Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 958 din 18 august – 24 august 2022
© M. Pleșu
© M. Pleșu

CÎND SE OPREȘTE GURA UNUIA CARE ÎMPIEDICĂ ACCESUL PROGRESIV LA GUSTUL BERII? CÎND DOUĂ FRUCTE APARENT DIFERITE SE COMPORTĂ CA ȘI CUM S-AR AFLA ÎN DOUĂ DIMENSIUNI DIFERITE

● Unul dintre posibilele răspunsuri la întrebarea „Cînd se oprește circulația unui tren o oră și jumătate?” ar putea fi „Cînd îi taie calea o țestoasă”. Pasagerii unui tren care lega zona de sud-est a Angliei de Aeroportul Stansted au avut de așteptat pentru că „un animal a blocat linia”, după cum au fost anunțați oficial. Atîta doar că animalul s-a dovedit a fi o țestoasă uriașă, prea grea pentru a fi ridicată rapid. Evadase de la o grădină zoologică din apropiere și, probabil, voia să prindă un zbor. (A. A. D.)

 O apostrofare de cartier, auzită cînd ieșea din gura unuia ca să intre în urechea altuia, de peste drum: „Băi, pupa-mi-ai găinile, cînd ești pe bicicletă nu mai vorbești cu nimeni?“. O fi avînd dreptate omul, poate ar trebui studiat efectul bicicletei asupra relațiilor interpersonale. (D. S.)

● The Economist a publicat de curînd un articol care încerca să afle de ce în statele arabe femeile sînt „mai grase” decît bărbații. Articolul explica faptul că acest lucru se datorează în primul rînd restricțiilor culturale care împiedică accesul femeilor la exerciții fizice. Pentru a ilustra articolul, revista a ales o fotografie a lui Enas Taleb în timpul apariției acesteia la festivalul cultural anual „Babylon“ din Irak. Nu s-a știut însă că aceasta e celebră în țara ei. (A. M. S.)

● Tehnologia de recunoaștere facială a reușit să o identifice pe mama vocalistului și basistului Geddy Lee al legendarei trupe canadiene de rock progresiv Rush într-o fotografie colectivă făcută în timpul Holocaustului. În urma acestei identificări, muzicianul a putut să-și mai descopere, în alte fotografii, bunica, unchii, o mătușă și alte rude mai îndepărtate. Poloneza Mary Weinrib, pe numele ei, s-a căsătorit cu un bărbat de care s-a îndrăgostit la Auschwitz și s-au mutat împreună în Toronto în anii ’50. A murit anul trecut în vîrstă de 95 de ani. (M. C.)

● Berea rece este mană cerească în lunile caniculare, dar ați mai consuma-o dacă ați ști că e fabricată cu... apă din canalizare? Cu scopul de a trage un semnal de alarmă în privința rezevelor limitate de apă și a folosirii lor chibzuite, o companie din Singapore a scos pe piață o bere pentru producția căreia nu a folosit apa proaspătă, ci pe cea evacuată din sistemul de canalizare. Susține că apa trece printr-un proces minuțios de purificare și că gustul berii nu este cu nimic diferit de al altora. Ideea nu e cu totul nouă, se pare că, în ultimii ani, companii din Israel, Suedia sau Canada dezvoltă propriile sisteme de reciclare a apei folosite. (A. A. D.)

 Imediat după ce ministrul Rafila a îndemnat poporul să se încoloneze la medicii de familie să-și ia pastila cu „iod”, că vine cataclismul atomic din Ucraina, s-au înregistrat două fenomene aparent diferite – în realitate, complementare. Pe de o parte, cabinetele medicilor de familie au fost asediate cu telefoane și cereri, iar medicii de familie au fost exasperați de idioțenia asta (evident, ei nu au aceste pastile și nici nu știu nimic despre distribuirea lor!), și, pe de altă parte, au apărut bancurile. Redau unul la care, mărturisesc, am rîs. Intră omul în farmacie: „Bună ziua”. „Bună ziua.” „Am venit să-mi dați pastila cu iod.” „Care pastilă cu iod?” „Aia de care a zis ministrul Rafila aseară la televizor.” „Nu avem așa ceva. Dar vă putem da Viagra.” „Și mă ajută în caz de accident nuclear?” „Nu, dar văd că vă plictisiți acasă.” (S. V.)

● Un apel disperat, transmis prin stație de un angajat al unui Mega Image de cartier: „Doamna Letiția, dați-mi și mie, vă rog, o mătură la fructe!”. (M. P.)

 În timpul experimentelor cu un computer cuantic ionic, niște fizicieni americani au descoperit o fază topologică a materiei necunoscută anterior, într-o stare de tranziție în care obiectele cuantice se comportă ca și cum s-ar afla în două dimensiuni de timp diferite. Pare o descriere a celor doi neuroni din capul unui anume ministru român. (M. C.)

©S.M. Georgescu
©S.M. Georgescu

SĂ NU UITĂM CUM AR FI LUMEA (PENTRU CEI CARE FORMULEAZĂ ULTIMA SOLUȚIE) DACĂ ORGANIZAREA AR ASCUNDE O FORMĂ DE SCLAVIE

●  În urmă cu vreo zece zile, premierul Ungariei a fost salvat de un jurnalist, după ce barca i s-a stricat pe Marea Adriatică. Nu s-a întîmplat ca în bancul acela cu fotojurnalistul care, văzînd un important politician înecîndu-se, a trăit o mare dilemă: cum să-l pozeze – alb-negru sau color? Presa și-a amintit însă că, destul de recent, Orbán tocmai îi îndemnase pe maghiari să aleagă lacul Balaton în locul Mării Adriatice. El mai făcuse și o altă declarație prin care regreta că Ungariei i-ar fi fost luată marea (să nu uităm și că țara vecină, pe cînd tot fără mare era, a fost condusă de un amiral). Și încă un detaliu: barca cu care Orbán se plimba în apropierea insulei Vis era asemeni viselor stăpînului: gonflabilă. (A. M.)

 Un hoț de mașini a fost descoperit de poliția din Greater Manchester (Marea Britanie) în timpul unei percheziții, ascuns înăuntrul unui ursuleț de pluș, ofițerii declarînd că „au observat un urs mare care respira”. Chiar dacă n-am înțeles de ce polițiștilor li s-a părut atît de ciudat faptul că un teddy bear respiră, m-am gîndit cum ar fi lumea dacă situația ar fi inversă și ursuleții de pluș s-ar ascunde înăuntrul unor hoți. (S. G.)

  Cîteva institute mai neobișnuite, pentru cei care își imaginau că instituțiile sînt musai fade, scorțoase, nefrecventabile: Association amicale des amateurs d’andouillette authentique (AAAAA) din Paris; China Puerh Tea Research Institute (Institutul de cercetare a ceaiului Puerh chinezesc) din Dehong, provincia Yunnan, China; World Institute of Kimchi (WiKim) (Institutul mondial al murăturilor Kimchi) în Gwangju, Coreea de Sud; Deutsches Wurst-Institut (Institutul german al cîrnatului) din Münster; Gesellschaft für Hopfenforschung (Societatea pentru cercetarea hameiului), Wolnzach, Bavaria; Institut International du Fromage, Noyal-sur-Vilaine, Franța; Instituto Nazionale Espresso Italiano (INEI), Brescia; Chocolate Academy, Zürich, Elveția. (M. P.)

 Sorin Ovidiu Vântu este încă unul dintre cei supărați pe popor că nu a făcut ce i-a spus el să facă și uite unde a ajuns. Înainte de a conchide dramatic („Nația română s-a prostit de tot, la fel ca nația planetară”), Sorin Ovidiu Vântu formulează ultima soluție înainte de catastrofa finală: România să iasă repede din NATO și din UE. Asta în cazul în care nu știați ce mai face SOV. (S. V.)

 Un director din Iași și-a organizat singur concursul, a fost candidat unic și a ieșit pe locul 2. Iogen Gînju ocupă de patruani funcția de director tehnic al Consiliului Județean, dar este interimar. A vrut să-și securizeze un post de Șef Birou Patrimoniu, și-a stabilit singur tematica, a fost unicul concurent și totuși a luat sub baremul minim de 80 de puncte. Cu nota 68,80, a fost declarat respins la proba scrisă. Iogen Gînju a semnat el însuși organizarea concursului, a stabilit datele examenului, bibliografia și tot el a concurat. Tot el a și picat. Fiind bun, rămîne totuși director tehnic, tot interimar. (A. M. S.)

 „Să forțezi o femeie să nască și apoi să crească acel copil este o formă de sclavie. Nașterea forțată nu poate fi numită drept la viață” – Margaret Atwood. (M. C.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Ce sunt armele nucleare tactice și de ce a ordonat Rusia efectuarea de exerciții
Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că armata va efectua exerciții cu arme nucleare tactice - fiind pentru prima dată când un astfel de exercițiu este anunțat public de Moscova, relatează Independent.
image
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Numărul copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) s-a triplat în ultimii 5 ani, ajungând la peste 70.000. Și vorbim despre datele oficiale. Neoficial însă, avem mult mai mulți elevi cu astfel de probleme, iar una dintre cauze este timpul exagerat petrecut de aceștia în fața ecranelor.
image
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
După abuzurile culinare de Paște, trebuie să revenim la un stil de viață echilibrat. De câte ori mâncăm pe zi? Câtă carne consumăm? Ținem post intermitent? Cum ar trebui să arate micul dejun, prânzul și cina? - sunt întrebări la care a răspuns nutriționistul Nicolae Hâncu

HIstoria.ro

image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.