Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 992 din 13 aprilie – 19 aprilie 2023
© M. Pleșu
© M. Pleșu

OARE TRĂIM VREMURI ÎN CARE TREBURILE ZILEI, CONSIDERATE A FI PUSE BINE PE PRIMUL LOC, RISCĂ SĂ FIE DEPARTE DE A SE FI ÎNCHEIAT?

 Regele Charles al Marii Britanii a făcut în Germania prima sa vizită în calitate de monarh. E aproape inutil de subliniat importanța istorică și simbolică a unei asemenea vizite. O deputată a partidului de stînga Die Linke din Germania (provenit din fostul partid comunist din RDG) s-a declarat însă profund indignată că, în vremuri de criză, Bundestag-ul și-a permis să facă o primire atît de scumpă și pompoasă regelui Charles, „o persoană născută cu lingura de aur în gură”, după cum s-a exprimat ea. Oare cu ce fel de linguri or fi fost obișnuite gurile comuniștilor din care ies astfel de vorbe? (A. M.)

 „Natura umană e contradictorie, iar fiinţa umană e încăpătoare şi multiformă. Putem avea – chiar avem – mai multe euri simultan; putem fi blînzi cu copiii noştri, dar severi cu angajaţii; putem să‑l iubim pe Dumnezeu, dar să nu ne placă oamenii; putem fi îngrijoraţi pentru mediu şi totuşi să lăsăm lumina aprinsă cînd plecăm de acasă... Poate că avem credinţe religioase diferite, dar ţinem cu aceeaşi echipă. Şi totuşi, trăim vremuri în care sîntem îndemnaţi să ne definim din ce în ce mai îngust, să ne înghesuim multidimensionalitatea în cămaşa de forţă a unei identităţi unidimensionale – naţionale, etnice, tribale sau religioase. Am ajuns la concluzia că acesta ar putea fi răul din care decurg toate celelalte rele ale epocii noastre. Pentru că, dacă cedăm acestei îngustări, dacă acceptăm să fim simplificaţi, atunci ne e uşor să ne privim unii pe alţii ca duşmani.” – Salman Rushdie, în Limbaje ale adevărului, Polirom. (M. C.)

 Cu aproape toate treburile zilei duse la îndeplinire, doar una rămînea în atenția unei gospodine, după cum îi spunea alteia, în autobuz: „Mai am de ornamentat coliva“. (D. S.)

 În Suedia există un muzeu al Mîncărurilor Dezgustătoare, care expune produse din întreaga lume, considerate a fi de-a dreptul grețoase. Cum nu fac nazuri decît la chimen sau gîndaci, m-am gîndit că dracul nu poate fi atît de negru, așa că am parcurs meniul: brînza Casu Marzu (Sardinia) – o brînză cu viermi vii, surströmming (Suedia) – hering fermentat sau Hákarl (Islanda) – rechin maturat. N-am cedat cu totul nici la Cuy (Peru) – cobai prăjit, însă am depus armele la Ttongsul (Coreea) – o băutură alcoolică în care sînt puse la macerat fecale de copil. (S. G.)

 Lucrurile pierdute pot reapărea în viața noastră și după 40 de ani, mai ales dacă sînt puse bine în podul bisericii. O femeie din Bad Dürkheim, Germania, și-a recuperat un portofel uitat într-o cabină telefonică în 1981, pe cînd avea doar 16 ani. Recent, în timpul unor lucrări de consolidare a acoperișului bisericii din localitate, portofelul a fost găsit într-una dintre cavități, probabil ascuns de vreun hoț. Pitit acolo, el era în stare perfectă, nici umed, nici putrezit, cu fotografii și acte care au făcut posibilă găsirea proprietăresei. Cele 250 de mărci care ar fi trebuit să fie în el nu au rezistat însă probei timpului și au ajuns la un alt destinatar. (A. A. D.)

 În timp ce în Franța dezbaterile asupra pensiilor înfierbîntă întreaga societate, Institutul Național de Statistică a publicat un studiu potrivit căruia țara are 30.000 de centenari, situîndu-se astfel pe primul loc în Europa la acest capitol. Nu cred că asta ar trebui să mire pe cineva, căci cine n-ar vrea să trăiască 100 de ani în Franța? (S. G.)

 În Italia, partidul condus de Giorgia Meloni a propus zilele trecute o lege destul de cruntă împotriva anglomaniei și pentru apărarea și menținerea purității limbii italiene. Potrivit acestei măsuri, persoanele publice care vor folosi englezisme în comunicările lor riscă să fie sancționate cu o amendă între 5.000 și 100.000 de euro. Mai mult, inițiatorii legislației propun și o listă de variante italiene care trebuie să substituie cele mai comune cuvinte și expresii englezești vehiculate. În sfîrșit, dacă pînă acum italienii comunicau prin semne cu străinii, acum un simplu OK sau bye în loc de ciaoau ajuns să-i coste pe politicienii din Italia o adevărată avere. (I. M.)

 Merlin este, probabil, cel mai cunoscut porc vietnamez pitic din lume: are milioane de urmăritori pe contul lui de TikTok, creat cu doar un an în urmă. În acest timp, Merlin s-a triplat în dimensiune, ajungînd la aproape 40 de kilograme, distracția lui preferată fiind băuturile cu frișcă și gheață sponsorizate de urmăritorii lui. Stăpîna lui Merlin spune despre el că este foarte afectuos, dar și greu de îngrijit sau de dresat. Cel mai mult îi place să fie ridicat și rotit în aer, lucru care va deveni în curînd imposibil, dat fiind că procesul lui de creștere este departe de a se fi încheiat. (A. A. D.

DACĂ ERA INVERS, ISTORIA UMANITĂȚII AR FI FOST ACEEA FĂCUTĂ CU MARE PLĂCERE DE UN INGINER

 Un titlu din presa franceză: „După 30 de ani, un lup amenință un om”. S-a întîmplat în Castellet-lès-Sausses. Dacă era invers, chiar nu ar fi fost interesant. (A. M. S.)

 „Virgin Orbit”, compania spațială a miliardarului Richard Branson, va intra în insolvență, după ce a ratat lansarea unei rachete din Marea Britanie și nu a reușit să mai atragă noi finanțări. Salutăm pe această cale primul faliment cosmic din istoria umanității. (M. P.)

 A trecut 1 aprilie și am observat că, anul acesta, lumea din jur nu prea a mai avut chef de păcăleli și farse. Nu elaborez asupra motivelor. Mai bine fac un tur prin lume, să văd cum a fost pe la alții. În Anglia, în mijlocul unor discuții tensionate între sindicatele poștașilor și conducere cu privire la salarii, un șef de poștă a afișat un anunț cum că salariul angajaților crește cu 15%. Cînd aceștia au aflat că e „păcăleală”, nu i-a căzut prea bine șefului. Un laureat Oscar de anul acesta a primit o înștiințare „oficială” că trebuie să returneze premiul. Pentru o secundă, i-a stat inima. Fiul lui de 11 ani i-o făcuse. O agenție de asigurări a anunțat că oferă polițe de asigurare celor care vor călători în spațiu pentru următoarele situații: anularea călătoriei (banii înapoi), impact neașteptat cu un asteroid, răpire extraterestră și – cel mai generos plan –pierdere în spațiu. Nu puțini au crezut. Totuși, nimic de mare anvergură. Să ne amintim că în anii trecuți se făceau păcăleli din acestea: excentricul Richard Branson a construit un obiect care părea un OZN și l-a plimbat pe cerul Londrei, alertînd poliția și armata, blocînd traficul, agitînd pietonii; realizatorul unei emisiuni locale de radio dintr-un orășel de coastă britanic a scos din case aproape toată populația cînd a anunțat că în largul mării plutește, ca un fel de vas fantomă, însuși Titanicul. Dar și păcăleli care aveau consecințe serioase, cum a fost aceea făcută de o cunoscută frumoasă iubitului ei, cînd l-a anunțat că îl părăsește (asta era păcăleala), iar iubitul a jubilat sincer fără să se gîndească o clipă că era 1 aprilie. (S. V.)

 Urmăresc pe Instagram pagina Muzeului „Antipa“ și citesc cu mare plăcere „știați că“-urile de aici: „În Evul Mediu, șobolanii puteau fi chemați în instanță, în calitate de pîrîți, pentru a da socoteală de nenorocirile abătute asupra oamenilor. Astfel, în 1512, în Franța a avut loc un proces al șobolanilor, acuzați pentru distrugerea recoltelor”. (A. M. S.)

 Julius Popper (1857-1893) a fost un inginer, cartograf, explorator și aventurier român de etnie evreiască, cu cetățenie otomană, născut la București, care a ajuns pînă în Țara de Foc, unde a întocmit, în anul 1891, o hartă a grupului de insule sud-americane; astfel se explică de ce unele repere geografice din Țara de Foc ar fi primit denumiri românești: Rio Ureche, Montañas Lahovary, Manu și Rosetti (dar și un Rio Rosetti), Cordiliera Carlos I al României, Lago Broșteni, Montañas Carmen Sylva și Punta (vîrful) Sinaia. În aceste condiții, ne simțim îndreptățiți să ne întrebăm dacă numele localității Ushuaia nu e, de fapt, inspirat de localitatea arădeană Ususău. (M. P.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic