Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
© M.Pleșu
© M.Pleșu

SE ÎNTINDE LA UN NIVEL UIMITOR DE CÎND ROMÂNII ADERĂ LA VALORILE CONSUMULUI

 Anul acesta au fost interzise în Turcia mai multe festivaluri de muzică și concerte ca niciodată. Au fost și arestați artiști, pe motive de „tradiție și ordine“. Muzicienii turci se tem că islamiştii din partidul președintelui Erdogan, AKP, nu vor mai permite deloc, în curînd, muzica live în afara Ankarei și a Istanbulului. Regimurile totalitare, ca și natura umană, nu se schimbă. (A. M. S.)

 În ziua în care populația lumii a atins opt miliarde s-au născut 152.953 de copii și au murit 76.592 de persoane, o creștere zilnică de 76.361 de oameni. Și dacă tot dăm cifre, umanitatea folosește anual 42 de milioane de tone de hîrtie igienică. Dar asta era înainte ca populația globului să depășească opt miliarde. (M. C.)

 Într-o farmacie, un domn întreabă dacă medicamentul românesc pe care l-a cerut este bun. Farmacista îi răspunde, patriotic, că ale noastre sînt la fel de bune ca ale altora, dar că ni s-a tot băgat în cap că alea străine sînt mai bune etc. Cumpărătorul, împăciuitor, confirmă: „Știu, doamnă, aveți dreptate, așa este, pentru mine iau doar ce e românesc, dar pentru copil, cum să vă spun, nu m-aș risca“. (S. G.)

 La Piața Sudului, un șantier împrejmuit cu garduri de protecție pe care se întinde (și te surprinde) acest slogan edilitar: „Inima sectorului 4 primește un upgrade“. Pesemne dorindu-și mai mult decît îi oferea (medical vorbind) profesia de bază, aceea de stomatolog, primarul Băluță se vrea acum cardiolog. (D. S.)

 Recentul schimb de deținuți între SUA și Rusia este mai elocvent decît se crede. SUA au cerut Rusiei eliberarea unei baschetbaliste care a intrat în pușcărie vinovată de ceva ce în țara ei nu e infracțiune, dar în Rusia este (adică deținerea unui pliculeț de marijuana). În schimbul ei, Rusia a cerut SUA eliberarea unui traficant de arme rus care ajunsese în acest gen de comerț ilicit la un nivel uimitor, vînzînd arme de tot felul organizațiilor teroriste. Și mai există oameni care încă vorbesc despre echivalența morală între America și Rusia! (S. V.)

n Înțeleg frustrarea de a nu fi fost primiți în Schengen, dar gîndiți-vă că, de cînd sîntem în UE, economia românească a crescut cu 788%, pe cînd cea austriacă cu doar 111%. (M. C.)

 Într-un bar din Cluj, se pare că un cetățean britanic s-a simțit lezat de faptul că statuia unui bucătar negru întîmpina clienții la intrare. Omul a fost deranjat de lipsa de sensibilitate a românilor în fața mesajului rasist pe care, după el, îl poartă statuia, de fapt. Postarea britanicului, pe marginea acestui subiect, a iscat un scandal hilar pe Twitter, iar concluzia a fost că românii promovează un spirit hegemonic și că, într-un fel, sînt la rîndul lor niște coloniști. Ei bine, pesemne că după manualele de istorie ale britanicilor, românii n-au colonizat numai pășuni și oi, sîntem în rînd cu lumea bună. (I. M.)

 Un francez a cîștigat procesul împotriva firmei care l-a concediat în 2015 pe motiv că nu e un tip suficient de amuzant. Din mărturiile fostului angajat reiese că respectiva companie îl presa să participe la seminarii sau activități de week-end care implicau băutură în exces, promiscuitate și diverse practici pe care el le considera intruzive și umilitoare. Bărbatul fusese chiar promovat într-o funcție de conducere în 2014, dar un an mai tîrziu a fost dat afară pentru că „nu aderă la valorile companiei“. Aceasta l-a acuzat că folosește un ton nepotrivit cu subordonații și că e incapabil să primească un feedback. Se pare că dreptul de a nu fi o persoană „de gașcă“ a avut cîștig de cauză. (A. A. D.)

 Modestele luminițe de Crăciun de anul acesta care împodobesc, cu chiu, cu vai, centrul Capitalei, încă și mai sărăcăcioase ca anul trecut, au fost justificate de primarul Nicușor Dan prin „contextul internațional și recomandările europene de reducere a consumului energetic“. Păcat că nici un context internațional și nici o recomandare europeană n-au vizat veșnicii îngeri amplasați în Piața Romană, cu capul roșu, trupul galben și aripile albastre, cei care par că trag vîrtos la măsea dintr-o butelcă. (S. G.)

© M.Pleșu
© M.Pleșu

VORBIM DE POSIBILITATEA CONVIEȚUIRII CU TOT MAI MULTE PERSOANE CARE AU O ÎNCĂRCĂTURĂ NEGATIVĂ DE NĂDUF

 Regele romilor le dă liber supușilor săi la mîncat de lebede în Austria. Dorin Cioabă a scris pe Facebook că „vor fi numai pene de lebădă în toată Austria pentru ce au făcut României“. Mă gîndesc că de sărbători, pe lîngă friptura de lebădă, romii ar putea inventa cîrnații din gît de lebădă, toba de lebădă, caltaboșul de lebădă și, bineînțeles, lebărul de lebădă. Nu mai vorbim de posibilitatea înfloririi pieței negre cu perne și plăpumi din puf și pene de lebădă. Iar în loc să mai asculte concertul de Anul Nou de la Viena, supușii lui Cioabă – de ce nu și cei ai lui Iohannis? – ar putea alege, bineînțeles, Lacul Lebedelor. (A. M.)

 Autoritatea națională de sănătate din China a anunțat că cei care au COVID, dar sînt asimptomatici, dar și cei care au simptome ușoare pot sta în carantină la domiciliu, acesta fiind cel mai important semnal de pînă acum că Beijingul își pregătește populația pentru ideea conviețuirii cu coronavirusulAsta după ce, timp de trei ani, și-a terorizat cetățenii. (A. M. S.)

 După standardele multora, legalizarea eutanasiei este astăzi o condiție a civilizației. Prima țară care a permis eutanasia este Olanda. Se petrecea în 2002. Iată un scurt bilanț al acestui deceniu olandez: „Începînd cu 2002, numărul eutanasiaților a crescut considerabil. Am ajuns de la 1.882 de cazuri în 2002 la 7.666 în 2021. Numărul, așadar, s-a cvadruplat și mă aștept să se cvintupleze în anii ce vin. Mai ales după 2008, numărul a crescut foarte rapid. La început, 88% din pacienții eutanasiați se aflau în faze de cancer terminal. Astăzi, aceste cazuri reprezintă cam 61%. Tot mai multe persoane se eutanasiază pentru simplul motiv că nu mai vor să trăiască – estimez numărul lor între 500 și 700 de cazuri pe an. Cea mai mare creștere o înregistrăm în cazurile de polipatologii ale unor persoane în vîrstă. După părerea mea, cam în 95% din aceste cazuri eutanasia ar fi putut fi evitată.“ Acestea sînt spuse de un respectabil profesor de etică olandez, membru vreme de zece ani al comisiei guvernamentale olandeze de supraveghere a eutanasiei și puternic susținător al operațiunii la vremea la care se dezbătea legalizarea ei. (S. V.)

 Site-ul suntmamica.ro oferă – pesemne, pentru mame vitrege și lipsite de afecțiune – o listă „Top cele mai urîte nume pentru copii“, cu prenume de care ai toate șansele să te jenezi că le porți, odată ajuns la maturitate. Prin „urîte“, autoarea înțelege numele „prea lungi, care sună arhaic, regional, modest, pretențios, care sînt prea comune, care au o încărcătură negativă sau pot fi asociate ușor cu rime răutăcioase, nume greu de reținut, de pronunțat și de scris corect“. Nume de fete: Aglaia, Angelica, Barbara, Caliope, Clementina, Dincuța, Despina, Didina, Domnica, Dragomira, Eliodora, Ernestina, Eufrosina, Evanghelina, Filofteia, Florica, Florentina, Garofița, Genoveva, Ionela, Iosefina, Lăcrămioara, Leonora, Leontina, Lenuța, Luminița, Lucica, Maricica, Minodora, Paraschiva, Puica, Petronela, Sevastița, Speranța, Valerica, Vasilica, Virginia. Nume de băieți: Adam, Aladin, Alecu, Amadeus, Ambrozie, Angel, Agaton, Barbu, Brutus, Chiril, Costel, Cornel, Culai, Diodor, Eftimie, Gavril, Gigel, Grigoruț, Ieremia, Iliuță, Inocențiu, Iulică, Lisandru, Macarie, Manea, Marcel, Marțian, Maxim, Mina, Mirel, Mitică, Nae, Natalie, Neculai, Nelu, Nichifor, Odiseu, Pompiliu, Rafael, Samoilă, Spiridon, Vasile, Viorel, Zaharia. Dacă mă întrebați pe mine, mi se pare nedrept să-i pui pe Rafael și pe Odiseu alături de Nae și de Gigel sau pe Aglaia și pe Caliope alături de Puica și Dincuța. (M. P.)

 Din vorbele pline de năduf ale unui șofer, nevoit să aștepte ore-n șir la vamă pentru că România nu a fost primită în Spațiul Schengen: „Stăm și ne mîncăm amarul în cozile astea infernabile!“. (D. S.)

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Ploaie precipitatii umbrela FOTO Shutterstock jpg
Vremea luni, 31 martie. Plouă în aproape toată ţara
Săptămâna începe cu temperaturi uşor mai scăzute decât în zilele anterioare, dar normale pentru această perioadă. Se anunţă ploi în aproape toată ţara.
masini second hand
Cum să nu luăm țeapă atunci când alegem o mașină second hand. Ce spun specialiștii că trebuie verificat
Mulți români preferă să cumpere un autoturism la mâna a doua pentru cǎ sunt mult mai ieftine decât cele noi. Speciștii oferă o serie de sfaturi privind alegerea unei mașini second tocmai pentru a reduce riscurile.
vaccin pexels jpeg
Conspiraționismul dăunează grav sănătății românilor. Consecințele teoriilor fanteziste de pe internet și refuzului vaccinării
Conspiraționismul, lipsa de încredere în sistemul medical, dar și neglijarea sănătății personale îmbolnăvesc tot mai tare populația României. În plus, se creează o povară tot mai greu de dus pentru sistemul medical și bugetul de stat.
John Dee Ashmolean jpg
Cine a fost cu adevărat agentul 007. A pus pe picioare cea mai rețea de spionaj din Europa. Semnificația celor trei cifre
Celebrul spion 007 este un personaj istoric cât se poate de real. Se numea, de fapt, John Dee și a trăit cu mai bine de patru secole înainte ca personajul fictiv James Bond să apară în scenă. În plus, adevăratul 007 era mult mai fascinant și ultra-specializat.
sanatate asigurari jpeg
Beneficii extra-salariale: ce acoperire au asigurările private de sănătate de până la 1.200 euro pe an
Tot mai mulți angajatori includ asigurarea privată de sănătate în pachetul de beneficii extra-salariale pentru a rămâne atractivi pe piața muncii, cu valori între 300 și 1.200 de euro per angajat pe an.
cafea turceasca istock jpg
Ce se întâmplă în corp dacă bei cafea neagră zilnic timp de o lună. Beneficii, riscuri și cum să eviți efectele adverse
Pentru mulți, ziua nu începe cu adevărat fără o ceașcă de cafea neagră. Cunoscută pentru aroma sa intensă și conținutul ridicat de cofeină, aceasta oferă un impuls rapid de energie și poate stimula metabolismul. Însă ce efecte are, de fapt, asupra corpului tău dacă o consumi zilnic timp de o lună?
BYD jpg
BYD și Tesla luptă pentru dominația globală în sectorul vehiculelor electrice
Sectorul vehiculelor electrice (EV) a devenit un câmp de luptă pentru dominația globală între Tesla și rivalul său chinez BYD, cu NIO încercând să concureze într-o nișă proprie.
Clay Tablet   Louvre   AO29562 (cropped) jpg
Care este primul nume cunoscut în istorie. A fost găsit pe o tăbliță de lut de acum 6000 de ani
Primul nume cunoscut în istorie este cel al unui contabil mesopotamian de acum 6000 de ani. Numele său a fost scris pe o tăbliță de lut din orașul sumerian Uruk, în perioada de trecere de la calcolitic la epoca bronzului.
investitii
Topul celor mai vechi afaceri de familie din lume. Tradiții de peste 400 de ani
Afacerile de familie continuă să fie un motor important de creștere pentru economia globală. Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume generează venituri în valoare de 8,8 trilioane de dolari, o creștere de 10% față 2023, și au 25,1 milioane de angajați în 43 de jurisdicții.