Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
© M.Pleșu
© M.Pleșu

SE ÎNTINDE LA UN NIVEL UIMITOR DE CÎND ROMÂNII ADERĂ LA VALORILE CONSUMULUI

 Anul acesta au fost interzise în Turcia mai multe festivaluri de muzică și concerte ca niciodată. Au fost și arestați artiști, pe motive de „tradiție și ordine“. Muzicienii turci se tem că islamiştii din partidul președintelui Erdogan, AKP, nu vor mai permite deloc, în curînd, muzica live în afara Ankarei și a Istanbulului. Regimurile totalitare, ca și natura umană, nu se schimbă. (A. M. S.)

 În ziua în care populația lumii a atins opt miliarde s-au născut 152.953 de copii și au murit 76.592 de persoane, o creștere zilnică de 76.361 de oameni. Și dacă tot dăm cifre, umanitatea folosește anual 42 de milioane de tone de hîrtie igienică. Dar asta era înainte ca populația globului să depășească opt miliarde. (M. C.)

 Într-o farmacie, un domn întreabă dacă medicamentul românesc pe care l-a cerut este bun. Farmacista îi răspunde, patriotic, că ale noastre sînt la fel de bune ca ale altora, dar că ni s-a tot băgat în cap că alea străine sînt mai bune etc. Cumpărătorul, împăciuitor, confirmă: „Știu, doamnă, aveți dreptate, așa este, pentru mine iau doar ce e românesc, dar pentru copil, cum să vă spun, nu m-aș risca“. (S. G.)

 La Piața Sudului, un șantier împrejmuit cu garduri de protecție pe care se întinde (și te surprinde) acest slogan edilitar: „Inima sectorului 4 primește un upgrade“. Pesemne dorindu-și mai mult decît îi oferea (medical vorbind) profesia de bază, aceea de stomatolog, primarul Băluță se vrea acum cardiolog. (D. S.)

 Recentul schimb de deținuți între SUA și Rusia este mai elocvent decît se crede. SUA au cerut Rusiei eliberarea unei baschetbaliste care a intrat în pușcărie vinovată de ceva ce în țara ei nu e infracțiune, dar în Rusia este (adică deținerea unui pliculeț de marijuana). În schimbul ei, Rusia a cerut SUA eliberarea unui traficant de arme rus care ajunsese în acest gen de comerț ilicit la un nivel uimitor, vînzînd arme de tot felul organizațiilor teroriste. Și mai există oameni care încă vorbesc despre echivalența morală între America și Rusia! (S. V.)

n Înțeleg frustrarea de a nu fi fost primiți în Schengen, dar gîndiți-vă că, de cînd sîntem în UE, economia românească a crescut cu 788%, pe cînd cea austriacă cu doar 111%. (M. C.)

 Într-un bar din Cluj, se pare că un cetățean britanic s-a simțit lezat de faptul că statuia unui bucătar negru întîmpina clienții la intrare. Omul a fost deranjat de lipsa de sensibilitate a românilor în fața mesajului rasist pe care, după el, îl poartă statuia, de fapt. Postarea britanicului, pe marginea acestui subiect, a iscat un scandal hilar pe Twitter, iar concluzia a fost că românii promovează un spirit hegemonic și că, într-un fel, sînt la rîndul lor niște coloniști. Ei bine, pesemne că după manualele de istorie ale britanicilor, românii n-au colonizat numai pășuni și oi, sîntem în rînd cu lumea bună. (I. M.)

 Un francez a cîștigat procesul împotriva firmei care l-a concediat în 2015 pe motiv că nu e un tip suficient de amuzant. Din mărturiile fostului angajat reiese că respectiva companie îl presa să participe la seminarii sau activități de week-end care implicau băutură în exces, promiscuitate și diverse practici pe care el le considera intruzive și umilitoare. Bărbatul fusese chiar promovat într-o funcție de conducere în 2014, dar un an mai tîrziu a fost dat afară pentru că „nu aderă la valorile companiei“. Aceasta l-a acuzat că folosește un ton nepotrivit cu subordonații și că e incapabil să primească un feedback. Se pare că dreptul de a nu fi o persoană „de gașcă“ a avut cîștig de cauză. (A. A. D.)

 Modestele luminițe de Crăciun de anul acesta care împodobesc, cu chiu, cu vai, centrul Capitalei, încă și mai sărăcăcioase ca anul trecut, au fost justificate de primarul Nicușor Dan prin „contextul internațional și recomandările europene de reducere a consumului energetic“. Păcat că nici un context internațional și nici o recomandare europeană n-au vizat veșnicii îngeri amplasați în Piața Romană, cu capul roșu, trupul galben și aripile albastre, cei care par că trag vîrtos la măsea dintr-o butelcă. (S. G.)

© M.Pleșu
© M.Pleșu

VORBIM DE POSIBILITATEA CONVIEȚUIRII CU TOT MAI MULTE PERSOANE CARE AU O ÎNCĂRCĂTURĂ NEGATIVĂ DE NĂDUF

 Regele romilor le dă liber supușilor săi la mîncat de lebede în Austria. Dorin Cioabă a scris pe Facebook că „vor fi numai pene de lebădă în toată Austria pentru ce au făcut României“. Mă gîndesc că de sărbători, pe lîngă friptura de lebădă, romii ar putea inventa cîrnații din gît de lebădă, toba de lebădă, caltaboșul de lebădă și, bineînțeles, lebărul de lebădă. Nu mai vorbim de posibilitatea înfloririi pieței negre cu perne și plăpumi din puf și pene de lebădă. Iar în loc să mai asculte concertul de Anul Nou de la Viena, supușii lui Cioabă – de ce nu și cei ai lui Iohannis? – ar putea alege, bineînțeles, Lacul Lebedelor. (A. M.)

 Autoritatea națională de sănătate din China a anunțat că cei care au COVID, dar sînt asimptomatici, dar și cei care au simptome ușoare pot sta în carantină la domiciliu, acesta fiind cel mai important semnal de pînă acum că Beijingul își pregătește populația pentru ideea conviețuirii cu coronavirusulAsta după ce, timp de trei ani, și-a terorizat cetățenii. (A. M. S.)

 După standardele multora, legalizarea eutanasiei este astăzi o condiție a civilizației. Prima țară care a permis eutanasia este Olanda. Se petrecea în 2002. Iată un scurt bilanț al acestui deceniu olandez: „Începînd cu 2002, numărul eutanasiaților a crescut considerabil. Am ajuns de la 1.882 de cazuri în 2002 la 7.666 în 2021. Numărul, așadar, s-a cvadruplat și mă aștept să se cvintupleze în anii ce vin. Mai ales după 2008, numărul a crescut foarte rapid. La început, 88% din pacienții eutanasiați se aflau în faze de cancer terminal. Astăzi, aceste cazuri reprezintă cam 61%. Tot mai multe persoane se eutanasiază pentru simplul motiv că nu mai vor să trăiască – estimez numărul lor între 500 și 700 de cazuri pe an. Cea mai mare creștere o înregistrăm în cazurile de polipatologii ale unor persoane în vîrstă. După părerea mea, cam în 95% din aceste cazuri eutanasia ar fi putut fi evitată.“ Acestea sînt spuse de un respectabil profesor de etică olandez, membru vreme de zece ani al comisiei guvernamentale olandeze de supraveghere a eutanasiei și puternic susținător al operațiunii la vremea la care se dezbătea legalizarea ei. (S. V.)

 Site-ul suntmamica.ro oferă – pesemne, pentru mame vitrege și lipsite de afecțiune – o listă „Top cele mai urîte nume pentru copii“, cu prenume de care ai toate șansele să te jenezi că le porți, odată ajuns la maturitate. Prin „urîte“, autoarea înțelege numele „prea lungi, care sună arhaic, regional, modest, pretențios, care sînt prea comune, care au o încărcătură negativă sau pot fi asociate ușor cu rime răutăcioase, nume greu de reținut, de pronunțat și de scris corect“. Nume de fete: Aglaia, Angelica, Barbara, Caliope, Clementina, Dincuța, Despina, Didina, Domnica, Dragomira, Eliodora, Ernestina, Eufrosina, Evanghelina, Filofteia, Florica, Florentina, Garofița, Genoveva, Ionela, Iosefina, Lăcrămioara, Leonora, Leontina, Lenuța, Luminița, Lucica, Maricica, Minodora, Paraschiva, Puica, Petronela, Sevastița, Speranța, Valerica, Vasilica, Virginia. Nume de băieți: Adam, Aladin, Alecu, Amadeus, Ambrozie, Angel, Agaton, Barbu, Brutus, Chiril, Costel, Cornel, Culai, Diodor, Eftimie, Gavril, Gigel, Grigoruț, Ieremia, Iliuță, Inocențiu, Iulică, Lisandru, Macarie, Manea, Marcel, Marțian, Maxim, Mina, Mirel, Mitică, Nae, Natalie, Neculai, Nelu, Nichifor, Odiseu, Pompiliu, Rafael, Samoilă, Spiridon, Vasile, Viorel, Zaharia. Dacă mă întrebați pe mine, mi se pare nedrept să-i pui pe Rafael și pe Odiseu alături de Nae și de Gigel sau pe Aglaia și pe Caliope alături de Puica și Dincuța. (M. P.)

 Din vorbele pline de năduf ale unui șofer, nevoit să aștepte ore-n șir la vamă pentru că România nu a fost primită în Spațiul Schengen: „Stăm și ne mîncăm amarul în cozile astea infernabile!“. (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.