manelistul Nicolae Gușă despre fiul său, care a fost prins drogat la volanul mașinii cu care se oprise într-un șanț: „E ceva banal la el, ca cum ar fi o repetiție, cum facem noi, lăutarii“. Nu cred că am găsit o descriere de personaj la fel de bună în literatura de ficțiune românească a ultimilor ani. (M. C.)

PROBABIL S-A AJUNS LA CONCLUZIA CĂ NATURA PUBLICULUI VECHI NU MAI E CE A FOST

 Kamolion Kalonov, un rus condamnat la 22 de ani de închisoare pentru un dublu omor, furt, deținere de arme, muniție și explozibili, a evadat chiar în ziua în care trebuia să fie eliberat. A fost prins după cîteva zile, iar eliberarea i-a fost revocată și transformată în deportare. Probabil că judecătorii au ținut cont de dorul său de ducă. (S. G.)

 Este adevărat că oamenii de știință au creat un animal numit „găinozaur“? Da. Cercetătorii au modificat embrioni de pui astfel încît, în locul ciocului, să le crească un bot de reptilă. E adevărat că există o mașină care calculează cît de neplăcut miroase respirația cuiva? Da. Mașina a fost testată și instalată în Belgia de o companie producătoare de bomboane: pentru a face testul, persoana suflă într-un mic tub. Dacă mașina consideră că aceasta are o respirația urît mirositoare, îi oferă o bomboană cu mentă. E adevărat că în spațiul cosmic nu există nici un miros? Nu. Studiind mirosul combinezoanelor astronauților, s-a ajuns la concluzia că spațiul cosmic miroase a friptură arsă, iar Luna a praf de pușcă. E adevărat că e imposibil să dormi mai mult de 20 de ore? Nu. Cei care suferă de sindromul Kleine-Levin pot dormi zeci de zile (recordul actual e de 44 de zile). Această boală mai e numită și „sindromul frumoasei din pădurea adormită“. E adevărat că există o boală care te împiedică să îmbătrînești? Da. Hyomyung Shin, un coreean în vîrstă de 26 de ani, are sindromul Highlander, care-i încetinește creșterea. El seamănă cu un copil de 13 ani și încă n-a trecut prin pubertate. E adevărat că un dinte poate crește în nas? Da. Un medic chinez a descoperit un dinte în nasul unuia dintre pacienții săi. Dintele începuse să crească de-a curmezișul după ce pacientul, copil fiind, mușcase dintr-un aliment prea tare. (Dis-moi! C’est vrai?, Verthé Valentin, La-rousse, 2018) (M. P.)

 O nouă specie de pangolin (a noua!) a fost descoperită de cercetători în urma analizei unor solzi ai acestui mamifer, găsiți în provincia chineză Yunnan. Pentru că prezintă asemănări cu ramura asiatică a familiei pangolinilor, ce poartă numele de „Manis“, cercetătorii au numit-o „Manis mysteria“, cu referire la natura sa enigmatică. La care s-ar putea adăuga istoria recentă zbuciumată a acestui mamifer, la fel de misterioasă, legată de epidemia de COVID. (A. M. S.)

 Cum se făcea turism în alte vremuri, atunci cînd clientul nostru era stăpînul nostru? Din ziarul Libertatea – Orăștie, 1909: „Aviz. Subsemnatul preluînd restaurantul La Strugurul din Blaj, am onoare a mă recomanda bunăvoinței publicului mare românesc, asigurîndu-l din parte-mi de un serviciu prompt, culant, pe lîngă cele mai moderate prețuri. Odăi de închiriat, mîncări gustoase, beuturi excelente! În diferite prețuri (după dorință) primesc în cost și studenți, servindu-li-să costul la locuință. Cu cea mai profundă stimă Ioan Săcărean, hotelier La Strugurul“. (sursa – Reclame Vechi Românești) (A. P.

 O întrebare pe e-mail de la eMAG: „Ești #CăutătorDeNou?“. Sincer să fiu, nu mă gîndisem la una ca asta pînă acum, dar (avînd în fața ochilor exemplul lui „Relu Căutărescu, #CăutătorulMereuÎnPriză pe eMAG“) înclin să cred că nu. Și chiar dacă eMAG revine în forță cu îndemnul „Ofertele nebune te strigă pe nume“, aș rămîne la „Sînt vechi, domnule!“. (D. S.)

● Cînd aud nume din echipa de rugby a Franței, prezentă la Cupa Mondială de anul acesta, precum Peato Mauvaka sau Sekou Macalou, cîrcotașii pot spune că Franța nu mai e ce a fost. Asta deși îndepărtata Nouméa din Pacific, de unde vine Mauvaka, e teritoriu francez, iar Macalou e născut chiar în suburbiile Parisului. Dar ce-or zice aceiași cîrcotași cînd studiază echipa României, din care fac parte niște jucători la fel de extraordinari, precum Hinckley Vaovasa, Tevita Manumua, Jason Tomane, Sioeli Lama, Fonovai Tangimana sau Taliauli Sikuea? Băieții noștri! (A. M.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr
angelina jolie vivienne knox profimedia jpg
Angelina Jolie își pune copiii să-i care cumpărăturile!
Angelina Jolie și gemenii ei, Vivienne și Knox Jolie-Pitt (16 ani), au oferit ajutor prietenilor apropiați în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Familia a fost fotografiată făcând mai multe vizite la magazinul local din Los Feliz
porumb afectat de seceta jpg
Semnele bune de la începutul iernii se risipesc. Fermier: „În perioada asta erau ploi, nu puteai să intri, acum curge praful”
După precipitațiile abundente de la sfârșitul anului trecut, care le-au dat fermierilor din zona de sud a țării speranțe că vor avea cel puțin o cultură de toamnă bună, semnele bune se risipesc. În sudul țării apa din sol începe să fie oproblemă.