Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 958 din 18 august – 24 august 2022
image
© M. Pleșu

CÎND SE OPREȘTE GURA UNUIA CARE ÎMPIEDICĂ ACCESUL PROGRESIV LA GUSTUL BERII? CÎND DOUĂ FRUCTE APARENT DIFERITE SE COMPORTĂ CA ȘI CUM S-AR AFLA ÎN DOUĂ DIMENSIUNI DIFERITE

● Unul dintre posibilele răspunsuri la întrebarea „Cînd se oprește circulația unui tren o oră și jumătate?” ar putea fi „Cînd îi taie calea o țestoasă”. Pasagerii unui tren care lega zona de sud-est a Angliei de Aeroportul Stansted au avut de așteptat pentru că „un animal a blocat linia”, după cum au fost anunțați oficial. Atîta doar că animalul s-a dovedit a fi o țestoasă uriașă, prea grea pentru a fi ridicată rapid. Evadase de la o grădină zoologică din apropiere și, probabil, voia să prindă un zbor. (A. A. D.)

 O apostrofare de cartier, auzită cînd ieșea din gura unuia ca să intre în urechea altuia, de peste drum: „Băi, pupa-mi-ai găinile, cînd ești pe bicicletă nu mai vorbești cu nimeni?“. O fi avînd dreptate omul, poate ar trebui studiat efectul bicicletei asupra relațiilor interpersonale. (D. S.)

● The Economist a publicat de curînd un articol care încerca să afle de ce în statele arabe femeile sînt „mai grase” decît bărbații. Articolul explica faptul că acest lucru se datorează în primul rînd restricțiilor culturale care împiedică accesul femeilor la exerciții fizice. Pentru a ilustra articolul, revista a ales o fotografie a lui Enas Taleb în timpul apariției acesteia la festivalul cultural anual „Babylon“ din Irak. Nu s-a știut însă că aceasta e celebră în țara ei. (A. M. S.)

● Tehnologia de recunoaștere facială a reușit să o identifice pe mama vocalistului și basistului Geddy Lee al legendarei trupe canadiene de rock progresiv Rush într-o fotografie colectivă făcută în timpul Holocaustului. În urma acestei identificări, muzicianul a putut să-și mai descopere, în alte fotografii, bunica, unchii, o mătușă și alte rude mai îndepărtate. Poloneza Mary Weinrib, pe numele ei, s-a căsătorit cu un bărbat de care s-a îndrăgostit la Auschwitz și s-au mutat împreună în Toronto în anii ’50. A murit anul trecut în vîrstă de 95 de ani. (M. C.)

● Berea rece este mană cerească în lunile caniculare, dar ați mai consuma-o dacă ați ști că e fabricată cu... apă din canalizare? Cu scopul de a trage un semnal de alarmă în privința rezevelor limitate de apă și a folosirii lor chibzuite, o companie din Singapore a scos pe piață o bere pentru producția căreia nu a folosit apa proaspătă, ci pe cea evacuată din sistemul de canalizare. Susține că apa trece printr-un proces minuțios de purificare și că gustul berii nu este cu nimic diferit de al altora. Ideea nu e cu totul nouă, se pare că, în ultimii ani, companii din Israel, Suedia sau Canada dezvoltă propriile sisteme de reciclare a apei folosite. (A. A. D.)

 Imediat după ce ministrul Rafila a îndemnat poporul să se încoloneze la medicii de familie să-și ia pastila cu „iod”, că vine cataclismul atomic din Ucraina, s-au înregistrat două fenomene aparent diferite – în realitate, complementare. Pe de o parte, cabinetele medicilor de familie au fost asediate cu telefoane și cereri, iar medicii de familie au fost exasperați de idioțenia asta (evident, ei nu au aceste pastile și nici nu știu nimic despre distribuirea lor!), și, pe de altă parte, au apărut bancurile. Redau unul la care, mărturisesc, am rîs. Intră omul în farmacie: „Bună ziua”. „Bună ziua.” „Am venit să-mi dați pastila cu iod.” „Care pastilă cu iod?” „Aia de care a zis ministrul Rafila aseară la televizor.” „Nu avem așa ceva. Dar vă putem da Viagra.” „Și mă ajută în caz de accident nuclear?” „Nu, dar văd că vă plictisiți acasă.” (S. V.)

● Un apel disperat, transmis prin stație de un angajat al unui Mega Image de cartier: „Doamna Letiția, dați-mi și mie, vă rog, o mătură la fructe!”. (M. P.)

 În timpul experimentelor cu un computer cuantic ionic, niște fizicieni americani au descoperit o fază topologică a materiei necunoscută anterior, într-o stare de tranziție în care obiectele cuantice se comportă ca și cum s-ar afla în două dimensiuni de timp diferite. Pare o descriere a celor doi neuroni din capul unui anume ministru român. (M. C.)

image
©S.M. Georgescu

SĂ NU UITĂM CUM AR FI LUMEA (PENTRU CEI CARE FORMULEAZĂ ULTIMA SOLUȚIE) DACĂ ORGANIZAREA AR ASCUNDE O FORMĂ DE SCLAVIE

●  În urmă cu vreo zece zile, premierul Ungariei a fost salvat de un jurnalist, după ce barca i s-a stricat pe Marea Adriatică. Nu s-a întîmplat ca în bancul acela cu fotojurnalistul care, văzînd un important politician înecîndu-se, a trăit o mare dilemă: cum să-l pozeze – alb-negru sau color? Presa și-a amintit însă că, destul de recent, Orbán tocmai îi îndemnase pe maghiari să aleagă lacul Balaton în locul Mării Adriatice. El mai făcuse și o altă declarație prin care regreta că Ungariei i-ar fi fost luată marea (să nu uităm și că țara vecină, pe cînd tot fără mare era, a fost condusă de un amiral). Și încă un detaliu: barca cu care Orbán se plimba în apropierea insulei Vis era asemeni viselor stăpînului: gonflabilă. (A. M.)

 Un hoț de mașini a fost descoperit de poliția din Greater Manchester (Marea Britanie) în timpul unei percheziții, ascuns înăuntrul unui ursuleț de pluș, ofițerii declarînd că „au observat un urs mare care respira”. Chiar dacă n-am înțeles de ce polițiștilor li s-a părut atît de ciudat faptul că un teddy bear respiră, m-am gîndit cum ar fi lumea dacă situația ar fi inversă și ursuleții de pluș s-ar ascunde înăuntrul unor hoți. (S. G.)

  Cîteva institute mai neobișnuite, pentru cei care își imaginau că instituțiile sînt musai fade, scorțoase, nefrecventabile: Association amicale des amateurs d’andouillette authentique (AAAAA) din Paris; China Puerh Tea Research Institute (Institutul de cercetare a ceaiului Puerh chinezesc) din Dehong, provincia Yunnan, China; World Institute of Kimchi (WiKim) (Institutul mondial al murăturilor Kimchi) în Gwangju, Coreea de Sud; Deutsches Wurst-Institut (Institutul german al cîrnatului) din Münster; Gesellschaft für Hopfenforschung (Societatea pentru cercetarea hameiului), Wolnzach, Bavaria; Institut International du Fromage, Noyal-sur-Vilaine, Franța; Instituto Nazionale Espresso Italiano (INEI), Brescia; Chocolate Academy, Zürich, Elveția. (M. P.)

 Sorin Ovidiu Vântu este încă unul dintre cei supărați pe popor că nu a făcut ce i-a spus el să facă și uite unde a ajuns. Înainte de a conchide dramatic („Nația română s-a prostit de tot, la fel ca nația planetară”), Sorin Ovidiu Vântu formulează ultima soluție înainte de catastrofa finală: România să iasă repede din NATO și din UE. Asta în cazul în care nu știați ce mai face SOV. (S. V.)

 Un director din Iași și-a organizat singur concursul, a fost candidat unic și a ieșit pe locul 2. Iogen Gînju ocupă de patruani funcția de director tehnic al Consiliului Județean, dar este interimar. A vrut să-și securizeze un post de Șef Birou Patrimoniu, și-a stabilit singur tematica, a fost unicul concurent și totuși a luat sub baremul minim de 80 de puncte. Cu nota 68,80, a fost declarat respins la proba scrisă. Iogen Gînju a semnat el însuși organizarea concursului, a stabilit datele examenului, bibliografia și tot el a concurat. Tot el a și picat. Fiind bun, rămîne totuși director tehnic, tot interimar. (A. M. S.)

 „Să forțezi o femeie să nască și apoi să crească acel copil este o formă de sclavie. Nașterea forțată nu poate fi numită drept la viață” – Margaret Atwood. (M. C.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan
Bătaia Anamaria Prodan-Laurențiu Reghecampf: a venit decizia. N-au voie nici să se sune
Laurenţiu Reghecampf şi Anamaria Prodan au cerut ordin de restricţie unul împotriva celuilalt după scandalul de vineri, 23 septembrie, care s-a lăsat cu răni grave în cazul amândurora. Judecătoria Buftea a judecat cererile formulate de cei doi soţi, și a fost formulată sentinţa.
Alexandru Tomescu
Cabana Caraiman, cumpărată de celebrul violonist Alexandru Tomescu. Planurile sale de restaurare
Violonistul Alexandru Tomescu a cumpărat cabana Caraiman din Munții Bucegi și are planuri mari. Tomescu intenționează să o restaureze și să o reintroducă în circuitul turistic.
DSC 4775 JPG
Micutzu: „Vorbitul despre depresie a devenit un trend. Eu încerc să fiu sincer“ | INTERVIU
Cosmin Nedelcu, unul dintre cei mai apreciați actori de comedie, vorbește despre cel mai nou film al său, lupta cu depresia, altercația în care a fost implicat și manele de la Filarmonică.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia