Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
© D.Stanciu
© D.Stanciu

PÎNĂ LA MOMENTUL SOCIALISMULUI DE URLAȚI, OBSERVĂM CĂ INTERESUL PENTRU FICȚIUNE A DIRIJAT ÎN PARALEL MUNCA

 Mîndria românului e mare, se întinde cît vezi cu ochii (în toate direcțiile) și poate merge de la „Noi sîntem români, / Noi sîntem aici în veci stăpîni!“ pînă la (cum se laudă o patiserie) „Noi am inventat covridog-ul!“. (D. S.)

 Jens Haaning, un artist danez care a primit peste 70.000 de euro de la muzeul „Kunsten” din Aalborg pentru a crea două opere de artă, a fost somat, recent, de un tribunal din Copenhaga să restituie o parte din bani. La momentul livrării, muzeul a primit două rame goale intitulate „Ia banii și fugi”. Cu toată disputa juridică, directorul muzeului, Lasse Andersson, a declarat pentru BBC că a rîs în hohote cînd a despachetat cele două rame goale și a decis să le expună oricum în muzeu. (S. G.)

# Buzguiciudîn sanal a fost un ziar mongol, „organ al organizației femeilor mongole”, fondat în martie 1925, la scurtă vreme după proclamarea Republicii Populare Mongole. Publicația pleda pentru emanciparea femeilor prin alfabetizare și prin „participare activă la lupta pentru transformarea revoluționară a țării”, și pentru primirea femeilor în Partidul Popular Revoluționar Mongol chiar și „fără recomandări”. Aceste măsuri s-au lovit de o rezistență acerbă din partea „fostelor clase exploatatoare și a contrarevoluționarilor”. Astfel, în anul 1930, o anume domnișoară D. Bor, secretara unei celule revoluționare de tineret, a fost aruncată de pe o stîncă înaltă, iar comunista G. Tend a fost arsă de vie. La celălalt pol, cu 47 de ani mai tîrziu, Republica Populară se laudă cu trei femei doctor în științe: „vestita chirurgă V. Icinhorlo, agronoma R. Terendulan și profesoara N. Dașiimîi”. 3-2 pentru Republica Populară. Meciul continuă. (Republica Populară Mongolă, „Femeia mongolă constructoare activă a socialismului”, Nicolae Z. Ionescu, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1981) (M. P.)

 Un orășel din Portugalia a fost inundat cu peste două milioane de litri de vin roșu după explozia rezervoarelor unui centru de vinificație. Dacă ar fi să treceți printr-un astfel de dezastru natural, ce ați prefera să vă inunde grădina: un Pelin de Urlați sau un Shiraz australian? (M. C.)

 Cele mai căutate cuvinte ale lunii august pe dexonline sînt următoarele: beizadea – 20.369 de căutări, nimfomanie – 16.937, de – 14.747, ntur – 12.748, pedant – 12.165, empatie – 9.231, ipocrit – 7.515, sustenabil – 7.114, pragmatic – 6.982, găoază – 6.791 de căutări. Dacă ne uităm peste topul din luna iulie, observăm că interesul pentru cuvîntul nimfomanie e constant, cuvîntul se afla tot pe locul doi, în schimb dispare găoaza, fiind înlocuit de carici cu 9.529 de căutări. (A. P.)

 Crimă și pedeapsă „Vaslui edition”: un bărbat din satul Miclești, județul Vaslui, și-a ucis unchiul în vîrstă de 83 de ani, pe care l-a așezat apoi în sicriu și l-a dus la preot pentru a-l înmormînta. Preotul refuză, iar bietul om plimbă sicriul pe ulițele satului cu un tractor care mai degrabă părea o tricicletă cu motor. Pentru că drumul e anevoios și doliul greu, acest Raskolnikov de Vaslui parchează sicriul în fața instituției sacre numite „birtul satului”. Întîmplarea pune la grea încercare limitele dintre realitate și ficțiune. (I. M.)

 O americancă a trimis în Suceava, pe parcursul a opt ani, aproape o jumătate de milion de dolari. Credea că ajung la un preot, prin intermediul căruia poate ajuta la construcția unei grădinițe și a unei farmacii pentru nevoiași. Dorind să fie mai aproape de divinitate prin fapte bune, femeia a răspuns în 2013 unui anunț online, care nu era nicidecum afișat de înalte fețe bisericești, ci de unele din cealaltă tabără. Niște hoți, mai exact. Cel care a dirijat întreaga operațiune, un bărbat de 44 de ani, se afla chiar în penitenciarul din Gherla și a fost ajutat în tot acest timp de nu mai puțin de opt complici. Pînă la urmă, femeia bine intenționată a reușit să îl găsească pe adevăratul preot, al cărui nume a fost vehiculat de la început, și și-a dat seama că a fost grav păcălită. Întreaga ispravă a fost reclamată la Poliția Rădăuți. (A. A. D.)

 De cîteva zile, părinții unor copii de la o grădiniță din Iași sînt scandalizați de faptul că educatoarea copiilor își suplimentează veniturile practicînd în paralel munca generic denumită „videochat”. Înțeleg motivațiile femeii, înțeleg mai puțin revolta părinților isterici, și totuși, ce nu spune nimeni este care dintre tăticii vajnici a salvat copiii din mîinile unei „videochatiste”. Ar fi un detaliu crucial. (I. M.)

NU ESTE DE MIRARE, AVÎND ÎN VEDERE INFORMAȚIA CĂ TOT ULTIMUL TIMP (TIMPUL LIBER) A FOST CEL MAI SIMPATIC

 Furnica de foc, una dintre cele mai dăunătoare specii de furnici, originară din America Latină, începe să invadeze lumea. Deja prezentă în Australia, Statele Unite, Mexic și China, mai multe cuiburi au fost descoperite, recent, și în Europa. Nu este de mirare, avînd în vedere vara de foc pe care am traversat-o. (S. G.)

 La cursurile de jurnalism se spune că dacă un cîine a mușcat un om nu e o știre. Știre ar fi dacă un om mușcă un cîine. Tot așa, informația că șeful adjunct al Administrației Spitalelor din București, domnul Plută, a primit mită, pentru numirea unui manager, nu e o știre în România. Știrea adevărată ar fi fost invers, adică dacă Plută n-ar fi luat mită. (A. M.)

 Am aflat (o reclamă dintr-un ziar mi-a spus-o) că „în septembrie sărbătorim Luna Surdității“. Și mă gîndesc așa: dacă tot ne-am apucat de sărbătorit diverse afecțiuni, am putea sărbători, cu același avînt, Luna Muțeniei, Luna Obezității, Luna Depresiei și alte luni. (D. S.)

 Una dintre cele mai cutremurătoare știri din ultimul timp: „O adolescentă a ajuns la Spitalul Județean din Vaslui, acuzînd dureri menstruale. Deși tînăra a negat că și-a început viața sexuală, medicii au aflat că aceasta născuse cu cîteva zile înainte. Fata de 17 ani și-a ucis pruncul și l-a aruncat în haznaua din curte”. Se menționează și că fata învăța foarte bine. (A. M. S.)

 Ca să-și mai umple timpul liber și, probabil, să se amuze, un bărbat din Maramureș s-a gîndit că ar putea dirija circulația. Zis și făcut – a îmbrăcat un tricou cu însemnele Poliției, a înșfăcat un baston reflectorizant și s-a apucat de oprit mașini. Urmarea nu e greu de bănuit: a fost fotografiat și a ajuns pe rețelele sociale, iar polițiștii adevărați din Tîrgu Lăpuș s-au autosesizat și îl cercetează pentru infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale. (A. A. D.)

 A făcut înconjurul lumii știrea că pe unul dintre terenurile folosite în turneul de Mare Șlem US Open mirosea puternic a marijuana. Atît de puternic, încît mai mulți tenismeni și tenismene s-au plîns că nu au putut să joace sau să se antreneze acolo. Mie mi s-a părut că denunțul făcut în fața presei de tenismenul Zverev a fost cel mai simpatic: „Dumnezeule, mirosea acolo ca în sufrageria lui Snoop Doggy Dog”. Nu cred că Zverev a fost vreodată în sufrageria celebrului rapper, nici că Snoop Doggy a petrecut ceva timp pe terenul 17 al turneului practicînd ceea ce practică de obicei în propria sufragerie, dar mi se pare că e o idee bună să instituim standardul mirosului din sufrageria lui Snoop Doggy pentru că este, ca orice standard, deopotrivă relevant și precis. (S. V.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic