Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
© M.Bănică
© M.Bănică

POTRIVIT DATELOR OFICIALE, 700.000 DE TONE DE ARMONIE MODIFICĂ PROPORȚIILE  CULORILOR CARE DETERMINĂ, PE TERMEN LUNG, PIERDEREA SĂNĂTĂȚII RAPIDE

 Într-un top al meseriilor insolite, după instructorii de yoga pentru cîini (locul 5) și sperietorile umane (locul 7), apar (pe locul 8) pescuitorii de biciclete, care se deplasează pe canalele din Amsterdam, în ambarcațiuni ale municipalității, pentru a pescui aceste vehicule cu două roți ajunse acolo nu se știe cum. Potrivit datelor oficiale, cam 15.000 de biciclete sînt scoase din apă în fiecare an și nu pot să nu mă întreb cîte dintre ele au icre. (D. S.)

 Franța, patria modei, lansează un sistem de bonusuri pentru a-i convinge pe consumatori să își repare hainele și pantofii uzați, în loc să le arunce și să cumpere altele noi. Începînd cu luna octombrie, bonusul va lua forma unei reduceri cuprinse între 6 euro și 25 de euro pentru fiecare reparație. Ministrul Ecologiei s-a plîns că 700.000 de tone de haine ajung la groapa de gunoi în Franța în fiecare an. Nu este o măsură populară, asta e clar. (A. M. S.)

 Potrivit unui ritual mexican străvechi, crocodilul reprezintă regina unei comunități, un fel de  „Mother Earth” care ocrotește cam tot ce există, zeiță a iubirii și a căsniciei, a împlinirii omului, aducătoare de ploi, exuberanță și prosperitate. Așa se face că, săptămînile trecute, un primar mexican tocmai a dat spre măritiș crocodilul-regină al satului, pe care l-a sărutat în semn de pecetluire a actului nupțial. Cred că s-a zis cu dezastrele de orice fel pentru ei, pe mexicanii din satul cu pricina îi așteaptă ani grei de ploaie și armonie. (I. M.)

 Concluzia unei experte în fotografie biometrică, Karolina Turowska, care a explicat pentru Huffington Post de ce e interzis să zîmbim în poza pentru pașaport – „Zîmbetul poate îngreuna lucrurile în identificarea unei persoane, deoarece îi modifică proporțiile faciale” –, m-a făcut să mă gîndesc că probabil asta e cheia pentru schimbarea la față a omenirii. (S. G.)

 Ce asemănări și ce diferențe există între Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, și un ecran cu cristal lichid (LCD)? Ambele entități sînt, fiecare în felul ei, IPS: Teodosie e Înalt Prea Sfințit (IPS), iar ecranele LCD cele mai moderne beneficiază de tehnologia In-Plane Switching (IPS). Ecranele IPS sînt printre cele mai apreciate pentru reproducerea fidelă a culorilor şi pentru unghiurile de vizualizare foarte bune. Principalul lor defect este reproducerea modestă a negrului, care seamănă mai degrabă cu un gri închis (www.giz.ro). Ceea ce nu se poate spune despre IPS Teodosie, care e de neîntrecut în reproducerea negrului celui mai întunecat. (M. P.)

 Dintre marile descoperiri recente, m-a bucurat în mod deosebit, ca mare admirator/observator al sprîncenelor, faptul că cercetătorii au identificat, în sfîrșit, genele care determină variația formelor sprîncenelor, de la cele groase și stufoase la cele subțiri și ciufulite. O cercetare sprîncenată! (M. C.)

 Dacă v-ați fi dorit să fiți mai înalți, vă anunțăm că acest lucru se poate rezolva, la orice vîrstă. Cam cu 80.000 de dolari. Sătul să fie respins de femeile care îi plăceau pe motiv că e prea scund, un fost medic în marina militară din SUA a ajuns de la 1,65 m la 1,83 m, printr-o operație de lungire a membrelor. În timpul procedurii, medicii taie osul în două și inserează un dispozitiv între cele două fragmente, întinzînd mușchii, tendoanele și ligamentele din jur. Pacientul nu poate umbla imediat, iar recuperarea este destul de dificilă, putînd dura pînă la un an. Pentru că o intervenție nu poate „adăuga” mai mult de 8-10 cm, tînărul de 27 de ani a trecut prin această procedură de două ori, plătind 40.000 de dolari, pentru fiecare, unei clinici din Turcia. A trebuit, practic, și să reînvețe să meargă tot de două ori. Fără să se teamă de efectele pe termen lung, este convins că, scăpînd cu ocazia asta de timiditate, succesul lui la femei va fi unul nebun. (A. A. D.

 Un articol din The Economics spune că succesul antreprenorial al femeilor se corelează cu silueta lor. Se observă că femeile de succes sînt mai suple, căci rigoarea în alimentație se traduce și prin rigoare profesională. Comentatorii bărbați ai articolului susțin că la ei e tocmai invers. Asta explică clar succesul mondial al bărbaților grăsuți, pentru care pierderea în greutate ar fi probabil o tragedie. (I. M.)

 O fostă asistentă medicală, în vîrstă de 76 de ani, din Ecuador, are un certificat de deces pe numele ei, deși este încă în viață. Adusă la spital în stop cardiorespirator, după tentative nereușite de resuscitare, a fost declarată moartă. Familia a preluat-o și i-a organizat un priveghi. În timpul acestuia, din sicriul deschis au început să se audă niște sunete, într-un moment în care aproape douăzeci de membri ai familiei se aflau în încăpere. Apropiindu-se, fiul femeii a observat că aceasta respira sacadat, cu greu, așa că a dus-o din nou la spital, unde a fost internată la terapie intensivă. Ministerul Sănătății din Ecuador a deschis o anchetă care investighează modul în care a fost eliberat certificatul de deces. (A. A. D.)

 Dacă vreți să mergeți la mare, revista ONT România din 1937 vă recomandă: „Cea mai frumoasă plajă a Mării Negre, Constanța-Mamaia. 600 de cabine de beton. Casino, restaurant-bar, dancing. Sezon 1 iulie – 1 octombrie. Legături – trenuri rapide, autobuze confortabile“. Orice fiță pe lumea asta are un început. (A. P.)

E CEA MAI BUNĂ PUNERE ÎN PRACTICĂ A ZICALEI „DACĂ EXISTĂ GLUME, REALITATEA TRECEA PE-ACOLO“

 Păsările au început să fure țepușele puse pentru a le împiedica să își facă cuiburi pe clădiri și le folosesc pentru a-și construi chiar cuiburi – un comportament pe care cercetătorii îl descriu ca fiind „adaptarea supremă” la viața urbană. Cercetătorii de la două muzee olandeze de istorie naturală au descoperit pentru prima dată fenomenul în curtea unui spital din Anvers. Păsările au smuls aproximativ 50 de metri de piroane antipăsări din clădirea spitalului și le-au folosit pentru a construi un cuib uriaș de 1.500 de piroane. E cea mai bună punere în practică a zicalei „Ce nu te omoară te face mai puternic“. (A. M. S.)

 Printr-un compromis politic s-a înființat așa-numitul Minister al Familiei. N-am înțeles niciodată prea bine cu ce se ocupă un asemenea minister. Și nici de ce, dacă tot există un Minister al Familiei, nu ar fi și unul al Copiilor, un altul al Vîrstnicilor sau, poate, și un Minister al Divorțaților. După povestea cu azilurile groazei, am înțeles exact însă despre ce familie era vorba în acel minister. (A. M.)

 În piață, o doamnă vînzătoare, vizibil iritată de acțiunile unui domn, coleg de tarabă, care pesemne continua niște glume care o deranjau, i-a lansat un avertisment, bine documentat juridic: „Dacă îți dau una, intru la pîrnaie trei ani”. (S. G.)

 La rubrica de glume din revista Realitatea ilustrată, 1930: „Salata de boeuf e o adevărată mîncare dumnezeiască, căci numai Dumnezeu mai știe din ce e făcută“. (A. P.)

 Dacă aveți de gînd să o cereți în căsătorie pe o plajă romantică vara asta, nu vă lăsați copleșiți de emoție și luați-vă măsurile necesare de precauție ca să nu ratați momentul. Ascultați din experiența altora. De pildă, din asta. De curînd, Poliția orășelului Myrtle Beach din Carolina de Sud a fost apelată de un tînăr disperat: era pe plajă cu iubita lui, a formulat cererea, ea a acceptat și, cînd să pună inelul pe degetul divin, și-a dat seama că l-a pierdut prin nisip. Ajutor! – a strigat tînărul excedat de suferința iubitei pentru momentul ratat. Poliția a fost receptivă, a sosit la fața locului și a început o amplă operațiune de căutare a inelului în nisip. În zadar. Însă îndrăgostiții au un Dumnezeu al lor. S-a întîmplat că tocmai trecea pe-acolo un adolescent cu un detector de metale – unul dintre cei pasionați de găsirea unor obiecte metalice pe plaje, știți de care, că vedem emisiuni cu ei pe toate canalele. Puștiul a găsit imediat inelul și a salvat fericirea tinerilor. Morala: dacă plănuiți să o cereți pe plajă, fie dotați-vă cu un detector de metale în prealabil, fie asigurați-vă că vreun pasionat de scotocit plajele cu asemenea detectoare e pe-aproape. Nu mizați pe faptul că sînteți (dacă sînteți!) grijulii. Cînd îi vezi ochii spunînd „Da!“ te pierzi cu totul, darmite un biet inel… (S. V.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.
image
Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO
Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.
image
Pericolele care îi pândesc pe români într-o destinație exotică de lux. „Paza bună nu e suficientă ca să treacă primejdia”
Tot mai mulți români cu bani aleg destinații exotice, însă unele implică anumite riscuri. O familie de români a aflat acest lucru pe propria piele, iar la final părinții au aflat că cei doi copii ai lor s-au aflat într-un pericol imens, fără măcar ca ei să bănuiască.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic