Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 998 din 25 mai – 31 mai 2023
© I.Moroșan
© I.Moroșan

ÎNTRE MOMENTELE ALBASTRE, PĂRINȚII CRIZEI AU TRECUT PRIN STĂRI DE „ÎNGRIJORARE“ ÎNCĂLZITĂ, DAR CARE A RĂMAS ÎN FAMILIE

 Ce mai cumpără oamenii. Întreprinderea de turism spațial vinde rezervări pentru viitoarele călătorii într-o capsulă presurizată, denumită Celeste, atașată la un balon stratosferic. Această capsulă va urca la o altitudine de 25 de kilometri. Între momentele în care vor admira priveliștile, călătorii vor și mînca. Rezervările se vînd la prețul de 10.000 de euro și le oferă cumpărătorilor șansa de a obține un loc în momentul în care biletele vor fi puse în vînzare. În total, o călătorie va costa 120.000 de euro. Locurile de la bordul primelor zboruri de la sfîrșitul anului 2024 pînă la mijlocul anului 2025 au fost deja ocupate, iar acum se vînd rezervări pentru sfîrșitul anului 2025. (A. M. S.)

 Dacă obișnuiți să le dați telefonul mobil copiilor să se joace, ar fi bine să aveți și suficienți bani în cont. O fetiță de doar 5 ani din Massachusetts a cheltuit 4.000 de dolari apăsînd rapid pe niște butoane, în timp ce călătorea cu mașina condusă de mama ei. Au fost comandate: cinci motociclete roz, cinci motociclete albastre și un Jeep, toate pentru copii, cît și zece perechi de cizme de cowboy cu mărimea mamei sale. Aceasta a aflat despre toată aventura cînd a primit notificarea trimiterii coletelor. Din fericire, a reușit să anuleze unele comenzi, iar pentru altele firmele au înțeles situația și i-au returnat banii. Se pare că fetița nu se afla la prima tranzacție de acest fel. La Crăciunul trecut, mama ei s-a trezit cu un set de rujuri pe care nu le comandase. (A. A. D.

 Anunțul grevei profesorilor la jurnalele TV i-a ambiționat pe prezentatorii de știri să-și demonstreze abilitățile de a vinde o știre și de a capta atenția publicului. Potrivit acestora, dacă părinții au trecut prin stări de „îngrijorare” și „neliniște”, elevii au fost de-a dreptul „îngroziți”. Mă gîndesc cu groază la teribilele traume pe care elevii le vor parcurge în înfiorătoarele zilele libere de primăvară. (S. G.)

 În contextul crizei energetice, un inginer din Minnesota a inventat prima motocicletă care funcționează cu bere. Motorul inventat de american încălzește berea la 300 de grade și astfel poate furniza suficientă energie pentru ca vehiculul să funcționeze în parametri optimi. Se pare că berea nu doar că răcește bărbatul, dar, puțin încălzită, poate să răspundă onorabil în fața dezastrului ecologic. (I. M.)

 La ultima întrunire NATO, Lloyd Austin – secretarul Apărării din Statele Unite – a găsit cel mai simplu răspuns la un neadevăr repetat și binecunoscut, lansat de Rusia. El a spus că „războiul lui Putin nu este rezultatul extinderii NATO, ci cauza extinderii NATO”. Declarația amintește de o alta, tot aparent banală, dar care a rămas întipărită în mintea multora, exprimată în urmă cu un an, chiar la Moscova, de către secretarul general al ONU António Guterres: „Există un aspect care este foarte clar și evident, pe care nu-l poate schimba nici un argument. Nu există trupe ucrainene pe teritoriul Federației Ruse, dar există trupe ruse pe teritoriul Ucrainei”. Asemenea formule sînt pe cît de clare, pe atît de rare. (A. M.)

 Sînt la Sibiu, mă așez să mănînc de prînz. Sună telefonul, chelnerul răspunde. Începe o conversație suprarealistă și politicoasă: „Nu, nu ne ocupăm cu vrăjile“. Rămîn cu lingura de ciorbă în aer. „Aici e restaurant. Nu știu ce probleme aveți dumneavoastră în familie, dar să știți că noi livrăm doar mîncare, nu alte servicii.” (A. M. S.)

FĂRĂ SĂ AIBĂ NICI UN CONTACT CU EXTERIORUL VIZIBIL, O MINTE PROFUNDĂ AR FI DECLARAT CĂ EA NU POATE FI O FALSĂ CERTITUDINE

 Recent s-a încheiat cu bine – slavă Domnului! – unul dintre cele mai bizare experimente care testează limitele umane. Beatriz Flamini, o montaniardă în vîrstă de 50 de ani din Spania, a stat într-o peșteră 500 de zile (da, ați citit bine, un an jumate!) fără să aibă nici un contact cu exteriorul sau cu vreun alt om. A petrecut timpul citind la lumină artificială, exersînd și croșetînd. Mîncarea și apa îi erau aduse la un anumit punct de întîlnire și lăsate acolo – echipa de susținere, care o asista de afară și cu care putea comunica printr-un ruter special, dar pe care îl activa doar în cazuri extreme, nu s-a întîlnit cu ea deloc pe parcursul acestui interval. A existat o singură întrerupere, de o săptămînă, cînd femeia a avut o urgență a cărei natură nu a fost dezvăluită și a părăsit recluziunea, pentru a reveni după ce lucrurile s-au rezolvat. Bineînțeles, experiența ei a fost filmată chiar de ea și așteptăm un documentar. Practic, din 21 noiembrie 2021 pînă în aprilie 2023, ea nu a știut nimic din ce s-a întîmplat în lume sau în familia ei. Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu. (S. V.)

 LiveScience.com vine cu cîteva vechi și noi lămuriri despre găurile negre: numite și „solitoni topologici”, „aceste încîlcituri teoretice în ţesătura spaţiu-timpului ar putea bîntui universul”; „găurile negre se formează din stele masive care colapsează sub propria greutate, devenind un punct infinit de mic, sau «singularitate», în jurul căruia se află o limită invizibilă numită «orizont al evenimentelor»; nimic din ceea ce trece de această limită nu mai poate ieşi, nici chiar lumina”… O dovadă în plus că universul e locul în care fizica, metafizica și poezia se întîlnesc în modul cel mai firesc – și locul în care cel mai covîrșitor mister e deopotrivă clar vizibil și cu desăvîrșire ininteligibil. (M. P.)

 Aflăm că un primar din București s-a apucat de un proiect ambițios în urma căruia cetățenii se vor putea bucura de sute de palmieri rezistenți la ger care vor fi plantați în centrul orașului. Nu pot decît să felicit inițiativa, căci o minte profundă știe că adevărata căldură se află în priveliști, priviri, chiparoși; restul sînt fleacuri. (I. M.)

 O tînără a fost oprită să intre în sediul Parlamentului după ce a fost prinsă cu o ţigară cu marijuana. Dusă la secția de Poliție, aceasta ar fi declarat că ea nu fumează, că țigara e a unei prietene și că doar i-o păstra. Dacă justificările îi vor fi acceptate, o voi înfrunta și eu pe mama, care în liceu nu mă credea că nu fumez și că doar păstrez pachetele de țigări pentru colega mea de bancă. (S. G.)

 Iubitorii de animale de companie le consideră de mult timp adevărați membri ai familiei, dar acum vine și legea în sprijinul lor. Într-un proces de partaj între doi soți fără urmași, s-a dovedit în instanță că animalul de companie, mai exact cîinele, nu poate fi tratat ca un bun mobil și trebuie încredințat asemeni unui copil, decizîndu-se tipul de custodie și programul de vizitare și de îngrijire. Cei doi avocați din Oradea implicați în proces au stabilit astfel o premieră juridică de-a dreptul europeană. Deși foștii soți erau ambii extrem de atașați de cățel, acesta a revenit, pînă la urmă, doamnei. (A. A. D.)

 În 2021, o femeie pe nume Derlyn Roberts s-a prezentat la sediul Poliției din Tampa, Florida, și s-a oferit să facă interpretarea prin limbajul semnelor în cadrul unei conferințe de presă filmate. Cîteva zile mai tîrziu, femeia a fost arestată sub acuzația de a fi o falsă interpretă, limbajul mîinilor ei neputînd fi înțeles de nimeni. (M. C.)

 Sărim pîrleazul la vecini, în Republica Moldova, pentru a colecta și de acolo niște nume de firme: Verde Mondial SA, Abilitate-Agro SRL, Agro-Cirip SRL, Diferit Lux SRL, Planeta Zoo K9 SRL, Aliment Ulei SRL, AKM Veteran SRL, Stalagmita SRL, Distins-Imobil SRL, Amintire-Căpița SRL, Defensiva SRL, Bel Tractor SRL, Alianța-Vin SRL, Soclu SRL, Rîul Vechi SRL, Sonet-Computer SRL, Informator SRL, PliCtoCoCus SRL, Adaos SRL, Dar-Raiu SRL, Certitudine SRL, Trei Tigri SRL, Atracție SRL, Spectru-Lex SRL, Confluența SRL, Toast De Lux SRL, Metru Pătrat SRL, Agrobiobrichet SRL, Clipa Minunății SRL, Adecvat SRL, Patriot Studio SRL, Vite-Jesc SRL, Ataraxia SRL, Ochișorii Catincuței SRL. (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.