Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 986 din 2 martie – 8 martie 2023
© G. Stoica
© G. Stoica

PENTRU CEI CĂRORA NU LE PLAC ORELE LIBERE GENERATE DE MAȘINI, UNIFORMA NU POATE ASCUNDE O NOUĂ INTERPRETARE A INGREDIENTELOR REFOLOSITE ȘI MOBILITATEA CUPLURILOR

● Pentru cei cărora nu le plac englezismele, o reclamă a tradus îndemnul „Download your app!” prin „Dă-ți jos aplicația!”. Un îndemn care poate provoca în română mici stînjeneli pudicilor. (S. G.)

 Pentru femeile căsătorite care vor să cîștige un ban în plus, o idee de afaceri care se pare că ar avea succes este închirierea propriului soț – cu ora sau cu ziua, după nevoi. O englezoaică de 38 de ani, mamă a trei copii, a ajuns să-i ocupe în acest mod toate orele libere consortului, ba chiar și sîmbetele, și se vede nevoită în prezent să refuze cereri, unele venind de la peste 200 de kilometri depărtare. Prețul este de 40 de lire sterline pe oră și de 250 pentru o zi întreagă de muncă, ea putînd include orice este de reparat, zugrăvit, decorat în casă, chiar și instalat de televizor sau montat de draperii. E de menționat și că persoanele în vîrstă și cele cu handicap beneficiază de o reducere la tariful bărbatului priceput la toate. (A. A. D.

 O revistă americană de science-fiction a anunţat că a interzis sute de autori după ce a primit un val de scrieri realizate cu ajutorul ChatBot-urilor cu inteligenţă artificială (AI). Neil Clarke, editorul revistei Clarkesworld (de science-fiction şi fantasy), le-a transmis marţi abonaţilor săi pe Twitter că a interzis peste 500 de autori în luna februarie din cauza „scrierilor generate de maşini”. Se poate mai SF de atît? (A. M. S.)

 O cameră video a surprins momentul în care un jandarm a scos mîna pe geamul mașinii sale și a zgîriat cu cheia, din mers, o altă mașină parcată neregulamentar, dar cu semnal de avarie. Gestul ar putea părea incredibil doar în afara României. Pe la noi nu mai surprinde. Și se dovedește încă o dată că uniforma nu poate ascunde nici frustrările și nici prostia... (A. M.)

 „Și dacă extratereștrii au creat omenirea?”, a titrat Le Point un interviu cu antropologul Wiktor Stoczkowski, autorul unei cărți despre teoria astronauților antici, în care dezvoltă o nouă interpretare a genezei. Am apreciat faptul că jurnaliștii francezi nu i-au pus întrebarea încuietoare: „Și pe extratereștri cine i-a creat?”. (S. G.)

 Iată o listă a celor mai frecvenți alergeni respiratori și alimentari incluși în testul Phadiatop pentru depistarea alergiilor – sau, dacă vreți, o listă a ingredientelor perfecte pentru o pulbere vrăjită cu efect de triplu strănut mortal: Dermatophagoides pteronyssinus (acarianul european), Dermatophagoides farinae (acarianul american), polen de anin, polen de mesteacăn, polen de stejar, polen de secară, alun turcesc, amestec de ierburi, pelin, bananier, epiteliu de pisică, epiteliu de cal, epiteliu de cîine, epiteliu de porcușor de Guineea, epiteliu de hamster auriu, epiteliu de iepure, Penicillium notatum, Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus, Alternaria alternata (ciuperci și mucegaiuri). (M. P.)

 Un medic din Iași a fost acuzat că ar fi implantat 238 de dispozitive cardiace prelevate de la cadavre. Omul s-o fi gîndit, pragmatic: dacă prelevăm organe cu totul de la pacienți decedați, de ce să nu fie refolosite și dispozitivele? (A. M. S.)

 „Oamenilor nu le plăcea faptul că încă mai eram în viață. Considerau că trebuia să fi murit deja. Acum, că aproape am murit, toată lumea mă iubește. Asta a fost greșeala mea. Nu doar că am continuat să trăiesc, dar că am și trăit bine. Mare greșeală. Acum, cu cincisprezece înjunghieri de cuțit, e mult mai bine” – Salman Rushdie, într-un interviu recent din The New Yorker, după ce și-a pierdut vederea la un ochi și mobilitatea unei mîini în urma tentativei de asasinat comise la o lectură publică de un musulman fanatic iranian care nu i-a citit nici o carte. (M. C.)

 Guvernul chinez acordă cuplurilor proaspăt căsătorite un concediu plătit de 30 de zile pentru a încuraja o creștere a ratei natalității. De cealaltă parte, în Europa de Vest se impune raționalizarea consumului de legume. Se pare că la capătul tunelului așteaptă o Europă bătrînă, obeză și mulți vajnici chinezi. (I. M.)

DUPĂ SĂNĂTOSUL PRINCIPIU „PRIMUL VENIT, ULTIMUL SERVIT“, O EXISTENȚĂ ARE DE-A FACE CU ORICE

 AirBnb a făcut publică o ofertă năstrușnică: o noapte în loja de onoare a Operei Garnier din Paris. În lojă va fi amenajat un mic dormitor în stilul întregului edificiu (Second Empire) pentru două persoane. Se oferă, de asemenea, un tur al celebrei Opere, o scurtă lecție de dans și un mic concert susținut de tineri din Academia Garnier. Dar, mai ales, se oferă șansa întîlnirii nocturne cu Fantoma de la Operă. Costul acestei experiențe este de 37 de euro. AirBnb a anunțat că doritorii trebuie să se conecteze la platformă pe 1 martie, fix la ora 18,00, oferta se va adjudeca după sănătosul principiu „primul venit, primul servit” și se va realiza în noaptea de 6 iulie a.c. Firește, AirBnb nu garantează că Fantoma va apărea. (S. V.)

 Un izvor nesecat de stupoare (și amuzament) sînt exemplele de traduceri electronice din felurite limbi. Înșir trei asemenea exemple, ale unor fraze în germană în care apare cuvîntul Knabe: 1) „Un băiat inocent ca mine nu ar trebui să fie crescut într-o atmosferă ca asta“; 2) „Cu tot respectul, Lykos este un băiat“; 3) „Oricine moare ultimul, să fie un băiat de treabă și să ne ardă pe restul“. Edificator. (D. S.)

 Acum exact o sută de ani, în 1923: Hitler era arestat și băgat la închisoare pentru organizarea unui puci, Imperiul Otoman era dizolvat (după o existență de 624 de ani), Turcia devenind republică, revoluționarul mexican Pancho Villa era asasinat, în China avea loc o încercare de asasinare a președintelui Li Yuanhong, Lenin suferea un atac cerebral care avea să-l lase mut, se încheia războiul civil irlandez, iar în Egipt și în Irak se înființau primele organizații feministe. În același an, în Franța avea loc prima cursă de mașini de 24 de ore de pe circuitul de la Le Mans, la Londra se inaugura stadionul Wembley, iar Walt Disney fonda studiourile care-i purtau numele. (M. C.)

 Cercetările arată că tații în vîrstă transmit copiilor mai multe mutații genetice decît cei tineri, iar explicația este că, după 40 de ani, procesul spermatogenezei, responsabil pentru transmiterea acestor patologii, nu mai funcționează în parametri optimi. E totuși straniu că acest experiment s-a efectuat pe musculițe de oțet – poate are de-a face cu anii grei de crîșmă ai bărbaților. (I. M.)

 Orice medic sau antrenor sportiv susține că, nu doar pentru a face performanță, dar și pentru a trăi sănătos, ar fi bine să fie sistat consumul de țigări. Un alergător de 50 de ani din China pare însă a fi o reclamă ambulantă pentru fumat, fiind surprins aprinzîndu-și țigara pe traseu la nu mai puțin de trei maratoane, pe care le-a finalizat fără probleme. Ba mai mult, „unchiul Chen”, cum i se spune, a trecut cu brio și testul ultramaratoanelor, reușind să alerge și peste 50 de kilometri. (A. A. D.)

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.