Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 983 din 9 februarie – 15 februarie 2023
© M. Pleșu
© M. Pleșu

TRĂIND ÎNTR-O LUME TULBURE, MAI PUȚINI OAMENI GÎNDESC ÎN SIMBOLURI PENTRU A TRECE ÎMPREUNĂ PESTE REALITATE

 Recent, NASA a publicat o fotografie de pe suprafața planetei Marte care a provocat tot felul de reacții în spațiul public. Unii au spus că este „amuzantă”, alții, „bizară” și, ca de obicei, oamenii de știință au dat un verdict sec și și concret. Astfel, geologul Alfred McEwen a declarat că în fotografie nu e vorba despre un cap, ci despre un șanț circular, acoperit cu lavă sau noroi, că doar ni se pare că vedem un nas, cînd e vorba, de fapt, despre un deal cu o denivelare, iar ochii nu sînt nimic altceva decît două cratere. Trăind într-o lume a mefienței, mă declar și eu mefientă cu privire la atîtea explicații și afirm cu bucurie că NASA a fotografiat un marțian care arată ca o namilă de ursuleț. (S. G.)

 Pe coasta Lagunei, în sudul Braziliei, există un cimitir de un fel cu totul special: crucile aduc un omagiu delfinilor care au ajutat pescarii locali să aducă peștele în plasele lor. Aceste omagii nu sînt doar simbolice, există o explicație cît se poate de reală. Timp de aproape o sută patruzeci de ani, în această regiune a continuat un parteneriat uimitor între delfini și oameni. Există un spectacol și un ritm al plaselor care zboară prin aer în timp ce delfinii se scufundă prin apa tulbure, așadar fiecare pescar știe cînd e cel mai bun moment în care să arunce plasa. (A. M. S.)

 Potrivit ultimului recensămînt, comuna din România cu cei mai puțini oameni este Bătrîna din județul Hunedoara, cu doar 88 de locuitori (în scădere în ultimul deceniu). Despre satul Baba din județul Maramureș știm că avea 466 de locuitori în 2011. În orice caz, Baba continuă să fie mai populată decît Bătrîna, iar Bătrîni de pe valea Bătrîneanca, din județul Prahova, le bate pe amîndouă, cu peste 2.000 de locuitori. (A. M.)

 Noul an chinezesc a început pe 22 ianuarie. S-a trecut din anul Tigrului în anul Iepurelui. Pentru a-l marca, grădina zoologică din Linfen s-a gîndit să reunească într-un soi de paradă bizară un tigru și un iepure. Bineînțeles, totul s-a sfîrșit foarte repede pentru că tigrul, cum a dat cu ochii de iepure, s-a repezit să-l înhațe. Bietul urecheat abia a scăpat din ghearele tigrului după intervenția energică a paznicilor grădinii. Nu știu ce-o fi fost în capul chinezilor cînd au crezut că pot așeza unul lîngă celălalt un tigru și un iepure care să stea drăgălași și prietenoși ca să fie pozați de vizitatori. Însă, cum chinezii gîndesc în simboluri, mă întreb și eu ce-o fi însemnînd că 2022 s-a repezit să-l sfîșie pe 2023 chiar de la început? (S. V.)

 Un bărbat din Singapore, K Kawshigan, a înaintat două procese la Înalta Curte împotriva amicei lui, Nora Tan, pe care o curta de ceva ani. Pentru că femeia îi refuzase prietenia definitiv, bărbatul a pornit acțiuni juridice împotriva ei pentru defăimare, suferință și depresie. Astfel, a cerut în instanță despăgubiri de trei milioane de dolari pentru a-și acoperi pierderile cauzate în acești ani care au necesitat ședințe de reabilitare pentru a trece peste trauma provocată; plus că starea emoțională pe care i-o indusese femeia i-a afectat grav activitatea profesională. Într-o lume a sensibililor și a neputinței, pînă și oamenii Justiției ajung să gestioneze probleme de-ale sufletului care, mai nou, pare că devin literă de lege. (I. M.)

 Un cuplu a divorțat după ce au descoperit că fiecare avea o aventură online cu celălalt sub nume false. Probabil au divorțat ca să poată fi, în sfîrșit, împreună și să-și consume adulterul. (M. C.)

 O studentă de 19 ani din Iowa a strîns 38.000 de dolari pe o platformă de donații online, pretinzînd că suferă de trei tipuri de cancer: leucemie, cancer pancreatic și o tumoră în jurul coloanei vertebrale. A fost arestată în ianuarie, după cîteva luni de cînd a pornit întreaga acțiune, chiar în sala de clasă. Aproape 450 de donatori se pare că i-au crezut povestea și toți au fost șocați, pentru că Madison era extrem de activă pe rețelele sociale, era invitată la podcast-uri, vorbea la evenimente cu multă convingere. Pretinzînd că are doar 11% șanse de supraviețuire, fata se pare că a acceptat și alte fonduri nedeclarate, după cum a constatat poliția, alertată de persoane cu studii medicale care au depistat discrepanțe în relatările ei. În realitate, Madison nu a fost diagnosticată cu cancer sau cu o altă boală niciodată. (A. A. D.

NEVOIA TE ÎNVAȚĂ SĂ FACI DINTR-O CALAMITATE O IDEE BUNĂ PENTRU A ÎNLOCUI UN DETALIU VECHI

● Oamenii de știință din Regiunea Autonomă Ningxia Hui din China au clonat recent trei vaci Holstein Friesian. Pe măsură ce populația chineză din clasa de mijloc sporește, cererea de produse precum laptele și diverse semințe este în creștere. Experimentul de clonare a avut ca scop să ofere mai mult acces la lactate în țară și să reducă dependența națiunii de alții. Clonarea cu succes a vacilor de lapte nu este prima aventură a Chinei în utilizarea tehnologiei de clonare pentru a îmbunătăți accesul la hrană. În 2015, The Guardian a relatat că a început construcția celei mai mari fabrici de clonare a animalelor din lume. Nevoia te învață să clonezi / să faci fake-uri după tot ce se poate. (A. M. S.)

 După ce Novak Djokovic a cîștigat Australian Open, de prin bulele enormului ospiciu numit Facebook s-au auzit cîntări de slavă care-l transformau pe formidabilul tenismen într-un fel de sfînt ortodox care a învins Occidentul rău și vaccinist. Să faci dintr-o performanță sportivă perfect lăudabilă un simbol al unui închipuit război al civilizațiilor și, mai ales, dintr-un sportiv să faci icoană de închinat pentru că îi bate pe toți în sportul lui nu dovedește nici că ești bun ortodox, nici că-ți iubești patria sau Biserica, dovedește că ești cam nătăfleț și atît. Altfel, Novak Djokovic îmi e mai degrabă simpatic, chiar dacă taică-su îmi displace profund. (S. V.)

 Într-una din zilele de calamitate bucureșteană – adică prima ninsoare și primele grade scăzute în termometrul iernii – mi-a fost dat să aud de la un trecător, care bombănea vremea, o descriere perfectă a vremurilor: „Mi-a criogenat mîna pe telefon!”. (S. G.)

 Dacă sînteți femeie, vă place să ieșiți în oraș în locuri noi, să mîncați bine, să stați de vorbă și, în același timp, doriți să faceți și economii, o idee bună ar fi să vă programați șase întîlniri pe săptămînă. Nu prea știm dacă rețeta ar funcționa în totalitate în România, cert este că o femeie din New York a făcut asta cu o aplicație de dating vreme de doi ani și a economisit chiar și 150 de dolari pe săptămînă. Deși declară că încerca să-și găsească marea iubire, e de părere că nici o masă gratuită nu e de refuzat. Banii economisiți astfel i-a strîns într-un cont, dar nu a zis nu nici la o poșetă de firmă, din cînd în cînd. (A. A. D.

 O anecdotă literară cu Michel Tournier povestită chiar de el în propriul jurnal. Invitat la un post de radio italian, îl laudă pe traducătorul romanului său Regele arinilor spunînd că traducerea e chiar mai bună decît originalul. După emisiune, traducătoarea romanului său Meteorii îi atrage atenția că despre ea n-a zis nimic. Astfel că, într-un interviu acordat ulterior unui ziar, Tournier îi laudă și acesteia traducerea, spunînd că editorul francez intenționează să o retraducă în franceză pentru a înlocui originalul. (M. C.)

 Pe lîngă multele „academii” românești de înalte studii apărute în anii 2000 ca ciupercile după ploaie se numără și „Academia infractorilor români” – o grupare de spărgători care a furat din magazinele Europei, în perioada 2013-2015, bijuterii și ceasuri în valoare totală de aproape zece milioane de euro. Gruparea era organizată după reguli militare stricte și avea un regulament de funcționare extrem de precis. O spargere dura fix 60 de secunde, ca în filmele de acțiune. Un singur detaliu știrbește prestigiul marțial al temutei organizații. Unuia dintre membrii bandei i se spunea „Puiu”, iar Adrian Marin Botez, șeful grupării sau „rectorul” academiei, avea porecla „Țîță”. Cultură mică, tîlhari pe măsură. Păcat că povestea „academiei” nu va putea fi ecranizată niciodată la nivel înalt: închipuiți-vă un film hollywoodian cu gangsteri, precum Nașul, A fost odată în America sau Casino, în care protagoniștii s-ar numi Tit și Chick. (M. P.)

 Trei anunțuri la mica publicitate din ziarul Libertatea de vineri, 3 februarie 2023: 1) „Caut romanul în fascicole Între tron și iubire de Petre Abeaboeru, apărut la Ed. Terra, Focșani“; 2) „Vînd costum național muntenesc damă vechi 100 ani, 800 euro, și cădelniță popă, 400 euro“; 3) „Singur, fără obligații, caut căsătorie cu femeie“. Mă întreb de ce autorul celui de-al treilea anunț (chiar fără obligații, cum se declară) nu s-a simțit obligat să precizeze că femeia trebuie să poarte obligatoriu un costum național muntenesc vechi de 100 de ani pentru ca undeva între tron și iubire să apară o cădelniță popă. (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.
p 20 R M  Rilke jpg
Despre credință și tandrețe. Pornind de la Rilke
Cum sînt însă cu putință versurile lui Rilke? Cum poate poezia să răstoarne lucrurile?
foto BTC DV bis jpeg
Mihai Șora: o amintire
Nu știu cum îi vor fi recitite cărțile peste ani, dar sînt convins că lecția senectuții sale va rămîne una a înțelepciunii pe care filosofia nu o poate atinge decît în carnea unei vieți.
p 24 G  Stoica jpg
Cu ochii-n 3,14
● Pentru cei cărora nu le plac englezismele, o reclamă a tradus îndemnul „Download your app!” prin „Dă-ți jos aplicația!”. Un îndemn care poate provoca în română mici stînjeneli pudicilor. (S. G.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Se întîmplă duminica
O soluție ar mai putea fi să faci din duminici zile în întregime pentru tine, în care urgențele altora să nu devină importante în orarul tău.
Zizi și neantul jpeg
Cei mai frumoși ghiocei
Pe scurt, erau cei mai frumoși și mai zdraveni ghiocei posibili.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E necesară singurătatea?
Totuși, există mai multe tipuri de singurătăți.
E cool să postești jpeg
Suma fără laude: mai încurajează școala dragul de învățătură?
Facultățile și universitățile au astfel un palmares bogat de absolvenți, indiferent de pregătirea reală a acestora.

Adevarul.ro

image
Finala America Express, 19 martie 2023: Victorie la limită în ultimul joc de amuletă din acest sezon
În ediția 39 din 19 martie 2023, două echipe au luptat cot la cot pentru a obține un avantaj extrem de important în următoarea cursă. Una dintre echipe a încălcat o regulă importantă, iar gazda show-ului a oprit jocul.
image
Avertismentul unui economist român: „Criza este aici, nu o așteptați să vină“. Falimentele din SUA, semnalul de alarmă
Temerile cu privire la o nouă criză financiară la nivel mondial au erupt când trei bănci importante din SUA au dat faliment, iar unda de șoc se simte și în Europa. Profesorul de economie Radu Nechita a vorbit cu „Adevărul” despre riscul unei crize economice de amploarea celei din 2007.
image
Soprana Felicia Filip, despre marele regret din viața sa: „Am crescut copii ca și când ar fi fost ai mei“
Soprana Felicia Filip este căsătorită de 32 de ani cu regizorul de operă Cristian Mihăilescu, formând unul dintre cele mai longevive cupluri din muzica românească.

HIstoria.ro

image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.
image
Ce consideră o publicație de la Budapesta ca „simbol fascist la Timişoara, capitala culturală europeană”
Recent o publicație din Ungaria a iesit la rampă cu o serie de acuzații de promovare a unor simboluri fasciste, chiar în anul în care orașul este capitală culturală europeană. Dincolo de faptul că articolul denotă multă dezinfomare, o parte chiar intenționată, o doză de invidie și una de ipocrizie.