Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 958 din 18 august – 24 august 2022
© M. Pleșu
© M. Pleșu

CÎND SE OPREȘTE GURA UNUIA CARE ÎMPIEDICĂ ACCESUL PROGRESIV LA GUSTUL BERII? CÎND DOUĂ FRUCTE APARENT DIFERITE SE COMPORTĂ CA ȘI CUM S-AR AFLA ÎN DOUĂ DIMENSIUNI DIFERITE

● Unul dintre posibilele răspunsuri la întrebarea „Cînd se oprește circulația unui tren o oră și jumătate?” ar putea fi „Cînd îi taie calea o țestoasă”. Pasagerii unui tren care lega zona de sud-est a Angliei de Aeroportul Stansted au avut de așteptat pentru că „un animal a blocat linia”, după cum au fost anunțați oficial. Atîta doar că animalul s-a dovedit a fi o țestoasă uriașă, prea grea pentru a fi ridicată rapid. Evadase de la o grădină zoologică din apropiere și, probabil, voia să prindă un zbor. (A. A. D.)

 O apostrofare de cartier, auzită cînd ieșea din gura unuia ca să intre în urechea altuia, de peste drum: „Băi, pupa-mi-ai găinile, cînd ești pe bicicletă nu mai vorbești cu nimeni?“. O fi avînd dreptate omul, poate ar trebui studiat efectul bicicletei asupra relațiilor interpersonale. (D. S.)

● The Economist a publicat de curînd un articol care încerca să afle de ce în statele arabe femeile sînt „mai grase” decît bărbații. Articolul explica faptul că acest lucru se datorează în primul rînd restricțiilor culturale care împiedică accesul femeilor la exerciții fizice. Pentru a ilustra articolul, revista a ales o fotografie a lui Enas Taleb în timpul apariției acesteia la festivalul cultural anual „Babylon“ din Irak. Nu s-a știut însă că aceasta e celebră în țara ei. (A. M. S.)

● Tehnologia de recunoaștere facială a reușit să o identifice pe mama vocalistului și basistului Geddy Lee al legendarei trupe canadiene de rock progresiv Rush într-o fotografie colectivă făcută în timpul Holocaustului. În urma acestei identificări, muzicianul a putut să-și mai descopere, în alte fotografii, bunica, unchii, o mătușă și alte rude mai îndepărtate. Poloneza Mary Weinrib, pe numele ei, s-a căsătorit cu un bărbat de care s-a îndrăgostit la Auschwitz și s-au mutat împreună în Toronto în anii ’50. A murit anul trecut în vîrstă de 95 de ani. (M. C.)

● Berea rece este mană cerească în lunile caniculare, dar ați mai consuma-o dacă ați ști că e fabricată cu... apă din canalizare? Cu scopul de a trage un semnal de alarmă în privința rezevelor limitate de apă și a folosirii lor chibzuite, o companie din Singapore a scos pe piață o bere pentru producția căreia nu a folosit apa proaspătă, ci pe cea evacuată din sistemul de canalizare. Susține că apa trece printr-un proces minuțios de purificare și că gustul berii nu este cu nimic diferit de al altora. Ideea nu e cu totul nouă, se pare că, în ultimii ani, companii din Israel, Suedia sau Canada dezvoltă propriile sisteme de reciclare a apei folosite. (A. A. D.)

 Imediat după ce ministrul Rafila a îndemnat poporul să se încoloneze la medicii de familie să-și ia pastila cu „iod”, că vine cataclismul atomic din Ucraina, s-au înregistrat două fenomene aparent diferite – în realitate, complementare. Pe de o parte, cabinetele medicilor de familie au fost asediate cu telefoane și cereri, iar medicii de familie au fost exasperați de idioțenia asta (evident, ei nu au aceste pastile și nici nu știu nimic despre distribuirea lor!), și, pe de altă parte, au apărut bancurile. Redau unul la care, mărturisesc, am rîs. Intră omul în farmacie: „Bună ziua”. „Bună ziua.” „Am venit să-mi dați pastila cu iod.” „Care pastilă cu iod?” „Aia de care a zis ministrul Rafila aseară la televizor.” „Nu avem așa ceva. Dar vă putem da Viagra.” „Și mă ajută în caz de accident nuclear?” „Nu, dar văd că vă plictisiți acasă.” (S. V.)

● Un apel disperat, transmis prin stație de un angajat al unui Mega Image de cartier: „Doamna Letiția, dați-mi și mie, vă rog, o mătură la fructe!”. (M. P.)

 În timpul experimentelor cu un computer cuantic ionic, niște fizicieni americani au descoperit o fază topologică a materiei necunoscută anterior, într-o stare de tranziție în care obiectele cuantice se comportă ca și cum s-ar afla în două dimensiuni de timp diferite. Pare o descriere a celor doi neuroni din capul unui anume ministru român. (M. C.)

©S.M. Georgescu
©S.M. Georgescu

SĂ NU UITĂM CUM AR FI LUMEA (PENTRU CEI CARE FORMULEAZĂ ULTIMA SOLUȚIE) DACĂ ORGANIZAREA AR ASCUNDE O FORMĂ DE SCLAVIE

●  În urmă cu vreo zece zile, premierul Ungariei a fost salvat de un jurnalist, după ce barca i s-a stricat pe Marea Adriatică. Nu s-a întîmplat ca în bancul acela cu fotojurnalistul care, văzînd un important politician înecîndu-se, a trăit o mare dilemă: cum să-l pozeze – alb-negru sau color? Presa și-a amintit însă că, destul de recent, Orbán tocmai îi îndemnase pe maghiari să aleagă lacul Balaton în locul Mării Adriatice. El mai făcuse și o altă declarație prin care regreta că Ungariei i-ar fi fost luată marea (să nu uităm și că țara vecină, pe cînd tot fără mare era, a fost condusă de un amiral). Și încă un detaliu: barca cu care Orbán se plimba în apropierea insulei Vis era asemeni viselor stăpînului: gonflabilă. (A. M.)

 Un hoț de mașini a fost descoperit de poliția din Greater Manchester (Marea Britanie) în timpul unei percheziții, ascuns înăuntrul unui ursuleț de pluș, ofițerii declarînd că „au observat un urs mare care respira”. Chiar dacă n-am înțeles de ce polițiștilor li s-a părut atît de ciudat faptul că un teddy bear respiră, m-am gîndit cum ar fi lumea dacă situația ar fi inversă și ursuleții de pluș s-ar ascunde înăuntrul unor hoți. (S. G.)

  Cîteva institute mai neobișnuite, pentru cei care își imaginau că instituțiile sînt musai fade, scorțoase, nefrecventabile: Association amicale des amateurs d’andouillette authentique (AAAAA) din Paris; China Puerh Tea Research Institute (Institutul de cercetare a ceaiului Puerh chinezesc) din Dehong, provincia Yunnan, China; World Institute of Kimchi (WiKim) (Institutul mondial al murăturilor Kimchi) în Gwangju, Coreea de Sud; Deutsches Wurst-Institut (Institutul german al cîrnatului) din Münster; Gesellschaft für Hopfenforschung (Societatea pentru cercetarea hameiului), Wolnzach, Bavaria; Institut International du Fromage, Noyal-sur-Vilaine, Franța; Instituto Nazionale Espresso Italiano (INEI), Brescia; Chocolate Academy, Zürich, Elveția. (M. P.)

 Sorin Ovidiu Vântu este încă unul dintre cei supărați pe popor că nu a făcut ce i-a spus el să facă și uite unde a ajuns. Înainte de a conchide dramatic („Nația română s-a prostit de tot, la fel ca nația planetară”), Sorin Ovidiu Vântu formulează ultima soluție înainte de catastrofa finală: România să iasă repede din NATO și din UE. Asta în cazul în care nu știați ce mai face SOV. (S. V.)

 Un director din Iași și-a organizat singur concursul, a fost candidat unic și a ieșit pe locul 2. Iogen Gînju ocupă de patruani funcția de director tehnic al Consiliului Județean, dar este interimar. A vrut să-și securizeze un post de Șef Birou Patrimoniu, și-a stabilit singur tematica, a fost unicul concurent și totuși a luat sub baremul minim de 80 de puncte. Cu nota 68,80, a fost declarat respins la proba scrisă. Iogen Gînju a semnat el însuși organizarea concursului, a stabilit datele examenului, bibliografia și tot el a concurat. Tot el a și picat. Fiind bun, rămîne totuși director tehnic, tot interimar. (A. M. S.)

 „Să forțezi o femeie să nască și apoi să crească acel copil este o formă de sclavie. Nașterea forțată nu poate fi numită drept la viață” – Margaret Atwood. (M. C.)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

banner mircea diaconu 1 png
Cariera impresionantă a actorului Mircea Diaconu. Filmele și piesele de teatru care l-au consacrat
Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și cinematografiei românești, s-a stins din viață pe 14 decembrie 2024, la vârsta de 74 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.
12688059 jpg
Rușii au început să piardă din avantajul în privința artileriei
Avantajul pe care îl avea Rusia în raport cu Ucraina în privința artileriei se diminuează treptat, potrivit lui Nazar Voloșhin, purtătorul de cuvânt al grupului operațional și strategic de trupe Hortiția, relatează presa ucraineană.
image png
Femeia cu care Mircea Diaconu a fost căsătorit 44 de ani. A cerut-o de soție la a doua întâlnire
Lumea artistică, din nou în doliu! Mircea Diaconu, unul dintre cei mai mari actori ai României, s-a stins din viață cu puțin timp înainte de a împlini 75 de ani. Moartea sa îndoliază inimile celor care l-au cunoscut și care l-au iubit.
banner mircea diaconu lumanare png
A murit actorul Mircea Diaconu
Actorul Mircea Diaconu a murit. Anunțul a fost făcut, în această dimineață de soția acestuia, Diana Lupescu.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent la o fabrică din România. Șase persoane s-au autoevacuat
Un incendiu a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, la o fabrică de utilaje pentru construcţii din municipiul Câmpina, şase persoane care se aflau în interior autoevacuându-se.
mircea diaconu jpg
A murit Mircea Diaconu. Actorul avea 74 de ani
Distrubuția din cer este azi completată de încă un mare actor. Mircea Diaconu, unul dintre cei mai apreciați actori români cu o carieră de peste 40 de ani,
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Preşedintele Coreei de Sud va fi suspendat din funcţie şi pus sub acuzare. Peste 200.000 de oameni, așteptați la manifestații
Seul, Coreea de Sud – Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, se confruntă cu o criză politică majoră după ce Adunarea Națională a votat sâmbătă pentru punerea sa sub acuzare. Decizia a fost luată în urma încercării controversate a liderului de a impune legea marțială la începutul acestei luni.
Au fost furate mai multe bunuri Foto Mănăstirea Râșca Transilvană jpg
O mănăstire din județul Cluj a fost prădată. Hoții au furat mai multe obiecte prețioase
Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal după ce mai multe persoane au furat obiecte confecționate din metale prețioase dintr-o mănăstire din zona de munte a județului Cluj.
Ciocan justitie proces FOTO Shutterstock
România a devenit impredictibilă. Viitorul guvern riscă să rămână fără bani de pensii şi salarii bugetare
Ultimele evenimente legate de alegerile prezidenţiale şi parlamentare au alimentat opinia că România a devenit o ţară impredictibilă.