Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
© M.Chivu
© M.Chivu

FĂRĂ A AVEA VREO PREGĂTIRE, NUMEROASE PERSOANE PRACTIC NECUNOSCUTE AU SIMȚIT NEVOIA SĂ ADOPTE LA VÎRF (MAI BINE DE TREI LUNI) UN COMPORTAMENT SEC

 Nemulțumiți de felul în care merge lumea și în semn de protest împotriva ei, trei membri ai unei familii din Colorado au decis, în vara anului trecut, să trăiască sălbatic și deconectați de lume, așa că au campat de-a lungul cîtorva luni pe diferite terenuri accidentate fără a avea vreo pregătire sau măcar un kit de supraviețuire. În sfîrșit, a fost o chestiune de timp pînă au devenit una cu natura și nici lumea n-au schimbat-o în mai bine, dar sacrificiul lor rămîne o metaforă bună pentru ceea ce numim noi Operațiunea „Munca în zadar“. (I. M.)

 Cîte ceva despre „depresie“, în Viitorul, ediția jubiliară 25 de ani, din 25 iunie 1936: „De unde provin ideile negre? Fără să știe cauza, numeroase persoane devin triste, melancolice, neliniștite. Fața le este trasă, tenul este întunecat și o mare sfîrșeală le copleșește. Nu cercetați... în mare majoritate a cazurilor, această stare este cauzată de constipație care incontestabil are o influență asupra caracterului, aptitudinei la muncă și a frumuseții tenului“. Pe vremea cînd nu se inventaseră încă Xanax sau Zoloft, cu un simplu laxativ erai un om fericit. (A. P.)

 Pe cînd căutam să aflu cîte ceva despre Joseph Plateau, un fizician belgian care a studiat îndeaproape baloanele de săpun (și a publicat rezultatele cercetărilor sale în  lucrarea Statica experimentală și teoretică a lichidelor supuse numai forțelor moleculare, apărută în 1873), mi-a ieșit în cale, pe tărîmul Wikipedia, definiția antibalonului: „Un antibalon este o picătură de lichid înconjurată de o peliculă fină de gaz, spre deosebire de baloanele de săpun care sînt un gaz închis într-un strat subțire de lichid. […] Antibaloanele nu sînt foarte rare, dar sînt practic necunoscute, fiind confundate adesea cu niște simple bule de aer“. E bine de știut. (D. S.)

 Australia este țara în care pisicile domestice sînt temute: ucid 323 de milioane de animale native în fiecare an, potrivit ultimului raport al Consiliului pentru Biodiversitate, Specii Invazive şi Păsări. Mai exact, fiecare pisică de companie care are acces afară nesupravegheată ucide anual 40 de reptile, 38 de păsări şi 32 de mamifere. Cifra a crescut cu 34% față de anul 2020, explicația fiind perioada de pandemie, cînd oamenii au simțit nevoia să adopte pisici, astfel că, în prezent, în aproximativ o treime dintre gospodăriile australiene există o pisică de companie, iar în jumătate dintre acestea trăiesc chiar două sau mai multe. Iubitorii de feline ar trebui, potrivit autorilor raportului, să nu le mai lase nesupravegheate în spații exterioare, cum procedează peste 70% din ei. Deși în anumite regiuni din Australia există legi care limitează accesul pisicilor în exterior, consiliul menționat mai sus e de părere că este nevoie de o interdicţie generală pentru pisici, care ar putea contribui, în fiecare an, la salvarea a 66 de milioane de animale native doar în zona metropolitană din Sydney. (A. A. D.

 Codurile CAEN (Clasificarea activităților din economia națională) reprezintă o clasificare statistică națională a activităților economice și meseriilor din România. Ele sînt numerotate de la codul 01 pînă la 9.900. Totul începe de la preocupările „fixe” (astrologic vorbind) – legate de ciclurile naturale, care implică lucrul nemijlocit cu materia –,numerotate de la 01 la 4.399: cultivarea plantelor nepermanente (011), cultivarea fructelor semințoase și sîmburoase (0124), creșterea cămilelor și a camelidelor (0144), pregătirea semințelor (0164), vînătoare (0170), pescuitul maritim (0311) și de apă dulce (0312), măcelar (1.011), producția de pene și puf (1.012), tragerea la rece a barelor (2.431), aprozarist (4.721), zugrav (4.344) etc. Urmează, de la codul 4.511 pînă la 9.820, activitățile „mobile” (comerciale, prestări de varii servicii etc.) și meseriile „cardinale” (administrativ-decizional-vocaționale): bancher (6.411), magistrat (8.423), medic (8.621-8.622), dansator (9.001), scriitor/jurnalist/artist plastic (tustrei 9.003), dar și antreprenor de pompe funebre (9.603). La vîrf se află așa numita „categorie U”, respectiv codul 9.900: activitățile desfășurate de Organizația Națiunilor Unite, de Fondul Monetar Internațional, de Banca Mondială, Organizația Mondială a Vămilor, Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, Comunitatea Europeană, Asociația Europeană a Comerțului Liber etc. – altfel spus, „Activități ale organizațiilor și organismelor extrateritoriale”. Codul 9.901 nu există, dar dacă ar exista, presupunem că ar putea desemna „Activități ale organizațiilor și organismelor extraterestre”. (M. P.)

 Tim Shaddock și cîinele Bella au părăsit Mexicul către Polinezia Franceză în aprilie, dar barca lor a fost avariată de o furtună cîteva săptămîni mai tîrziu. Au fost salvați după ce un elicopter i-a observat. Au supraviețuit cu pește și apă de ploaie mai bine de trei luni. Ce nu am înțeles din povestea asta e cum s-a putut despărți apoi omul de cîine, pe care se pare că l-a făcut cadou salvatorilor săi. (A. M. S.)

  Cercetătorii din China și Germania au studiat relațiile și „divorțurile“ dintre păsări. Cică majoritatea păsărilor ar avea un singur partener, dar uneori masculii au un comportament promiscuu, ceea ce poate duce la „divorț“. Cu alte cuvinte, uneori masculii sînt atrași de alte păsărici. (A. M.)

 În anunțarea furtunilor care vor lovi România, un reporter a întrebat meteorologul de serviciu ce sfaturi dă românilor pentru a se proteja. Prompt, sec și implacabil, precum destinul, acesta a răspuns: „Atenție mărită la tot ce poate zbura”. (S. G.)

© I.Moroșan
© I.Moroșan

SIMPLUL FAPT CĂ EXISTĂ ULTIMA CIFRĂ EXPLICĂ DE CE CALITATEA SOMNULUI E MAI IMPORTANTĂ DECÎT VIAȚA

 Potrivit Daily Mail, cea mai abandonată carte a verii – peste 100 de exemplare găsite în camere de hotel și pe plajele din Spania, Grecia și Turcia – este Spare, autobiografia prințului Harry. Îmi închipui că, în momentul abandonului, posesorii au mormăit: „Spare us”. (S. G.)

 Citesc într-un roman al lui Eshkol Nevo că există două tipuri de bărbați în lume: bărbați-bărbați și un fel de surogat de bărbat. E o temă de reflecție interesantă. Nu știm care ar fi populația mondială de surogate de bărbat, dar simplul fapt că știm că ei există explică de ce lumea merge în zigzag. (I. M.)

 Nu știu o lectură de sezon mai frisonantă decît Autostrada din Sud a lui Cortázar. O banală întoarcere de la mare și totul se poate schimba. „Dacă măcar ar fi fost mai puţină zăpuşeală în maşinile astea blestemate, dacă pomii ăştia din dreapta ar rămîne odată în urmă, dacă ar cădea odată ultima cifră de la kilometraj în spaţiul care-i este destinat, în loc s-atîrne, suspendată de codiţă, la infinit.” (A. M. S.)

 Să-ți bată cineva în geam noaptea, cînd vrei să dormi, poate fi extrem de enervant. Așa a considerat o femeie dintr-o comună suceveană și, prin urmare, și-a reclamat la 112 vecinul care pătrunsese în curte și o deranja la fereastră. Acesta, aflat în stare de ebrietate, s-a ales cu dosar penal pentru violare de domiciliu. Împotriva lui nu a fost însă cerut și un ordin de protecție pentru că bărbatul avea, de fapt, o relație cu vecina lui. Calitatea somnului e mai importantă decît amorul, se pare. (A. A. D.)

 Silvio Berlusconi a lăsat o avere imensă (valoarea masei succesorale ajunge la cinci miliarde de euro) și încurcată. Pe scurt, moștenitorii săi sînt grupați în două tabere. Fostul șef al Guvernului italian și magnat media a avut cinci copii cu două femei: doi cu prima soție, trei cu a doua soție. În grupul moștenitorilor, Berlusconi a mai introdus două personaje – prin trei testamente (două notarizate și unul scris de mînă, pe-o foaie de hîrtie) care se bat cap în cap și produc un veritabil haos succesoral: fratele lui și ultima logodnică. Cred că dacă nu ești în stare să-ți lași moștenirea în bună ordine, sigur viața ta a fost vraiște. (S. V.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.
image
Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO
Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.
image
Pericolele care îi pândesc pe români într-o destinație exotică de lux. „Paza bună nu e suficientă ca să treacă primejdia”
Tot mai mulți români cu bani aleg destinații exotice, însă unele implică anumite riscuri. O familie de români a aflat acest lucru pe propria piele, iar la final părinții au aflat că cei doi copii ai lor s-au aflat într-un pericol imens, fără măcar ca ei să bănuiască.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic