Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
image

MAI DEMULT UMBLA VORBA CĂ PĂMÎNTUL ESTE UN ORGANISM COMPLET EPUIZAT DUPĂ CE A GREȘIT DRUMUL, DAR TOT AȘA DE BINE S-AR PUTEA CA. DE FAPT, UN TURIST SPAȚIAL SĂ FI DETECTAT ÎNLOCUITORUL PERFECT (ÎN TIMP CE, LA NOI, NIMENI NU S-A GÎNDIT LA EXCEPȚII)

Mai demult umbla vorba că hîrtia suportă orice, dar nu cred să mai fie un secret pentru nimeni că această însușire a hîrtiei a fost preluată în ultima vreme de Facebook, care poate suporta, senin, izbucnirile de înțelepciune și pricepere ale ministrului Agriculturii, efervescentul Petre Daea. Spre exemplificare, iată una (dintr-un întreg hambar): „Azi, duminică, în zi de relaxare, iscusitul fermier a considerat mai importantă verificarea manuală a operațiunii de castrare a plantelor-mamă, pentru a nu risca impurificarea și scăderea valorii genetice a materialului semincer aflat în cîmpul deschis, într-o căldură copleșitoare“. (D. S.)

James Lovelock, om de știință preocupat de mediu, care a teoretizat primul faptul că Pămîntul este un organism viu afectat de activitatea umană (ipoteza Gaia a fost formulată de el în anii ’70), a murit luna trecută, la vîrsta de 103 ani. „Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere”, a comentat cineva. (M. C.)

Îngrijorați de o posibilă criză energetică în această iarnă, germanii au început deja să cumpere calorifere electrice pentru casele lor. În primele șase luni ale anului 2022, în Germania au fost vîndute 600.000 de sisteme de încălzire electrice. Un magazin de electronice din Berlin a epuizat deja marfa, după cum explică un angajat: „Toată lumea vrea să cumpere radiatoare electrice, dar sînt complet epuizate”, spune el. „Poate va sosi marfă nouă în septembrie, octombrie sau noiembrie. Nici o companie nu poate spune dacă vor fi sau nu livrate. Pentru că totul este complet epuizat.” Adevărul e că, și în vremea comunismului, caloriferul electric era un mic Dumnezeu. (A. M. S.)

Un porumbel de curse, pe nume Bob, a zburat din greșeală 4.000 de mile (circa 6.400 de kilometri) pînă în SUA, traversînd Oceanul Atlantic după ce a greșit drumul în cadrul unui concurs care avea loc în Marea Britanie. Bob a plecat din Guernsey, Regatul Unit, și a fost găsit în statul american Alabama. Personalul adăpostului de animale a identificat pasărea după inelul de la picior și l-a contactat pe proprietarul Alan Todd, care a plecat imediat în America pentru a-și aduce porumbelul înapoi. Deci chiar nu e cazul să ne mai plîngem că avioanele întîrzie. Se poate și mai rău. (A. M. S.)

Cică rușii ard, la propriu, de mai bine de o lună, gazele care ar fi fost destinate țărilor din Uniunea Europeană. Fenomenul se petrece undeva în apropierea graniței cu Finlanda și a fost observat printr-un program al unui satelit NASA care detectează incendiile. Specialiștii zic că sînt gazele pe care, în speranța că vor determina ridicarea sancțiunilor ce le sînt impuse de cînd cu războiul din Ucraina, rușii au încetat să le mai livreze Uniunii Europene. Dar tot așa de bine s-ar putea ca, de fapt, satelitul să fi detectat cum și-au dat  rușii foc la valiză. (A. M.)

Un turist american în vîrstă de 23 de ani a căzut în vulcanul Vezuviu în timp ce-și făcea un selfie pe marginea craterului, după ce urcase pînă acolo pe o rută interzisă. A fost salvat. Din păcate. (M. C.)

Étienne Klein, fizician francez, a provocat un val de confuzie pe Twitter, publicînd o fotografie a „celei mai apropiate stele de Soare”, Proxima Centauri. În mesaj, acesta a scris că instantaneul a fost realizat de telescopul spațial James Webb, afirmînd totodată că „o lume nouă este descoperită în fiecare zi”. La cîteva zile după acest tweet, cercetătorul s-a autodenunțat, spunînd că totul a fost o farsă – „steaua” fiind o bucată de chorizo, pozată pe fundal negru – menită să atragă atenția asupra fake-news-urilor. În virtutea mefienței față de orice, nu pot să nu mă întreb, așadar, dacă totuși bucata de cîrnat nu este, de fapt, o stea. (S. G.)

Un site islandez de turism încearcă să atragă vizitatorii oferindu-le înlocuitorul perfect pentru a răspunde la e-mail-uri cît timp ei sînt în concediu: un cal. Pentru ca acțiunea să aibă cu adevărat loc, a fost construită o tastatură uriașă, din lemn, potrivită cabalinelor. Acestea scriu în galop, iar tastele apăsate formulează un e-mail de răspuns pentru cei care solicită acest lucru. Turiștii pot alege calul potrivit, islandez și el, direct de pe site. Sînt trei cai disponibili, bine antrenați, fiecare cu personalitatea lui: unul se recomandă a fi asertiv și eficient, altul bate rapid, dar trage cîte un pui de somn din cînd în cînd, iar al treilea este un specialist al limbajului din corporații. (A. A. D.)

În timp ce, la noi, ÎPS Teodosie se pregătea să decoleze de pe autostrada București-Constanța într-o mașină care rula cu 235 km/oră, arhiepiscopul grec Elpidophoros oficia primul botez al copiilor unui cuplu gay în biserica unei suburbii ateniene. (M. C.)

„Fiesta bărbaților”, o petrecere organizată în fiecare an în Monteprato di Nimis, un sat din nordul Italiei, a provocat indignarea opiniei publice, care i-a acuzat pe organizatori de sexism – în toiul petrecerii există un concurs, jurizat de bărbați, la care participă doar femeile, denumit „Mîncătoarele de banane”. În urma numeroaselor petiții de a opri acest concurs considerat a fi denigrator, organizatorii au propus un compromis: la concurs pot participa și bărbații. Totuși, în toată această tevatură, nu pot să nu remarc faptul că nimeni nu s-a gîndit la denigrarea bietelor banane. Lor cine le reperează onoarea? (S. G.)

Într-o vitrină, la poalele Alpilor, se află expuși, pedagogic, principalii poluanți antropici ai pădurilor și, pentru comparație, o serie de materii naturale – fiecare cu durata sa „de viață”, respectiv, de descompunere. Cum era de așteptat, oamenii produc, cu puține excepții, obiecte care le supraviețuiesc enervant de mult. Iată cîteva exemple. La rubrica „naturale”: mușchiul de pădure se descompune în 6 luni, frunza de arțar în 7 luni, cetina de molid în 4 ani, iar lemnul de larice în 20 de ani. Obiecte produse de om: șervețelul de hîrtie se dezintegrează în 3 luni, o țigară în 1 pînă la 5 ani, un ziar în 3-12 ani (de aflat unde s-ar situa Dilema veche), guma de mestecat în 5 ani, pungile de plastic în 30-40 de ani, doza de Cola în 10-100 de ani, capacele de bere și brichetele „bic” în 100 de ani, scutecul tip „pampers” în 100-500 de ani, ambalajul PET în 500 de ani, polistirenul în 1.000 de ani, sticla în 4.000 de ani, o cartelă telefonică în 5.000 de ani, iar campionul, ambalajul de plastic pentru iaurt, se dezintegrează în 10.000 de ani. Prin urmare, dacă aveți de gînd să vă reîncarnați, recomandăm avatarul „păhărel de iaurt Danone”. (M. P.)

Foto: M. Pleșu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.