Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
© M.Pleșu
© M.Pleșu

O VESTE TRISTĂ PENTRU MODA ZILEI SCHIMBĂ CU TOTUL PERSPECTIVA ASUPRA UNEI PERSOANE CARE ÎNGUSTEAZĂ O BIOGRAFIE

 Judecătorii s-au pronunțat definitiv, după un proces care a durat şapte ani, asupra disputei teritoriale dintre județele Prahova şi Dîmbovița cu privire la apartenența formațiunilor stîncoase „Babele” și „Sfinxul” din Munții Bucegi. Instanța a decis că monumentele naturale se află pe teritoriul județului Dîmbovița. O veste tristă pentru prahoveni, bună pentru dîmbovițeni și cu totul indiferentă pentru babe și sfincși. (M. P.)

 Contextul politic și perspectiva unei ierni fără prea multă căldură au făcut nu doar ca moda să țină pasul cu vremurile, ci să le devină o inocentă victimă colaterală. Astfel, potrivit unui site de modă, „Tendințele din iarna 2022 se referă la straturi. Stratificarea este o modalitate ușoară de a adăuga căldură unei ținute și, în acest sezon, cu cît îmbrăcămintea vă va fi mai voluminoasă, cu atît ținuta va fi una mai la modă. Tendințele modei de iarnă pentru 2022 se caracterizează, așadar, prin straturi supradimensionate și multă textură”. (S. G.)

 Nu înțeleg nici să mă tai ce mecanisme se activează în situațiile în care se demonstrează un plagiat – că ăsta e subiectul zilei –, iar vinovatul nu doar că neagă, dar încearcă să facă din negru alb și invers. Și se victimizează în loc să se rușineze. Vinovați sînt cei care l-au prins, nu cel care și-a însușit ce nu era al lui. (A. M. S.)

 O cercetătoare vorbește despre emoțiile animalelor și spune că cimpanzeii sînt capabili să se împace după ce au avut o dispută. Asta schimbă cu totul perspectiva asupra semenilor noștri care rămîn supărați ca văcarul pe sat. (A. M. S.)

 Veți fi, poate, surprinși (eu am fost): recentul Global Wealth Report 2022, care arată, printre altele, care este averea medie a unei persoane în fiecare țară, dă rezultate uimitoare pentru Europa. Astfel, Germania nu este între primele zece cele mai bogate țări sub aspectul averii medii pe cap de locuitor, iar cea mai bogată țară europeană după acest criteriu este (ei, da, surpriză!) Belgia. În medie, belgienii au o avere de aproape 280.000 de euro pe cap de locuitor. Nemții abia depășesc 60.000 de euro pe cap de locuitor. Însă, în ceea ce privește numărul de milionari din fiecare țară, sigur că Germania (2,6 milioane de milionari) surclasează Belgia (589.000 de milionari). Oricum, la milionari, America e prima de mulți, mulți ani – aproape 25 de milioane de milionari anul trecut. Deh, nici milionarii nu mai sînt ce erau, acum îi găsești pe toate drumurile... (S. V.)

 „Un mare pericol pe care‑l înfruntă literatura este atacul asupra libertăţii intelectuale înseşi, libertate fără de care nu poate exista literatura. Totuşi, acesta nu este un pericol de dată recentă. Fiecărui scriitor aflat în plină activitate îi sînt cunoscute presiunile monopolurilor şi ale birocraţiei, ale corporatismului şi ale conservato­ris­mului, care limitează şi îngustează raza de răspîndire şi calitatea a ceea ce s‑a publicat. Personal, am dobîndit în aceşti ultimi ani poate prea multă experienţă legată de presiunile exercitate de intoleranţă şi de cenzură. Astăzi, în lume, au loc multe asemenea lupte: în Algeria, în China, în Iran, în Turcia, în Egipt, în Nigeria, scriitorii sînt cenzuraţi, hărţuiţi, închişi şi chiar ucişi. Pînă şi în Europa şi în Statele Unite ale Americii, legiunile care apără diferite «sensibilităţi» încearcă să ne limiteze libertatea de a vorbi. Niciodată nu a fost mai important să continuăm apărarea acelor valori care fac posibilă arta literaturii.” – dintr-un eseu de Salman Rushdie. (M. C.)

 Vechiul restaurant indian „Taj” din București ne surprinde cu o ofertă mai puțin obișnuită. La finalul meniului – după Supe, Aperitive, Delicatese tandoori, Pui, Miel, Pește, Mîncăruri vegetariene, Specialități cu orez basmati, Salate, Garnituri, Deserturi, Băuturi – se găsește și o rubrică intitulată „Carte”, cu un singur produs, de data aceasta non-indian: Sebastian Papaiani. De la început pînă la sfîrșit (o biografie de Annie Muscă), 75 de lei porția. (M. P.)

E PRIMA DATĂ CÎND MULTORA LI S-AR PUTEA PĂREA CURIOASE PERIOADELE DE CONFORT

 17.000 de raci de Dunăre, cîntărind peste 770 de kilograme, au fost confiscați de vameșii de la Nădlac în timp ce se încerca trecerea lor ilegală cu camionul în Ungaria. Cred că e prima dată cînd sloganul „Nu ne vindem țara!” reverberează în pieptul meu de țăran, care n-a mai văzut raci în rîul copilăriei de vreo douăzeci de ani. (M. C.)

 Vinerea trecută, două tramvaie s-au ciocnit în București și alte două tramvaie s-au ciocnit în Craiova. Pentru că merg pe șine, evident, tramvaiele se ciocnesc între ele foarte rar. Sînt convins însă că Radu Cosașu, „nașul” revistei Dilema, are o explicație foarte exactă asupra acestor lucruri, care multora li s-ar putea părea cel puțin curioase. Pe scurt, nu poate fi vorba despre nimic altceva decît despre acel Serviciu Mondial de Organizare a Coincidențelor, instituție descoperită cu mulți ani în urmă de domnul Cosașu. (A. M.)

 Aflu urmărind canalul de YouTube Weird History că noțiuni precum fast-food și street delivery existau în Anglia încă din vremuri medievale. Sărăcia și deplasarea permanentă a celor care se ocupau cu comerțul făceau imposibilă prepararea hranei la oameni acasă, așa că au apărut gustările stradale, în special sub forma plăcintei cu carne, predecesoarea hamburger-ului de astăzi, și a covrigilor cu sare, aceștia din urmă fiind foarte căutați în perioadele îndelungate de post. În aceste bucătării deschise, mîncarea caldă se servea 24 de ore pe zi, meniul varia în funcție de anotimp și, ca tehnică de atragere a flămînzilor, de multe ori se gătea în stradă, așa încît mirosul și priveliștea să convingă. Spre deosebire de vremurile noastre, pe atunci puteai merge la brutării cu propria carne, care era ulterior învelită în aluat și rumenită în cuptor. Pentru ca patronii să nu se îmbogățească prea mult din această strategie de marketing, la Londra s-a dat o lege care plafona prețul pretins clienților ce veneau cu carnea de acasă la 1 penny. Anul apariției legii: 1350. (A. A. D.)

 Iată și niște nume de firme din Caransebeș: Party Goe SRL, Diez Com SRL, Athos Fulger SRL, Reper Picnic Design SRL, Guess Who SRL, Sincretic SRL, Muntele Carmel SRL, Gruia Girls Generation SRL, Contact SRL, Ambianța Trans SRL, Pe Maidan Fashion SRL, Gnosis Print SRL, Shalom SRL, Pedant Com SRL, Terasa Gugulanul Vesel SRL, Marea Hoinăreală SRL, Styl Octadinal SRL, Cerna La Arcade SRL, Mobilă Ilie SRL, Tocătorul De Mărăcini SRL, La Baba Divna SRL, Patiseria Aburi Și Arome SRL, Floretinutza Exclusiv SRL, Hai La Muncă SRL, Omniumoptimi SRL, Mărul Sănătos SRL, Casa Oma Și Amicii SRL, Ananke Chronos SRL, Limonadăria Nea Tică SRL, Maeștrii Volanului SRL, Pulpița Crocantă SRL, Harnic Vio Cipy SRL, Sens Real Confort SRL, Roata Dezumflată SRL. (D. S.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.