Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1003 din 29 iunie – 5 iulie 2023
© M.Pleșu
© M.Pleșu

ORICUM O DAI, SĂ FII O METAFORĂ ELEGANTĂ NU-I DE GLUMĂ (E BINE DE ȘTIUT CĂ SÎNT MEREU SALVATORI CU O MIE DE VOCI ÎNTR-UN INCUBATOR, ASTFEL ÎNCÎT TOATĂ LUMEA SĂ TRĂIASCĂ VREO ȘASE KILOGRAME)

 Michael Schumacher, pilotul german de Formula 1, a suferit în iarna anului 2013 un accident de schi aproape fatal. Pilotul de curse Douglas Costa, în vîrstă de 42 de ani, și partenera sa, Mariana Giordano, în vîrstă de 36 de ani, au murit luna aceasta la patru ore distanță unul de celălalt, uciși de o mușcătură de căpușă. Oricum o dai, să fii pilot de curse e o meserie periculoasă. (M. P.)

 „Creștinismul este o metaforă pentru suferință, singurătate, îndoială de sine și pierdere. Totul ascuns sub vălul dragostei” – regizorul Paul Schrader. (M. C.)

 De curînd, în cartier s-a mai deschis o frizerie (sau Barber Shop, cum i se spune în româna actuală). Are o firmă elegantă pe care scrie „Pieptănescu by Valentin. Since 2023“. Simt cum se apropie ziua cînd strada pe care stau, Drumul Găzarului, va deveni Gasman Road. (D. S.)

 Săptămîna trecută, agențiile de știri au anunțat că la rafinăria Petromidia a avut loc un „incendiu violent“ la instalația de „hidrocracare blîndă“. Cînd blîndețea e supusă violenței nu-i de glumă. Pentru stingere au intervenit roboți. (A. M.)

 O femeie, în vîrstă de 30 de ani, din Boston a fost arestată după ce a reușit să fie admisă la cursurile a trei licee la care s-a înscris sub o identitate falsă. Lunile trecute, o altă tînără, în vîrstă de 28 de ani, s-a înscris la un liceu din Louisiana sub identitatea unei adolescente de 17 ani. Pesemne că uneori e chiar fezabil ca prezentul să fie tot un fel de trecut; și chiar dacă mașina timpului e avariată, e bine de știut că sînt mereu alternative, ambiția și perseverența rezolvă totul. (I. M.)

 Finalul tragic al submersibilului care vizita epava Titanicului nu putea să nu stîrnească conspiraționismul. Aud că, pe TikTok, a trecut de 15 milioane de vizualizări un filmuleț cu un tip care comentează povestea așa: Titanicul nu s-a scufundat niciodată, se vede clar (pe bune!) că epava nu e a Titanicului, ci a altei nave identice (un fel de dublură) și că totul a fost pus la cale în 1912 pentru o uriașă fraudă în asigurări. Ei bine, submersibilul care a explodat strîngea dovezi în acest sens și a fost „eliminat” ca să rămînă în picioare conspirația. Tipul încheie filmulețul întrebînd: „Și dacă tot ce ni se spune, cu salvatori, căutări, scufundări, explozie, nu e adevărat și e altceva în spate...?”. Ce-mi plac oamenii de genul acesta, în ce lume fabuloasă trăiesc! (S. V.)

 Romi Varga e un escroc care a devenit celebru după ce a înșelat mai mulți oameni imitînd vocile unor persoane cunoscute. Citea revista Forbes, inventa cauze sociale și cerea sponsorizări de la persoane despre al căror succes financiar citea în paginile revistei. De curînd a pretins că este Rodica Stănoiu, fostul ministru al Justiției. Dar asta nu e tot, „omul cu o mie de voci” și-a schimbat și numele: din Romi Varga în Romi Vartanian. (A. M. S.)

 La o grădină zoologică din Costa Rica a fost semnalat primul caz de crocodil care s-a reprodus... singur. Fenomenul, numit „naștere virgină”, a mai fost întîlnit la anumite specii de pești, reptile și chiar păsări, dar niciodată la crocodili. Femela cu pricina, în vîrstă de 18 ani, dintre care ultimii 16 petrecuți singură, în captivitate, a depus, la începutul lui 2018, nu mai puțin de 14 ouă. Unul dintre ele conținea un fetus perfect format, identic cu mama în proporție de 99,9%, ceea ce confirmă absența tatălui. A fost preluat sub observație într-un incubator, dar puiul de crocodil s-a dovedit a fi fără viață, în cele din urmă. Specialiștii sînt de părere că „nașterea virgină” este o abilitate ce ar putea fi moștenită de la strămoșii dinozauri. Un întreg studiu despre acest fenomen, cu referire concretă la crocodilul din Costa Rica, a apărut recent în Royal Society Journal – Biology Letters. (A. A. D.)

 „Nu există viață fără vărsare de sînge. Cred că ideea că speciile pot fi în vreun fel îmbunătățite (improved), astfel încît toată lumea să trăiască în armonie, este cu adevărat o idee periculoasă” – prozatorul american Cormack McCarthy (1933-2023). (M. C.)

 Că românul s-a născut poet, se știe. Am mai adăuga și iubitor de șaorma. Probabil așa au gîndit autoritățile din Ploiești care, la împlinirea a 520 de ani de atestare documentară a orașului, au ales să ofere cetățenilor exact 520 de porții dintr-o șaorma gigantică. Dacă vă întrebați ce s-a pus la bătaie pentru a garnisi cei 125 de metri de șaorma, vă spunem noi: 100 de kilograme de carne, 50 de kilograme de varză, 50 de kilograme de cartofi, 50 de kilograme de ceapă, 50 de kilograme de castraveţi, 50 de sosuri şi vreo șase kilograme de mirodenii. Tot ce-i place românului. (A. A. D.)

MAI LUCID, PROPRIETARUL ECHIPEI DE VEȘTI BUNE A AJUNS LA ADIO

● Polițiștii constănțeni au deschis o anchetă după ce o femeie de 48 de ani a căzut de la etajul opt al unui hotel din Mamaia și a murit, transmite News.ro. Trei cititori au comentat, în josul paginii, știrea. Empatic, „MG” scrie: „Rest in peace, suflet zbuciumat!”; mai lucid, „rcb” îi răspunde: „Pînă să se odihnească, trebuie văzut dacă nu a aruncat-o cineva”; și, în sfîrșit, „Dandra”, pe fază și cu maximă astuție: „La ce condiții și ce prețuri de Dubai sînt în Mamaia nu mă miră!”. (M. P.)

 Într-o stație de metrou, un tînăr îi povestea iritat unui prieten despre încercarea lui de a închiria o garsonieră. „Proprietarul avea tot felul de asumări. Nu voia să închirieze studenților, pentru că  vezi, Doamne  studenții fac party-uri, nu sînt safe, nu prezintă  vezi, Doamne  riabilitate!” Ascultîndu-l, mi-a venit și mie să asumez că proprietarul respectiv nu prea înțelegea, de fapt, ce-i spunea studentul. (S. G.)

 După victoria echipei de rugby Toulouse, președintele Emmanuel Macron a fost filmat bînd o bere cu jucătorii. Videoclipul a trezit indignările politicienilor de stînga, Sandrine Rousseau denunțînd gestul președintelui drept „masculinitate toxică în politică”. Oare există și sintagma „feminitate toxică în politică”? (S. G.)

 Se pare că Cornel West va fi pe lista candidaților în cursa electorală pentru președinția Statelor Unite, iar fostul președinte Donald Trump a fost arestat. Numai vești bune din minunata lume nouă. (I. M.)

● Mircea Geoană continuă să bată țara și ține discursuri de candidat la președinție. Presa, apatică, îl urmează, totuși, publicînd copy-paste știri confecționate de staff-ul lui. Mai nou, cică ar fi zis că clasa politică a ajuns la faliment, că poporul nu mai rabdă și că e cazul să terminăm odată cu rețelele de influență. Uluitor  nu-i așa că nu v-ar fi dat prin cap? Ce viziune! Ce curaj! Ce băiat deștept! Evident, ne scapă de politicienii noștri de două parale, ghici ghicitoarea mea? Chiar el, Mircea Geoană. Independent, desigur, de Dan Voiculescu, Marian Vanghelie sau Sorin Ovidiu Vântu  rețelele de influență care voiau să-l facă președinte în 2009. Tipul simte că, dacă joacă pe „independentul cu spate american” și scoate de la poporul credul maximum de impresie din funcția de secretar general adjunct al NATO, poate realiza visul familiei. Încă o dată, simte prost. (S. V.)

● Grigori Klinișov, fizician rus şi creator al primei bombe cu hidrogen în două etape a Uniunii Sovietice, s-a sinucis în apartamentul său din centrul Moscovei la vîrsta de 92 de ani. Trupul lui a fost găsit sîmbătă, 17 iunie, de fiica sa de 67 de ani, alături de un bilet de adio – scrie cotidianul de afaceri Kommersant. „RDS-37”, bomba inventată de Klinișov, a fost testată în poligonul nuclear Semipalatinsk (pe atunci, în R.S.S. Kazahă), pe 22 noiembrie 1955. În cei 68 de ani care s-au scurs de atunci, nu s-a mai ivit nici măcar o singură ocazie pentru a detona o altă bombă „RDS-37”. Nu e de mirare că inventatorul și-a pierdut răbdarea și și-a pus capăt zilelor. (M. P.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Românii sunt cei mai săraci europeni, conform Eurostat, iar la salarii suntem penultimii. Există totuși și locuri de muncă bine remunerate, dar uneori oamenii nu se prea înghesuie din cauză că nu vor să facă munci grele.
image
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.
image
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a împărtășit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.