Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1013 din 7 – 13 septembrie 2023
© M. Bănică
© M. Bănică

STOP! TOATĂ LUMEA ȘTIE CE ARE LUMEA DE OFERIT ȘI DOAR ILUZIA ADEVĂRULUI I-A ÎNCHIS PE OAMENI ÎN ANUMITE ȚĂRI DE UNDE VINE VORBA

În Piața Reșița, la o tarabă cu legume și fructe, un carton pe care e scrisă citeț o declarație de bune intenții: „Stop! Facem dop la pepeni“. (D. S.)

Cred că toată lumea știe de jetul enorm de apă care țîșnește din lacul Leman, în inima Genevei. 500 de litri de apă pe secundă zboară spre cer cu 200 km/h dintr-o duză de 10 centimetri diametru, ca să ajungă la 140 de metri înălțime. De curînd, un tip a trecut bariera care protejează jetul și a avut strania idee de a-l opri cu propria față. S-a gîndit, probabil, că e la fel de ușor precum e cu țîșnitoarele de apă potabilă din parcuri. Evident, jetul l-a rejectat cu forță înainte de a putea măcar să pună fața în dreptul duzei. Tipul nu s-a lăsat și a încerca să astupe duza cu mîinile. Evident, apa l-a aruncat cu putere cîțiva metri în aer. Tipul a căzut, aproape inconștient, în lac. Poliția, anunțată de trecători, a oprit jetul și a început să-l caute. Într-un tîrziu l-au găsit, vai de mama lui, și l-au dus imediat la spital. Nu-i așa că fenomenologia prostiei nu încetează să ne surprindă? (S. V.)

Muzicianul Nick Cave, într-un interviu recent în revista britanică NME: „Cred că social media reprezintă o mare problemă și are un efect demoralizator major asupra societății. Tinerii își pierd încrederea în lume și în ce are lumea de oferit. De asemenea, există un pesimism patologic, coroziv, răspîndit fără încetare de mass-media și de social media. Ne deposedează de ceea ce ne face profund umani. Văd uneori tineri ajunși în situația de a găsi cu greutate pentru ce anume să trăiască. Eu, personal, cred că e posibil să ni se întîmple lucruri îngrozitoare, dar să nu pierdem din vedere frumusețea lumii, farmecul sistemic al lucrurilor.” (M. C.)

Am citit acum o vreme o știre despre Kristin Harila, alpinista co-deținătoare a recordului mondial pentru cucerirea cea mai rapidă a 14 vîrfuri de peste 8.000 de metri. A fost acuzată că a lăsat în urma sa un șerpaș pe moarte, pentru a finaliza ascensiunea pe K2 în Pakistan. Sportiva s-a apărat spunînd că a făcut tot ce se putea pentru omul acela. Am văzut imaginile filmate cu drona care au circulat. M-au urmărit pentru că mi s-au părut că funcționează ca oglindă purtată de-a lungul unei lumi (ca să-l parafrazez pe Stendhal), în care realitatea e decupată, montată, interpretată în fel și chip și doar iluzia adevărului e perfectă. (A. M. S.)

Locuitorii din Cluj se confruntă de cîteva zile cu o problemă puturoasă, și anume că un miros greu a împînzit tot orașul și i-a închis pe oameni în case, privîndu-i de bucuria ultimelor zile de vară și de mirosul de ceai din cafenelele de toamnă. Așa se întîmplă cînd într-un loc e prea mult bine, la un moment dat treaba se împute; așa că nici Clujul nu mai e un oraș cool zilele astea, ci doar unul care pute. (I. M.)

Un danez a vizitat toate țările din lume, 203 la număr, fără să ia vreun avion. Nu mai puțin de zece ani a durat călătoria, care evident că nu a mers conform planului inițial și s-a lovit de tot felul de probleme, mai ales privind accesul în anumite țări, cum sînt Guineea Ecuatorială sau Pakistan. Cea mai mare surpriză a fost însă pandemia, care l-a blocat doi ani în Hong Kong, cînd mai avea doar nouă țări de bifat. În timpul șederii acolo s-a și căsătorit cu logodnica sa din Danemarca, prin intermediul unui serviciu virtual de nunți. Acum în vîrstă de 44 de ani, Torbjørn „Thor” Pedersen a străbătut, în total, echivalentul a nouă călătorii în jurul Pămîntului. Nu are de gînd să renunțe la viața sa mereu pe drumuri, chiar dacă acum prioritatea sa este familia. (A. A. D.)

În ziua prăbușirii avionului în care se afla Evgheni Prigojin, o jurnalistă tînără de la un post de televiziune care se consideră de știri a zis că șeful Wagner „e deja oale și ulcele”. Cred că înțelegem cu toții de unde vine vorba aceea cu oale și ulcele. Cu siguranță, o expresie mai adecvată ar fi fost „praf și pulbere”. Și ea s-ar potrivi de minune și pentru a descrie calitatea limbajului folosit la televiziunile din România. (A. M.)

ERA VORBA DE CÎTEVA MICI ADEVĂRURI APARENT PRACTICE, REPRODUSE PE PIETRE

Doi bărbați au jefuit o librărie din Caracal. Inițial, citind știrea, am crezut că e vorba despre doi cititori pasionați care au dat iama printre cărți. Apoi, descoperind că, de fapt, hoții au furat banii din casa de marcat, adică 400 de lei, mi-am dat seama că era vorba despre doi optimiști incurabili, rupți total de realitatea vînzării de carte. (S. G.)

Alte cîteva mici adevăruri – și mari ciudățenii – din cartea pentru copii Dis-moi! C’est vrai? a lui Verthé Valentin (Larousse, 2018). E adevărat că pe Jupiter plouă cu aur? Nu. În schimb, oamenii de știință sînt convinși că pe Saturn și pe Jupiter plouă adesea cu diamante. E adevărat că a existat un rege suedez tatuat pe piept? Da. Carol al XIV-lea Ioan (născut Jean-Baptiste Bernadotte), rege al Suediei din 1818 pînă în 1844 și fost soldat al lui Napoleon, și-a tatuat pe piept în timpul Revoluției Franceze „Moarte regilor!”. E adevărat că un cîine a fost ales primar al unui sat? Da. În 2014, locuitorii micului sat Cormorant din Minnesota, SUA, l-au ales primar pe Duke, un ciobănesc din Pirinei. E adevărat că te poți căsători cu tine însuți? Da. O societate japoneză oferă, începînd cu anul 2014, „căsătoria solo”; la finalul ceremoniei persoana care se căsătorește spune „da” uitîndu-se într-o oglindă. E adevărat că în India există polițiști deghizați în maimuțe? Da. Polițiștii din New Delhi se deghizează, țipă și merg precum maimuțele pentru a-i speria pe macacii care invadează orașul și fură din case. E adevărat că există piscine pentru sirene? Da. În Marsilia s-a deschis o piscină pentru sirene în care poți învăța să înoți ca o sirenă, purtînd o coadă artificială asemănătoare cu aceea a unui pește. E adevărat că o chinezoaică de 101 ani are un corn în frunte? Da. Lui Zhang Ruifang i-a crescut pe frunte un corn de șase centimetri din cauza unei anomalii în producerea de cheratină – substanța din care sînt făcute unghiile, părul, dar și coarnele. (M. P.)

La o terasă, un el, încercînd să impresioneze o ea, aparent destul de greu de sensibilizat, își ridică un zuluf de pe frunte – uite cicatricea asta, oamenii cred că m-am bătut cu alții, dar, de fapt, m-a călcat pe cap o mașină de Anul Nou. În ciuda caniculei, ea a rămas de gheață. (S. G.)

Vreți să fiți alt om? O reclamă din ziarul Universul, 1936: „David Seabury, reputatul maestru american al psihologiei, sfetnicul marilor oameni de afaceri de peste ocean, omul care se poate făli că prin sfaturile sale a ridicat oameni din mizerie și i-a adus pe culmile succesului a concentrat sub titlul «Omule, nu te necăji!» o serie de sfaturi practice de o importanță deosebită. Vreți să reușiți în viață? Citiți chiar azi în «Trup și suflet»: «Omule, nu te necăji!» De mîine dimineață veți fi un alt om. «Trup și suflet», 7 lei exemplarul pretutindeni”. Așadar, omule, nu te necăji, dezvoltarea personală și sfetnicii de tot soiul nu-s chiar de ieri, de azi. (A. P.)

Mai multe picturi abstracte semnate „Pigcasso” s-au vîndut, pînă acum, cu un milion de dolari. Lucrările, ajungînd pînă la 26.000 de dolari bucata, au fost reproduse pe ceasuri celebre și au ajuns chiar și în colecția lui Rafael Nadal. Artistul, care pictează ținînd în gură o pensulă modificată, este un porc salvat de la abator în 2016. Cînd avea trei ani, stăpîna lui a observat că, deși distrugea și mesteca totul în cale, trata cu mare respect pensulele, care scăpau neatinse. I-a dat niște lecții de pictură în care s-a așezat ea însăși în patru labe, cu pensula între dinți, și l-a recompensat cu struguri pentru fiecare reușită. În scurt timp, Pigcasso a devenit celebru. (A. A. D.)

Un turist francez a fost arestat în momentul în care încerca să părăsească insula Sardinia cu 41 de kilograme de pietricele şi pietre în portbagajul maşinii sale, pe care le-ar fi ridicat ilegal de pe o plajă locală. Unii vor să aibă amintiri-fluviu, alții se mulțumesc cu cîte un haiku. (A. M. S.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.