Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
© M.Plesu
© M.Plesu

NU E DE MIRARE CĂ O ENTITATE RECE A NĂSCUT TREI VARIANTE DE FINAL PE DISTANȚE LUNGI ÎN TIMP CE SE JUCA

 Tocmai am aflat că Tuta absoluta face ravagii. Tuta absoluta este o specie de molie originară din America de Sud care a devenit un dăunător cunoscut de ceva timp și în România, provocînd pagube importante culturilor de tomate. Nu e de mirare că s-a adaptat perfect în patria noastră și atacă în toate stadiile plantei, de la răsad și pînă la planta adultă. Uneori o poți întîlni și în trafic, în Parlament sau prin alte instituții. (A. P.)

 În biserica Sf. Pavel din orașul german Fuerth tocmai a avut loc prima slujbă ținută de o entitate AI în chip de preot după noul Lui chip. 40 de minute de rugăciune, muzică și predică începute astfel în fața a 300 de credincioși: „Dragi prieteni, este o onoare pentru mine să mă aflu aici în fața voastră pentru a ține predica...”. (M. C.)

 Yoga devine din ce în ce mai populară peste tot în lume. Berea, practic, a fost întotdeauna în topul preferințelor. În Copenhaga, de cîțiva ani, cele două se combină în niște ședințe de yoga  în aer liber, la care participă peste 100 de oameni. Toți, cu cîte o bere rece în mînă. „Beer Yoga” se numește practica și este gîndită astfel încît oamenii să se simtă bine în timp ce exersează poziții de bază din yoga. La curs poate participa oricine, iar berea se distribuie gratuit. (A. A. D.

 De Ziua Independenței, în Philadelphia au avut loc niște conflicte stradale soldate cu focuri de armă, China a adoptat o nouă hotărîre potrivit căreia a fost restricționat exportul de stegulețe către Statele Unite, iar în Los Angeles o femeie a născut cvadrupleți. 4 iulie a fost o zi furtunoasă, fără prea multe stegulețe, cum s-ar zice. (I. M.)

 Un caz banal și spectaculos totodată de lentoare și de perseverență germană. Pe 1 iulie 2023 primesc un e-mail de la firma de instalații „TSE-Shop Technik”, în care sînt întrebat politicos de ce am plasat în coșul de cumpărături  la data de 9 februarie 2013 (cu peste zece ani în urmă!)  un flacon de silicon sanitar, fără să finalizez comanda (sublinierea aparține expeditorului mesajului). Ca să nu mă tracaseze peste măsură, vînzătorul îmi oferă și trei variante predefinite de răspuns, cu soluțiile aferente: 1) Produsul vi s-a părut prea scump? Puteți solicita un preț mai mic! 2) Vreți să finalizați comanda mai tîrziu? Vă mulțumim pentru interesul acordat! 3) Alte motive? Vă rog să ne scrieți și vă vom răspunde. Mulțumiri! (M. P.)

 Se pare că o nouă metodă de incinerare începe să se instituie în Europa ca alternativă sustenabilă la practicile clasice. Incinerarea cu apă a început să fie popularizată în UK de către compania Co-op Funeralcare, care își vinde serviciul foarte bine: o dată pentru că asigură un final demn de Titanic, în al doilea rînd pentru că apa folosită în procesul de incinerare ajunge înapoi în circuitul liber. (I. M.)

 Păsările pot „divorța” din cauza promiscuității sau a perioadelor lungi de separare. Relațiile amoroase sau separările de lungă durată sînt de obicei sinonime cu divorțul în cazul cuplurilor umane, dar se pare că factori similari joacă un rol în cazul despărțirilor dintre păsări. Se crede că peste 90% din speciile de păsări au, în general, un singur partener pentru cel puțin un sezon de reproducere, dacă nu chiar mai mult. Cu toate acestea, unele păsări monogame își schimbă partenerul pentru un sezon de împerechere ulterior, deși partenerul inițial este în viață, iar cercetătorii afirmă că cei doi factori-cheie ar fi promiscuitatea masculilor și migrațiile pe distanțe lungi. Sună atît de uman povestea asta. (A. M. S.)

 Într-un raport publicat de Casa Albă pe tema geo-ingineriei solare, cîțiva cercetători au propus o metodă prin care să diminueze efectele încălzirii globale: un filtru interpus între Pămînt și Soare, realizat prin injectarea unor aerosoli în stratosferă care ar face ca razele solare să ricoșeze. Ideea îmi amintește de povestea lui Andersen „Crăiasa zăpezii”, în care Dracul voia să urce o imensă oglindă deasupra Pămîntului, însă în timp ce se juca cu cele cerești, oglinda s-a spart, iar cioburile căzute pe Pămînt au înghețat inimile oamenilor. (S. G.)

ÎNTR-O ROMÂNĂ APROAPE PERFECTĂ, UN RECHIN SUSȚINE CĂ N-A ȘTIUT NIMIC DESPRE PROBLEMELE UMANE, ASOCIINDU-LE CU GREUTATEA CARE EXCLUDE ALTE CUVINTE

 Un patriot libanez la București. Intru deunăzi, cu un amic vorbitor de limbă germană, într-o prăvălie libaneză de pe strada Amiral Horia Măcelariu. Vînzătorul ne întreabă de unde sîntem, îi spun că amicul e din Austria. Într-o română aproape perfectă, băcanul evocă iritat refuzul austriac de a accepta aderarea României la Spațiul Schengen și îi spune amicului (după ce-i oferă, ospitalier, o linguriță de hummus proaspăt făcut): „Să-i ziceți lui Nehammer din partea mea un libanez care trăiește de 31 de ani în România – că-i un bou și că-i dau mu*e! Mu*e, da!”. (M. P.)

 Un profesor de biologie marină de la Universitatea din Sevilla, José Carlos García Gómez, a explicat cum să ne comportăm cu un rechin dacă ne întîlnim cu el în timpul unui înot în ocean, afirmînd că rechinii sînt precum cîinii, cu alte cuvinte trebuie să rămînem calmi, să ne mișcăm puțin și să-i privim drept în ochi, ca să le arătăm că nu ne e frică. Voi urma cu sfințenie sfaturile, deși mi se pare cam dificil să privești un rechin drept în ochi fără să dai ture cînd în stînga, cînd în dreapta. (S. G.)

 Primarul din Voluntari susține că n-a știut nimic despre ororile din azilurile de pe teritoriul orașului pe care-l administrează. Dacă spune adevărul, înseamnă că a fost un administrator total ignorant, iar în marea „metropolă“ se poate întîmpla chiar orice grozăvie, fiindcă e doar un sat fără cîini. Dar dacă știa? (A. M.)

 Viața lui Balzac pe scurt: și-a vîndut cărțile înainte de a le scrie, se împrumuta și investea extrem de prost, și-a cumpărat un cal și o mașină scumpă și și-a angajat un șofer, a corespondat douăzeci de ani cu Eve Hanska, cu care s-a și căsătorit. Cînd părea că scapă, în sfîrșit, de problemele financiare prin mariaj, moare la 51 de ani, după șase luni de trăit împreună cu soția sa. A scris Iluzii pierdute în opt zile. (A. M. S.)

 Se pare că Alfred Hitchcock nu a fost foarte departe de realitate cu filmul Păsările și că planează un astfel de pericol, mai ales asupra femeilor blonde, cu păr lung. Mai multe femei au fost atacate de ciori într-un parc din Londra, în timp ce alergau. Păsările li s-au agățat în păr, țintind spre elasticul cu care era prins, și au fost foarte greu de dat jos. Alți locuitori din zonă s-au obișnuit să se apere de ele cu umbrelele. Experții în faună spun că atacurile se întîmplă pentru că, simțindu-se amenințate, păsările vor să-și apere cuibul și că atracția pentru blonde se poate datora faptului că, în trecut, au fost, la rîndul lor, atacate de un animal cu blană deschisă la culoare. Despre ciori se mai știe și că au memorie foarte bună și pot diferenția fețele umane, asociindu-le cu un eveniment mai mult sau mai puțin favorabil lor. (A. A. D.)

 Recent, un cașalot a eșuat pe o plajă a insulei La Palma din Canaria, iar specialiștii și-au dat repede seama că imensul cetaceu murise cu puțin timp înainte să ajungă pe țărm. Autopsia a dovedit o cauză stranie a morții: o piatră care cîntărea 9 kilograme, cu un diametru de 60 de centimetri, a produs cașalotului o obstrucție intestinală care i-a fost fatală. Piatra îi crease probleme, de bună seamă, mai demult, căci animalul era slăbit  cîntărea mai puțin cu 5-10 tone față de greutatea normală a unui cașalot de vîrsta lui. Piatra ucigașă se numește ambergris și este, de fapt, un fel de ceară produsă de intestinul cașaloților care se elimină prin căile digestive, în general. Cam unul din 100 de cașaloți nu reușește să o elimine, ceara se întărește în intestin și astfel se produce ocluzia. Ambergris-ul este foarte căutat în industria parfumurilor, pentru că pe baza lui se produc cele mai fine parfumuri și uleiuri esențiale cu miros de ambră. De aceea, pietroiul care a ucis cașalotul a fost evaluat cam la 400.000 de euro. Răspîndesc știrea asta cu intenția de a vă face atenți: dacă vă plimbați pe plajă și dați peste un cașalot mort, anunțați autoritățile abia după ce scoateți briceagul, pătrundeți în mațele lui și extrageți ambergris-ul. Bine de știut acum, înainte de sezonul estival cînd frecvența plimbărilor pe plajă crește. (S. V.)

 Știți bancul cu întrebarea de la Radio Erevan, dacă armata rusă e cea de-a doua din lume. Răspunsul este „Da, e adevărat, dar nu din lume, ci din Ucraina”. Tot așa și cu podul nou inaugurat la Brăila. Bine că s-a inaugurat, dar, oricum o dai, nu este al treilea din Europa, așa cum am auzit în foarte multe relatări mass-media. Ca lungime poți spune la fel de bine și că e al doilea din România, după ansamblul de poduri construit în secolul al XIX-lea de Anghel Saligny. Sigur, acolo e vorba de două poduri. În orice caz, însă, podul de la Brăila este al treilea, dar nu din Europa, ci din Uniunea Europeană (care exclude chiar țările geografic europene cu ape și poduri foarte mari, adică Turcia, Norvegia, Marea Britanie sau Crimeea, unde e podul Kerci) și chiar și așa, recordul e valabil numai dacă luăm în considerare poduri suspendate, nu și altfel de poduri (care doar în UE au lungimi și de peste zece kilometri). Cu siguranță, însă, dacă cineva scrie cu cărbune „Cucu” pe pod, ar putea fi singurul pod din lume pe care scrie „Cucu”. Oricum, poate să fie foarte bun chiar fără vreun asemenea record. (A. M.)

 Anunț dintr-un vechi ziar: „Întâiul Stabiliment Industrial din România pentru Sicriuri de Nichel A.B. Schreiber, Brăila, face cunoscut Onor. Public care va fi lovit de trista nenorocire și va avea nevoe de un sicriu de Metal sau Nichel confecționate fără lemn, se găsesc un bogat asortiment de Sicriuri cu preț de lei 85 bucata la Sucursala mea pe strada Galați casele (Major Eliat) sau direct la Stabilimentul meu de ornamente de zinc pe calea Dobrogei No. 24“. Cu alte cuvinte, Nichel sine Deo. (D. S.)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.
Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?
image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.