Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
© M. Pleșu
© M. Pleșu

TREBUIE SĂ FII OPTIMIST ÎN MOMENTE DE SLĂBICIUNE CA SĂ CONTRIBUI LA AȘA-ZISA RISIPĂ DE RÎS

 Trebuie să fii Kim Jong-un ca să te bucuri de o cină cu Vladimir Putin, la care se mănîncă salată de raţă, smochine şi nectarine, urmate de găluşte din crab de Kamceatka, apoi de o supă de peşte de Amur alb şi un sorbet din cătină de mare. (A. M. S.)

 „Optimist în momente de criză, generos cu natura umană, de un omor subtil rafinat, dar uneori necruțător, un om mereu dornic de învățare și perfecționare” (jurnalul.ro). Probabil cea mai bună, involuntar bună, descriere a fostului foarte sîrguincios turnător la Securitate Constantin Bălăceanu-Stolnici, autorul moral al morții istoricului Vlad Georgescu (1937-1988), director al postului de radio Europa Liberă. (M. C.)

 O reclamă din anii ’30, vremuri în care grăsuții, dar mai ales grăsuțele încă mai erau la modă: „Slabi, vă puteți îngrășa rapid. Obraji plini, roșii, sănătoși, considerabilă sporire a greutății, poftă de mîncare și de lucru, forme pline și frumoase obțineți în scurtă vreme cu Fettol, praf de îngrășat vienez, produs dietetic, probat în mii de cazuri de slăbiciune în țară și străinătate. Face la femei un corp cu formă, sîni etc. plini și frumoși. Numeroase scrisori de mulțumire”. (sursa: Reclame vechi românești) (A. P.)

 Marele Zid chinezesc! O minune! Zeci de mii de kilometri de zid, lat cît să treacă căruțele pe el, construit în secole. Azi, mai există cîteva secțiuni din zid care totalizează cam 1.200 de kilometri, dintre care doar o mică parte este deschisă turiștilor. Marele Zid rămîne un simbol al puterii excepționale de a plănui și construi. Pe bună dreptate, a adus respectul întregii lumii pentru poporul chinez. Ei bine, eu cred că următoarea știre va contribui la creșterea solidarității între poporul român și poporul chinez: de curînd, autoritățile chineze au arestat doi tineri muncitori în construcții, pe nume Wang și Zhang, pentru că au făcut o gaură în Marele Zid folosind un excavator, ca să poată trece mai repede în partea cealaltă unde aveau oamenii treabă, fără să ocolească cîțiva kilometri. Gaura se află într-una din secțiunile care nu sînt restaurate și deschise turiștilor. Eu cred că Wang și Zhang fie sînt români, fie au lucrat multă vreme în România și au deprins de la noi deschiderea spre soluții „ingenioase”, adică istețimea tipic românească de care sîntem atît de mîndri. În orice caz, eu sînt convins că cei mai mulți români vor spune: „Păi, dacă aveau oamenii de mers dintr-o parte în alta și trebuiau să ocolească zidul ăsta care nu mai folosește la nimic, ce era să facă?”. Trăiască prietenia dintre cele două popoare! (S. V.)

 Un bărbat din Satu Mare întors mai repede de la muncă a sunat la 112, reclamînd că i-a intrat cineva în casă. Presupusul hoț s-a dovedit a fi nimeni altul decît amantul soției. Duși la Poliție pentru declarații, cei doi s-au luat zdravăn la bătaie, prin urmare s-a deschis și un dosar penal pentru violențe, pe lîngă cel pentru așa-zisa violare de domiciliu. Într-un alt colț de țară, mai exact în Iași, un bărbat a ajuns să ceară ordin de protecție împotriva fostei amante, cu care are și un copil. Se pare că, în luna august, aceasta l-a urmărit și l-a electrocutat cu un pistol cu electroșocuri de șapte ori, nici mai mult, nici mai puțin. În plus, îi jignește și îi amenință întreaga familie. De cealaltă parte, fosta amantă susține că ea este cea agresată și, cu ceva vreme în urmă, a cerut la rîndul ei un ordin de protecție. Complicate sînt căile triunghiurilor amoroase! (A. A. D.

 Îmi dau seama că Miron Costin e mai actual ca niciodată, iar acest lucru e dovedit de faptul că, de curînd, CEO-ul companiei aeriene Ryanair a fost atacat cu o plăcintă de către cîțiva activiști ecologiști. Fapta lor lăudabilă și curajoasă nu spune totuși foarte multe, ci e exact o formă de „a ceti și a nu înțelege ieste a vîntura vîntul sau a fiarbe apa”, căci activiștii în cauză n-au adus nimic bun mediului – dimpotrivă, gestul n-a fost decît o mare risipă (de plăcintă). (I. M.)

 În județul Brașov s-a încheiat un recensămînt pentru urși, lupi, rîși și pisici sălbatice. S-a constatat că, față de anul trecut, numărul urșilor a crescut și la fel și cel al lupilor. În schimb, numărul rîșilor a scăzut. Cu alte cuvinte, cînd ai ajuns să ai 1.675 de urși în județ, nu mai e de rîs. (A. M.)

SĂ ÎNSEMNE OARE ASTA CĂ, ÎN ASTFEL DE CAZURI, CEVA CÎT SE POATE DE ADAPTAT VREMURILOR TREBUIE SĂ SE SUPUNĂ UNUI BAREM SOCIAL?

 Două schelete aparținînd unor hominizi din preistorie au fost plimbate în spațiu, la inițiativa unui om de afaceri sud-african, cu o navetă. Să însemne oare asta că locul scheletelor nu mai e în dulap? Pe de altă parte, cred că s-ar putea face o listă întreagă de „hominizi” actuali, de pe întreaga planetă, care ar merita cu prisosință să fie trimiși în spațiu. (A. M.)

 Doi umanoizi, prezentați drept corpuri non-umane, au fost aduși de curînd în Parlamentul mexican. Erau dovezile unui promotor al vieții extraterestre. Moaștele „extratereștrilor” s-au bucurat, cu siguranță, de succes. Mai ales că, în astfel de cazuri, știința devine o Cenușăreasă. (A. M. S.)

 Cumva în prelungirea Dosarului din paginile 9-14, o trimitere la conținutul unui articol apărut într-un număr din martie 2001 al publicației franceze Buletinul Societății de Patologie Exotică (și semnat de S. Hatimi, M. Boudouma, M. Bichichi, N. Chaib și N.G. Idrissi): „Un extract apos și un ulei esențial de Artemisia herba-alba Asso au fost testate pentru activitatea lor antileishmanială, iar o activitate leishmanicidală mai intensă a fost observată în cazul uleiului esențial“. Iată ceva cît se poate de exotic pentru unul ca mine, care nu e la curent cu asemenea activități. (D. S.)

 În Franța, un ginecolog a fost acuzat de transofobie din cauză că a refuzat să consulte o femeie trans. În urma scandalului iscat pe rețelele sociale, doctorul și-a cerut scuze dacă a jignit sensibilitatea comunității trans, afirmînd totuși că, potrivit științei, „un bărbat este un bărbat, iar o femeie este o femeie”, adăugînd că „scaunul de consultații ginecologice nu este adaptat pentru bărbați” și oferind astfel o idee de afacere pentru lumea corectitudinii politice. (S. G.)

 În cartea Republica Populară Mongolă (Nicolae Z. Ionescu, Editura Științifică și Enciclopedică, 1981), întîlnim un capitol intitulat „Relațiile româno-mongole de-a lungul vremurilor”. Cum între țări prietene, surate socialiste, nu pot exista reproșuri și nici dușmănie, neajunsurile micilor incursiuni mongole sînt menționate frugal după cum urmează: „Primele contacte româno-mongole datează în timp din primăvara anului 1241, cînd corpuri de armată ale Hanatului de Apus năvălesc spre Polonia și Ungaria, călcînd și pămînturile țării noastre. Unele grupe trec prin nordul Moldovei, altele prin Transilvania, pîrjolind și pustiind totul în drumul lor”. Altfel spus, noi am fost doar victime colaterale, iar mongolii –de fapt, doar cîteva corpuri de armată mai rebele – au făcut ce știau ei mai bine: pîrjol și pustiire; it was nothing personal… just business. Important e că, de bine, de rău, a avut loc un prim contact între viitoarele popoare socialiste. Căci, iată, mai presus de minore, trecute inamiciții, cu doar 750 de ani mai tîrziu, „institute științifice din R.S. România, R.P. Bulgară, R.P. Ungară, R.D. Germană, R.S. Cehoslovacă, U.R.S.S. și R.P. Mongolă elaborează în comun metode eficiente de profilaxie și de luptă cu paraziții intestinali la animale. Se studiază în comun, cu țările socialiste amintite mai sus, posibilități de îmbunătățire a rasei vitelor de carne și lapte, a combaterii sterilității vacilor, a creșterii unor rase de ovine cu lînă fină și semifină etc.”. Totul e bine cînd se termină cu bine. Trăiască prietenia multimilenară româno-mongolă! (M. P.)

 Ceva denumit generic „biohazard” a fost motivul pentru care un avion cu destinația Barcelona a revenit la Atlanta, de unde decolase cu peste două ore în urmă. Mai exact, un pasager a avut un episod dramatic de... diaree, în urma căruia avionul a fost golit de oameni și dezinfectat riguros. Pînă la urmă, în Spania s-a ajuns a doua zi, cu o întîrziere de opt ore. În România, un avion nu a putut decola de la Cluj-Napoca spre München din altă cauză: greutatea prea mare. Cum bagajele trebuie să se supună unui barem, e posibil ca pasagerii să fi fost factorul perturbator. Cam greuți, altfel spus. Cert este că 15 dintre ei au fost dați jos din avion, fără explicații privind criteriul de selecție. (A. A. D.)

 Cînd, în toiul nopții, îți cedează bateria de la chiuvetă, te simți Bacovia. Cînd vine ziua și intri în dansul social al reparațiilor – instalator, administrator, meșterul blocului –, îți dai seama că, de fapt, ai alunecat, precum Alice, într-o Țară a Minunilor. (S. G.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

image png
Vremea miercuri, 22 ianuarie. Temperaturi nefiresc de ridicate pentru această perioadă
Miercuri, în cea mai mare parte a ţării, valorile termice se vor situa peste normele climatologice specifice în ultima decadă a lunii ianuarie.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr
angelina jolie vivienne knox profimedia jpg
Angelina Jolie își pune copiii să-i care cumpărăturile!
Angelina Jolie și gemenii ei, Vivienne și Knox Jolie-Pitt (16 ani), au oferit ajutor prietenilor apropiați în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Familia a fost fotografiată făcând mai multe vizite la magazinul local din Los Feliz