Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 974 din 8 decembrie – 14 decembrie 2022
© M.Pleșu
© M.Pleșu

CHIAR DACĂ UN INDIVID HIBRID, COSTUMAT ÎN VÎNĂTOR DE PANTOFI, AR FACE ORICE PENTRU A EVITA PRAFUL, SE PARE CĂ MAI EXISTĂ CEVA MIȘCĂTOR PE DRUM

 Chiar dacă oamenii care încalcă legea ar face orice pentru a evita pușcăria, se pare că mai există și contraexemple. Un deținut eliberat nu a vrut în ruptul capului să-și părăsească locuința de schimb și a făcut un întreg spectacol în fața Penitenciarului Găești, Dîmbovița. După ce a fost scos cu greu din celulă, bărbatul de 39 de ani s-a întins pe jos, blocînd la un moment dat circulația. A fost în cele din urmă amendat cu 2.000 de lei pentru nerespectarea ordinii și liniștii publice.(A. A. D.)

 Cea mai bună dovadă că Moș Crăciun există: la Tîrgoviște, un individ a furat instalația de beculețe care urma să împodobească orașul de sărbători. Cu alte cuvinte, dacă Grinch există, există cu siguranță și Moș Crăciun. (S. G.)

 Xeniali se numește generația celor născuți între finalul anilor ’70 și începutul anilor ’80, o generație hibrid, între Generația X și Mileniali, unică prin felul în care a avut o copilărie analogă și o maturitate digitală. (M. C.)

 Un turist străin, costumat în vînător de vampiri, a fost oprit de salvamontiștii de la Bușteni să urce spre Vîrful Omu. Omul părea hotărît și își luase cu el și o sticlă cu alcool. Adevărul e că au și vînătorii fricile lor. (A. M. S.)

 De curînd a fost lansată cea mai rapidă pereche de pantofi din lume, care asigură o îmbunătățire a vitezei de mers cu 250%. Noii pantofi, numiți Moonwalker, ar fi o alternativă bună pentru transportul în București. Dacă omul are  în medie o viteză de mers de circa 4 km/h, cu niște Moonwalker în picioare ar atinge fără griji 10 km/h, ceea ce ar însemna că am putea străbate orașul în aproximativ două ore și jumătate. Nu-i rău deloc. (I. M.)

 O femeie din Cleveland a fost arestată după ce a intrat prin efracție în mai multe case unde, după ce dădea cu aspiratorul, ștergea praful, spăla vasele și arunca gunoiul, își lăsa numărul de telefon pentru a fi contactată pentru servicii menajere. Așa să ți se tot intre prin efracție în casă! (M. C.)

 Simțind ceva mișcător pe mîneca paltonului, o doamnă, ieșind dintr-o stație de metrou parizian, nici n-a apucat bine să răspundă jurnalistului de la CNews, care realiza un vox, că și-a și scos în grabă haina, exclamînd îngrozită: „Un șoarece!”, corectată de constatarea calmă a jurnalistului: „E un șobolan, doamnă, nu un șoarece”. Rozătoarea a dispărut rapid, fără să spună nici măcar un „mersi”. (S. G.)

 Chiar de 1 Decembrie s-a anunțat că se va deschide în spirit festiv o porțiune nouă pe Autostrada Transilvania. Potrivit unor surse, mult așteptatul drum se mai lasă așteptat, căci a picat la testul de rezistență. După mulți ani de muncă asiduă și emoții, se pare că autostrada prezintă un risc ridicat de surpare – pesemne că încă nu se poate spune: „Treceți, camioane române, Carpații!“. (I. M.)

© Ș.M. Georgescu
© Ș.M. Georgescu

DACĂ AR FI SĂ NE LUĂM TOTDEAUNA DUPĂ LUMINA SOARELUI, UNUL CARE E DEPARTE VA ÎNREGISTRA CURÎND O CREȘTERE

 Cică, vinerea trecută, Olaf Scholz ar fi stat de vorbă la telefon cu Vladimir Putin timp de o oră. Dacă ar fi să ne luăm după durata convorbirii, cuvîntul potrivit nu poate fi nici discuție și nici măcar conversație. Să fi fost trăncăneală? „Ce mai face doamna Merkel? Se descurcă fără gaze?” „Se descurcă, dar e puțin supărată pe tine că i-ai stricat posteritatea. Totuși, îți transmite pupici.” „Mă bucur. Și eu reușesc să trec peste criza mașinilor de spălat, chiar dacă voi nu ne mai livrați.” „Mai dați cu tiribombe în curtea vecinilor, de Revelion?” „Sîntem nevoiți. Altfel, ne-am plictisi.” (A. M.)

 „Doamne, ador să fiu bătrînă și necăsătorită! Scăpată pentru totdeauna de chinurile provocate de dragoste și sex” – din jurnalul scriitoarei australience Helen Garner, născută în anul 1942. (M. C.)

 Start-up-ul olandez de mobilitate Lightyear a început să producă în serie primul vehicul electric din lume care generează energie direct din lumina soarelui. Primul său model, Lightyear 0, are un preț de 250.000 de euro și a strîns deja aproximativ 150 de precomenzi. Nu-mi dau seama la ce s-or fi gîndit cei care s-au înscris pe lista de așteptare: cum să salveze planeta, să aibă costuri mici de întreținere sau să dețină ultima extravaganță automobilistică? (A. M. S.)

 Filiala americană a supermarket-ului Aldi a lansat un concurs ciudat: a anunțat că e gata să ofere reduceri încă și mai mari, pe o perioadă mai lungă de timp, și să plătească cheltuielile de nuntă unui cuplu de tineri care acceptă să se căsătorească într-un magazin Aldi. Credeți că e ciudat să-ți faci nunta printre rafturile unui supermarket ieftin? Aflați că au fost mulți concurenți. Și a fost o selecție dură, din moment ce cuplul cîștigător a declarat că nunta în Aldi a fost „un vis devenit realitate”. Credeți că au zis așa vorbă mare doar ca să cîștige concursul? Nu! Tinerii au povestit că au locurile de muncă în puncte diferite ale orașului lor și că programul aproape nu le permite să petreacă timp unul cu celălalt, așa că „atunci cînd mergem împreună în fiecare sîmbătă dimineața la Aldi, este un moment special al relației noastre”. Astfel, Aldi e pentru ei locul magic. Nu-i de mirare că e locul unde visul căsătoriei devine realitate. Ce să mai zici? Tinerilor, casă de piatră! Cît despre noi, să reținem că romantismul te poate prinde oriunde. De-acum, să intrați cu o mai mare deschidere sufletească în supermarket-uri! (S. V.)

 Profesia de tehnician poate acoperi o arie vastă de cunoștințe și priceperi, cum ar fi: „tehnician folie auto“, „tehnician maseur“, „tehnician curățare tapițerii și canapele“, „tehnician coloristică“, „tehnician curenți slabi“, „tehnician reglor utilaje de ambalare“, „tehnician unghii gel“, „tehnician în mecatronică“, „tehnician validări“, „tehnician mentenanță uși industriale“, „tehnician analist calitate“, „tehnician jonctor rețele telecomunicații“, „tehnician trotinete electrice“. Iar din lista aceasta (care e departe de a fi exhaustivă) nu putea lipsi, desigur, „tehnician la volumizare buze“. (D. S.)

 Două insolite victorii românești, în prag de 1 Decembrie. Ambasada României din Italia a anticipat Ziua Națională, oferind, deja pe 29 decembrie, la Palazzo della Cancelleria din Roma, un cocktail; pentru prima oară în istoria veche de 500 de ani a palatului, frescelor lui Giorgio Vasari, care împodobesc încăperea festivă „Sala dei Cento Giorni”, le-a fost dat să vadă (și să miroasă) sutele de farfurioare cu sărmăluțe în foi de varză și mămăliguță cu smîntînă oferite oaspeților. Iar pe 1 decembrie, UNESCO a preluat ia românească în lista patrimoniului imaterial al umanității; cu reversul, preconizat de unii specialiști, că prețul iilor va înregistra curînd o creștere semnificativă, ceea ce va determina populația rurală să poarte în zilele de sărbătoare, în tot mai mare măsură, treninguri și blugi turcești. (M. P.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.