Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 971 din 17 noiembrie – 23 noiembrie 2022
© E. Farkas
© E. Farkas

PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ISTORIE, O IDEE NU APARȚINE NICI CATEGORIEI MODERNIZĂRILOR VECHI, NICI DEȘEURILOR SENTIMENTALE

 În urmă cu exact o sută de ani se întîmplau aceste lucruri: postul de radio newyorkez WEAF difuza, pentru prima dată în istorie, o reclamă (avea durata de 15 minute și prezenta case de vînzare din Queens), în dicționare intra cuvîntul „poliester”, un imigrant polonez din Wisconsin inventa blenderul, un adolescent din Minnesota inventa schiul pe apă, iar fabrica de dulciuri nemțească Haribo scotea pe piață ursuleții gumați (cu aromă de zmeură albastră). 1922, ce an! (M. C.)

 Ideea de afaceri a unei englezoaice, Laura Young, de a-și închiria soțul pentru diferite treburi casnice (care țin exclusiv de întreținerea unei case), pentru 40 de lire pe lucrare, a fost una de succes și privită cu multă simpatie, însă m-a făcut să mă întreb dacă, în ciuda tuturor sloganurilor de egalitate între sexe, o astfel de idee ar putea fi reciprocă – cum ar fi etichetată, la o adică, inițiativa unui soț de a-și închiria soția? (S. G.)

 Dacă tot sîntem vechi, domnule, poate n-ar strica să ieșim cîteva clipe din cutia actualității pentru a porni spre alte orizonturi ale vremii. Și o facem la bordul revistei L’Aérophile (Aerofilul, „revistă tehnică și practică a mijloacelor de locomoție aeriene“, anul 18, nr. 2, din 15 ianuarie 1910) unde, la rubrica „Dirijabile“, citim: „1 bis nu aparține nici categoriei dirijabilelor suple, de tip La France-Renard, nici aceleia a dirijabilelor rigide, de tip Zeppelin, nici, în sfîrșit, aceleia a dirijabilelor semirigide, de tip Lebaudy-Julliot. El constituie o categorie cu totul nouă, care ar putea fi numită a dirijabilelor suple cu carenă vertebrată“. Ar fi cîte ceva de explorat pe traseul de la suplu la rigid și înapoi la suplu. (D. S.)

 Un pieptăn din fildeș a fost descoperit în sudul Israelului în 2017. Cercetătorii au stabilit că datează din anul 1700 î.Hr. Pe el era scrisă o propoziție în limba canaanită, cu un alfabet inventat acum aproximativ 3.800 de ani. Propoziția a fost descifrată recent: „Fie ca această apărare să elimine păduchii din păr și din barbă”. Neplăcerile lumii nu s-au schimbat. Păduchii au rezistat tuturor secolelor și modernizărilor. (A. M. S.)

 Actorul american Chris Evans, în vîrstă de 41 de ani, a fost declarat de către revista People drept „cel mai sexy bărbat în viață”. E bineînțeles „în viață” și nu „pe viață”, pentru că titlul se acordă în fiecare an. Adică poți fi „cel mai” doar un an, pe urmă îți ia altcineva locul. Cîștigătorul titlului a spus că își va aminti de această onoare cu plăcere cînd va fi „bătrîn și flasc”. Noi ne amintim că, în urmă cu 13 ani, redactorul-șef de atunci al Dilemei vechi a fost desemnat de Academia Cațavencu drept „cel mai sexy intelectual român”. Avantajul e că intelectual rămîi, oricum, pe viață. (A. M.)

 Nemții sînt un popor atent la cheltuieli, la poluare, la colectarea corectă a deșeurilor. Mai nou, date fiind posibilele urmări ale războiului, se pare că sînt și foarte precauți cu consumul de energie electrică. Îmi povestea o prietenă stabilită acolo că mica localitate în care se află e cufundată în întuneric seara și se discută chiar să fie închise mai repede anumite supermarket-uri. O idee pe care o credea utilă a avut și un bavarez de 50 de ani care, pentru a reduce factura la încălzire, a pornit un grătar cu cărbuni în mijlocul sufrageriei. Urmările nu au fost fericite – bărbatul, soția și nepotul lor au ajuns la spital intoxicați cu monoxid de carbon. Pompierii au fost chemați la timp, soția simțind dureri de cap și amețeli, iar nepotul de 34 de ani fiind chiar găsit inconștient. Amatorul de grătar a scăpat cel mai ieftin, medical vorbind, dar a fost cercetat pentru vătămare corporală din culpă. (A. A. D.)

 Dintr-un tabloid din ’92 care găzduiește un articol despre scandalurile sentimentale ale lui Donald Trump: „La scurt timp după divorț, dl Trump a anunțat noua sa căsătorie, cu tam-tam-ul specific, dar, lovitură de teatru: doamna Carla Bruni nu pare deloc entuziasmată și face conferințe de presă în care anunță că «spre deosebire de tot ce se spune, între mine și dl Trump nu a fost absolut nimic, dar nimic! Nici măcar o pijama»”. Pesemne că dl Trump era un antreprenor sentimental cam eșuat. (I. M.)

© M.Pleșu
© M.Pleșu

ÎN EPOCA ASTA, UN GEST DE OSTILITATE AR INDICA PREFERINȚA PENTRU VALORILE EXCLUSE

„Slavă Domnului că nu am scris în epoca asta. Aș fi fost masacrată în social media.” – scriitoarea australiancă Helen Garner, care și-a făcut debutul în 1977, într-un interviu din Paris Review. (M. C.)

● Duminică, 6 noiembrie, un militar al forțelor armate franceze dislocate în România a fost găsit mort în camera unui hotel din București. Principala ipoteză a anchetatorilor este că subofițerul de 41 de ani s-ar fi sinucis cu o foarfecă de papetărie pe care o avea în bagaj. Un gest de bricolaj suprem, de o delicatețe neobișnuită pentru un tînăr soldat. (M. P.)

 „Pîinea este alimentul de bază pentru societăţile stupide. Vorbesc din punct de vedere ştiinţific, nu inventez – consumul pe cap de locuitor este de 210 kilograme în Turcia şi de 45-50 de kilograme în Suedia, Norvegia, Danemarca, Anglia, Japonia. Dacă societatea noastră este săturată cu pîine, astfel de guvernanţi rămîn la conducere timp de 20 de ani”, a declarat Cihan Kolivar, preşedintele Uniunii producătorilor de pîine din Turcia, la un post de televiziune. După cîteva zile, un tribunal din Istanbul l-a plasat în arest preventiv în aşteptarea procesului, căci „a insultat naţiunea şi pîinea, și este un element al politicii de ostilitate, al politicii urii”. (A. M. S.)

 Aflăm de pe site-ul Vice că ucrainenii se pregătesc să întîmpine un eventual atac nuclear rusesc nu numai cu pastile cu iod, dar și cu o partuză – organizată, la o adică, pe dealul Șcekaviția din inima Kievului. Inițiativa, lansată prin intermediul Telegram, are deja 15.000 de participanți, care au stabilit și un cod al preferințelor sexuale: trei dungi desenate pe mînă înseamnă sex anal, patru dungi – sex oral. Întrebarea e: cîte dungi ar indica, în aceste condiții, preferința pentru sexul „normal”? Una? Două? Sau, mai degrabă, cinci? Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă? (M. P.)

 Acum cîțiva ani, la niște alegeri locale, electorii dintr-un sat din Oltenia, dacă bine îmi amintesc, au ales în funcția de primar un candidat care murise cu 48 de ore înaintea zilei alegerilor. Toată țara s-a amuzat și am auzit, ca de atîtea alte ori, litania „Numai la noi se poate așa ceva!”. Ei bine, la recentele alegeri americane, candidatul democrat Anthony DeLuca a cîștigat un loc în Congresul statului Pennsylvania. Doar că Anthony DeLuca era decedat la data votului. Și nu decedase cu cîteva ore înainte, să zici că nu mai fusese timp să fie șters de pe buletinul de vot, decedase cu o lună înainte! Impresionat de victoria lui în alegeri, liderul democrat al Congresului din Pennsylvania a spus: „Sînt mîndru să văd că alegătorii continuă să aibă încredere în el și în atașamentul său la valorile partidului”. Așadar, nu doar că se poate și la alții, dar se poate și la case mai mari, și se poate și mai rău. În fine, nu-mi pot opri un gînd către cel (în cazul acesta, cea) care, viu/vie fiind, a pierdut alegerile în competiția cu un candidat mort de-o lună. (S. V.)

● Movember este un fel de eveniment anual destul de bizar care se desfășoară în fiecare lună noiembrie în toată lumea. Participanții își lasă mustața să crească pe parcursul acestei luni ca să atragă atenția asupra problemelor medicale specifice bărbaților, precum cancerele de testicule și de prostată. Sper să nu ofensez pe nimeni dacă eu, ca bărbat, spun că Movember mi se pare că susține o gravă discriminare pentru că de la bun început femeile sînt excluse de la participare. Sau nu? În orice caz, dacă credeți că e o idee bună să luptați cu cancerul de prostată lăsîndu-vă mustață pentru o lună, luați-vă de mînă cu șeful Partidului Comunist Francez, Fabien Roussel, care a anunțat că va participa la Movember anul acesta. (S. V.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.