Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1001 din 15 iunie – 21 iunie 2023
© A.Vrana
© A.Vrana

IATĂ, PARTENERUL UNEI FERESTRE, ÎNSOȚIT DE O DOAMNĂ MOV, A DUS LA EPUIZAREA REZERVEI GLOBALE DE IUBIRE FĂRĂ NUANȚE DE ROZ

 39 de menhire cu o vechime de șapte mii de ani, aflate pe lista patrimoniului mondial UNESCO, au fost distruse la Carnac, în Bretania (nord-vestul Franței), pentru ca pe locul unde erau amplasate să se înalțe un magazin din rețeaua Mr. Bricolage. Iată un mod sinistru de a îmbina utilul cu trecutul. (D. S.)

 „Cînd vorbesc cu el, de multe ori îmi spune lucruri foarte interesante și mă inspiră să-i împărtășesc gîndurile mele. Mă simt văzută și mă simt specială” – o femeie din China, într-un reportaj din The New York Times, confesîndu-se despre relația pe care o are cu partenerul ei AI. După anii pandemiei, Guvernul chinez a încercat să stimuleze numărul de căsătorii printre tineri sponsorizînd aplicații de întîlniri. Se pare însă că, în loc să-și caute un partener uman – în China, dar și oriunde în lume –, oamenii singuri găsesc mai de folos și mai plăcut să-și petreacă serile conversîndu-se cu entități AI. O astfel de entitate, numită Replika, are deja milioane de utilizatori. (M. C.)

 Săptămîna trecută, trei timișoreni au încercat să se sinucidă. Un bărbat s-a aruncat de pe un pod, dar a supraviețuit căzînd pe o mașină, o femeie s-a aruncat de la etajul 10 al unui bloc, dar a nimerit pe acoperișul de la intrare, care a atenuat șocul, iar o a treia persoană, care amenința că se sinucide aruncîndu-se de pe pervazul unei ferestre aflate la etajul 7 al unei clădiri, a fost imobilizată de un negociator și de un pompier coborîți în rapel de deasupra. Poeții se pot gîndi că vreun înger păzitor al vieții a zburat săptămîna trecută prin Timișoara. Jurnaliștii de tabloid se întreabă dacă șoferul peste a cărui mașină a căzut un om avea CASCO. (A. M.)

 Zilele trecute, un domn chiar foarte bine, pe la vreo 50 de ani, mergea în fața mea însoțit de o doamnă ceva mai tînără. El se oprește brusc la un moment dat, rupe o creangă dintr-un copac, o introduce sub cămașă și începe să se scarpine cu ea la spate. Pot spune că a fost o scenă traumatizantă. M-a paralizat. (I. M.)

 Într-o dimineață, pe geamul larg deschis, mi-a intrat în casă un soi de ghemotoc mov, care m-a dus în doar cîteva secunde de la agonie la extaz. În primă instanță, nervii mi s-au încordat brusc, născînd imediat singurul gînd posibil al unui locatar de bloc: iar aruncă vecinii cu tot felul de gunoaie pe geam. Apropiindu-mă, am încremenit într-un soi de contemplare: ghemotocul era o floare de Bougainvillea. (S. G.)

 Decorul pentru viitorul film Barbie al Gretei Gerwig a necesitat atît de multă vopsea roz în timpul construcției, încît a dus la epuizarea rezervei globale a unei întregi companii, relatează The GuardianBarbieland este aproape în întregime roz fluorescent, de la versiunile în mărime naturală ale faimoasei „Case de vis” a păpușii pînă la drumuri și stîlpi de iluminat. „Lumea a rămas fără roz”, a declarat Sarah Greenwood, cea care a conceput decorurile. Acum măcar știm de ce, pentru o vreme măcar, la vie en rose nu mai există. (A. M. S.)

 O femeie din Tennessee a fost arestată după ce a căutat pe o platformă online intitulată „Online Killers Market” un asasin. Misiunea criminalului era să ucidă soția bărbatului pe care l-a întîlnit prin intermediul unei aplicații de dating. Ce e și mai îngrijorător e că cei doi n-au fost nici măcar amanți, ci doar colegi la sport. Fanteziile amoroase ale oamenilor sînt fără limite și cred că asta e ceea ce se cheamă iubire viscerală (I. M.)

 Era doar o problemă de timp să ajungă și la noi, din Japonia, căpșunile albe. Produse de lux, acestea se obțin foarte greu, nefiind deloc expuse la lumină în perioada de creștere. Doar 10% din soiurile de acest fel sînt complet albe, fără nuanțe de roz sau pete roșii. Producătorul de căpșuni din Timiș care le-a importat spune că sînt extrem de dulci, cu un gust aromat care seamănă cu cel al ananasului. Prețul în lumea largă este și el pe măsura răsfățului: 10 dolari un singur fruct. La noi, nici nu îndrăznim să ne gîndim cît vor costa. (A. A. D.)

ACEST LUCRU SE DATOREAZĂ FAPTULUI CĂ UN TÎNĂR (88 DE ANI) A ÎNCERCAT SĂ FUGĂ CÎND A VĂZUT MINTEA DESCHISĂ 

● Oamenii de știință au analizat 10.528 de pacienți internați în spitale din insula Irlanda cu un atac de cord grav, pe o perioadă de cinci ani. Au constatat că rata a fost cu 13% mai mare în zilele de luni, potrivit The Times. Ei consideră că acest lucru se datorează faptului că ciclul natural de somn-veghe al organismului – sau ritmul circadian – este perturbat în week-end, deoarece oamenii stau treji pînă tîrziu sau se răsfață cu o noapte de odihnă. Prin urmare, atunci cînd ei se întorc la obișnuita lor alarmă de luni dimineața devreme, se înregistrează niveluri mai ridicate de inflamații și hormoni de stres care pot declanșa atacuri de cord. Despre vacanțele mai lungi, unde se face punte cu week-end-ul, nu cred că există încă studii. (A. M. S.)

 O scurtă, teribilă filmare, postată pe Twitter, a făcut înconjurul lumii: înregistrat de pe terasa unui bar din Hurghada (Egipt), filmulețul ne arată cum un tînăr rus, care înoată nu departe de malul Mării Roșii, e atacat mortal de un rechin; totul se petrece pe fondul sonor al melodiei  Stand by Me (Ben E. King) și al strigătului „Oh, mein Gott!”, repetat pe un ton tot mai strident de femeia care filmează. Pe ruși se pare că nu-i mai îndură pămîntul, dar nici apele. (M. P.)

 Nana Mouskouri are 88 de ani și a anunțat că va vinde 400 de obiecte legate de cariera ei (mai ales rochii) în folosul unei fundații patronate de Brigitte Macron, soția președintelui Franței, într-o licitație pentru care va urca din nou pe scenă. Nu mai știam nimic de ea, așa că un interviu apărut recent în Le Figaro mi-a adus cîteva noutăți. Mouskouri a trecut prin probleme de sănătate foarte serioase: în 2015 – cancer de pancreas, în 2019 – peritonită, în 2021 – COVID (formă gravă care a necesitat spitalizare), dar acum e bine. Își amintește de prietenii ei dispăruți (Harry Belafonte, Aznavour, Leonard Cohen) sau încă în viață (Julio Iglesias, Bob Dylan, Alain Delon). Își amintește și de unica ei întîlnire cu Elvis Presley, pe care îl idolatriza. Numai cuceritori. Dar Mouskouri zice: „Pentru că sînt mioapă și nu foarte drăguță n-am avut aventuri”, ceea ce a împins-o să se dedice prieteniilor și muzicii, făcînd-o să fie „mai complexă”. Nu complexată! A avut și un mandat de europarlamentar (1994-1998) din care își amintește cu mîndrie cum s-a opus ca limba engleză să domine Europa. În fine... Je chante avec toi Liberté. (S. V.)

 Un interlop din Buzău, cu palat și multe guri de hrănit, dar și mare amator de ospețe, a fost prins în luna mai la furat găini din cotețele oamenilor într-un tandem bizar: cu soția și amanta. A încercat să fugă cînd a văzut autospeciala poliției, dar n-a scăpat de percheziție. La controlul mașinii, au fost descoperite 30 de păsări, o parte dintre ele împărțind bancheta din spate cu amanta, și un ied. Făptașul a declarat că toate au fost luate pentru consumul propriu. A fost reținut, împreună cu partenerele sale de viață, pentru 24 de ore și acuzați toți trei de furt calificat. (A. A. D.)

 Într-un magazin de jucării, o mamă și-a sfătuit copilul, un băiețel de vreo cinci ani: „Ar trebui să-ți menții mintea deschisă”. Sper ca puștiul să o poată face, a mea s-a închis brutal la ferocele calc lingvistic din limba engleză. (S. G.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.