Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 963 din 22 septembrie – 28 septembrie 2022
© M.Pleșu
© M.Pleșu

AȘA CUM SE ÎNTÎMPLĂ ȘI CU PROTAGONIȘTII UNEI CARIERE STRĂLUCITE PRINTRE PICĂTURI, LUPTĂTORII PUBLICITĂȚII ȘI-AU FĂCUT UN OBICEI DIN A RĂSCOLI FRUMUSEȚEA

 Motto-ul filmului Vortex al lui Gaspar Noé, „pentru cei al căror creier moare înaintea inimii”, e ca un haiku pe care e imposibil să-l mai uiți. Așa cum se întîmplă și cu protagoniștii lui, jucați de Dario Argento și Françoise Lebrun. (A. M. S.)

 Nuca cu miez roșu denumită Rubin, soi obținut de un cultivator-cercetător tînăr pe nume Oleg Tîrsînă, de la Pepiniera Voinești din Voinescu, raionul Hîncești, Republica Moldova, în colaborare cu Patru Agro din România, a fost omologată oficial în Catalogul Soiurilor de Plante de la noi. Această omologare îi oferă automat lui Oleg Tîrsînă șansa unei cariere strălucite printre toți nucicultorii Uniunii Europene, mai ales că acest soi de nucă are o rezistență sporită la secetă. (M. C.)

 Conform unor informații din surse apropiate Kremlinului, președintele Rusiei ar fi îngrijorat că oficiali din preajma lui cu funcții înalte au început să bea din ce în ce mai mult alcool. Fenomenul s-ar fi extins odată cu insuccesele din războiul cu Ucraina. De bună seamă, după multă vreme în care s-au îmbătat cu apă rece, visînd la măririle lor imperiale, au ajuns la concluzia că tot alcoolul e mai sigur. Or fi vărsat cîteva picături și pentru răposatul Elțîn. (A. M.)

 Într-un orășel din Salvador se repetă anual una dintre cele mai bizare manifestări tradiționale cu putință. Pentru a rememora o devastatoare erupție a unui vulcan din apropiere, care a avut loc acum mai bine de o sută de ani, locuitorii practică anual un joc înfricoșător. Cu o lună înainte, fac din șomoioage de cîrpă un fel de bulgări suficient de mari cît să-i ții în palmă ca pe o minge de handbal. Îi lasă apoi într-o substanță puternic inflamabilă. După o lună, în ziua „serbării”, îi scot, se împart în două echipe, le dau foc și aruncă acești bulgări incendiați unii în ceilalți. Firește, sînt îmbrăcați în haine care le asigură protecția și, spune primarul, trec înainte de a intra în focul luptei un examen cu etilotestul, ca nu cumva să fi consumat alcool. Poate că acest test vrea să elimine posibilitatea ca luptătorii să-și bea mințile în prealabil și să comită gesturi necugetate în timpul luptei – deși nebunie mai mare decît să participi la așa ceva e greu de imaginat. În orice caz, ceea ce duce bizareria la culme este că acest eveniment, socotit un fel de festival tradițional, este parte a Patrimoniului UNESCO. Adică e protejat. Adică, dacă un primar ceva mai responsabil s-ar gîndi să nu-l mai organizeze, ați ghicit, nu o poate face pentru că strică patrimoniul cultural al umanității. (S. V.)

 „În condiţiile în care omenirea este supusă unei manipulări oribile, zeloase şi din ce în ce mai agresive, pentru a normaliza utilizarea în alimentaţia umană a insectelor şi larvelor, considerăm absolut necesară şi de extremă urgenţă reglementarea interzicerii consumului insectelor şi viermilor, atît ca alimente de sine stătătoare, cît şi ca ingrediente. Prin această propunere legislativă, susţinem interzicerea producerii, importului, publicităţii şi comercializării acestora, respectiv interzicerea alocării de fonduri pentru a cerceta introducerea gîndacilor în alimentaţia umană”, a precizat un comunicat de presă al AUR, care a depus în Parlament un proiect de lege privind interzicerea consumului de insecte. Adevărul e că teama că o să ajungem să mîncăm insecte a apărut în același timp cu cea legată de facturile la gaz și la lumină. Bună sincronizare. (A. M. S.)

 Un război rasial a izbucnit în zonele rezidențiale suburbane din Sydney, Australia, între locuitorii cartierelor și papagalii sălbatici care și-au făcut un obicei din a le răscoli pubelele și a le împrăștia gunoiul pe stradă. Pentru a-i împiedica, oamenii au născocit tot felul de piedici: mai întîi, au pus deasupra tomberoanelor bețe, apoi șerpi de plastic, apoi cărămizi, ajungînd, în disperare de cauză, să meșterească chiar și lacăte pentru capace. Însă toate măsurile s-au dovedit a fi inutile, căci înaripatele au fost de fiecare dată mai ingenioase decît oamenii, găsind soluții pentru a înlătura obstacolele. Găsesc în asta un adevărat statement al papagalilor, care încearcă astfel să le demonstreze oamenilor că și ei pot fi niște papagali. (S.G.)

 A murit, la 96 de ani, actrița Irene Papas. În 2013 s-a retras din viața publică – apăruseră semne de Alzheimer. A jucat mult în teatru și film, iar în anii 1960-1980 a ajuns la statutul de vedetă internațională. Probabil cel mai puternic rol al ei, memorabil cu adevărat, rămîne cel al văduvei din legendarul Zorba Grecul al lui Michael Cacoyannis. Papas a încarnat, cu un soi de farmec misterios, frumusețea aspră a Greciei rurale. (S. V.)

© M.Pleșu
© M.Pleșu

ZILELE TRECUTE, LIDERUL SOARELUI A GĂSIT O ÎNTREBUINȚARE GHIOCEILOR NEGRI

 Zice că doi țărani din Viscri s-au întîlnit zilele trecute. „Ai auzit ce s-a întîmplat cu prințul nostru, Charles?”, a întrebat unul. „Da. Zice că a plecat la muncă-n Anglia...“ (S. V.)

 A murit, în urma unor complicații cauzate de COVID, la doar 62 de ani, moscovitul Dmitri Vrubel, autorul iconicului graffito „Fraternal Kiss” („Sărut frățesc“) de pe Zidul Berlinului (dispărut odată cu dărîmarea zidului, dar recreat de artist în alt loc), graffito ce „reproducea” fotografia în care liderul sovietic Leonid Brejnev îl săruta pe gură pe liderul Germaniei democrate Erich Honecker, într-un disperat gest fratern de solidaritate întru crima comunistă. (M. C.)

 În Turcia, țară a semilunei, floarea-soarelui se conformează, numindu-se „ayçiçegi” sau „floarea-lunii”. (M. P.)

 Se pare că părul uman poate absorbi o cantitate de ulei de cîteva ori mai mare decît greutatea lui. O coafeză din Marea Britanie a găsit o întrebuințare relativ bizară pentru părul tăiat al clienților ei. Îl adună și, cu ajutorul unei mașini, îl transformă într-un fel de preș. Activează la o organizație de caritate care folosește aceste preșuri pentru a purifica apa de ploaie și a absorbi scurgerile de ulei de pe plaje. Preșurile din păr uman mai sînt rulate sub forma unor baloturi de mari dimensiuni, care au fost utilizate în incidente marine, cînd vapoare cu diverse încărcături s-au răsturnat și au deversat uleiuri în apă. Nu orice păr este însă potrivit pentru o astfel de întrebuințare: cel decolorat sau tratat chimic este evitat. (A. A. D.)

 Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana. (M. P.)

 O deplasare spre vest, pentru cîteva nume de firme din Lugoj: Taxi Volan SRL, La Răscruce De Drumuri SRL, Partenerii SRL, Doru Instalatorul SRL, Veche SRL, Boicu Electric SRL, Corjuc Tâmplărie Forever SRL, Abanos SRL, Vero Amore V & A SRL, Riva Intima SRL, Zimbrii Negri SRL, Construcții Funerare Netedu SRL, Ionuț Forest SRL, Mardradiapep SRL, Sigur SRL, 27 Not One SRL, Trans Nelu Company SRL, Artiștii Veseli SRL, Are Ce Caut SRL-D, Tabinet SRL, Trei Coline SRL, Succes La Mate SRL, Brumărel SRL, Gold Tic Tac Vasilescu SRL, Zob Bozz SRL, Cartea Și Caietul SRL, Strai Cu Fir SRL, Benefic Orizont SRL, Bobul Lui Cip SRL-D, Tipucugrafu SRL, Strategii De Viitor SRL, Imperial Adam SRL, Flori De Cais SRL, Eczema Interni Design SRL, Deparazitim SRL, 4 Legs Taxi SRL, Acasă În Banat Food SRL, Viața La Superlativ SRL. (D. S.)

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.