Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 986 din 2 martie – 8 martie 2023
© G. Stoica
© G. Stoica

PENTRU CEI CĂRORA NU LE PLAC ORELE LIBERE GENERATE DE MAȘINI, UNIFORMA NU POATE ASCUNDE O NOUĂ INTERPRETARE A INGREDIENTELOR REFOLOSITE ȘI MOBILITATEA CUPLURILOR

● Pentru cei cărora nu le plac englezismele, o reclamă a tradus îndemnul „Download your app!” prin „Dă-ți jos aplicația!”. Un îndemn care poate provoca în română mici stînjeneli pudicilor. (S. G.)

 Pentru femeile căsătorite care vor să cîștige un ban în plus, o idee de afaceri care se pare că ar avea succes este închirierea propriului soț – cu ora sau cu ziua, după nevoi. O englezoaică de 38 de ani, mamă a trei copii, a ajuns să-i ocupe în acest mod toate orele libere consortului, ba chiar și sîmbetele, și se vede nevoită în prezent să refuze cereri, unele venind de la peste 200 de kilometri depărtare. Prețul este de 40 de lire sterline pe oră și de 250 pentru o zi întreagă de muncă, ea putînd include orice este de reparat, zugrăvit, decorat în casă, chiar și instalat de televizor sau montat de draperii. E de menționat și că persoanele în vîrstă și cele cu handicap beneficiază de o reducere la tariful bărbatului priceput la toate. (A. A. D.

 O revistă americană de science-fiction a anunţat că a interzis sute de autori după ce a primit un val de scrieri realizate cu ajutorul ChatBot-urilor cu inteligenţă artificială (AI). Neil Clarke, editorul revistei Clarkesworld (de science-fiction şi fantasy), le-a transmis marţi abonaţilor săi pe Twitter că a interzis peste 500 de autori în luna februarie din cauza „scrierilor generate de maşini”. Se poate mai SF de atît? (A. M. S.)

 O cameră video a surprins momentul în care un jandarm a scos mîna pe geamul mașinii sale și a zgîriat cu cheia, din mers, o altă mașină parcată neregulamentar, dar cu semnal de avarie. Gestul ar putea părea incredibil doar în afara României. Pe la noi nu mai surprinde. Și se dovedește încă o dată că uniforma nu poate ascunde nici frustrările și nici prostia... (A. M.)

 „Și dacă extratereștrii au creat omenirea?”, a titrat Le Point un interviu cu antropologul Wiktor Stoczkowski, autorul unei cărți despre teoria astronauților antici, în care dezvoltă o nouă interpretare a genezei. Am apreciat faptul că jurnaliștii francezi nu i-au pus întrebarea încuietoare: „Și pe extratereștri cine i-a creat?”. (S. G.)

 Iată o listă a celor mai frecvenți alergeni respiratori și alimentari incluși în testul Phadiatop pentru depistarea alergiilor – sau, dacă vreți, o listă a ingredientelor perfecte pentru o pulbere vrăjită cu efect de triplu strănut mortal: Dermatophagoides pteronyssinus (acarianul european), Dermatophagoides farinae (acarianul american), polen de anin, polen de mesteacăn, polen de stejar, polen de secară, alun turcesc, amestec de ierburi, pelin, bananier, epiteliu de pisică, epiteliu de cal, epiteliu de cîine, epiteliu de porcușor de Guineea, epiteliu de hamster auriu, epiteliu de iepure, Penicillium notatum, Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus, Alternaria alternata (ciuperci și mucegaiuri). (M. P.)

 Un medic din Iași a fost acuzat că ar fi implantat 238 de dispozitive cardiace prelevate de la cadavre. Omul s-o fi gîndit, pragmatic: dacă prelevăm organe cu totul de la pacienți decedați, de ce să nu fie refolosite și dispozitivele? (A. M. S.)

 „Oamenilor nu le plăcea faptul că încă mai eram în viață. Considerau că trebuia să fi murit deja. Acum, că aproape am murit, toată lumea mă iubește. Asta a fost greșeala mea. Nu doar că am continuat să trăiesc, dar că am și trăit bine. Mare greșeală. Acum, cu cincisprezece înjunghieri de cuțit, e mult mai bine” – Salman Rushdie, într-un interviu recent din The New Yorker, după ce și-a pierdut vederea la un ochi și mobilitatea unei mîini în urma tentativei de asasinat comise la o lectură publică de un musulman fanatic iranian care nu i-a citit nici o carte. (M. C.)

 Guvernul chinez acordă cuplurilor proaspăt căsătorite un concediu plătit de 30 de zile pentru a încuraja o creștere a ratei natalității. De cealaltă parte, în Europa de Vest se impune raționalizarea consumului de legume. Se pare că la capătul tunelului așteaptă o Europă bătrînă, obeză și mulți vajnici chinezi. (I. M.)

DUPĂ SĂNĂTOSUL PRINCIPIU „PRIMUL VENIT, ULTIMUL SERVIT“, O EXISTENȚĂ ARE DE-A FACE CU ORICE

 AirBnb a făcut publică o ofertă năstrușnică: o noapte în loja de onoare a Operei Garnier din Paris. În lojă va fi amenajat un mic dormitor în stilul întregului edificiu (Second Empire) pentru două persoane. Se oferă, de asemenea, un tur al celebrei Opere, o scurtă lecție de dans și un mic concert susținut de tineri din Academia Garnier. Dar, mai ales, se oferă șansa întîlnirii nocturne cu Fantoma de la Operă. Costul acestei experiențe este de 37 de euro. AirBnb a anunțat că doritorii trebuie să se conecteze la platformă pe 1 martie, fix la ora 18,00, oferta se va adjudeca după sănătosul principiu „primul venit, primul servit” și se va realiza în noaptea de 6 iulie a.c. Firește, AirBnb nu garantează că Fantoma va apărea. (S. V.)

 Un izvor nesecat de stupoare (și amuzament) sînt exemplele de traduceri electronice din felurite limbi. Înșir trei asemenea exemple, ale unor fraze în germană în care apare cuvîntul Knabe: 1) „Un băiat inocent ca mine nu ar trebui să fie crescut într-o atmosferă ca asta“; 2) „Cu tot respectul, Lykos este un băiat“; 3) „Oricine moare ultimul, să fie un băiat de treabă și să ne ardă pe restul“. Edificator. (D. S.)

 Acum exact o sută de ani, în 1923: Hitler era arestat și băgat la închisoare pentru organizarea unui puci, Imperiul Otoman era dizolvat (după o existență de 624 de ani), Turcia devenind republică, revoluționarul mexican Pancho Villa era asasinat, în China avea loc o încercare de asasinare a președintelui Li Yuanhong, Lenin suferea un atac cerebral care avea să-l lase mut, se încheia războiul civil irlandez, iar în Egipt și în Irak se înființau primele organizații feministe. În același an, în Franța avea loc prima cursă de mașini de 24 de ore de pe circuitul de la Le Mans, la Londra se inaugura stadionul Wembley, iar Walt Disney fonda studiourile care-i purtau numele. (M. C.)

 Cercetările arată că tații în vîrstă transmit copiilor mai multe mutații genetice decît cei tineri, iar explicația este că, după 40 de ani, procesul spermatogenezei, responsabil pentru transmiterea acestor patologii, nu mai funcționează în parametri optimi. E totuși straniu că acest experiment s-a efectuat pe musculițe de oțet – poate are de-a face cu anii grei de crîșmă ai bărbaților. (I. M.)

 Orice medic sau antrenor sportiv susține că, nu doar pentru a face performanță, dar și pentru a trăi sănătos, ar fi bine să fie sistat consumul de țigări. Un alergător de 50 de ani din China pare însă a fi o reclamă ambulantă pentru fumat, fiind surprins aprinzîndu-și țigara pe traseu la nu mai puțin de trei maratoane, pe care le-a finalizat fără probleme. Ba mai mult, „unchiul Chen”, cum i se spune, a trecut cu brio și testul ultramaratoanelor, reușind să alerge și peste 50 de kilometri. (A. A. D.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.