Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
© M. Pleșu
© M. Pleșu

LA ÎNCEPUTUL LUNII NOIEMBRIE, ÎN TIMP CE ALERGA PE TERITORIUL CARE ASTĂZI APARȚINE AUSTERITĂȚII, CINEVA ZDRAVĂN A PRINS UN PUI DE ALTCEVA

● După ce, la începutul lunii noiembrie, armata rusă a furat pisaniile lui Ștefan cel Mare expuse în muzeul din Herson, Putin urmează să se întîlnească cu mamele soldaților ruși care luptă în Ucraina. Se spune că, sub puternica impresie a faptelor de vitejie consemnate pe lespezile de piatră, mamele au învățat cîte ceva despre domnitorul moldovean și sînt pregătite să-l întîmpine pe marele conducător rus cu o adaptare după versurile lui Bolintineanu: „Ce spui, tu, străine? Putin e departe; / Brațul său prin taberi mii de morți împarte. / Eu sunt a sa mumă, el e fiul meu; / De ești tu acela, nu-ți sunt mumă eu! / […] Du-te la oștire! Pentru țară mori! / Și-ți va fi mormîntul coronat cu flori!”. (M. P.)

 Circulă pe Twitter o știre despre un chinez în vîrstă de 50 de ani care a alergat la un maraton trei ore și jumătate, iar în timp ce alerga, acesta fuma continuu. Omul a înregistrat un mic record și a pus reușita pe seama fumatului. Totuși, ar trebui observat un lucru important asupra căruia această practică stranie (în aparență) atrage atenția: avînd în vedere calitatea aerului, cred că fumul de țigară e mai benefic pentru sănătate și un stimulent bun pentru activitățile sportive căci, cel puțin, țigările încă mai au filtre. (I. M.)

 De-a lungul ultimului secol și jumătate, pe teritoriul care astăzi aparține Ucrainei s-au născut extrem de mulți pianiști celebri. Întreaga listă cuprinde vreo 25 de nume, dar n-am să amintesc decît unele încă foarte răsunătoare și astăzi: Moriz Rosenthal, Vladimir de Pachmann, Mieczyslaw Horszowski, Alexander Siloti, Vasilii Sapelnikov, Benno Moiseiwitsch, Simon Barere, Samuil Feinberg, Rosina Lhévinne, Heinrich Neuhaus, Vladimir Horowitz, Shura Cherkassky, Yakov Zak, Sviatoslav Richter, Emil Gilels. Acestora li se adaugă și compozitorul Serghei Prokofiev, care nu trece neapărat și drept mare pianist. S-ar zice că lista marilor pianiști născuți în alte părți n-ar putea să fie tot așa de mare. (A. M.)

 Acum cîteva luni, în septembrie, Bruno Le Maire, ministrul Economiei și Finanțelor din Franța, a declarat că, din cauza austerității energetice, va începe să poarte pulovere pe gît, susținînd că este o chestiune de sobrietate. Recent, în Japonia, guvernatoarea regiunii Tokyo, Yuriko Koike, a recomandat și ea purtarea acestui tip de pulover, invocînd aceeași cauză. Încep să cred într-o conspirație mondială fashionistă care, țesînd trama crizei energetice, dorește de fapt readucerea helăncilor în luminile rampei. (S. G.)

 Bunică-mea zicea mereu despre cineva zdravăn, sănătos: „E ca dropia”. Acum citesc o știre cum că, deși pe cale de dispariție, păsările astea ar ști, potrivit unor studii, cum să utilizeze plantele, în meniul lor intrînd vreo 90. În perioadele de împerechere, cînd sistemul imunitar scade și energia consumată crește, se hrănesc cu mac de cîmp și limba-vacii, folosite atît pentru aportul lor nutrițional, cît mai ales pentru distrugerea paraziților. Poate de aici venea și comparația cu pricina. (A. M. S.)

 Andy Hackett a prins unul dintre cei mai mari peștișori de aur din lume, într-un lac francez. Uriașul, cunoscut în zonă drept „La Carotte“ (Morcoveață), cîntărește 30 de kilograme și a fost adus în lac acum douăzeci de ani. Lui Andy Hackett i-au trebuit 25 de minute ca să-l scoată din apă, după care l-a fotografiat, probabil și-a pus și o dorință, apoi l-a aruncat înapoi în lac. Cum să te porți altfel cu ditamai peștele de aur? (A. M. S.)

# Dacă doriți un animal de companie mai puțin obișnuit, care să nu vă părăsească niciodată, puteți adopta un pui de corb. Un bihorean îngrijește de doi ani o astfel de pasăre, de cînd a găsit-o căzută din cuib, iar acum Coco nu se mai dezlipește de el, se plimbă și mănîncă împreună – preferatele lui sînt ciorba de perișoare, crenvurștii și halvaua. Corbul, care este o femelă, zboară cel mult pînă în curțile vecinilor, de unde fură toate obiectele mici pe care le poate lua. (A. A. D.)

„În afară de teama de o boală incurabilă, colapsul economic și amenințarea nucleară, ce altceva îți mai provoacă insomnii?” – un psihoterapeut către pacienta sa într-o caricatură de Dennis Goris, care rezumă perfect starea noastră pe final de an. (M. C.)

© M.Pleșu
© M.Pleșu

ÎN MATERIE DE CUNOȘTINȚE, EPAVA CUIVA ÎNCĂ SE ȚINE IMPECABIL

● Recent, doi tineri din Anjou au fondat Federația Franceză a Aperitivului. Ca un prim pas, fondatorii vor scoate curînd la o importantă editură franceză un dicționar al aperitivului, ca să știm (despre) ce vorbim aici. Admițînd că specificul local al tradițiilor în materie este vast (că de-aia i-au și zis organizației „federație”), cei doi spun că, cel puțin pentru ei, un aperitiv adevărat trebuie să conțină saucisson (asta e ceva între cîrnat și salam). Dacă devine internațională, federația aceasta ar trebui să publice un volum întreg de dicționar dedicat exclusiv aperitivului românesc. Gîndiți-vă numai la țuiculiță (fiartă sau de la rece, după anotimp), salată boeuf, icre, zacuști, brînzici, jumărele, cam toate legumele cînd e sezon, drob, șorici, șunculițe, slăninuțe, ouă umplute, răcituri și cîte și mai cîte! Simt că, în materie de aperitive, contribuția românească e copleșitoare în raport cu orice. Să mă anunțați cînd se deschide filiala românească a sus-numitei federații, că vreau să mă înscriu. Din patriotism, nu de alta... (S. V.)

 Studiile arată că, în decurs de o viață, ajungi să recunoști 5.000 de chipuri și să înveți numele a 1.500 de oameni, ajungi să ai 500 de cunoștințe, 150 de prieteni, 50 de prieteni buni, 15 prieteni foarte buni, 5 prieteni apropiați și 1,5 iubiți/iubite. În medie. (M. C.)

 O americancă pe nume Renata Rojas a pus deoparte, vreme de treizeci de ani, un sfert de milion de dolari pentru a putea plăti o scufundare ca să poată vedea epava Titanicului de pe fundul Atlanticului de Nord. Care este epava dvs. preferată? (M. C.)

 Un vlogger londonez și-a propus să filmeze pentru canalul său de YouTube o plimbare prin cartierul Ferentari, despre care auzise că este cel mai periculos loc din București. S-a întîlnit cu niște tineri care au încercat să-i vîndă droguri, iar apoi l-au prevenit că poate fi jefuit sau chiar înjunghiat dacă cuiva nu-i place fața lui și că acolo, dacă ești străin, te plimbi numai cu bodyguarzi. Concluzia filmării a fost clară: Ferentari e Bronx-ul Bucureștiului. (A. A. D.)

 Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine. (A. M. S.)

● Astăzi ne umplem traista cu nume de firme din Carei și Negrești-Oaș, județul Satu Mare: Bio Piersicuța SRL, Together Economic SRL-D, Inter Volan SRL, Caterina Lăcrămioarelor SRL, Vizor SRL, Sat An SRL, Zki Semințe SRL, Primula SRL, Global Genetic SRL, Man & Woman SRL, Ramba Zamba SRL, Oaș Geam SRL, Et Tu Lingua SRL, Vitamine SRL, Brichet Grolup SRL, Pro Syntax SRL, Domino Diakiki SRL, Rezolvarea SRL, Dal Cuore Smak SRL, Impecabil SRL, Ego Nord Vest SRL, Columba Blabibon SRL, Asul Alb SRL, La Zigrinata SRL, Instal Firicel SRL, Poienița SRL, Kapitolium Rubens SRL, Activity SRL, Crudități Verzi SRL, Puișorii Lui Ana SRL, Lambda Bonanza SRL, Retro Hanul SRL, Doi Lei SRL, Lunaaventura SRL, Infinity Montaj SRL, Mesteacănul World Reciclare SRL, Irigații Gazon SRL, Desiderata SRL, Bucătăria Secretă SRL-D, Pro Lex Energy SRL, Worker Orice SRL, Grile Rezolvate SRL, Inductanța SRL, Oașul Security SRL, Tur Prin Târg SRL. (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.