Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
© M.Pleșu
© M.Pleșu

SE ÎNTINDE LA UN NIVEL UIMITOR DE CÎND ROMÂNII ADERĂ LA VALORILE CONSUMULUI

 Anul acesta au fost interzise în Turcia mai multe festivaluri de muzică și concerte ca niciodată. Au fost și arestați artiști, pe motive de „tradiție și ordine“. Muzicienii turci se tem că islamiştii din partidul președintelui Erdogan, AKP, nu vor mai permite deloc, în curînd, muzica live în afara Ankarei și a Istanbulului. Regimurile totalitare, ca și natura umană, nu se schimbă. (A. M. S.)

 În ziua în care populația lumii a atins opt miliarde s-au născut 152.953 de copii și au murit 76.592 de persoane, o creștere zilnică de 76.361 de oameni. Și dacă tot dăm cifre, umanitatea folosește anual 42 de milioane de tone de hîrtie igienică. Dar asta era înainte ca populația globului să depășească opt miliarde. (M. C.)

 Într-o farmacie, un domn întreabă dacă medicamentul românesc pe care l-a cerut este bun. Farmacista îi răspunde, patriotic, că ale noastre sînt la fel de bune ca ale altora, dar că ni s-a tot băgat în cap că alea străine sînt mai bune etc. Cumpărătorul, împăciuitor, confirmă: „Știu, doamnă, aveți dreptate, așa este, pentru mine iau doar ce e românesc, dar pentru copil, cum să vă spun, nu m-aș risca“. (S. G.)

 La Piața Sudului, un șantier împrejmuit cu garduri de protecție pe care se întinde (și te surprinde) acest slogan edilitar: „Inima sectorului 4 primește un upgrade“. Pesemne dorindu-și mai mult decît îi oferea (medical vorbind) profesia de bază, aceea de stomatolog, primarul Băluță se vrea acum cardiolog. (D. S.)

 Recentul schimb de deținuți între SUA și Rusia este mai elocvent decît se crede. SUA au cerut Rusiei eliberarea unei baschetbaliste care a intrat în pușcărie vinovată de ceva ce în țara ei nu e infracțiune, dar în Rusia este (adică deținerea unui pliculeț de marijuana). În schimbul ei, Rusia a cerut SUA eliberarea unui traficant de arme rus care ajunsese în acest gen de comerț ilicit la un nivel uimitor, vînzînd arme de tot felul organizațiilor teroriste. Și mai există oameni care încă vorbesc despre echivalența morală între America și Rusia! (S. V.)

n Înțeleg frustrarea de a nu fi fost primiți în Schengen, dar gîndiți-vă că, de cînd sîntem în UE, economia românească a crescut cu 788%, pe cînd cea austriacă cu doar 111%. (M. C.)

 Într-un bar din Cluj, se pare că un cetățean britanic s-a simțit lezat de faptul că statuia unui bucătar negru întîmpina clienții la intrare. Omul a fost deranjat de lipsa de sensibilitate a românilor în fața mesajului rasist pe care, după el, îl poartă statuia, de fapt. Postarea britanicului, pe marginea acestui subiect, a iscat un scandal hilar pe Twitter, iar concluzia a fost că românii promovează un spirit hegemonic și că, într-un fel, sînt la rîndul lor niște coloniști. Ei bine, pesemne că după manualele de istorie ale britanicilor, românii n-au colonizat numai pășuni și oi, sîntem în rînd cu lumea bună. (I. M.)

 Un francez a cîștigat procesul împotriva firmei care l-a concediat în 2015 pe motiv că nu e un tip suficient de amuzant. Din mărturiile fostului angajat reiese că respectiva companie îl presa să participe la seminarii sau activități de week-end care implicau băutură în exces, promiscuitate și diverse practici pe care el le considera intruzive și umilitoare. Bărbatul fusese chiar promovat într-o funcție de conducere în 2014, dar un an mai tîrziu a fost dat afară pentru că „nu aderă la valorile companiei“. Aceasta l-a acuzat că folosește un ton nepotrivit cu subordonații și că e incapabil să primească un feedback. Se pare că dreptul de a nu fi o persoană „de gașcă“ a avut cîștig de cauză. (A. A. D.)

 Modestele luminițe de Crăciun de anul acesta care împodobesc, cu chiu, cu vai, centrul Capitalei, încă și mai sărăcăcioase ca anul trecut, au fost justificate de primarul Nicușor Dan prin „contextul internațional și recomandările europene de reducere a consumului energetic“. Păcat că nici un context internațional și nici o recomandare europeană n-au vizat veșnicii îngeri amplasați în Piața Romană, cu capul roșu, trupul galben și aripile albastre, cei care par că trag vîrtos la măsea dintr-o butelcă. (S. G.)

© M.Pleșu
© M.Pleșu

VORBIM DE POSIBILITATEA CONVIEȚUIRII CU TOT MAI MULTE PERSOANE CARE AU O ÎNCĂRCĂTURĂ NEGATIVĂ DE NĂDUF

 Regele romilor le dă liber supușilor săi la mîncat de lebede în Austria. Dorin Cioabă a scris pe Facebook că „vor fi numai pene de lebădă în toată Austria pentru ce au făcut României“. Mă gîndesc că de sărbători, pe lîngă friptura de lebădă, romii ar putea inventa cîrnații din gît de lebădă, toba de lebădă, caltaboșul de lebădă și, bineînțeles, lebărul de lebădă. Nu mai vorbim de posibilitatea înfloririi pieței negre cu perne și plăpumi din puf și pene de lebădă. Iar în loc să mai asculte concertul de Anul Nou de la Viena, supușii lui Cioabă – de ce nu și cei ai lui Iohannis? – ar putea alege, bineînțeles, Lacul Lebedelor. (A. M.)

 Autoritatea națională de sănătate din China a anunțat că cei care au COVID, dar sînt asimptomatici, dar și cei care au simptome ușoare pot sta în carantină la domiciliu, acesta fiind cel mai important semnal de pînă acum că Beijingul își pregătește populația pentru ideea conviețuirii cu coronavirusulAsta după ce, timp de trei ani, și-a terorizat cetățenii. (A. M. S.)

 După standardele multora, legalizarea eutanasiei este astăzi o condiție a civilizației. Prima țară care a permis eutanasia este Olanda. Se petrecea în 2002. Iată un scurt bilanț al acestui deceniu olandez: „Începînd cu 2002, numărul eutanasiaților a crescut considerabil. Am ajuns de la 1.882 de cazuri în 2002 la 7.666 în 2021. Numărul, așadar, s-a cvadruplat și mă aștept să se cvintupleze în anii ce vin. Mai ales după 2008, numărul a crescut foarte rapid. La început, 88% din pacienții eutanasiați se aflau în faze de cancer terminal. Astăzi, aceste cazuri reprezintă cam 61%. Tot mai multe persoane se eutanasiază pentru simplul motiv că nu mai vor să trăiască – estimez numărul lor între 500 și 700 de cazuri pe an. Cea mai mare creștere o înregistrăm în cazurile de polipatologii ale unor persoane în vîrstă. După părerea mea, cam în 95% din aceste cazuri eutanasia ar fi putut fi evitată.“ Acestea sînt spuse de un respectabil profesor de etică olandez, membru vreme de zece ani al comisiei guvernamentale olandeze de supraveghere a eutanasiei și puternic susținător al operațiunii la vremea la care se dezbătea legalizarea ei. (S. V.)

 Site-ul suntmamica.ro oferă – pesemne, pentru mame vitrege și lipsite de afecțiune – o listă „Top cele mai urîte nume pentru copii“, cu prenume de care ai toate șansele să te jenezi că le porți, odată ajuns la maturitate. Prin „urîte“, autoarea înțelege numele „prea lungi, care sună arhaic, regional, modest, pretențios, care sînt prea comune, care au o încărcătură negativă sau pot fi asociate ușor cu rime răutăcioase, nume greu de reținut, de pronunțat și de scris corect“. Nume de fete: Aglaia, Angelica, Barbara, Caliope, Clementina, Dincuța, Despina, Didina, Domnica, Dragomira, Eliodora, Ernestina, Eufrosina, Evanghelina, Filofteia, Florica, Florentina, Garofița, Genoveva, Ionela, Iosefina, Lăcrămioara, Leonora, Leontina, Lenuța, Luminița, Lucica, Maricica, Minodora, Paraschiva, Puica, Petronela, Sevastița, Speranța, Valerica, Vasilica, Virginia. Nume de băieți: Adam, Aladin, Alecu, Amadeus, Ambrozie, Angel, Agaton, Barbu, Brutus, Chiril, Costel, Cornel, Culai, Diodor, Eftimie, Gavril, Gigel, Grigoruț, Ieremia, Iliuță, Inocențiu, Iulică, Lisandru, Macarie, Manea, Marcel, Marțian, Maxim, Mina, Mirel, Mitică, Nae, Natalie, Neculai, Nelu, Nichifor, Odiseu, Pompiliu, Rafael, Samoilă, Spiridon, Vasile, Viorel, Zaharia. Dacă mă întrebați pe mine, mi se pare nedrept să-i pui pe Rafael și pe Odiseu alături de Nae și de Gigel sau pe Aglaia și pe Caliope alături de Puica și Dincuța. (M. P.)

 Din vorbele pline de năduf ale unui șofer, nevoit să aștepte ore-n șir la vamă pentru că România nu a fost primită în Spațiul Schengen: „Stăm și ne mîncăm amarul în cozile astea infernabile!“. (D. S.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.