Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
© M.Bănică
© M.Bănică

POTRIVIT DATELOR OFICIALE, 700.000 DE TONE DE ARMONIE MODIFICĂ PROPORȚIILE  CULORILOR CARE DETERMINĂ, PE TERMEN LUNG, PIERDEREA SĂNĂTĂȚII RAPIDE

 Într-un top al meseriilor insolite, după instructorii de yoga pentru cîini (locul 5) și sperietorile umane (locul 7), apar (pe locul 8) pescuitorii de biciclete, care se deplasează pe canalele din Amsterdam, în ambarcațiuni ale municipalității, pentru a pescui aceste vehicule cu două roți ajunse acolo nu se știe cum. Potrivit datelor oficiale, cam 15.000 de biciclete sînt scoase din apă în fiecare an și nu pot să nu mă întreb cîte dintre ele au icre. (D. S.)

 Franța, patria modei, lansează un sistem de bonusuri pentru a-i convinge pe consumatori să își repare hainele și pantofii uzați, în loc să le arunce și să cumpere altele noi. Începînd cu luna octombrie, bonusul va lua forma unei reduceri cuprinse între 6 euro și 25 de euro pentru fiecare reparație. Ministrul Ecologiei s-a plîns că 700.000 de tone de haine ajung la groapa de gunoi în Franța în fiecare an. Nu este o măsură populară, asta e clar. (A. M. S.)

 Potrivit unui ritual mexican străvechi, crocodilul reprezintă regina unei comunități, un fel de  „Mother Earth” care ocrotește cam tot ce există, zeiță a iubirii și a căsniciei, a împlinirii omului, aducătoare de ploi, exuberanță și prosperitate. Așa se face că, săptămînile trecute, un primar mexican tocmai a dat spre măritiș crocodilul-regină al satului, pe care l-a sărutat în semn de pecetluire a actului nupțial. Cred că s-a zis cu dezastrele de orice fel pentru ei, pe mexicanii din satul cu pricina îi așteaptă ani grei de ploaie și armonie. (I. M.)

 Concluzia unei experte în fotografie biometrică, Karolina Turowska, care a explicat pentru Huffington Post de ce e interzis să zîmbim în poza pentru pașaport – „Zîmbetul poate îngreuna lucrurile în identificarea unei persoane, deoarece îi modifică proporțiile faciale” –, m-a făcut să mă gîndesc că probabil asta e cheia pentru schimbarea la față a omenirii. (S. G.)

 Ce asemănări și ce diferențe există între Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, și un ecran cu cristal lichid (LCD)? Ambele entități sînt, fiecare în felul ei, IPS: Teodosie e Înalt Prea Sfințit (IPS), iar ecranele LCD cele mai moderne beneficiază de tehnologia In-Plane Switching (IPS). Ecranele IPS sînt printre cele mai apreciate pentru reproducerea fidelă a culorilor şi pentru unghiurile de vizualizare foarte bune. Principalul lor defect este reproducerea modestă a negrului, care seamănă mai degrabă cu un gri închis (www.giz.ro). Ceea ce nu se poate spune despre IPS Teodosie, care e de neîntrecut în reproducerea negrului celui mai întunecat. (M. P.)

 Dintre marile descoperiri recente, m-a bucurat în mod deosebit, ca mare admirator/observator al sprîncenelor, faptul că cercetătorii au identificat, în sfîrșit, genele care determină variația formelor sprîncenelor, de la cele groase și stufoase la cele subțiri și ciufulite. O cercetare sprîncenată! (M. C.)

 Dacă v-ați fi dorit să fiți mai înalți, vă anunțăm că acest lucru se poate rezolva, la orice vîrstă. Cam cu 80.000 de dolari. Sătul să fie respins de femeile care îi plăceau pe motiv că e prea scund, un fost medic în marina militară din SUA a ajuns de la 1,65 m la 1,83 m, printr-o operație de lungire a membrelor. În timpul procedurii, medicii taie osul în două și inserează un dispozitiv între cele două fragmente, întinzînd mușchii, tendoanele și ligamentele din jur. Pacientul nu poate umbla imediat, iar recuperarea este destul de dificilă, putînd dura pînă la un an. Pentru că o intervenție nu poate „adăuga” mai mult de 8-10 cm, tînărul de 27 de ani a trecut prin această procedură de două ori, plătind 40.000 de dolari, pentru fiecare, unei clinici din Turcia. A trebuit, practic, și să reînvețe să meargă tot de două ori. Fără să se teamă de efectele pe termen lung, este convins că, scăpînd cu ocazia asta de timiditate, succesul lui la femei va fi unul nebun. (A. A. D.

 Un articol din The Economics spune că succesul antreprenorial al femeilor se corelează cu silueta lor. Se observă că femeile de succes sînt mai suple, căci rigoarea în alimentație se traduce și prin rigoare profesională. Comentatorii bărbați ai articolului susțin că la ei e tocmai invers. Asta explică clar succesul mondial al bărbaților grăsuți, pentru care pierderea în greutate ar fi probabil o tragedie. (I. M.)

 O fostă asistentă medicală, în vîrstă de 76 de ani, din Ecuador, are un certificat de deces pe numele ei, deși este încă în viață. Adusă la spital în stop cardiorespirator, după tentative nereușite de resuscitare, a fost declarată moartă. Familia a preluat-o și i-a organizat un priveghi. În timpul acestuia, din sicriul deschis au început să se audă niște sunete, într-un moment în care aproape douăzeci de membri ai familiei se aflau în încăpere. Apropiindu-se, fiul femeii a observat că aceasta respira sacadat, cu greu, așa că a dus-o din nou la spital, unde a fost internată la terapie intensivă. Ministerul Sănătății din Ecuador a deschis o anchetă care investighează modul în care a fost eliberat certificatul de deces. (A. A. D.)

 Dacă vreți să mergeți la mare, revista ONT România din 1937 vă recomandă: „Cea mai frumoasă plajă a Mării Negre, Constanța-Mamaia. 600 de cabine de beton. Casino, restaurant-bar, dancing. Sezon 1 iulie – 1 octombrie. Legături – trenuri rapide, autobuze confortabile“. Orice fiță pe lumea asta are un început. (A. P.)

E CEA MAI BUNĂ PUNERE ÎN PRACTICĂ A ZICALEI „DACĂ EXISTĂ GLUME, REALITATEA TRECEA PE-ACOLO“

 Păsările au început să fure țepușele puse pentru a le împiedica să își facă cuiburi pe clădiri și le folosesc pentru a-și construi chiar cuiburi – un comportament pe care cercetătorii îl descriu ca fiind „adaptarea supremă” la viața urbană. Cercetătorii de la două muzee olandeze de istorie naturală au descoperit pentru prima dată fenomenul în curtea unui spital din Anvers. Păsările au smuls aproximativ 50 de metri de piroane antipăsări din clădirea spitalului și le-au folosit pentru a construi un cuib uriaș de 1.500 de piroane. E cea mai bună punere în practică a zicalei „Ce nu te omoară te face mai puternic“. (A. M. S.)

 Printr-un compromis politic s-a înființat așa-numitul Minister al Familiei. N-am înțeles niciodată prea bine cu ce se ocupă un asemenea minister. Și nici de ce, dacă tot există un Minister al Familiei, nu ar fi și unul al Copiilor, un altul al Vîrstnicilor sau, poate, și un Minister al Divorțaților. După povestea cu azilurile groazei, am înțeles exact însă despre ce familie era vorba în acel minister. (A. M.)

 În piață, o doamnă vînzătoare, vizibil iritată de acțiunile unui domn, coleg de tarabă, care pesemne continua niște glume care o deranjau, i-a lansat un avertisment, bine documentat juridic: „Dacă îți dau una, intru la pîrnaie trei ani”. (S. G.)

 La rubrica de glume din revista Realitatea ilustrată, 1930: „Salata de boeuf e o adevărată mîncare dumnezeiască, căci numai Dumnezeu mai știe din ce e făcută“. (A. P.)

 Dacă aveți de gînd să o cereți în căsătorie pe o plajă romantică vara asta, nu vă lăsați copleșiți de emoție și luați-vă măsurile necesare de precauție ca să nu ratați momentul. Ascultați din experiența altora. De pildă, din asta. De curînd, Poliția orășelului Myrtle Beach din Carolina de Sud a fost apelată de un tînăr disperat: era pe plajă cu iubita lui, a formulat cererea, ea a acceptat și, cînd să pună inelul pe degetul divin, și-a dat seama că l-a pierdut prin nisip. Ajutor! – a strigat tînărul excedat de suferința iubitei pentru momentul ratat. Poliția a fost receptivă, a sosit la fața locului și a început o amplă operațiune de căutare a inelului în nisip. În zadar. Însă îndrăgostiții au un Dumnezeu al lor. S-a întîmplat că tocmai trecea pe-acolo un adolescent cu un detector de metale – unul dintre cei pasionați de găsirea unor obiecte metalice pe plaje, știți de care, că vedem emisiuni cu ei pe toate canalele. Puștiul a găsit imediat inelul și a salvat fericirea tinerilor. Morala: dacă plănuiți să o cereți pe plajă, fie dotați-vă cu un detector de metale în prealabil, fie asigurați-vă că vreun pasionat de scotocit plajele cu asemenea detectoare e pe-aproape. Nu mizați pe faptul că sînteți (dacă sînteți!) grijulii. Cînd îi vezi ochii spunînd „Da!“ te pierzi cu totul, darmite un biet inel… (S. V.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

padure jpg
Animalele care se sărută. Fac acest lucru dintr-un motiv întemeiat, iar românii le adoră
Se numără printre cele mai cunoscute și îndrăgite animale de pe glob, însă tot reușesc să surprindă oamenii din întreaga lume. Este vorba despre veverițe, care au un comportament cu totul neașteptat! Aceste animale se „sărută” atunci când se văd, dintr-un motiv extrem de practic!
brad muzeul aurului (2) JPG
Bulgărele uriaș de aur scos din corpul unui miner ascunde un secret tulburător despre marile bogății ale României
Un bulgăre de aur, găsit în trupul unui miner, se numără printre piesele inedite din colecția Muzeului Aurului din Brad. Piesa ascunde o poveste tulburătoare despre controalele care li se făceau minerilor, în trecut, la ieșirea din șut.
image png
Vremea miercuri, 22 ianuarie. Temperaturi nefiresc de ridicate pentru această perioadă
Miercuri, în cea mai mare parte a ţării, valorile termice se vor situa peste normele climatologice specifice în ultima decadă a lunii ianuarie.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.