Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1014 din 14 septembrie – 20 septembrie 2023
© F. Prica
© F. Prica

ÎN FOND, CE ESTE CALENDARUL ETERNITĂȚII DACĂ NU UN MECANISM BINE ODIHNIT ÎNAINTE ȘI LIPSIT DE HAZ ÎNTOTDEAUNA?

 NAO este un robot social, creat de japonezi, pe care o echipă de cercetători iranieni l-a programat în chip de profesor pentru a preda la clasă islamul. În fond, ce este AI dacă nu și un nou mediu pentru comunicarea religiei? Iar, în curînd, pentru comuniunea religioasă. (M. C.)

 E adevărat că o firmă chinezească își încurajează angajații să slăbească? Da. Kingtian Consulting le plătește angajaților 25 de euro pentru fiecare kilogram pierdut. E adevărat că siropul de tuse conține scuipat de broască? Nu. Dar multe siropuri de tuse conțin, în schimb, mucus de melc. E adevărat că există o lampă care funcționează cu urină? Da. Universitatea Bristol din Anglia a construit pisoare care recuperează urina pentru a o folosi la iluminarea încăperilor; electricitatea necesară e produsă prin descompunerea materiei organice. E adevărat că în Franța au existat ore de 100 de minute? Da. După Revoluția Franceză, „calendarul republican” a adoptat pentru scurtă vreme ziua de 10 ore, ora de 100 de minute și minutul de 100 de secunde. E adevărat că scutecele au fost inventate pentru astronauți? Da. În anii 1950, în cadrul unui program de explorare a cosmosului, au fost inventate scutecele absorbante, pentru astronauții care urmau să plece în spațiu (Verthé Valentin, Dis-moi! C’est vrai?, Larousse, 2018). (M. P.)

 Recent s-a descoperit „parfumul eternității”. Este vorba despre o analiză a cercetătorilor de la Institutul Max-Planck care au decodificat o aromă străveche prin identificarea ingredientelor folosite în balsamurile de mumificare a unei mumii egiptene vechi de 3.500 de ani: ceara de albine, uleiurile de plante, rășina de fistic și Dammar. Oamenii de știință au recompus astfel parfumul, reușind să-l reînvie. Dacă Patrick Süskind ar fi prins știrea, probabil că subtitlul cărții sale, Parfum, ar fi fost „Povestea unei vieți”. (S. G.)

 În Londra încă mai există exact cinci lampagii, în a căror sarcină cade aprinderea ultimelor felinare cu gaz, datînd din epoca victoriană. Primele au apărut în 1812, iar la vremea respectivă existau nu mai puțin de 25.000 de lampagii care aveau în grijă felinare pe toate străzile. Ultima dată au fost aprinse și stinse la propriu, cu ajutorul unui băț lung, la începutul anilor ’80, apoi în ele a fost încorporat un mecanism ca un ceas mecanic, care se poate trage. Acesta permite programarea aprinderii felinarelor în fiecare seară. Înainte ca ele să apară, străzile Londrei erau periculoase și întunecate. Lampagiii care încă se mai ocupă de cele rămase pînă azi, amplasate în zone istorice celebre din capitala engleză, sînt de părere că lumina lor caldă, portocalie, nu a mai putut fi reprodusă de nici o altă sursă de lumină. (A. A. D.)

 Un precupeț care vindea vinete și dovlecei îi spunea altui precupeț care vindea cartofi: „Nu se poate, băi, Costele, dacă nu ești foarte bine odihnit și complet treaz, îți cade cartea din mînă, ce adică, eu nu știu ce spun?... Iar cînd vin de la piață, eu sînt legumă“. (A. M.)

 Dacă înainte mîncam pere mălăiețe și prune brumării, astăzi perele din magazine și chiar din piață se numesc Williams,Conference sau Santa Maria, iar prunele Stanley. (A. M.)

 Biblioteca Națională a anunțat acum cîteva zile marea redeschidere după eradicarea populației de ploșnițe din incinta sa. Biblioteca Națională este în mod oficial un loc literalmente curățat și lipsit de haz, nu i-au mai rămas nici măcar ploșnițele. (I. M.)

 Sinuciderea unei învăţătoare a scos în stradă zeci de mii de profesori în Coreea de Sud, care se plîng de presiunile pe care le suportă din partea părinţilor şi a sistemului. Lumile or fi diferite, dar problemele oamenilor seamănă întotdeauna. (A. M. S.)

DUPĂ EFORTURI CONTINUE, SE PARE CĂ OMENIREA A PORNIT ÎNTR-O CĂLĂTORIE EVENTUAL MAI LUNGĂ, CU UN MIJLOC DE TRANSPORT SUPERIOR

 Instrumente și scule fantastice. Sub codul de produs 224500, firma Rothenberger oferă un „pieptăn pentru radiatoare” –mai precis, un pieptăn pentru îndreptat lamelele fine din interiorul aparatelor de aer condiționat, o operațiune, în fond, de bun-simț: după o vară toridă de eforturi continue, are și aerul condiționat dreptul să fie curățat, răsfățat, pieptănat. (M. P.)

 Un titlu din cotidianul Fapta, 1945: „Desființarea bacșișurilor la restaurante”. Și argumentele: „Deoarece România a rămas printre ultimele țări în care bacșișul și-a păstrat un caracter oarecum oficial, autoritățile de resort s-au gîndit la desființarea lui. Și asta din două motive: Mai întîi, pentru că nu cadrează cu cinstea profesională a unui muncitor și, în al doilea rînd, eliminarea orientalismului retrograd”. Se pare că de bacșișuri și de orientalismul retrograd nu am scăpat nici pînă în ziua de azi. (sursa: Reclame vechi românești) (A. P.)

 Conform unui nou studiu, se pare că umanitatea antică aproape a dispărut în urmă cu aproximativ 900.000 de ani. Populația globală a scăzut atunci la aproximativ 1.280 de indivizi reproducători. Mai mult, populația primilor strămoși ai omului a rămas atît de redusă pe o durată de circa 117.000 de ani. Dacă omenirea n-a dispărut nici în aceste condiții, s-ar putea ca asta să fie o veste proastă pentru amatorii de scenarii apocaliptice de azi. (A. M. S.)

 Despre oameni și hamsteri: Reza Baluchi, un bărbat din Florida, a fost prins de Garda de Coastă a SUA după ce a pornit într-o călătorie pe mare de trei zile, în încercarea de a traversa vastul Ocean Atlantic acționînd o roată uriașă de hamster. (S. G.)

 Am văzut etichete de sticle de vin pe care scrie vegan sau produs vegan. Din două, una: ori vinificatorii știu că ar exista și vin făcut din carne (eventual cel roșu, din carne de porc sau vită, și cel alb, din carne de pui sau curcan), ori ei au descoperit că unii vegetarieni ar fi atît de ignoranți încît au decis că e cazul să-i informeze în scris că vinul este chiar vegan. (A. M.)

 Dacă cineva credea că instituțiile din România sînt birocratizate, ei bine, în Spania scopul ghișeelor e să mențină o coadă cît mai lungă, pe care o parcurgi ca să realizezi că ai stat la coada greșită, și tot așa. (I. M.)

 Doi tineri italieni, unul de 19 ani, celălalt de 20, se găseau pe o cîmpie între două localități și s-au gîndit să ajungă la destinație, totuși, cu un mijloc de transport, deși nu aveau bani. Așa că unul dintre ei a simulat o leșinătură pe motiv de insolație, iar celălalt a sunat la Ambulanță. Evident, mașina a sosit rapid, i-a dus pe cei doi la Urgențe, de unde bineînțeles că au plecat binedispuși peste cîteva minute, cînd medicii au constatat că leșinatul n-avea nimic. Totul ar fi rămas între ei dacă nu ar fi avut ideea, tot mai răspîndită printre tineri, de a se da mari pe TikTok cu isprava lor. Așa au aflat carabinierii, care au trecut la sancționarea celor doi. Unul dintre ei a spus: „Recunosc, am fost un cretin să fac așa ceva. N-ar fi trebuit”. Nu știu la ce s-a referit, la simularea situației de urgență sau la bravada de pe TikTok... (S. V.)

 Cîteva cifre despre bugetul României la 1929 (dintr-un tabel publicat în Almanach Argus pe anul 1929): „ARMATA – 7.930 de milioane; INSTRUCȚIA – 4.848 de milioane, din care: Învățămîntul primar și normal – 2.570 de milioane; Învățămîntul secundar – 691 de milioane; Învățămîntul profesional ­– 442 de milioane; Învățămîntul superior – 321 de milioane etc.;  INTERNE – 1.916 milioane, din care: Jandarmii – 802 milioane; Poliția – 498 de milioane; Prefecturi – 307 milioane; Poliția Capitalei – 146 de milioane etc.; AGRICULTURĂ – 1.536 de milioane, din care: Casa împroprietăririi – 379 de milioane; Casa pădurilor – 306 milioane; Direcția zootehnică – 229 de milioane; Direcția fermelor – 127 de milioane etc.; CULTE-ARTE – 1.343 de milioane, din care: Biserica ortodoxă – 732 de milioane; Biserica unită – 122 de milioane; Bisericile minoritare – 173 de milioane; Artele – 138 de milioane etc.“. Pe următoarele locuri în bugetul anului 1929 apar, într-o ordine descrescătoare, Justiția, Sănătatea, Comunicațiile și Lucrările Publice, Munca. Precum se poate observa, Instrucția (astăzi îi spunem Educație) se afla pe locul al doilea, ca importanță și ca mărime a sumelor alocate, în structura cheltuielilor bugetare de pe atunci. Vremuri apuse… (D. S.)

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

muncitori renovare foto pexels jpeg
Foarte mulți români și-au planificat renovarea locuinței în 2025. Cât sunt dispuși să plătească
Foarte mulți români au de gând să-și renoveze locuința în acest an, cu atât mai mult cu cât majoritatea proprietăților sunt mai vechi de 40 de ani, iar pandemia și dificultățile financiare care i-au urmat nu le-au permis să se ocupe de acest aspect.
Spaţii industriale
România, din ce în ce mai atrăgătoare pentru firmele care vor să se relocheze
România atrage tot mai mult interesul investitorilor care se uită la Europa Centrală și de Est pentru spații industriale sau de birouri, parțial și datorită stimulentelor guvernamentale care pot acoperi până la 70% din costurile eligibile.
RusIa a anexat Crimeea în 2014 FOTO Shutterstock jpg
Ar fi putut Ucraina să oprească anexarea Crimeei în 2014? Șirul de evenimente care a pecetluit soarta peninsulei
„Nimeni nu-i cere (președintelui Volodimir) Zelenski să recunoască Crimeea drept teritoriu rusesc, dar dacă vrea Crimeea, de ce nu au luptat pentru ea acum 11 ani, când a fost predată Rusiei fără să se tragă niciun foc de armă?”, a scris Trump pe platforma sa Truth Social pe 23 aprilie.
retroparada primaverii 2025 slatina olt   foto alina mitran (13) jpg
Cum arată „mașina președinților”, bătrâna Minerva. Retro Parada Primăverii a adus mașini de legendă în Slatina
Exponatele dintr-un muzeu pe roți au putut fi admirate recent, la Slatina, la încă una dintre expozițiile colecționarilor pasionați, exemplarele afișate cu mândrie stârnind admirația, deseori reținută, a adulților și exclamațiile celor mici.
Jack Barsky foto LinkedIn jpeg
Cum să fii cu adevărat influent ca manager. Sfaturile unui fost spion KGB
Jack Barsky, unul dintre cei mai cunoscuţi foşti spioni KGB, stabilit în SUA de peste patru decenii, a prezentat pe pagina sa oficială de LinkedIn un set de reguli pe care trebuie să le respecte managerii de companii pentru a fi cu adevărat influenți.
Cusca de la Zoo Hunedoara  Foto Daniel Guta jpg
Românii nu mai îndrăgesc grădinile zoologice. Șirul de incidente uluitoare care le-a știrbit popularitatea
Mai populare în comunism, multe grădini zoologice din România au ajuns adesea comparate de activiștii pentru protejarea animalelor cu „închisori”. Astfel, percepția românilor s-a schimbat, cu timpul, iar unele grădini zoo se pregătesc să renunțe la animalele mari.
blockchain webp
Domeniul care ar putea genera 1 milion de locuri de muncă până în 2030. Ce salarii se oferă
Peste 1 milion de locuri noi de muncă ar putea fi generate până în 2030 într-un domeniul al tehnologiei, egalând actualul boom de recrutare din industria AI, cu salarii care vor rivaliza cu cele ale inginerilor AI de top de la companii precum OpenAI.
dacia militie germania foto mobile de jpeg
O Dacia 1300 utilizată de Miliția comunistă în România se vinde în Germania. Cât cere proprietarul
De câteva săptămâni, pe unul dintre cele mai căutate site-uri de vânzări automobile second-hand și vintage din Germania - mobile.de – un pasionat colecționar neamț a scos la vânzare o inedită mașină Dacia 1300, fabricată în urmă cu aproape 50 de ani în uzina Dacia din Mioveni.
Doina Cornea (20) jpeg
4 mai: Ziua când a murit Doina Cornea, cel mai important dizident român anti-ceauşist
În anul 2018, pe 4 mai, a murit disidenta Doina Cornea. Tot pe 4 mai a murit compozitorul George Enescu și s-a născut cântăreața Mihaela Runceanu.