Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 990 din 30 martie – 5 aprilie 2023
© M. Pleșu
© M. Pleșu

ÎN ANUMITE LOCURI AU ÎNCEPUT SĂ APARĂ FRAGMENTE DE SCHIMBARE CARE IMITĂ PERFECT CAUZA VEȘNICIEI FRAGMENTULUI

 De curînd, un avion a trebuit să se întoarcă în timpul zborului. Senzorii calei de marfă se aprinseseră. În cockpit, piloții au simțit un miros oribil, așa că au decis să revină la aeroport. Avionul aterizează, bagajele sînt verificate. Și acolo este găsit un fruct! Nici măcar un fruct stricat, ci unul proaspăt, dar cu arome extrem de puternice: durianul. Acest fruct galben exotic din Asia de Sud-Est este învelit, ca o castană, într-o coajă verde cu țepi și miroase puternic. Site-ul culinar Marmiton l-a pus pe un străin să testeze durianul în emisiunea sa. Reacția lui a fost: „Parcă mi-am scos sacul de gunoi. Pute, are un gust foarte tare, e oribil“. Se spune că durianul „are gust de rai și miros de iad”. În Malaezia, de exemplu, este interzisă aducerea acestui fruct în anumite locuri precum transportul public sau hoteluri. Poți vedea semne „durian interzis” lîngă semnele „fumatul interzis”. (A. M. S.)

 Au început să apară propuneri ca lovirea mingii cu capul, la fotbal, să fie interzisă, din cauza riscului crescut al apariției bolilor neurodegenerative la jucători. Dacă propunerile vor fi puse în practică însă, jocul s-ar schimba în mod radical. Pe lîngă henț, ar apărea și head. Și, după cum se știe, unde nu-i cap, vai de picioare! (A. M.)

 Dacă noile tehnologii au ajuns să facă posibile povești de iubire cu un „avatar” creat de inteligența artificială, se pare că acestea vin și cu problemele aferente, cum ar fi respingerile. Acest lucru s-a întîmplat pentru că aplicațiile prin care partenerii imaginari au fost creați au hotărît să le retragă acestora abilitatea de a se implica în jocuri erotice, ceea ce a lăsat mulți utilizatori de-a dreptul pierduți și însingurați. Companiile de tehnologie au rămas ferme pe poziții, evitînd să fie asociate cu livrarea conținutului pentru adulți. Utilizatorii, unii dintre ei declarați căsătoriți cu „chatbot”-urile lor, și-au manifestat furia online, marcați ca de pierderea unei relații adevărate, publicînd fragmente de conversație în care erau, dintr-o dată, respinși. Aproape ca-n lumea reală. (A. A. D.

 Vizita pe care Xi Jinping a făcut-o prietenului său drag Vladimir Putin s-a încheiat într-un fel care, cum să zic, ne dă fiori reci. Putin l-a petrecut pînă în prag pe Xi, ca o gazdă primitoare.  Acolo, bineînțeles, îi aștepta presa. S-au îmbrățișat și Xi i-a spus, să audă toată lumea: „Chiar acum a început o schimbare dintre acelea care se întîmplă o dată la o sută de ani. Și noi doi vom conduce această schimbare”. Putin a rostit fericit: „Sînt de acord”. Și s-au îmbrățișat. Subliniind că protagoniștii au jucat scena despărțirii deliberat în fața presei, înțelegeți mai bine de ce spun că ne dă fiori reci. (S. V.)

 Jack Daniel’s a dat în judecată o companie americană producătoare de jucării și accesorii pentru animale de companie. Se pare că cei din urmă au lansat pe piață o jucărie destinată cîinilor care imită perfect modelul sticlei cunoscutului producător de whisky. Cred totuși că o jucărie zornăitoare pentru cîini și o sticlă de Jack Daniel’s pot funcționa împreună ca o metaforă simpatică a egalității între animalele de companie și oameni, căci există și astfel de momente, deloc puține. (I. M.)

 Un studiu publicat în jurnalul științific Current Biology a conchis că Ludwig van Beethoven suferea de mai multe boli, precum hepatită B, ciroză, probleme intestinale (deși intoleranța la lactoză a fost exclusă) și că, cel mai probabil, a fost un copil ilegitim. Un singur lucru n-au putut descoperi cercetătorii – cauza surdității compozitorului. Probabil era o anticipare a acestui studiu. (S. G.)

 Omul de afaceri american Rupert Murdoch – care deține unul dintre cele mai mari conglomerate media din lume, News Corporation – a anunțat că se va căsători pentru a cincea oară cu văduva unui magnat, de care s-a îndrăgostit fără echivoc. Ajuns la 92 de ani, o vîrstă matusalemică, am putea spune, Murdoch a mărturisit cinstit că această îndrăgostire i-a creat oareșce temeri, dar a știut că va fi pentru ultima oară. Cazul miliardarului american confirmă încă o dată faptul că nu există iubire veșnică, dar există indubitabil la o vîrstă a veșniciei. (I. M.)

 Iată cîteva nume de străzi bucureștene cel puțin ciudate: strada Perfecționării, intrarea Solzilor, strada Amintirii, strada Balsamului, bulevardul Oaspeților, strada Demnității, strada Grațioasă, intrarea Undiței, strada Modestiei, strada Rămurele, strada Steluței, strada Vacanței (în sectorul 1). În sectorul 2: strada Căpreni, aleea Cenușăresei, strada Aromei, strada Competiției, strada Dimineții, strada Existenței, strada Inocenței, intrarea Afirmării, intrarea Calității, intrarea Somnului, intrarea Viitorului, strada Lanternei, strada Lecturii, strada Melodiei, strada Ochișoru, strada Poeziei, strada Ritmului, strada Serii, strada Speranței, strada Turiștilor, strada Verii. În sectorul 3: strada Levănțica, strada Scaune, strada Turnătorului, aleea Prevederii, strada Cornul Caprei, strada Cultul Patriei, strada Economiei, strada Eșarfei, strada Fetițelor, strada Gospodăriei, strada Idealului, intrarea Arsura, intrarea Concursului, intrarea Licurici, intrarea Părului, strada Năzuinței, strada Prieteniei, strada Țărăncuței, strada Trilului, strada Vîntului, strada Zborului. În sectorul 4: strada Frigului, strada Luminoasă, strada Mărțișor, aleea Zînelor, strada Avalanșei, strada Călțunași, Drumul Binelui, strada Gospodinelor, strada Idilei, intrarea Adierii, strada Învățătorului, strada Muzelor. În sectorul 5: strada Odihnei, strada Panterei, strada Creață, strada Culturii, strada Cupidon, intrarea Inovației, intrarea Luptătorilor Antifasciști, strada Dărniciei, strada Eclipsei, strada Eternității, strada Făt Frumos, strada Floare de Gheață, strada Fragmentului, strada Frunte Lată, strada Hărniciei, strada Hercule, strada Ileana Cosînzeana, intrarea Evoluției, intrarea Piticului, intrarea Stelelor, intrarea Trompetului, intrarea Veseliei, strada Leopardului, strada Lucifer, strada Puișor, strada Rachetei, strada Rinocerului, strada Silfidelor, strada Sirenelor, strada Științei, strada Tăcerii, strada Tigrului, strada Voinței, strada Vredniciei, strada Zori de Zi. În sectorul 6: strada Cîntării, strada Cărăbușului, intrarea Filmului, intrarea Mărgelelor, strada Atmosferei, strada Basmului, bulevardul Geniului, strada Binoclului, strada Bunicuței, strada Chibzuinței, strada Compasului, strada Entuziasmului, strada Inspirației, strada Fraților, intrarea Cucuruzului, intrarea Fierbinți, intrarea Protonilor, strada Meseriașilor, strada Reveriei, strada Săbiuței, strada Viscolului, strada Zîmbetului. (M. P.)

DIN FERICIRE, NU ȘTIM DACĂ URMAȘII APAR UNEORI

 Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda a fost desemnată cea mai fericită țară din lume, ajungînd în fruntea clasamentului Raportului Fericirii Mondiale 2023. Drept urmare, agenția oficială de turism a țării a oferit excursii gratuite pentru zece persoane pentru a lua lecții de fericire, iar candidații nu trebuie decît să posteze un video pe TikTok în care să spună „de ce ar putea fi, în secret, finlandezi”. Deși aș putea născoci un scenariu pentru o posibilă genă finlandeză, n-am cont pe TikTok, din fericire. (S. G.)

 Criptomonedele și mirajul cîștigului facil pot ajunge pretexte pentru înșelăciune. O dentistă din București i-a dat, în doi ani, nu mai puțin de 85.000 de euro unui bărbat care a convins-o, cu facturi fictive, că urmează să lanseze o nouă criptomonedă care îi va îmbogăți pe amîndoi și că, în plus, va deține și servicii de furnizare a energiei electrice sub prețul pieței. Viitorul mogul, acuzat într-un dosar penal, a fost dus la audieri în această lună în urma unei percheziții la domiciliu. Ce nu știm însă este dacă, pe lîngă bani, a primit și niște plombe gratuit. (A. A. D.)

 Doi pescari au intrat în Cartea Recordurilor pentru capturarea celui mai mare crap prins vreodată, folosind drept momeală cenușa prietenului lor. Ce animal ați prefera ca urmașii voștri să momească folosindu-vă resturile după moarte? (M. C.)

 Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.