Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
© M. Pleșu
© M. Pleșu

TREBUIE SĂ FII OPTIMIST ÎN MOMENTE DE SLĂBICIUNE CA SĂ CONTRIBUI LA AȘA-ZISA RISIPĂ DE RÎS

 Trebuie să fii Kim Jong-un ca să te bucuri de o cină cu Vladimir Putin, la care se mănîncă salată de raţă, smochine şi nectarine, urmate de găluşte din crab de Kamceatka, apoi de o supă de peşte de Amur alb şi un sorbet din cătină de mare. (A. M. S.)

 „Optimist în momente de criză, generos cu natura umană, de un omor subtil rafinat, dar uneori necruțător, un om mereu dornic de învățare și perfecționare” (jurnalul.ro). Probabil cea mai bună, involuntar bună, descriere a fostului foarte sîrguincios turnător la Securitate Constantin Bălăceanu-Stolnici, autorul moral al morții istoricului Vlad Georgescu (1937-1988), director al postului de radio Europa Liberă. (M. C.)

 O reclamă din anii ’30, vremuri în care grăsuții, dar mai ales grăsuțele încă mai erau la modă: „Slabi, vă puteți îngrășa rapid. Obraji plini, roșii, sănătoși, considerabilă sporire a greutății, poftă de mîncare și de lucru, forme pline și frumoase obțineți în scurtă vreme cu Fettol, praf de îngrășat vienez, produs dietetic, probat în mii de cazuri de slăbiciune în țară și străinătate. Face la femei un corp cu formă, sîni etc. plini și frumoși. Numeroase scrisori de mulțumire”. (sursa: Reclame vechi românești) (A. P.)

 Marele Zid chinezesc! O minune! Zeci de mii de kilometri de zid, lat cît să treacă căruțele pe el, construit în secole. Azi, mai există cîteva secțiuni din zid care totalizează cam 1.200 de kilometri, dintre care doar o mică parte este deschisă turiștilor. Marele Zid rămîne un simbol al puterii excepționale de a plănui și construi. Pe bună dreptate, a adus respectul întregii lumii pentru poporul chinez. Ei bine, eu cred că următoarea știre va contribui la creșterea solidarității între poporul român și poporul chinez: de curînd, autoritățile chineze au arestat doi tineri muncitori în construcții, pe nume Wang și Zhang, pentru că au făcut o gaură în Marele Zid folosind un excavator, ca să poată trece mai repede în partea cealaltă unde aveau oamenii treabă, fără să ocolească cîțiva kilometri. Gaura se află într-una din secțiunile care nu sînt restaurate și deschise turiștilor. Eu cred că Wang și Zhang fie sînt români, fie au lucrat multă vreme în România și au deprins de la noi deschiderea spre soluții „ingenioase”, adică istețimea tipic românească de care sîntem atît de mîndri. În orice caz, eu sînt convins că cei mai mulți români vor spune: „Păi, dacă aveau oamenii de mers dintr-o parte în alta și trebuiau să ocolească zidul ăsta care nu mai folosește la nimic, ce era să facă?”. Trăiască prietenia dintre cele două popoare! (S. V.)

 Un bărbat din Satu Mare întors mai repede de la muncă a sunat la 112, reclamînd că i-a intrat cineva în casă. Presupusul hoț s-a dovedit a fi nimeni altul decît amantul soției. Duși la Poliție pentru declarații, cei doi s-au luat zdravăn la bătaie, prin urmare s-a deschis și un dosar penal pentru violențe, pe lîngă cel pentru așa-zisa violare de domiciliu. Într-un alt colț de țară, mai exact în Iași, un bărbat a ajuns să ceară ordin de protecție împotriva fostei amante, cu care are și un copil. Se pare că, în luna august, aceasta l-a urmărit și l-a electrocutat cu un pistol cu electroșocuri de șapte ori, nici mai mult, nici mai puțin. În plus, îi jignește și îi amenință întreaga familie. De cealaltă parte, fosta amantă susține că ea este cea agresată și, cu ceva vreme în urmă, a cerut la rîndul ei un ordin de protecție. Complicate sînt căile triunghiurilor amoroase! (A. A. D.

 Îmi dau seama că Miron Costin e mai actual ca niciodată, iar acest lucru e dovedit de faptul că, de curînd, CEO-ul companiei aeriene Ryanair a fost atacat cu o plăcintă de către cîțiva activiști ecologiști. Fapta lor lăudabilă și curajoasă nu spune totuși foarte multe, ci e exact o formă de „a ceti și a nu înțelege ieste a vîntura vîntul sau a fiarbe apa”, căci activiștii în cauză n-au adus nimic bun mediului – dimpotrivă, gestul n-a fost decît o mare risipă (de plăcintă). (I. M.)

 În județul Brașov s-a încheiat un recensămînt pentru urși, lupi, rîși și pisici sălbatice. S-a constatat că, față de anul trecut, numărul urșilor a crescut și la fel și cel al lupilor. În schimb, numărul rîșilor a scăzut. Cu alte cuvinte, cînd ai ajuns să ai 1.675 de urși în județ, nu mai e de rîs. (A. M.)

SĂ ÎNSEMNE OARE ASTA CĂ, ÎN ASTFEL DE CAZURI, CEVA CÎT SE POATE DE ADAPTAT VREMURILOR TREBUIE SĂ SE SUPUNĂ UNUI BAREM SOCIAL?

 Două schelete aparținînd unor hominizi din preistorie au fost plimbate în spațiu, la inițiativa unui om de afaceri sud-african, cu o navetă. Să însemne oare asta că locul scheletelor nu mai e în dulap? Pe de altă parte, cred că s-ar putea face o listă întreagă de „hominizi” actuali, de pe întreaga planetă, care ar merita cu prisosință să fie trimiși în spațiu. (A. M.)

 Doi umanoizi, prezentați drept corpuri non-umane, au fost aduși de curînd în Parlamentul mexican. Erau dovezile unui promotor al vieții extraterestre. Moaștele „extratereștrilor” s-au bucurat, cu siguranță, de succes. Mai ales că, în astfel de cazuri, știința devine o Cenușăreasă. (A. M. S.)

 Cumva în prelungirea Dosarului din paginile 9-14, o trimitere la conținutul unui articol apărut într-un număr din martie 2001 al publicației franceze Buletinul Societății de Patologie Exotică (și semnat de S. Hatimi, M. Boudouma, M. Bichichi, N. Chaib și N.G. Idrissi): „Un extract apos și un ulei esențial de Artemisia herba-alba Asso au fost testate pentru activitatea lor antileishmanială, iar o activitate leishmanicidală mai intensă a fost observată în cazul uleiului esențial“. Iată ceva cît se poate de exotic pentru unul ca mine, care nu e la curent cu asemenea activități. (D. S.)

 În Franța, un ginecolog a fost acuzat de transofobie din cauză că a refuzat să consulte o femeie trans. În urma scandalului iscat pe rețelele sociale, doctorul și-a cerut scuze dacă a jignit sensibilitatea comunității trans, afirmînd totuși că, potrivit științei, „un bărbat este un bărbat, iar o femeie este o femeie”, adăugînd că „scaunul de consultații ginecologice nu este adaptat pentru bărbați” și oferind astfel o idee de afacere pentru lumea corectitudinii politice. (S. G.)

 În cartea Republica Populară Mongolă (Nicolae Z. Ionescu, Editura Științifică și Enciclopedică, 1981), întîlnim un capitol intitulat „Relațiile româno-mongole de-a lungul vremurilor”. Cum între țări prietene, surate socialiste, nu pot exista reproșuri și nici dușmănie, neajunsurile micilor incursiuni mongole sînt menționate frugal după cum urmează: „Primele contacte româno-mongole datează în timp din primăvara anului 1241, cînd corpuri de armată ale Hanatului de Apus năvălesc spre Polonia și Ungaria, călcînd și pămînturile țării noastre. Unele grupe trec prin nordul Moldovei, altele prin Transilvania, pîrjolind și pustiind totul în drumul lor”. Altfel spus, noi am fost doar victime colaterale, iar mongolii –de fapt, doar cîteva corpuri de armată mai rebele – au făcut ce știau ei mai bine: pîrjol și pustiire; it was nothing personal… just business. Important e că, de bine, de rău, a avut loc un prim contact între viitoarele popoare socialiste. Căci, iată, mai presus de minore, trecute inamiciții, cu doar 750 de ani mai tîrziu, „institute științifice din R.S. România, R.P. Bulgară, R.P. Ungară, R.D. Germană, R.S. Cehoslovacă, U.R.S.S. și R.P. Mongolă elaborează în comun metode eficiente de profilaxie și de luptă cu paraziții intestinali la animale. Se studiază în comun, cu țările socialiste amintite mai sus, posibilități de îmbunătățire a rasei vitelor de carne și lapte, a combaterii sterilității vacilor, a creșterii unor rase de ovine cu lînă fină și semifină etc.”. Totul e bine cînd se termină cu bine. Trăiască prietenia multimilenară româno-mongolă! (M. P.)

 Ceva denumit generic „biohazard” a fost motivul pentru care un avion cu destinația Barcelona a revenit la Atlanta, de unde decolase cu peste două ore în urmă. Mai exact, un pasager a avut un episod dramatic de... diaree, în urma căruia avionul a fost golit de oameni și dezinfectat riguros. Pînă la urmă, în Spania s-a ajuns a doua zi, cu o întîrziere de opt ore. În România, un avion nu a putut decola de la Cluj-Napoca spre München din altă cauză: greutatea prea mare. Cum bagajele trebuie să se supună unui barem, e posibil ca pasagerii să fi fost factorul perturbator. Cam greuți, altfel spus. Cert este că 15 dintre ei au fost dați jos din avion, fără explicații privind criteriul de selecție. (A. A. D.)

 Cînd, în toiul nopții, îți cedează bateria de la chiuvetă, te simți Bacovia. Cînd vine ziua și intri în dansul social al reparațiilor – instalator, administrator, meșterul blocului –, îți dai seama că, de fapt, ai alunecat, precum Alice, într-o Țară a Minunilor. (S. G.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.