Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 993 din 20 aprilie – 26 aprilie 2023
© M.Pleșu
© M.Pleșu

ZILELE TRECUTE, DUPĂ CE UN BĂRBAT ȘI O FEMEIE AU DESCOPERIT O CONCLUZIE, REZULTATELE ACESTEI DESCOPERIRI NE PERMIT SĂ DESCOPERIM O PERECHE DE ARANJAMENTE MAI PUȚIN OBIȘNUITE

 Pe fondul antipatiei crescînde a indonezienilor pentru ruși și ucraineni deopotrivă, un turist rus a fost expulzat din Indonezia, zilele trecute, după ce a postat pe platformele de socializare o fotografie indecentă care-l surprinde pe individ fără pantaloni pe vîrful muntelui Agung (muntele zeilor). Mai importantă decît superstițiile și spectrele spirituale ale unui popor este categoric bărbăția. (I. M.)

 Un bărbat și o femeie au furat dintr-un apartament din București un seif în care se aflau 500.000 de euro. Se pare că au mers la pont și apoi la păcănele. (A. M. S.)

 Numele fostului guvernator al așa-numitei Republici Populare Donețk, anexate cu forța de Rusia (și pe care administrația de la Kremlin l-a transferat recent în regiunea Omsk din Siberia), este destul de clar: Vitalii Hoțenko. De curînd, niște hackeri ucraineni, care au reușit să spargă coduri ale unor canale de comunicare rusești, au descoperit cine a ordonat anul trecut bombardarea maternității din Mariupol și a teatrului în care se adăposteau sute de civili. E vorba de un colonel cu un nume la fel de clar: Serghei Atroșcenko. S-ar putea zice că indivizii pomeniți își respectă numele. (A. M.)

 Anul acesta, Micul Prinț a împlinit 80 de ani, povestea lui Antoine de Saint-Exupéry fiind lucrarea cea mai tradusă din lume, după Biblie și Coran. Acest top poate fi interpretat și ca o concluzie, de vreme ce „Adulții nu înțeleg niciodată nimic singuri și este obositor pentru copii să le dea mereu și mereu explicații”. (S. G.)

 „În urmă cu aproximativ 170.000 de ani, oamenii găteau și mîncau melci uriași de pămînt”, susține o echipă de cercetători de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, într-un recent studiu care conchide că rezultatele acestei descoperiri „nu ne arată doar obiceiurile alimentare ale strămoșilor noștri, ci ne permit, de asemenea, să descoperim cîte ceva despre viața socială complexă a lui Homo sapiens timpuriu”. Adevărul e că doar un om complex poate degusta asemenea delicatese. (S. G.)

 Cei mai scumpi pantofi sport vînduți vreodată: o pereche de încălțăminte purtată de Michael Jordan, în ultima sa finală din NBA, s-a cumpărat de curînd la licitație cu 2,2 milioane de dolari. 1,1 milioane de dolari bucata. (A. M. S.)

 O nuntă la care cu siguranță a plîns toată lumea este cea a unui cuplu înstărit din Filipine. Asta pentru că ceapa, aliment care ajunsese pe piața neagră de trei ori mai scump decît carnea de pui și a trebuit să fie importat, a fost vedeta: mireasa a pășit spre altar purtînd un buchet de cinci kilograme de ceapă roșie, domnișoarele de onoare aveau și ele pe braț niște aranjamente cu aceeași legumă, iar invitații la nuntă au primit ceapa pînă și pe post de suvenir comestibil. Se pare că ceremonia a implicat nu mai puțin de 150 de kilograme de ceapă, care ulterior au făcut furori în bucătăriile oamenilor. (A. A. D.)

 Cîteva nume de localități din România mai puțin obișnuite: Afumaţi (Ilfov), Amărăştenii de Sus (Dolj), Băicoi (Prahova), Băleşti (Vaslui), Beliş (Cluj), Boldu (Buzău), Borăscu (Gorj), Buda (Vaslui, Ilfov, Prahova), Bulbucata (Giurgiu), Calu (Neamţ), Căcăcioasa (nume de lac, Vîlcea), Căcăina (Vaslui), Căpăţîna Porcului (Braşov), Căpruţa (Arad), Cîrpa (Caraş-Severin), Cioara de Sus (Alba), Ciuperceni (Gorj), Cocoşeşti (Alba), Colţi (Buzău), Coţofenii din Dos (Dolj), Crăciunelu de Jos (Alba), Cumpărătura (Suceava), Curvă (Gorj), Dor Mărunt (Călărași), Fălcoi (Olt), Flămînzeni (Ilfov), Flămînzi (Botoşani), Fundătura (Cluj), Fundu Moldovei (Suceava), Fututa (Sibiu), Gogoşari (Giurgiu), Iapa (Maramureş), Iepureni (Iaşi), Însurăţei (Brăila), Jupa (Caraş-Severin), Labașinț (Arad), Măciuca (Vîlcea), Mădulari (Vîlcea), Mierleştii de Sus (Olt), Milcoiu (Vîlcea), Miroşi (Argeş), Muereasca (Vîlcea), Păros (Hunedoara), Pîrţeştii de Jos (Suceava), Prăjeşti (Neamţ), Sacu (Caraş-Severin), Sculeni (Iaşi), Spermezeu (Bistriţa-Năsăud), Stîlpu (Buzău), Şpring (Alba), Ştirbăţ (Suceava), Teţcoiu (Dîmboviţa), Toporu (Giurgiu), Trebuci (Ilfov), Udaţi-Mînzu (Buzău), Urlaţi (Prahova, Vaslui), Vărsătura (Brăila), Vîrteşcoiu (Vrancea). (M. P.)

IATĂ, SE DOVEDEȘTE CĂ MULȚI OAMENI VISEAZĂ SĂ OBȚINĂ UN CERTIFICAT DE PROGRAMATOR PASIV

 „Dacă ignoranța este o binecuvîntare, atunci de ce sînt ignoranții atît de furioși?” Iată o întrebare fundamentală pusă de caricaturistul Shannon Wheeler. (M. C.)

 Autoritățile iraniene au anunțat că vor folosi tehnologia de recunoaștere a chipului pentru a identifica femeile care nu poartă hijab. Încă o dată se dovedește că progresul este folosit și împotriva oamenilor. (M. C.)

 Pentru că mulți oameni visează la căsnicii poligame: zilele trecute, în India, un bărbat proaspăt căsătorit a murit în urma unei explozii. Se pare că fostul partener al soției, căsătorit cu două femei deja la rîndul său, ascunsese explozibil în cadoul de nuntă pe care îl oferise cuplului proaspăt căsătorit. Potrivit mărturiilor inculpatului, motivația faptei a fost dorința de a se căsători și cu fosta parteneră; se vede încă o dată că  fie și sub generozitatea legii morale și sociale  poliamoria e o treabă fatală. (I. M.)

 Cînd cea mai înaltă femeie din lume, turcoaica Rumeysa Gelgi, în vîrstă de 26 de ani și măsurînd 215,16 cm, a călătorit prima dată cu avionul, de la Istanbul la San Francisco, a fost nevoie să fie montată o targă și desființate șase scaune. Tînăra suferă de sindromul Weaver, o afecțiune extrem de rară care a determinat creșterea excesivă a oaselor și cu care a fost diagnosticată încă de la patru luni, și se poate deplasa numai cu ajutorul unui scaun cu rotile. Din pricina problemelor de sănătate, școlarizarea pentru Rumeysa s-a făcut acasă, dar asta nu a împiedicat-o să aibă performanțe academice și să obțină, recent, un certificat de programator tocmai de la Harvard. (A. A. D.

 Astăzi avem nume de firme din Sîntandrei, Marghita și Beiuș, județul Bihor: West Zebra SRL, Ciocobel Invest SRL, Ciocanul SRL, Topzol Idei SRL, Flagelo SRL, Șah Mat Dev Consult SRL, Șalăul Albastru SRL, Auto Efect SRL, Autograf SRL, Piticii Fericiți SRL, Horgspicul Prodagro SRL, Agro Vaca SRL, La Rechinul SRL, King Canalization SRL, Ascensionem SRL, Psalmi SRL, Pro Ortodoxia SRL, Pro Kamarad SRL, Pro Detaliu SRL, Detalii Perfecte SRL, Ramonel SRL, Bătrânul Pădurar SRL, Let’s Go Viokuk SRL, Drum De Aur SRL, Transform Metal SRL, Luigi Co Ovin SRL, Doi Lupi Prest SRL, Mishmishro SRL, Gaz Kazan Szerviz SRL, Balastiere Gabi SRL, Grasu Măcelaru Rzv SRL, Euroventilație SRL, Soarea Soarelui SRL, Acces To You SRL, Trafic De Artă SRL, Anexa SRL, Construct Scut SRL, Azur Chimicale SRL, Reflex & Cromatic Concept SRL, Oierul SRL, Tipografia In Rainbows SRL, Via Vita SRL, Keops Relax SRL, Viața Nouă Prod Impex SRL, Stivuitor Center SRL, Construcții Pasiv SRL, New Pozitiv Impact SRL, Hispano & Balcanic SRL, Evalrisc SRL, Imperiul Luxdom SRL, Exotica Exim SRL, Divin Lumea Fructelor SRL, Înfrățirea Trading SRL, Mandarina Eveniment SRL, Post Nubila Phoebus SRL, Logica Fox SRL, Trei Fagi SRL, Artafierului SRL, Club Fotbal Sintetic SRL, Gazon SRL, Elephant System SRL, Instaltermoprompt SRL, Tabu Social Events SRL, Configurator De Experiențe SRL, Magia Uleiurilor SRL, Valoris Electron Infinity SRL, Simplu Iunie SRL, Secret SRL. (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Un bărbat din Cluj care visa să construiască o cabană a rămas fără bani: Cu ce sumă au dispărut meseriașii
Indivizii i-ar fi promis bărbatului că pot să-i construiască o cabană. După ce au primit banii, aceștia s-au făcut nevăzuți.
image
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Pentru prima dată de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, pare că e posibil să obțină o victorie, scrie The Economist.
image
Ce efecte pot avea suplimentele cu magneziu asupra somnului
Magneziul este un mineral care se găsește în mod natural în organism și susține diverse funcții vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular, regenerarea musculară și producerea de energie. Magneziul susține, de asemenea, procesul de relaxare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic