Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 994 din 27 aprilie – 3 mai 2023
© M.Bănică
© M.Bănică

ÎN TIMP CE UNII PREZINTĂ MUZEULUI O CULOARE ROȘIE CARE VA CĂLĂUZI NAȚIA, ALȚII AU REUȘIT SĂ EVADEZE DIN SUPRAVIEȚUIRE ÎMPROȘCÎND-O OFENSIV CU VOPSEA

 În ajunul Paștelui, dintre perlele reportajelor cea mai strălucitoare a fost asta: „În timp ce unii se duc la biserică, alții se bucură, totuși, de vacanță”, însă nu a putut detrona glumița Preafericitului Părinte Daniel care, vorbind de pachetul oferit de patriarhie enoriașilor – pască și ouă bio –, a adăugat, în noaptea de Înviere: „Căci azi există alimente bio și alimente adio, adio viață”. (S. G.)

● Un individ rumen, ți-ai fi imaginat, e un om care plesnește de sănătate. Nu neapărat, ne învață semiologia medicală: cei cu afecțiuni grave ale valvei mitrale au obrajii, nasul și buzele roșu aprins (facies mitral); cei care suferă de sindromul Cushing au „faţa rotunjită, dolofană, cu obrajii roşii, dînd o impresie de falsă sănătate” (facies cushingoid); obezii și hipertensivii tind și ei să aibă „o colorație roșie a pielii de pe față” (facies pletoric); cei afectați de anumite boli endocrine au tegumentele feţei „subţiri, suple, de culoare roşie” (facies basedowian); cei cu anumite boli de sînge, cum ar fi excesul de globule roșii, au o culoare roșie-violacee a feței (facies poliglobulic); suferinzii de colagenoză prezintă „o culoare roşie-violacee a pleoapelor edemaţiate” (facies dermatomiozitic). Rumeneala, iată, poate fi într-adevăr un semn că plesnești – dar nu de sănătate, ci curînd. (M. P.)

 La o expoziție din Auckland, Noua Zeelandă, artistul australian Matthew Griffin a aruncat pe tavanul muzeului o bucățică de ardei murat (care s-a și lipit acolo) luat dintr-un burger de la McDonald’s. „Lucrarea” valorează 6.350 de dolari. (M. C.)

 Inegalabilul, inenarabilul și inconfundabilul Petre Daea, ministrul Agriculturii, cu o zicere care va înfrunta veacurile și va călăuzi nația către noi biruințe: „Dacă ați avea timp v-aș putea spune ce am făcut în perioada asta de atletism cu munca“. (D. S.)

 Pentru că în America încă totul e posibil, visul american al ultimelor trei zile, potrivit știrilor, arată astfel: o cutie de pizza livrată la adresa greșită a declanșat un foc de arme și lupte stradale în urma cărora cinci persoane au fost grav rănite, dintre care două sînt adolescenți; un obiect antic, cu o vechime de peste două mii de ani, declarat dispărut dintr-un muzeu din Germania, a fost găsit după ce o femeie din Texas l-a achiziționat cu numai 35 de dolari de la renumitul talcioc Goodwill; o școală privată din Florida, cu taxe obscen de mari, propune așa-zisele „zile de libertate”, fără profesori, fără cursuri, fără obligații, în care elevii merg la școală pentru a face ce vor; doi deținuți din Virginia, care au reușit să evadeze din închisoare folosindu-se de o periuță de dinți, au fost imediat prinși de către polițiști la un bufet unde amărîții s-au oprit pentru a se desfăta cu niște clătite. Revizitîndu-l pe Lovinescu după un secol, putem să-i dăm încă dreptate, căci ce e rău vine tot de la Răsărit, însă ce vine de la Apus e o comedie sumbră. (I. M.)

 La multe specii de păianjeni, actul de reproducere se termină adesea tragic pentru mascul, deoarece este devorat de femelă. În fața acestei dileme între supraviețuire și reproducere, masculul adoptă strategii constînd, de exemplu, în a fugi cu viteză maximă la sfîrșitul coitului, sau chiar să învelească femela în plasa lui, pentru a o împiedica să se miște. Cercetătorii chinezi au descoperit o nouă strategie care, de data aceasta, este opera femeii. Femelele din specia Aterigena aculeata se pot preface că sînt moarte pentru a atrage masculul. Această disimulare le dă masculilor încredere întemeiată: cînd păianjenii de sex feminin folosesc acest truc, masculul iese viu din copulare. Să mai zică cineva că relațiile sînt mereu complicate. (A. M. S.)

 În 1997, la finala Masters-ului de snooker, disputată între O’Sullivan și Davis, o domniță topless a țopăit, gingaș, prin sală. Azi, în 2023, în timpul Campionatului Mondial, partida dintre Milkins și Perry a fost întreruptă de un activist al Just Stop Oil care s-a năpustit cu bocancii pe masa de snooker, împroșcînd-o cu vopsea. Probabil, violența e o cauză a schimbărilor climatice. (S. G.)

 De-ale lui Hagi: „Pe o presiune a adversarului, trebuie să știi să construiești, trebuie să ai atacanți care fac diferența. Dacă nu, o ia adversarul. Cred că în careu au marcat un gol mai mult decît noi. Eu nu sînt mulțumit cum a arătat echipa. Ofensiv, nu am fost noi. Cînd nu ești tu, e greu”. (A. M.)

TOTUȘI, DE DATA ASTA, AM ÎNCEPUT SĂ EXAGERĂM CU DEPENDENȚA DE NATURAL, AȘA CĂ SĂ NU NE ÎMPIEDICĂM ÎN ICOANE OFICIALE

 Un bărbat egiptean de 31 de ani, viguros și brav fără îndoială, a bătut recordul Guinness și a intrat în știuta Carte a Recordurilor, la specialitatea „înotul cu cătușe la mîini”. Omul a înotat încătușat 11,6 kilometri! În general, recordurile Guinness sînt cunoscute ca fiind recorduri absolut inutile. Extravaganța lor vine tocmai din combinația de efort omenesc extraordinar investit în ceva fără sens. Totuși, de data asta, nu m-aș grăbi să spun că e cazul. Un bun antrenament la înot cu mîinile strînse în cătușe poate folosi oricui, la o adică. (S. V.)

 Telefonul mobil împlinește 50 de ani. Iar creatorul său, Martin Cooper, un inginer american în vîrstă de 94 de ani, crede însă că acum am început să exagerăm cu dependența de aceste device-uri. (A. M. S.)

 Într-un afront teribil, dar cît se poate de natural, un exemplar rarisim de delfin alb, albinos chiar, s-a arătat în toată splendoarea lui în largul coastelor Africii negre. Cei care au avut formidabila șansă să-l vadă s-au bucurat, cu toate acestea, nespus. Un semn că lumea e încă normală. (M. P.)

 Găsesc pe un site românesc, dintre cele specializate în probleme medicale, o interesantă observație a neurologului Olga Golubinskaya (nu vă simțiți stînjeniți dacă nu știți cine e, nici eu nu știu, dar se pare că știe site-ul, așa că să nu ne împiedicăm în detaliul ignoranței noastre): „Potrivit lui Golubinskaya, dacă o persoană începe brusc să caște în timpul zilei, acesta poate fi un semn al unei boli grave. Specialistul explică faptul că tulburările mentale (cum ar fi nevroza sau depresia), precum și insuficiența cardiacă pot provoca căscaturi frecvente în timpul zilei. Dr. Golubinskaya adaugă, de asemenea, că căscatul este cauzat nu numai de lipsa somnului sau de surmenaj, ci și de ceva mai grav”. Nu sînt deloc competent să spun că căscatul (sic!) este sau nu un simptom al unei grave afecțiuni. Am însă ceva experiență să spun dacă citirea unui text produce căscatul sau nu. Asemenea știri de umplutură stîrnesc căscatul. Și nu e cazul să chemăm ambulanța din cauza asta, ca să ne treacă „simptomul”, e suficient să mergem pe alt site, mai interesant. (S. V.)

 De Paște, unii soldați ruși aflați în Ucraina ar fi primit din partea activiștilor partidului Rusia Unită icoane cu chipul lui Vladimir Putin. Ca să te crucești, nu de alta. (A. M.)

 Să cîștigi la loterie de două ori la rînd, în mai puțin de o lună, este un mare noroc. Norocul devine uriaș cînd, în aceeași zi cu cel de-al doilea cîștig de 100.000 de dolari, cîștigă și fiul tău o sumă similară. Dar ce e cu adevărat de domeniul fantasticului este că cele trei cîștiguri succesive s-au obținut jucîndu-se aceleași 10 numere la Keno. Acesta este un joc în care alegi 10, 15 sau 20 dintr-un total de 80 de numere și, dacă acestea se regăsesc între cele 20 trase la sorți, cîștigi premiul. O chelneriță în vîrstă de 59 de ani din Falmouth, Massachusetts, care în timpul liber conduce autobuzul școlii, a jucat și a cîștigat cu numerele ei preferate și pe 22 martie, și pe 10 aprilie. Doar că, în ziua cu cel de-al doilea cîștig, fiul ei a mai jucat o dată numerele mamei, mai mult decît norocoase. A cîștigat și el 100.000 de dolari, iar prima lui achiziție rapidă a fost un jeep. Potrivit datelor oficiale ale loteriei, șansele să nimerești toate cele 10 numere sînt cam de 1 la 9 milioane. (A. A. D.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Românii sunt cei mai săraci europeni, conform Eurostat, iar la salarii suntem penultimii. Există totuși și locuri de muncă bine remunerate, dar uneori oamenii nu se prea înghesuie din cauză că nu vor să facă munci grele.
image
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.
image
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a împărtășit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.