Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
© M.Pleșu
© M.Pleșu

SE ÎNTINDE LA UN NIVEL UIMITOR DE CÎND ROMÂNII ADERĂ LA VALORILE CONSUMULUI

 Anul acesta au fost interzise în Turcia mai multe festivaluri de muzică și concerte ca niciodată. Au fost și arestați artiști, pe motive de „tradiție și ordine“. Muzicienii turci se tem că islamiştii din partidul președintelui Erdogan, AKP, nu vor mai permite deloc, în curînd, muzica live în afara Ankarei și a Istanbulului. Regimurile totalitare, ca și natura umană, nu se schimbă. (A. M. S.)

 În ziua în care populația lumii a atins opt miliarde s-au născut 152.953 de copii și au murit 76.592 de persoane, o creștere zilnică de 76.361 de oameni. Și dacă tot dăm cifre, umanitatea folosește anual 42 de milioane de tone de hîrtie igienică. Dar asta era înainte ca populația globului să depășească opt miliarde. (M. C.)

 Într-o farmacie, un domn întreabă dacă medicamentul românesc pe care l-a cerut este bun. Farmacista îi răspunde, patriotic, că ale noastre sînt la fel de bune ca ale altora, dar că ni s-a tot băgat în cap că alea străine sînt mai bune etc. Cumpărătorul, împăciuitor, confirmă: „Știu, doamnă, aveți dreptate, așa este, pentru mine iau doar ce e românesc, dar pentru copil, cum să vă spun, nu m-aș risca“. (S. G.)

 La Piața Sudului, un șantier împrejmuit cu garduri de protecție pe care se întinde (și te surprinde) acest slogan edilitar: „Inima sectorului 4 primește un upgrade“. Pesemne dorindu-și mai mult decît îi oferea (medical vorbind) profesia de bază, aceea de stomatolog, primarul Băluță se vrea acum cardiolog. (D. S.)

 Recentul schimb de deținuți între SUA și Rusia este mai elocvent decît se crede. SUA au cerut Rusiei eliberarea unei baschetbaliste care a intrat în pușcărie vinovată de ceva ce în țara ei nu e infracțiune, dar în Rusia este (adică deținerea unui pliculeț de marijuana). În schimbul ei, Rusia a cerut SUA eliberarea unui traficant de arme rus care ajunsese în acest gen de comerț ilicit la un nivel uimitor, vînzînd arme de tot felul organizațiilor teroriste. Și mai există oameni care încă vorbesc despre echivalența morală între America și Rusia! (S. V.)

n Înțeleg frustrarea de a nu fi fost primiți în Schengen, dar gîndiți-vă că, de cînd sîntem în UE, economia românească a crescut cu 788%, pe cînd cea austriacă cu doar 111%. (M. C.)

 Într-un bar din Cluj, se pare că un cetățean britanic s-a simțit lezat de faptul că statuia unui bucătar negru întîmpina clienții la intrare. Omul a fost deranjat de lipsa de sensibilitate a românilor în fața mesajului rasist pe care, după el, îl poartă statuia, de fapt. Postarea britanicului, pe marginea acestui subiect, a iscat un scandal hilar pe Twitter, iar concluzia a fost că românii promovează un spirit hegemonic și că, într-un fel, sînt la rîndul lor niște coloniști. Ei bine, pesemne că după manualele de istorie ale britanicilor, românii n-au colonizat numai pășuni și oi, sîntem în rînd cu lumea bună. (I. M.)

 Un francez a cîștigat procesul împotriva firmei care l-a concediat în 2015 pe motiv că nu e un tip suficient de amuzant. Din mărturiile fostului angajat reiese că respectiva companie îl presa să participe la seminarii sau activități de week-end care implicau băutură în exces, promiscuitate și diverse practici pe care el le considera intruzive și umilitoare. Bărbatul fusese chiar promovat într-o funcție de conducere în 2014, dar un an mai tîrziu a fost dat afară pentru că „nu aderă la valorile companiei“. Aceasta l-a acuzat că folosește un ton nepotrivit cu subordonații și că e incapabil să primească un feedback. Se pare că dreptul de a nu fi o persoană „de gașcă“ a avut cîștig de cauză. (A. A. D.)

 Modestele luminițe de Crăciun de anul acesta care împodobesc, cu chiu, cu vai, centrul Capitalei, încă și mai sărăcăcioase ca anul trecut, au fost justificate de primarul Nicușor Dan prin „contextul internațional și recomandările europene de reducere a consumului energetic“. Păcat că nici un context internațional și nici o recomandare europeană n-au vizat veșnicii îngeri amplasați în Piața Romană, cu capul roșu, trupul galben și aripile albastre, cei care par că trag vîrtos la măsea dintr-o butelcă. (S. G.)

© M.Pleșu
© M.Pleșu

VORBIM DE POSIBILITATEA CONVIEȚUIRII CU TOT MAI MULTE PERSOANE CARE AU O ÎNCĂRCĂTURĂ NEGATIVĂ DE NĂDUF

 Regele romilor le dă liber supușilor săi la mîncat de lebede în Austria. Dorin Cioabă a scris pe Facebook că „vor fi numai pene de lebădă în toată Austria pentru ce au făcut României“. Mă gîndesc că de sărbători, pe lîngă friptura de lebădă, romii ar putea inventa cîrnații din gît de lebădă, toba de lebădă, caltaboșul de lebădă și, bineînțeles, lebărul de lebădă. Nu mai vorbim de posibilitatea înfloririi pieței negre cu perne și plăpumi din puf și pene de lebădă. Iar în loc să mai asculte concertul de Anul Nou de la Viena, supușii lui Cioabă – de ce nu și cei ai lui Iohannis? – ar putea alege, bineînțeles, Lacul Lebedelor. (A. M.)

 Autoritatea națională de sănătate din China a anunțat că cei care au COVID, dar sînt asimptomatici, dar și cei care au simptome ușoare pot sta în carantină la domiciliu, acesta fiind cel mai important semnal de pînă acum că Beijingul își pregătește populația pentru ideea conviețuirii cu coronavirusulAsta după ce, timp de trei ani, și-a terorizat cetățenii. (A. M. S.)

 După standardele multora, legalizarea eutanasiei este astăzi o condiție a civilizației. Prima țară care a permis eutanasia este Olanda. Se petrecea în 2002. Iată un scurt bilanț al acestui deceniu olandez: „Începînd cu 2002, numărul eutanasiaților a crescut considerabil. Am ajuns de la 1.882 de cazuri în 2002 la 7.666 în 2021. Numărul, așadar, s-a cvadruplat și mă aștept să se cvintupleze în anii ce vin. Mai ales după 2008, numărul a crescut foarte rapid. La început, 88% din pacienții eutanasiați se aflau în faze de cancer terminal. Astăzi, aceste cazuri reprezintă cam 61%. Tot mai multe persoane se eutanasiază pentru simplul motiv că nu mai vor să trăiască – estimez numărul lor între 500 și 700 de cazuri pe an. Cea mai mare creștere o înregistrăm în cazurile de polipatologii ale unor persoane în vîrstă. După părerea mea, cam în 95% din aceste cazuri eutanasia ar fi putut fi evitată.“ Acestea sînt spuse de un respectabil profesor de etică olandez, membru vreme de zece ani al comisiei guvernamentale olandeze de supraveghere a eutanasiei și puternic susținător al operațiunii la vremea la care se dezbătea legalizarea ei. (S. V.)

 Site-ul suntmamica.ro oferă – pesemne, pentru mame vitrege și lipsite de afecțiune – o listă „Top cele mai urîte nume pentru copii“, cu prenume de care ai toate șansele să te jenezi că le porți, odată ajuns la maturitate. Prin „urîte“, autoarea înțelege numele „prea lungi, care sună arhaic, regional, modest, pretențios, care sînt prea comune, care au o încărcătură negativă sau pot fi asociate ușor cu rime răutăcioase, nume greu de reținut, de pronunțat și de scris corect“. Nume de fete: Aglaia, Angelica, Barbara, Caliope, Clementina, Dincuța, Despina, Didina, Domnica, Dragomira, Eliodora, Ernestina, Eufrosina, Evanghelina, Filofteia, Florica, Florentina, Garofița, Genoveva, Ionela, Iosefina, Lăcrămioara, Leonora, Leontina, Lenuța, Luminița, Lucica, Maricica, Minodora, Paraschiva, Puica, Petronela, Sevastița, Speranța, Valerica, Vasilica, Virginia. Nume de băieți: Adam, Aladin, Alecu, Amadeus, Ambrozie, Angel, Agaton, Barbu, Brutus, Chiril, Costel, Cornel, Culai, Diodor, Eftimie, Gavril, Gigel, Grigoruț, Ieremia, Iliuță, Inocențiu, Iulică, Lisandru, Macarie, Manea, Marcel, Marțian, Maxim, Mina, Mirel, Mitică, Nae, Natalie, Neculai, Nelu, Nichifor, Odiseu, Pompiliu, Rafael, Samoilă, Spiridon, Vasile, Viorel, Zaharia. Dacă mă întrebați pe mine, mi se pare nedrept să-i pui pe Rafael și pe Odiseu alături de Nae și de Gigel sau pe Aglaia și pe Caliope alături de Puica și Dincuța. (M. P.)

 Din vorbele pline de năduf ale unui șofer, nevoit să aștepte ore-n șir la vamă pentru că România nu a fost primită în Spațiul Schengen: „Stăm și ne mîncăm amarul în cozile astea infernabile!“. (D. S.)

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

horoscop jpg
Horoscop luni, 25 noiembrie. Un nativ se confruntă cu momente de instabilitate financiară, altul are noroc în dragoste
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de luni, 25 noiembrie.
image png
Trucuri utile pentru curățenia generală. Cum să simplifici treaba în casă
Curățenia generală poate deveni o adevărată pentru gospodinele care nu au foarte mult timp la dispoziție sau au și alte treburi de care să se ocupe. Din fericire, există câteva trucuri care s-au dovedit a fi utile pentru multe femei care vor să termine mult mai repede treburile casnice care au legăt
candidatul aur george simion   foto adevarul jpeg
Alegeri prezidențiale 2024. AUR își mobilizează activul de partid pentru contestarea alegerilor. Un tipizat ar fi fost repartizat în secții
Alianța pentru Unirea Românilor s-ar pregăti pentru contestarea alegerilor, repartizând reprezentanților din secții formulare tipizate pe care să completeze doar câteva date, scrie Hotnews.
image png
Smiley, tatăl ideal pentru micuța Josephine. Ipostaza savuroasă în care i-a surprins Gina Pistol pe cei doi. FOTO
Smiley, un tată devotat! Juratul de la „Vocea României” a fost surprins într-o ipostază de-a dreptul adorabilă de Gina Pistol. Ce activități desfășoară Smiley cu micuța Jospehine, aflați din rândurile de mai jos.
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cristian Popescu Piedone, amendat. A sunat la 112 de la o secție de votare din Giurgiu
Cristian Popescu Piedone, candidat din partea PSD Giurgiu pentru funcția de senator, a fost sancționat cu o amendă în valoare de 2.000 de lei după ce a sesizat Poliția cu privire la o presupusă încălcare a normelor electorale.
image png
Cea mai bună prăjitură îmbină 2 deserturi renumite: brownie și cheesecake. E un adevărat deliciu!
Ai poftă de ceva dulce, simplu și rapid de pregătit în casă, dar inedit față de toate rețelele de până acum? Ei bine, îți prezentăm o rețetă care îmbină două tipuri de prăjituri: brownie și cheesecake.
gigi becali facebook jpg
Gigi Becali, derapaj în ziua alegerilor. Remarci misogine la adresa Elenei Lasconi. George Simion l-a „pus pe mute”
Duminică după-amiază, în jurul orei 16:00, George Simion, candidatul partidului AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) la alegerile prezidențiale, a intrat în direct pe platforma TikTok din Diaspora, unde se afla pentru a vota.
guardian alegeri romania jpg
Presa internațională, interesată de alegerile din România. The Guardian: „Un moment de răscruce”
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 din România a suscitat interesul presei internaționale, care a analizat dezideratele potențialilor competitori din turul doi și a catalogat scrutinul drept un „moment de răscruce”.
c9da8930 aa51 11ef 9739 6bd0dfdfa161 png webp
Un sud-coreean de 26 de ani a scăpat de recrutare îndopându-se cu mâncare: cântărea peste 102 kg și a fost declarat obez
Un tribunal din Coreea de Sud a găsit un bărbat vinovat care a încercat sa evite serviciul militar obligatoriu prin luarea în greutate în mod deliberat.