Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
© M. Pleșu
© M. Pleșu

LA ÎNCEPUTUL LUNII NOIEMBRIE, ÎN TIMP CE ALERGA PE TERITORIUL CARE ASTĂZI APARȚINE AUSTERITĂȚII, CINEVA ZDRAVĂN A PRINS UN PUI DE ALTCEVA

● După ce, la începutul lunii noiembrie, armata rusă a furat pisaniile lui Ștefan cel Mare expuse în muzeul din Herson, Putin urmează să se întîlnească cu mamele soldaților ruși care luptă în Ucraina. Se spune că, sub puternica impresie a faptelor de vitejie consemnate pe lespezile de piatră, mamele au învățat cîte ceva despre domnitorul moldovean și sînt pregătite să-l întîmpine pe marele conducător rus cu o adaptare după versurile lui Bolintineanu: „Ce spui, tu, străine? Putin e departe; / Brațul său prin taberi mii de morți împarte. / Eu sunt a sa mumă, el e fiul meu; / De ești tu acela, nu-ți sunt mumă eu! / […] Du-te la oștire! Pentru țară mori! / Și-ți va fi mormîntul coronat cu flori!”. (M. P.)

 Circulă pe Twitter o știre despre un chinez în vîrstă de 50 de ani care a alergat la un maraton trei ore și jumătate, iar în timp ce alerga, acesta fuma continuu. Omul a înregistrat un mic record și a pus reușita pe seama fumatului. Totuși, ar trebui observat un lucru important asupra căruia această practică stranie (în aparență) atrage atenția: avînd în vedere calitatea aerului, cred că fumul de țigară e mai benefic pentru sănătate și un stimulent bun pentru activitățile sportive căci, cel puțin, țigările încă mai au filtre. (I. M.)

 De-a lungul ultimului secol și jumătate, pe teritoriul care astăzi aparține Ucrainei s-au născut extrem de mulți pianiști celebri. Întreaga listă cuprinde vreo 25 de nume, dar n-am să amintesc decît unele încă foarte răsunătoare și astăzi: Moriz Rosenthal, Vladimir de Pachmann, Mieczyslaw Horszowski, Alexander Siloti, Vasilii Sapelnikov, Benno Moiseiwitsch, Simon Barere, Samuil Feinberg, Rosina Lhévinne, Heinrich Neuhaus, Vladimir Horowitz, Shura Cherkassky, Yakov Zak, Sviatoslav Richter, Emil Gilels. Acestora li se adaugă și compozitorul Serghei Prokofiev, care nu trece neapărat și drept mare pianist. S-ar zice că lista marilor pianiști născuți în alte părți n-ar putea să fie tot așa de mare. (A. M.)

 Acum cîteva luni, în septembrie, Bruno Le Maire, ministrul Economiei și Finanțelor din Franța, a declarat că, din cauza austerității energetice, va începe să poarte pulovere pe gît, susținînd că este o chestiune de sobrietate. Recent, în Japonia, guvernatoarea regiunii Tokyo, Yuriko Koike, a recomandat și ea purtarea acestui tip de pulover, invocînd aceeași cauză. Încep să cred într-o conspirație mondială fashionistă care, țesînd trama crizei energetice, dorește de fapt readucerea helăncilor în luminile rampei. (S. G.)

 Bunică-mea zicea mereu despre cineva zdravăn, sănătos: „E ca dropia”. Acum citesc o știre cum că, deși pe cale de dispariție, păsările astea ar ști, potrivit unor studii, cum să utilizeze plantele, în meniul lor intrînd vreo 90. În perioadele de împerechere, cînd sistemul imunitar scade și energia consumată crește, se hrănesc cu mac de cîmp și limba-vacii, folosite atît pentru aportul lor nutrițional, cît mai ales pentru distrugerea paraziților. Poate de aici venea și comparația cu pricina. (A. M. S.)

 Andy Hackett a prins unul dintre cei mai mari peștișori de aur din lume, într-un lac francez. Uriașul, cunoscut în zonă drept „La Carotte“ (Morcoveață), cîntărește 30 de kilograme și a fost adus în lac acum douăzeci de ani. Lui Andy Hackett i-au trebuit 25 de minute ca să-l scoată din apă, după care l-a fotografiat, probabil și-a pus și o dorință, apoi l-a aruncat înapoi în lac. Cum să te porți altfel cu ditamai peștele de aur? (A. M. S.)

# Dacă doriți un animal de companie mai puțin obișnuit, care să nu vă părăsească niciodată, puteți adopta un pui de corb. Un bihorean îngrijește de doi ani o astfel de pasăre, de cînd a găsit-o căzută din cuib, iar acum Coco nu se mai dezlipește de el, se plimbă și mănîncă împreună – preferatele lui sînt ciorba de perișoare, crenvurștii și halvaua. Corbul, care este o femelă, zboară cel mult pînă în curțile vecinilor, de unde fură toate obiectele mici pe care le poate lua. (A. A. D.)

„În afară de teama de o boală incurabilă, colapsul economic și amenințarea nucleară, ce altceva îți mai provoacă insomnii?” – un psihoterapeut către pacienta sa într-o caricatură de Dennis Goris, care rezumă perfect starea noastră pe final de an. (M. C.)

© M.Pleșu
© M.Pleșu

ÎN MATERIE DE CUNOȘTINȚE, EPAVA CUIVA ÎNCĂ SE ȚINE IMPECABIL

● Recent, doi tineri din Anjou au fondat Federația Franceză a Aperitivului. Ca un prim pas, fondatorii vor scoate curînd la o importantă editură franceză un dicționar al aperitivului, ca să știm (despre) ce vorbim aici. Admițînd că specificul local al tradițiilor în materie este vast (că de-aia i-au și zis organizației „federație”), cei doi spun că, cel puțin pentru ei, un aperitiv adevărat trebuie să conțină saucisson (asta e ceva între cîrnat și salam). Dacă devine internațională, federația aceasta ar trebui să publice un volum întreg de dicționar dedicat exclusiv aperitivului românesc. Gîndiți-vă numai la țuiculiță (fiartă sau de la rece, după anotimp), salată boeuf, icre, zacuști, brînzici, jumărele, cam toate legumele cînd e sezon, drob, șorici, șunculițe, slăninuțe, ouă umplute, răcituri și cîte și mai cîte! Simt că, în materie de aperitive, contribuția românească e copleșitoare în raport cu orice. Să mă anunțați cînd se deschide filiala românească a sus-numitei federații, că vreau să mă înscriu. Din patriotism, nu de alta... (S. V.)

 Studiile arată că, în decurs de o viață, ajungi să recunoști 5.000 de chipuri și să înveți numele a 1.500 de oameni, ajungi să ai 500 de cunoștințe, 150 de prieteni, 50 de prieteni buni, 15 prieteni foarte buni, 5 prieteni apropiați și 1,5 iubiți/iubite. În medie. (M. C.)

 O americancă pe nume Renata Rojas a pus deoparte, vreme de treizeci de ani, un sfert de milion de dolari pentru a putea plăti o scufundare ca să poată vedea epava Titanicului de pe fundul Atlanticului de Nord. Care este epava dvs. preferată? (M. C.)

 Un vlogger londonez și-a propus să filmeze pentru canalul său de YouTube o plimbare prin cartierul Ferentari, despre care auzise că este cel mai periculos loc din București. S-a întîlnit cu niște tineri care au încercat să-i vîndă droguri, iar apoi l-au prevenit că poate fi jefuit sau chiar înjunghiat dacă cuiva nu-i place fața lui și că acolo, dacă ești străin, te plimbi numai cu bodyguarzi. Concluzia filmării a fost clară: Ferentari e Bronx-ul Bucureștiului. (A. A. D.)

 Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine. (A. M. S.)

● Astăzi ne umplem traista cu nume de firme din Carei și Negrești-Oaș, județul Satu Mare: Bio Piersicuța SRL, Together Economic SRL-D, Inter Volan SRL, Caterina Lăcrămioarelor SRL, Vizor SRL, Sat An SRL, Zki Semințe SRL, Primula SRL, Global Genetic SRL, Man & Woman SRL, Ramba Zamba SRL, Oaș Geam SRL, Et Tu Lingua SRL, Vitamine SRL, Brichet Grolup SRL, Pro Syntax SRL, Domino Diakiki SRL, Rezolvarea SRL, Dal Cuore Smak SRL, Impecabil SRL, Ego Nord Vest SRL, Columba Blabibon SRL, Asul Alb SRL, La Zigrinata SRL, Instal Firicel SRL, Poienița SRL, Kapitolium Rubens SRL, Activity SRL, Crudități Verzi SRL, Puișorii Lui Ana SRL, Lambda Bonanza SRL, Retro Hanul SRL, Doi Lei SRL, Lunaaventura SRL, Infinity Montaj SRL, Mesteacănul World Reciclare SRL, Irigații Gazon SRL, Desiderata SRL, Bucătăria Secretă SRL-D, Pro Lex Energy SRL, Worker Orice SRL, Grile Rezolvate SRL, Inductanța SRL, Oașul Security SRL, Tur Prin Târg SRL. (D. S.)

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca la BSDA 2024 FOTO Inquam Photos Octav Ganea (3) jpg
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații celor două mari forțe politice nu au mai fost în această situație”
Sociologul Daniel Sandu remarcă faptul că partidele par mai puțin importante ca oricând în bătălia pentru prezidențiale. Dovadă faptul că, spre deosebire de alte dăți, candidații celor celor două mari forțe politice, PSD și PNL, au împreună abia în jur de 40%.
profesor matematica FOTO Pixabay
Coșmarul multor elevi devine realitate: toți vor da Bacul la Matematică sau Științe. „O regulă care îi va obliga să gândească”
Elevii care vor intra în clasa a IX-a începând cu anul școlar 2025-2026 vor susține Bacalaureatul la Matematică sau Științe indiferent de profilul ales, potrivit noii legi a învățământului preuniversitar. Cu o deosebire: cine nu învață în timpul liceului Matematica intensiv va da o probă mai simplă.
supa jpg
Rețeta simplă de care ne vom îndrăgosti de la prima înghițitură! Cum pregătim supa de ciuperci cu pui
Dacă suntem în căutarea unei rețete delicioase de supă, de care nu ne vom mai sătura, avem noroc! Această mâncare de pui și ciuperci are un gust divin, de care ne vom îndrăgosti de la prima înghițitură!
masca ten jpg
Îngrijirea feței iarna! Top 3 măști naturale și hidratante în perioada rece
Îngrijirea feței iarna! Top 3 măști naturale și hidratante în perioada rece
image png
Viața amoroasă a unui cuplu a fost distrusă de dependența de filme XXX a soțului: „Filme îngrozitoare, perverse, care implicau rănirea oamenilor...”
Căsnicia de mai bine de două decenii a unui cuplu este zdruncinată de minciunile bărbatului cu privire la dependența sa de pornografie. După ce soția l-a prins cu mâța-n sac, ea cu greu își mai poate șterge imaginile din minte.
vorona (1) jpg
Destinația turistică de vis din nordul Moldovei. Peisajele impresionante care înconjoară o perlă ecleziastică vizitată și de Alexandru Ioan Cuza
În județul Botoșani, în mijlocul codrilor seculari de la Vorona, se află una dintre perlele ecleziastice din nordul Moldovei. Mănăstirea Vorona, cu un trecut de peste cinci secole, este un loc spiritual, încărcat de legende, situat într-o zonă feerică, mai ales în lunile de toamnă.
alegeri romania pixabay png
Bugetul alegerilor prezidențiale 2024. Câți bani se cheltuiesc pentru cele doua tururi de scrutin
Alegerile prezidențiale din 2024 aduc cu ele nu doar o competiție politică intensă, ci și un cost semnificativ pentru România. Candidații pentru alegerile prezidențiale și parlamentare au cheltuit până în prezent 47 de milioane de lei pentru prezidențiale și 93 de milioane de lei pentru parlamentare
coltea jpg
Clădirea din România, construită în 1704, unde se află cel mai înalt turn din țară. A ars în 1739
Nenumărați români trec zilnic pe lângă această clădire din București, însă doar foarte puțini știu cât de importantă este, cu adevărat, pentru istoria orașului. Nu doar că este cel mai vechi spital din București, dar, cândva, adăpostea și cea mai înaltă clădire de la acea vreme.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Aderarea României la Schengen terestru: Întâlnire, vineri, între România, Austria şi Bulgaria
Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria se reunesc, vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.