Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 980 din 19 ianuarie – 25 ianuarie 2023
© M. Pleșu
© M. Pleșu

SPRE SURPRIZA GENERALĂ, ACUM EXISTĂ MATERIALE ÎNTREBUINȚATE LA ABSORBȚIA INTELIGENȚEI PE CALE ORALĂ PENTRU A GĂSI CEA MAI RAPIDĂ OGLINDĂ

 După trei luni de la dispariția cățelului Dante, un corgi în vîrstă de cinci ani, o familie din Virginia, SUA, a decis în sfîrșit să adopte un nou animal de companie. A vizitat, în acest scop, un adăpost din orașul în care se mutaseră, la douăzeci de mile de precedentul. Spre surpriza generală, l-au găsit acolo pe Dante, numit acum Soldier, necooperant cu orice alt stăpîn ar fi dorit să îl ia acasă. Le-a recunoscut rapid pe cele trei fete și familia s-a reîntregit de îndată. (A. A. D.)

 La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)

 În fiecare zi, una din șase întrebări formulate de omenire pe Google este pusă pentru prima dată în istorie. Există curiozitate, există necunoaștere, există nesiguranță. (M. C.)

 În Belgia, tot mai multe saloane de coafură și frizerii sînt obligate să colecteze și să doneze părul uman unui ONG ecologist care reciclează părul cu scopul de a proteja mediul. Părul reciclat este transformat în diferite materiale întrebuințate la absorbția uleiurilor și a hidrocarburilor care poluează mediul, dar și la confecționarea pungilor biodegradabile, declară fondatorul campaniei Hair Recycle, Patrick Janssen. Pesemne că podoaba capilară nu e doar podoabă, mai nou omului i se găsește tot mai mult rost în lume. (I. M.)

 Universitățile australiene au fost nevoite să schimbe modul în care organizează examenele și alte evaluări, pe fondul temerilor că studenții folosesc un nou software de inteligență artificială pentru a scrie eseuri. Instituțiile importante au adăugat noi reguli care prevăd că utilizarea inteligenței artificiale reprezintă o trișare, iar unii studenți au fost deja prinși folosind acest software. La evaluările din 2023, testele de la examene vor fi mai mult cu pix și hîrtie. „Software volant, scripta manent.” (A. M. S.)

 „După ce a fost compusă, Biblia a fost editată, apoi rescrisă, apoi rescrisă, apoi editată din nou, apoi tradusă din limbi moarte, apoi retradusă, apoi editată, apoi rescrisă, apoi dată regilor să-și aleagă părțile favorite, apoi rescrisă, apoi rescrisă, apoi tradusă din nou, apoi trimisă Papei să-și dea acordul, apoi rescrisă, apoi editată, apoi rescrisă. Totul pornind de la niște povești transmise pe cale orală, la aproape un secol după cele întîmplate, unor oameni care nu știau să scrie.” – David Cross (sic!). (M. C.)

 Un tip din Idaho are deja peste două sute de recorduri Guinness Book pe numele lui și nu s-a potolit pînă nu a mai marcat unul: cele mai multe tricouri împachetate într-un minut. A împachetat 31 și a doborît astfel vechiul record. Omul spune că a studiat atent diferite tehnici de împachetat pentru a o găsi pe cea mai rapidă. Aceasta s-a dovedit a fi: mîneca dreaptă în interior, apoi mîneca stîngă peste ea, apoi partea de jos peste partea de sus și pe din două. Remarc doar atît: după ce ne-am lămurit că cei mai buni bucătari din lume sînt bărbații, iată că și la împachetat tricouri cei mai eficienți tot bărbații sînt. Nu zic nimic, păcatele mele, doar constat... (S. V.)

 Recent, lanțul de magazine IKEA a emis un comunicat prin care clienții care au cumpărat un anumit model de oglindă erau avertizați să nu o mai utilizeze și să o aducă înapoi sau să comande accesorii de fixare pe perete, oferite gratuit. Bănuiesc că, fără să-și dea seama, au comercializat acea oglindă despre care Frații Grimm au avertizat omenirea în 1812. (S. G.)

MOTIVUL PENTRU CARE SÎNTEM DIN NOU LA NIVELUL SOLULUI POATE FI APARIȚIA UNOR CREATURI PERECHE

 Opt generații de femei din aceeași familie au ales să-și transmită de la una la alta rochia de mireasă. Cumpărată cu 100 de dolari în 1950, rochia cu mîneci lungi și nasturi în față a suferit niște modificări, dar a prins cea de-a opta nuntă vara trecută, la Chicago. Motivul pentru care rochia a rămas în familie poate fi și unul superstițios: a făcut nunțile trainice, se pare, dat fiind că nici unul dintre cupluri nu a divorțat. (A. A. D.

 Cu opt miliarde de indivizi, oamenii sînt mamiferele cele mai numeroase de pe planetă. Sîntem mai numeroși decît șobolanii. (A. M. S.)

 HotNews.ro trage un semnal de alarmă: de fiecare dată cînd facem cumpărături de la supermarket – brînză, lapte, carne, ouă – „îl deranjăm” pe Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României. Cu explicația că cele mai multe bunuri din magazine sînt importate și, cumpărîndu-le, preluăm și inflația din țara de proveniență. Germania, bunăoară, cel mai important partener comercial al țării noastre, e și cel mai mare exportator de lactate către România. Cumpărînd unt nemțesc – scumpit, la el acasă, cu 48% în urma inflației –, plătim acest surplus la rîndul nostru. Care va să zică, „Germania untului” chiar există – și lovește din nou. (M. P.)

 În vreme ce la noi s-au înregistrat recent recorduri maxime ale temperaturilor pentru luna ianuarie, în Siberia s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din ultimii douăzeci de ani. Concret, termometrele au indicat minus 62 de grade Celsius noaptea și minus 52 ziua. Recordul absolut în Siberia este de minus 69,8 grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură măsurată vreodată pe Pămînt, la nivelul solului, a fost însă de minus 89 de grade Celsius, în Antarctica, în 1983, înregistrată de o stație de cercetare... sovietică. Pe atunci tocmai se încheia epoca stagnării brejneviste, dar lumea se afla încă în plin Război Rece. Să fie vreo legătură între recordurile de temperatură negativă rusești și răcirea relațiilor cu lumea? (A. M.)

 Chiar dacă The Telegraph a ironizat, într-un articol, lipsa puhoiului de cumpărători așteptați la lansarea cărții Spare a prințului Harry, titrînd: „Un singur cititor stă la coadă pentru lansarea Spare – Personalul de la librăriile londoneze a fost surprins cînd apariția așteptată a cumpărătorilor nu a... apărut”, editura care a publicat cartea a anunțat un record de vînzări în prima zi. Poate că există unele lucruri, din sfera „plăcerilor vinovate”, pe care preferi să le cumperi online, ca să nu te vadă vreun vecin. (S. G.)

 Cei care mai suferă încă din pricina unei iubiri terminate prost s-ar putea simți considerabil mai bine dacă ar ști că un gîndac sau o rozătoare poartă acum numele fostului sau pe al fostei. O grădină zoologică din Texas se pregătește de Ziua Îndrăgostiților cu o strîngere de fonduri în care, contra unei sume modice, poți trece numele fostului partener în sfera unor creaturi mai puțin atrăgătoare. Ba mai mult, respectivului i se poate expedia o felicitare prin care să fie anunțat cu cine împarte numele. Pentru ca tabloul să fie complet, primii douăzeci dintre cei dispuși să doneze 150 de dolari vor primi o filmare în care respectiva gînganie sau rozătoare este dată drept hrană altui animal. Sezonul de iubire și ură a reînceput. (A. A. D.

 Un cuplu din Bosnia s-a destrămat după mulți ani de căsnicie. Plictisul și excesul de confort conjugal i-au împins pe ambii parteneri să își redescopere sufletele pereche pe o platformă de dating, unde s-au înregistrat sub identități false. Întîmplarea a făcut ca soții infideli să se îndrăgostească virtual de același om cu care deja împărțeau farfuriile de ceva vreme. Se pare că nici algoritmii de compatibilitate folosiți în aplicațiile de dating nu se pot ridica deasupra realității. (I. M.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Ce îi distrează la culme pe americani în România. „Nu eram pregătit pentru asta, dar n-a fost așa rea pe cât aș fi crezut” VIDEO
Americanii de la Lifey au realizat pe Youtube un top cu 22 de lucruri pe care ei le consideră amuzante și despre care spun că sunt specifice României. Este vorba, spun ei, despre „șocuri culturale românești”, povești haioase sau tradiții fascinante
image
Băiatul unei românce a fost aruncat de colegi sub tren, în Italia. Imagini cu puternic impact emoțional VIDEO
Un băiat în vârstă de 15 ani, fiul unei românce, a fost atacat de câțiva colegi în Italia. Tânărul a fost victima unei tentative de omor la care a supraviețuit în mod miraculos după ce a fost aruncat sub un tren.
image
Cum și-a pierdut Florina Cercel marea iubire. Artista și bărbatul care a cucerit-o au murit de aceeași boală, la jumătate de veac distanță VIDEO
Artista Florina Cercel a povestit într-un interviu drama trăită la vârsta de 29 de ani, când a pierdut o sarcină iar, la scurt timp, iubirea vieții ei s-a îmbolnăvit și a murit.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.