Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
© S.M. Georgescu
© S.M. Georgescu

ÎN ZIUA DE AZI, FRUMUSEȚEA A FOST ÎNCHISĂ ÎN DICȚIONAR (ÎNTR-O ZONĂ MAI DIFICILĂ) PENTRU CĂ SCHIMBASE IDEEA DE FICȚIUNE

 Dacă în Pisicile aristocrate felinele au fost trecute în testament și au moștenit o avere, în ziua de azi un cîine poate cumpăra el însuși un apartament și chiar semna contractul, aplicînd una dintre cele patru „parafe“ din dotare. Într-un cartier din vestul Teheranului, un cîine a devenit beneficiarul unei astfel de tranzacții, care s-a lăsat însă cu urmări nefaste pentru agentul imobiliar. Chiar dacă, într-o înregistrare video devenită virală, un cuplu declară că, în lipsa unui moștenitor, vinde apartamentul cîinelui Chester, agentul a fost acuzat de „subminarea valorilor morale“ și arestat. În Iran, țară musulmană, cîinele este considerat un animal necurat. (A. A. D.)

 Pe strada Inocenței m-am intersectat cu două femei angajate la REBU. Una dintre ele atîrnase de tomberon o ghirlandă de flori roz, de hîrtie. În lumina mieroasă de toamnă, frumusețea apare de unde nu te aștepți. (A. M. S.)

 Una dintre rutele metroului din Hamburg a fost închisă timp de aproximativ o oră din cauză că o lebădă s-a așezat sub un tren. Conducerea Hamburg U-Bahn a anunțat că „reluarea circulației depinde doar de lebădă“, apelînd în același timp la Olaf Niess, „Tatăl lebedelor“, (Schwanenvater), directorul Departamentului Lebedelor, o funcție care datează din 1674 și care are ca scop protejarea speciei. Departamentul și funcția au fost înființate ca urmare a unei legi din 1664, potrivit căreia este o infracțiune pedepsită dacă ataci sau chiar insulți o lebădă. (S. G.)

 Se pare că procesul de pătrundere a limbii engleze în lexicul românesc nu încetează să surprindă. Așa se face că o doamnă îmi explica zilele trecute că știe de la fiica ei, elevă de liceu, că „buleala“ e o practică încă vie, iar elevii din ziua de azi nu sînt deloc mai empatici. O privesc consternată, în semn că n-am înțeles, și doamna mă lămurește: „Adică elevii se bulează unii pe alții, domnișoară“. O întreb încă nelămurită dacă e vorba de bullying cumva, la care îmi răspunde cu epuizare: „Mdaa, adică se bulează, adică fac mișto unii de alții“. Verific în dicționar și, într-adevăr, „a bula“ nu e încă acolo, dar bullying, da. Nu există forme de feminin pentru profesii practicate în mare parte de femei, dar e acest „bullying“, iar asta ar trebui să dea de gîndit. (I. M.)

 O echipă a unei televiziuni locale din Chicago filma la fața locului un reportaj despre jafurile și tîlhăriile care au loc tot timpul într-o zonă mai dificilă a orașului, cînd un grup de trei tipi, mascați și înarmați, au apărut și i-au jefuit, luîndu-le și camera de filmat împreună cu alte obiecte personale, de genul portofelelor, ceasurilor, inelelor etc. Viață, nene, nu povești supte din deget! (S. V.

 Lista de întreținere de la bloc a fost mereu motiv de ceartă, rușine sau, ocazional, violență. Regula e clară: administratorii de bloc nu acceptă plata facturilor pînă nu s-au achitat restanțele. Un bărbat de 81 de ani din Iași s-a enervat cînd i s-a spus acest lucru și i-a aplicat administratorului o lovitură de ciocan (pe care îl avea la el pentru că tocmai schimbase două roți la mașină). N-ar fi vrut să se oprească aici cu bătaia, dar au intervenit vecinii. În instanță și-a recunoscut fapta, dar a susținut, în apărarea lui, că se săturase să fie mereu jignit și umilit pe tema datoriilor. Condamnarea a fost de un an cu suspendare și, de la momentul respectiv, făptașul a avut de plătit daune materiale, de efectuat muncă în folosul comunității și de urmat un program de reintegrare socială. „Inculpatul, deşi aflat la o vîrstă venerabilă, care ar fi putut reprezenta temeiul abordării cu înţelepciune a situaţiilor conflictuale survenite, a înţeles să gestioneze problemele cotidiene printr-o manifestare extrem de violentă“, figura în confirmarea pedepsei, din partea Curții de Apel. (A. A. D.)

 Firma de jucării daneză Lego încearcă să înlocuiască plasticul din care sînt fabricate „cărămizile“ ei binecunoscute, pentru că plasticul ar fi din petrol, iar producerea lui n-ar fi ecologică. Dacă ar reveni la tradiționalele cuburi din lemn, ar trebui, desigur, să taie păduri, dacă le-ar face din metal sau piatră ar fi, bineînțeles, prea dure și copiii s-ar putea accidenta. Deocamdată, nu au găsit soluția. Cînd îi auzi cu ce fel de probleme grave se confruntă, parcă ți se face și frică să nu cumva să ajungă la ideea de a nu mai face deloc nici jucării și, poate, nici copii. (A. M.

 Manelistul Nicolae Gușă despre fiul său, care a fost prins drogat la volanul mașinii cu care se oprise într-un șanț: „E ceva banal la el, ca cum ar fi o repetiție, cum facem noi, lăutarii“. Nu cred că am găsit o descriere de personaj la fel de bună în literatura de ficțiune românească a ultimilor ani. (M. C.)

PROBABIL S-A AJUNS LA CONCLUZIA CĂ NATURA PUBLICULUI VECHI NU MAI E CE A FOST

 Kamolion Kalonov, un rus condamnat la 22 de ani de închisoare pentru un dublu omor, furt, deținere de arme, muniție și explozibili, a evadat chiar în ziua în care trebuia să fie eliberat. A fost prins după cîteva zile, iar eliberarea i-a fost revocată și transformată în deportare. Probabil că judecătorii au ținut cont de dorul său de ducă. (S. G.)

 Este adevărat că oamenii de știință au creat un animal numit „găinozaur“? Da. Cercetătorii au modificat embrioni de pui astfel încît, în locul ciocului, să le crească un bot de reptilă. E adevărat că există o mașină care calculează cît de neplăcut miroase respirația cuiva? Da. Mașina a fost testată și instalată în Belgia de o companie producătoare de bomboane: pentru a face testul, persoana suflă într-un mic tub. Dacă mașina consideră că aceasta are o respirația urît mirositoare, îi oferă o bomboană cu mentă. E adevărat că în spațiul cosmic nu există nici un miros? Nu. Studiind mirosul combinezoanelor astronauților, s-a ajuns la concluzia că spațiul cosmic miroase a friptură arsă, iar Luna a praf de pușcă. E adevărat că e imposibil să dormi mai mult de 20 de ore? Nu. Cei care suferă de sindromul Kleine-Levin pot dormi zeci de zile (recordul actual e de 44 de zile). Această boală mai e numită și „sindromul frumoasei din pădurea adormită“. E adevărat că există o boală care te împiedică să îmbătrînești? Da. Hyomyung Shin, un coreean în vîrstă de 26 de ani, are sindromul Highlander, care-i încetinește creșterea. El seamănă cu un copil de 13 ani și încă n-a trecut prin pubertate. E adevărat că un dinte poate crește în nas? Da. Un medic chinez a descoperit un dinte în nasul unuia dintre pacienții săi. Dintele începuse să crească de-a curmezișul după ce pacientul, copil fiind, mușcase dintr-un aliment prea tare. (Dis-moi! C’est vrai?, Verthé Valentin, La-rousse, 2018) (M. P.)

 O nouă specie de pangolin (a noua!) a fost descoperită de cercetători în urma analizei unor solzi ai acestui mamifer, găsiți în provincia chineză Yunnan. Pentru că prezintă asemănări cu ramura asiatică a familiei pangolinilor, ce poartă numele de „Manis“, cercetătorii au numit-o „Manis mysteria“, cu referire la natura sa enigmatică. La care s-ar putea adăuga istoria recentă zbuciumată a acestui mamifer, la fel de misterioasă, legată de epidemia de COVID. (A. M. S.)

 Cum se făcea turism în alte vremuri, atunci cînd clientul nostru era stăpînul nostru? Din ziarul Libertatea – Orăștie, 1909: „Aviz. Subsemnatul preluînd restaurantul La Strugurul din Blaj, am onoare a mă recomanda bunăvoinței publicului mare românesc, asigurîndu-l din parte-mi de un serviciu prompt, culant, pe lîngă cele mai moderate prețuri. Odăi de închiriat, mîncări gustoase, beuturi excelente! În diferite prețuri (după dorință) primesc în cost și studenți, servindu-li-să costul la locuință. Cu cea mai profundă stimă Ioan Săcărean, hotelier La Strugurul“. (sursa – Reclame Vechi Românești) (A. P.

 O întrebare pe e-mail de la eMAG: „Ești #CăutătorDeNou?“. Sincer să fiu, nu mă gîndisem la una ca asta pînă acum, dar (avînd în fața ochilor exemplul lui „Relu Căutărescu, #CăutătorulMereuÎnPriză pe eMAG“) înclin să cred că nu. Și chiar dacă eMAG revine în forță cu îndemnul „Ofertele nebune te strigă pe nume“, aș rămîne la „Sînt vechi, domnule!“. (D. S.)

● Cînd aud nume din echipa de rugby a Franței, prezentă la Cupa Mondială de anul acesta, precum Peato Mauvaka sau Sekou Macalou, cîrcotașii pot spune că Franța nu mai e ce a fost. Asta deși îndepărtata Nouméa din Pacific, de unde vine Mauvaka, e teritoriu francez, iar Macalou e născut chiar în suburbiile Parisului. Dar ce-or zice aceiași cîrcotași cînd studiază echipa României, din care fac parte niște jucători la fel de extraordinari, precum Hinckley Vaovasa, Tevita Manumua, Jason Tomane, Sioeli Lama, Fonovai Tangimana sau Taliauli Sikuea? Băieții noștri! (A. M.)

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Stalin, cel mai fidel cititor al ziaristului Vassili Grossman
La ora declanșării Războiului, Vassili Grossman era un scriitor de 36 de ani, gras, cu ochelari și declarat inapt pentru front.
child 7537716 1280 jpg
Cele mai frumoase 10 nume de fete din România. Tu ți-ai numi copilul așa?
Chiar înainte să vină bebelușul pe lume, părinții se confruntă cu una dintre cele mai grele și importante decizii: alegerea numelui. Acest proces poate fi o adevărată provocare, căci numele copilului va deveni o parte esențială a identității lui.
COD ROSU jpg
Cod roșu de viscol în șapte județe și cod portocaliu de ninsori. La cât va ajunge stratul de zăpadă
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic. Sunt vizate șapte județe din zona montană. Totodată, o altă atenționare de vreme
targul de Craciun craiova png
Orașul din România plin de turiști în această perioadă. Cazările sunt aproape imposibil de găsit
Craiova, un oraș din sudul României, a devenit în ultima perioadă o destinație turistică de top, în special datorită Târgului de Crăciun, care a reușit să atragă vizitatori din toată țara și chiar din afacerea granițelor.
femeie la piata 2454169785 jpg
Planta cu care legumicultorii câștigă bani chiar și iarna. Se cultivă în solarii, crește rapid și va fi foarte solicitată după Anul Nou
Deja ne apropiem cu pași repezi de începutul iernii, însă pentru legumicultorii din țara noastră, munca nu se oprește nici măcar acum!
test IQ concentrare jpg
Alimentele care ne ajută creierul să se concentreze mai bine. Nu trebuie să ne lipsească din dieta zilnică
Alimentele pe care le consumăm ne vor afecta nu numai greutatea, ci și abilitatea de a ne concentra de-a lungul zilei.
miscare jpg
Cinci obiceiuri pe care le face un gastroenterolog în fiecare zi pentru o îmbătrânire sănătoasă
Plimbările zilnice, o dietă nutritivă, reducerea consumului de băuturi alcoolice și un somn mai bun sunt modalitățile prin care un gastroenterolog își menține sănătatea.
tarantula 1 jpg
Un bărbat a încercat să iasă din Peru cu sute de insecte lipite de corp. Câte specii au identificat polițiștii
Un bărbat aflat în Peru a fost oprit de polițiști în aeroport după ce a încercat să părăsească țara cu sute de insecte.
caine Foto Ilegis jpg
Cuvintele pe care un câine le înțelege. Singurele comenzi care îi atrag atenția
Cuvintele pe care un câine le înțelege și comenzi care îi atrag atenția sunt esențiale pentru o comunicare eficientă între stăpân și animalul de companie.