Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
© S.M. Georgescu
© S.M. Georgescu

ÎN ZIUA DE AZI, FRUMUSEȚEA A FOST ÎNCHISĂ ÎN DICȚIONAR (ÎNTR-O ZONĂ MAI DIFICILĂ) PENTRU CĂ SCHIMBASE IDEEA DE FICȚIUNE

 Dacă în Pisicile aristocrate felinele au fost trecute în testament și au moștenit o avere, în ziua de azi un cîine poate cumpăra el însuși un apartament și chiar semna contractul, aplicînd una dintre cele patru „parafe“ din dotare. Într-un cartier din vestul Teheranului, un cîine a devenit beneficiarul unei astfel de tranzacții, care s-a lăsat însă cu urmări nefaste pentru agentul imobiliar. Chiar dacă, într-o înregistrare video devenită virală, un cuplu declară că, în lipsa unui moștenitor, vinde apartamentul cîinelui Chester, agentul a fost acuzat de „subminarea valorilor morale“ și arestat. În Iran, țară musulmană, cîinele este considerat un animal necurat. (A. A. D.)

 Pe strada Inocenței m-am intersectat cu două femei angajate la REBU. Una dintre ele atîrnase de tomberon o ghirlandă de flori roz, de hîrtie. În lumina mieroasă de toamnă, frumusețea apare de unde nu te aștepți. (A. M. S.)

 Una dintre rutele metroului din Hamburg a fost închisă timp de aproximativ o oră din cauză că o lebădă s-a așezat sub un tren. Conducerea Hamburg U-Bahn a anunțat că „reluarea circulației depinde doar de lebădă“, apelînd în același timp la Olaf Niess, „Tatăl lebedelor“, (Schwanenvater), directorul Departamentului Lebedelor, o funcție care datează din 1674 și care are ca scop protejarea speciei. Departamentul și funcția au fost înființate ca urmare a unei legi din 1664, potrivit căreia este o infracțiune pedepsită dacă ataci sau chiar insulți o lebădă. (S. G.)

 Se pare că procesul de pătrundere a limbii engleze în lexicul românesc nu încetează să surprindă. Așa se face că o doamnă îmi explica zilele trecute că știe de la fiica ei, elevă de liceu, că „buleala“ e o practică încă vie, iar elevii din ziua de azi nu sînt deloc mai empatici. O privesc consternată, în semn că n-am înțeles, și doamna mă lămurește: „Adică elevii se bulează unii pe alții, domnișoară“. O întreb încă nelămurită dacă e vorba de bullying cumva, la care îmi răspunde cu epuizare: „Mdaa, adică se bulează, adică fac mișto unii de alții“. Verific în dicționar și, într-adevăr, „a bula“ nu e încă acolo, dar bullying, da. Nu există forme de feminin pentru profesii practicate în mare parte de femei, dar e acest „bullying“, iar asta ar trebui să dea de gîndit. (I. M.)

 O echipă a unei televiziuni locale din Chicago filma la fața locului un reportaj despre jafurile și tîlhăriile care au loc tot timpul într-o zonă mai dificilă a orașului, cînd un grup de trei tipi, mascați și înarmați, au apărut și i-au jefuit, luîndu-le și camera de filmat împreună cu alte obiecte personale, de genul portofelelor, ceasurilor, inelelor etc. Viață, nene, nu povești supte din deget! (S. V.

 Lista de întreținere de la bloc a fost mereu motiv de ceartă, rușine sau, ocazional, violență. Regula e clară: administratorii de bloc nu acceptă plata facturilor pînă nu s-au achitat restanțele. Un bărbat de 81 de ani din Iași s-a enervat cînd i s-a spus acest lucru și i-a aplicat administratorului o lovitură de ciocan (pe care îl avea la el pentru că tocmai schimbase două roți la mașină). N-ar fi vrut să se oprească aici cu bătaia, dar au intervenit vecinii. În instanță și-a recunoscut fapta, dar a susținut, în apărarea lui, că se săturase să fie mereu jignit și umilit pe tema datoriilor. Condamnarea a fost de un an cu suspendare și, de la momentul respectiv, făptașul a avut de plătit daune materiale, de efectuat muncă în folosul comunității și de urmat un program de reintegrare socială. „Inculpatul, deşi aflat la o vîrstă venerabilă, care ar fi putut reprezenta temeiul abordării cu înţelepciune a situaţiilor conflictuale survenite, a înţeles să gestioneze problemele cotidiene printr-o manifestare extrem de violentă“, figura în confirmarea pedepsei, din partea Curții de Apel. (A. A. D.)

 Firma de jucării daneză Lego încearcă să înlocuiască plasticul din care sînt fabricate „cărămizile“ ei binecunoscute, pentru că plasticul ar fi din petrol, iar producerea lui n-ar fi ecologică. Dacă ar reveni la tradiționalele cuburi din lemn, ar trebui, desigur, să taie păduri, dacă le-ar face din metal sau piatră ar fi, bineînțeles, prea dure și copiii s-ar putea accidenta. Deocamdată, nu au găsit soluția. Cînd îi auzi cu ce fel de probleme grave se confruntă, parcă ți se face și frică să nu cumva să ajungă la ideea de a nu mai face deloc nici jucării și, poate, nici copii. (A. M.

 Manelistul Nicolae Gușă despre fiul său, care a fost prins drogat la volanul mașinii cu care se oprise într-un șanț: „E ceva banal la el, ca cum ar fi o repetiție, cum facem noi, lăutarii“. Nu cred că am găsit o descriere de personaj la fel de bună în literatura de ficțiune românească a ultimilor ani. (M. C.)

PROBABIL S-A AJUNS LA CONCLUZIA CĂ NATURA PUBLICULUI VECHI NU MAI E CE A FOST

 Kamolion Kalonov, un rus condamnat la 22 de ani de închisoare pentru un dublu omor, furt, deținere de arme, muniție și explozibili, a evadat chiar în ziua în care trebuia să fie eliberat. A fost prins după cîteva zile, iar eliberarea i-a fost revocată și transformată în deportare. Probabil că judecătorii au ținut cont de dorul său de ducă. (S. G.)

 Este adevărat că oamenii de știință au creat un animal numit „găinozaur“? Da. Cercetătorii au modificat embrioni de pui astfel încît, în locul ciocului, să le crească un bot de reptilă. E adevărat că există o mașină care calculează cît de neplăcut miroase respirația cuiva? Da. Mașina a fost testată și instalată în Belgia de o companie producătoare de bomboane: pentru a face testul, persoana suflă într-un mic tub. Dacă mașina consideră că aceasta are o respirația urît mirositoare, îi oferă o bomboană cu mentă. E adevărat că în spațiul cosmic nu există nici un miros? Nu. Studiind mirosul combinezoanelor astronauților, s-a ajuns la concluzia că spațiul cosmic miroase a friptură arsă, iar Luna a praf de pușcă. E adevărat că e imposibil să dormi mai mult de 20 de ore? Nu. Cei care suferă de sindromul Kleine-Levin pot dormi zeci de zile (recordul actual e de 44 de zile). Această boală mai e numită și „sindromul frumoasei din pădurea adormită“. E adevărat că există o boală care te împiedică să îmbătrînești? Da. Hyomyung Shin, un coreean în vîrstă de 26 de ani, are sindromul Highlander, care-i încetinește creșterea. El seamănă cu un copil de 13 ani și încă n-a trecut prin pubertate. E adevărat că un dinte poate crește în nas? Da. Un medic chinez a descoperit un dinte în nasul unuia dintre pacienții săi. Dintele începuse să crească de-a curmezișul după ce pacientul, copil fiind, mușcase dintr-un aliment prea tare. (Dis-moi! C’est vrai?, Verthé Valentin, La-rousse, 2018) (M. P.)

 O nouă specie de pangolin (a noua!) a fost descoperită de cercetători în urma analizei unor solzi ai acestui mamifer, găsiți în provincia chineză Yunnan. Pentru că prezintă asemănări cu ramura asiatică a familiei pangolinilor, ce poartă numele de „Manis“, cercetătorii au numit-o „Manis mysteria“, cu referire la natura sa enigmatică. La care s-ar putea adăuga istoria recentă zbuciumată a acestui mamifer, la fel de misterioasă, legată de epidemia de COVID. (A. M. S.)

 Cum se făcea turism în alte vremuri, atunci cînd clientul nostru era stăpînul nostru? Din ziarul Libertatea – Orăștie, 1909: „Aviz. Subsemnatul preluînd restaurantul La Strugurul din Blaj, am onoare a mă recomanda bunăvoinței publicului mare românesc, asigurîndu-l din parte-mi de un serviciu prompt, culant, pe lîngă cele mai moderate prețuri. Odăi de închiriat, mîncări gustoase, beuturi excelente! În diferite prețuri (după dorință) primesc în cost și studenți, servindu-li-să costul la locuință. Cu cea mai profundă stimă Ioan Săcărean, hotelier La Strugurul“. (sursa – Reclame Vechi Românești) (A. P.

 O întrebare pe e-mail de la eMAG: „Ești #CăutătorDeNou?“. Sincer să fiu, nu mă gîndisem la una ca asta pînă acum, dar (avînd în fața ochilor exemplul lui „Relu Căutărescu, #CăutătorulMereuÎnPriză pe eMAG“) înclin să cred că nu. Și chiar dacă eMAG revine în forță cu îndemnul „Ofertele nebune te strigă pe nume“, aș rămîne la „Sînt vechi, domnule!“. (D. S.)

● Cînd aud nume din echipa de rugby a Franței, prezentă la Cupa Mondială de anul acesta, precum Peato Mauvaka sau Sekou Macalou, cîrcotașii pot spune că Franța nu mai e ce a fost. Asta deși îndepărtata Nouméa din Pacific, de unde vine Mauvaka, e teritoriu francez, iar Macalou e născut chiar în suburbiile Parisului. Dar ce-or zice aceiași cîrcotași cînd studiază echipa României, din care fac parte niște jucători la fel de extraordinari, precum Hinckley Vaovasa, Tevita Manumua, Jason Tomane, Sioeli Lama, Fonovai Tangimana sau Taliauli Sikuea? Băieții noștri! (A. M.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.
image
Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO
Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.
image
Pericolele care îi pândesc pe români într-o destinație exotică de lux. „Paza bună nu e suficientă ca să treacă primejdia”
Tot mai mulți români cu bani aleg destinații exotice, însă unele implică anumite riscuri. O familie de români a aflat acest lucru pe propria piele, iar la final părinții au aflat că cei doi copii ai lor s-au aflat într-un pericol imens, fără măcar ca ei să bănuiască.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic