Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
© M.Bănică
© M.Bănică

POTRIVIT DATELOR OFICIALE, 700.000 DE TONE DE ARMONIE MODIFICĂ PROPORȚIILE  CULORILOR CARE DETERMINĂ, PE TERMEN LUNG, PIERDEREA SĂNĂTĂȚII RAPIDE

 Într-un top al meseriilor insolite, după instructorii de yoga pentru cîini (locul 5) și sperietorile umane (locul 7), apar (pe locul 8) pescuitorii de biciclete, care se deplasează pe canalele din Amsterdam, în ambarcațiuni ale municipalității, pentru a pescui aceste vehicule cu două roți ajunse acolo nu se știe cum. Potrivit datelor oficiale, cam 15.000 de biciclete sînt scoase din apă în fiecare an și nu pot să nu mă întreb cîte dintre ele au icre. (D. S.)

 Franța, patria modei, lansează un sistem de bonusuri pentru a-i convinge pe consumatori să își repare hainele și pantofii uzați, în loc să le arunce și să cumpere altele noi. Începînd cu luna octombrie, bonusul va lua forma unei reduceri cuprinse între 6 euro și 25 de euro pentru fiecare reparație. Ministrul Ecologiei s-a plîns că 700.000 de tone de haine ajung la groapa de gunoi în Franța în fiecare an. Nu este o măsură populară, asta e clar. (A. M. S.)

 Potrivit unui ritual mexican străvechi, crocodilul reprezintă regina unei comunități, un fel de  „Mother Earth” care ocrotește cam tot ce există, zeiță a iubirii și a căsniciei, a împlinirii omului, aducătoare de ploi, exuberanță și prosperitate. Așa se face că, săptămînile trecute, un primar mexican tocmai a dat spre măritiș crocodilul-regină al satului, pe care l-a sărutat în semn de pecetluire a actului nupțial. Cred că s-a zis cu dezastrele de orice fel pentru ei, pe mexicanii din satul cu pricina îi așteaptă ani grei de ploaie și armonie. (I. M.)

 Concluzia unei experte în fotografie biometrică, Karolina Turowska, care a explicat pentru Huffington Post de ce e interzis să zîmbim în poza pentru pașaport – „Zîmbetul poate îngreuna lucrurile în identificarea unei persoane, deoarece îi modifică proporțiile faciale” –, m-a făcut să mă gîndesc că probabil asta e cheia pentru schimbarea la față a omenirii. (S. G.)

 Ce asemănări și ce diferențe există între Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, și un ecran cu cristal lichid (LCD)? Ambele entități sînt, fiecare în felul ei, IPS: Teodosie e Înalt Prea Sfințit (IPS), iar ecranele LCD cele mai moderne beneficiază de tehnologia In-Plane Switching (IPS). Ecranele IPS sînt printre cele mai apreciate pentru reproducerea fidelă a culorilor şi pentru unghiurile de vizualizare foarte bune. Principalul lor defect este reproducerea modestă a negrului, care seamănă mai degrabă cu un gri închis (www.giz.ro). Ceea ce nu se poate spune despre IPS Teodosie, care e de neîntrecut în reproducerea negrului celui mai întunecat. (M. P.)

 Dintre marile descoperiri recente, m-a bucurat în mod deosebit, ca mare admirator/observator al sprîncenelor, faptul că cercetătorii au identificat, în sfîrșit, genele care determină variația formelor sprîncenelor, de la cele groase și stufoase la cele subțiri și ciufulite. O cercetare sprîncenată! (M. C.)

 Dacă v-ați fi dorit să fiți mai înalți, vă anunțăm că acest lucru se poate rezolva, la orice vîrstă. Cam cu 80.000 de dolari. Sătul să fie respins de femeile care îi plăceau pe motiv că e prea scund, un fost medic în marina militară din SUA a ajuns de la 1,65 m la 1,83 m, printr-o operație de lungire a membrelor. În timpul procedurii, medicii taie osul în două și inserează un dispozitiv între cele două fragmente, întinzînd mușchii, tendoanele și ligamentele din jur. Pacientul nu poate umbla imediat, iar recuperarea este destul de dificilă, putînd dura pînă la un an. Pentru că o intervenție nu poate „adăuga” mai mult de 8-10 cm, tînărul de 27 de ani a trecut prin această procedură de două ori, plătind 40.000 de dolari, pentru fiecare, unei clinici din Turcia. A trebuit, practic, și să reînvețe să meargă tot de două ori. Fără să se teamă de efectele pe termen lung, este convins că, scăpînd cu ocazia asta de timiditate, succesul lui la femei va fi unul nebun. (A. A. D.

 Un articol din The Economics spune că succesul antreprenorial al femeilor se corelează cu silueta lor. Se observă că femeile de succes sînt mai suple, căci rigoarea în alimentație se traduce și prin rigoare profesională. Comentatorii bărbați ai articolului susțin că la ei e tocmai invers. Asta explică clar succesul mondial al bărbaților grăsuți, pentru care pierderea în greutate ar fi probabil o tragedie. (I. M.)

 O fostă asistentă medicală, în vîrstă de 76 de ani, din Ecuador, are un certificat de deces pe numele ei, deși este încă în viață. Adusă la spital în stop cardiorespirator, după tentative nereușite de resuscitare, a fost declarată moartă. Familia a preluat-o și i-a organizat un priveghi. În timpul acestuia, din sicriul deschis au început să se audă niște sunete, într-un moment în care aproape douăzeci de membri ai familiei se aflau în încăpere. Apropiindu-se, fiul femeii a observat că aceasta respira sacadat, cu greu, așa că a dus-o din nou la spital, unde a fost internată la terapie intensivă. Ministerul Sănătății din Ecuador a deschis o anchetă care investighează modul în care a fost eliberat certificatul de deces. (A. A. D.)

 Dacă vreți să mergeți la mare, revista ONT România din 1937 vă recomandă: „Cea mai frumoasă plajă a Mării Negre, Constanța-Mamaia. 600 de cabine de beton. Casino, restaurant-bar, dancing. Sezon 1 iulie – 1 octombrie. Legături – trenuri rapide, autobuze confortabile“. Orice fiță pe lumea asta are un început. (A. P.)

E CEA MAI BUNĂ PUNERE ÎN PRACTICĂ A ZICALEI „DACĂ EXISTĂ GLUME, REALITATEA TRECEA PE-ACOLO“

 Păsările au început să fure țepușele puse pentru a le împiedica să își facă cuiburi pe clădiri și le folosesc pentru a-și construi chiar cuiburi – un comportament pe care cercetătorii îl descriu ca fiind „adaptarea supremă” la viața urbană. Cercetătorii de la două muzee olandeze de istorie naturală au descoperit pentru prima dată fenomenul în curtea unui spital din Anvers. Păsările au smuls aproximativ 50 de metri de piroane antipăsări din clădirea spitalului și le-au folosit pentru a construi un cuib uriaș de 1.500 de piroane. E cea mai bună punere în practică a zicalei „Ce nu te omoară te face mai puternic“. (A. M. S.)

 Printr-un compromis politic s-a înființat așa-numitul Minister al Familiei. N-am înțeles niciodată prea bine cu ce se ocupă un asemenea minister. Și nici de ce, dacă tot există un Minister al Familiei, nu ar fi și unul al Copiilor, un altul al Vîrstnicilor sau, poate, și un Minister al Divorțaților. După povestea cu azilurile groazei, am înțeles exact însă despre ce familie era vorba în acel minister. (A. M.)

 În piață, o doamnă vînzătoare, vizibil iritată de acțiunile unui domn, coleg de tarabă, care pesemne continua niște glume care o deranjau, i-a lansat un avertisment, bine documentat juridic: „Dacă îți dau una, intru la pîrnaie trei ani”. (S. G.)

 La rubrica de glume din revista Realitatea ilustrată, 1930: „Salata de boeuf e o adevărată mîncare dumnezeiască, căci numai Dumnezeu mai știe din ce e făcută“. (A. P.)

 Dacă aveți de gînd să o cereți în căsătorie pe o plajă romantică vara asta, nu vă lăsați copleșiți de emoție și luați-vă măsurile necesare de precauție ca să nu ratați momentul. Ascultați din experiența altora. De pildă, din asta. De curînd, Poliția orășelului Myrtle Beach din Carolina de Sud a fost apelată de un tînăr disperat: era pe plajă cu iubita lui, a formulat cererea, ea a acceptat și, cînd să pună inelul pe degetul divin, și-a dat seama că l-a pierdut prin nisip. Ajutor! – a strigat tînărul excedat de suferința iubitei pentru momentul ratat. Poliția a fost receptivă, a sosit la fața locului și a început o amplă operațiune de căutare a inelului în nisip. În zadar. Însă îndrăgostiții au un Dumnezeu al lor. S-a întîmplat că tocmai trecea pe-acolo un adolescent cu un detector de metale – unul dintre cei pasionați de găsirea unor obiecte metalice pe plaje, știți de care, că vedem emisiuni cu ei pe toate canalele. Puștiul a găsit imediat inelul și a salvat fericirea tinerilor. Morala: dacă plănuiți să o cereți pe plajă, fie dotați-vă cu un detector de metale în prealabil, fie asigurați-vă că vreun pasionat de scotocit plajele cu asemenea detectoare e pe-aproape. Nu mizați pe faptul că sînteți (dacă sînteți!) grijulii. Cînd îi vezi ochii spunînd „Da!“ te pierzi cu totul, darmite un biet inel… (S. V.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.