Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
image

MAI DEMULT UMBLA VORBA CĂ PĂMÎNTUL ESTE UN ORGANISM COMPLET EPUIZAT DUPĂ CE A GREȘIT DRUMUL, DAR TOT AȘA DE BINE S-AR PUTEA CA. DE FAPT, UN TURIST SPAȚIAL SĂ FI DETECTAT ÎNLOCUITORUL PERFECT (ÎN TIMP CE, LA NOI, NIMENI NU S-A GÎNDIT LA EXCEPȚII)

Mai demult umbla vorba că hîrtia suportă orice, dar nu cred să mai fie un secret pentru nimeni că această însușire a hîrtiei a fost preluată în ultima vreme de Facebook, care poate suporta, senin, izbucnirile de înțelepciune și pricepere ale ministrului Agriculturii, efervescentul Petre Daea. Spre exemplificare, iată una (dintr-un întreg hambar): „Azi, duminică, în zi de relaxare, iscusitul fermier a considerat mai importantă verificarea manuală a operațiunii de castrare a plantelor-mamă, pentru a nu risca impurificarea și scăderea valorii genetice a materialului semincer aflat în cîmpul deschis, într-o căldură copleșitoare“. (D. S.)

James Lovelock, om de știință preocupat de mediu, care a teoretizat primul faptul că Pămîntul este un organism viu afectat de activitatea umană (ipoteza Gaia a fost formulată de el în anii ’70), a murit luna trecută, la vîrsta de 103 ani. „Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere”, a comentat cineva. (M. C.)

Îngrijorați de o posibilă criză energetică în această iarnă, germanii au început deja să cumpere calorifere electrice pentru casele lor. În primele șase luni ale anului 2022, în Germania au fost vîndute 600.000 de sisteme de încălzire electrice. Un magazin de electronice din Berlin a epuizat deja marfa, după cum explică un angajat: „Toată lumea vrea să cumpere radiatoare electrice, dar sînt complet epuizate”, spune el. „Poate va sosi marfă nouă în septembrie, octombrie sau noiembrie. Nici o companie nu poate spune dacă vor fi sau nu livrate. Pentru că totul este complet epuizat.” Adevărul e că, și în vremea comunismului, caloriferul electric era un mic Dumnezeu. (A. M. S.)

Un porumbel de curse, pe nume Bob, a zburat din greșeală 4.000 de mile (circa 6.400 de kilometri) pînă în SUA, traversînd Oceanul Atlantic după ce a greșit drumul în cadrul unui concurs care avea loc în Marea Britanie. Bob a plecat din Guernsey, Regatul Unit, și a fost găsit în statul american Alabama. Personalul adăpostului de animale a identificat pasărea după inelul de la picior și l-a contactat pe proprietarul Alan Todd, care a plecat imediat în America pentru a-și aduce porumbelul înapoi. Deci chiar nu e cazul să ne mai plîngem că avioanele întîrzie. Se poate și mai rău. (A. M. S.)

Cică rușii ard, la propriu, de mai bine de o lună, gazele care ar fi fost destinate țărilor din Uniunea Europeană. Fenomenul se petrece undeva în apropierea graniței cu Finlanda și a fost observat printr-un program al unui satelit NASA care detectează incendiile. Specialiștii zic că sînt gazele pe care, în speranța că vor determina ridicarea sancțiunilor ce le sînt impuse de cînd cu războiul din Ucraina, rușii au încetat să le mai livreze Uniunii Europene. Dar tot așa de bine s-ar putea ca, de fapt, satelitul să fi detectat cum și-au dat  rușii foc la valiză. (A. M.)

Un turist american în vîrstă de 23 de ani a căzut în vulcanul Vezuviu în timp ce-și făcea un selfie pe marginea craterului, după ce urcase pînă acolo pe o rută interzisă. A fost salvat. Din păcate. (M. C.)

Étienne Klein, fizician francez, a provocat un val de confuzie pe Twitter, publicînd o fotografie a „celei mai apropiate stele de Soare”, Proxima Centauri. În mesaj, acesta a scris că instantaneul a fost realizat de telescopul spațial James Webb, afirmînd totodată că „o lume nouă este descoperită în fiecare zi”. La cîteva zile după acest tweet, cercetătorul s-a autodenunțat, spunînd că totul a fost o farsă – „steaua” fiind o bucată de chorizo, pozată pe fundal negru – menită să atragă atenția asupra fake-news-urilor. În virtutea mefienței față de orice, nu pot să nu mă întreb, așadar, dacă totuși bucata de cîrnat nu este, de fapt, o stea. (S. G.)

Un site islandez de turism încearcă să atragă vizitatorii oferindu-le înlocuitorul perfect pentru a răspunde la e-mail-uri cît timp ei sînt în concediu: un cal. Pentru ca acțiunea să aibă cu adevărat loc, a fost construită o tastatură uriașă, din lemn, potrivită cabalinelor. Acestea scriu în galop, iar tastele apăsate formulează un e-mail de răspuns pentru cei care solicită acest lucru. Turiștii pot alege calul potrivit, islandez și el, direct de pe site. Sînt trei cai disponibili, bine antrenați, fiecare cu personalitatea lui: unul se recomandă a fi asertiv și eficient, altul bate rapid, dar trage cîte un pui de somn din cînd în cînd, iar al treilea este un specialist al limbajului din corporații. (A. A. D.)

În timp ce, la noi, ÎPS Teodosie se pregătea să decoleze de pe autostrada București-Constanța într-o mașină care rula cu 235 km/oră, arhiepiscopul grec Elpidophoros oficia primul botez al copiilor unui cuplu gay în biserica unei suburbii ateniene. (M. C.)

„Fiesta bărbaților”, o petrecere organizată în fiecare an în Monteprato di Nimis, un sat din nordul Italiei, a provocat indignarea opiniei publice, care i-a acuzat pe organizatori de sexism – în toiul petrecerii există un concurs, jurizat de bărbați, la care participă doar femeile, denumit „Mîncătoarele de banane”. În urma numeroaselor petiții de a opri acest concurs considerat a fi denigrator, organizatorii au propus un compromis: la concurs pot participa și bărbații. Totuși, în toată această tevatură, nu pot să nu remarc faptul că nimeni nu s-a gîndit la denigrarea bietelor banane. Lor cine le reperează onoarea? (S. G.)

Într-o vitrină, la poalele Alpilor, se află expuși, pedagogic, principalii poluanți antropici ai pădurilor și, pentru comparație, o serie de materii naturale – fiecare cu durata sa „de viață”, respectiv, de descompunere. Cum era de așteptat, oamenii produc, cu puține excepții, obiecte care le supraviețuiesc enervant de mult. Iată cîteva exemple. La rubrica „naturale”: mușchiul de pădure se descompune în 6 luni, frunza de arțar în 7 luni, cetina de molid în 4 ani, iar lemnul de larice în 20 de ani. Obiecte produse de om: șervețelul de hîrtie se dezintegrează în 3 luni, o țigară în 1 pînă la 5 ani, un ziar în 3-12 ani (de aflat unde s-ar situa Dilema veche), guma de mestecat în 5 ani, pungile de plastic în 30-40 de ani, doza de Cola în 10-100 de ani, capacele de bere și brichetele „bic” în 100 de ani, scutecul tip „pampers” în 100-500 de ani, ambalajul PET în 500 de ani, polistirenul în 1.000 de ani, sticla în 4.000 de ani, o cartelă telefonică în 5.000 de ani, iar campionul, ambalajul de plastic pentru iaurt, se dezintegrează în 10.000 de ani. Prin urmare, dacă aveți de gînd să vă reîncarnați, recomandăm avatarul „păhărel de iaurt Danone”. (M. P.)

Foto: M. Pleșu

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Lucian Mîndruță a fost invitat în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, difuzată la Kanal D
Prezidențiabilii de pe Facebook. Pe cine nominalizează internauții pentru candidatura la Cotroceni
După anularea alegerilor, negocierile politice au trecut pe Facebook, unde numele potențialilor candidați pentru prezidențiale sunt deja pe buzele tuturor.
image png
Prognoza meteo joi, 12 decembrie. Vreme închisă şi precipitaţii uşoare. Unde sunt anunţate ninsori
Vremea va fi predominant închisă în cea mai mare parte a ţării, cu temperaturi cuprinse între -1 şi 9 grade Celsius şi ninsori slabe în zonele montane.
meritocratie candidat alegere shutterstock 743670856 jpg
Care este profilul ideal de candidat pentru cetățeni? Analist: „Nu cred în varianta anonimilor scoși din joben”
Un candidat ideal pentru România trebuie să fie onest, autentic și să aibă experiență politică solidă, spun analiștii Valeriu Turcan și Adrian Zăbavă. Într-un context intern și internațional tot mai provocator, portretul liderului de care țara are nevoie devine tot mai clar.
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Regula de circulație pe care mulți șoferi o ignoră! Ce trebuie să facem când ieșim dintr-un sens giratoriu
Atunci când ne urcăm la volan, vom ajunge destul de rapid la un sens giratoriu. Acestea sunt extrem de comune de-a lungul țării, iar în ciuda faptului că par destul de simplu de navigat, există anumite reguli la care trebuie să fim atenți.
profimedia 0945201513 jpg
Ultimele zile ale lui Assad la putere. Ce s-a găsit în biroul său
Luptători rebeli și civili s-au plimbat marți prin palatului prezidențial al lui Bashar al-Assad, călcând pe afișe făcute bucăți ale fostului dictator sirian care fugise în Rusia cu câteva zile înainte.
image png
Cum a reacționat o femeie pe care soțul a înșelat-o cu „duduia” de la cantină: „Are în jur de 60 de ani și defilează prin oraș îmbrăcată ca o tânără de 20 de ani”
Infidelitatea, din nou o problemă care duce la destrămarea relației de cuplu. O tânără de 31 de ani a povestit cum soțul său cu un an mai mare ar fi înșelat-o cu femeia de la cantina locului de muncă, ea în vârstă de 60 de ani.
Iernile de alta data  Foto Facebook, Muzeul Transilvaniei, Scinteia jpg
Cum arătau iernile de altădată ale românilor: „Satele sunt terorizate de haite de lupi. Lumea arde gardurile, cine mai are”
Numeroasele fotografii publicate pe rețelele de socializare înfățișează „iernile de altădată”,cu copii jucându-se pe ulițele satelor înzăpezite și familii strânse în jurul meselor de sărbători. Imaginile fac furori, trezesc nostalgii, dar și controverse.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
LIVE TEXT Aderarea completă la Schengen a României și Bulgariei se discută azi în Consiliul JAI
România intră în linie dreaptă spre accederea completă la spațiul de liberă circulație european. Ridicarea controalelor la frontierele terestre cu România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2025, ajunge joi pe masa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
Pietoni, oameni  Foto Pixabay jpg
Au fost publicate rezultatele testărilor PISA pentru adulți: La nivel global o cincime din totalul participanților sunt analfabeți funcțional
La nivel internațional, competențele adulților în ceea ce privește alfabetizarea, alfabetizarea numerică și capacitatea de rezolvare a problemelor au stagnat sau chiar au scăzut, arată Studiul privind Competențele Adulților 2023, publicat de OCDE.