Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 959 din 25 august – 31 august 2022
© M. Pleșu
© M. Pleșu

SE AUDE CĂ, DIN CAUZA ZGOMOTULUI PROVOCAT DE BOMBOANE ȘI CLAXOANE, TREI MILIOANE DE NOI OAMENI VOR FACE PARTE DINTR-O LUME CARE N-ARE NEVOIE SĂ ZÎMBEASCĂ. DE BUNĂ SEAMĂ, ÎN SPERANȚA CĂ VA PUTEA PREÎNTÎMPINA (SUTĂ LA SUTĂ NEAOȘ) APOCALIPSA LENTĂ

 Se aude că Craiova îi plătește un milion de dolari lui Paris Hilton să vină ca DJ la un festival al orașului. Fîța americană e pe afiș cu Boney M și Modern Talking. Umor oltenesc? (S. V.)

● Pinguinul african, o specie deja ameninţată, este alungat din habitatul său natural de pe coasta de est a Africii de Sud din cauza zgomotului provocat de alimentarea cu combustibil a navelor, susţine un studiu ştiinţific. Îl înțeleg atît de bine. (A. M. S.)

● Un domn în vîrstă se oprește lîngă prăvălia cu boabe, bomboane, biscuiți și napolitane. „Rahat aveți?” ‒ o întreabă pe vînzătoare. „Nu, domnule, din păcate s-a terminat” ‒ îi răspunde aceasta. Domnul îți țuguie buzele și exclamă: „Păi... și rahatul s-a terminat!?”. (A. M.)

 Pe șoselele patriei, printre sute de camioane, trafic, TIR-uri și claxoane, casierițele rețelei azere de benzinării SOCAR fac pentru clienți, între două bonuri de casă pentru combustibil, cafea turcească la nisip. (M. P.)

© M. Pleșu
© M. Pleșu

 Zilele trecute, un anume Khabane „Khaby” Lame din Italia a devenit cel mai urmărit om în rețeaua TikTok – 142,8 milioane de persoane se uitau la el. Lame a întrecut-o, astfel, pe americanca Charli D’Amelio, care devenise cea mai urmărită persoană anul trecut, cînd avea 16 ani. Analiștii simt că distanța dintre Lame și D’Amelio va crește, pentru că italianul continuă să strîngă cam trei milioane de noi urmăritori pe lună, în vreme ce americanca merge mai prost: doar un milion de urmăritori noi pe lună. Nu mă întrebați ce fac cei doi de se uită atîta lume la ei, că nu am înțeles bine. Oricum, știrea asta – venită de pe site-ul oficial guinnessworldrecords.com – m-a deprimat: mă consideram un om cît de cît informat, credeam că știu măcar cine sînt și cu ce se ocupă cei mai importanți oameni din lume, dar, de fapt, nu știu nimic. Habar n-am avut că pe lume există Khabane „Khaby” Lame și Charli D’Amelio. Iar ei sînt cei mai urmăriți oameni de pe planetă... (S. V.)

 În Japonia trăiesc în acest moment 86.000 de oameni cu vîrste de peste 100 de ani, mulți fiind suficient de bătrîni ca să-și cunoască stră-stră-stră-strănepoții. Iată o întrebare: cîte generații ți-ar plăcea să fi ținut în brațe înainte să-ți închei socotelile? (M. C.)

 În momentele în care te îndoiești că ceea ce faci mai contează și te întrebi dacă scrisul, literatura, ziarele pe hîrtie nu vor face parte dintr-o lume care va dispărea ușor-ușor, nu știu remediu mai bun decît o mică vacanță la Paris. Descoperi cititori la fiecare pas. Poate că orașul acela e o utopie, dar mie îmi face bine din cînd în cînd să știu că există. (A. M. S.)

 Într-o farmacie, după ce-i cere farmacistei cîteva medicamente, o doamnă se întoarce spre companionul său, întrebîndu-l dacă n-are nevoie de ceva. Companionul o repede ursuz: „Cînd am avut eu nevoie de ceva?”. Doamna insistă: „Ieri te-a durut capul”. „Mi-a trecut”, zice companionul hirsut, însă doamna nu se lasă descurajată: „Genunchiul te mai ține?”. „Nu, sînt perfect sănătos!”, mîrîie companionul, la care doamna se întoarce spre farmacistă: „Dați-mi, totuși, și niște bicarbonat”. (S. G.)

 Studiile arată că în jurul vîrstei de 23 de ani apare ceea ce a primit numele de „stînca umorului”, adică momentul în care oamenii încep să zîmbească și să rîdă tot mai puțin. Un copil de 4 ani rîde de aproximativ 300 de ori pe zi. Adultul de 40 de ani, doar de patru ori. La cum arată situația în acest moment, rîzi și riști să fi aruncat de pe stîncă. (M. C.)

 Doi italieni, nu prea plimbați prin lume, de bună seamă, au plătit un sejur la Cracovia și au ajuns la Craiova. Agenția de turism a făcut confuzia și apoi chiar ei, crezînd că Cracovia se scrie, în polonă, Craiova! Ca unul născut la Ploiești și crescut cu glume despre Pitești (de pildă, la Ploiești poți să te pitești, dar la Pitești nu poți să te ploiești), înțeleg confuzia. (S. V.)

© M. Pleșu
© M. Pleșu

 În speranța că va putea preîntîmpina ‒ sau prezice măcar ‒ viitoarele creșteri de rău augur ale indicelui ROBOR, Banca Națională a României a angajat-o pe celebra astrologă Minerva, cu numele de mirean Gabriela Dima. „Din păcate, n-o să mai am dreptul să ies pe sticlă”, s-a lamentat dumneaei, cu aerul că accesul deplin la firmament și la trezoreria statului nu i-ar fi de ajuns. Minerva a absolvit Psihologia, Actoria și Dreptul, studii care i-au dus pe cele mai înalte culmi capacitatea de a manipula într-o manieră spectaculoasă, dar nu mai puțin legitimă. (M. P.)

 Pe contul de Facebook „Răsaduri Legume Nicu Vidra“, roșiile se împart în două categorii: „profesionale“ și „tradiționale“. Cum era de așteptat, cele profesionale au nume profesionale – Prekos F1, Kalina F1, Reyana F1, Rila F1, Paris F1, iar cele tradiționale, firește, au nume tradiționale – „Buzău 1600“, „Roșii grase românești“, „Roșii țigănești“ (poate mai puțin grase), „Roșii roze“, „Roșii Lacrima Fecioarei“. La ardei, putem alege între „ardei capia Ureche de Elefant“ și „ardei gras Barbie“, dar alte răsaduri sînt de-a dreptul cosmopolite: „vinete Aragon“, „castraveți Mirabelle“, „castraveți Fabio“, „dovlecei Ardendo“. Și ne întoarcem la ale noastre cu un răsad sută la sută neaoș, „pătrunjel de frunză“. Desigur, frunză verde. (D. S.)

 „Cine-ar fi prevăzut că Apocalipsa va fi atît de lentă și atît de scumpă!” – de pe Twitter. (M. C.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.
image
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000. Și vorbim despre datele oficiale. Neoficial însă, avem mult mai mulți elevi cu astfel de probleme, iar una dintre cauze este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor.
image
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
După abuzurile culinare de Paște, trebuie să revenim la un stil de viață echilibrat. De câte ori mâncăm pe zi? Câtă carne consumăm? Ținem post intermitent? Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina? - sunt întrebări la care a răspuns nutriționistul Nicolae Hâncu

HIstoria.ro

image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.