Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
© I.Moroșan
© I.Moroșan

CE POATE FI MAI AMAR PENTRU OAMENI DECÎT DORINȚA CARE PRODUCE LIMITE ÎNTRE SPIRIT ȘI TRUP?

 Ce poate fi mai normal, într-o zi de august, decît să vezi pe Șoseaua Olteniței un tramvai (tramvaiul 10) pe care scrie „Un tramvai numit dorință“? Mai nimic. (D. S.)

 De curînd, patru nigerieni s-au strecurat în micul spațiu de deasupra cîrmei unui vapor aflat în rada portului Lagos, cu ajutorul unui amic pescar. Cei patru erau convinși că vaporul va merge în Europa. Doar că vaporul a traversat tot Atlanticul, pînă în Brazilia. 14 zile! 5.600 de kilometri! Apa și proviziile li s-au terminat după zece zile și au supraviețuit în următoarele patru bînd apă din oceanul ale cărui valuri se spărgeau la doi-trei metri sub ei. Cum au dormit, cum au respirat și ce-au făcut ei două săptămîni în acel loc, numai ei și bunul Dumnezeu știu. Cînd vaporul a ajuns la destinație, au ieșit din ascunzătoare și au aflat că nu sînt în Europa. Pentru doi dintre ei a fost de-ajuns: au cerut azil în Brazilia. Ceilalți doi, însă, au cerut să fie retrimiși în Nigeria. Probabil vor Europa și numai Europa. Mulți comentatori au meditat amar: imigranții din țările năpăstuite sînt dispuși să își asume riscuri enorme ca să ajungă în lumea civilizată. Eu aș medita în termenii noștri: ce ți-e și cu viața asta, unde vrei tu să mergi și unde te duce ea... (S. V.)

 Într-o știre despre prima misiune cu echipaj uman pe Marte, care e programată pentru 2040, aflu că măsurători recente ale NASA au arătat că planeta a început să se rotească din ce în ce mai repede. Potrivit oamenilor de știință, cauza acestei accelerații a rotației e legată de resursele de apă, în special de o acumulare masivă de gheață pe calotele polare ale planetei. Cred, însă, că explicația este mult mai simplă, chiar dacă neplăcută pentru oameni: marțienii au prins de veste despre vizita umană și vor, astfel, s-o scurteze. (S. G.)

 În avion, bărbatul de lîngă mine și-a scos laptop-ul și a început să scrie ceva. Am tras cu ochiul, în speranța că e ceva literar. Era un text în franceză, de mulțumire pentru colegii cu care lucrase pînă foarte recent, cînd se pensionase. Cînd a semnat, însă, și a scris „Camil Petrescu“ mi s-a părut că dorința mea a fost împlinită. (A. M. S.)

 O companie care produce dulciuri din Japonia a lansat o nouă gamă de bomboane fără gust. Se pare că această „nimicnicie” / produs „fără gust” este unul dintre cele mai căutate alimente pe rafturile magazinelor din Japonia. Uneori oamenii chiar simt nevoia să știe ce gust are ceea ce dăinuie în sufletul lor. (I. M.)

 Inventivitatea românilor nu cunoaște limite nici cînd e vorba de bunuri care ar putea fi sustrase. În Zalău, doi tineri au furat, în cursul lunii iulie, diferite obiecte din cupru, bronz și alamă în valoare totală de 25.000 de lei, între care un clopot, săbii și cazane. Ba mai mult, se pare că nici vulturul de bronz din Cimitirul Eroilor n-a scăpat, chiar dacă cîntărea către 100 de kilograme. Statuia, datînd din 1925, a fost recuperată de polițiști de la un punct de colectare a metalelor neferoase, unde fusese vîndută de făptași. (A. A. D.)

 Cineva a cerut unui ChatGPT să scrie un pasaj biblic apocrif despre Iisus acceptînd persoanele trans și a ieșit acest text, tradus de mine din engleză cum m-am priceput: „Și atunci o femeie, a cărei inimă era împărțită între spirit și trup, a venit înaintea Lui și, cu disperare strunită, L-a întrebat: «Doamne, vin către tine înstrăinată, pentru că spiritul și trupul meu nu sînt una. Oare mai pot eu spera că voi fi primită în împărăția Ta?». Iisus a privit-o cu blîndețe și i-a spus: «Copila mea, binecuvîntați sînt cei care caută însetați unitatea înlăuntrul lor, pentru că acelora li se va arăta adîncul adevăr al creației Tatălui Meu. Dar tu să n-ai teamă, pentru că în împărăția lui Dumnezeu nu vei găsi bărbați sau femei, ci toți sînt unul întru spirit. Porțile împărăției Tatălui Meu se vor deschide larg în fața celor care iubesc și sînt iubiți, pentru că Dumnezeu inima o caută, iară nu trupul»”. (M. C.)

CUM SE POATE LESNE OBSERVA, ÎN ASTFEL DE SITUAȚII UNICE VA LIPSI BUNA FUNCȚIONARE

 România continuă să aibă un mare deficit de lapte și de produse lactate. Anual importă 220 de milioane de litri din restul Europei. Vacile noastre sînt puține și au și un randament scăzut. Pe plan european, la acest capitol, tot Germania e în frunte. La noi, cum se poate lesne observa, e o problemă și cu vacile pentru carne. Și cică producția de lapte ar putea fi crescută cu vorba bună. Adică vacile să fie întrebate, în fiecare dimineață, dacă vor să dea lapte sau carne. (A. M.)

 Un român a reușit să treacă de toate porțile dintr-un aeroport fără să dețină un bilet de zbor. Abia echipajul din avionul care urma să plece din Viena către București a reușit să îl depisteze și să îl predea autorităților. Procedura prevede, în astfel de situații, ca aeronava să fie supusă unui control amănunțit, așa încît cursa a fost anulată, iar pasagerii reîmbarcați abia a doua zi dimineață. Românul, în vîrstă de 35 de ani, nu avea antecedente penale și nu a opus rezistență cînd a fost preluat de poliție. (A. A. D.)

 O reclamă la casetofonul Star, Almanahul Magazin, 1979: „Momente unice, irepetabile, pot fi retrăite după un an, dacă ați avut prevederea să le înregistrați pe o bandă a casetofonului STAR MC 12! Casetofonul STAR MC 12 este un aparat de dimensiuni reduse, echipat cu un microfon, cu două cordoane (de rețea și de înregistrare-redare). Magazinele și raioanele de specialitate ale COMERȚULUI DE STAT vă oferă casetofonul STAR MC 12 la prețul de 2058 lei“. Explicați-le la ăștia mici cum să faci podcast pe așa ceva! (A. P.)

 În mod voalat, membrii partidului ecologist din Franța preconizează faptul că a mînca o friptură va deveni un act politic. Astfel, la întîlnirea de la finele lunii august, care va avea loc la Le Havre, organizatorii au anunțat că din meniul participanților va lipsi carnea. Motivul invocat de partid pentru mesele vegetariene a fost: „O dietă fără carne ușurează impactul asupra mediului al zilelor de vară”. Mă întreb ce motivație ar fi avut dacă întîlnirea s-ar fi desfășurat în luna septembrie. (S. G.)

 Cîteva mici adevăruri – și mari ciudățenii – din cartea pentru copii Dis-moi! C’est vrai? a lui Verthé Valentin (Larousse, 2018). E adevărat că, în Benin, o minge de golf a distrus mai multe avioane? Da. În 1987, un tînăr mecanic se distra jucînd golf lîngă o pistă de aterizare. Mingea l-a lovit pe pilotul unui avion de luptă care făcea manevre și mai multe avioane militare au fost distruse. E adevărat că se pot face haine din păr de cîine? Da. Firma franceză Dogwool confecționează, la comandă, haine din blana propriului dumneavoastră cîine. E adevărat că un păun s-a îndrăgostit de o pompă de benzină? Da. În Anglia, un păun a fost păcălit de pompa al cărei sunet „clic” semăna cu strigătul de împerechere al femelelor. Păunul și-a petrecut cîteva zile curtînd asiduu pompa de benzină. E adevărat că în spitalele din Zimbabwe este interzis să țipi? Da. Femeile care nasc primesc o amendă de patru euro pentru fiecare țipăt. Această decizie a fost luată deoarece țipetele perturbau buna funcționare a spitalului. E adevărat că în Emiratele Arabe Unite există un ministru al Fericirii? Da. Din 2016, Al-Roumi este ministrul Fericirii, rolul său este să asigure bunăstarea cetățenilor țării. E adevărat că cifra 4 le provoacă chinezilor teamă? Da. În chineză, „patru” (sì) se pronunță aproape la fel ca „moarte” (si). (M. P.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Românii sunt cei mai săraci europeni, conform Eurostat, iar la salarii suntem penultimii. Există totuși și locuri de muncă bine remunerate, dar uneori oamenii nu se prea înghesuie din cauză că nu vor să facă munci grele.
image
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.
image
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a împărtășit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.