Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1003 din 29 iunie – 5 iulie 2023
© M.Pleșu
© M.Pleșu

ORICUM O DAI, SĂ FII O METAFORĂ ELEGANTĂ NU-I DE GLUMĂ (E BINE DE ȘTIUT CĂ SÎNT MEREU SALVATORI CU O MIE DE VOCI ÎNTR-UN INCUBATOR, ASTFEL ÎNCÎT TOATĂ LUMEA SĂ TRĂIASCĂ VREO ȘASE KILOGRAME)

 Michael Schumacher, pilotul german de Formula 1, a suferit în iarna anului 2013 un accident de schi aproape fatal. Pilotul de curse Douglas Costa, în vîrstă de 42 de ani, și partenera sa, Mariana Giordano, în vîrstă de 36 de ani, au murit luna aceasta la patru ore distanță unul de celălalt, uciși de o mușcătură de căpușă. Oricum o dai, să fii pilot de curse e o meserie periculoasă. (M. P.)

 „Creștinismul este o metaforă pentru suferință, singurătate, îndoială de sine și pierdere. Totul ascuns sub vălul dragostei” – regizorul Paul Schrader. (M. C.)

 De curînd, în cartier s-a mai deschis o frizerie (sau Barber Shop, cum i se spune în româna actuală). Are o firmă elegantă pe care scrie „Pieptănescu by Valentin. Since 2023“. Simt cum se apropie ziua cînd strada pe care stau, Drumul Găzarului, va deveni Gasman Road. (D. S.)

 Săptămîna trecută, agențiile de știri au anunțat că la rafinăria Petromidia a avut loc un „incendiu violent“ la instalația de „hidrocracare blîndă“. Cînd blîndețea e supusă violenței nu-i de glumă. Pentru stingere au intervenit roboți. (A. M.)

 O femeie, în vîrstă de 30 de ani, din Boston a fost arestată după ce a reușit să fie admisă la cursurile a trei licee la care s-a înscris sub o identitate falsă. Lunile trecute, o altă tînără, în vîrstă de 28 de ani, s-a înscris la un liceu din Louisiana sub identitatea unei adolescente de 17 ani. Pesemne că uneori e chiar fezabil ca prezentul să fie tot un fel de trecut; și chiar dacă mașina timpului e avariată, e bine de știut că sînt mereu alternative, ambiția și perseverența rezolvă totul. (I. M.)

 Finalul tragic al submersibilului care vizita epava Titanicului nu putea să nu stîrnească conspiraționismul. Aud că, pe TikTok, a trecut de 15 milioane de vizualizări un filmuleț cu un tip care comentează povestea așa: Titanicul nu s-a scufundat niciodată, se vede clar (pe bune!) că epava nu e a Titanicului, ci a altei nave identice (un fel de dublură) și că totul a fost pus la cale în 1912 pentru o uriașă fraudă în asigurări. Ei bine, submersibilul care a explodat strîngea dovezi în acest sens și a fost „eliminat” ca să rămînă în picioare conspirația. Tipul încheie filmulețul întrebînd: „Și dacă tot ce ni se spune, cu salvatori, căutări, scufundări, explozie, nu e adevărat și e altceva în spate...?”. Ce-mi plac oamenii de genul acesta, în ce lume fabuloasă trăiesc! (S. V.)

 Romi Varga e un escroc care a devenit celebru după ce a înșelat mai mulți oameni imitînd vocile unor persoane cunoscute. Citea revista Forbes, inventa cauze sociale și cerea sponsorizări de la persoane despre al căror succes financiar citea în paginile revistei. De curînd a pretins că este Rodica Stănoiu, fostul ministru al Justiției. Dar asta nu e tot, „omul cu o mie de voci” și-a schimbat și numele: din Romi Varga în Romi Vartanian. (A. M. S.)

 La o grădină zoologică din Costa Rica a fost semnalat primul caz de crocodil care s-a reprodus... singur. Fenomenul, numit „naștere virgină”, a mai fost întîlnit la anumite specii de pești, reptile și chiar păsări, dar niciodată la crocodili. Femela cu pricina, în vîrstă de 18 ani, dintre care ultimii 16 petrecuți singură, în captivitate, a depus, la începutul lui 2018, nu mai puțin de 14 ouă. Unul dintre ele conținea un fetus perfect format, identic cu mama în proporție de 99,9%, ceea ce confirmă absența tatălui. A fost preluat sub observație într-un incubator, dar puiul de crocodil s-a dovedit a fi fără viață, în cele din urmă. Specialiștii sînt de părere că „nașterea virgină” este o abilitate ce ar putea fi moștenită de la strămoșii dinozauri. Un întreg studiu despre acest fenomen, cu referire concretă la crocodilul din Costa Rica, a apărut recent în Royal Society Journal – Biology Letters. (A. A. D.)

 „Nu există viață fără vărsare de sînge. Cred că ideea că speciile pot fi în vreun fel îmbunătățite (improved), astfel încît toată lumea să trăiască în armonie, este cu adevărat o idee periculoasă” – prozatorul american Cormack McCarthy (1933-2023). (M. C.)

 Că românul s-a născut poet, se știe. Am mai adăuga și iubitor de șaorma. Probabil așa au gîndit autoritățile din Ploiești care, la împlinirea a 520 de ani de atestare documentară a orașului, au ales să ofere cetățenilor exact 520 de porții dintr-o șaorma gigantică. Dacă vă întrebați ce s-a pus la bătaie pentru a garnisi cei 125 de metri de șaorma, vă spunem noi: 100 de kilograme de carne, 50 de kilograme de varză, 50 de kilograme de cartofi, 50 de kilograme de ceapă, 50 de kilograme de castraveţi, 50 de sosuri şi vreo șase kilograme de mirodenii. Tot ce-i place românului. (A. A. D.)

MAI LUCID, PROPRIETARUL ECHIPEI DE VEȘTI BUNE A AJUNS LA ADIO

● Polițiștii constănțeni au deschis o anchetă după ce o femeie de 48 de ani a căzut de la etajul opt al unui hotel din Mamaia și a murit, transmite News.ro. Trei cititori au comentat, în josul paginii, știrea. Empatic, „MG” scrie: „Rest in peace, suflet zbuciumat!”; mai lucid, „rcb” îi răspunde: „Pînă să se odihnească, trebuie văzut dacă nu a aruncat-o cineva”; și, în sfîrșit, „Dandra”, pe fază și cu maximă astuție: „La ce condiții și ce prețuri de Dubai sînt în Mamaia nu mă miră!”. (M. P.)

 Într-o stație de metrou, un tînăr îi povestea iritat unui prieten despre încercarea lui de a închiria o garsonieră. „Proprietarul avea tot felul de asumări. Nu voia să închirieze studenților, pentru că  vezi, Doamne  studenții fac party-uri, nu sînt safe, nu prezintă  vezi, Doamne  riabilitate!” Ascultîndu-l, mi-a venit și mie să asumez că proprietarul respectiv nu prea înțelegea, de fapt, ce-i spunea studentul. (S. G.)

 După victoria echipei de rugby Toulouse, președintele Emmanuel Macron a fost filmat bînd o bere cu jucătorii. Videoclipul a trezit indignările politicienilor de stînga, Sandrine Rousseau denunțînd gestul președintelui drept „masculinitate toxică în politică”. Oare există și sintagma „feminitate toxică în politică”? (S. G.)

 Se pare că Cornel West va fi pe lista candidaților în cursa electorală pentru președinția Statelor Unite, iar fostul președinte Donald Trump a fost arestat. Numai vești bune din minunata lume nouă. (I. M.)

● Mircea Geoană continuă să bată țara și ține discursuri de candidat la președinție. Presa, apatică, îl urmează, totuși, publicînd copy-paste știri confecționate de staff-ul lui. Mai nou, cică ar fi zis că clasa politică a ajuns la faliment, că poporul nu mai rabdă și că e cazul să terminăm odată cu rețelele de influență. Uluitor  nu-i așa că nu v-ar fi dat prin cap? Ce viziune! Ce curaj! Ce băiat deștept! Evident, ne scapă de politicienii noștri de două parale, ghici ghicitoarea mea? Chiar el, Mircea Geoană. Independent, desigur, de Dan Voiculescu, Marian Vanghelie sau Sorin Ovidiu Vântu  rețelele de influență care voiau să-l facă președinte în 2009. Tipul simte că, dacă joacă pe „independentul cu spate american” și scoate de la poporul credul maximum de impresie din funcția de secretar general adjunct al NATO, poate realiza visul familiei. Încă o dată, simte prost. (S. V.)

● Grigori Klinișov, fizician rus şi creator al primei bombe cu hidrogen în două etape a Uniunii Sovietice, s-a sinucis în apartamentul său din centrul Moscovei la vîrsta de 92 de ani. Trupul lui a fost găsit sîmbătă, 17 iunie, de fiica sa de 67 de ani, alături de un bilet de adio – scrie cotidianul de afaceri Kommersant. „RDS-37”, bomba inventată de Klinișov, a fost testată în poligonul nuclear Semipalatinsk (pe atunci, în R.S.S. Kazahă), pe 22 noiembrie 1955. În cei 68 de ani care s-au scurs de atunci, nu s-a mai ivit nici măcar o singură ocazie pentru a detona o altă bombă „RDS-37”. Nu e de mirare că inventatorul și-a pierdut răbdarea și și-a pus capăt zilelor. (M. P.)

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.