Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 968 din 27 octombrie – 2 noiembrie 2022
© D. Stanciu
© D. Stanciu

DACĂ V-AȚI ÎNTREBAT VREODATĂ CINE FACE PARTE DIN FAMILIA NEANTULUI, AFLAȚI CĂ ÎNTREBAREA NU E DOAR PROFUNDĂ, CI VA VENI CINEVA CARE NU LE PREA NIMEREȘTE CU LIMITELE ÎNȚELEGERII

 Dacă v-ați întrebat vreodată cine a inventat roata, aflați că ea a fost inventată de australianul John Michael Keogh, în 2001. Pe 24 mai 2001, acesta a depus la IP Australia (agenția guvernamentală de administrare a drepturilor de proprietate intelectuală) brevetul de invenție – înregistrat cu nr. 2001100012 – al unui „dispozitiv circular pentru facilitarea transportului“, cunoscut sub numele de roată. Mai bine mai tîrziu decît niciodată. (D. S.)

 Cînd vă pierdeți orice speranță în viitorul planetei, gîndiți-vă că undeva în California trăiește Hyperion, cel mai înalt copac de pe Terra. Face parte din familia sequoia sempervirens și măsoară 115,92 metri. (M. C.)

 Houellebecq poate să-ți placă sau să ți se pară excesiv. Dar nu poate nimeni să-i nege cinismul și extraordinarul simț de a capta aerul timpului. Anihilare, cel mai recent roman al său, începe așa: „În anumite zile de luni de la sfîrșitul lui noiembrie sau de la începutul lui decembrie, mai ales cînd ești celibatar, ai senzația că te afli pe culoarul morții. Vacanța de vară a fost de mult dată uitării, Anul Nou e încă departe; vecinătatea neantului e neobișnuită“. (A. M. S.)

 După ce Registrul Auto a făcut unele precizări legate de obligația posesorilor de autoturisme de a monta anvelope de iarnă pe roțile acestora, „poporul” a cerut lămuriri. De departe cea mai interesantă a fost aceasta: „Eu, dacă am BMW, sînt obligat să pun anvelope de iarnă?”. Întrebarea nu e doar profundă existențial (Weltanschauung-ul românului care are BMW este cu totul aparte, sentimentul destinului de excepție fiind un ingredient decisiv!), ci și cu bătaie politică, după recenta achiziție a sute de BMW-uri de către onorata Poliție Română printr-un dealer foarte apropiat de Palat... (S. V.)

 Un expert în profețiile lui Nostradamus susține că acesta ar fi intuit cu precizie anul morții reginei Elisabeta a II-a și vîrsta la care Charles avea să preia tronul. Mergînd mai departe cu interpretările, regele ar urma să abdice în urma presiunii publice, iar în locul lui va veni cineva care nu s-ar fi așteptat niciodată la o astfel de poziție. Nu ne rămîne decît să trăim și să verificăm. (A. A. D.)

 Declarînd că, purtînd un nume predestinat, era inevitabil să intre în lumea parfumurilor, Elon Musk a lansat parfumul Burnt Hair. Îmi e destul de clar că nu le prea nimerește cu numele: în primul rînd, moscul nu se mai folosește de mult în industria parfumurilor (din motive etice), în al doilea, nu găsesc nimic îmbietor în izul de „Păr ars”. (S. G.)

 Dacă vrei să vezi natura umană în toată „splendoarea“ ei și vrei să-ți testezi limitele înțelegerii și toleranței, fă-ți un șantier în casă. (A. M. S.)

© M.Pleșu
© M.Pleșu

„ȘI CUM AU AFLAT ASTA GARDIENII MIROSURILOR CUIVA?“, A ÎNTREBAT UN ROMÂN CU CAPUL ÎN JOS

 După decapitare, flatworms (platelminții) nu doar că-și recapătă capetele, dar și amintirile, spun/pretind cercetătorii. „Și cum au aflat asta? Le-au spus ei?”, a întrebat un internaut vigilent. (M. C.)

 „Progresul nu e adus de predicatorii și gardienii moralității, ci de nebuni, visători, rebeli și sceptici.” – Stephen Fry. (M. C.)

 Cîteva dintre componentele chimice ale mirosurilor naturale (numite și arome artificiale). Aroma de ananas: furaneol, butirat de metil; de banane: acetat de amil; caise: decalactonă, acid 2-metibutiric; căpșuni: metilfenilglicidat de etil, acetat de hexil, dimetil-hidroxi-furanonă; cireșe: benzaldehidă, hexanal, fenil-acetaldehidă; fructul pasiunii (maracuja): 2-metil-4-propil-1,3-oxatiană, beta-iononă; grepfrut: tioterpineol, nootkatonă; gutui: marmelolactonă; kiwi: 3-metil-2-butanonă; mandarine: timol sau 2-izopropil-5-metilfenol; mentă: benzoat de etil; mere: 2-metilbutirat de etil; mure: 2-heptanol, 2-heptanon; pepene galben: 6-nonenal; prune: linalool, cinamat de metil; piersici: butirat de etil; rom: propionat de butil; zmeură: reosmin, frambinon sau 4-(4-hidroxifenil)-2-butanonă. Ca să parafrazăm sfatul medicului de a consuma zilnic fructe: „Nici o zi fără acetați, butirați, nonenal și hexanal”. Are și chimia poezia ei. (M. P.)

 Un tînăr a furat o mașină a poliției din Sibiu și s-a apucat să dea amenzi șoferilor, pretinzînd că ar fi polițist. Cum era sub influența alcoolului, e de presupus că voia să mai strîngă bani de băutură. Oricum, am auzit șoferi zicînd că ar prefera să plătească o băutură cuiva decît o amendă sau o mită poliției. (A. M.)

 O echipă de cercetători de la Cambridge a reușit să inventeze frunze artificiale, care generează combustibil nepoluant, produs din lumina soarelui și din apă. Se încearcă, în acest mod, găsirea pentru viitor a unei alternative durabile la benzină. Cum se întîmplă cam peste tot în lume, unde apare ceva notabil, din echipă face parte și un român. Provocarea, în acest moment, o constituie fabricarea unor frunze suficient de ușoare încît să poată pluti pe apă și care să reproducă, practic, procesul natural de fotosinteză. (A. A. D.)

 Cred că votul Parlamentului olandez blochează, iarăși, aderarea României la Schengen. Am scris deja, nu mi se pare o tragedie. Nu mi se pare nici măcar un necaz. Pe de altă parte, cred că dacă nici acum România nu face un gest de retorsiune, oricare va fi acesta, vom recunoaște că acest refuz este o umilință pe care o primim cu capul în jos. Tocmai ca să arătăm că nu este deloc o umilință, o replică trebuie să dăm. (S. V.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.