Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
image

MAI DEMULT UMBLA VORBA CĂ PĂMÎNTUL ESTE UN ORGANISM COMPLET EPUIZAT DUPĂ CE A GREȘIT DRUMUL, DAR TOT AȘA DE BINE S-AR PUTEA CA. DE FAPT, UN TURIST SPAȚIAL SĂ FI DETECTAT ÎNLOCUITORUL PERFECT (ÎN TIMP CE, LA NOI, NIMENI NU S-A GÎNDIT LA EXCEPȚII)

Mai demult umbla vorba că hîrtia suportă orice, dar nu cred să mai fie un secret pentru nimeni că această însușire a hîrtiei a fost preluată în ultima vreme de Facebook, care poate suporta, senin, izbucnirile de înțelepciune și pricepere ale ministrului Agriculturii, efervescentul Petre Daea. Spre exemplificare, iată una (dintr-un întreg hambar): „Azi, duminică, în zi de relaxare, iscusitul fermier a considerat mai importantă verificarea manuală a operațiunii de castrare a plantelor-mamă, pentru a nu risca impurificarea și scăderea valorii genetice a materialului semincer aflat în cîmpul deschis, într-o căldură copleșitoare“. (D. S.)

James Lovelock, om de știință preocupat de mediu, care a teoretizat primul faptul că Pămîntul este un organism viu afectat de activitatea umană (ipoteza Gaia a fost formulată de el în anii ’70), a murit luna trecută, la vîrsta de 103 ani. „Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere”, a comentat cineva. (M. C.)

Îngrijorați de o posibilă criză energetică în această iarnă, germanii au început deja să cumpere calorifere electrice pentru casele lor. În primele șase luni ale anului 2022, în Germania au fost vîndute 600.000 de sisteme de încălzire electrice. Un magazin de electronice din Berlin a epuizat deja marfa, după cum explică un angajat: „Toată lumea vrea să cumpere radiatoare electrice, dar sînt complet epuizate”, spune el. „Poate va sosi marfă nouă în septembrie, octombrie sau noiembrie. Nici o companie nu poate spune dacă vor fi sau nu livrate. Pentru că totul este complet epuizat.” Adevărul e că, și în vremea comunismului, caloriferul electric era un mic Dumnezeu. (A. M. S.)

Un porumbel de curse, pe nume Bob, a zburat din greșeală 4.000 de mile (circa 6.400 de kilometri) pînă în SUA, traversînd Oceanul Atlantic după ce a greșit drumul în cadrul unui concurs care avea loc în Marea Britanie. Bob a plecat din Guernsey, Regatul Unit, și a fost găsit în statul american Alabama. Personalul adăpostului de animale a identificat pasărea după inelul de la picior și l-a contactat pe proprietarul Alan Todd, care a plecat imediat în America pentru a-și aduce porumbelul înapoi. Deci chiar nu e cazul să ne mai plîngem că avioanele întîrzie. Se poate și mai rău. (A. M. S.)

Cică rușii ard, la propriu, de mai bine de o lună, gazele care ar fi fost destinate țărilor din Uniunea Europeană. Fenomenul se petrece undeva în apropierea graniței cu Finlanda și a fost observat printr-un program al unui satelit NASA care detectează incendiile. Specialiștii zic că sînt gazele pe care, în speranța că vor determina ridicarea sancțiunilor ce le sînt impuse de cînd cu războiul din Ucraina, rușii au încetat să le mai livreze Uniunii Europene. Dar tot așa de bine s-ar putea ca, de fapt, satelitul să fi detectat cum și-au dat  rușii foc la valiză. (A. M.)

Un turist american în vîrstă de 23 de ani a căzut în vulcanul Vezuviu în timp ce-și făcea un selfie pe marginea craterului, după ce urcase pînă acolo pe o rută interzisă. A fost salvat. Din păcate. (M. C.)

Étienne Klein, fizician francez, a provocat un val de confuzie pe Twitter, publicînd o fotografie a „celei mai apropiate stele de Soare”, Proxima Centauri. În mesaj, acesta a scris că instantaneul a fost realizat de telescopul spațial James Webb, afirmînd totodată că „o lume nouă este descoperită în fiecare zi”. La cîteva zile după acest tweet, cercetătorul s-a autodenunțat, spunînd că totul a fost o farsă – „steaua” fiind o bucată de chorizo, pozată pe fundal negru – menită să atragă atenția asupra fake-news-urilor. În virtutea mefienței față de orice, nu pot să nu mă întreb, așadar, dacă totuși bucata de cîrnat nu este, de fapt, o stea. (S. G.)

Un site islandez de turism încearcă să atragă vizitatorii oferindu-le înlocuitorul perfect pentru a răspunde la e-mail-uri cît timp ei sînt în concediu: un cal. Pentru ca acțiunea să aibă cu adevărat loc, a fost construită o tastatură uriașă, din lemn, potrivită cabalinelor. Acestea scriu în galop, iar tastele apăsate formulează un e-mail de răspuns pentru cei care solicită acest lucru. Turiștii pot alege calul potrivit, islandez și el, direct de pe site. Sînt trei cai disponibili, bine antrenați, fiecare cu personalitatea lui: unul se recomandă a fi asertiv și eficient, altul bate rapid, dar trage cîte un pui de somn din cînd în cînd, iar al treilea este un specialist al limbajului din corporații. (A. A. D.)

În timp ce, la noi, ÎPS Teodosie se pregătea să decoleze de pe autostrada București-Constanța într-o mașină care rula cu 235 km/oră, arhiepiscopul grec Elpidophoros oficia primul botez al copiilor unui cuplu gay în biserica unei suburbii ateniene. (M. C.)

„Fiesta bărbaților”, o petrecere organizată în fiecare an în Monteprato di Nimis, un sat din nordul Italiei, a provocat indignarea opiniei publice, care i-a acuzat pe organizatori de sexism – în toiul petrecerii există un concurs, jurizat de bărbați, la care participă doar femeile, denumit „Mîncătoarele de banane”. În urma numeroaselor petiții de a opri acest concurs considerat a fi denigrator, organizatorii au propus un compromis: la concurs pot participa și bărbații. Totuși, în toată această tevatură, nu pot să nu remarc faptul că nimeni nu s-a gîndit la denigrarea bietelor banane. Lor cine le reperează onoarea? (S. G.)

Într-o vitrină, la poalele Alpilor, se află expuși, pedagogic, principalii poluanți antropici ai pădurilor și, pentru comparație, o serie de materii naturale – fiecare cu durata sa „de viață”, respectiv, de descompunere. Cum era de așteptat, oamenii produc, cu puține excepții, obiecte care le supraviețuiesc enervant de mult. Iată cîteva exemple. La rubrica „naturale”: mușchiul de pădure se descompune în 6 luni, frunza de arțar în 7 luni, cetina de molid în 4 ani, iar lemnul de larice în 20 de ani. Obiecte produse de om: șervețelul de hîrtie se dezintegrează în 3 luni, o țigară în 1 pînă la 5 ani, un ziar în 3-12 ani (de aflat unde s-ar situa Dilema veche), guma de mestecat în 5 ani, pungile de plastic în 30-40 de ani, doza de Cola în 10-100 de ani, capacele de bere și brichetele „bic” în 100 de ani, scutecul tip „pampers” în 100-500 de ani, ambalajul PET în 500 de ani, polistirenul în 1.000 de ani, sticla în 4.000 de ani, o cartelă telefonică în 5.000 de ani, iar campionul, ambalajul de plastic pentru iaurt, se dezintegrează în 10.000 de ani. Prin urmare, dacă aveți de gînd să vă reîncarnați, recomandăm avatarul „păhărel de iaurt Danone”. (M. P.)

Foto: M. Pleșu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Razboi in Ucraina FOTO Ministerul ucrainean al Apărării jpg
Ritmul infernal al contraofensivei Kievului, un coșmar pentru ruși VIDEO
Modul excepțional în care a funcționat ofensiva ucraineană a permis trupelor Kievului să recucerească Lîman, un nod strategic de transport din nord-estul provinciei Donețk.
elon musk
Elon Musk, criticat după ce a susținut că Rusiei i se cuvine Crimeea
Elon Musk a fost aspru criticat după ce a propus ca Rusia să păstreze Crimeea. De asemenea, cel mai bogat om din lume a făcut mai multe propuneri pentru pacea dintre Ucraina și Rusia.
Mahdavikia jpg
Iran, proteste sângeroase: Oamenii, susținuți de o legendă vie printr-un mesaj acid
Regimul Islamic „tremură“ în fața furiei publicului, confruntându-se cu a 16-a zi de manifestări stradale.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia