Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1013 din 7 – 13 septembrie 2023
© M. Bănică
© M. Bănică

STOP! TOATĂ LUMEA ȘTIE CE ARE LUMEA DE OFERIT ȘI DOAR ILUZIA ADEVĂRULUI I-A ÎNCHIS PE OAMENI ÎN ANUMITE ȚĂRI DE UNDE VINE VORBA

În Piața Reșița, la o tarabă cu legume și fructe, un carton pe care e scrisă citeț o declarație de bune intenții: „Stop! Facem dop la pepeni“. (D. S.)

Cred că toată lumea știe de jetul enorm de apă care țîșnește din lacul Leman, în inima Genevei. 500 de litri de apă pe secundă zboară spre cer cu 200 km/h dintr-o duză de 10 centimetri diametru, ca să ajungă la 140 de metri înălțime. De curînd, un tip a trecut bariera care protejează jetul și a avut strania idee de a-l opri cu propria față. S-a gîndit, probabil, că e la fel de ușor precum e cu țîșnitoarele de apă potabilă din parcuri. Evident, jetul l-a rejectat cu forță înainte de a putea măcar să pună fața în dreptul duzei. Tipul nu s-a lăsat și a încerca să astupe duza cu mîinile. Evident, apa l-a aruncat cu putere cîțiva metri în aer. Tipul a căzut, aproape inconștient, în lac. Poliția, anunțată de trecători, a oprit jetul și a început să-l caute. Într-un tîrziu l-au găsit, vai de mama lui, și l-au dus imediat la spital. Nu-i așa că fenomenologia prostiei nu încetează să ne surprindă? (S. V.)

Muzicianul Nick Cave, într-un interviu recent în revista britanică NME: „Cred că social media reprezintă o mare problemă și are un efect demoralizator major asupra societății. Tinerii își pierd încrederea în lume și în ce are lumea de oferit. De asemenea, există un pesimism patologic, coroziv, răspîndit fără încetare de mass-media și de social media. Ne deposedează de ceea ce ne face profund umani. Văd uneori tineri ajunși în situația de a găsi cu greutate pentru ce anume să trăiască. Eu, personal, cred că e posibil să ni se întîmple lucruri îngrozitoare, dar să nu pierdem din vedere frumusețea lumii, farmecul sistemic al lucrurilor.” (M. C.)

Am citit acum o vreme o știre despre Kristin Harila, alpinista co-deținătoare a recordului mondial pentru cucerirea cea mai rapidă a 14 vîrfuri de peste 8.000 de metri. A fost acuzată că a lăsat în urma sa un șerpaș pe moarte, pentru a finaliza ascensiunea pe K2 în Pakistan. Sportiva s-a apărat spunînd că a făcut tot ce se putea pentru omul acela. Am văzut imaginile filmate cu drona care au circulat. M-au urmărit pentru că mi s-au părut că funcționează ca oglindă purtată de-a lungul unei lumi (ca să-l parafrazez pe Stendhal), în care realitatea e decupată, montată, interpretată în fel și chip și doar iluzia adevărului e perfectă. (A. M. S.)

Locuitorii din Cluj se confruntă de cîteva zile cu o problemă puturoasă, și anume că un miros greu a împînzit tot orașul și i-a închis pe oameni în case, privîndu-i de bucuria ultimelor zile de vară și de mirosul de ceai din cafenelele de toamnă. Așa se întîmplă cînd într-un loc e prea mult bine, la un moment dat treaba se împute; așa că nici Clujul nu mai e un oraș cool zilele astea, ci doar unul care pute. (I. M.)

Un danez a vizitat toate țările din lume, 203 la număr, fără să ia vreun avion. Nu mai puțin de zece ani a durat călătoria, care evident că nu a mers conform planului inițial și s-a lovit de tot felul de probleme, mai ales privind accesul în anumite țări, cum sînt Guineea Ecuatorială sau Pakistan. Cea mai mare surpriză a fost însă pandemia, care l-a blocat doi ani în Hong Kong, cînd mai avea doar nouă țări de bifat. În timpul șederii acolo s-a și căsătorit cu logodnica sa din Danemarca, prin intermediul unui serviciu virtual de nunți. Acum în vîrstă de 44 de ani, Torbjørn „Thor” Pedersen a străbătut, în total, echivalentul a nouă călătorii în jurul Pămîntului. Nu are de gînd să renunțe la viața sa mereu pe drumuri, chiar dacă acum prioritatea sa este familia. (A. A. D.)

În ziua prăbușirii avionului în care se afla Evgheni Prigojin, o jurnalistă tînără de la un post de televiziune care se consideră de știri a zis că șeful Wagner „e deja oale și ulcele”. Cred că înțelegem cu toții de unde vine vorba aceea cu oale și ulcele. Cu siguranță, o expresie mai adecvată ar fi fost „praf și pulbere”. Și ea s-ar potrivi de minune și pentru a descrie calitatea limbajului folosit la televiziunile din România. (A. M.)

ERA VORBA DE CÎTEVA MICI ADEVĂRURI APARENT PRACTICE, REPRODUSE PE PIETRE

Doi bărbați au jefuit o librărie din Caracal. Inițial, citind știrea, am crezut că e vorba despre doi cititori pasionați care au dat iama printre cărți. Apoi, descoperind că, de fapt, hoții au furat banii din casa de marcat, adică 400 de lei, mi-am dat seama că era vorba despre doi optimiști incurabili, rupți total de realitatea vînzării de carte. (S. G.)

Alte cîteva mici adevăruri – și mari ciudățenii – din cartea pentru copii Dis-moi! C’est vrai? a lui Verthé Valentin (Larousse, 2018). E adevărat că pe Jupiter plouă cu aur? Nu. În schimb, oamenii de știință sînt convinși că pe Saturn și pe Jupiter plouă adesea cu diamante. E adevărat că a existat un rege suedez tatuat pe piept? Da. Carol al XIV-lea Ioan (născut Jean-Baptiste Bernadotte), rege al Suediei din 1818 pînă în 1844 și fost soldat al lui Napoleon, și-a tatuat pe piept în timpul Revoluției Franceze „Moarte regilor!”. E adevărat că un cîine a fost ales primar al unui sat? Da. În 2014, locuitorii micului sat Cormorant din Minnesota, SUA, l-au ales primar pe Duke, un ciobănesc din Pirinei. E adevărat că te poți căsători cu tine însuți? Da. O societate japoneză oferă, începînd cu anul 2014, „căsătoria solo”; la finalul ceremoniei persoana care se căsătorește spune „da” uitîndu-se într-o oglindă. E adevărat că în India există polițiști deghizați în maimuțe? Da. Polițiștii din New Delhi se deghizează, țipă și merg precum maimuțele pentru a-i speria pe macacii care invadează orașul și fură din case. E adevărat că există piscine pentru sirene? Da. În Marsilia s-a deschis o piscină pentru sirene în care poți învăța să înoți ca o sirenă, purtînd o coadă artificială asemănătoare cu aceea a unui pește. E adevărat că o chinezoaică de 101 ani are un corn în frunte? Da. Lui Zhang Ruifang i-a crescut pe frunte un corn de șase centimetri din cauza unei anomalii în producerea de cheratină – substanța din care sînt făcute unghiile, părul, dar și coarnele. (M. P.)

La o terasă, un el, încercînd să impresioneze o ea, aparent destul de greu de sensibilizat, își ridică un zuluf de pe frunte – uite cicatricea asta, oamenii cred că m-am bătut cu alții, dar, de fapt, m-a călcat pe cap o mașină de Anul Nou. În ciuda caniculei, ea a rămas de gheață. (S. G.)

Vreți să fiți alt om? O reclamă din ziarul Universul, 1936: „David Seabury, reputatul maestru american al psihologiei, sfetnicul marilor oameni de afaceri de peste ocean, omul care se poate făli că prin sfaturile sale a ridicat oameni din mizerie și i-a adus pe culmile succesului a concentrat sub titlul «Omule, nu te necăji!» o serie de sfaturi practice de o importanță deosebită. Vreți să reușiți în viață? Citiți chiar azi în «Trup și suflet»: «Omule, nu te necăji!» De mîine dimineață veți fi un alt om. «Trup și suflet», 7 lei exemplarul pretutindeni”. Așadar, omule, nu te necăji, dezvoltarea personală și sfetnicii de tot soiul nu-s chiar de ieri, de azi. (A. P.)

Mai multe picturi abstracte semnate „Pigcasso” s-au vîndut, pînă acum, cu un milion de dolari. Lucrările, ajungînd pînă la 26.000 de dolari bucata, au fost reproduse pe ceasuri celebre și au ajuns chiar și în colecția lui Rafael Nadal. Artistul, care pictează ținînd în gură o pensulă modificată, este un porc salvat de la abator în 2016. Cînd avea trei ani, stăpîna lui a observat că, deși distrugea și mesteca totul în cale, trata cu mare respect pensulele, care scăpau neatinse. I-a dat niște lecții de pictură în care s-a așezat ea însăși în patru labe, cu pensula între dinți, și l-a recompensat cu struguri pentru fiecare reușită. În scurt timp, Pigcasso a devenit celebru. (A. A. D.)

Un turist francez a fost arestat în momentul în care încerca să părăsească insula Sardinia cu 41 de kilograme de pietricele şi pietre în portbagajul maşinii sale, pe care le-ar fi ridicat ilegal de pe o plajă locală. Unii vor să aibă amintiri-fluviu, alții se mulțumesc cu cîte un haiku. (A. M. S.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

padure jpg
Animalele care se sărută. Fac acest lucru dintr-un motiv întemeiat, iar românii le adoră
Se numără printre cele mai cunoscute și îndrăgite animale de pe glob, însă tot reușesc să surprindă oamenii din întreaga lume. Este vorba despre veverițe, care au un comportament cu totul neașteptat! Aceste animale se „sărută” atunci când se văd, dintr-un motiv extrem de practic!
brad muzeul aurului (2) JPG
Bulgărele uriaș de aur scos din corpul unui miner ascunde un secret tulburător despre marile bogății ale României
Un bulgăre de aur, găsit în trupul unui miner, se numără printre piesele inedite din colecția Muzeului Aurului din Brad. Piesa ascunde o poveste tulburătoare despre controalele care li se făceau minerilor, în trecut, la ieșirea din șut.
image png
Vremea miercuri, 22 ianuarie. Temperaturi nefiresc de ridicate pentru această perioadă
Miercuri, în cea mai mare parte a ţării, valorile termice se vor situa peste normele climatologice specifice în ultima decadă a lunii ianuarie.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.