Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 983 din 9 februarie – 15 februarie 2023
© M. Pleșu
© M. Pleșu

TRĂIND ÎNTR-O LUME TULBURE, MAI PUȚINI OAMENI GÎNDESC ÎN SIMBOLURI PENTRU A TRECE ÎMPREUNĂ PESTE REALITATE

 Recent, NASA a publicat o fotografie de pe suprafața planetei Marte care a provocat tot felul de reacții în spațiul public. Unii au spus că este „amuzantă”, alții, „bizară” și, ca de obicei, oamenii de știință au dat un verdict sec și și concret. Astfel, geologul Alfred McEwen a declarat că în fotografie nu e vorba despre un cap, ci despre un șanț circular, acoperit cu lavă sau noroi, că doar ni se pare că vedem un nas, cînd e vorba, de fapt, despre un deal cu o denivelare, iar ochii nu sînt nimic altceva decît două cratere. Trăind într-o lume a mefienței, mă declar și eu mefientă cu privire la atîtea explicații și afirm cu bucurie că NASA a fotografiat un marțian care arată ca o namilă de ursuleț. (S. G.)

 Pe coasta Lagunei, în sudul Braziliei, există un cimitir de un fel cu totul special: crucile aduc un omagiu delfinilor care au ajutat pescarii locali să aducă peștele în plasele lor. Aceste omagii nu sînt doar simbolice, există o explicație cît se poate de reală. Timp de aproape o sută patruzeci de ani, în această regiune a continuat un parteneriat uimitor între delfini și oameni. Există un spectacol și un ritm al plaselor care zboară prin aer în timp ce delfinii se scufundă prin apa tulbure, așadar fiecare pescar știe cînd e cel mai bun moment în care să arunce plasa. (A. M. S.)

 Potrivit ultimului recensămînt, comuna din România cu cei mai puțini oameni este Bătrîna din județul Hunedoara, cu doar 88 de locuitori (în scădere în ultimul deceniu). Despre satul Baba din județul Maramureș știm că avea 466 de locuitori în 2011. În orice caz, Baba continuă să fie mai populată decît Bătrîna, iar Bătrîni de pe valea Bătrîneanca, din județul Prahova, le bate pe amîndouă, cu peste 2.000 de locuitori. (A. M.)

 Noul an chinezesc a început pe 22 ianuarie. S-a trecut din anul Tigrului în anul Iepurelui. Pentru a-l marca, grădina zoologică din Linfen s-a gîndit să reunească într-un soi de paradă bizară un tigru și un iepure. Bineînțeles, totul s-a sfîrșit foarte repede pentru că tigrul, cum a dat cu ochii de iepure, s-a repezit să-l înhațe. Bietul urecheat abia a scăpat din ghearele tigrului după intervenția energică a paznicilor grădinii. Nu știu ce-o fi fost în capul chinezilor cînd au crezut că pot așeza unul lîngă celălalt un tigru și un iepure care să stea drăgălași și prietenoși ca să fie pozați de vizitatori. Însă, cum chinezii gîndesc în simboluri, mă întreb și eu ce-o fi însemnînd că 2022 s-a repezit să-l sfîșie pe 2023 chiar de la început? (S. V.)

 Un bărbat din Singapore, K Kawshigan, a înaintat două procese la Înalta Curte împotriva amicei lui, Nora Tan, pe care o curta de ceva ani. Pentru că femeia îi refuzase prietenia definitiv, bărbatul a pornit acțiuni juridice împotriva ei pentru defăimare, suferință și depresie. Astfel, a cerut în instanță despăgubiri de trei milioane de dolari pentru a-și acoperi pierderile cauzate în acești ani care au necesitat ședințe de reabilitare pentru a trece peste trauma provocată; plus că starea emoțională pe care i-o indusese femeia i-a afectat grav activitatea profesională. Într-o lume a sensibililor și a neputinței, pînă și oamenii Justiției ajung să gestioneze probleme de-ale sufletului care, mai nou, pare că devin literă de lege. (I. M.)

 Un cuplu a divorțat după ce au descoperit că fiecare avea o aventură online cu celălalt sub nume false. Probabil au divorțat ca să poată fi, în sfîrșit, împreună și să-și consume adulterul. (M. C.)

 O studentă de 19 ani din Iowa a strîns 38.000 de dolari pe o platformă de donații online, pretinzînd că suferă de trei tipuri de cancer: leucemie, cancer pancreatic și o tumoră în jurul coloanei vertebrale. A fost arestată în ianuarie, după cîteva luni de cînd a pornit întreaga acțiune, chiar în sala de clasă. Aproape 450 de donatori se pare că i-au crezut povestea și toți au fost șocați, pentru că Madison era extrem de activă pe rețelele sociale, era invitată la podcast-uri, vorbea la evenimente cu multă convingere. Pretinzînd că are doar 11% șanse de supraviețuire, fata se pare că a acceptat și alte fonduri nedeclarate, după cum a constatat poliția, alertată de persoane cu studii medicale care au depistat discrepanțe în relatările ei. În realitate, Madison nu a fost diagnosticată cu cancer sau cu o altă boală niciodată. (A. A. D.

NEVOIA TE ÎNVAȚĂ SĂ FACI DINTR-O CALAMITATE O IDEE BUNĂ PENTRU A ÎNLOCUI UN DETALIU VECHI

● Oamenii de știință din Regiunea Autonomă Ningxia Hui din China au clonat recent trei vaci Holstein Friesian. Pe măsură ce populația chineză din clasa de mijloc sporește, cererea de produse precum laptele și diverse semințe este în creștere. Experimentul de clonare a avut ca scop să ofere mai mult acces la lactate în țară și să reducă dependența națiunii de alții. Clonarea cu succes a vacilor de lapte nu este prima aventură a Chinei în utilizarea tehnologiei de clonare pentru a îmbunătăți accesul la hrană. În 2015, The Guardian a relatat că a început construcția celei mai mari fabrici de clonare a animalelor din lume. Nevoia te învață să clonezi / să faci fake-uri după tot ce se poate. (A. M. S.)

 După ce Novak Djokovic a cîștigat Australian Open, de prin bulele enormului ospiciu numit Facebook s-au auzit cîntări de slavă care-l transformau pe formidabilul tenismen într-un fel de sfînt ortodox care a învins Occidentul rău și vaccinist. Să faci dintr-o performanță sportivă perfect lăudabilă un simbol al unui închipuit război al civilizațiilor și, mai ales, dintr-un sportiv să faci icoană de închinat pentru că îi bate pe toți în sportul lui nu dovedește nici că ești bun ortodox, nici că-ți iubești patria sau Biserica, dovedește că ești cam nătăfleț și atît. Altfel, Novak Djokovic îmi e mai degrabă simpatic, chiar dacă taică-su îmi displace profund. (S. V.)

 Într-una din zilele de calamitate bucureșteană – adică prima ninsoare și primele grade scăzute în termometrul iernii – mi-a fost dat să aud de la un trecător, care bombănea vremea, o descriere perfectă a vremurilor: „Mi-a criogenat mîna pe telefon!”. (S. G.)

 Dacă sînteți femeie, vă place să ieșiți în oraș în locuri noi, să mîncați bine, să stați de vorbă și, în același timp, doriți să faceți și economii, o idee bună ar fi să vă programați șase întîlniri pe săptămînă. Nu prea știm dacă rețeta ar funcționa în totalitate în România, cert este că o femeie din New York a făcut asta cu o aplicație de dating vreme de doi ani și a economisit chiar și 150 de dolari pe săptămînă. Deși declară că încerca să-și găsească marea iubire, e de părere că nici o masă gratuită nu e de refuzat. Banii economisiți astfel i-a strîns într-un cont, dar nu a zis nu nici la o poșetă de firmă, din cînd în cînd. (A. A. D.

 O anecdotă literară cu Michel Tournier povestită chiar de el în propriul jurnal. Invitat la un post de radio italian, îl laudă pe traducătorul romanului său Regele arinilor spunînd că traducerea e chiar mai bună decît originalul. După emisiune, traducătoarea romanului său Meteorii îi atrage atenția că despre ea n-a zis nimic. Astfel că, într-un interviu acordat ulterior unui ziar, Tournier îi laudă și acesteia traducerea, spunînd că editorul francez intenționează să o retraducă în franceză pentru a înlocui originalul. (M. C.)

 Pe lîngă multele „academii” românești de înalte studii apărute în anii 2000 ca ciupercile după ploaie se numără și „Academia infractorilor români” – o grupare de spărgători care a furat din magazinele Europei, în perioada 2013-2015, bijuterii și ceasuri în valoare totală de aproape zece milioane de euro. Gruparea era organizată după reguli militare stricte și avea un regulament de funcționare extrem de precis. O spargere dura fix 60 de secunde, ca în filmele de acțiune. Un singur detaliu știrbește prestigiul marțial al temutei organizații. Unuia dintre membrii bandei i se spunea „Puiu”, iar Adrian Marin Botez, șeful grupării sau „rectorul” academiei, avea porecla „Țîță”. Cultură mică, tîlhari pe măsură. Păcat că povestea „academiei” nu va putea fi ecranizată niciodată la nivel înalt: închipuiți-vă un film hollywoodian cu gangsteri, precum Nașul, A fost odată în America sau Casino, în care protagoniștii s-ar numi Tit și Chick. (M. P.)

 Trei anunțuri la mica publicitate din ziarul Libertatea de vineri, 3 februarie 2023: 1) „Caut romanul în fascicole Între tron și iubire de Petre Abeaboeru, apărut la Ed. Terra, Focșani“; 2) „Vînd costum național muntenesc damă vechi 100 ani, 800 euro, și cădelniță popă, 400 euro“; 3) „Singur, fără obligații, caut căsătorie cu femeie“. Mă întreb de ce autorul celui de-al treilea anunț (chiar fără obligații, cum se declară) nu s-a simțit obligat să precizeze că femeia trebuie să poarte obligatoriu un costum național muntenesc vechi de 100 de ani pentru ca undeva între tron și iubire să apară o cădelniță popă. (D. S.)

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

1 gogosi simple de post jpg jpeg
Secretul celor mai pufoase gogoși de post. Ce adaugă măicuțele în aluat ca să crească rapid
Gogoșile sunt un desert îndrăgit de toți, dar când vine vorba de varianta de post, măicuțele din mănăstiri sunt cele care par să dețină secretul unui aluat perfect.
Expoziția de artă fotografică „Oamenii din Valea OMO, Etiopia” va fi deschisă până la 20 ianuarie 2025.
„Oamenii din Valea OMO, Etiopia”, expoziție de artă fotografică la Buzău
Muzeul Județean Buzău a vernisat miercuri, 20 noiembrie 2024, expoziția de artă fotografică „Oamenii din Valea OMO, Etiopia”.
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
Ce este interzis să depozitezi în boxe sau subsolurile blocurilor? Amenzile pot ajunge la 3.000 de lei, dar mulți români ignoră legea
Nenumărați români profită de subsolul blocurilor pentru a depozita diverse obiecte pe care nu au cum să le țină în casă, dar de care nu doresc încă să scape.
Perchezitii Gagauzia FOTO Gagauzia 24 jpeg
Descinderi în Găgăuzia, regiunea din sudul Republicii Moldova: Vizați sunt oamenii bașcanei Evghenia Guțul
Procurorii și polițiștii fac percheziții în regiunea prorusă Găgăuzia, descinderile fiind efectuate într-un caz pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Printre cei vizați este vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, Ilia Guzun.
Gautam Adani X png
Un mare miliardar indian este acuzat de mită. Suma uriașă la care se ridică frauda grupului infracțional din care face parte
Gautam Adani, al doilea cel mai bogat om al Indiei, este acuzat de procurorii SUA că ar fi încercat să mituiască oficialii indieni.
banner mihai gainusa  png
Ceremonie 100 de ani - Armistiţiu - Primul Război Mondial - Paris - Donald Trump - Angela Merkel / FOTO EPA - EFE / 11 nov 2018
Angela Merkel, dezvăluiri din timpul primului mandat al lui Trump. „Era evident foarte fascinat de președintele rus”
Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, a descris în noua sa carte relația complicată cu fostul președinte american Donald Trump.
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Stalin, cel mai fidel cititor al ziaristului Vassili Grossman
La ora declanșării Războiului, Vassili Grossman era un scriitor de 36 de ani, gras, cu ochelari și declarat inapt pentru front.
child 7537716 1280 jpg
Cele mai frumoase 10 nume de fete din România. Tu ți-ai numi copilul așa?
Chiar înainte să vină bebelușul pe lume, părinții se confruntă cu una dintre cele mai grele și importante decizii: alegerea numelui. Acest proces poate fi o adevărată provocare, căci numele copilului va deveni o parte esențială a identității lui.