Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 993 din 20 aprilie – 26 aprilie 2023
© M.Pleșu
© M.Pleșu

ZILELE TRECUTE, DUPĂ CE UN BĂRBAT ȘI O FEMEIE AU DESCOPERIT O CONCLUZIE, REZULTATELE ACESTEI DESCOPERIRI NE PERMIT SĂ DESCOPERIM O PERECHE DE ARANJAMENTE MAI PUȚIN OBIȘNUITE

 Pe fondul antipatiei crescînde a indonezienilor pentru ruși și ucraineni deopotrivă, un turist rus a fost expulzat din Indonezia, zilele trecute, după ce a postat pe platformele de socializare o fotografie indecentă care-l surprinde pe individ fără pantaloni pe vîrful muntelui Agung (muntele zeilor). Mai importantă decît superstițiile și spectrele spirituale ale unui popor este categoric bărbăția. (I. M.)

 Un bărbat și o femeie au furat dintr-un apartament din București un seif în care se aflau 500.000 de euro. Se pare că au mers la pont și apoi la păcănele. (A. M. S.)

 Numele fostului guvernator al așa-numitei Republici Populare Donețk, anexate cu forța de Rusia (și pe care administrația de la Kremlin l-a transferat recent în regiunea Omsk din Siberia), este destul de clar: Vitalii Hoțenko. De curînd, niște hackeri ucraineni, care au reușit să spargă coduri ale unor canale de comunicare rusești, au descoperit cine a ordonat anul trecut bombardarea maternității din Mariupol și a teatrului în care se adăposteau sute de civili. E vorba de un colonel cu un nume la fel de clar: Serghei Atroșcenko. S-ar putea zice că indivizii pomeniți își respectă numele. (A. M.)

 Anul acesta, Micul Prinț a împlinit 80 de ani, povestea lui Antoine de Saint-Exupéry fiind lucrarea cea mai tradusă din lume, după Biblie și Coran. Acest top poate fi interpretat și ca o concluzie, de vreme ce „Adulții nu înțeleg niciodată nimic singuri și este obositor pentru copii să le dea mereu și mereu explicații”. (S. G.)

 „În urmă cu aproximativ 170.000 de ani, oamenii găteau și mîncau melci uriași de pămînt”, susține o echipă de cercetători de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, într-un recent studiu care conchide că rezultatele acestei descoperiri „nu ne arată doar obiceiurile alimentare ale strămoșilor noștri, ci ne permit, de asemenea, să descoperim cîte ceva despre viața socială complexă a lui Homo sapiens timpuriu”. Adevărul e că doar un om complex poate degusta asemenea delicatese. (S. G.)

 Cei mai scumpi pantofi sport vînduți vreodată: o pereche de încălțăminte purtată de Michael Jordan, în ultima sa finală din NBA, s-a cumpărat de curînd la licitație cu 2,2 milioane de dolari. 1,1 milioane de dolari bucata. (A. M. S.)

 O nuntă la care cu siguranță a plîns toată lumea este cea a unui cuplu înstărit din Filipine. Asta pentru că ceapa, aliment care ajunsese pe piața neagră de trei ori mai scump decît carnea de pui și a trebuit să fie importat, a fost vedeta: mireasa a pășit spre altar purtînd un buchet de cinci kilograme de ceapă roșie, domnișoarele de onoare aveau și ele pe braț niște aranjamente cu aceeași legumă, iar invitații la nuntă au primit ceapa pînă și pe post de suvenir comestibil. Se pare că ceremonia a implicat nu mai puțin de 150 de kilograme de ceapă, care ulterior au făcut furori în bucătăriile oamenilor. (A. A. D.)

 Cîteva nume de localități din România mai puțin obișnuite: Afumaţi (Ilfov), Amărăştenii de Sus (Dolj), Băicoi (Prahova), Băleşti (Vaslui), Beliş (Cluj), Boldu (Buzău), Borăscu (Gorj), Buda (Vaslui, Ilfov, Prahova), Bulbucata (Giurgiu), Calu (Neamţ), Căcăcioasa (nume de lac, Vîlcea), Căcăina (Vaslui), Căpăţîna Porcului (Braşov), Căpruţa (Arad), Cîrpa (Caraş-Severin), Cioara de Sus (Alba), Ciuperceni (Gorj), Cocoşeşti (Alba), Colţi (Buzău), Coţofenii din Dos (Dolj), Crăciunelu de Jos (Alba), Cumpărătura (Suceava), Curvă (Gorj), Dor Mărunt (Călărași), Fălcoi (Olt), Flămînzeni (Ilfov), Flămînzi (Botoşani), Fundătura (Cluj), Fundu Moldovei (Suceava), Fututa (Sibiu), Gogoşari (Giurgiu), Iapa (Maramureş), Iepureni (Iaşi), Însurăţei (Brăila), Jupa (Caraş-Severin), Labașinț (Arad), Măciuca (Vîlcea), Mădulari (Vîlcea), Mierleştii de Sus (Olt), Milcoiu (Vîlcea), Miroşi (Argeş), Muereasca (Vîlcea), Păros (Hunedoara), Pîrţeştii de Jos (Suceava), Prăjeşti (Neamţ), Sacu (Caraş-Severin), Sculeni (Iaşi), Spermezeu (Bistriţa-Năsăud), Stîlpu (Buzău), Şpring (Alba), Ştirbăţ (Suceava), Teţcoiu (Dîmboviţa), Toporu (Giurgiu), Trebuci (Ilfov), Udaţi-Mînzu (Buzău), Urlaţi (Prahova, Vaslui), Vărsătura (Brăila), Vîrteşcoiu (Vrancea). (M. P.)

IATĂ, SE DOVEDEȘTE CĂ MULȚI OAMENI VISEAZĂ SĂ OBȚINĂ UN CERTIFICAT DE PROGRAMATOR PASIV

 „Dacă ignoranța este o binecuvîntare, atunci de ce sînt ignoranții atît de furioși?” Iată o întrebare fundamentală pusă de caricaturistul Shannon Wheeler. (M. C.)

 Autoritățile iraniene au anunțat că vor folosi tehnologia de recunoaștere a chipului pentru a identifica femeile care nu poartă hijab. Încă o dată se dovedește că progresul este folosit și împotriva oamenilor. (M. C.)

 Pentru că mulți oameni visează la căsnicii poligame: zilele trecute, în India, un bărbat proaspăt căsătorit a murit în urma unei explozii. Se pare că fostul partener al soției, căsătorit cu două femei deja la rîndul său, ascunsese explozibil în cadoul de nuntă pe care îl oferise cuplului proaspăt căsătorit. Potrivit mărturiilor inculpatului, motivația faptei a fost dorința de a se căsători și cu fosta parteneră; se vede încă o dată că  fie și sub generozitatea legii morale și sociale  poliamoria e o treabă fatală. (I. M.)

 Cînd cea mai înaltă femeie din lume, turcoaica Rumeysa Gelgi, în vîrstă de 26 de ani și măsurînd 215,16 cm, a călătorit prima dată cu avionul, de la Istanbul la San Francisco, a fost nevoie să fie montată o targă și desființate șase scaune. Tînăra suferă de sindromul Weaver, o afecțiune extrem de rară care a determinat creșterea excesivă a oaselor și cu care a fost diagnosticată încă de la patru luni, și se poate deplasa numai cu ajutorul unui scaun cu rotile. Din pricina problemelor de sănătate, școlarizarea pentru Rumeysa s-a făcut acasă, dar asta nu a împiedicat-o să aibă performanțe academice și să obțină, recent, un certificat de programator tocmai de la Harvard. (A. A. D.

 Astăzi avem nume de firme din Sîntandrei, Marghita și Beiuș, județul Bihor: West Zebra SRL, Ciocobel Invest SRL, Ciocanul SRL, Topzol Idei SRL, Flagelo SRL, Șah Mat Dev Consult SRL, Șalăul Albastru SRL, Auto Efect SRL, Autograf SRL, Piticii Fericiți SRL, Horgspicul Prodagro SRL, Agro Vaca SRL, La Rechinul SRL, King Canalization SRL, Ascensionem SRL, Psalmi SRL, Pro Ortodoxia SRL, Pro Kamarad SRL, Pro Detaliu SRL, Detalii Perfecte SRL, Ramonel SRL, Bătrânul Pădurar SRL, Let’s Go Viokuk SRL, Drum De Aur SRL, Transform Metal SRL, Luigi Co Ovin SRL, Doi Lupi Prest SRL, Mishmishro SRL, Gaz Kazan Szerviz SRL, Balastiere Gabi SRL, Grasu Măcelaru Rzv SRL, Euroventilație SRL, Soarea Soarelui SRL, Acces To You SRL, Trafic De Artă SRL, Anexa SRL, Construct Scut SRL, Azur Chimicale SRL, Reflex & Cromatic Concept SRL, Oierul SRL, Tipografia In Rainbows SRL, Via Vita SRL, Keops Relax SRL, Viața Nouă Prod Impex SRL, Stivuitor Center SRL, Construcții Pasiv SRL, New Pozitiv Impact SRL, Hispano & Balcanic SRL, Evalrisc SRL, Imperiul Luxdom SRL, Exotica Exim SRL, Divin Lumea Fructelor SRL, Înfrățirea Trading SRL, Mandarina Eveniment SRL, Post Nubila Phoebus SRL, Logica Fox SRL, Trei Fagi SRL, Artafierului SRL, Club Fotbal Sintetic SRL, Gazon SRL, Elephant System SRL, Instaltermoprompt SRL, Tabu Social Events SRL, Configurator De Experiențe SRL, Magia Uleiurilor SRL, Valoris Electron Infinity SRL, Simplu Iunie SRL, Secret SRL. (D. S.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.