Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 980 din 19 ianuarie – 25 ianuarie 2023
© M. Pleșu
© M. Pleșu

SPRE SURPRIZA GENERALĂ, ACUM EXISTĂ MATERIALE ÎNTREBUINȚATE LA ABSORBȚIA INTELIGENȚEI PE CALE ORALĂ PENTRU A GĂSI CEA MAI RAPIDĂ OGLINDĂ

 După trei luni de la dispariția cățelului Dante, un corgi în vîrstă de cinci ani, o familie din Virginia, SUA, a decis în sfîrșit să adopte un nou animal de companie. A vizitat, în acest scop, un adăpost din orașul în care se mutaseră, la douăzeci de mile de precedentul. Spre surpriza generală, l-au găsit acolo pe Dante, numit acum Soldier, necooperant cu orice alt stăpîn ar fi dorit să îl ia acasă. Le-a recunoscut rapid pe cele trei fete și familia s-a reîntregit de îndată. (A. A. D.)

 La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)

 În fiecare zi, una din șase întrebări formulate de omenire pe Google este pusă pentru prima dată în istorie. Există curiozitate, există necunoaștere, există nesiguranță. (M. C.)

 În Belgia, tot mai multe saloane de coafură și frizerii sînt obligate să colecteze și să doneze părul uman unui ONG ecologist care reciclează părul cu scopul de a proteja mediul. Părul reciclat este transformat în diferite materiale întrebuințate la absorbția uleiurilor și a hidrocarburilor care poluează mediul, dar și la confecționarea pungilor biodegradabile, declară fondatorul campaniei Hair Recycle, Patrick Janssen. Pesemne că podoaba capilară nu e doar podoabă, mai nou omului i se găsește tot mai mult rost în lume. (I. M.)

 Universitățile australiene au fost nevoite să schimbe modul în care organizează examenele și alte evaluări, pe fondul temerilor că studenții folosesc un nou software de inteligență artificială pentru a scrie eseuri. Instituțiile importante au adăugat noi reguli care prevăd că utilizarea inteligenței artificiale reprezintă o trișare, iar unii studenți au fost deja prinși folosind acest software. La evaluările din 2023, testele de la examene vor fi mai mult cu pix și hîrtie. „Software volant, scripta manent.” (A. M. S.)

 „După ce a fost compusă, Biblia a fost editată, apoi rescrisă, apoi rescrisă, apoi editată din nou, apoi tradusă din limbi moarte, apoi retradusă, apoi editată, apoi rescrisă, apoi dată regilor să-și aleagă părțile favorite, apoi rescrisă, apoi rescrisă, apoi tradusă din nou, apoi trimisă Papei să-și dea acordul, apoi rescrisă, apoi editată, apoi rescrisă. Totul pornind de la niște povești transmise pe cale orală, la aproape un secol după cele întîmplate, unor oameni care nu știau să scrie.” – David Cross (sic!). (M. C.)

 Un tip din Idaho are deja peste două sute de recorduri Guinness Book pe numele lui și nu s-a potolit pînă nu a mai marcat unul: cele mai multe tricouri împachetate într-un minut. A împachetat 31 și a doborît astfel vechiul record. Omul spune că a studiat atent diferite tehnici de împachetat pentru a o găsi pe cea mai rapidă. Aceasta s-a dovedit a fi: mîneca dreaptă în interior, apoi mîneca stîngă peste ea, apoi partea de jos peste partea de sus și pe din două. Remarc doar atît: după ce ne-am lămurit că cei mai buni bucătari din lume sînt bărbații, iată că și la împachetat tricouri cei mai eficienți tot bărbații sînt. Nu zic nimic, păcatele mele, doar constat... (S. V.)

 Recent, lanțul de magazine IKEA a emis un comunicat prin care clienții care au cumpărat un anumit model de oglindă erau avertizați să nu o mai utilizeze și să o aducă înapoi sau să comande accesorii de fixare pe perete, oferite gratuit. Bănuiesc că, fără să-și dea seama, au comercializat acea oglindă despre care Frații Grimm au avertizat omenirea în 1812. (S. G.)

MOTIVUL PENTRU CARE SÎNTEM DIN NOU LA NIVELUL SOLULUI POATE FI APARIȚIA UNOR CREATURI PERECHE

 Opt generații de femei din aceeași familie au ales să-și transmită de la una la alta rochia de mireasă. Cumpărată cu 100 de dolari în 1950, rochia cu mîneci lungi și nasturi în față a suferit niște modificări, dar a prins cea de-a opta nuntă vara trecută, la Chicago. Motivul pentru care rochia a rămas în familie poate fi și unul superstițios: a făcut nunțile trainice, se pare, dat fiind că nici unul dintre cupluri nu a divorțat. (A. A. D.

 Cu opt miliarde de indivizi, oamenii sînt mamiferele cele mai numeroase de pe planetă. Sîntem mai numeroși decît șobolanii. (A. M. S.)

 HotNews.ro trage un semnal de alarmă: de fiecare dată cînd facem cumpărături de la supermarket – brînză, lapte, carne, ouă – „îl deranjăm” pe Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României. Cu explicația că cele mai multe bunuri din magazine sînt importate și, cumpărîndu-le, preluăm și inflația din țara de proveniență. Germania, bunăoară, cel mai important partener comercial al țării noastre, e și cel mai mare exportator de lactate către România. Cumpărînd unt nemțesc – scumpit, la el acasă, cu 48% în urma inflației –, plătim acest surplus la rîndul nostru. Care va să zică, „Germania untului” chiar există – și lovește din nou. (M. P.)

 În vreme ce la noi s-au înregistrat recent recorduri maxime ale temperaturilor pentru luna ianuarie, în Siberia s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din ultimii douăzeci de ani. Concret, termometrele au indicat minus 62 de grade Celsius noaptea și minus 52 ziua. Recordul absolut în Siberia este de minus 69,8 grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură măsurată vreodată pe Pămînt, la nivelul solului, a fost însă de minus 89 de grade Celsius, în Antarctica, în 1983, înregistrată de o stație de cercetare... sovietică. Pe atunci tocmai se încheia epoca stagnării brejneviste, dar lumea se afla încă în plin Război Rece. Să fie vreo legătură între recordurile de temperatură negativă rusești și răcirea relațiilor cu lumea? (A. M.)

 Chiar dacă The Telegraph a ironizat, într-un articol, lipsa puhoiului de cumpărători așteptați la lansarea cărții Spare a prințului Harry, titrînd: „Un singur cititor stă la coadă pentru lansarea Spare – Personalul de la librăriile londoneze a fost surprins cînd apariția așteptată a cumpărătorilor nu a... apărut”, editura care a publicat cartea a anunțat un record de vînzări în prima zi. Poate că există unele lucruri, din sfera „plăcerilor vinovate”, pe care preferi să le cumperi online, ca să nu te vadă vreun vecin. (S. G.)

 Cei care mai suferă încă din pricina unei iubiri terminate prost s-ar putea simți considerabil mai bine dacă ar ști că un gîndac sau o rozătoare poartă acum numele fostului sau pe al fostei. O grădină zoologică din Texas se pregătește de Ziua Îndrăgostiților cu o strîngere de fonduri în care, contra unei sume modice, poți trece numele fostului partener în sfera unor creaturi mai puțin atrăgătoare. Ba mai mult, respectivului i se poate expedia o felicitare prin care să fie anunțat cu cine împarte numele. Pentru ca tabloul să fie complet, primii douăzeci dintre cei dispuși să doneze 150 de dolari vor primi o filmare în care respectiva gînganie sau rozătoare este dată drept hrană altui animal. Sezonul de iubire și ură a reînceput. (A. A. D.

 Un cuplu din Bosnia s-a destrămat după mulți ani de căsnicie. Plictisul și excesul de confort conjugal i-au împins pe ambii parteneri să își redescopere sufletele pereche pe o platformă de dating, unde s-au înregistrat sub identități false. Întîmplarea a făcut ca soții infideli să se îndrăgostească virtual de același om cu care deja împărțeau farfuriile de ceva vreme. Se pare că nici algoritmii de compatibilitate folosiți în aplicațiile de dating nu se pot ridica deasupra realității. (I. M.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.