Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1001 din 15 iunie – 21 iunie 2023
© A.Vrana
© A.Vrana

IATĂ, PARTENERUL UNEI FERESTRE, ÎNSOȚIT DE O DOAMNĂ MOV, A DUS LA EPUIZAREA REZERVEI GLOBALE DE IUBIRE FĂRĂ NUANȚE DE ROZ

 39 de menhire cu o vechime de șapte mii de ani, aflate pe lista patrimoniului mondial UNESCO, au fost distruse la Carnac, în Bretania (nord-vestul Franței), pentru ca pe locul unde erau amplasate să se înalțe un magazin din rețeaua Mr. Bricolage. Iată un mod sinistru de a îmbina utilul cu trecutul. (D. S.)

 „Cînd vorbesc cu el, de multe ori îmi spune lucruri foarte interesante și mă inspiră să-i împărtășesc gîndurile mele. Mă simt văzută și mă simt specială” – o femeie din China, într-un reportaj din The New York Times, confesîndu-se despre relația pe care o are cu partenerul ei AI. După anii pandemiei, Guvernul chinez a încercat să stimuleze numărul de căsătorii printre tineri sponsorizînd aplicații de întîlniri. Se pare însă că, în loc să-și caute un partener uman – în China, dar și oriunde în lume –, oamenii singuri găsesc mai de folos și mai plăcut să-și petreacă serile conversîndu-se cu entități AI. O astfel de entitate, numită Replika, are deja milioane de utilizatori. (M. C.)

 Săptămîna trecută, trei timișoreni au încercat să se sinucidă. Un bărbat s-a aruncat de pe un pod, dar a supraviețuit căzînd pe o mașină, o femeie s-a aruncat de la etajul 10 al unui bloc, dar a nimerit pe acoperișul de la intrare, care a atenuat șocul, iar o a treia persoană, care amenința că se sinucide aruncîndu-se de pe pervazul unei ferestre aflate la etajul 7 al unei clădiri, a fost imobilizată de un negociator și de un pompier coborîți în rapel de deasupra. Poeții se pot gîndi că vreun înger păzitor al vieții a zburat săptămîna trecută prin Timișoara. Jurnaliștii de tabloid se întreabă dacă șoferul peste a cărui mașină a căzut un om avea CASCO. (A. M.)

 Zilele trecute, un domn chiar foarte bine, pe la vreo 50 de ani, mergea în fața mea însoțit de o doamnă ceva mai tînără. El se oprește brusc la un moment dat, rupe o creangă dintr-un copac, o introduce sub cămașă și începe să se scarpine cu ea la spate. Pot spune că a fost o scenă traumatizantă. M-a paralizat. (I. M.)

 Într-o dimineață, pe geamul larg deschis, mi-a intrat în casă un soi de ghemotoc mov, care m-a dus în doar cîteva secunde de la agonie la extaz. În primă instanță, nervii mi s-au încordat brusc, născînd imediat singurul gînd posibil al unui locatar de bloc: iar aruncă vecinii cu tot felul de gunoaie pe geam. Apropiindu-mă, am încremenit într-un soi de contemplare: ghemotocul era o floare de Bougainvillea. (S. G.)

 Decorul pentru viitorul film Barbie al Gretei Gerwig a necesitat atît de multă vopsea roz în timpul construcției, încît a dus la epuizarea rezervei globale a unei întregi companii, relatează The GuardianBarbieland este aproape în întregime roz fluorescent, de la versiunile în mărime naturală ale faimoasei „Case de vis” a păpușii pînă la drumuri și stîlpi de iluminat. „Lumea a rămas fără roz”, a declarat Sarah Greenwood, cea care a conceput decorurile. Acum măcar știm de ce, pentru o vreme măcar, la vie en rose nu mai există. (A. M. S.)

 O femeie din Tennessee a fost arestată după ce a căutat pe o platformă online intitulată „Online Killers Market” un asasin. Misiunea criminalului era să ucidă soția bărbatului pe care l-a întîlnit prin intermediul unei aplicații de dating. Ce e și mai îngrijorător e că cei doi n-au fost nici măcar amanți, ci doar colegi la sport. Fanteziile amoroase ale oamenilor sînt fără limite și cred că asta e ceea ce se cheamă iubire viscerală (I. M.)

 Era doar o problemă de timp să ajungă și la noi, din Japonia, căpșunile albe. Produse de lux, acestea se obțin foarte greu, nefiind deloc expuse la lumină în perioada de creștere. Doar 10% din soiurile de acest fel sînt complet albe, fără nuanțe de roz sau pete roșii. Producătorul de căpșuni din Timiș care le-a importat spune că sînt extrem de dulci, cu un gust aromat care seamănă cu cel al ananasului. Prețul în lumea largă este și el pe măsura răsfățului: 10 dolari un singur fruct. La noi, nici nu îndrăznim să ne gîndim cît vor costa. (A. A. D.)

ACEST LUCRU SE DATOREAZĂ FAPTULUI CĂ UN TÎNĂR (88 DE ANI) A ÎNCERCAT SĂ FUGĂ CÎND A VĂZUT MINTEA DESCHISĂ 

● Oamenii de știință au analizat 10.528 de pacienți internați în spitale din insula Irlanda cu un atac de cord grav, pe o perioadă de cinci ani. Au constatat că rata a fost cu 13% mai mare în zilele de luni, potrivit The Times. Ei consideră că acest lucru se datorează faptului că ciclul natural de somn-veghe al organismului – sau ritmul circadian – este perturbat în week-end, deoarece oamenii stau treji pînă tîrziu sau se răsfață cu o noapte de odihnă. Prin urmare, atunci cînd ei se întorc la obișnuita lor alarmă de luni dimineața devreme, se înregistrează niveluri mai ridicate de inflamații și hormoni de stres care pot declanșa atacuri de cord. Despre vacanțele mai lungi, unde se face punte cu week-end-ul, nu cred că există încă studii. (A. M. S.)

 O scurtă, teribilă filmare, postată pe Twitter, a făcut înconjurul lumii: înregistrat de pe terasa unui bar din Hurghada (Egipt), filmulețul ne arată cum un tînăr rus, care înoată nu departe de malul Mării Roșii, e atacat mortal de un rechin; totul se petrece pe fondul sonor al melodiei  Stand by Me (Ben E. King) și al strigătului „Oh, mein Gott!”, repetat pe un ton tot mai strident de femeia care filmează. Pe ruși se pare că nu-i mai îndură pămîntul, dar nici apele. (M. P.)

 Nana Mouskouri are 88 de ani și a anunțat că va vinde 400 de obiecte legate de cariera ei (mai ales rochii) în folosul unei fundații patronate de Brigitte Macron, soția președintelui Franței, într-o licitație pentru care va urca din nou pe scenă. Nu mai știam nimic de ea, așa că un interviu apărut recent în Le Figaro mi-a adus cîteva noutăți. Mouskouri a trecut prin probleme de sănătate foarte serioase: în 2015 – cancer de pancreas, în 2019 – peritonită, în 2021 – COVID (formă gravă care a necesitat spitalizare), dar acum e bine. Își amintește de prietenii ei dispăruți (Harry Belafonte, Aznavour, Leonard Cohen) sau încă în viață (Julio Iglesias, Bob Dylan, Alain Delon). Își amintește și de unica ei întîlnire cu Elvis Presley, pe care îl idolatriza. Numai cuceritori. Dar Mouskouri zice: „Pentru că sînt mioapă și nu foarte drăguță n-am avut aventuri”, ceea ce a împins-o să se dedice prieteniilor și muzicii, făcînd-o să fie „mai complexă”. Nu complexată! A avut și un mandat de europarlamentar (1994-1998) din care își amintește cu mîndrie cum s-a opus ca limba engleză să domine Europa. În fine... Je chante avec toi Liberté. (S. V.)

 Un interlop din Buzău, cu palat și multe guri de hrănit, dar și mare amator de ospețe, a fost prins în luna mai la furat găini din cotețele oamenilor într-un tandem bizar: cu soția și amanta. A încercat să fugă cînd a văzut autospeciala poliției, dar n-a scăpat de percheziție. La controlul mașinii, au fost descoperite 30 de păsări, o parte dintre ele împărțind bancheta din spate cu amanta, și un ied. Făptașul a declarat că toate au fost luate pentru consumul propriu. A fost reținut, împreună cu partenerele sale de viață, pentru 24 de ore și acuzați toți trei de furt calificat. (A. A. D.)

 Într-un magazin de jucării, o mamă și-a sfătuit copilul, un băiețel de vreo cinci ani: „Ar trebui să-ți menții mintea deschisă”. Sper ca puștiul să o poată face, a mea s-a închis brutal la ferocele calc lingvistic din limba engleză. (S. G.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.