Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 991 din 6 aprilie – 12 aprilie 2023
© G. Stoica
© G. Stoica

DUPĂ CE UN CETĂȚEAN ÎNGHEȚAT S-A PLÎNS CĂ DOI CONCETĂȚENI DE-AI NOȘTRI AU FOST EXPUȘI LA DORINȚE DIN TRECUT, EXEMPLUL DE AZI LE ARATĂ OAMENILOR ȘI CE MERGE, ȘI CE NU, ÎN VIAȚA DE MAI TÎRZIU

 Directoarea unei școli din Florida a fost forțată să demisioneze după ce un părinte s-a plîns că elevii din clasa a șasea au fost expuși la pornografie. Plîngerea a apărut în urma unei lecții de artă renascentistă în care elevilor li s-a arătat statuia lui David a lui Michelangelo. Un caz clasic de deschidere a Cutiei Pandorei, căci pe directoare o cheamă Hope. (S. G.)

 „La data de 29 martie, polițiștii Direcţiei de Investigaţii Criminale – Serviciul Urmăriri şi luptătorii Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale au depistat, în municipiul Bucureşti, un bărbat de 33 de ani, cetăţean american, urmărit internațional de autoritățile judiciare americane, pentru comiterea infracţiunilor de conspiraţie la revoltă şi activități de revoltă”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române. Bărbatul e bănuit că ar fi fondatorul unei organizații care susţine ideologia supremaţiei albe în SUA. Nu știm dacă să o luăm ca pe un compliment, ca pe o insultă sau ca pe un fapt divers, dar prezența sa în țară ne dă de bănuit că România a devenit un ultim bastion mondial al rasei albe. (M. P.)

 Folosind cromozomii unui exemplar intact, înghețat, descoperit în permafrost, cercetătorii din Rusia vor să readucă la viață, prin clonare, o specie de bizon dispărut. Ideea vine după una similară în care și-au propus să reînvie mamuții. Totul e să nu încerce și cu Lenin. (A. M.)

 În Uganda există acum două străzi cu nume de români, așezate exact pe Ecuator. Cei care au primit un astfel de cadou din partea autorităților locale sînt Mihai Brașov și Emil Anton, doi concetățeni de-ai noștri implicați într-un proiect umanitar de amploare, cuprinzînd un campus cu o școală primară și una de meserii, o bază sportivă, o fermă și o casă pentru voluntarii care doresc să predea în Uganda și să se plimbe pe străzile de pe Ecuator. (A. A. D.

 În răspăr cu vremurile astea: Albert Einstein îi telegrafiază soției sale, care se afla într-o vacanță la lacul Caputh: „Scrisul e o prostie. Duminică am să te sărut oral“. Minte clară, dorințe așijderea. (A. M. S.)

 Cercetători de la Universitatea din Ulm au început un program  de reconstituire a unor mirosuri din trecut. Un prim exemplu ar fi reconstituirea unor mirosuri din Siria antică, pe baza descoperirii arheologice a unor vase cu urme de tămîie, fistic și smirnă. Aș propune și reconstituirea unor mirosuri din istoria mai recentă. De exemplu, a miasmelor din Sala Palatului, în timpul congreselor PCR. Mai ales pentru nostalgici. (A. M.)

 În Franța, o femeie de 50 de ani a fost pusă sub acuzație și va fi judecată pentru că, într-un mesaj pe Facebook, l-a numit pe Emmanuel Macron „scursură”. Femeia riscă o amendă de pînă la 12.000 de euro pentru „injurii la adresa președintelui Republicii”. Mă întreb cîți bani ar face statul român dacă ar urma exemplul francezilor. (S. G.)

 „Ca să-mi încep scrisoarea cu un subiect comun, spun că a venit primăvara, ne îndreptăm către vară și ar trebui să se încălzească. Numai că vremea s-a răcorit și nu poți avea încredere în ea: adesea pare să se schimbe în iarnă.“ Nu e de azi, de ieri, ci din Seneca, Scrisori către Luciliu. (A. M. S.)

 Un fermier din Marea Britanie nu s-a gîndit, în 2018 cînd l-a pornit, că al său canal de YouTube, Farmer P, îi va aduce mai mulți bani decît creșterea vacilor. În doi ani și ceva, a început să fie anunțat de Google că îi intră bani în cont, din ce în ce mai mulți – mai exact, pînă în prezent, valoarea a zeci de bovine. Banii au fost investiți cu cap: un hambar nou, dar și aparatură pentru filmări performante. Le arată oamenilor și ce merge, și ce nu, în viața de fermier. Cele mai populare clipuri sînt cele în care apare cîinele său Biskit sau în care-și etalează tractoarele. (A. A. D.)

 În timpul unui meci de fotbal din noiembrie 1970 între echipele britanice Brentford și Colchester United, un cîine intrat pe teren l-a mușcat pe portarul Chic Brodie, vătămîndu-i ligamentele unui genunchi atît de rău, încît acesta a fost nevoit să se retragă din fotbal. Portarul s-a făcut șofer de taxi. A murit de cancer treizeci de ani mai tîrziu. (M. C.)

O PIERDERE DE VREME VA AJUTA ÎNTREAGA POPULAȚIE SĂ GĂSEASCĂ MAI UȘOR OMUL-FUM 

 Cînd Charles Darwin a făcut o listă cu argumente pro și contra căsătoriei, a scris așa: „O soție poate fi un tovarăș constant și un bun prieten la bătrînețe. Oricum, mai bună decît un cîine. Dar, însurat, îți rămîn mai puțini bani pentru cărți și, în general, căsătoria e o groaznică pierdere de vreme”. (M. C.)

 Ferentari, cel mai sărac cartier al Capitalei, își înzestrează Poliția Locală cu un panou luminos cu LED-uri de 15 metri lungime, pentru care va plăti cca. 50.000 de euro – aflăm de pe site-ul Fanatik.ro. „Minunea din Ferentari”, cum au numit-o jurnaliștii, „va ajuta cetățenii să găsească mai ușor sediul instituției și să rețină numărul unic de urgență”. Gata cu orbecăitul și cu căutatul pe telefon! Toți locuitorii Ferentariului, victime și infractori deopotrivă, se vor duce ață, ca insectele la bec, spre circa de poliție: șuți, borfași, mardeiași, ghiulari, curve și pungași. (M. P.)

 Un bărbat în vîrstă de 57 de ani, angajat la o stație de epurare din zona Donaldsonville, a fost concediat și chiar arestat zilele trecute. Michael Mastin a fost acuzat pentru că a urinat de două ori în rezervorul cu apă procesată care asigura alimentarea pentru întreaga populație din zona Donaldsonville. Totuși, gestul individului ar merita înregistrat într-o carte a recordurilor, căci el nu doar că a reușit să sfințească mii de oameni din două jeturi scurte, dar, în sfîrșit, se pare că e primul om care a dat consistență metaforei „a te pișa pe lume”. (I. M.)

 Ce mai cumpără omul. Acum două săptămîni s-a stabilit un nou record în materia vînzării ceasurilor la licitații online: filiala Christie’s din Hong Kong a vîndut un ceas Patek Philippe cu 5,8 milioane de dolari. Americani. Că în dolarii de Hong Kong a făcut 45,54 milioane. Tot cam în același timp, la Sotheby’s din Londra, cota pictorului Wassily Kandinsky a ajuns la un record: 37 de milioane de dolari pentru lucrarea lui din 1910 „Murnau cu biserică II”. Tot cam pe-atunci, la Christie’s din Londra s-a încheiat o lună (februarie) socotită a fi fost nici prea rea, dar nici prea bună – doar 202 milioane de dolari vînzări. Erau ceva speranțe cu un Picasso, Femme dans un rocking-chair (Jacqueline)”, pentru care casa de licitații se aștepta să încaseze între 18 și 24 de milioane, dar a fost vîndut pînă la urmă cu doar 17,4. Tot milioane. Zic și eu ca băbuța din piață care vede multe mașini pe stradă și oftează: „Are lumea bani, maică, are lumea bani...”. (S. V.)

 Cîteva nume de firme extrase din Gura Humorului, județul Suceava: Superlativ Com SRL, Hyperici SRL, Do It SRL, Om Sărac Om Bogat SRL, Fiu Sărac Fiu Bogat SRL, Delicat Universal SRL, Viața Bună SRL, La Tockana Bar Cafe SRL, Serious Bananas SRL, Lupul Alb Grup Prest SRL, Splendid Patiserie SRL, Mecanica Gârla Morii SRL, Tous Corps D’État SRL, Cotu Buhii SRL, Caroseriata SRL, Gingolia Activity SRL, Odaia Bunicii Voroneț SRL, Pythonika SRL, Contactiv Suport SRL, Salonul Cu Delicii SRL, Electrice Chimice SRL, Juniorii Lui Zoro SRL, Kopertta SRL, Drag Turism SRL, Munte Mur Resort SRL, Pelerinaj SRL, Cris Versus SRL, Scule Și Unelte Fel De Fel SRL, Legendary Burgers SRL, Varvara De Bucovina SRL, Strict Necesar SRL, Vanitos SRL, Trans Euro Vasilică SRL, Fum & Scrum SRL, Moral Taxi SRL. (D. S.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.