Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 971 din 17 noiembrie – 23 noiembrie 2022
© E. Farkas
© E. Farkas

PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ISTORIE, O IDEE NU APARȚINE NICI CATEGORIEI MODERNIZĂRILOR VECHI, NICI DEȘEURILOR SENTIMENTALE

 În urmă cu exact o sută de ani se întîmplau aceste lucruri: postul de radio newyorkez WEAF difuza, pentru prima dată în istorie, o reclamă (avea durata de 15 minute și prezenta case de vînzare din Queens), în dicționare intra cuvîntul „poliester”, un imigrant polonez din Wisconsin inventa blenderul, un adolescent din Minnesota inventa schiul pe apă, iar fabrica de dulciuri nemțească Haribo scotea pe piață ursuleții gumați (cu aromă de zmeură albastră). 1922, ce an! (M. C.)

 Ideea de afaceri a unei englezoaice, Laura Young, de a-și închiria soțul pentru diferite treburi casnice (care țin exclusiv de întreținerea unei case), pentru 40 de lire pe lucrare, a fost una de succes și privită cu multă simpatie, însă m-a făcut să mă întreb dacă, în ciuda tuturor sloganurilor de egalitate între sexe, o astfel de idee ar putea fi reciprocă – cum ar fi etichetată, la o adică, inițiativa unui soț de a-și închiria soția? (S. G.)

 Dacă tot sîntem vechi, domnule, poate n-ar strica să ieșim cîteva clipe din cutia actualității pentru a porni spre alte orizonturi ale vremii. Și o facem la bordul revistei L’Aérophile (Aerofilul, „revistă tehnică și practică a mijloacelor de locomoție aeriene“, anul 18, nr. 2, din 15 ianuarie 1910) unde, la rubrica „Dirijabile“, citim: „1 bis nu aparține nici categoriei dirijabilelor suple, de tip La France-Renard, nici aceleia a dirijabilelor rigide, de tip Zeppelin, nici, în sfîrșit, aceleia a dirijabilelor semirigide, de tip Lebaudy-Julliot. El constituie o categorie cu totul nouă, care ar putea fi numită a dirijabilelor suple cu carenă vertebrată“. Ar fi cîte ceva de explorat pe traseul de la suplu la rigid și înapoi la suplu. (D. S.)

 Un pieptăn din fildeș a fost descoperit în sudul Israelului în 2017. Cercetătorii au stabilit că datează din anul 1700 î.Hr. Pe el era scrisă o propoziție în limba canaanită, cu un alfabet inventat acum aproximativ 3.800 de ani. Propoziția a fost descifrată recent: „Fie ca această apărare să elimine păduchii din păr și din barbă”. Neplăcerile lumii nu s-au schimbat. Păduchii au rezistat tuturor secolelor și modernizărilor. (A. M. S.)

 Actorul american Chris Evans, în vîrstă de 41 de ani, a fost declarat de către revista People drept „cel mai sexy bărbat în viață”. E bineînțeles „în viață” și nu „pe viață”, pentru că titlul se acordă în fiecare an. Adică poți fi „cel mai” doar un an, pe urmă îți ia altcineva locul. Cîștigătorul titlului a spus că își va aminti de această onoare cu plăcere cînd va fi „bătrîn și flasc”. Noi ne amintim că, în urmă cu 13 ani, redactorul-șef de atunci al Dilemei vechi a fost desemnat de Academia Cațavencu drept „cel mai sexy intelectual român”. Avantajul e că intelectual rămîi, oricum, pe viață. (A. M.)

 Nemții sînt un popor atent la cheltuieli, la poluare, la colectarea corectă a deșeurilor. Mai nou, date fiind posibilele urmări ale războiului, se pare că sînt și foarte precauți cu consumul de energie electrică. Îmi povestea o prietenă stabilită acolo că mica localitate în care se află e cufundată în întuneric seara și se discută chiar să fie închise mai repede anumite supermarket-uri. O idee pe care o credea utilă a avut și un bavarez de 50 de ani care, pentru a reduce factura la încălzire, a pornit un grătar cu cărbuni în mijlocul sufrageriei. Urmările nu au fost fericite – bărbatul, soția și nepotul lor au ajuns la spital intoxicați cu monoxid de carbon. Pompierii au fost chemați la timp, soția simțind dureri de cap și amețeli, iar nepotul de 34 de ani fiind chiar găsit inconștient. Amatorul de grătar a scăpat cel mai ieftin, medical vorbind, dar a fost cercetat pentru vătămare corporală din culpă. (A. A. D.)

 Dintr-un tabloid din ’92 care găzduiește un articol despre scandalurile sentimentale ale lui Donald Trump: „La scurt timp după divorț, dl Trump a anunțat noua sa căsătorie, cu tam-tam-ul specific, dar, lovitură de teatru: doamna Carla Bruni nu pare deloc entuziasmată și face conferințe de presă în care anunță că «spre deosebire de tot ce se spune, între mine și dl Trump nu a fost absolut nimic, dar nimic! Nici măcar o pijama»”. Pesemne că dl Trump era un antreprenor sentimental cam eșuat. (I. M.)

© M.Pleșu
© M.Pleșu

ÎN EPOCA ASTA, UN GEST DE OSTILITATE AR INDICA PREFERINȚA PENTRU VALORILE EXCLUSE

„Slavă Domnului că nu am scris în epoca asta. Aș fi fost masacrată în social media.” – scriitoarea australiancă Helen Garner, care și-a făcut debutul în 1977, într-un interviu din Paris Review. (M. C.)

● Duminică, 6 noiembrie, un militar al forțelor armate franceze dislocate în România a fost găsit mort în camera unui hotel din București. Principala ipoteză a anchetatorilor este că subofițerul de 41 de ani s-ar fi sinucis cu o foarfecă de papetărie pe care o avea în bagaj. Un gest de bricolaj suprem, de o delicatețe neobișnuită pentru un tînăr soldat. (M. P.)

 „Pîinea este alimentul de bază pentru societăţile stupide. Vorbesc din punct de vedere ştiinţific, nu inventez – consumul pe cap de locuitor este de 210 kilograme în Turcia şi de 45-50 de kilograme în Suedia, Norvegia, Danemarca, Anglia, Japonia. Dacă societatea noastră este săturată cu pîine, astfel de guvernanţi rămîn la conducere timp de 20 de ani”, a declarat Cihan Kolivar, preşedintele Uniunii producătorilor de pîine din Turcia, la un post de televiziune. După cîteva zile, un tribunal din Istanbul l-a plasat în arest preventiv în aşteptarea procesului, căci „a insultat naţiunea şi pîinea, și este un element al politicii de ostilitate, al politicii urii”. (A. M. S.)

 Aflăm de pe site-ul Vice că ucrainenii se pregătesc să întîmpine un eventual atac nuclear rusesc nu numai cu pastile cu iod, dar și cu o partuză – organizată, la o adică, pe dealul Șcekaviția din inima Kievului. Inițiativa, lansată prin intermediul Telegram, are deja 15.000 de participanți, care au stabilit și un cod al preferințelor sexuale: trei dungi desenate pe mînă înseamnă sex anal, patru dungi – sex oral. Întrebarea e: cîte dungi ar indica, în aceste condiții, preferința pentru sexul „normal”? Una? Două? Sau, mai degrabă, cinci? Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă? (M. P.)

 Acum cîțiva ani, la niște alegeri locale, electorii dintr-un sat din Oltenia, dacă bine îmi amintesc, au ales în funcția de primar un candidat care murise cu 48 de ore înaintea zilei alegerilor. Toată țara s-a amuzat și am auzit, ca de atîtea alte ori, litania „Numai la noi se poate așa ceva!”. Ei bine, la recentele alegeri americane, candidatul democrat Anthony DeLuca a cîștigat un loc în Congresul statului Pennsylvania. Doar că Anthony DeLuca era decedat la data votului. Și nu decedase cu cîteva ore înainte, să zici că nu mai fusese timp să fie șters de pe buletinul de vot, decedase cu o lună înainte! Impresionat de victoria lui în alegeri, liderul democrat al Congresului din Pennsylvania a spus: „Sînt mîndru să văd că alegătorii continuă să aibă încredere în el și în atașamentul său la valorile partidului”. Așadar, nu doar că se poate și la alții, dar se poate și la case mai mari, și se poate și mai rău. În fine, nu-mi pot opri un gînd către cel (în cazul acesta, cea) care, viu/vie fiind, a pierdut alegerile în competiția cu un candidat mort de-o lună. (S. V.)

● Movember este un fel de eveniment anual destul de bizar care se desfășoară în fiecare lună noiembrie în toată lumea. Participanții își lasă mustața să crească pe parcursul acestei luni ca să atragă atenția asupra problemelor medicale specifice bărbaților, precum cancerele de testicule și de prostată. Sper să nu ofensez pe nimeni dacă eu, ca bărbat, spun că Movember mi se pare că susține o gravă discriminare pentru că de la bun început femeile sînt excluse de la participare. Sau nu? În orice caz, dacă credeți că e o idee bună să luptați cu cancerul de prostată lăsîndu-vă mustață pentru o lună, luați-vă de mînă cu șeful Partidului Comunist Francez, Fabien Roussel, care a anunțat că va participa la Movember anul acesta. (S. V.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

imelda staunton netflix jpg
EXCLUSIV Imelda Staunton, regina din „The Crown“: „Elisabeta a fost mai înțelegătoare cu Prințesa Diana decât ne dăm seama“
Într-un interviu exclusiv pentru „Weekend Adevărul“, Imelda Staunton, cea care a preluat interpretarea vârstei a treia a Reginei Elisabeta, povestește cât de complicat a fost de însușit o perioadă neagră din existența Coroanei.
Irene Cara FOTO Profimedia jpg
Actrița și cântăreața Irene Cara a fost găsită moartă în casă. Rolurile care au făcut-o celebră
Interpreta din filmele "Fame" şi "Flashdance" avea 63 de ani și a murit în casa ei din Florida. Nu se cunosc deocamdată cauzele decesului ei.
Franta Danemarca FOTO EPA EFE jpg
Franța-Danemarca. Știm care este prima echipă calificată în optimi
Echipa națională a Franţei a jucat cu selecționata Danemarcei, sâmbătă, pe Stadium 974 din Doha, în Grupa D.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.