Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 962 din 15 septembrie – 21 septembrie 2022
© M. Pleșu
© M. Pleșu

CE AU ÎN COMUN PARTEA DE JOS A LIBERTĂȚII DE EXPRIMARE ȘI CELE CE SE PETREC DINCOLO DE MINCIUNĂ? INDISCUTABIL, PREZENȚA A 12 OFICIALI PARTICIPANȚI LA FICȚIUNE (PRINTRE MULTE ALTELE, ASTA ADUCE AMINTE DE EVENIMENTELE MAJORE)

 „Strangers in the night” (Frank Sinatra), „Blue Hawaii” (Elvis Presley), „The way we were” (Barbra Streisand), „Be my baby” (The Ronettes), „Good vibrations” (The Beach Boys), „Raindrops keep falling on my head” (B.J. Thomas), plus coloanele sonore ale unor filme precum Butch Cassidy and the Sundance Kid, M*A*S*H, Dirty Dancing, Bonanza, Star Trek sau Godfellas… Ce au în comun toate aceste cîntece? Un chitarist pe nume Bill Pitman, recent plecat dintre noi. Avea 102 ani. (M. C.)

● Printre nenumăraţii lilieci, şerpi şi chiar cîţiva scorpioni care populează impozanta peşteră calcaroasă Liang Tebo, cunoscută pentru picturile sale rupestre, paleontologii au găsit un schelet remarcabil de bine conservat. Scheletului îi lipsea partea de jos a piciorului stîng. Extremitatea osului rămas indica o tăietură „dreaptă, oblică, ce se poate observa privind prin os”. Aspectul ar fi fost mai puţin regulat dacă amputarea ar fi fost provocată de o cădere sau de atacul unui animal. Aceste dovezi indică faptul că nu a fost vorba despre o amputare accidentală, ci despre o intervenție chirurgicală. Şi mai surprinzător: pacientul, care a murit în jurul vîrstei de douăzeci de ani, pare să fi supravieţuit între şase şi nouă ani după intervenţie, conform semnelor de refacere osoasă. Asta înseamnă că „doctorul” a făcut o treabă bună, iar tribul s-a îngrijit de pacient. (A. M. S.)

 Conducerea Liceului „Elsa-Triolet“ din Seine-Saint-Denis, Franța, a interzis elevilor să mai poarte șlapi, ceea ce a provocat o mică dispută: pe de o parte, profesorii au afirmat că această măsură a fost luată din motive de securitate, invocînd, de pildă, faptul că la cursurile de chimie, în timpul cărora elevii manevrează substanțe chimice, picioarele nu le sînt suficient protejate; pe de alta, elevii își simt „libertatea de exprimare” și „stilul” amenințate. În numele libertății de exprimare, aș adăuga doar că șlapii sînt ei înșiși o amenințare la adresa stilului. Oricare ar fi acesta. (S. G.)

 Acum cîteva săptămîni a venit știrea că ambii piloți ai unui avion de pasageri au adormit la locul de muncă și au ratat aterizarea – s-au trezit cînd aparatura de bord a început să piuie pentru că survolaseră deja aeroportul, au întors avionul și au aterizat cu bine. Acum cîteva zile a venit știrea că cei doi piloți ai altui avion s-au luat la bătaie la locul de muncă pentru că nu au căzut de acord asupra unei manevre. Noi, pasagerii care nu știm mai nimic din cele ce se petrec dincolo de ușa care ne separă de botul avionului, am fost șocați. Și știrile au început să curgă din nou: situația piloților care s-au luat la bătaie în carlingă nu e deloc singulară. Cu cîteva luni înainte, alți doi se luaseră la pumni în același spațiu strîmt, certîndu-se din pricina mîncării pe care le-au servit-o însoțitoarele de bord. Acum, mă întreb dacă chiar e bine să aflăm alte povești de dincolo de ușă. Nu de alta, dar faptul că în toate aceste cazuri avioanele au ajuns cu bine la destinație este o mică minune. Altfel, haioase comunicatele liniilor aeriene respective care toate, în limba de lemn specifică, ne-au asigurat că „securitatea pasagerilor nu a fost nici o clipă pusă în pericol”. (S. V.)

 O femeie din China și-a petrecut peste zece ani introducînd pe Wikipedia sute de articole false despre istoria Rusiei. Cunoscută sub pseudonimul Zhemao, a folosit patru conturi pentru a da credibilitate informației. Și-a imaginat în detaliu povești de război și crize economice, îmbinîndu-le cu elemente reale și folosind un limbaj oficial care, se pare, s-a potrivit perfect unei enciclopedii. Ba mai mult, a reușit să editeze și articole deja existente. A fost descoperită de un scriitor chinez care făcea o documentare și care a constatat că sînt mari diferențe între ce apare pe Wikipedia în China și paginile originale rusești. Femeia, o casnică absolventă de liceu, a declarat că motivația ei inițială fost să învețe istorie și că cele mai multe articole au fost scrise ca să acopere invențiile din precedentele. O minciună duce la multe altele, se pare. (A. A. D.)

 Eveniment: decesul Reginei Elisabeta a II-a. Organizație de presă: Antena 3. Moderator: „Ce credeți că e în mintea noului Rege Charles al III-lea cînd vede cît de multe flori au pus englezii la Palatul Buckingham?“. Ei bine, la această întrebare (indiscutabil, una dintre cele mai tîmpite cu putință), invitatul a răspuns. Înțelept, dezvoltînd generos ipoteze pe care singur și nesilit de nimeni le-a întors pe toate fețele, explicînd poporului român neștiutor ce e în mintea Regelui cînd vede florile. După părerea mea, momentul e imbatabil, căci rar moderatorul se potrivește mai bine cu invitatul și amîndoi călăresc subiectul cu mai multă neghiobie. (S. V.)

 O grădiniță cu program prelungit a fost inaugurată de curînd în satul Crasna, din județul Sălaj, în prezența a nu mai puțin de 12 oficiali. Inclusiv vicepremierul Kelemen Hunor. Tăierea panglicii rămîne sportul favorit al politicienilor. (A. M. S.)

 Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare. (A. M. S.)

 Trei surori românce și-au pierdut viața într-un accident de mașină, cînd plecaseră împreună în concediu după mai mulți ani în care nu se văzuseră. Spre deosebire de ficțiune, viața își permite să fie șocant de neverosimilă. (M. C.)

 Cîteva muzee cel puțin ciudate din Austria: Muzeul falsurilor de artă (www.faelschermuseum.com), Muzeul cărămizilor (www.ziegel.at), Muzeul avorturilor și metodelor contraceptive (muvs.org), Muzeul globurilor cu zăpadă (schneekugel.at), Muzeul pantofilor (www.schuhmuseum.at), Muzeul prezervativelor (www.liebens-wert.at), Muzeul iluziilor (museumderillusionen.at), „Nonseum” sau muzeul invențiilor inutile (www.nonseum.at), Muzeul pompelor funebre (www.bestattungsmuseum.at). Acesta din urmă are și un magazin de suveniruri care oferă, printre multe altele: seturi LEGO cu tematică specifică (figurine cu chipuri triste, cadavre, dricuri, capele, sicrie, cimitire, gropari, cuptoare de incinerare), paste cap-de-mort, miere din Cimitirul central al Vienei, căni de cafea în formă de urnă, stick-uri USB în formă de coșciug, etui-uri pentru pachete de țigări „Fumatul creează locuri de muncă”, șorțuri de bucătărie cu inscripția „Mănînc pînă crăp”, măști de dormit cu inscripția „Dorm, n-am murit”, tricouri de sport „Fac sport pînă sînt mort” și sacoșe pentru cărți „Citesc pînă putrezesc”. (M. P.)

 Abia redeschis, pasajul rutier de la Piața Unirii a fost blocat sau, mai bine zis, astupat de un TIR care depășea limita de înălțime. Asta aduce aminte de camionagiul care, în urmă cu mai mulți ani, zburda pe DN1 între Ploiești și București cu un camion cu bena ridicată și a reușit să ia după el și un pasaj pietonal suspendat. Unii sînt mai mari decît își închipuie și degeaba lasă capul în jos în cabină sau strîng din umeri în ultimul moment. (A. M.)

 Am aflat, dintr-un articol publicat de Daily Mail, despre misiunea care i-a revenit lui John Chapple, apicultorul casei regale, după dispariția reginei Elisabeta a II-a. Respectînd o veche tradiție, care cere ca insectele să fie ținute la curent cu toate evenimentele majore din viața celor cărora le aparțin (nașteri, căsătorii sau – ca acum – decese), Chapple și-a petrecut ziua de vineri, 9 septembrie 2022, trecînd de la un stup la altul pentru a le informa pe cele cîteva sute de mii de albine ale familiei Windsor că regina Elisabeta a II-a a murit. Dacă n-ar fi făcut-o, spune aceeași veche tradiție, s-ar fi putut ca albinele să nu mai dea miere, să își părăsească stupii, ba chiar să se lase să moară de foame. Însă John Chapple, un pensionar în vîrstă de 79 de ani devotat îndatoririlor sale, s-a dus mai întîi la cei cinci stupi de la Buckingham Palace și la cei doi de la Clarence House (reședința noului rege Charles al III-lea și a reginei consoarte Camilla), a ciocănit în peretele fiecărui stup și le-a spus albinelor dinăuntru: „Stăpîna a murit, dar nu plecați. Stăpînul va fi bun cu voi“. (D. S.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.