Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 967 din 20 octombrie – 26 octombrie 2022
© C.Ștefan
© C.Ștefan

DE LA DREAPTA LA STÎNGA, MAI DEVREME SAU MAI TÎRZIU, FEMININUL ȘI MASCULINUL SE VOR SIMPLIFICA PRIN EFORTURILE UNEI PERSOANE CARE A ÎNCEPUT ÎNNOIREA

 Stăpînul unui pitbull disciplinat și vorace, pe nume „Bounce”, obține milioane de vizualizări și like-uri postînd pe YouTube filmulețe în care își hrănește jivina. Pe fundalul studioului se află un peisaj selenar, populat de siluete științifico-fantastice; dulăul stă așezat în spatele unei mese joase și devorează metodic, de la dreapta la stînga, fără să iasă din cadru, felurite bucăți de carne crudă, înșiruite ordonat pe un fund de lemn. Meniul de azi include carne de vînat, rinichi de oaie, coadă de porc, potîrnichi întregi și gîturi de rață. Clefăială majoră. (M. P.)  

 „Am construit o civilizație bazîndu-ne pe știință și tehnologie, dar în același timp am făcut în așa fel încît aproape nimeni nu înțelege știința și tehnologia. Acest lucru este o rețetă sigură pentru dezastru. Mai devreme sau mai tîrziu, acest amestec inflamabil de ignoranță și putere ne va exploda în față.” – regretatul Carl Sagan într-o emisiune TV din anii ’80. (M. C.)

 La o brutărie din cartier care primește comenzi pentru parastase (și alte evenimente unde prezența unor produse de panificație tradiționale este obligatorie), egalitatea de gen e un fapt împlinit: „cap femeie (1.700 gr.) – 20 lei, cap bărbat (1.700 gr.) – 20 lei“. Ba chiar, precum se poate observa (ca o încununare a egalității), femininul și masculinul au același gramaj. (D. S.)

 Poveștile de familie nu se vor simplifica niciodată, oricît de mult le-ar fi întors scriitorii de pe o parte pe alta. E suficient să petreci mai mult cu una extinsă, fie a ta, fie a altora. Tolstoi începe Anna Karenina cu fraza asta: „Toate familiile fericite seamănă între ele, fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei”. Cum familie fericită nu prea există, am început să apreciez familiile în care oamenii reușesc măcar să se amuze. (A. M. S.)

 În clasa 0 a unei școli de limbă germană, părintele unui copil care graseiază se opune inițiativei corective a specialistului logoped. „R”-ul velar, argumentează genitorul, are o noblețe aparte, care favorizează pronunția elegantă, de vorbitor nativ, a limbii germane din nord și care ar fi păcat să se piardă prin eforturile nesolicitate ale prozaicului logoped. (M. P.)

 Din lumea licitațiilor. O vază chinezească, din porțelan, cu emailuri bleu reprezentînd dragoni printre nori, înaltă de 54 de centimetri, este scoasă la licitație cu o evaluare de 1.500-2.000 de euro, ca un obiect printre multe altele, provenind din patrimoniul domestic al unei persoane care a murit. Însă piața („mîna nevăzută” care spune adevărul) a reacționat șocant la această evaluare. Vaza singură s-a vîndut cu nouă milioane de euro, după ce două duzini de milionari chinezi s-au „bătut” pe ea, licitînd. Experții casei de licitații au stabilit că vaza e făcută în secolul XX și i-au pus prețul. Vaza a fost văzută de un colecționar chinez care a știut imediat că e din secolul al XVIII-lea și este o raritate. S-a dus buhul printre colecționarii chinezi, care se pare că sînt animați de un elan patriotic, urmărind licitațiile occidentale ca să cumpere și să aducă înapoi în China obiecte din patrimoniul cel mai de preț al țării lor. Așa încît, spre stupoarea francezilor, ceea ce credeau ei că face 2.000 de euro făcea nouă milioane. Rețineți: o vază de porțelan cu dragoni bleu. Scotociți prin case și, dacă găsiți ceva, chemați chinezii! (S. V.)

 În urmă cu aproape un an, în parcul IOR a fost instalată o pistă pentru alergare. E acel gen de pistă din material moale, care face ca încheieturile alergătorilor să nu sufere. Nu spun că pista a început deja să se degradeze serios, pentru că e evident că orice lucru, mai ales prin părțile noastre, e supus degradării din prima zi a existenței sale. Dar, mai nou, am constatat că pista a devenit chiar mai moale decît a fost gîndită, fiind presărată din abundență cu balegi de cal. Adică, în vreme ce proprietarii de cîini sînt obligați să strîngă de pe străzi mizeria făcută de animale, polițiștii călare, care patrulează uneori și prin parc, nu par să fi aflat încă nici măcar de existența acelor coșuri care, în orașele civilizate, se pun sub coada calului. Iar caii lor se balegă liniștiți și mîndri pe pista oamenilor care aleargă. (A. M.)

 Un divorț te poate lăsa și fără permis de conducere, și cu o condamnare la închisoare. I s-a întîmplat unui bărbat din Oradea cu legitimație de nevăzător, care a reușit să se angajeze, acum cîțiva ani, șofer la o firmă de curierat. L-a ajutat soția, care a făcut analizele oftalmologice pentru înnoirea permisului de conducere cu numele ei, apoi l-a șters și l-a trecut pe al bărbatului. Toată povestea s-a aflat pentru că cei doi au divorțat recent, iar femeia și-a reclamat fostul consort la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Oradea. Ca să scape, a pretins că bărbatul a falsificat actele, dar expertiza grafologică a dovedit că era scrisul ei. A primit un an de închisoare, iar fostul soț, trei luni, pedepse cu aplicare amînată pe o perioadă de supraveghere de doi ani. (A. A. D.)

SE CREDE CĂ LA NOI A CRESCUT PE DRUMURI ALTCEVA

 O pensionară în vîrstă de 75 de ani din landul Saxonia, în estul țării, este suspectată că a fost ceea ce anchetatorii au numit „creierul ideologic” din spatele grupului de extremă dreapta care a planificat răpiri și atacuri asupra instalațiilor energetice, menite să provoace pene de curent în toată Germania. Se crede despre ea că ar fi liderul unui grup terorist care plănuia să lanseze atacuri asupra politicienilor germani și a infrastructurii energetice. Alți patru bărbați care aveau legătură cu aceste comploturi au fost arestați în aprilie. Unii se plictisesc la pensie, alții se joacă de-a supereroii. (A. M. S.)

 Sunată fiind de cineva de la o companie de asigurări, am fost asaltată cu toate pericolele, bolile și accidentele care mi se pot întîmpla. Cu cît insistam că nu mă interesează, cu atît agenta de vînzări îmi băga în cap un univers de prăpădenie. Copleșită de atîtea năpaste, nu mai îngăimam decît „Doamne ferește!”, drept care, pesemne exasperată de pioșenia mea, doamna a răbufnit: „Doamne ferește, Doamne ferește, dar nu mai bine vă feriți dumneavoastră și luați o asigurare de la noi?”. (S. G.)

 Cercetătorii au reușit să crească plante în țărîna adusă de pe Lună în care n-a crescut nimic, niciodată, vreme de miliarde de ani. Iar eu, la țară, încă mă chinui cu niște lalele olandeze. (M. C.)

 În California va începe procesul unei femei acuzate că a ucis intenționat un bărbat pe care nu-l cunoștea deloc. Într-o seară, femeia conducea spre locuința ei și i s-a părut că autovehiculul din fața ei a vrut să calce o pisică ce a traversat intempestiv strada. Femeia a condus agresiv, a blocat automobilul neglijent, cei doi șoferi au coborît din mașini și au început să se certe. La un moment dat, femeia scoasă din minți s-a urcat la volan, a accelerat și a dat intenționat cu mașina peste bărbatul pe care-l acuza că a vrut să calce pisica. Bărbatul a murit pe loc. Avînd în vedere că mă cheamă Cotoi, ar trebui să fiu solidar cu femeia aceasta, dar mărturisesc, ca bărbat care conduce pe drumuri adesea străbătute de pisici, că ceva mă oprește... (S. V.)

● Mi-a fost dat să aud, într-o farmacie, cea mai bună replică din lume: aducîndu-i toate medicamentele cerute pe tejghea, farmacista își întreabă, cu solicitudine, clienta: „Să vă mai servesc și cu altceva?”, doar ca să primească drept răspuns, din partea doamnei, interogația supremă, pe un ton sec: „De ce?”. (S. G.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.