Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 984 din 16 februarie – 22 februarie 2023
© M.Pleșu
© M.Pleșu

DUPĂ DOI-TREI ANI DE CĂUTĂRI ÎNTR-UN CAZ TULBURE, SE PARE CĂ SPERANȚA (CARE DEVINE APROAPE PATOLOGICĂ) E PE CALE SĂ-ȘI PIARDĂ TRUPUL

 Iată ce cuvinte au căutat românii cel mai mult anul trecut pe DEX Online: empatie, pedant, oligarhie, asertiv, misogin, introvertit, paradigmă, pragmatic, ipocrit, exhaustiv, reziliență, nimfomanie, recesiune, sustenabilitate. „Empatie” rămîne în top după doi-trei ani de căutări, dar „reziliență” vine tare din urmă. (M. C.)

 Noua revelație a inteligenței artificiale, ChatGPT, a produs un prim scandal: în Columbia, un judecător a mărturisit că s-a folosit de această invenție pentru a lua o hotărîre într-un caz. Nu se știe încă ce va păți judecătorul, însă probabil ar trebui să se apeleze la ChatGPT pentru o decizie. (S. G.)

 Spicuire dintr-un mai vechi top al celor mai ciudate nume reale întîlnite în România: Modest Struţ, Rândunel Pisică, Supplexa Memoranda Onac, Steluţa Luminiţa Întuneric, Rămurel Pastramă, Geniloni Sfeclă, Gigel Potrivitu, Rudolf Pufulete, William Brânză, Andaluzia Poşircă, Renato Lacrimă, Tuduce Dorule Dicusară, Triţă Făniţă, Florin Lambagiu, Viorica Speranţa Raiu, Roxana Grivei, Artaxerxe Bubulac, Exacustodian Păuşescu, Amorel Vătămănescu, Marcelon Bunică, Fridolin Boacşă, Momcilo Luburici, Georgian Elvis Gagiu, Salomeea Guinea, Mariana Hopulele, Eugen Cătălin Prefăcutu Timpău, Mirel Joacă-Bine, Superman Sava, Adonis Bunghiş, Paraschiva Sulă, Argentina Aristotel, Zinel Mucea, Rozeta Ruptureanu, Marin Cervantes Duru, Lidicica Gogan, Venera Baltă, Egidiu Condac, Vasile San Siro Ciocoi, Simion Berebună, Oana Duşmănescu, Adina Coadăgalbenă, Vasile Grămadă, Gasparel Mimi Tonchievici, Mariano Monamour Ion, Gicu Agenor Gânscă, Alexandru-Dick Păsărică, Ilegitim Vasile, Driada Afrodita Chichihăzan, Acsente Bolesc, Jenel Copilău, Marcello Borcan, Epifanie Amohnoaie, Franţ Ţandără, Graţiela Leocardia Gavrilescu, Sorin Fundătureanu Pişleagă, Pantelimon Zeamăneagră, Penelopa Muilă, Bactelius Turicea, Napoleon Raţă, Roland Laurențiu Cucuruz, Binel Babacea, Culiţă Tărâţă, Petru Carcalete, Moş Nicolae Crăciun, Cătălin Ovidiu Obuf Buhăianu, Doru Frunzulică, Dumitru Tărăşenie, Florin Tupilatu, Doruleţ Resmeriţă, Sarmisegetuza Tulbure, Henorel Niţu, Pompilie Borş, Nini Săpunaru, Florentin Gust Balosin, Mihăiţă Găină. (M. P.)

 În Italia, copiii pot scăpa de vizitele la bunici, dacă acestea sînt neplăcute pentru ei. Curtea Supremă din această țară așa a decis, după ce a judecat cîțiva ani un caz în care bunicii i-au acuzat pe părinți că îi împiedică pe nepoții lor să-i vadă. În 2019, Curtea de Apel din Milano hotărîse ca întîlnirile să aibă loc în prezența unui asistent social, dar părinții au contestat decizia, argumentînd că tensiunile familiale continue nu pot fi potrivite pentru cei mici. Se pare că problema relației bunici-nepoți a fost mereu importantă pentru italieni: conform unei legi introduse în 2006, un copil are dreptul de a menține relații apropiate cu bunicii, chiar dacă părinții lui se separă. (A. A. D.

 Sociologul francez Jean Viard a spus recent, într-o emisiune a postului France 2, că un francez din ziua de azi, cînd speranța de viață este de 700.000 de ore, muncește cam 70.000 din acestea, în vreme ce un francez din 1945, care avea speranța de viață de 500.000 de ore, muncea 120.000. Semn că societatea loisir-ului a biruit! Și, dacă e să ne luăm după tendințe, încă va mai birui. Nu știu cum este această statistică în România, dar sînt sigur că stăm bine – sigur muncim mai puțin decît munceam pe-atunci, cînd oricum nu prea ne omoram cu munca. (S. V.)

 Un bărbat în vîrstă de 38 de ani a fost dus ani la rîndul la control psihiatric de către mama lui. Femeia încerca să-și ajute fiul să se vindece de celibat și să-și găsească, în sfîrșit, o soție. Cercetătorii au denumit această presiune socială, care devine aproape patologică, „force-to-marry disorder”. Cercetătorii mai spun că, potrivit sondajelor, oamenii se căsătoresc din ce în ce mai mult din cauza acestei presiuni. Altminteri, poate că sentimentele nici n-au existat vreodată decît în romanele cavalerești. (I. M.)

 Curtea Supremă din Spania interzice bărbaților să se afișeze în spații publice la bustul gol pe motiv că gestul este unul ofensator vizual și încalcă legislația care prevede egalitatea dintre femei și bărbați. Se pare că Spania e o țară pe cale să-și piardă din ce în ce mai mult simțul umorului, să devină mai puțin atractivă, dar și mai puțin ofensatoare, iar măsura luată nu denotă decît că spaniolii cred din ce în ce mai puțin în încălzirea globală și în dezastrul ecologic care ne paște. (I. M.)

 Un bărbat din Moscova, aflat în stare de ebrietate, a încercat să fure trupul îmbălsămat al fondatorului Uniunii Sovietice, Vladimir Ilici Lenin. Oare l-ar fi luat acasă? (A. M. S.)

PĂI, DOAR NU ERA SĂ GĂSEASCĂ VIAȚĂ ÎN PERSOANA UNEI FETE, ADICĂ SCANDAL FIERBINTE

 Funcționarele primăriei localității Balcani din județul Bacău apelau la serviciile unei manichiuriste care le făcea unghiile la serviciu. Păi, doar nu era să și le facă singure, în timpul programului... Interesant e că primarul, pe nume Vasile Luca, susține că n-avea habar de această activitate. Să ne dăm cu presupusul asupra numelui manichiuristei? Poate... Ana? (A.M.)

 Multe sacrificii sînt dispuși oamenii să facă pentru a-și găsi jumătatea! Unii își schimbă înfățișarea, hobby-urile, alții consultă un astrolog sau chiar ajung la o „vrăjitoare”. Mai rar, coc o plăcintă cu proprietăți magice. O doamnă, Julie pe numele ei, cunoscută drept „regina plăcintei din Texas”, și-a cucerit soțul, pe care îl văzuse cîntînd pe o scenă în 1985, frămîntînd un aluat căruia i-a șoptit dorința ei. Iar el se pare că s-a îndrăgostit de la prima înghițitură. Julie a învățat de la bunica ei să coacă plăcinte încă de la vîrsta de 7 ani, iar de atunci le-a adus la nivel de artă. Acum ajută și alte femei încrezătoare în magie să facă plăcinte aromate și să-și găsească alesul. Secretul este ca, atunci cînd o frămînți, să fii extrem de precisă cu toate calitățile pe care dorești să le întrunească viitorul soț. Să nu fie prea matinal, de exemplu. (A. A. D.)

 O călugăriță de 92 de ani a fost implicată într-un accident în Albano Laziale, lîngă Roma. A intrat cu mașina pe care o conducea în mașina preotului paroh al unei biserici din Pavona. Ambii clerici au scăpat cu viață. (A. M. S.)

 Potrivit unui site american, The Dodo, destinat poveștilor cu animale, o familie din California a descoperit, dosite în pereții casei, peste 300 de kilograme de ghinde. Posesoarea averii a fost identificată în persoana unei ciocănitori, care de ani buni le folosea locuința pentru a-și depozita bunurile. Articolul nu specifică dacă acestea au fost sau nu declarate autorităților fiscale și dacă ghindele îi vor fi restituite înaripatei. (S. G.)

 Nume date nou-născuților anul trecut în România: băieți – Escobar, Phoenix, Oasis, Herald, Cadmiel sau Roy; fete – Sephora, Eftarya, Aiana, Elieta, Irisha sau Selah. La băieți, cele mai populare au fost Andrei, Ștefan, Matei și Alexandru. La fete, Anastasia, Maria, Sofia și Elena. (M. C.)

 Iată ce a căutat omenirea cel mai mult anul trecut pe Google: la știri – Ucraina și moartea Reginei Angliei, la persoane – Johnny Depp, Will Smith și Putin. Adică război, moarte, scandal, violență. (M. C.)

 Cîndva, spre finele veacului al XIX-lea, o mustață cu vîrfurile răsucite falnic în sus putea străpunge inima unei doamne mai ceva ca săgeata lui Cupidon, făcîndu-i pe domni să acorde o atenție deosebită podoabei lor faciale. Pentru a le veni în ajutor, Charles C. Burgio, din Brooklyn, a înregistrat la Biroul de Invenții al Statelor Unite, pe 20 noiembrie 1894, brevetul cu nr. 529.591 al unui „Răsucitor de mustață“ (Mustache Curler), din a cărui prezentare am extras cîteva fraze: „Aranjarea unei mustăți potrivit cerințelor modei impune ca terminațiile laterale ale mustății să fie răsucite pentru a preveni apariția unor forme nedorite. De obicei, frizerul folosește un răsucitor metalic fierbinte pentru a efectua operația de răsucire a vîrfurilor unei mustăți, lucru care cere timp și este dezagreabil pentru persoana în cauză, expusă riscului de a suferi arsuri. De asemenea, s-a constatat că aplicarea succesivă a unui răsucitor metalic fierbinte poate distruge vitalitatea părului astfel tratat, care își pierde strălucirea, devenind rigid și despicat la vîrfuri, și deteriorează aspectul mustății. Răsucitorul de mustață perfecționat, descris aici, este adaptat pentru aplicarea instantanee pe mustața uscată, iar odată aplicat, după cîteva minute de contact cu părul, produce o încîntătoare răsucire a vîrfului mustății“. Ce vremuri, dom’le… (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.