Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
© M.Plesu
© M.Plesu

NU E DE MIRARE CĂ O ENTITATE RECE A NĂSCUT TREI VARIANTE DE FINAL PE DISTANȚE LUNGI ÎN TIMP CE SE JUCA

 Tocmai am aflat că Tuta absoluta face ravagii. Tuta absoluta este o specie de molie originară din America de Sud care a devenit un dăunător cunoscut de ceva timp și în România, provocînd pagube importante culturilor de tomate. Nu e de mirare că s-a adaptat perfect în patria noastră și atacă în toate stadiile plantei, de la răsad și pînă la planta adultă. Uneori o poți întîlni și în trafic, în Parlament sau prin alte instituții. (A. P.)

 În biserica Sf. Pavel din orașul german Fuerth tocmai a avut loc prima slujbă ținută de o entitate AI în chip de preot după noul Lui chip. 40 de minute de rugăciune, muzică și predică începute astfel în fața a 300 de credincioși: „Dragi prieteni, este o onoare pentru mine să mă aflu aici în fața voastră pentru a ține predica...”. (M. C.)

 Yoga devine din ce în ce mai populară peste tot în lume. Berea, practic, a fost întotdeauna în topul preferințelor. În Copenhaga, de cîțiva ani, cele două se combină în niște ședințe de yoga  în aer liber, la care participă peste 100 de oameni. Toți, cu cîte o bere rece în mînă. „Beer Yoga” se numește practica și este gîndită astfel încît oamenii să se simtă bine în timp ce exersează poziții de bază din yoga. La curs poate participa oricine, iar berea se distribuie gratuit. (A. A. D.

 De Ziua Independenței, în Philadelphia au avut loc niște conflicte stradale soldate cu focuri de armă, China a adoptat o nouă hotărîre potrivit căreia a fost restricționat exportul de stegulețe către Statele Unite, iar în Los Angeles o femeie a născut cvadrupleți. 4 iulie a fost o zi furtunoasă, fără prea multe stegulețe, cum s-ar zice. (I. M.)

 Un caz banal și spectaculos totodată de lentoare și de perseverență germană. Pe 1 iulie 2023 primesc un e-mail de la firma de instalații „TSE-Shop Technik”, în care sînt întrebat politicos de ce am plasat în coșul de cumpărături  la data de 9 februarie 2013 (cu peste zece ani în urmă!)  un flacon de silicon sanitar, fără să finalizez comanda (sublinierea aparține expeditorului mesajului). Ca să nu mă tracaseze peste măsură, vînzătorul îmi oferă și trei variante predefinite de răspuns, cu soluțiile aferente: 1) Produsul vi s-a părut prea scump? Puteți solicita un preț mai mic! 2) Vreți să finalizați comanda mai tîrziu? Vă mulțumim pentru interesul acordat! 3) Alte motive? Vă rog să ne scrieți și vă vom răspunde. Mulțumiri! (M. P.)

 Se pare că o nouă metodă de incinerare începe să se instituie în Europa ca alternativă sustenabilă la practicile clasice. Incinerarea cu apă a început să fie popularizată în UK de către compania Co-op Funeralcare, care își vinde serviciul foarte bine: o dată pentru că asigură un final demn de Titanic, în al doilea rînd pentru că apa folosită în procesul de incinerare ajunge înapoi în circuitul liber. (I. M.)

 Păsările pot „divorța” din cauza promiscuității sau a perioadelor lungi de separare. Relațiile amoroase sau separările de lungă durată sînt de obicei sinonime cu divorțul în cazul cuplurilor umane, dar se pare că factori similari joacă un rol în cazul despărțirilor dintre păsări. Se crede că peste 90% din speciile de păsări au, în general, un singur partener pentru cel puțin un sezon de reproducere, dacă nu chiar mai mult. Cu toate acestea, unele păsări monogame își schimbă partenerul pentru un sezon de împerechere ulterior, deși partenerul inițial este în viață, iar cercetătorii afirmă că cei doi factori-cheie ar fi promiscuitatea masculilor și migrațiile pe distanțe lungi. Sună atît de uman povestea asta. (A. M. S.)

 Într-un raport publicat de Casa Albă pe tema geo-ingineriei solare, cîțiva cercetători au propus o metodă prin care să diminueze efectele încălzirii globale: un filtru interpus între Pămînt și Soare, realizat prin injectarea unor aerosoli în stratosferă care ar face ca razele solare să ricoșeze. Ideea îmi amintește de povestea lui Andersen „Crăiasa zăpezii”, în care Dracul voia să urce o imensă oglindă deasupra Pămîntului, însă în timp ce se juca cu cele cerești, oglinda s-a spart, iar cioburile căzute pe Pămînt au înghețat inimile oamenilor. (S. G.)

ÎNTR-O ROMÂNĂ APROAPE PERFECTĂ, UN RECHIN SUSȚINE CĂ N-A ȘTIUT NIMIC DESPRE PROBLEMELE UMANE, ASOCIINDU-LE CU GREUTATEA CARE EXCLUDE ALTE CUVINTE

 Un patriot libanez la București. Intru deunăzi, cu un amic vorbitor de limbă germană, într-o prăvălie libaneză de pe strada Amiral Horia Măcelariu. Vînzătorul ne întreabă de unde sîntem, îi spun că amicul e din Austria. Într-o română aproape perfectă, băcanul evocă iritat refuzul austriac de a accepta aderarea României la Spațiul Schengen și îi spune amicului (după ce-i oferă, ospitalier, o linguriță de hummus proaspăt făcut): „Să-i ziceți lui Nehammer din partea mea un libanez care trăiește de 31 de ani în România – că-i un bou și că-i dau mu*e! Mu*e, da!”. (M. P.)

 Un profesor de biologie marină de la Universitatea din Sevilla, José Carlos García Gómez, a explicat cum să ne comportăm cu un rechin dacă ne întîlnim cu el în timpul unui înot în ocean, afirmînd că rechinii sînt precum cîinii, cu alte cuvinte trebuie să rămînem calmi, să ne mișcăm puțin și să-i privim drept în ochi, ca să le arătăm că nu ne e frică. Voi urma cu sfințenie sfaturile, deși mi se pare cam dificil să privești un rechin drept în ochi fără să dai ture cînd în stînga, cînd în dreapta. (S. G.)

 Primarul din Voluntari susține că n-a știut nimic despre ororile din azilurile de pe teritoriul orașului pe care-l administrează. Dacă spune adevărul, înseamnă că a fost un administrator total ignorant, iar în marea „metropolă“ se poate întîmpla chiar orice grozăvie, fiindcă e doar un sat fără cîini. Dar dacă știa? (A. M.)

 Viața lui Balzac pe scurt: și-a vîndut cărțile înainte de a le scrie, se împrumuta și investea extrem de prost, și-a cumpărat un cal și o mașină scumpă și și-a angajat un șofer, a corespondat douăzeci de ani cu Eve Hanska, cu care s-a și căsătorit. Cînd părea că scapă, în sfîrșit, de problemele financiare prin mariaj, moare la 51 de ani, după șase luni de trăit împreună cu soția sa. A scris Iluzii pierdute în opt zile. (A. M. S.)

 Se pare că Alfred Hitchcock nu a fost foarte departe de realitate cu filmul Păsările și că planează un astfel de pericol, mai ales asupra femeilor blonde, cu păr lung. Mai multe femei au fost atacate de ciori într-un parc din Londra, în timp ce alergau. Păsările li s-au agățat în păr, țintind spre elasticul cu care era prins, și au fost foarte greu de dat jos. Alți locuitori din zonă s-au obișnuit să se apere de ele cu umbrelele. Experții în faună spun că atacurile se întîmplă pentru că, simțindu-se amenințate, păsările vor să-și apere cuibul și că atracția pentru blonde se poate datora faptului că, în trecut, au fost, la rîndul lor, atacate de un animal cu blană deschisă la culoare. Despre ciori se mai știe și că au memorie foarte bună și pot diferenția fețele umane, asociindu-le cu un eveniment mai mult sau mai puțin favorabil lor. (A. A. D.)

 Recent, un cașalot a eșuat pe o plajă a insulei La Palma din Canaria, iar specialiștii și-au dat repede seama că imensul cetaceu murise cu puțin timp înainte să ajungă pe țărm. Autopsia a dovedit o cauză stranie a morții: o piatră care cîntărea 9 kilograme, cu un diametru de 60 de centimetri, a produs cașalotului o obstrucție intestinală care i-a fost fatală. Piatra îi crease probleme, de bună seamă, mai demult, căci animalul era slăbit  cîntărea mai puțin cu 5-10 tone față de greutatea normală a unui cașalot de vîrsta lui. Piatra ucigașă se numește ambergris și este, de fapt, un fel de ceară produsă de intestinul cașaloților care se elimină prin căile digestive, în general. Cam unul din 100 de cașaloți nu reușește să o elimine, ceara se întărește în intestin și astfel se produce ocluzia. Ambergris-ul este foarte căutat în industria parfumurilor, pentru că pe baza lui se produc cele mai fine parfumuri și uleiuri esențiale cu miros de ambră. De aceea, pietroiul care a ucis cașalotul a fost evaluat cam la 400.000 de euro. Răspîndesc știrea asta cu intenția de a vă face atenți: dacă vă plimbați pe plajă și dați peste un cașalot mort, anunțați autoritățile abia după ce scoateți briceagul, pătrundeți în mațele lui și extrageți ambergris-ul. Bine de știut acum, înainte de sezonul estival cînd frecvența plimbărilor pe plajă crește. (S. V.)

 Știți bancul cu întrebarea de la Radio Erevan, dacă armata rusă e cea de-a doua din lume. Răspunsul este „Da, e adevărat, dar nu din lume, ci din Ucraina”. Tot așa și cu podul nou inaugurat la Brăila. Bine că s-a inaugurat, dar, oricum o dai, nu este al treilea din Europa, așa cum am auzit în foarte multe relatări mass-media. Ca lungime poți spune la fel de bine și că e al doilea din România, după ansamblul de poduri construit în secolul al XIX-lea de Anghel Saligny. Sigur, acolo e vorba de două poduri. În orice caz, însă, podul de la Brăila este al treilea, dar nu din Europa, ci din Uniunea Europeană (care exclude chiar țările geografic europene cu ape și poduri foarte mari, adică Turcia, Norvegia, Marea Britanie sau Crimeea, unde e podul Kerci) și chiar și așa, recordul e valabil numai dacă luăm în considerare poduri suspendate, nu și altfel de poduri (care doar în UE au lungimi și de peste zece kilometri). Cu siguranță, însă, dacă cineva scrie cu cărbune „Cucu” pe pod, ar putea fi singurul pod din lume pe care scrie „Cucu”. Oricum, poate să fie foarte bun chiar fără vreun asemenea record. (A. M.)

 Anunț dintr-un vechi ziar: „Întâiul Stabiliment Industrial din România pentru Sicriuri de Nichel A.B. Schreiber, Brăila, face cunoscut Onor. Public care va fi lovit de trista nenorocire și va avea nevoe de un sicriu de Metal sau Nichel confecționate fără lemn, se găsesc un bogat asortiment de Sicriuri cu preț de lei 85 bucata la Sucursala mea pe strada Galați casele (Major Eliat) sau direct la Stabilimentul meu de ornamente de zinc pe calea Dobrogei No. 24“. Cu alte cuvinte, Nichel sine Deo. (D. S.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.