Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 994 din 27 aprilie – 3 mai 2023
© M.Bănică
© M.Bănică

ÎN TIMP CE UNII PREZINTĂ MUZEULUI O CULOARE ROȘIE CARE VA CĂLĂUZI NAȚIA, ALȚII AU REUȘIT SĂ EVADEZE DIN SUPRAVIEȚUIRE ÎMPROȘCÎND-O OFENSIV CU VOPSEA

 În ajunul Paștelui, dintre perlele reportajelor cea mai strălucitoare a fost asta: „În timp ce unii se duc la biserică, alții se bucură, totuși, de vacanță”, însă nu a putut detrona glumița Preafericitului Părinte Daniel care, vorbind de pachetul oferit de patriarhie enoriașilor – pască și ouă bio –, a adăugat, în noaptea de Înviere: „Căci azi există alimente bio și alimente adio, adio viață”. (S. G.)

● Un individ rumen, ți-ai fi imaginat, e un om care plesnește de sănătate. Nu neapărat, ne învață semiologia medicală: cei cu afecțiuni grave ale valvei mitrale au obrajii, nasul și buzele roșu aprins (facies mitral); cei care suferă de sindromul Cushing au „faţa rotunjită, dolofană, cu obrajii roşii, dînd o impresie de falsă sănătate” (facies cushingoid); obezii și hipertensivii tind și ei să aibă „o colorație roșie a pielii de pe față” (facies pletoric); cei afectați de anumite boli endocrine au tegumentele feţei „subţiri, suple, de culoare roşie” (facies basedowian); cei cu anumite boli de sînge, cum ar fi excesul de globule roșii, au o culoare roșie-violacee a feței (facies poliglobulic); suferinzii de colagenoză prezintă „o culoare roşie-violacee a pleoapelor edemaţiate” (facies dermatomiozitic). Rumeneala, iată, poate fi într-adevăr un semn că plesnești – dar nu de sănătate, ci curînd. (M. P.)

 La o expoziție din Auckland, Noua Zeelandă, artistul australian Matthew Griffin a aruncat pe tavanul muzeului o bucățică de ardei murat (care s-a și lipit acolo) luat dintr-un burger de la McDonald’s. „Lucrarea” valorează 6.350 de dolari. (M. C.)

 Inegalabilul, inenarabilul și inconfundabilul Petre Daea, ministrul Agriculturii, cu o zicere care va înfrunta veacurile și va călăuzi nația către noi biruințe: „Dacă ați avea timp v-aș putea spune ce am făcut în perioada asta de atletism cu munca“. (D. S.)

 Pentru că în America încă totul e posibil, visul american al ultimelor trei zile, potrivit știrilor, arată astfel: o cutie de pizza livrată la adresa greșită a declanșat un foc de arme și lupte stradale în urma cărora cinci persoane au fost grav rănite, dintre care două sînt adolescenți; un obiect antic, cu o vechime de peste două mii de ani, declarat dispărut dintr-un muzeu din Germania, a fost găsit după ce o femeie din Texas l-a achiziționat cu numai 35 de dolari de la renumitul talcioc Goodwill; o școală privată din Florida, cu taxe obscen de mari, propune așa-zisele „zile de libertate”, fără profesori, fără cursuri, fără obligații, în care elevii merg la școală pentru a face ce vor; doi deținuți din Virginia, care au reușit să evadeze din închisoare folosindu-se de o periuță de dinți, au fost imediat prinși de către polițiști la un bufet unde amărîții s-au oprit pentru a se desfăta cu niște clătite. Revizitîndu-l pe Lovinescu după un secol, putem să-i dăm încă dreptate, căci ce e rău vine tot de la Răsărit, însă ce vine de la Apus e o comedie sumbră. (I. M.)

 La multe specii de păianjeni, actul de reproducere se termină adesea tragic pentru mascul, deoarece este devorat de femelă. În fața acestei dileme între supraviețuire și reproducere, masculul adoptă strategii constînd, de exemplu, în a fugi cu viteză maximă la sfîrșitul coitului, sau chiar să învelească femela în plasa lui, pentru a o împiedica să se miște. Cercetătorii chinezi au descoperit o nouă strategie care, de data aceasta, este opera femeii. Femelele din specia Aterigena aculeata se pot preface că sînt moarte pentru a atrage masculul. Această disimulare le dă masculilor încredere întemeiată: cînd păianjenii de sex feminin folosesc acest truc, masculul iese viu din copulare. Să mai zică cineva că relațiile sînt mereu complicate. (A. M. S.)

 În 1997, la finala Masters-ului de snooker, disputată între O’Sullivan și Davis, o domniță topless a țopăit, gingaș, prin sală. Azi, în 2023, în timpul Campionatului Mondial, partida dintre Milkins și Perry a fost întreruptă de un activist al Just Stop Oil care s-a năpustit cu bocancii pe masa de snooker, împroșcînd-o cu vopsea. Probabil, violența e o cauză a schimbărilor climatice. (S. G.)

 De-ale lui Hagi: „Pe o presiune a adversarului, trebuie să știi să construiești, trebuie să ai atacanți care fac diferența. Dacă nu, o ia adversarul. Cred că în careu au marcat un gol mai mult decît noi. Eu nu sînt mulțumit cum a arătat echipa. Ofensiv, nu am fost noi. Cînd nu ești tu, e greu”. (A. M.)

TOTUȘI, DE DATA ASTA, AM ÎNCEPUT SĂ EXAGERĂM CU DEPENDENȚA DE NATURAL, AȘA CĂ SĂ NU NE ÎMPIEDICĂM ÎN ICOANE OFICIALE

 Un bărbat egiptean de 31 de ani, viguros și brav fără îndoială, a bătut recordul Guinness și a intrat în știuta Carte a Recordurilor, la specialitatea „înotul cu cătușe la mîini”. Omul a înotat încătușat 11,6 kilometri! În general, recordurile Guinness sînt cunoscute ca fiind recorduri absolut inutile. Extravaganța lor vine tocmai din combinația de efort omenesc extraordinar investit în ceva fără sens. Totuși, de data asta, nu m-aș grăbi să spun că e cazul. Un bun antrenament la înot cu mîinile strînse în cătușe poate folosi oricui, la o adică. (S. V.)

 Telefonul mobil împlinește 50 de ani. Iar creatorul său, Martin Cooper, un inginer american în vîrstă de 94 de ani, crede însă că acum am început să exagerăm cu dependența de aceste device-uri. (A. M. S.)

 Într-un afront teribil, dar cît se poate de natural, un exemplar rarisim de delfin alb, albinos chiar, s-a arătat în toată splendoarea lui în largul coastelor Africii negre. Cei care au avut formidabila șansă să-l vadă s-au bucurat, cu toate acestea, nespus. Un semn că lumea e încă normală. (M. P.)

 Găsesc pe un site românesc, dintre cele specializate în probleme medicale, o interesantă observație a neurologului Olga Golubinskaya (nu vă simțiți stînjeniți dacă nu știți cine e, nici eu nu știu, dar se pare că știe site-ul, așa că să nu ne împiedicăm în detaliul ignoranței noastre): „Potrivit lui Golubinskaya, dacă o persoană începe brusc să caște în timpul zilei, acesta poate fi un semn al unei boli grave. Specialistul explică faptul că tulburările mentale (cum ar fi nevroza sau depresia), precum și insuficiența cardiacă pot provoca căscaturi frecvente în timpul zilei. Dr. Golubinskaya adaugă, de asemenea, că căscatul este cauzat nu numai de lipsa somnului sau de surmenaj, ci și de ceva mai grav”. Nu sînt deloc competent să spun că căscatul (sic!) este sau nu un simptom al unei grave afecțiuni. Am însă ceva experiență să spun dacă citirea unui text produce căscatul sau nu. Asemenea știri de umplutură stîrnesc căscatul. Și nu e cazul să chemăm ambulanța din cauza asta, ca să ne treacă „simptomul”, e suficient să mergem pe alt site, mai interesant. (S. V.)

 De Paște, unii soldați ruși aflați în Ucraina ar fi primit din partea activiștilor partidului Rusia Unită icoane cu chipul lui Vladimir Putin. Ca să te crucești, nu de alta. (A. M.)

 Să cîștigi la loterie de două ori la rînd, în mai puțin de o lună, este un mare noroc. Norocul devine uriaș cînd, în aceeași zi cu cel de-al doilea cîștig de 100.000 de dolari, cîștigă și fiul tău o sumă similară. Dar ce e cu adevărat de domeniul fantasticului este că cele trei cîștiguri succesive s-au obținut jucîndu-se aceleași 10 numere la Keno. Acesta este un joc în care alegi 10, 15 sau 20 dintr-un total de 80 de numere și, dacă acestea se regăsesc între cele 20 trase la sorți, cîștigi premiul. O chelneriță în vîrstă de 59 de ani din Falmouth, Massachusetts, care în timpul liber conduce autobuzul școlii, a jucat și a cîștigat cu numerele ei preferate și pe 22 martie, și pe 10 aprilie. Doar că, în ziua cu cel de-al doilea cîștig, fiul ei a mai jucat o dată numerele mamei, mai mult decît norocoase. A cîștigat și el 100.000 de dolari, iar prima lui achiziție rapidă a fost un jeep. Potrivit datelor oficiale ale loteriei, șansele să nimerești toate cele 10 numere sînt cam de 1 la 9 milioane. (A. A. D.)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

padure jpg
Animalele care se sărută. Fac acest lucru dintr-un motiv întemeiat, iar românii le adoră
Se numără printre cele mai cunoscute și îndrăgite animale de pe glob, însă tot reușesc să surprindă oamenii din întreaga lume. Este vorba despre veverițe, care au un comportament cu totul neașteptat! Aceste animale se „sărută” atunci când se văd, dintr-un motiv extrem de practic!
brad muzeul aurului (2) JPG
Bulgărele uriaș de aur scos din corpul unui miner ascunde un secret tulburător despre marile bogății ale României
Un bulgăre de aur, găsit în trupul unui miner, se numără printre piesele inedite din colecția Muzeului Aurului din Brad. Piesa ascunde o poveste tulburătoare despre controalele care li se făceau minerilor, în trecut, la ieșirea din șut.
image png
Vremea miercuri, 22 ianuarie. Temperaturi nefiresc de ridicate pentru această perioadă
Miercuri, în cea mai mare parte a ţării, valorile termice se vor situa peste normele climatologice specifice în ultima decadă a lunii ianuarie.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.