Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
© M. Pleșu
© M. Pleșu

LA ÎNCEPUTUL LUNII NOIEMBRIE, ÎN TIMP CE ALERGA PE TERITORIUL CARE ASTĂZI APARȚINE AUSTERITĂȚII, CINEVA ZDRAVĂN A PRINS UN PUI DE ALTCEVA

● După ce, la începutul lunii noiembrie, armata rusă a furat pisaniile lui Ștefan cel Mare expuse în muzeul din Herson, Putin urmează să se întîlnească cu mamele soldaților ruși care luptă în Ucraina. Se spune că, sub puternica impresie a faptelor de vitejie consemnate pe lespezile de piatră, mamele au învățat cîte ceva despre domnitorul moldovean și sînt pregătite să-l întîmpine pe marele conducător rus cu o adaptare după versurile lui Bolintineanu: „Ce spui, tu, străine? Putin e departe; / Brațul său prin taberi mii de morți împarte. / Eu sunt a sa mumă, el e fiul meu; / De ești tu acela, nu-ți sunt mumă eu! / […] Du-te la oștire! Pentru țară mori! / Și-ți va fi mormîntul coronat cu flori!”. (M. P.)

 Circulă pe Twitter o știre despre un chinez în vîrstă de 50 de ani care a alergat la un maraton trei ore și jumătate, iar în timp ce alerga, acesta fuma continuu. Omul a înregistrat un mic record și a pus reușita pe seama fumatului. Totuși, ar trebui observat un lucru important asupra căruia această practică stranie (în aparență) atrage atenția: avînd în vedere calitatea aerului, cred că fumul de țigară e mai benefic pentru sănătate și un stimulent bun pentru activitățile sportive căci, cel puțin, țigările încă mai au filtre. (I. M.)

 De-a lungul ultimului secol și jumătate, pe teritoriul care astăzi aparține Ucrainei s-au născut extrem de mulți pianiști celebri. Întreaga listă cuprinde vreo 25 de nume, dar n-am să amintesc decît unele încă foarte răsunătoare și astăzi: Moriz Rosenthal, Vladimir de Pachmann, Mieczyslaw Horszowski, Alexander Siloti, Vasilii Sapelnikov, Benno Moiseiwitsch, Simon Barere, Samuil Feinberg, Rosina Lhévinne, Heinrich Neuhaus, Vladimir Horowitz, Shura Cherkassky, Yakov Zak, Sviatoslav Richter, Emil Gilels. Acestora li se adaugă și compozitorul Serghei Prokofiev, care nu trece neapărat și drept mare pianist. S-ar zice că lista marilor pianiști născuți în alte părți n-ar putea să fie tot așa de mare. (A. M.)

 Acum cîteva luni, în septembrie, Bruno Le Maire, ministrul Economiei și Finanțelor din Franța, a declarat că, din cauza austerității energetice, va începe să poarte pulovere pe gît, susținînd că este o chestiune de sobrietate. Recent, în Japonia, guvernatoarea regiunii Tokyo, Yuriko Koike, a recomandat și ea purtarea acestui tip de pulover, invocînd aceeași cauză. Încep să cred într-o conspirație mondială fashionistă care, țesînd trama crizei energetice, dorește de fapt readucerea helăncilor în luminile rampei. (S. G.)

 Bunică-mea zicea mereu despre cineva zdravăn, sănătos: „E ca dropia”. Acum citesc o știre cum că, deși pe cale de dispariție, păsările astea ar ști, potrivit unor studii, cum să utilizeze plantele, în meniul lor intrînd vreo 90. În perioadele de împerechere, cînd sistemul imunitar scade și energia consumată crește, se hrănesc cu mac de cîmp și limba-vacii, folosite atît pentru aportul lor nutrițional, cît mai ales pentru distrugerea paraziților. Poate de aici venea și comparația cu pricina. (A. M. S.)

 Andy Hackett a prins unul dintre cei mai mari peștișori de aur din lume, într-un lac francez. Uriașul, cunoscut în zonă drept „La Carotte“ (Morcoveață), cîntărește 30 de kilograme și a fost adus în lac acum douăzeci de ani. Lui Andy Hackett i-au trebuit 25 de minute ca să-l scoată din apă, după care l-a fotografiat, probabil și-a pus și o dorință, apoi l-a aruncat înapoi în lac. Cum să te porți altfel cu ditamai peștele de aur? (A. M. S.)

# Dacă doriți un animal de companie mai puțin obișnuit, care să nu vă părăsească niciodată, puteți adopta un pui de corb. Un bihorean îngrijește de doi ani o astfel de pasăre, de cînd a găsit-o căzută din cuib, iar acum Coco nu se mai dezlipește de el, se plimbă și mănîncă împreună – preferatele lui sînt ciorba de perișoare, crenvurștii și halvaua. Corbul, care este o femelă, zboară cel mult pînă în curțile vecinilor, de unde fură toate obiectele mici pe care le poate lua. (A. A. D.)

„În afară de teama de o boală incurabilă, colapsul economic și amenințarea nucleară, ce altceva îți mai provoacă insomnii?” – un psihoterapeut către pacienta sa într-o caricatură de Dennis Goris, care rezumă perfect starea noastră pe final de an. (M. C.)

© M.Pleșu
© M.Pleșu

ÎN MATERIE DE CUNOȘTINȚE, EPAVA CUIVA ÎNCĂ SE ȚINE IMPECABIL

● Recent, doi tineri din Anjou au fondat Federația Franceză a Aperitivului. Ca un prim pas, fondatorii vor scoate curînd la o importantă editură franceză un dicționar al aperitivului, ca să știm (despre) ce vorbim aici. Admițînd că specificul local al tradițiilor în materie este vast (că de-aia i-au și zis organizației „federație”), cei doi spun că, cel puțin pentru ei, un aperitiv adevărat trebuie să conțină saucisson (asta e ceva între cîrnat și salam). Dacă devine internațională, federația aceasta ar trebui să publice un volum întreg de dicționar dedicat exclusiv aperitivului românesc. Gîndiți-vă numai la țuiculiță (fiartă sau de la rece, după anotimp), salată boeuf, icre, zacuști, brînzici, jumărele, cam toate legumele cînd e sezon, drob, șorici, șunculițe, slăninuțe, ouă umplute, răcituri și cîte și mai cîte! Simt că, în materie de aperitive, contribuția românească e copleșitoare în raport cu orice. Să mă anunțați cînd se deschide filiala românească a sus-numitei federații, că vreau să mă înscriu. Din patriotism, nu de alta... (S. V.)

 Studiile arată că, în decurs de o viață, ajungi să recunoști 5.000 de chipuri și să înveți numele a 1.500 de oameni, ajungi să ai 500 de cunoștințe, 150 de prieteni, 50 de prieteni buni, 15 prieteni foarte buni, 5 prieteni apropiați și 1,5 iubiți/iubite. În medie. (M. C.)

 O americancă pe nume Renata Rojas a pus deoparte, vreme de treizeci de ani, un sfert de milion de dolari pentru a putea plăti o scufundare ca să poată vedea epava Titanicului de pe fundul Atlanticului de Nord. Care este epava dvs. preferată? (M. C.)

 Un vlogger londonez și-a propus să filmeze pentru canalul său de YouTube o plimbare prin cartierul Ferentari, despre care auzise că este cel mai periculos loc din București. S-a întîlnit cu niște tineri care au încercat să-i vîndă droguri, iar apoi l-au prevenit că poate fi jefuit sau chiar înjunghiat dacă cuiva nu-i place fața lui și că acolo, dacă ești străin, te plimbi numai cu bodyguarzi. Concluzia filmării a fost clară: Ferentari e Bronx-ul Bucureștiului. (A. A. D.)

 Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine. (A. M. S.)

● Astăzi ne umplem traista cu nume de firme din Carei și Negrești-Oaș, județul Satu Mare: Bio Piersicuța SRL, Together Economic SRL-D, Inter Volan SRL, Caterina Lăcrămioarelor SRL, Vizor SRL, Sat An SRL, Zki Semințe SRL, Primula SRL, Global Genetic SRL, Man & Woman SRL, Ramba Zamba SRL, Oaș Geam SRL, Et Tu Lingua SRL, Vitamine SRL, Brichet Grolup SRL, Pro Syntax SRL, Domino Diakiki SRL, Rezolvarea SRL, Dal Cuore Smak SRL, Impecabil SRL, Ego Nord Vest SRL, Columba Blabibon SRL, Asul Alb SRL, La Zigrinata SRL, Instal Firicel SRL, Poienița SRL, Kapitolium Rubens SRL, Activity SRL, Crudități Verzi SRL, Puișorii Lui Ana SRL, Lambda Bonanza SRL, Retro Hanul SRL, Doi Lei SRL, Lunaaventura SRL, Infinity Montaj SRL, Mesteacănul World Reciclare SRL, Irigații Gazon SRL, Desiderata SRL, Bucătăria Secretă SRL-D, Pro Lex Energy SRL, Worker Orice SRL, Grile Rezolvate SRL, Inductanța SRL, Oașul Security SRL, Tur Prin Târg SRL. (D. S.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.