Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 968 din 27 octombrie – 2 noiembrie 2022
© D. Stanciu
© D. Stanciu

DACĂ V-AȚI ÎNTREBAT VREODATĂ CINE FACE PARTE DIN FAMILIA NEANTULUI, AFLAȚI CĂ ÎNTREBAREA NU E DOAR PROFUNDĂ, CI VA VENI CINEVA CARE NU LE PREA NIMEREȘTE CU LIMITELE ÎNȚELEGERII

 Dacă v-ați întrebat vreodată cine a inventat roata, aflați că ea a fost inventată de australianul John Michael Keogh, în 2001. Pe 24 mai 2001, acesta a depus la IP Australia (agenția guvernamentală de administrare a drepturilor de proprietate intelectuală) brevetul de invenție – înregistrat cu nr. 2001100012 – al unui „dispozitiv circular pentru facilitarea transportului“, cunoscut sub numele de roată. Mai bine mai tîrziu decît niciodată. (D. S.)

 Cînd vă pierdeți orice speranță în viitorul planetei, gîndiți-vă că undeva în California trăiește Hyperion, cel mai înalt copac de pe Terra. Face parte din familia sequoia sempervirens și măsoară 115,92 metri. (M. C.)

 Houellebecq poate să-ți placă sau să ți se pară excesiv. Dar nu poate nimeni să-i nege cinismul și extraordinarul simț de a capta aerul timpului. Anihilare, cel mai recent roman al său, începe așa: „În anumite zile de luni de la sfîrșitul lui noiembrie sau de la începutul lui decembrie, mai ales cînd ești celibatar, ai senzația că te afli pe culoarul morții. Vacanța de vară a fost de mult dată uitării, Anul Nou e încă departe; vecinătatea neantului e neobișnuită“. (A. M. S.)

 După ce Registrul Auto a făcut unele precizări legate de obligația posesorilor de autoturisme de a monta anvelope de iarnă pe roțile acestora, „poporul” a cerut lămuriri. De departe cea mai interesantă a fost aceasta: „Eu, dacă am BMW, sînt obligat să pun anvelope de iarnă?”. Întrebarea nu e doar profundă existențial (Weltanschauung-ul românului care are BMW este cu totul aparte, sentimentul destinului de excepție fiind un ingredient decisiv!), ci și cu bătaie politică, după recenta achiziție a sute de BMW-uri de către onorata Poliție Română printr-un dealer foarte apropiat de Palat... (S. V.)

 Un expert în profețiile lui Nostradamus susține că acesta ar fi intuit cu precizie anul morții reginei Elisabeta a II-a și vîrsta la care Charles avea să preia tronul. Mergînd mai departe cu interpretările, regele ar urma să abdice în urma presiunii publice, iar în locul lui va veni cineva care nu s-ar fi așteptat niciodată la o astfel de poziție. Nu ne rămîne decît să trăim și să verificăm. (A. A. D.)

 Declarînd că, purtînd un nume predestinat, era inevitabil să intre în lumea parfumurilor, Elon Musk a lansat parfumul Burnt Hair. Îmi e destul de clar că nu le prea nimerește cu numele: în primul rînd, moscul nu se mai folosește de mult în industria parfumurilor (din motive etice), în al doilea, nu găsesc nimic îmbietor în izul de „Păr ars”. (S. G.)

 Dacă vrei să vezi natura umană în toată „splendoarea“ ei și vrei să-ți testezi limitele înțelegerii și toleranței, fă-ți un șantier în casă. (A. M. S.)

© M.Pleșu
© M.Pleșu

„ȘI CUM AU AFLAT ASTA GARDIENII MIROSURILOR CUIVA?“, A ÎNTREBAT UN ROMÂN CU CAPUL ÎN JOS

 După decapitare, flatworms (platelminții) nu doar că-și recapătă capetele, dar și amintirile, spun/pretind cercetătorii. „Și cum au aflat asta? Le-au spus ei?”, a întrebat un internaut vigilent. (M. C.)

 „Progresul nu e adus de predicatorii și gardienii moralității, ci de nebuni, visători, rebeli și sceptici.” – Stephen Fry. (M. C.)

 Cîteva dintre componentele chimice ale mirosurilor naturale (numite și arome artificiale). Aroma de ananas: furaneol, butirat de metil; de banane: acetat de amil; caise: decalactonă, acid 2-metibutiric; căpșuni: metilfenilglicidat de etil, acetat de hexil, dimetil-hidroxi-furanonă; cireșe: benzaldehidă, hexanal, fenil-acetaldehidă; fructul pasiunii (maracuja): 2-metil-4-propil-1,3-oxatiană, beta-iononă; grepfrut: tioterpineol, nootkatonă; gutui: marmelolactonă; kiwi: 3-metil-2-butanonă; mandarine: timol sau 2-izopropil-5-metilfenol; mentă: benzoat de etil; mere: 2-metilbutirat de etil; mure: 2-heptanol, 2-heptanon; pepene galben: 6-nonenal; prune: linalool, cinamat de metil; piersici: butirat de etil; rom: propionat de butil; zmeură: reosmin, frambinon sau 4-(4-hidroxifenil)-2-butanonă. Ca să parafrazăm sfatul medicului de a consuma zilnic fructe: „Nici o zi fără acetați, butirați, nonenal și hexanal”. Are și chimia poezia ei. (M. P.)

 Un tînăr a furat o mașină a poliției din Sibiu și s-a apucat să dea amenzi șoferilor, pretinzînd că ar fi polițist. Cum era sub influența alcoolului, e de presupus că voia să mai strîngă bani de băutură. Oricum, am auzit șoferi zicînd că ar prefera să plătească o băutură cuiva decît o amendă sau o mită poliției. (A. M.)

 O echipă de cercetători de la Cambridge a reușit să inventeze frunze artificiale, care generează combustibil nepoluant, produs din lumina soarelui și din apă. Se încearcă, în acest mod, găsirea pentru viitor a unei alternative durabile la benzină. Cum se întîmplă cam peste tot în lume, unde apare ceva notabil, din echipă face parte și un român. Provocarea, în acest moment, o constituie fabricarea unor frunze suficient de ușoare încît să poată pluti pe apă și care să reproducă, practic, procesul natural de fotosinteză. (A. A. D.)

 Cred că votul Parlamentului olandez blochează, iarăși, aderarea României la Schengen. Am scris deja, nu mi se pare o tragedie. Nu mi se pare nici măcar un necaz. Pe de altă parte, cred că dacă nici acum România nu face un gest de retorsiune, oricare va fi acesta, vom recunoaște că acest refuz este o umilință pe care o primim cu capul în jos. Tocmai ca să arătăm că nu este deloc o umilință, o replică trebuie să dăm. (S. V.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.