Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 959 din 25 august – 31 august 2022
© M. Pleșu
© M. Pleșu

SE AUDE CĂ, DIN CAUZA ZGOMOTULUI PROVOCAT DE BOMBOANE ȘI CLAXOANE, TREI MILIOANE DE NOI OAMENI VOR FACE PARTE DINTR-O LUME CARE N-ARE NEVOIE SĂ ZÎMBEASCĂ. DE BUNĂ SEAMĂ, ÎN SPERANȚA CĂ VA PUTEA PREÎNTÎMPINA (SUTĂ LA SUTĂ NEAOȘ) APOCALIPSA LENTĂ

 Se aude că Craiova îi plătește un milion de dolari lui Paris Hilton să vină ca DJ la un festival al orașului. Fîța americană e pe afiș cu Boney M și Modern Talking. Umor oltenesc? (S. V.)

● Pinguinul african, o specie deja ameninţată, este alungat din habitatul său natural de pe coasta de est a Africii de Sud din cauza zgomotului provocat de alimentarea cu combustibil a navelor, susţine un studiu ştiinţific. Îl înțeleg atît de bine. (A. M. S.)

● Un domn în vîrstă se oprește lîngă prăvălia cu boabe, bomboane, biscuiți și napolitane. „Rahat aveți?” ‒ o întreabă pe vînzătoare. „Nu, domnule, din păcate s-a terminat” ‒ îi răspunde aceasta. Domnul îți țuguie buzele și exclamă: „Păi... și rahatul s-a terminat!?”. (A. M.)

 Pe șoselele patriei, printre sute de camioane, trafic, TIR-uri și claxoane, casierițele rețelei azere de benzinării SOCAR fac pentru clienți, între două bonuri de casă pentru combustibil, cafea turcească la nisip. (M. P.)

© M. Pleșu
© M. Pleșu

 Zilele trecute, un anume Khabane „Khaby” Lame din Italia a devenit cel mai urmărit om în rețeaua TikTok – 142,8 milioane de persoane se uitau la el. Lame a întrecut-o, astfel, pe americanca Charli D’Amelio, care devenise cea mai urmărită persoană anul trecut, cînd avea 16 ani. Analiștii simt că distanța dintre Lame și D’Amelio va crește, pentru că italianul continuă să strîngă cam trei milioane de noi urmăritori pe lună, în vreme ce americanca merge mai prost: doar un milion de urmăritori noi pe lună. Nu mă întrebați ce fac cei doi de se uită atîta lume la ei, că nu am înțeles bine. Oricum, știrea asta – venită de pe site-ul oficial guinnessworldrecords.com – m-a deprimat: mă consideram un om cît de cît informat, credeam că știu măcar cine sînt și cu ce se ocupă cei mai importanți oameni din lume, dar, de fapt, nu știu nimic. Habar n-am avut că pe lume există Khabane „Khaby” Lame și Charli D’Amelio. Iar ei sînt cei mai urmăriți oameni de pe planetă... (S. V.)

 În Japonia trăiesc în acest moment 86.000 de oameni cu vîrste de peste 100 de ani, mulți fiind suficient de bătrîni ca să-și cunoască stră-stră-stră-strănepoții. Iată o întrebare: cîte generații ți-ar plăcea să fi ținut în brațe înainte să-ți închei socotelile? (M. C.)

 În momentele în care te îndoiești că ceea ce faci mai contează și te întrebi dacă scrisul, literatura, ziarele pe hîrtie nu vor face parte dintr-o lume care va dispărea ușor-ușor, nu știu remediu mai bun decît o mică vacanță la Paris. Descoperi cititori la fiecare pas. Poate că orașul acela e o utopie, dar mie îmi face bine din cînd în cînd să știu că există. (A. M. S.)

 Într-o farmacie, după ce-i cere farmacistei cîteva medicamente, o doamnă se întoarce spre companionul său, întrebîndu-l dacă n-are nevoie de ceva. Companionul o repede ursuz: „Cînd am avut eu nevoie de ceva?”. Doamna insistă: „Ieri te-a durut capul”. „Mi-a trecut”, zice companionul hirsut, însă doamna nu se lasă descurajată: „Genunchiul te mai ține?”. „Nu, sînt perfect sănătos!”, mîrîie companionul, la care doamna se întoarce spre farmacistă: „Dați-mi, totuși, și niște bicarbonat”. (S. G.)

 Studiile arată că în jurul vîrstei de 23 de ani apare ceea ce a primit numele de „stînca umorului”, adică momentul în care oamenii încep să zîmbească și să rîdă tot mai puțin. Un copil de 4 ani rîde de aproximativ 300 de ori pe zi. Adultul de 40 de ani, doar de patru ori. La cum arată situația în acest moment, rîzi și riști să fi aruncat de pe stîncă. (M. C.)

 Doi italieni, nu prea plimbați prin lume, de bună seamă, au plătit un sejur la Cracovia și au ajuns la Craiova. Agenția de turism a făcut confuzia și apoi chiar ei, crezînd că Cracovia se scrie, în polonă, Craiova! Ca unul născut la Ploiești și crescut cu glume despre Pitești (de pildă, la Ploiești poți să te pitești, dar la Pitești nu poți să te ploiești), înțeleg confuzia. (S. V.)

© M. Pleșu
© M. Pleșu

 În speranța că va putea preîntîmpina ‒ sau prezice măcar ‒ viitoarele creșteri de rău augur ale indicelui ROBOR, Banca Națională a României a angajat-o pe celebra astrologă Minerva, cu numele de mirean Gabriela Dima. „Din păcate, n-o să mai am dreptul să ies pe sticlă”, s-a lamentat dumneaei, cu aerul că accesul deplin la firmament și la trezoreria statului nu i-ar fi de ajuns. Minerva a absolvit Psihologia, Actoria și Dreptul, studii care i-au dus pe cele mai înalte culmi capacitatea de a manipula într-o manieră spectaculoasă, dar nu mai puțin legitimă. (M. P.)

 Pe contul de Facebook „Răsaduri Legume Nicu Vidra“, roșiile se împart în două categorii: „profesionale“ și „tradiționale“. Cum era de așteptat, cele profesionale au nume profesionale – Prekos F1, Kalina F1, Reyana F1, Rila F1, Paris F1, iar cele tradiționale, firește, au nume tradiționale – „Buzău 1600“, „Roșii grase românești“, „Roșii țigănești“ (poate mai puțin grase), „Roșii roze“, „Roșii Lacrima Fecioarei“. La ardei, putem alege între „ardei capia Ureche de Elefant“ și „ardei gras Barbie“, dar alte răsaduri sînt de-a dreptul cosmopolite: „vinete Aragon“, „castraveți Mirabelle“, „castraveți Fabio“, „dovlecei Ardendo“. Și ne întoarcem la ale noastre cu un răsad sută la sută neaoș, „pătrunjel de frunză“. Desigur, frunză verde. (D. S.)

 „Cine-ar fi prevăzut că Apocalipsa va fi atît de lentă și atît de scumpă!” – de pe Twitter. (M. C.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

cum poti avea succes la interviul de angajare jpeg
Noua strategie folosită de angajați pentru a obține măriri de salariu
Tot mai mulți angajați se arată interesați de posturi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le ofere o mărire de salariu, arată Business Insider.
Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK
Rușii din Siberia îngheață în case: „Ucraina supraviețuiește fără încălzire, iar aici, în Hakasia, viața este îngrozitor de grea”
Rușii din regiunile cele mai izolate ale Rusiei sunt lăsați să înghețe, în timp ce președintele țării Vladimir Putin cheltuiește zeci de miliarde de dolari purtând un război de cucerire în Ucraina.
iulian juncanaru, stomatolog mort FOTO Faceb jpg
Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit
Un stomatolog, fost concurent al sezonului 8 Chefi la cuțite, a murit la numai 39 de ani. Clinica unde el a lucrat ca stomatolog, precum și apropiații au făcut anunțul trist. Tânărul a murit subit acasă.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.