Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1013 din 7 – 13 septembrie 2023
© M. Bănică
© M. Bănică

STOP! TOATĂ LUMEA ȘTIE CE ARE LUMEA DE OFERIT ȘI DOAR ILUZIA ADEVĂRULUI I-A ÎNCHIS PE OAMENI ÎN ANUMITE ȚĂRI DE UNDE VINE VORBA

În Piața Reșița, la o tarabă cu legume și fructe, un carton pe care e scrisă citeț o declarație de bune intenții: „Stop! Facem dop la pepeni“. (D. S.)

Cred că toată lumea știe de jetul enorm de apă care țîșnește din lacul Leman, în inima Genevei. 500 de litri de apă pe secundă zboară spre cer cu 200 km/h dintr-o duză de 10 centimetri diametru, ca să ajungă la 140 de metri înălțime. De curînd, un tip a trecut bariera care protejează jetul și a avut strania idee de a-l opri cu propria față. S-a gîndit, probabil, că e la fel de ușor precum e cu țîșnitoarele de apă potabilă din parcuri. Evident, jetul l-a rejectat cu forță înainte de a putea măcar să pună fața în dreptul duzei. Tipul nu s-a lăsat și a încerca să astupe duza cu mîinile. Evident, apa l-a aruncat cu putere cîțiva metri în aer. Tipul a căzut, aproape inconștient, în lac. Poliția, anunțată de trecători, a oprit jetul și a început să-l caute. Într-un tîrziu l-au găsit, vai de mama lui, și l-au dus imediat la spital. Nu-i așa că fenomenologia prostiei nu încetează să ne surprindă? (S. V.)

Muzicianul Nick Cave, într-un interviu recent în revista britanică NME: „Cred că social media reprezintă o mare problemă și are un efect demoralizator major asupra societății. Tinerii își pierd încrederea în lume și în ce are lumea de oferit. De asemenea, există un pesimism patologic, coroziv, răspîndit fără încetare de mass-media și de social media. Ne deposedează de ceea ce ne face profund umani. Văd uneori tineri ajunși în situația de a găsi cu greutate pentru ce anume să trăiască. Eu, personal, cred că e posibil să ni se întîmple lucruri îngrozitoare, dar să nu pierdem din vedere frumusețea lumii, farmecul sistemic al lucrurilor.” (M. C.)

Am citit acum o vreme o știre despre Kristin Harila, alpinista co-deținătoare a recordului mondial pentru cucerirea cea mai rapidă a 14 vîrfuri de peste 8.000 de metri. A fost acuzată că a lăsat în urma sa un șerpaș pe moarte, pentru a finaliza ascensiunea pe K2 în Pakistan. Sportiva s-a apărat spunînd că a făcut tot ce se putea pentru omul acela. Am văzut imaginile filmate cu drona care au circulat. M-au urmărit pentru că mi s-au părut că funcționează ca oglindă purtată de-a lungul unei lumi (ca să-l parafrazez pe Stendhal), în care realitatea e decupată, montată, interpretată în fel și chip și doar iluzia adevărului e perfectă. (A. M. S.)

Locuitorii din Cluj se confruntă de cîteva zile cu o problemă puturoasă, și anume că un miros greu a împînzit tot orașul și i-a închis pe oameni în case, privîndu-i de bucuria ultimelor zile de vară și de mirosul de ceai din cafenelele de toamnă. Așa se întîmplă cînd într-un loc e prea mult bine, la un moment dat treaba se împute; așa că nici Clujul nu mai e un oraș cool zilele astea, ci doar unul care pute. (I. M.)

Un danez a vizitat toate țările din lume, 203 la număr, fără să ia vreun avion. Nu mai puțin de zece ani a durat călătoria, care evident că nu a mers conform planului inițial și s-a lovit de tot felul de probleme, mai ales privind accesul în anumite țări, cum sînt Guineea Ecuatorială sau Pakistan. Cea mai mare surpriză a fost însă pandemia, care l-a blocat doi ani în Hong Kong, cînd mai avea doar nouă țări de bifat. În timpul șederii acolo s-a și căsătorit cu logodnica sa din Danemarca, prin intermediul unui serviciu virtual de nunți. Acum în vîrstă de 44 de ani, Torbjørn „Thor” Pedersen a străbătut, în total, echivalentul a nouă călătorii în jurul Pămîntului. Nu are de gînd să renunțe la viața sa mereu pe drumuri, chiar dacă acum prioritatea sa este familia. (A. A. D.)

În ziua prăbușirii avionului în care se afla Evgheni Prigojin, o jurnalistă tînără de la un post de televiziune care se consideră de știri a zis că șeful Wagner „e deja oale și ulcele”. Cred că înțelegem cu toții de unde vine vorba aceea cu oale și ulcele. Cu siguranță, o expresie mai adecvată ar fi fost „praf și pulbere”. Și ea s-ar potrivi de minune și pentru a descrie calitatea limbajului folosit la televiziunile din România. (A. M.)

ERA VORBA DE CÎTEVA MICI ADEVĂRURI APARENT PRACTICE, REPRODUSE PE PIETRE

Doi bărbați au jefuit o librărie din Caracal. Inițial, citind știrea, am crezut că e vorba despre doi cititori pasionați care au dat iama printre cărți. Apoi, descoperind că, de fapt, hoții au furat banii din casa de marcat, adică 400 de lei, mi-am dat seama că era vorba despre doi optimiști incurabili, rupți total de realitatea vînzării de carte. (S. G.)

Alte cîteva mici adevăruri – și mari ciudățenii – din cartea pentru copii Dis-moi! C’est vrai? a lui Verthé Valentin (Larousse, 2018). E adevărat că pe Jupiter plouă cu aur? Nu. În schimb, oamenii de știință sînt convinși că pe Saturn și pe Jupiter plouă adesea cu diamante. E adevărat că a existat un rege suedez tatuat pe piept? Da. Carol al XIV-lea Ioan (născut Jean-Baptiste Bernadotte), rege al Suediei din 1818 pînă în 1844 și fost soldat al lui Napoleon, și-a tatuat pe piept în timpul Revoluției Franceze „Moarte regilor!”. E adevărat că un cîine a fost ales primar al unui sat? Da. În 2014, locuitorii micului sat Cormorant din Minnesota, SUA, l-au ales primar pe Duke, un ciobănesc din Pirinei. E adevărat că te poți căsători cu tine însuți? Da. O societate japoneză oferă, începînd cu anul 2014, „căsătoria solo”; la finalul ceremoniei persoana care se căsătorește spune „da” uitîndu-se într-o oglindă. E adevărat că în India există polițiști deghizați în maimuțe? Da. Polițiștii din New Delhi se deghizează, țipă și merg precum maimuțele pentru a-i speria pe macacii care invadează orașul și fură din case. E adevărat că există piscine pentru sirene? Da. În Marsilia s-a deschis o piscină pentru sirene în care poți învăța să înoți ca o sirenă, purtînd o coadă artificială asemănătoare cu aceea a unui pește. E adevărat că o chinezoaică de 101 ani are un corn în frunte? Da. Lui Zhang Ruifang i-a crescut pe frunte un corn de șase centimetri din cauza unei anomalii în producerea de cheratină – substanța din care sînt făcute unghiile, părul, dar și coarnele. (M. P.)

La o terasă, un el, încercînd să impresioneze o ea, aparent destul de greu de sensibilizat, își ridică un zuluf de pe frunte – uite cicatricea asta, oamenii cred că m-am bătut cu alții, dar, de fapt, m-a călcat pe cap o mașină de Anul Nou. În ciuda caniculei, ea a rămas de gheață. (S. G.)

Vreți să fiți alt om? O reclamă din ziarul Universul, 1936: „David Seabury, reputatul maestru american al psihologiei, sfetnicul marilor oameni de afaceri de peste ocean, omul care se poate făli că prin sfaturile sale a ridicat oameni din mizerie și i-a adus pe culmile succesului a concentrat sub titlul «Omule, nu te necăji!» o serie de sfaturi practice de o importanță deosebită. Vreți să reușiți în viață? Citiți chiar azi în «Trup și suflet»: «Omule, nu te necăji!» De mîine dimineață veți fi un alt om. «Trup și suflet», 7 lei exemplarul pretutindeni”. Așadar, omule, nu te necăji, dezvoltarea personală și sfetnicii de tot soiul nu-s chiar de ieri, de azi. (A. P.)

Mai multe picturi abstracte semnate „Pigcasso” s-au vîndut, pînă acum, cu un milion de dolari. Lucrările, ajungînd pînă la 26.000 de dolari bucata, au fost reproduse pe ceasuri celebre și au ajuns chiar și în colecția lui Rafael Nadal. Artistul, care pictează ținînd în gură o pensulă modificată, este un porc salvat de la abator în 2016. Cînd avea trei ani, stăpîna lui a observat că, deși distrugea și mesteca totul în cale, trata cu mare respect pensulele, care scăpau neatinse. I-a dat niște lecții de pictură în care s-a așezat ea însăși în patru labe, cu pensula între dinți, și l-a recompensat cu struguri pentru fiecare reușită. În scurt timp, Pigcasso a devenit celebru. (A. A. D.)

Un turist francez a fost arestat în momentul în care încerca să părăsească insula Sardinia cu 41 de kilograme de pietricele şi pietre în portbagajul maşinii sale, pe care le-ar fi ridicat ilegal de pe o plajă locală. Unii vor să aibă amintiri-fluviu, alții se mulțumesc cu cîte un haiku. (A. M. S.)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

electric castle
Electric Castle a anunțat primul val de artiști pentru ediția din 2025. Justin Timberlake și Shaggy sunt cap de afiș
Cinci zile, sute de experiențe muzicale unice: Electric Castle anunță primul val de artiști confirmați pentru 2025. Justin Timberlake, Queens of The Stone Age, Justice, Bicep, Shaggy și Netsky b2b NGHTMRE deschid afișul festivalului.
FOTO botoseanul.ro
Două fete de 3 și 8 ani au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost arse într-o explozie
Două fetițe în vârstă de 3 și 8 ani, din comuna Hilișeu Horia, Botoșani, au fost grav rănite după ce o explozie a avut loc în casa în care se aflau. Minorele au fost transportate la spital.
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
O gustare, ignorată pentru că o vedem peste tot, are beneficii extraordinare anti-îmbătrânire. „Începeți azi!”
Este atât de cunoscută încât nu i se mai acordă aproape deloc atenție. O întâlnim peste tot, în supermarketuri, în piețe și e cunoscută de oricine. E considerată banală tocmai pentru că este atât de bine cunoscută. Trecem pe lângă ea indiferenți
Banner Răzvan Popescu
Parada Bucuresti 1936 FOTO  GettyImages jpeg
Reeducarea: Asul ucigaș din mâneca regimurilor totalitare: „Ce-i dacă a murit? Cu un legionar mai puţin“
Ideea reeducării a prins în toate regimurile totalitare. Guvernanții care veneau la putere și voiau să scape de oponenți îi anihilau în mod direct sau îi trimiteau în lagăre de muncă sau în închisori, fie că vorbim de intelectuali sau de țărani, de legionari sau de comuniști.
Andrei Ratiu (Sportpictures) jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Românii norocoși care vor primi majorări la pensie, de la 1 ianuarie. Vor încasa 2.240 de lei
Începutul anului 2025 aduce vești excelente pentru o parte dintre pensionarii români. Aceștia vor beneficia de două majorări ale pensiilor, ceea ce înseamnă că veniturile lor vor crește semnificativ.
Cu ce se îmbracă prim ministrul Marcel Ciolacu Foto Captură video TikTok jpg
Cu ce se îmbracă prim-ministrul Marcel Ciolacu. Liderul PSD își laudă pe TikTok pantofii cu talpă roșie
Liderul PSD a explicat că după campania electorală pentru prezidențiale e „pe modul diesel” și „are pornirea mai grea dimineața”.
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Dezvăluiri din culisele parcursului lui Cristiano Ronaldo: la un pas de PSG
Cristiano Ronaldo se apropie de finele contractului saudit.