Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
© M.Pleșu
© M.Pleșu

O VESTE TRISTĂ PENTRU MODA ZILEI SCHIMBĂ CU TOTUL PERSPECTIVA ASUPRA UNEI PERSOANE CARE ÎNGUSTEAZĂ O BIOGRAFIE

 Judecătorii s-au pronunțat definitiv, după un proces care a durat şapte ani, asupra disputei teritoriale dintre județele Prahova şi Dîmbovița cu privire la apartenența formațiunilor stîncoase „Babele” și „Sfinxul” din Munții Bucegi. Instanța a decis că monumentele naturale se află pe teritoriul județului Dîmbovița. O veste tristă pentru prahoveni, bună pentru dîmbovițeni și cu totul indiferentă pentru babe și sfincși. (M. P.)

 Contextul politic și perspectiva unei ierni fără prea multă căldură au făcut nu doar ca moda să țină pasul cu vremurile, ci să le devină o inocentă victimă colaterală. Astfel, potrivit unui site de modă, „Tendințele din iarna 2022 se referă la straturi. Stratificarea este o modalitate ușoară de a adăuga căldură unei ținute și, în acest sezon, cu cît îmbrăcămintea vă va fi mai voluminoasă, cu atît ținuta va fi una mai la modă. Tendințele modei de iarnă pentru 2022 se caracterizează, așadar, prin straturi supradimensionate și multă textură”. (S. G.)

 Nu înțeleg nici să mă tai ce mecanisme se activează în situațiile în care se demonstrează un plagiat – că ăsta e subiectul zilei –, iar vinovatul nu doar că neagă, dar încearcă să facă din negru alb și invers. Și se victimizează în loc să se rușineze. Vinovați sînt cei care l-au prins, nu cel care și-a însușit ce nu era al lui. (A. M. S.)

 O cercetătoare vorbește despre emoțiile animalelor și spune că cimpanzeii sînt capabili să se împace după ce au avut o dispută. Asta schimbă cu totul perspectiva asupra semenilor noștri care rămîn supărați ca văcarul pe sat. (A. M. S.)

 Veți fi, poate, surprinși (eu am fost): recentul Global Wealth Report 2022, care arată, printre altele, care este averea medie a unei persoane în fiecare țară, dă rezultate uimitoare pentru Europa. Astfel, Germania nu este între primele zece cele mai bogate țări sub aspectul averii medii pe cap de locuitor, iar cea mai bogată țară europeană după acest criteriu este (ei, da, surpriză!) Belgia. În medie, belgienii au o avere de aproape 280.000 de euro pe cap de locuitor. Nemții abia depășesc 60.000 de euro pe cap de locuitor. Însă, în ceea ce privește numărul de milionari din fiecare țară, sigur că Germania (2,6 milioane de milionari) surclasează Belgia (589.000 de milionari). Oricum, la milionari, America e prima de mulți, mulți ani – aproape 25 de milioane de milionari anul trecut. Deh, nici milionarii nu mai sînt ce erau, acum îi găsești pe toate drumurile... (S. V.)

 „Un mare pericol pe care‑l înfruntă literatura este atacul asupra libertăţii intelectuale înseşi, libertate fără de care nu poate exista literatura. Totuşi, acesta nu este un pericol de dată recentă. Fiecărui scriitor aflat în plină activitate îi sînt cunoscute presiunile monopolurilor şi ale birocraţiei, ale corporatismului şi ale conservato­ris­mului, care limitează şi îngustează raza de răspîndire şi calitatea a ceea ce s‑a publicat. Personal, am dobîndit în aceşti ultimi ani poate prea multă experienţă legată de presiunile exercitate de intoleranţă şi de cenzură. Astăzi, în lume, au loc multe asemenea lupte: în Algeria, în China, în Iran, în Turcia, în Egipt, în Nigeria, scriitorii sînt cenzuraţi, hărţuiţi, închişi şi chiar ucişi. Pînă şi în Europa şi în Statele Unite ale Americii, legiunile care apără diferite «sensibilităţi» încearcă să ne limiteze libertatea de a vorbi. Niciodată nu a fost mai important să continuăm apărarea acelor valori care fac posibilă arta literaturii.” – dintr-un eseu de Salman Rushdie. (M. C.)

 Vechiul restaurant indian „Taj” din București ne surprinde cu o ofertă mai puțin obișnuită. La finalul meniului – după Supe, Aperitive, Delicatese tandoori, Pui, Miel, Pește, Mîncăruri vegetariene, Specialități cu orez basmati, Salate, Garnituri, Deserturi, Băuturi – se găsește și o rubrică intitulată „Carte”, cu un singur produs, de data aceasta non-indian: Sebastian Papaiani. De la început pînă la sfîrșit (o biografie de Annie Muscă), 75 de lei porția. (M. P.)

E PRIMA DATĂ CÎND MULTORA LI S-AR PUTEA PĂREA CURIOASE PERIOADELE DE CONFORT

 17.000 de raci de Dunăre, cîntărind peste 770 de kilograme, au fost confiscați de vameșii de la Nădlac în timp ce se încerca trecerea lor ilegală cu camionul în Ungaria. Cred că e prima dată cînd sloganul „Nu ne vindem țara!” reverberează în pieptul meu de țăran, care n-a mai văzut raci în rîul copilăriei de vreo douăzeci de ani. (M. C.)

 Vinerea trecută, două tramvaie s-au ciocnit în București și alte două tramvaie s-au ciocnit în Craiova. Pentru că merg pe șine, evident, tramvaiele se ciocnesc între ele foarte rar. Sînt convins însă că Radu Cosașu, „nașul” revistei Dilema, are o explicație foarte exactă asupra acestor lucruri, care multora li s-ar putea părea cel puțin curioase. Pe scurt, nu poate fi vorba despre nimic altceva decît despre acel Serviciu Mondial de Organizare a Coincidențelor, instituție descoperită cu mulți ani în urmă de domnul Cosașu. (A. M.)

 Aflu urmărind canalul de YouTube Weird History că noțiuni precum fast-food și street delivery existau în Anglia încă din vremuri medievale. Sărăcia și deplasarea permanentă a celor care se ocupau cu comerțul făceau imposibilă prepararea hranei la oameni acasă, așa că au apărut gustările stradale, în special sub forma plăcintei cu carne, predecesoarea hamburger-ului de astăzi, și a covrigilor cu sare, aceștia din urmă fiind foarte căutați în perioadele îndelungate de post. În aceste bucătării deschise, mîncarea caldă se servea 24 de ore pe zi, meniul varia în funcție de anotimp și, ca tehnică de atragere a flămînzilor, de multe ori se gătea în stradă, așa încît mirosul și priveliștea să convingă. Spre deosebire de vremurile noastre, pe atunci puteai merge la brutării cu propria carne, care era ulterior învelită în aluat și rumenită în cuptor. Pentru ca patronii să nu se îmbogățească prea mult din această strategie de marketing, la Londra s-a dat o lege care plafona prețul pretins clienților ce veneau cu carnea de acasă la 1 penny. Anul apariției legii: 1350. (A. A. D.)

 Iată și niște nume de firme din Caransebeș: Party Goe SRL, Diez Com SRL, Athos Fulger SRL, Reper Picnic Design SRL, Guess Who SRL, Sincretic SRL, Muntele Carmel SRL, Gruia Girls Generation SRL, Contact SRL, Ambianța Trans SRL, Pe Maidan Fashion SRL, Gnosis Print SRL, Shalom SRL, Pedant Com SRL, Terasa Gugulanul Vesel SRL, Marea Hoinăreală SRL, Styl Octadinal SRL, Cerna La Arcade SRL, Mobilă Ilie SRL, Tocătorul De Mărăcini SRL, La Baba Divna SRL, Patiseria Aburi Și Arome SRL, Floretinutza Exclusiv SRL, Hai La Muncă SRL, Omniumoptimi SRL, Mărul Sănătos SRL, Casa Oma Și Amicii SRL, Ananke Chronos SRL, Limonadăria Nea Tică SRL, Maeștrii Volanului SRL, Pulpița Crocantă SRL, Harnic Vio Cipy SRL, Sens Real Confort SRL, Roata Dezumflată SRL. (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.
7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.