Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 974 din 8 decembrie – 14 decembrie 2022
© M.Pleșu
© M.Pleșu

CHIAR DACĂ UN INDIVID HIBRID, COSTUMAT ÎN VÎNĂTOR DE PANTOFI, AR FACE ORICE PENTRU A EVITA PRAFUL, SE PARE CĂ MAI EXISTĂ CEVA MIȘCĂTOR PE DRUM

 Chiar dacă oamenii care încalcă legea ar face orice pentru a evita pușcăria, se pare că mai există și contraexemple. Un deținut eliberat nu a vrut în ruptul capului să-și părăsească locuința de schimb și a făcut un întreg spectacol în fața Penitenciarului Găești, Dîmbovița. După ce a fost scos cu greu din celulă, bărbatul de 39 de ani s-a întins pe jos, blocînd la un moment dat circulația. A fost în cele din urmă amendat cu 2.000 de lei pentru nerespectarea ordinii și liniștii publice.(A. A. D.)

 Cea mai bună dovadă că Moș Crăciun există: la Tîrgoviște, un individ a furat instalația de beculețe care urma să împodobească orașul de sărbători. Cu alte cuvinte, dacă Grinch există, există cu siguranță și Moș Crăciun. (S. G.)

 Xeniali se numește generația celor născuți între finalul anilor ’70 și începutul anilor ’80, o generație hibrid, între Generația X și Mileniali, unică prin felul în care a avut o copilărie analogă și o maturitate digitală. (M. C.)

 Un turist străin, costumat în vînător de vampiri, a fost oprit de salvamontiștii de la Bușteni să urce spre Vîrful Omu. Omul părea hotărît și își luase cu el și o sticlă cu alcool. Adevărul e că au și vînătorii fricile lor. (A. M. S.)

 De curînd a fost lansată cea mai rapidă pereche de pantofi din lume, care asigură o îmbunătățire a vitezei de mers cu 250%. Noii pantofi, numiți Moonwalker, ar fi o alternativă bună pentru transportul în București. Dacă omul are  în medie o viteză de mers de circa 4 km/h, cu niște Moonwalker în picioare ar atinge fără griji 10 km/h, ceea ce ar însemna că am putea străbate orașul în aproximativ două ore și jumătate. Nu-i rău deloc. (I. M.)

 O femeie din Cleveland a fost arestată după ce a intrat prin efracție în mai multe case unde, după ce dădea cu aspiratorul, ștergea praful, spăla vasele și arunca gunoiul, își lăsa numărul de telefon pentru a fi contactată pentru servicii menajere. Așa să ți se tot intre prin efracție în casă! (M. C.)

 Simțind ceva mișcător pe mîneca paltonului, o doamnă, ieșind dintr-o stație de metrou parizian, nici n-a apucat bine să răspundă jurnalistului de la CNews, care realiza un vox, că și-a și scos în grabă haina, exclamînd îngrozită: „Un șoarece!”, corectată de constatarea calmă a jurnalistului: „E un șobolan, doamnă, nu un șoarece”. Rozătoarea a dispărut rapid, fără să spună nici măcar un „mersi”. (S. G.)

 Chiar de 1 Decembrie s-a anunțat că se va deschide în spirit festiv o porțiune nouă pe Autostrada Transilvania. Potrivit unor surse, mult așteptatul drum se mai lasă așteptat, căci a picat la testul de rezistență. După mulți ani de muncă asiduă și emoții, se pare că autostrada prezintă un risc ridicat de surpare – pesemne că încă nu se poate spune: „Treceți, camioane române, Carpații!“. (I. M.)

© Ș.M. Georgescu
© Ș.M. Georgescu

DACĂ AR FI SĂ NE LUĂM TOTDEAUNA DUPĂ LUMINA SOARELUI, UNUL CARE E DEPARTE VA ÎNREGISTRA CURÎND O CREȘTERE

 Cică, vinerea trecută, Olaf Scholz ar fi stat de vorbă la telefon cu Vladimir Putin timp de o oră. Dacă ar fi să ne luăm după durata convorbirii, cuvîntul potrivit nu poate fi nici discuție și nici măcar conversație. Să fi fost trăncăneală? „Ce mai face doamna Merkel? Se descurcă fără gaze?” „Se descurcă, dar e puțin supărată pe tine că i-ai stricat posteritatea. Totuși, îți transmite pupici.” „Mă bucur. Și eu reușesc să trec peste criza mașinilor de spălat, chiar dacă voi nu ne mai livrați.” „Mai dați cu tiribombe în curtea vecinilor, de Revelion?” „Sîntem nevoiți. Altfel, ne-am plictisi.” (A. M.)

 „Doamne, ador să fiu bătrînă și necăsătorită! Scăpată pentru totdeauna de chinurile provocate de dragoste și sex” – din jurnalul scriitoarei australience Helen Garner, născută în anul 1942. (M. C.)

 Start-up-ul olandez de mobilitate Lightyear a început să producă în serie primul vehicul electric din lume care generează energie direct din lumina soarelui. Primul său model, Lightyear 0, are un preț de 250.000 de euro și a strîns deja aproximativ 150 de precomenzi. Nu-mi dau seama la ce s-or fi gîndit cei care s-au înscris pe lista de așteptare: cum să salveze planeta, să aibă costuri mici de întreținere sau să dețină ultima extravaganță automobilistică? (A. M. S.)

 Filiala americană a supermarket-ului Aldi a lansat un concurs ciudat: a anunțat că e gata să ofere reduceri încă și mai mari, pe o perioadă mai lungă de timp, și să plătească cheltuielile de nuntă unui cuplu de tineri care acceptă să se căsătorească într-un magazin Aldi. Credeți că e ciudat să-ți faci nunta printre rafturile unui supermarket ieftin? Aflați că au fost mulți concurenți. Și a fost o selecție dură, din moment ce cuplul cîștigător a declarat că nunta în Aldi a fost „un vis devenit realitate”. Credeți că au zis așa vorbă mare doar ca să cîștige concursul? Nu! Tinerii au povestit că au locurile de muncă în puncte diferite ale orașului lor și că programul aproape nu le permite să petreacă timp unul cu celălalt, așa că „atunci cînd mergem împreună în fiecare sîmbătă dimineața la Aldi, este un moment special al relației noastre”. Astfel, Aldi e pentru ei locul magic. Nu-i de mirare că e locul unde visul căsătoriei devine realitate. Ce să mai zici? Tinerilor, casă de piatră! Cît despre noi, să reținem că romantismul te poate prinde oriunde. De-acum, să intrați cu o mai mare deschidere sufletească în supermarket-uri! (S. V.)

 Profesia de tehnician poate acoperi o arie vastă de cunoștințe și priceperi, cum ar fi: „tehnician folie auto“, „tehnician maseur“, „tehnician curățare tapițerii și canapele“, „tehnician coloristică“, „tehnician curenți slabi“, „tehnician reglor utilaje de ambalare“, „tehnician unghii gel“, „tehnician în mecatronică“, „tehnician validări“, „tehnician mentenanță uși industriale“, „tehnician analist calitate“, „tehnician jonctor rețele telecomunicații“, „tehnician trotinete electrice“. Iar din lista aceasta (care e departe de a fi exhaustivă) nu putea lipsi, desigur, „tehnician la volumizare buze“. (D. S.)

 Două insolite victorii românești, în prag de 1 Decembrie. Ambasada României din Italia a anticipat Ziua Națională, oferind, deja pe 29 decembrie, la Palazzo della Cancelleria din Roma, un cocktail; pentru prima oară în istoria veche de 500 de ani a palatului, frescelor lui Giorgio Vasari, care împodobesc încăperea festivă „Sala dei Cento Giorni”, le-a fost dat să vadă (și să miroasă) sutele de farfurioare cu sărmăluțe în foi de varză și mămăliguță cu smîntînă oferite oaspeților. Iar pe 1 decembrie, UNESCO a preluat ia românească în lista patrimoniului imaterial al umanității; cu reversul, preconizat de unii specialiști, că prețul iilor va înregistra curînd o creștere semnificativă, ceea ce va determina populația rurală să poarte în zilele de sărbătoare, în tot mai mare măsură, treninguri și blugi turcești. (M. P.)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.