Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 996 din 11 mai – 17 mai 2023
© M. Pleșu
© M. Pleșu

SE PARE CĂ OAMENII HRĂNIȚI CU INFORMAȚIE PRINTR-O PÎLNIE SPERĂ SĂ ÎNFRUNTE O CRIZĂ DEMOGRAFICĂ DECLARÎND CĂ VIAȚA DIN UNIVERS S-A ÎMBOGĂȚIT ALTFEL

 Joaca de-a v-ați ascunselea la beție a unui cuplu din Florida s-a sfîrșit tragic. Bărbatul a intrat într-o valiză, unde a fost închis și uitat pînă a doua zi, cînd a fost găsit mort. Se pare că femeia a ignorat strigătele de ajutor ale partenerului, spunînd că la fel de sufocată se simte și ea cînd e înșelată și chiar filmînd cu telefonul întreaga tragedie. Făptașa s-a predat singură la poliție a doua zi și s-a dovedit că nu se afla la prima tentativă de acest fel: cu doi ani în urmă, fusese arestată pentru că a încercat să își stranguleze același partener cu un cablu. (A. A. D.)

 Dacă pînă acum nevoia obsesivă de a face selfie-uri era văzută ca o dereglare psihică, primind chiar și o denumire – selfita (selfitis) –, potrivit unui nou studiu al Universității din Ohio, oamenii care se pozează nu denotă narcisism, ci folosesc imaginile pentru a-și aminti evenimente care au o semnificație emoțională profundă pentru ei. „Chiar și pe rețelele sociale, se pare că oamenii postează selfie-uri ca să le privească mai apoi și să surprindă experiența sau sensul evenimentului din mijlocul căruia s-au pozat” – a declarat unul dintre cercetători, ceea ce m-a făcut să mă gîndesc la selfie-urile făcute după o vizită la coafor. Un eveniment care, într-adevăr, merită imortalizat, pentru a-i înțelege sensul. (S. G.)

 Jaron Lanier, unul dintre acei așa-numiți guru ai tehnologiei care au creat social media de azi, într-un interviu din The Guardian despre viitorul care ne așteaptă, ca oameni, într-o lume în care Inteligența Artificială va juca un rol tot mai decisiv: „Pericolul nu e că AI va prelua controlul și ne va distruge, pericolul este că vom folosi tehnologia pentru a ne face unii pe alții neinteligibili sau că ne vom sminti (become insane), în sensul că nu vom mai acționa cu suficientă înțelegere, pricepere și interes pentru propria supraviețuire și vom muri, de fapt, cu mințile rătăcite... Algoritmii AI ne-au făcut leneși și lipsiți de curiozitate: înainte eram puși în fața unor alegeri numeroase, acum sîntem hrăniți cu informație printr-o pîlnie controlată de altcineva. Spre exemplu, noțiunea de a avea o singură enciclopedie [Wikipedia] este ciudată. Unii dintre noi își amintesc că Enciclopedia Britanică și Enciclopedia Americană ofereau perspective diferite [asupra lucrurilor și evenimentelor]… Un alt pericol vine din faptul că AI poate fi folosită pentru a fabrica știri false mult mai ieftin, mult mai repede și la o scară mult mai mare. Combinația este destinată extincției”. (M. C.)

 Bibliotecarul Avram Iancu şi-a propus să parcurgă înot Marea Galileii, unde înscrisurile biblice susţin că Iisus Hristos a umblat pe apă. Sportivul din Petroşani speră să înfrunte vînturile de aici și să reușească să înoate în aceste ape. (A. M. S.)

 Deși România se confruntă cu o criză demografică îngrijorătoare care a împins la implementarea unor măsuri de subvenționare a tratamentelor de fertilizare, rentierii și agenții imobiliari sînt de cu totul altă părere. Așa se face că, zilele trecute, conversația cu un agent imobiliar a părut să fie ruptă dintr-un show matrimonial. După ce a primit informații cu privire la starea civilă, vicii, studii, ocupație și competențe casnice ale potențialei chiriașe, agentul întreabă cu maximă îngrijorare, înainte să programeze vizionarea: „Aveți copii?”. „Nu!” „Ce bine, sînteți exact ceea ce caută proprietarul: femeie serioasă, salariată, fără copii! Animalele de talie mică sau medie le mai agreăm, dar copiii nu! Vă rog, fără copii!” (I. M.)

 Datorită unui incident de la Muzeul Leeum din Seul, percepția asupra consumului de artă s-a schimbat, într-un mod radical: un student a mîncat o banană, parte a instalației „Comedian” a artistului italian Maurizio Cattelan (în valoare de 120.000 de dolari), declarînd că i-a fost foame. (S. G.)

 În urmă cu mulți ani, Isaac Asimov a demonstrat într-o carte, logic și cu argumente foarte serioase, că posibilitatea existenței altor civilizații în univers este extrem de mică. Pentagonul a declarat la rîndu-i, recent, că nu are vreun fel de date care să certifice existența OZN-urilor. Cu toate astea, subiectul a revenit la modă. Sigur, se poate spune că datele lui Asimov sînt depășite, că demonstrația lui nu e infailibilă, că Pentagonul minte și așa mai departe. Dar acum, aproape la orice nouă lansare spațială sau inaugurare de instrumente pentru cercetarea spațiului, se vorbește neapărat și de misiunea lor de a căuta forme de viață extraterestre. Dincolo de interesul strict științific, e de bănuit că un mare rol joacă și marketingul. Adică s-a constatat că treaba cu viața din univers și cu extratereștrii se vinde întotdeauna bine. La fel ca poveștile SF. O fi și un fel de modernizare a ideii Dumnezeului din ceruri? (A. M.)

 O femeie din Marea Britanie s-a îmbogățit furînd din magazine și întorcîndu-se la locul faptei cu produsele. Nu mînată de remușcări, ci pentru a le returna și încasa banii. Metoda ingenioasă a funcționat de minune vreo patru ani, timp în care făptașa a făcut în jur de 1.000 de cereri de rambursare pentru articole pe care le furase, obținînd în total către o jumătate de milion de euro. Procesul ei a început anul acesta, în luna martie. Este acuzată de fraudă, posesie și transfer de bunuri infracționale – se pare că, la percheziție, poliția a descoperit la ea acasă un adevărat magazin. (A. A. D.)

 Mai mulți amici gurmanzi mi-au lăudat un nou restaurant nepalez din București; se cheamă – cum altfel? – „Casa Tănase”. (M. P.)

PÎNĂ LA URMĂ, DE CE VÎRSTA NU ÎNȚELEGE CÎTEVA TRISTE PIERDERI?

 Eu tot n-am priceput: pînă la urmă, de ce plătim impozit pe un bun (casă, mașină etc.) dobîndit pe cîștiguri deja impozitate? Chiar și-atunci, de ce nu plătim impozit pe toate (scaun, WC, țevi, mașină de tocat, vinarom, chiloți etc.)? (A. D.)

 În plină manifestație legată de vîrsta de pensionare, un youtuber a plecat în căutarea celui mai bun croissant din Paris. Ăsta da sport extrem. (A. M. S.)

 Spre marginea orașului, în incinta uzinei „Titan Mașini Grele SA”, la parterul unei clădiri delabrate din anii  ̓60, se află atelierul unuia dintre ultimii meșteri nichelatori din România: un individ falstaffian, corpolent, mucalit, fumător de-o viață, cu o voce gîjîită care abia mai răzbește din plămînii maltratați de fum și de aburul acid al băilor de electroliză. Pe masa din biroul său se află un laptop preistoric, folosit ca suport pentru scrumiere, un borcan de nes și cîteva cărți. Printre ele, Poemele de dragoste ale lui Nichita Stănescu. Îl întreb dacă îi plac. Mă privește nedumerit și-mi spune că nu; nu înțelege ce vrea să spună autorul. A primit volumul ca bonus, îmi explică, la cumpărarea altor două cărți pe care voia, de fapt, să le citească. Mi le arată: Cimitirul nevaccinaților de Sorin Ovidiu Bălan și Psihanaliză și psihoterapie psihanalitică de Eugen Papadima. Lecturi lejere, de vară, numai bune de parcurs între două băi corozive. (M. P.)

 Pe site-ul Biroul de Obiecte Pierdute, Furate sau Găsite, cîteva triste pierderi: „Portofel mic, roz, cu un triunghi de metal pe o parte a acestuia, în interiorul căruia scrie chic“; „În decursul zilei de ieri, în jurul orei 21, a fost pierdut într-un taxiu luat dinspre Piața Unirii înspre Grigorescu, strada Hațeg un portmoneu roz cu flamingo imprimați“; „Multiple chei atașate la un brelog de cămilă în Timișoara“; „Am pierdut chei, aveau un animal pufos gri mare (o vulpe mai exact), o chitară pe care scria Hard Rock, chitara era roșie, aveam o cartelă albă, încă un breloc cu Fecioara Maria și o stea pe care scria Dior“; „Am pierdut un cercel de aur cu infinit în București“. (D. S.)

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Parteneri

profimedia 0887156872 jpg
Ucrainenii ar putea avea un mijloc eficient de a scoate din joc bombele cu planare de trei tone ale Rusiei, dar și-ar asuma un mare risc VIDEO
Ucrainenii ar putea contracara atacurile cu bombe cu planare rusești de trei tone mutând cele mai valoroase sisteme de apărare antiaeriană mai aproape de front, însă ar fi riscant pentru că acestea ar deveni vulnerabile dacă SUA îți mențin restricțiile împotriva armelor cu rază lungă de acțiune.
Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.