Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
© I.Moroșan
© I.Moroșan

CE POATE FI MAI AMAR PENTRU OAMENI DECÎT DORINȚA CARE PRODUCE LIMITE ÎNTRE SPIRIT ȘI TRUP?

 Ce poate fi mai normal, într-o zi de august, decît să vezi pe Șoseaua Olteniței un tramvai (tramvaiul 10) pe care scrie „Un tramvai numit dorință“? Mai nimic. (D. S.)

 De curînd, patru nigerieni s-au strecurat în micul spațiu de deasupra cîrmei unui vapor aflat în rada portului Lagos, cu ajutorul unui amic pescar. Cei patru erau convinși că vaporul va merge în Europa. Doar că vaporul a traversat tot Atlanticul, pînă în Brazilia. 14 zile! 5.600 de kilometri! Apa și proviziile li s-au terminat după zece zile și au supraviețuit în următoarele patru bînd apă din oceanul ale cărui valuri se spărgeau la doi-trei metri sub ei. Cum au dormit, cum au respirat și ce-au făcut ei două săptămîni în acel loc, numai ei și bunul Dumnezeu știu. Cînd vaporul a ajuns la destinație, au ieșit din ascunzătoare și au aflat că nu sînt în Europa. Pentru doi dintre ei a fost de-ajuns: au cerut azil în Brazilia. Ceilalți doi, însă, au cerut să fie retrimiși în Nigeria. Probabil vor Europa și numai Europa. Mulți comentatori au meditat amar: imigranții din țările năpăstuite sînt dispuși să își asume riscuri enorme ca să ajungă în lumea civilizată. Eu aș medita în termenii noștri: ce ți-e și cu viața asta, unde vrei tu să mergi și unde te duce ea... (S. V.)

 Într-o știre despre prima misiune cu echipaj uman pe Marte, care e programată pentru 2040, aflu că măsurători recente ale NASA au arătat că planeta a început să se rotească din ce în ce mai repede. Potrivit oamenilor de știință, cauza acestei accelerații a rotației e legată de resursele de apă, în special de o acumulare masivă de gheață pe calotele polare ale planetei. Cred, însă, că explicația este mult mai simplă, chiar dacă neplăcută pentru oameni: marțienii au prins de veste despre vizita umană și vor, astfel, s-o scurteze. (S. G.)

 În avion, bărbatul de lîngă mine și-a scos laptop-ul și a început să scrie ceva. Am tras cu ochiul, în speranța că e ceva literar. Era un text în franceză, de mulțumire pentru colegii cu care lucrase pînă foarte recent, cînd se pensionase. Cînd a semnat, însă, și a scris „Camil Petrescu“ mi s-a părut că dorința mea a fost împlinită. (A. M. S.)

 O companie care produce dulciuri din Japonia a lansat o nouă gamă de bomboane fără gust. Se pare că această „nimicnicie” / produs „fără gust” este unul dintre cele mai căutate alimente pe rafturile magazinelor din Japonia. Uneori oamenii chiar simt nevoia să știe ce gust are ceea ce dăinuie în sufletul lor. (I. M.)

 Inventivitatea românilor nu cunoaște limite nici cînd e vorba de bunuri care ar putea fi sustrase. În Zalău, doi tineri au furat, în cursul lunii iulie, diferite obiecte din cupru, bronz și alamă în valoare totală de 25.000 de lei, între care un clopot, săbii și cazane. Ba mai mult, se pare că nici vulturul de bronz din Cimitirul Eroilor n-a scăpat, chiar dacă cîntărea către 100 de kilograme. Statuia, datînd din 1925, a fost recuperată de polițiști de la un punct de colectare a metalelor neferoase, unde fusese vîndută de făptași. (A. A. D.)

 Cineva a cerut unui ChatGPT să scrie un pasaj biblic apocrif despre Iisus acceptînd persoanele trans și a ieșit acest text, tradus de mine din engleză cum m-am priceput: „Și atunci o femeie, a cărei inimă era împărțită între spirit și trup, a venit înaintea Lui și, cu disperare strunită, L-a întrebat: «Doamne, vin către tine înstrăinată, pentru că spiritul și trupul meu nu sînt una. Oare mai pot eu spera că voi fi primită în împărăția Ta?». Iisus a privit-o cu blîndețe și i-a spus: «Copila mea, binecuvîntați sînt cei care caută însetați unitatea înlăuntrul lor, pentru că acelora li se va arăta adîncul adevăr al creației Tatălui Meu. Dar tu să n-ai teamă, pentru că în împărăția lui Dumnezeu nu vei găsi bărbați sau femei, ci toți sînt unul întru spirit. Porțile împărăției Tatălui Meu se vor deschide larg în fața celor care iubesc și sînt iubiți, pentru că Dumnezeu inima o caută, iară nu trupul»”. (M. C.)

CUM SE POATE LESNE OBSERVA, ÎN ASTFEL DE SITUAȚII UNICE VA LIPSI BUNA FUNCȚIONARE

 România continuă să aibă un mare deficit de lapte și de produse lactate. Anual importă 220 de milioane de litri din restul Europei. Vacile noastre sînt puține și au și un randament scăzut. Pe plan european, la acest capitol, tot Germania e în frunte. La noi, cum se poate lesne observa, e o problemă și cu vacile pentru carne. Și cică producția de lapte ar putea fi crescută cu vorba bună. Adică vacile să fie întrebate, în fiecare dimineață, dacă vor să dea lapte sau carne. (A. M.)

 Un român a reușit să treacă de toate porțile dintr-un aeroport fără să dețină un bilet de zbor. Abia echipajul din avionul care urma să plece din Viena către București a reușit să îl depisteze și să îl predea autorităților. Procedura prevede, în astfel de situații, ca aeronava să fie supusă unui control amănunțit, așa încît cursa a fost anulată, iar pasagerii reîmbarcați abia a doua zi dimineață. Românul, în vîrstă de 35 de ani, nu avea antecedente penale și nu a opus rezistență cînd a fost preluat de poliție. (A. A. D.)

 O reclamă la casetofonul Star, Almanahul Magazin, 1979: „Momente unice, irepetabile, pot fi retrăite după un an, dacă ați avut prevederea să le înregistrați pe o bandă a casetofonului STAR MC 12! Casetofonul STAR MC 12 este un aparat de dimensiuni reduse, echipat cu un microfon, cu două cordoane (de rețea și de înregistrare-redare). Magazinele și raioanele de specialitate ale COMERȚULUI DE STAT vă oferă casetofonul STAR MC 12 la prețul de 2058 lei“. Explicați-le la ăștia mici cum să faci podcast pe așa ceva! (A. P.)

 În mod voalat, membrii partidului ecologist din Franța preconizează faptul că a mînca o friptură va deveni un act politic. Astfel, la întîlnirea de la finele lunii august, care va avea loc la Le Havre, organizatorii au anunțat că din meniul participanților va lipsi carnea. Motivul invocat de partid pentru mesele vegetariene a fost: „O dietă fără carne ușurează impactul asupra mediului al zilelor de vară”. Mă întreb ce motivație ar fi avut dacă întîlnirea s-ar fi desfășurat în luna septembrie. (S. G.)

 Cîteva mici adevăruri – și mari ciudățenii – din cartea pentru copii Dis-moi! C’est vrai? a lui Verthé Valentin (Larousse, 2018). E adevărat că, în Benin, o minge de golf a distrus mai multe avioane? Da. În 1987, un tînăr mecanic se distra jucînd golf lîngă o pistă de aterizare. Mingea l-a lovit pe pilotul unui avion de luptă care făcea manevre și mai multe avioane militare au fost distruse. E adevărat că se pot face haine din păr de cîine? Da. Firma franceză Dogwool confecționează, la comandă, haine din blana propriului dumneavoastră cîine. E adevărat că un păun s-a îndrăgostit de o pompă de benzină? Da. În Anglia, un păun a fost păcălit de pompa al cărei sunet „clic” semăna cu strigătul de împerechere al femelelor. Păunul și-a petrecut cîteva zile curtînd asiduu pompa de benzină. E adevărat că în spitalele din Zimbabwe este interzis să țipi? Da. Femeile care nasc primesc o amendă de patru euro pentru fiecare țipăt. Această decizie a fost luată deoarece țipetele perturbau buna funcționare a spitalului. E adevărat că în Emiratele Arabe Unite există un ministru al Fericirii? Da. Din 2016, Al-Roumi este ministrul Fericirii, rolul său este să asigure bunăstarea cetățenilor țării. E adevărat că cifra 4 le provoacă chinezilor teamă? Da. În chineză, „patru” (sì) se pronunță aproape la fel ca „moarte” (si). (M. P.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.