Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 982 din 2 – 8 februarie 2023
© M. Pleșu
© M. Pleșu

S-AR SPUNE (FERM) CĂ, ÎN ACESTE VREMURI ATÎT DE PROVOCATOARE, ÎNCĂ FACEM LUMINĂ PRIN CORPURILE MEMORIEI, ÎN NUMELE SCHIMBĂRILOR

 O româncă a fost arestată în Italia în urma unui act de violență domestică. Femeia și-a agresat soțul cu o tigaie, deși avea un ordin de restricție emis pe numele ei. S-ar spune că, în aceste vremuri grele de întoarcere a armelor, bucătarii sînt cei mai curajoși, ei sînt cei care se expun cu adevărat la pericole. (I. M.)

 La un cabinet medical din București, medicul fizioterapeut îi comandă unui pacient năpăstuit de spondiloartrită, pe un ton afabil, competent, dar ferm: „Domnule Suceveanu, ia puneți-vă dumneavoastră în patru labe”. (M. P.)

 Babuinii pot face tranziţia la mersul biped în mai puţin de o secundă, fără efort şi fără a-şi întrerupe ritmul de deplasare, în pofida faptului că au patru picioare, a constatat un grup de oameni de ştiinţă. Cercetătorii au descoperit mecanismul prin care aceste primate pot adopta o postură verticală fără a-şi întrerupe ritmul de mers. Potrivit oamenilor de ştiinţă, concluziile lor, publicate în Journal of Experimental Biology, sugerează că în timp ce capacitatea de deplasare pe două picioare – cunoscută sub numele de mers biped – este una dintre caracteristicile fizice definitorii ale omului, ea nu reprezintă o performanţă atît de provocatoare cum era considerată anterior. Se pare că nu sîntem nici măcar singurii bipezi, cum se credea acum cîteva decenii. (A. M. S.)

 În Ţările de Jos există o infrastructură impresionantă pentru biciclete. De curînd, a fost inaugurată o nouă parcare, în apropiere de gara centrală din Amsterdam. Poate să adăpostească 7.000 de biciclete, a costat 60 de milioane de euro și este construită în întregime sub apă. Privind de la București, unde încă facem slalom pe trotuare printre mașini, pare SF, dar nu e. (A. M. S.)

 O bibliotecă britanică a amendat un cititor cu 52.400 de dolari pentru că omul întîrziase 58 de ani cu returnarea unei cărți. Cărțile se pare că fac nu doar lumină în desișurile omului, ci creează situații cu adevărat prețioase. (I. M.)

 Fiecare pahar de apă pe care-l bem a mai trecut prin corpurile a zece alți oameni. Și nu neapărat din aceeași rasă. Ce chin pe rasiști! (M. C.)

 Aflăm cu bucurie că piațeta din fața Ateneului bucureștean se va numi, în curînd, Piața Mariana Nicolesco. Decizia pe care autoritățile locale ale Capitalei sînt pe cale să o ia este un omagiu adus memoriei marii noastre artiste, trecută la Domnul în octombrie 2022. (S. V.)

 O clătitărie din orășelul Erquy (Franța) a fost dată în judecată de un vecin care susținea că aroma clătitelor e „prea puternică”, acuzînd „poluare olfactivă”. Mi se întîmplă și mie să am asemenea gînduri, mai ales seara, cînd îmi ronțăi cu sfințenie salata, în numele siluetei, iar de la vecini vin mirosuri diabolice de tocănițe, sărmăluțe și alte asemenea păcate culinare. (S. G.)

 Într-un studiu dat publicității săptămîna trecută, doi seismologi din China susțin că nucleul Pămîntului aproape s-a oprit din rotație în 2009 și, de atunci, se mișcă în direcție opusă scoarței terestre. Una dintre urmări ar putea fi o scurtare a zilelor cu o fracțiune de milisecundă la fiecare 12 luni. Oscilația nucleului Pămîntului rămîne însă un subiect de controversă printre geofizicienii care populează această planetă, neputîndu-se determina cu precizie periodicitatea schimbărilor de direcție. Oricum, dacă simțiți o ușoară amețeală sau vi se pare că zilele sînt mai scurte, de aici vi se trage. (A. A. D.

ÎN SCHIMB, SE PARE CĂ S-AU GĂSIT UNELE SIMILARITĂȚI CU EFECTELE ENERGIEI ASUPRA INOCENȚEI, LA UN CU TOTUL ALT NIVEL – DE „ADIO“, AM PUTEA SPUNE

 În timpul unor lucrări la rețeaua de canalizare din Roma a fost descoperită o statuie de marmură a lui Hercule. Semizeul a fost recunoscut după bîtă și blana de leu de pe cap. În schimb, lucrătorii de la canalizarea din București au găsit deunăzi un porc întreg și un cap de mistreț. Cîrcotașii ar putea trage concluzia că între romani și români există unele diferențe culturale. (A. M.)

 În zilele Crăciunului, o fetiță din orașul american Cumberland, Rhode Island a trimis stației locale de poliție o prăjitură mușcată și două jumătăți de morcovi spunînd că are suspiciunea că Moș Crăciun ar fi mîncat din prăjitură și ar fi mușcat cei doi morcovi, ceea ce o determină să ceară o analiză ADN care să-i certifice bănuiala. Acum cîteva zile, departamentul de sănătate publică al statului Rhode Island i-a răspuns următoarele: în baza de date nu a fost găsit un ADN care să se potrivească probelor livrate de fetiță, dar au fost găsite unele similarități cu un caz înregistrat în 1947 în jurul străzii 34 din New York (aluzie la un faimos film de Crăciun american, Miracle on 34th Street); în morcovii mușcați au fost găsite elemente specifice ADN-ului speciei Rangifer tarandus (adică ren), ceea ce poate indica ceva, totuși. În încheierea expertizei comunicate petentei se spunea: nu există elemente suficiente pentru o concluzie, ar trebui să comparăm cu ADN-ul rămas de pe urma Moșului cu ocazia altor apariții ale sale, dar e sigur că ceva din registrul magicului s-a întîmplat în casa ei. V-am zis că Moș Crăciun există și nu m-ați crezut! (S. V.)

 Luînd cina, într-un cochet restaurant bucureștean, alături de o prietenă vegetariană, am cedat tentației și am comandat alături de ea un meniu compus exclusiv din legume și boabe. Chelnerița, o domnișoară jovială, după ce ne-a chestionat în legătură cu efectele vegetarianismului asupra sănătății, ne-a adus mîncarea, urîndu-ne însă nu tradiționalul „Poftă bună!”, ci grijuliul „Doamne-ajută!”. (S. G.)

 „Mintea umană este singurul instrument prin care Universul reflectează asupra lui însuși. Simplul fapt al existenței noastre sugerează că a avut nevoie de o aprobare cosmică. (Nu cumva facem rău? Avem capacitatea de a gîndi asta despre noi.) Poate că sîntem accidente ale materiei și energiei, dar nu ne putem abține să ne gîndim la sensul fără de care nu ne putem accepta existența. Dacă Dumnezeu este o invenție a omului, bravo nouă! Trebuia să venim și noi cu ceva.” – regretatul critic de artă Peter Schjeldahl. (M. C.)

● Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)

 Astronautul Buzz Aldrin – al doilea om care a călcat pe Lună, pe 21 iulie 1969, la numai 20 de minute după Neil Armstrong – s-a căsătorit pe 20 ianuarie, în ziua în care a împlinit 93 de ani, cu o româncă: dr. Anca Faur. Astronautului născut în 1930 i-au trebuie 39 de ani ca să ajungă pe Lună, dar 93 ca să ajungă pe o româncă. Doamna Faur proiectează expresia „hard to get” la un cu totul alt nivel – astral, am putea spune. (M. P.)

 Dacă ați simțit de multe ori că nu mai faceți față avalanșei de anunțuri, întrebări, destăinuiri și fotografii de pe un grup de discuții cum sînt cele pentru părinți, colegi sau parteneri de sport, aflați că se poate și mai rău: un tată a declarat că nu mai rezistă notificărilor și presiunii din grupul creat cu propria familie. Se pare că soția și cele două fiice ale sale, mai extrovertite din fire, foloseau acest mijloc pentru a împărtăși lucruri încontinuu. În anunțul său de „adio”, ajuns viral pe Twitter, bărbatul a scris: „Pentru toate mesajele voastre viitoare – le dau «like», sau «love», sau «haha», mai puțin în cazul în care e ceva rău, atunci dau «dislike»”. (A. A. D.)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

accident sju slatina3   foto euro24 jpg
Unșofer, cu o alcoolemie de 1,1 mg/l, a pierdut controlul asupra direcției de mers și a intrat cu mașina în curtea Spitalului Slatina
Un incident grav s-a petrecut în noaptea de marți spre miercuri, 10/11 decembrie 2024. Un șofer de 27 ani, care a urcat la volan sub influența alcoolului, a pierdut controlul asupra direcției de mers și, în fața SJU Slatina, a trecut peste bordură și a ajuns în curtea unității sanitare.
citit carte barbat istock jpg
Ce este „lerul”? Cuvântul neobișnuit care apare în multe colinde, dar pe care puțini români îl pot explica
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne îndreptăm către jumătatea lunii decembrie. Poate că mulți dintre noi deja am început să ascultăm colinde, sau, dacă nu, o vom face destul de curând.
slobozia razie la urziceni si barbulesti foto ipj ialomita
Razie şi percheziţii cu mascaţii în Ploieşti, în mai multe dosare de tâlhărie şi furt
Peste 50 de poliţişti şi jandarmi au demarat, miercuri dimineaţă, o razie de amploare în Prahova, dar şi percheziţii la mai multe persoane suspecte în câteva dosare de tâlhărie şi furt.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Piețele financiare românești, survolate de un stol de „lebede negre”: „Au mai fost văzute în pandemie, la Brexit și în 2008”
Piețele financiare românești au fost lovite de volatilitate în timpul alegerilor prezidențiale, rezultatele surprinzătoare ducând și la o dificultate neașteptată pentru Guvern în a împrumuta bani.
Kim Yong hyun   fostul ministru al Apărării din Coreea de Sud Foto Getty Images jpg
Fostul ministru al Apărării a încercat să-și ia viața în arest, după ce a recomandat impunerea legii marțiale în Coreea de Sud
Kim Yong-hyun, fostul ministru sud-coreean al apărării, a încercat să îşi pună capăt zilelor în timp ce se afla în detenţie, a declarat, miercuri, comisarul general al Serviciului Coreean de Corecţie.
andreea balan  crop 1665063599 jpg
Motivul neașteptat pentru care Andreea Bălan nu poartă inelul de logodnă de la Victor Cornea: „Foarte greu, de-a lungul anilor, am…”
Pe 3 decembrie, Andreea Bălan a trăit o zi memorabilă. În timpul unui zbor către Laponia, Victor Cornea, partenerul ei de mai bine de un an, i-a adresat marea întrebare. Răspunsul vedetei a fost un entuziast „DA”.
zile libere de paste jpg
Câte zile libere au românii în 2025. Cum arată calendarul pentru minivacanțe de la anul
Anul 2025 aduce vești bune pentru angajații din România, oferind un total de 17 zile libere legale, dintre care 13 vor fi în timpul săptămânii, iar restul de 4 în weekend.
sumudica platformax jpg
Șumudică își retrogradează o fostă echipă. UEFA i-a dat dreptate românului
Marius Șumudică (53 de ani), antrenorul echipei Rapid, a primit o veste bună de la Comisia de Disciplină a UEFA.
castig loto pitesti jpg
Un noroc fatal. A murit la stomatolog după ce a câștigat 32 de milioane de euro la loto
Un bărbat de 73 de ani din Brazilia, care a câștigat marele premiu la loto în luna noiembrie, a murit subit la stomatolog. A fost prima lui decizie de milionar în euro,