Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 963 din 22 septembrie – 28 septembrie 2022
image
© M.Pleșu

AȘA CUM SE ÎNTÎMPLĂ ȘI CU PROTAGONIȘTII UNEI CARIERE STRĂLUCITE PRINTRE PICĂTURI, LUPTĂTORII PUBLICITĂȚII ȘI-AU FĂCUT UN OBICEI DIN A RĂSCOLI FRUMUSEȚEA

 Motto-ul filmului Vortex al lui Gaspar Noé, „pentru cei al căror creier moare înaintea inimii”, e ca un haiku pe care e imposibil să-l mai uiți. Așa cum se întîmplă și cu protagoniștii lui, jucați de Dario Argento și Françoise Lebrun. (A. M. S.)

 Nuca cu miez roșu denumită Rubin, soi obținut de un cultivator-cercetător tînăr pe nume Oleg Tîrsînă, de la Pepiniera Voinești din Voinescu, raionul Hîncești, Republica Moldova, în colaborare cu Patru Agro din România, a fost omologată oficial în Catalogul Soiurilor de Plante de la noi. Această omologare îi oferă automat lui Oleg Tîrsînă șansa unei cariere strălucite printre toți nucicultorii Uniunii Europene, mai ales că acest soi de nucă are o rezistență sporită la secetă. (M. C.)

 Conform unor informații din surse apropiate Kremlinului, președintele Rusiei ar fi îngrijorat că oficiali din preajma lui cu funcții înalte au început să bea din ce în ce mai mult alcool. Fenomenul s-ar fi extins odată cu insuccesele din războiul cu Ucraina. De bună seamă, după multă vreme în care s-au îmbătat cu apă rece, visînd la măririle lor imperiale, au ajuns la concluzia că tot alcoolul e mai sigur. Or fi vărsat cîteva picături și pentru răposatul Elțîn. (A. M.)

 Într-un orășel din Salvador se repetă anual una dintre cele mai bizare manifestări tradiționale cu putință. Pentru a rememora o devastatoare erupție a unui vulcan din apropiere, care a avut loc acum mai bine de o sută de ani, locuitorii practică anual un joc înfricoșător. Cu o lună înainte, fac din șomoioage de cîrpă un fel de bulgări suficient de mari cît să-i ții în palmă ca pe o minge de handbal. Îi lasă apoi într-o substanță puternic inflamabilă. După o lună, în ziua „serbării”, îi scot, se împart în două echipe, le dau foc și aruncă acești bulgări incendiați unii în ceilalți. Firește, sînt îmbrăcați în haine care le asigură protecția și, spune primarul, trec înainte de a intra în focul luptei un examen cu etilotestul, ca nu cumva să fi consumat alcool. Poate că acest test vrea să elimine posibilitatea ca luptătorii să-și bea mințile în prealabil și să comită gesturi necugetate în timpul luptei – deși nebunie mai mare decît să participi la așa ceva e greu de imaginat. În orice caz, ceea ce duce bizareria la culme este că acest eveniment, socotit un fel de festival tradițional, este parte a Patrimoniului UNESCO. Adică e protejat. Adică, dacă un primar ceva mai responsabil s-ar gîndi să nu-l mai organizeze, ați ghicit, nu o poate face pentru că strică patrimoniul cultural al umanității. (S. V.)

 „În condiţiile în care omenirea este supusă unei manipulări oribile, zeloase şi din ce în ce mai agresive, pentru a normaliza utilizarea în alimentaţia umană a insectelor şi larvelor, considerăm absolut necesară şi de extremă urgenţă reglementarea interzicerii consumului insectelor şi viermilor, atît ca alimente de sine stătătoare, cît şi ca ingrediente. Prin această propunere legislativă, susţinem interzicerea producerii, importului, publicităţii şi comercializării acestora, respectiv interzicerea alocării de fonduri pentru a cerceta introducerea gîndacilor în alimentaţia umană”, a precizat un comunicat de presă al AUR, care a depus în Parlament un proiect de lege privind interzicerea consumului de insecte. Adevărul e că teama că o să ajungem să mîncăm insecte a apărut în același timp cu cea legată de facturile la gaz și la lumină. Bună sincronizare. (A. M. S.)

 Un război rasial a izbucnit în zonele rezidențiale suburbane din Sydney, Australia, între locuitorii cartierelor și papagalii sălbatici care și-au făcut un obicei din a le răscoli pubelele și a le împrăștia gunoiul pe stradă. Pentru a-i împiedica, oamenii au născocit tot felul de piedici: mai întîi, au pus deasupra tomberoanelor bețe, apoi șerpi de plastic, apoi cărămizi, ajungînd, în disperare de cauză, să meșterească chiar și lacăte pentru capace. Însă toate măsurile s-au dovedit a fi inutile, căci înaripatele au fost de fiecare dată mai ingenioase decît oamenii, găsind soluții pentru a înlătura obstacolele. Găsesc în asta un adevărat statement al papagalilor, care încearcă astfel să le demonstreze oamenilor că și ei pot fi niște papagali. (S.G.)

 A murit, la 96 de ani, actrița Irene Papas. În 2013 s-a retras din viața publică – apăruseră semne de Alzheimer. A jucat mult în teatru și film, iar în anii 1960-1980 a ajuns la statutul de vedetă internațională. Probabil cel mai puternic rol al ei, memorabil cu adevărat, rămîne cel al văduvei din legendarul Zorba Grecul al lui Michael Cacoyannis. Papas a încarnat, cu un soi de farmec misterios, frumusețea aspră a Greciei rurale. (S. V.)

image
© M.Pleșu

ZILELE TRECUTE, LIDERUL SOARELUI A GĂSIT O ÎNTREBUINȚARE GHIOCEILOR NEGRI

 Zice că doi țărani din Viscri s-au întîlnit zilele trecute. „Ai auzit ce s-a întîmplat cu prințul nostru, Charles?”, a întrebat unul. „Da. Zice că a plecat la muncă-n Anglia...“ (S. V.)

 A murit, în urma unor complicații cauzate de COVID, la doar 62 de ani, moscovitul Dmitri Vrubel, autorul iconicului graffito „Fraternal Kiss” („Sărut frățesc“) de pe Zidul Berlinului (dispărut odată cu dărîmarea zidului, dar recreat de artist în alt loc), graffito ce „reproducea” fotografia în care liderul sovietic Leonid Brejnev îl săruta pe gură pe liderul Germaniei democrate Erich Honecker, într-un disperat gest fratern de solidaritate întru crima comunistă. (M. C.)

 În Turcia, țară a semilunei, floarea-soarelui se conformează, numindu-se „ayçiçegi” sau „floarea-lunii”. (M. P.)

 Se pare că părul uman poate absorbi o cantitate de ulei de cîteva ori mai mare decît greutatea lui. O coafeză din Marea Britanie a găsit o întrebuințare relativ bizară pentru părul tăiat al clienților ei. Îl adună și, cu ajutorul unei mașini, îl transformă într-un fel de preș. Activează la o organizație de caritate care folosește aceste preșuri pentru a purifica apa de ploaie și a absorbi scurgerile de ulei de pe plaje. Preșurile din păr uman mai sînt rulate sub forma unor baloturi de mari dimensiuni, care au fost utilizate în incidente marine, cînd vapoare cu diverse încărcături s-au răsturnat și au deversat uleiuri în apă. Nu orice păr este însă potrivit pentru o astfel de întrebuințare: cel decolorat sau tratat chimic este evitat. (A. A. D.)

 Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana. (M. P.)

 O deplasare spre vest, pentru cîteva nume de firme din Lugoj: Taxi Volan SRL, La Răscruce De Drumuri SRL, Partenerii SRL, Doru Instalatorul SRL, Veche SRL, Boicu Electric SRL, Corjuc Tâmplărie Forever SRL, Abanos SRL, Vero Amore V & A SRL, Riva Intima SRL, Zimbrii Negri SRL, Construcții Funerare Netedu SRL, Ionuț Forest SRL, Mardradiapep SRL, Sigur SRL, 27 Not One SRL, Trans Nelu Company SRL, Artiștii Veseli SRL, Are Ce Caut SRL-D, Tabinet SRL, Trei Coline SRL, Succes La Mate SRL, Brumărel SRL, Gold Tic Tac Vasilescu SRL, Zob Bozz SRL, Cartea Și Caietul SRL, Strai Cu Fir SRL, Benefic Orizont SRL, Bobul Lui Cip SRL-D, Tipucugrafu SRL, Strategii De Viitor SRL, Imperial Adam SRL, Flori De Cais SRL, Eczema Interni Design SRL, Deparazitim SRL, 4 Legs Taxi SRL, Acasă În Banat Food SRL, Viața La Superlativ SRL. (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Soldati ucraineni elibereaza orasul Liman FOTO Twitter jpg
Reportaj CNN din orașul ucrainean Lîman: „Rușii s-au urcat pe tancuri şi au plecat” VIDEO
Pustietatea fantomatică a străzilor oraşului ucrainean Lîman eliberat de trupele ucrainene după ce fusese ocupat de cele ruse contrastează cu importanţa sa strategică.
Liz Truss FOTO Profimedia
Guvernul britanic al lui Liz Truss, forțat să renunțe la planul de reducere a impozitării bogaților
Guvernul condus de premierul britanic Liz Truss a fost forţat luni să revină asupra planurilor anterioare care vizau reducerea cotei de impozitare pentru persoanele înstărite, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Tudor Chirilă (1) jpg
Tudor Chirilă, operat în Germania. Artistul a fost diagnosticat cu edem pe corzile vocale
Problemele de sănătate ale lui Tudor Chirilă au revenit. Artistul a fost în pericol să-și piardă vocea și în 2015, iar acum a fost nevoit să se opereze.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia