Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 963 din 22 septembrie – 28 septembrie 2022
© M.Pleșu
© M.Pleșu

AȘA CUM SE ÎNTÎMPLĂ ȘI CU PROTAGONIȘTII UNEI CARIERE STRĂLUCITE PRINTRE PICĂTURI, LUPTĂTORII PUBLICITĂȚII ȘI-AU FĂCUT UN OBICEI DIN A RĂSCOLI FRUMUSEȚEA

 Motto-ul filmului Vortex al lui Gaspar Noé, „pentru cei al căror creier moare înaintea inimii”, e ca un haiku pe care e imposibil să-l mai uiți. Așa cum se întîmplă și cu protagoniștii lui, jucați de Dario Argento și Françoise Lebrun. (A. M. S.)

 Nuca cu miez roșu denumită Rubin, soi obținut de un cultivator-cercetător tînăr pe nume Oleg Tîrsînă, de la Pepiniera Voinești din Voinescu, raionul Hîncești, Republica Moldova, în colaborare cu Patru Agro din România, a fost omologată oficial în Catalogul Soiurilor de Plante de la noi. Această omologare îi oferă automat lui Oleg Tîrsînă șansa unei cariere strălucite printre toți nucicultorii Uniunii Europene, mai ales că acest soi de nucă are o rezistență sporită la secetă. (M. C.)

 Conform unor informații din surse apropiate Kremlinului, președintele Rusiei ar fi îngrijorat că oficiali din preajma lui cu funcții înalte au început să bea din ce în ce mai mult alcool. Fenomenul s-ar fi extins odată cu insuccesele din războiul cu Ucraina. De bună seamă, după multă vreme în care s-au îmbătat cu apă rece, visînd la măririle lor imperiale, au ajuns la concluzia că tot alcoolul e mai sigur. Or fi vărsat cîteva picături și pentru răposatul Elțîn. (A. M.)

 Într-un orășel din Salvador se repetă anual una dintre cele mai bizare manifestări tradiționale cu putință. Pentru a rememora o devastatoare erupție a unui vulcan din apropiere, care a avut loc acum mai bine de o sută de ani, locuitorii practică anual un joc înfricoșător. Cu o lună înainte, fac din șomoioage de cîrpă un fel de bulgări suficient de mari cît să-i ții în palmă ca pe o minge de handbal. Îi lasă apoi într-o substanță puternic inflamabilă. După o lună, în ziua „serbării”, îi scot, se împart în două echipe, le dau foc și aruncă acești bulgări incendiați unii în ceilalți. Firește, sînt îmbrăcați în haine care le asigură protecția și, spune primarul, trec înainte de a intra în focul luptei un examen cu etilotestul, ca nu cumva să fi consumat alcool. Poate că acest test vrea să elimine posibilitatea ca luptătorii să-și bea mințile în prealabil și să comită gesturi necugetate în timpul luptei – deși nebunie mai mare decît să participi la așa ceva e greu de imaginat. În orice caz, ceea ce duce bizareria la culme este că acest eveniment, socotit un fel de festival tradițional, este parte a Patrimoniului UNESCO. Adică e protejat. Adică, dacă un primar ceva mai responsabil s-ar gîndi să nu-l mai organizeze, ați ghicit, nu o poate face pentru că strică patrimoniul cultural al umanității. (S. V.)

 „În condiţiile în care omenirea este supusă unei manipulări oribile, zeloase şi din ce în ce mai agresive, pentru a normaliza utilizarea în alimentaţia umană a insectelor şi larvelor, considerăm absolut necesară şi de extremă urgenţă reglementarea interzicerii consumului insectelor şi viermilor, atît ca alimente de sine stătătoare, cît şi ca ingrediente. Prin această propunere legislativă, susţinem interzicerea producerii, importului, publicităţii şi comercializării acestora, respectiv interzicerea alocării de fonduri pentru a cerceta introducerea gîndacilor în alimentaţia umană”, a precizat un comunicat de presă al AUR, care a depus în Parlament un proiect de lege privind interzicerea consumului de insecte. Adevărul e că teama că o să ajungem să mîncăm insecte a apărut în același timp cu cea legată de facturile la gaz și la lumină. Bună sincronizare. (A. M. S.)

 Un război rasial a izbucnit în zonele rezidențiale suburbane din Sydney, Australia, între locuitorii cartierelor și papagalii sălbatici care și-au făcut un obicei din a le răscoli pubelele și a le împrăștia gunoiul pe stradă. Pentru a-i împiedica, oamenii au născocit tot felul de piedici: mai întîi, au pus deasupra tomberoanelor bețe, apoi șerpi de plastic, apoi cărămizi, ajungînd, în disperare de cauză, să meșterească chiar și lacăte pentru capace. Însă toate măsurile s-au dovedit a fi inutile, căci înaripatele au fost de fiecare dată mai ingenioase decît oamenii, găsind soluții pentru a înlătura obstacolele. Găsesc în asta un adevărat statement al papagalilor, care încearcă astfel să le demonstreze oamenilor că și ei pot fi niște papagali. (S.G.)

 A murit, la 96 de ani, actrița Irene Papas. În 2013 s-a retras din viața publică – apăruseră semne de Alzheimer. A jucat mult în teatru și film, iar în anii 1960-1980 a ajuns la statutul de vedetă internațională. Probabil cel mai puternic rol al ei, memorabil cu adevărat, rămîne cel al văduvei din legendarul Zorba Grecul al lui Michael Cacoyannis. Papas a încarnat, cu un soi de farmec misterios, frumusețea aspră a Greciei rurale. (S. V.)

© M.Pleșu
© M.Pleșu

ZILELE TRECUTE, LIDERUL SOARELUI A GĂSIT O ÎNTREBUINȚARE GHIOCEILOR NEGRI

 Zice că doi țărani din Viscri s-au întîlnit zilele trecute. „Ai auzit ce s-a întîmplat cu prințul nostru, Charles?”, a întrebat unul. „Da. Zice că a plecat la muncă-n Anglia...“ (S. V.)

 A murit, în urma unor complicații cauzate de COVID, la doar 62 de ani, moscovitul Dmitri Vrubel, autorul iconicului graffito „Fraternal Kiss” („Sărut frățesc“) de pe Zidul Berlinului (dispărut odată cu dărîmarea zidului, dar recreat de artist în alt loc), graffito ce „reproducea” fotografia în care liderul sovietic Leonid Brejnev îl săruta pe gură pe liderul Germaniei democrate Erich Honecker, într-un disperat gest fratern de solidaritate întru crima comunistă. (M. C.)

 În Turcia, țară a semilunei, floarea-soarelui se conformează, numindu-se „ayçiçegi” sau „floarea-lunii”. (M. P.)

 Se pare că părul uman poate absorbi o cantitate de ulei de cîteva ori mai mare decît greutatea lui. O coafeză din Marea Britanie a găsit o întrebuințare relativ bizară pentru părul tăiat al clienților ei. Îl adună și, cu ajutorul unei mașini, îl transformă într-un fel de preș. Activează la o organizație de caritate care folosește aceste preșuri pentru a purifica apa de ploaie și a absorbi scurgerile de ulei de pe plaje. Preșurile din păr uman mai sînt rulate sub forma unor baloturi de mari dimensiuni, care au fost utilizate în incidente marine, cînd vapoare cu diverse încărcături s-au răsturnat și au deversat uleiuri în apă. Nu orice păr este însă potrivit pentru o astfel de întrebuințare: cel decolorat sau tratat chimic este evitat. (A. A. D.)

 Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana. (M. P.)

 O deplasare spre vest, pentru cîteva nume de firme din Lugoj: Taxi Volan SRL, La Răscruce De Drumuri SRL, Partenerii SRL, Doru Instalatorul SRL, Veche SRL, Boicu Electric SRL, Corjuc Tâmplărie Forever SRL, Abanos SRL, Vero Amore V & A SRL, Riva Intima SRL, Zimbrii Negri SRL, Construcții Funerare Netedu SRL, Ionuț Forest SRL, Mardradiapep SRL, Sigur SRL, 27 Not One SRL, Trans Nelu Company SRL, Artiștii Veseli SRL, Are Ce Caut SRL-D, Tabinet SRL, Trei Coline SRL, Succes La Mate SRL, Brumărel SRL, Gold Tic Tac Vasilescu SRL, Zob Bozz SRL, Cartea Și Caietul SRL, Strai Cu Fir SRL, Benefic Orizont SRL, Bobul Lui Cip SRL-D, Tipucugrafu SRL, Strategii De Viitor SRL, Imperial Adam SRL, Flori De Cais SRL, Eczema Interni Design SRL, Deparazitim SRL, 4 Legs Taxi SRL, Acasă În Banat Food SRL, Viața La Superlativ SRL. (D. S.)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

sala constanta handbal jpg
Situație explozivă la CSM Constanța. Directorul clubului, Andrei Talpeș, explică totul
Situația la CSM Constanța este explozivă. Clubul nu a mai primit bugetul promis de la primărie și sportivii și tehnicienii sunt neplătiți de mai multe luni. Directorul grupării, Andrei Talpeș, a emis un comunicat de presă în care a explicat ce se întâmplă și care sunt dedesubturile.
test cancer prostata jpg
Simptomul care ar putea arăta prezenţa cancerului de prostată
Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaților, după cancerul de piele.
Foto: Muzeul Municipiului București
Expoziția „Pe pământ și pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6.500 de ani”, vernisată la Palatul Suțu
O expoziție despre viața locuitorilor Deltei Dunării de acum 6.500 de ani, care valorifică cercetările făcute într-un sit arheologic preistoric din localitatea Maliuc, în cadrul unui proiect organizat de statul francez și autoritățile române, a fost vernisată, miercuri, la Palatul Suțu.
Curtea Constitutionala a Romaniei   CCr   INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Renumărarea voturilor: autopsia unei mârșăvii politico-jurisdicționale
Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care a dispus renumărarea voturilor la turul întâi al alegerilor prezidențiale, astfel că acum suntem în măsură să autopsiem cu acuratețe cadavrul lăsat în urmă de CCR.
percheziţii antrenor Paul Neagu, Politia Romana jpg
Percheziții la Biroul Electoral Central
Vineri se fac percheziții la Biroul Electoral Central. Anchetatorii ridică documente.
Petru Rareș și soția sa, Elena, în tabloul votiv de la mănăstirea Moldovița (© Wikimedia Commons)
Petru Rareș, cel mai vrednic urmaș al lui Ștefan cel Mare
Singurul copil născut dintr-o relație extraconjugală al lui Ștefan cel Mare s-a dovedit și cel mai vrednic dintre urmașii săi.
Brățări dacice de aur expuse la Muzeul Național de Istorie a României (© Cristian Chirita / Wikimedia Commons)
Misterul aurului dacic: legendele care au stârnit imaginația a generații întregi
Povestea aurului dacic a generat, de-a lungul ultimelor secole, nenumărate legende, stârnind imaginația a generații întregi.
WhatsApp jpg
„Chat Control”. Uniunea Europeană vrea să monitorizeze mesajele de pe platforme populare precum WhatsApp
Uniunea Europeană propune un plan ambițios pentru combaterea materialelor de abuz sexual infantil (CSAM) care vizează scanarea comunicațiilor criptate, inclusiv a mesajelor de pe platforme populare precum WhatsApp. I
image jpeg
Cornel Ilie, mesaj sfâșietor după moartea toboșarului Nicu Sârghea: „Era prietenul meu cel mai vechi și cel mai bun!”
Cornel Ilie a postat un mesaj emoționant de adio, după decesul toboșarului Nicu Sârghea.