Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1013 din 7 – 13 septembrie 2023
© M. Bănică
© M. Bănică

STOP! TOATĂ LUMEA ȘTIE CE ARE LUMEA DE OFERIT ȘI DOAR ILUZIA ADEVĂRULUI I-A ÎNCHIS PE OAMENI ÎN ANUMITE ȚĂRI DE UNDE VINE VORBA

În Piața Reșița, la o tarabă cu legume și fructe, un carton pe care e scrisă citeț o declarație de bune intenții: „Stop! Facem dop la pepeni“. (D. S.)

Cred că toată lumea știe de jetul enorm de apă care țîșnește din lacul Leman, în inima Genevei. 500 de litri de apă pe secundă zboară spre cer cu 200 km/h dintr-o duză de 10 centimetri diametru, ca să ajungă la 140 de metri înălțime. De curînd, un tip a trecut bariera care protejează jetul și a avut strania idee de a-l opri cu propria față. S-a gîndit, probabil, că e la fel de ușor precum e cu țîșnitoarele de apă potabilă din parcuri. Evident, jetul l-a rejectat cu forță înainte de a putea măcar să pună fața în dreptul duzei. Tipul nu s-a lăsat și a încerca să astupe duza cu mîinile. Evident, apa l-a aruncat cu putere cîțiva metri în aer. Tipul a căzut, aproape inconștient, în lac. Poliția, anunțată de trecători, a oprit jetul și a început să-l caute. Într-un tîrziu l-au găsit, vai de mama lui, și l-au dus imediat la spital. Nu-i așa că fenomenologia prostiei nu încetează să ne surprindă? (S. V.)

Muzicianul Nick Cave, într-un interviu recent în revista britanică NME: „Cred că social media reprezintă o mare problemă și are un efect demoralizator major asupra societății. Tinerii își pierd încrederea în lume și în ce are lumea de oferit. De asemenea, există un pesimism patologic, coroziv, răspîndit fără încetare de mass-media și de social media. Ne deposedează de ceea ce ne face profund umani. Văd uneori tineri ajunși în situația de a găsi cu greutate pentru ce anume să trăiască. Eu, personal, cred că e posibil să ni se întîmple lucruri îngrozitoare, dar să nu pierdem din vedere frumusețea lumii, farmecul sistemic al lucrurilor.” (M. C.)

Am citit acum o vreme o știre despre Kristin Harila, alpinista co-deținătoare a recordului mondial pentru cucerirea cea mai rapidă a 14 vîrfuri de peste 8.000 de metri. A fost acuzată că a lăsat în urma sa un șerpaș pe moarte, pentru a finaliza ascensiunea pe K2 în Pakistan. Sportiva s-a apărat spunînd că a făcut tot ce se putea pentru omul acela. Am văzut imaginile filmate cu drona care au circulat. M-au urmărit pentru că mi s-au părut că funcționează ca oglindă purtată de-a lungul unei lumi (ca să-l parafrazez pe Stendhal), în care realitatea e decupată, montată, interpretată în fel și chip și doar iluzia adevărului e perfectă. (A. M. S.)

Locuitorii din Cluj se confruntă de cîteva zile cu o problemă puturoasă, și anume că un miros greu a împînzit tot orașul și i-a închis pe oameni în case, privîndu-i de bucuria ultimelor zile de vară și de mirosul de ceai din cafenelele de toamnă. Așa se întîmplă cînd într-un loc e prea mult bine, la un moment dat treaba se împute; așa că nici Clujul nu mai e un oraș cool zilele astea, ci doar unul care pute. (I. M.)

Un danez a vizitat toate țările din lume, 203 la număr, fără să ia vreun avion. Nu mai puțin de zece ani a durat călătoria, care evident că nu a mers conform planului inițial și s-a lovit de tot felul de probleme, mai ales privind accesul în anumite țări, cum sînt Guineea Ecuatorială sau Pakistan. Cea mai mare surpriză a fost însă pandemia, care l-a blocat doi ani în Hong Kong, cînd mai avea doar nouă țări de bifat. În timpul șederii acolo s-a și căsătorit cu logodnica sa din Danemarca, prin intermediul unui serviciu virtual de nunți. Acum în vîrstă de 44 de ani, Torbjørn „Thor” Pedersen a străbătut, în total, echivalentul a nouă călătorii în jurul Pămîntului. Nu are de gînd să renunțe la viața sa mereu pe drumuri, chiar dacă acum prioritatea sa este familia. (A. A. D.)

În ziua prăbușirii avionului în care se afla Evgheni Prigojin, o jurnalistă tînără de la un post de televiziune care se consideră de știri a zis că șeful Wagner „e deja oale și ulcele”. Cred că înțelegem cu toții de unde vine vorba aceea cu oale și ulcele. Cu siguranță, o expresie mai adecvată ar fi fost „praf și pulbere”. Și ea s-ar potrivi de minune și pentru a descrie calitatea limbajului folosit la televiziunile din România. (A. M.)

ERA VORBA DE CÎTEVA MICI ADEVĂRURI APARENT PRACTICE, REPRODUSE PE PIETRE

Doi bărbați au jefuit o librărie din Caracal. Inițial, citind știrea, am crezut că e vorba despre doi cititori pasionați care au dat iama printre cărți. Apoi, descoperind că, de fapt, hoții au furat banii din casa de marcat, adică 400 de lei, mi-am dat seama că era vorba despre doi optimiști incurabili, rupți total de realitatea vînzării de carte. (S. G.)

Alte cîteva mici adevăruri – și mari ciudățenii – din cartea pentru copii Dis-moi! C’est vrai? a lui Verthé Valentin (Larousse, 2018). E adevărat că pe Jupiter plouă cu aur? Nu. În schimb, oamenii de știință sînt convinși că pe Saturn și pe Jupiter plouă adesea cu diamante. E adevărat că a existat un rege suedez tatuat pe piept? Da. Carol al XIV-lea Ioan (născut Jean-Baptiste Bernadotte), rege al Suediei din 1818 pînă în 1844 și fost soldat al lui Napoleon, și-a tatuat pe piept în timpul Revoluției Franceze „Moarte regilor!”. E adevărat că un cîine a fost ales primar al unui sat? Da. În 2014, locuitorii micului sat Cormorant din Minnesota, SUA, l-au ales primar pe Duke, un ciobănesc din Pirinei. E adevărat că te poți căsători cu tine însuți? Da. O societate japoneză oferă, începînd cu anul 2014, „căsătoria solo”; la finalul ceremoniei persoana care se căsătorește spune „da” uitîndu-se într-o oglindă. E adevărat că în India există polițiști deghizați în maimuțe? Da. Polițiștii din New Delhi se deghizează, țipă și merg precum maimuțele pentru a-i speria pe macacii care invadează orașul și fură din case. E adevărat că există piscine pentru sirene? Da. În Marsilia s-a deschis o piscină pentru sirene în care poți învăța să înoți ca o sirenă, purtînd o coadă artificială asemănătoare cu aceea a unui pește. E adevărat că o chinezoaică de 101 ani are un corn în frunte? Da. Lui Zhang Ruifang i-a crescut pe frunte un corn de șase centimetri din cauza unei anomalii în producerea de cheratină – substanța din care sînt făcute unghiile, părul, dar și coarnele. (M. P.)

La o terasă, un el, încercînd să impresioneze o ea, aparent destul de greu de sensibilizat, își ridică un zuluf de pe frunte – uite cicatricea asta, oamenii cred că m-am bătut cu alții, dar, de fapt, m-a călcat pe cap o mașină de Anul Nou. În ciuda caniculei, ea a rămas de gheață. (S. G.)

Vreți să fiți alt om? O reclamă din ziarul Universul, 1936: „David Seabury, reputatul maestru american al psihologiei, sfetnicul marilor oameni de afaceri de peste ocean, omul care se poate făli că prin sfaturile sale a ridicat oameni din mizerie și i-a adus pe culmile succesului a concentrat sub titlul «Omule, nu te necăji!» o serie de sfaturi practice de o importanță deosebită. Vreți să reușiți în viață? Citiți chiar azi în «Trup și suflet»: «Omule, nu te necăji!» De mîine dimineață veți fi un alt om. «Trup și suflet», 7 lei exemplarul pretutindeni”. Așadar, omule, nu te necăji, dezvoltarea personală și sfetnicii de tot soiul nu-s chiar de ieri, de azi. (A. P.)

Mai multe picturi abstracte semnate „Pigcasso” s-au vîndut, pînă acum, cu un milion de dolari. Lucrările, ajungînd pînă la 26.000 de dolari bucata, au fost reproduse pe ceasuri celebre și au ajuns chiar și în colecția lui Rafael Nadal. Artistul, care pictează ținînd în gură o pensulă modificată, este un porc salvat de la abator în 2016. Cînd avea trei ani, stăpîna lui a observat că, deși distrugea și mesteca totul în cale, trata cu mare respect pensulele, care scăpau neatinse. I-a dat niște lecții de pictură în care s-a așezat ea însăși în patru labe, cu pensula între dinți, și l-a recompensat cu struguri pentru fiecare reușită. În scurt timp, Pigcasso a devenit celebru. (A. A. D.)

Un turist francez a fost arestat în momentul în care încerca să părăsească insula Sardinia cu 41 de kilograme de pietricele şi pietre în portbagajul maşinii sale, pe care le-ar fi ridicat ilegal de pe o plajă locală. Unii vor să aibă amintiri-fluviu, alții se mulțumesc cu cîte un haiku. (A. M. S.)

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.