Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
© M.Pleșu
© M.Pleșu

SE PARE CĂ EXISTĂ DIVERSE ADEVĂRURI CARE AU INFLUENȚAT DEFINIȚIA LONGEVITĂȚII (ÎN SENSUL CĂ E DE BUN-SIMȚ SĂ ACCEPȚI O ANUMITĂ DOZĂ DE ABSURD)

 Palmer Luckey, cofondatorul companiei Oculus, care produce căști de realitate virtuală, a anunțat un nou model de cască de joc video care te omoară și pe tine dacă avatarul tău moare în timpul jocului. Se pare că există deja o cerere mare. (M. C.)

 Cînd mergi cu autobuzul se întîmplă să afli (din ce vorbesc între ei călătorii) diverse adevăruri despre ale noastre. Iată unul, auzit recent: „Nu putem să avem calitate fără respect“. Indiscutabil. (D. S.)

 În noua sa carte, Filozofia cîntecului modern, Bob Dylan a supărat multă lume prin faptul că, dintre cele 66 de cîntece despre care spune că i-au influențat viața și cariera, s-a constatat că doar patru au fost compuse de femei. Acum lumea îi face liste cu cîntece compuse de femei, iar Dylan trebuie să-și lase viața și cariera influențate și de acestea. (M. C.)

 Noua definiție a femeii, din Cambridge Dictionary, include pe lîngă definiția standard „O ființă umană adultă, de gen feminin” și un adendo: „Un adult care trăiește și se identifică pe sine ca fiind femeie, chiar dacă la naștere i s-ar fi putut inocula ideea că are alt sex”. Mă întreb cum ar fi stat lucrurile dacă Evei i s-ar fi inoculat ideea că este inoculată să creadă că e femeie. (S. G.)

 Doi soți în vîrstă de 100 de ani din Ohio au încetat din viață la cîteva ore unul după celălalt. Născuți amîndoi în iulie 1922, June și Hubert fuseseră căsătoriți 79 de ani, aveau trei copii, șapte nepoți și nu mai puțin de 11 strănepoți. Secretul longevității poveștii lor de iubire a fost, după cum declarase Hubert la un moment dat, evitarea certurilor. Era de părere că, dacă există o controversă, cel mai bine este să faci o scurtă plimbare, iar la întoarcere să rezolvi problema sau să schimbi subiectul. Și, dacă începi fiecare zi cu un zîmbet, rețeta e completă. (A. A. D.

 În Baleare a început o campanie oficială (în sensul că participă și oficiali locali) în care vizitatorii acestor insule sînt anunțați că se preferă comunicarea în limba catalană și, dacă nu se pot exprima în catalană, mai bine să apeleze la limbajul universal al semnelor și gesturilor decît să recurgă la limba spaniolă (castiliana). Sigur că substratul suveranist al campaniei în această regiune a Spaniei e evident, dar dacă e vorba despre comunicare cu vizitatorii străini întreb și eu: cu engleza ați încercat? (S. V.)

 Trend-ul inițiat de ceva vreme de către marile case de modă de a vinde țoale ponosite la prețuri exorbitante este concurat azi de un grup ecologist din Nigeria – Green Fingers Wildlife Conservation Initiative. Activiștii nigerieni propun ca soluție pentru contracararea industriei de fast fashion reciclarea gunoaielor și fabricarea de haine din gunoaie. Astfel, ei au organizat un Trashion Show de mare anvergură care a făcut să sclipească ochii ecologiștilor de pretutindeni. Ei spun că e fezabil și de bun-simț ca în următorii ani să se popularizeze această practică și să fie luată serios în considerare. Fără curent, gaze și îmbrăcați în gunoaie… viitorul sună sălbatic. (I. M.)

● Pentru amatorii de chilipiruri, aflați că magazinele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) valorifică bunurile confiscate de inspectori, de vameși sau de poliție și le pune în vînzare printr-o rețea de magazine proprii. La filiala bucureșteană, bunăoară, aflată pe strada Măriuca nr. 14 din sectorul 4, puteți găsi, printre altele, următoarele articole: pompă manuală de apă – 4 lei; ghete copii – 7 lei; chiloți tanga damă – 2 lei; fes Moș Crăciun – 1,50 lei; umbrele – 3 lei; aparat masaj capilar – 2 lei; set agrafe – 1 leu; pălărie – 4 lei; căciuli – 4 lei; adaptor USB – 6,25 lei; folie protecție ecran telefon – 3,75 lei; rochii – 4 lei; rochițe – 20 lei; coronițe pentru prins părul – 1,05 lei; față de masă – 5 lei; penar textil – 2 lei; cercei – 1,40 lei; fermoare diverse – 0,25 lei; bigudiuri – 5 lei; cravate – 3 lei; pantaloni bărbătești – 8,75 lei; ceasuri – 20 lei. Mărturisim că nu înțelegem de ce o rochie costă 4 lei și o rochiță de cinci ori mai mult, 20 de lei. Și cum de poate fi un fes de Moș Crăciun mai ieftin decît o pereche de chiloți tanga. Pesemne că la asemenea prețuri trebuie să accepți o anumită doză de mister. (M. P.)

 Un bărbat de 33 de ani, suspectat că a înşelat un bătrîn din judeţul Bistriţa-Năsăud cu peste 10.000 de lei prin metoda „Accidentul“, a murit după ce s-a răsturnat cu maşina pe un cîmp, în timp ce fugea de poliţişti. Viața poate fi de un absurd fără margini. (A. M. S.)

ASTA POATE SĂ ÎNSEMNE CĂ PERSOANELE CARE ȚIN ÎN BRAȚE UNELE PROBLEME AU DESCOPERIT BUCURIA

 Avînd o oarecare bănuială, am încercat să văd care-i traducerea pe Internet a numelui cancelarului austriac. Computerul a răspuns: „Nici un ciocan”. Asta poate să însemne că, din păcate, degeaba îi dăm cuie. (A. M.)

 În Noua Zeelandă, Parlamentul a adoptat o lege care prevede că persoanele născute pe sau după 1 ianuarie 2009 nu mai au voie să cumpere țigări. Autoritățile sanitare speră ca fumatul să dispară în 50 de ani și, de ce nu, ultimii fumători să fi murit deja pînă atunci. (A. M. S.)

 Casa Balenciaga se află, zilele acestea, în mijlocul unui scandal monstru, după o campanie cu copii care țin în brațe ursuleți de pluș îmbrăcați în costume de sado-masochism. Ursuleții poartă gulere cu lanțuri, hamuri de piele, cătușe, tot tacîmul. Și, cum asta n-ar fi fost de ajuns, bomboana de pe colivă a fost descoperirea unui revoltat de această nefericită sexualizare a copiilor, care a luat la puricat și alte campanii publicitare ale casei de modă, descoperind, într-o altă fotografie, că în teancul de hîrtii peste care e așezată o geantă Balenciaga există și un document care face referire la un caz al Curții Supreme a SUA despre pornografia infantilă. Consiliul director al companiei a dat în judecată firma de publicitate, firma de publicitate se apără spunînd că e doar țapul ispășitor, iar fotograful a început să primească amenințări cu moartea de la necunoscuți. Cu siguranță, Cristóbal Balenciaga s-a făcut morișcă în mormînt. (S. G.)

 Se pare că, odată ce a fost preluată de Musk, compania Twitter se confruntă cu unele  probleme tehnico-geografice. Pe pagina de Twitter a Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia apare că acesta ar fi o instituție din Nigeria. Ce-i drept, Norvegia e foarte apropiată de Nigeria... din punct de vedere alfabetic. (A. M.)

 Cercetătorii din Germania, de la Universitatea din Göttingen, au anunțat că au descoperit o nouă specie de muscă. Asta ne mai lipsea! (A. M.

 Un bărbat de 95 de ani a primit deja anul acesta peste 13.000 de felicitări de Crăciun în prima jumătate a lunii decembrie și numărul urcă amețitor. Fusese sărbătoarea preferată a soției sale, care a încetat din viață în 2013 și, de atunci, Crăciunul nu a mai fost celebrat în acea casă. În încercarea de a-l face să se simtă mai puțin singur, fiica lui le cerea în fiecare an cunoscuților să-i trimită felicitări prin poștă, dar anul trecut a primit doar 14 și s-a întristat. Acum, cu participarea nepoatei, povestea domnului Dowling din Rhode Island a ajuns pe rețelele de socializare, unde a fost distribuită intens, iar felicitări și cadouri de peste tot din lume au început să sosească, chiar și cîteva mii pe zi, spre bucuria destinatarului, care crede din nou în spiritul Crăciunului. (A. A. D.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.
image
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000. Și vorbim despre datele oficiale. Neoficial însă, avem mult mai mulți elevi cu astfel de probleme, iar una dintre cauze este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor.
image
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
După abuzurile culinare de Paște, trebuie să revenim la un stil de viață echilibrat. De câte ori mâncăm pe zi? Câtă carne consumăm? Ținem post intermitent? Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina? - sunt întrebări la care a răspuns nutriționistul Nicolae Hâncu

HIstoria.ro

image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.