Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 992 din 13 aprilie – 19 aprilie 2023
© M. Pleșu
© M. Pleșu

OARE TRĂIM VREMURI ÎN CARE TREBURILE ZILEI, CONSIDERATE A FI PUSE BINE PE PRIMUL LOC, RISCĂ SĂ FIE DEPARTE DE A SE FI ÎNCHEIAT?

 Regele Charles al Marii Britanii a făcut în Germania prima sa vizită în calitate de monarh. E aproape inutil de subliniat importanța istorică și simbolică a unei asemenea vizite. O deputată a partidului de stînga Die Linke din Germania (provenit din fostul partid comunist din RDG) s-a declarat însă profund indignată că, în vremuri de criză, Bundestag-ul și-a permis să facă o primire atît de scumpă și pompoasă regelui Charles, „o persoană născută cu lingura de aur în gură”, după cum s-a exprimat ea. Oare cu ce fel de linguri or fi fost obișnuite gurile comuniștilor din care ies astfel de vorbe? (A. M.)

 „Natura umană e contradictorie, iar fiinţa umană e încăpătoare şi multiformă. Putem avea – chiar avem – mai multe euri simultan; putem fi blînzi cu copiii noştri, dar severi cu angajaţii; putem să‑l iubim pe Dumnezeu, dar să nu ne placă oamenii; putem fi îngrijoraţi pentru mediu şi totuşi să lăsăm lumina aprinsă cînd plecăm de acasă... Poate că avem credinţe religioase diferite, dar ţinem cu aceeaşi echipă. Şi totuşi, trăim vremuri în care sîntem îndemnaţi să ne definim din ce în ce mai îngust, să ne înghesuim multidimensionalitatea în cămaşa de forţă a unei identităţi unidimensionale – naţionale, etnice, tribale sau religioase. Am ajuns la concluzia că acesta ar putea fi răul din care decurg toate celelalte rele ale epocii noastre. Pentru că, dacă cedăm acestei îngustări, dacă acceptăm să fim simplificaţi, atunci ne e uşor să ne privim unii pe alţii ca duşmani.” – Salman Rushdie, în Limbaje ale adevărului, Polirom. (M. C.)

 Cu aproape toate treburile zilei duse la îndeplinire, doar una rămînea în atenția unei gospodine, după cum îi spunea alteia, în autobuz: „Mai am de ornamentat coliva“. (D. S.)

 În Suedia există un muzeu al Mîncărurilor Dezgustătoare, care expune produse din întreaga lume, considerate a fi de-a dreptul grețoase. Cum nu fac nazuri decît la chimen sau gîndaci, m-am gîndit că dracul nu poate fi atît de negru, așa că am parcurs meniul: brînza Casu Marzu (Sardinia) – o brînză cu viermi vii, surströmming (Suedia) – hering fermentat sau Hákarl (Islanda) – rechin maturat. N-am cedat cu totul nici la Cuy (Peru) – cobai prăjit, însă am depus armele la Ttongsul (Coreea) – o băutură alcoolică în care sînt puse la macerat fecale de copil. (S. G.)

 Lucrurile pierdute pot reapărea în viața noastră și după 40 de ani, mai ales dacă sînt puse bine în podul bisericii. O femeie din Bad Dürkheim, Germania, și-a recuperat un portofel uitat într-o cabină telefonică în 1981, pe cînd avea doar 16 ani. Recent, în timpul unor lucrări de consolidare a acoperișului bisericii din localitate, portofelul a fost găsit într-una dintre cavități, probabil ascuns de vreun hoț. Pitit acolo, el era în stare perfectă, nici umed, nici putrezit, cu fotografii și acte care au făcut posibilă găsirea proprietăresei. Cele 250 de mărci care ar fi trebuit să fie în el nu au rezistat însă probei timpului și au ajuns la un alt destinatar. (A. A. D.)

 În timp ce în Franța dezbaterile asupra pensiilor înfierbîntă întreaga societate, Institutul Național de Statistică a publicat un studiu potrivit căruia țara are 30.000 de centenari, situîndu-se astfel pe primul loc în Europa la acest capitol. Nu cred că asta ar trebui să mire pe cineva, căci cine n-ar vrea să trăiască 100 de ani în Franța? (S. G.)

 În Italia, partidul condus de Giorgia Meloni a propus zilele trecute o lege destul de cruntă împotriva anglomaniei și pentru apărarea și menținerea purității limbii italiene. Potrivit acestei măsuri, persoanele publice care vor folosi englezisme în comunicările lor riscă să fie sancționate cu o amendă între 5.000 și 100.000 de euro. Mai mult, inițiatorii legislației propun și o listă de variante italiene care trebuie să substituie cele mai comune cuvinte și expresii englezești vehiculate. În sfîrșit, dacă pînă acum italienii comunicau prin semne cu străinii, acum un simplu OK sau bye în loc de ciaoau ajuns să-i coste pe politicienii din Italia o adevărată avere. (I. M.)

 Merlin este, probabil, cel mai cunoscut porc vietnamez pitic din lume: are milioane de urmăritori pe contul lui de TikTok, creat cu doar un an în urmă. În acest timp, Merlin s-a triplat în dimensiune, ajungînd la aproape 40 de kilograme, distracția lui preferată fiind băuturile cu frișcă și gheață sponsorizate de urmăritorii lui. Stăpîna lui Merlin spune despre el că este foarte afectuos, dar și greu de îngrijit sau de dresat. Cel mai mult îi place să fie ridicat și rotit în aer, lucru care va deveni în curînd imposibil, dat fiind că procesul lui de creștere este departe de a se fi încheiat. (A. A. D.

DACĂ ERA INVERS, ISTORIA UMANITĂȚII AR FI FOST ACEEA FĂCUTĂ CU MARE PLĂCERE DE UN INGINER

 Un titlu din presa franceză: „După 30 de ani, un lup amenință un om”. S-a întîmplat în Castellet-lès-Sausses. Dacă era invers, chiar nu ar fi fost interesant. (A. M. S.)

 „Virgin Orbit”, compania spațială a miliardarului Richard Branson, va intra în insolvență, după ce a ratat lansarea unei rachete din Marea Britanie și nu a reușit să mai atragă noi finanțări. Salutăm pe această cale primul faliment cosmic din istoria umanității. (M. P.)

 A trecut 1 aprilie și am observat că, anul acesta, lumea din jur nu prea a mai avut chef de păcăleli și farse. Nu elaborez asupra motivelor. Mai bine fac un tur prin lume, să văd cum a fost pe la alții. În Anglia, în mijlocul unor discuții tensionate între sindicatele poștașilor și conducere cu privire la salarii, un șef de poștă a afișat un anunț cum că salariul angajaților crește cu 15%. Cînd aceștia au aflat că e „păcăleală”, nu i-a căzut prea bine șefului. Un laureat Oscar de anul acesta a primit o înștiințare „oficială” că trebuie să returneze premiul. Pentru o secundă, i-a stat inima. Fiul lui de 11 ani i-o făcuse. O agenție de asigurări a anunțat că oferă polițe de asigurare celor care vor călători în spațiu pentru următoarele situații: anularea călătoriei (banii înapoi), impact neașteptat cu un asteroid, răpire extraterestră și – cel mai generos plan –pierdere în spațiu. Nu puțini au crezut. Totuși, nimic de mare anvergură. Să ne amintim că în anii trecuți se făceau păcăleli din acestea: excentricul Richard Branson a construit un obiect care părea un OZN și l-a plimbat pe cerul Londrei, alertînd poliția și armata, blocînd traficul, agitînd pietonii; realizatorul unei emisiuni locale de radio dintr-un orășel de coastă britanic a scos din case aproape toată populația cînd a anunțat că în largul mării plutește, ca un fel de vas fantomă, însuși Titanicul. Dar și păcăleli care aveau consecințe serioase, cum a fost aceea făcută de o cunoscută frumoasă iubitului ei, cînd l-a anunțat că îl părăsește (asta era păcăleala), iar iubitul a jubilat sincer fără să se gîndească o clipă că era 1 aprilie. (S. V.)

 Urmăresc pe Instagram pagina Muzeului „Antipa“ și citesc cu mare plăcere „știați că“-urile de aici: „În Evul Mediu, șobolanii puteau fi chemați în instanță, în calitate de pîrîți, pentru a da socoteală de nenorocirile abătute asupra oamenilor. Astfel, în 1512, în Franța a avut loc un proces al șobolanilor, acuzați pentru distrugerea recoltelor”. (A. M. S.)

 Julius Popper (1857-1893) a fost un inginer, cartograf, explorator și aventurier român de etnie evreiască, cu cetățenie otomană, născut la București, care a ajuns pînă în Țara de Foc, unde a întocmit, în anul 1891, o hartă a grupului de insule sud-americane; astfel se explică de ce unele repere geografice din Țara de Foc ar fi primit denumiri românești: Rio Ureche, Montañas Lahovary, Manu și Rosetti (dar și un Rio Rosetti), Cordiliera Carlos I al României, Lago Broșteni, Montañas Carmen Sylva și Punta (vîrful) Sinaia. În aceste condiții, ne simțim îndreptățiți să ne întrebăm dacă numele localității Ushuaia nu e, de fapt, inspirat de localitatea arădeană Ususău. (M. P.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cum să vă actualizați acronimele învechite pentru a ține pasul cu generația Z. Ce înseamnă DIFTP
Fie că ne facem conturi pe platforme de socializare, inclusiv pe TikTok, unde urmărim tot ce este nou, fie că încercăm să fim la curent cu ultimele tendințe în materie de modă, muzică, filme, mulți dintre noi încercăm să facem tot posibilul pentru a rămâne „în pas cu copiii”.
image
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Documente secrete, care abia acum au fost dezvăluite, au stabilit ce oraș va fi primul care va fi aruncat în uitare în cazul unui război nuclear.
image
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Volodimir Zelenski reiterează rugămințile pentru mai multe rachete defensive după al patrulea atac aerian de amploare asupra sistemului energetic în ultimele săptămâni.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.