Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 984 din 16 februarie – 22 februarie 2023
© M.Pleșu
© M.Pleșu

DUPĂ DOI-TREI ANI DE CĂUTĂRI ÎNTR-UN CAZ TULBURE, SE PARE CĂ SPERANȚA (CARE DEVINE APROAPE PATOLOGICĂ) E PE CALE SĂ-ȘI PIARDĂ TRUPUL

 Iată ce cuvinte au căutat românii cel mai mult anul trecut pe DEX Online: empatie, pedant, oligarhie, asertiv, misogin, introvertit, paradigmă, pragmatic, ipocrit, exhaustiv, reziliență, nimfomanie, recesiune, sustenabilitate. „Empatie” rămîne în top după doi-trei ani de căutări, dar „reziliență” vine tare din urmă. (M. C.)

 Noua revelație a inteligenței artificiale, ChatGPT, a produs un prim scandal: în Columbia, un judecător a mărturisit că s-a folosit de această invenție pentru a lua o hotărîre într-un caz. Nu se știe încă ce va păți judecătorul, însă probabil ar trebui să se apeleze la ChatGPT pentru o decizie. (S. G.)

 Spicuire dintr-un mai vechi top al celor mai ciudate nume reale întîlnite în România: Modest Struţ, Rândunel Pisică, Supplexa Memoranda Onac, Steluţa Luminiţa Întuneric, Rămurel Pastramă, Geniloni Sfeclă, Gigel Potrivitu, Rudolf Pufulete, William Brânză, Andaluzia Poşircă, Renato Lacrimă, Tuduce Dorule Dicusară, Triţă Făniţă, Florin Lambagiu, Viorica Speranţa Raiu, Roxana Grivei, Artaxerxe Bubulac, Exacustodian Păuşescu, Amorel Vătămănescu, Marcelon Bunică, Fridolin Boacşă, Momcilo Luburici, Georgian Elvis Gagiu, Salomeea Guinea, Mariana Hopulele, Eugen Cătălin Prefăcutu Timpău, Mirel Joacă-Bine, Superman Sava, Adonis Bunghiş, Paraschiva Sulă, Argentina Aristotel, Zinel Mucea, Rozeta Ruptureanu, Marin Cervantes Duru, Lidicica Gogan, Venera Baltă, Egidiu Condac, Vasile San Siro Ciocoi, Simion Berebună, Oana Duşmănescu, Adina Coadăgalbenă, Vasile Grămadă, Gasparel Mimi Tonchievici, Mariano Monamour Ion, Gicu Agenor Gânscă, Alexandru-Dick Păsărică, Ilegitim Vasile, Driada Afrodita Chichihăzan, Acsente Bolesc, Jenel Copilău, Marcello Borcan, Epifanie Amohnoaie, Franţ Ţandără, Graţiela Leocardia Gavrilescu, Sorin Fundătureanu Pişleagă, Pantelimon Zeamăneagră, Penelopa Muilă, Bactelius Turicea, Napoleon Raţă, Roland Laurențiu Cucuruz, Binel Babacea, Culiţă Tărâţă, Petru Carcalete, Moş Nicolae Crăciun, Cătălin Ovidiu Obuf Buhăianu, Doru Frunzulică, Dumitru Tărăşenie, Florin Tupilatu, Doruleţ Resmeriţă, Sarmisegetuza Tulbure, Henorel Niţu, Pompilie Borş, Nini Săpunaru, Florentin Gust Balosin, Mihăiţă Găină. (M. P.)

 În Italia, copiii pot scăpa de vizitele la bunici, dacă acestea sînt neplăcute pentru ei. Curtea Supremă din această țară așa a decis, după ce a judecat cîțiva ani un caz în care bunicii i-au acuzat pe părinți că îi împiedică pe nepoții lor să-i vadă. În 2019, Curtea de Apel din Milano hotărîse ca întîlnirile să aibă loc în prezența unui asistent social, dar părinții au contestat decizia, argumentînd că tensiunile familiale continue nu pot fi potrivite pentru cei mici. Se pare că problema relației bunici-nepoți a fost mereu importantă pentru italieni: conform unei legi introduse în 2006, un copil are dreptul de a menține relații apropiate cu bunicii, chiar dacă părinții lui se separă. (A. A. D.

 Sociologul francez Jean Viard a spus recent, într-o emisiune a postului France 2, că un francez din ziua de azi, cînd speranța de viață este de 700.000 de ore, muncește cam 70.000 din acestea, în vreme ce un francez din 1945, care avea speranța de viață de 500.000 de ore, muncea 120.000. Semn că societatea loisir-ului a biruit! Și, dacă e să ne luăm după tendințe, încă va mai birui. Nu știu cum este această statistică în România, dar sînt sigur că stăm bine – sigur muncim mai puțin decît munceam pe-atunci, cînd oricum nu prea ne omoram cu munca. (S. V.)

 Un bărbat în vîrstă de 38 de ani a fost dus ani la rîndul la control psihiatric de către mama lui. Femeia încerca să-și ajute fiul să se vindece de celibat și să-și găsească, în sfîrșit, o soție. Cercetătorii au denumit această presiune socială, care devine aproape patologică, „force-to-marry disorder”. Cercetătorii mai spun că, potrivit sondajelor, oamenii se căsătoresc din ce în ce mai mult din cauza acestei presiuni. Altminteri, poate că sentimentele nici n-au existat vreodată decît în romanele cavalerești. (I. M.)

 Curtea Supremă din Spania interzice bărbaților să se afișeze în spații publice la bustul gol pe motiv că gestul este unul ofensator vizual și încalcă legislația care prevede egalitatea dintre femei și bărbați. Se pare că Spania e o țară pe cale să-și piardă din ce în ce mai mult simțul umorului, să devină mai puțin atractivă, dar și mai puțin ofensatoare, iar măsura luată nu denotă decît că spaniolii cred din ce în ce mai puțin în încălzirea globală și în dezastrul ecologic care ne paște. (I. M.)

 Un bărbat din Moscova, aflat în stare de ebrietate, a încercat să fure trupul îmbălsămat al fondatorului Uniunii Sovietice, Vladimir Ilici Lenin. Oare l-ar fi luat acasă? (A. M. S.)

PĂI, DOAR NU ERA SĂ GĂSEASCĂ VIAȚĂ ÎN PERSOANA UNEI FETE, ADICĂ SCANDAL FIERBINTE

 Funcționarele primăriei localității Balcani din județul Bacău apelau la serviciile unei manichiuriste care le făcea unghiile la serviciu. Păi, doar nu era să și le facă singure, în timpul programului... Interesant e că primarul, pe nume Vasile Luca, susține că n-avea habar de această activitate. Să ne dăm cu presupusul asupra numelui manichiuristei? Poate... Ana? (A.M.)

 Multe sacrificii sînt dispuși oamenii să facă pentru a-și găsi jumătatea! Unii își schimbă înfățișarea, hobby-urile, alții consultă un astrolog sau chiar ajung la o „vrăjitoare”. Mai rar, coc o plăcintă cu proprietăți magice. O doamnă, Julie pe numele ei, cunoscută drept „regina plăcintei din Texas”, și-a cucerit soțul, pe care îl văzuse cîntînd pe o scenă în 1985, frămîntînd un aluat căruia i-a șoptit dorința ei. Iar el se pare că s-a îndrăgostit de la prima înghițitură. Julie a învățat de la bunica ei să coacă plăcinte încă de la vîrsta de 7 ani, iar de atunci le-a adus la nivel de artă. Acum ajută și alte femei încrezătoare în magie să facă plăcinte aromate și să-și găsească alesul. Secretul este ca, atunci cînd o frămînți, să fii extrem de precisă cu toate calitățile pe care dorești să le întrunească viitorul soț. Să nu fie prea matinal, de exemplu. (A. A. D.)

 O călugăriță de 92 de ani a fost implicată într-un accident în Albano Laziale, lîngă Roma. A intrat cu mașina pe care o conducea în mașina preotului paroh al unei biserici din Pavona. Ambii clerici au scăpat cu viață. (A. M. S.)

 Potrivit unui site american, The Dodo, destinat poveștilor cu animale, o familie din California a descoperit, dosite în pereții casei, peste 300 de kilograme de ghinde. Posesoarea averii a fost identificată în persoana unei ciocănitori, care de ani buni le folosea locuința pentru a-și depozita bunurile. Articolul nu specifică dacă acestea au fost sau nu declarate autorităților fiscale și dacă ghindele îi vor fi restituite înaripatei. (S. G.)

 Nume date nou-născuților anul trecut în România: băieți – Escobar, Phoenix, Oasis, Herald, Cadmiel sau Roy; fete – Sephora, Eftarya, Aiana, Elieta, Irisha sau Selah. La băieți, cele mai populare au fost Andrei, Ștefan, Matei și Alexandru. La fete, Anastasia, Maria, Sofia și Elena. (M. C.)

 Iată ce a căutat omenirea cel mai mult anul trecut pe Google: la știri – Ucraina și moartea Reginei Angliei, la persoane – Johnny Depp, Will Smith și Putin. Adică război, moarte, scandal, violență. (M. C.)

 Cîndva, spre finele veacului al XIX-lea, o mustață cu vîrfurile răsucite falnic în sus putea străpunge inima unei doamne mai ceva ca săgeata lui Cupidon, făcîndu-i pe domni să acorde o atenție deosebită podoabei lor faciale. Pentru a le veni în ajutor, Charles C. Burgio, din Brooklyn, a înregistrat la Biroul de Invenții al Statelor Unite, pe 20 noiembrie 1894, brevetul cu nr. 529.591 al unui „Răsucitor de mustață“ (Mustache Curler), din a cărui prezentare am extras cîteva fraze: „Aranjarea unei mustăți potrivit cerințelor modei impune ca terminațiile laterale ale mustății să fie răsucite pentru a preveni apariția unor forme nedorite. De obicei, frizerul folosește un răsucitor metalic fierbinte pentru a efectua operația de răsucire a vîrfurilor unei mustăți, lucru care cere timp și este dezagreabil pentru persoana în cauză, expusă riscului de a suferi arsuri. De asemenea, s-a constatat că aplicarea succesivă a unui răsucitor metalic fierbinte poate distruge vitalitatea părului astfel tratat, care își pierde strălucirea, devenind rigid și despicat la vîrfuri, și deteriorează aspectul mustății. Răsucitorul de mustață perfecționat, descris aici, este adaptat pentru aplicarea instantanee pe mustața uscată, iar odată aplicat, după cîteva minute de contact cu părul, produce o încîntătoare răsucire a vîrfului mustății“. Ce vremuri, dom’le… (D. S.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.
image
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000. Și vorbim despre datele oficiale. Neoficial însă, avem mult mai mulți elevi cu astfel de probleme, iar una dintre cauze este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor.
image
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
După abuzurile culinare de Paște, trebuie să revenim la un stil de viață echilibrat. De câte ori mâncăm pe zi? Câtă carne consumăm? Ținem post intermitent? Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina? - sunt întrebări la care a răspuns nutriționistul Nicolae Hâncu

HIstoria.ro

image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.