Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 991 din 6 aprilie – 12 aprilie 2023
© G. Stoica
© G. Stoica

DUPĂ CE UN CETĂȚEAN ÎNGHEȚAT S-A PLÎNS CĂ DOI CONCETĂȚENI DE-AI NOȘTRI AU FOST EXPUȘI LA DORINȚE DIN TRECUT, EXEMPLUL DE AZI LE ARATĂ OAMENILOR ȘI CE MERGE, ȘI CE NU, ÎN VIAȚA DE MAI TÎRZIU

 Directoarea unei școli din Florida a fost forțată să demisioneze după ce un părinte s-a plîns că elevii din clasa a șasea au fost expuși la pornografie. Plîngerea a apărut în urma unei lecții de artă renascentistă în care elevilor li s-a arătat statuia lui David a lui Michelangelo. Un caz clasic de deschidere a Cutiei Pandorei, căci pe directoare o cheamă Hope. (S. G.)

 „La data de 29 martie, polițiștii Direcţiei de Investigaţii Criminale – Serviciul Urmăriri şi luptătorii Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale au depistat, în municipiul Bucureşti, un bărbat de 33 de ani, cetăţean american, urmărit internațional de autoritățile judiciare americane, pentru comiterea infracţiunilor de conspiraţie la revoltă şi activități de revoltă”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române. Bărbatul e bănuit că ar fi fondatorul unei organizații care susţine ideologia supremaţiei albe în SUA. Nu știm dacă să o luăm ca pe un compliment, ca pe o insultă sau ca pe un fapt divers, dar prezența sa în țară ne dă de bănuit că România a devenit un ultim bastion mondial al rasei albe. (M. P.)

 Folosind cromozomii unui exemplar intact, înghețat, descoperit în permafrost, cercetătorii din Rusia vor să readucă la viață, prin clonare, o specie de bizon dispărut. Ideea vine după una similară în care și-au propus să reînvie mamuții. Totul e să nu încerce și cu Lenin. (A. M.)

 În Uganda există acum două străzi cu nume de români, așezate exact pe Ecuator. Cei care au primit un astfel de cadou din partea autorităților locale sînt Mihai Brașov și Emil Anton, doi concetățeni de-ai noștri implicați într-un proiect umanitar de amploare, cuprinzînd un campus cu o școală primară și una de meserii, o bază sportivă, o fermă și o casă pentru voluntarii care doresc să predea în Uganda și să se plimbe pe străzile de pe Ecuator. (A. A. D.

 În răspăr cu vremurile astea: Albert Einstein îi telegrafiază soției sale, care se afla într-o vacanță la lacul Caputh: „Scrisul e o prostie. Duminică am să te sărut oral“. Minte clară, dorințe așijderea. (A. M. S.)

 Cercetători de la Universitatea din Ulm au început un program  de reconstituire a unor mirosuri din trecut. Un prim exemplu ar fi reconstituirea unor mirosuri din Siria antică, pe baza descoperirii arheologice a unor vase cu urme de tămîie, fistic și smirnă. Aș propune și reconstituirea unor mirosuri din istoria mai recentă. De exemplu, a miasmelor din Sala Palatului, în timpul congreselor PCR. Mai ales pentru nostalgici. (A. M.)

 În Franța, o femeie de 50 de ani a fost pusă sub acuzație și va fi judecată pentru că, într-un mesaj pe Facebook, l-a numit pe Emmanuel Macron „scursură”. Femeia riscă o amendă de pînă la 12.000 de euro pentru „injurii la adresa președintelui Republicii”. Mă întreb cîți bani ar face statul român dacă ar urma exemplul francezilor. (S. G.)

 „Ca să-mi încep scrisoarea cu un subiect comun, spun că a venit primăvara, ne îndreptăm către vară și ar trebui să se încălzească. Numai că vremea s-a răcorit și nu poți avea încredere în ea: adesea pare să se schimbe în iarnă.“ Nu e de azi, de ieri, ci din Seneca, Scrisori către Luciliu. (A. M. S.)

 Un fermier din Marea Britanie nu s-a gîndit, în 2018 cînd l-a pornit, că al său canal de YouTube, Farmer P, îi va aduce mai mulți bani decît creșterea vacilor. În doi ani și ceva, a început să fie anunțat de Google că îi intră bani în cont, din ce în ce mai mulți – mai exact, pînă în prezent, valoarea a zeci de bovine. Banii au fost investiți cu cap: un hambar nou, dar și aparatură pentru filmări performante. Le arată oamenilor și ce merge, și ce nu, în viața de fermier. Cele mai populare clipuri sînt cele în care apare cîinele său Biskit sau în care-și etalează tractoarele. (A. A. D.)

 În timpul unui meci de fotbal din noiembrie 1970 între echipele britanice Brentford și Colchester United, un cîine intrat pe teren l-a mușcat pe portarul Chic Brodie, vătămîndu-i ligamentele unui genunchi atît de rău, încît acesta a fost nevoit să se retragă din fotbal. Portarul s-a făcut șofer de taxi. A murit de cancer treizeci de ani mai tîrziu. (M. C.)

O PIERDERE DE VREME VA AJUTA ÎNTREAGA POPULAȚIE SĂ GĂSEASCĂ MAI UȘOR OMUL-FUM 

 Cînd Charles Darwin a făcut o listă cu argumente pro și contra căsătoriei, a scris așa: „O soție poate fi un tovarăș constant și un bun prieten la bătrînețe. Oricum, mai bună decît un cîine. Dar, însurat, îți rămîn mai puțini bani pentru cărți și, în general, căsătoria e o groaznică pierdere de vreme”. (M. C.)

 Ferentari, cel mai sărac cartier al Capitalei, își înzestrează Poliția Locală cu un panou luminos cu LED-uri de 15 metri lungime, pentru care va plăti cca. 50.000 de euro – aflăm de pe site-ul Fanatik.ro. „Minunea din Ferentari”, cum au numit-o jurnaliștii, „va ajuta cetățenii să găsească mai ușor sediul instituției și să rețină numărul unic de urgență”. Gata cu orbecăitul și cu căutatul pe telefon! Toți locuitorii Ferentariului, victime și infractori deopotrivă, se vor duce ață, ca insectele la bec, spre circa de poliție: șuți, borfași, mardeiași, ghiulari, curve și pungași. (M. P.)

 Un bărbat în vîrstă de 57 de ani, angajat la o stație de epurare din zona Donaldsonville, a fost concediat și chiar arestat zilele trecute. Michael Mastin a fost acuzat pentru că a urinat de două ori în rezervorul cu apă procesată care asigura alimentarea pentru întreaga populație din zona Donaldsonville. Totuși, gestul individului ar merita înregistrat într-o carte a recordurilor, căci el nu doar că a reușit să sfințească mii de oameni din două jeturi scurte, dar, în sfîrșit, se pare că e primul om care a dat consistență metaforei „a te pișa pe lume”. (I. M.)

 Ce mai cumpără omul. Acum două săptămîni s-a stabilit un nou record în materia vînzării ceasurilor la licitații online: filiala Christie’s din Hong Kong a vîndut un ceas Patek Philippe cu 5,8 milioane de dolari. Americani. Că în dolarii de Hong Kong a făcut 45,54 milioane. Tot cam în același timp, la Sotheby’s din Londra, cota pictorului Wassily Kandinsky a ajuns la un record: 37 de milioane de dolari pentru lucrarea lui din 1910 „Murnau cu biserică II”. Tot cam pe-atunci, la Christie’s din Londra s-a încheiat o lună (februarie) socotită a fi fost nici prea rea, dar nici prea bună – doar 202 milioane de dolari vînzări. Erau ceva speranțe cu un Picasso, Femme dans un rocking-chair (Jacqueline)”, pentru care casa de licitații se aștepta să încaseze între 18 și 24 de milioane, dar a fost vîndut pînă la urmă cu doar 17,4. Tot milioane. Zic și eu ca băbuța din piață care vede multe mașini pe stradă și oftează: „Are lumea bani, maică, are lumea bani...”. (S. V.)

 Cîteva nume de firme extrase din Gura Humorului, județul Suceava: Superlativ Com SRL, Hyperici SRL, Do It SRL, Om Sărac Om Bogat SRL, Fiu Sărac Fiu Bogat SRL, Delicat Universal SRL, Viața Bună SRL, La Tockana Bar Cafe SRL, Serious Bananas SRL, Lupul Alb Grup Prest SRL, Splendid Patiserie SRL, Mecanica Gârla Morii SRL, Tous Corps D’État SRL, Cotu Buhii SRL, Caroseriata SRL, Gingolia Activity SRL, Odaia Bunicii Voroneț SRL, Pythonika SRL, Contactiv Suport SRL, Salonul Cu Delicii SRL, Electrice Chimice SRL, Juniorii Lui Zoro SRL, Kopertta SRL, Drag Turism SRL, Munte Mur Resort SRL, Pelerinaj SRL, Cris Versus SRL, Scule Și Unelte Fel De Fel SRL, Legendary Burgers SRL, Varvara De Bucovina SRL, Strict Necesar SRL, Vanitos SRL, Trans Euro Vasilică SRL, Fum & Scrum SRL, Moral Taxi SRL. (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.