Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 342 din 2 septembrie - 8 septembrie 2010
Cu ochii în 3,14 jpeg

SISTEMUL CARE PERMITE
HĂRMĂLAIE MARE
LA FIECARE PORTIŢĂ
(INVERS PROPORŢIONALĂ
CU NUMĂRUL ZGUDUIT)
A DECIS SĂ FILMEZE
CE SE VA ÎNTÎMPLA ÎN PLUS

● Era joi după-amiază şi citisem în ultima vreme multe articole legate de romi, de venirea lor acasă din Franţa. Pe Calea Griviţei, hărmălaie mare, covor de seminţe şi haine strălucitoare. M-am uitat la plăcuţa instituţiei prin dreptul căreia treceam şi am văzut că era ceva cu drepturile omului. Primul gînd a fost că oamenii aceia se strînseseră buluc să protesteze pentru ceva. Am mai făcut cîţiva paşi şi mi-am dat seama că doar petreceau, era nuntă mare în cartier. (A. M. S.)

● Spre Bicaz drumul este presărat cu minibetoniere, cam la fiecare portiţă existînd un sătean care învîrtea un asemenea dispozitiv. La Bicaz, misterul s-a lămurit: pe o clădire impunătoare trona un banner generos: Clubul Cimentiştilor. (S. G.)

● Un autopromo la Digi Sport (tot îmi vine să scriu Gigi Sport) face publicitate transmisiunilor din campionatul englez de fotbal, Premier League. În spot ni se povesteşte că acest campionat e atît de mare şi de tare încît acolo „nu e loc pentru gentlemani“. Aşadar, forţa unui campionat e invers proporţională cu numărul de gentlemani. Cînd nici un gentleman nu mai are loc, atunci e desigur vorba de campionatul cel mai tare de pe planetă. Înseamnă că de-aia e aşa de prost firavul nostru campionat intern, fiindcă dă pe dinafară de fair-play şi gentileţe. (A. M.)

● Din tot ce am auzit săptămîna trecută, nici o idee nu m-a zguduit ca aceea încredinţată lui Laurenţiu Ungureanu, de la Adevărul, de către pensionarul Simion Avram, adică fostul clovn Siminică, celebrul Siminică: „Acum nu mai e circ… a dispărut de tot clovnul adevărat“. Am repetat aceste cuvinte, căci aveam de ce, de cîteva ori pe zi. (R. C.)

● S-ar putea să încalc legea privind protecţia datelor personale – nu ştiu. S-ar putea să scrie Cristian Ghinea (încă) un articol foarte bun pe tema asta, precum cel despre Orange – nu ştiu. Dar simt nevoia să vă împărtăşesc textul celui mai nou spam pe care l-am primit (desigur, în semitraducerea automată pe care o oferă Internetu’): „Hi, doar a decis să se cunoască nu veţi fi un fel surprised. If de tine, atunci poate doriţi să ştiţi (lurita_4life@yahoo.in). cu dragoste. lurita“. Ahhh, Lurita…(M. V.)

● Simpatici jandarmii la flash mob-ul de vineri de la Ministerul de Finanţe. Mi-au luat buletinul – dezavantajul de a fi fost înconjurat de ziarişti, deci au presupus că eu sînt capul răutăţilor. Ne-au rugat frumos să stăm mai pe margine, iar la final se uitau la borcanele cu mărunţiş lăsate pe treptele de la minister (plus petiţia online cu 3600 de semnături care cer declaraţii fiscale simplificate). Cum stăteau ei şi se uitau la borcane, şi-au adus aminte de mine şi m-au întrebat: „Domnu’, şi ce facem cu borcanele astea, nu le luaţi?“. Zic: „Lăsaţi, că dau bine la presă“. Păreau miraţi de argument, dar nu au zis nimic. Un reporter de la Realitatea TV a promis că stă să filmeze ce se va întîmpla cu borcanele. (C. G.)

● Peste tot în lume, clienţii fideli ai unui restaurant au parte de o atenţie specială. Şi de mici atenţii din partea casei. Facem de mult timp glume pe acest subiect. Nu înseamnă că s-ar fi schimbat ceva. În afară de nişte zîmbete de recunoaştere n-o să primţi nimic în plus nici dacă mergeţi ani de zile în acelaşi loc. De aceea, remarca unui prieten, cum că o să primim ceva doar din partea casei… de marcat, mi s-a părut genială. (A. M. S.)

SISTEMUL CARE PERMITE
GARDURI LIPSITE DE FEMINITATE (BLOCÎND TIMP DE ZECE ORE ŞCOALA VIEŢII) NAŞTE MONŞTRI
ÎN CĂDERE LIBERĂ

● Săptămîna trecută, Adrian Păunescu urla pe Realitatea TV despre „mizeria“ sistemului care permite moartea bebeluşilor în maternităţi. Cum omul ştie cîte ceva şi despre sistemul care permite uciderea oamenilor în trafic, l-am ascultat cu atenţie. (M. C.)

● Din efectele crizei: în unele oraşe de provincie se păstrează încă atmosfera Bucureştiului anilor ’90: copii de romi şi căţei se iţesc pe la garduri cerşind, fiecare în felul lui. Agresiv şi gata să-ţi ia din farfurie… (I. P.)

● „Căutăm fete cu vîrste cuprinse între 18-25 de ani, care cel puţin o dată au fost catalogate de prieteni sau de membrii familiei ca fiind vulgare, sălbatice, lipsite de feminitate, sau chiar violente, pentru a participa la cursurile primei Şcoli de BUNE MANIERE din România, prin intermediul unui nou proiect tv, desfăşurat în cadrul postului Prima tv.“ Dacă daţi mai departe la zece prieteni şi nu mai deschideţi televizorul în următorii cinci ani, o să vi se întîmple o mare bucurie în 2012. (L. V.)

● O ştire de acum cîteva zile spunea că trei hoţi de cabluri din Bulgaria au întrerupt din greşeală legăturile de transfer de date dintre Germania şi Asia. Hoţii, în căutare de fier vechi, ar fi tăiat cablurile de fibră optică, blocînd timp de zece ore transferurile de date şi au afectat printre altele şi transferurile bancare. Prejudiciile totale s-ar fi ridicat la aproape un milion de euro. Toate ca toate, hoţi de fier mai sînt şi pe la noi. Întrebarea care se iscă e însă: ce căuta neamţu’ pe cablul din Bulgaria? (A. M.)

● „Bă, eu am şcoala vieţii!“, declara cu mîndrie un teleprost matur, ajuns mare ştab. „Şi cîte clase are şcoala asta?“, l-a întrebat un puştiulache de lîngă el. În locul oricărei scatoalce dibace, a venit prompt răspunsul: „Nu discut cu elitiştii!“. (R. C.)

● Globalizarea naşte monştri. Cel puţin, unii lingvistici. Mi-am amintit zilele trecute – şi am rîs de una singură pe stradă – de fraza pe care am ticluit-o, încercînd să-i explic unei recepţionere din Porto, care nu ştia nici o limbă străină, că aş dori să recuperez o pungă cu alimente „tradiţionale“ pe care o lăsasem în frigiderul hotelului cu o zi în urmă. Fraza suna cam aşa; „Nous avons un sac con chorizo in your refrigerator!“. Desigur, n-a priceput nimic. (A. P.)

● Erno Rubik, mulţumesc. Îmi amintiţi periodic că nu sînt chiar atît de inteligentă pe cît cred. Am ţinut ani de zile cubul dvs. pe birou fără să fiu în stare să fac măcar o latură de aceeaşi culoare. Şi vine Harris Chan, daltonist de 16 ani, care-l rezolvă în 10 secunde. După care vine şi Ludwig Fichte, sare cu paraşuta de la 4000 şi ceva de metri şi-l face în jumătate de minut, în cădere liberă. Vă rog, nu puteţi inventa un cub Rubik mai simplu, cu o culoare, maximum două, ca să-mi crească şi mie stima de sine? (L. V.)

SISTEMUL CARE PERMITE
PURTAREA VĂLULUI
ÎNTR-O AMBULANŢĂ
AFLATĂ ÎN MIŞCARE
CITEŞTE LUMEA PRIN SPATELE POEZIEI

● O angajată la Disneyland-ul american a dat firma în judecată pentru că nu i se permite purtarea vălului la serviciu. Mă întreb: cum ar arăta Mickey Mouse sau Donald cu văl? Că Albă ca Zăpada şi Frumoasa Adormită sînt aşa din dotare… (S. S.)

● În oraşul Tremonton, din statul american Utah, legea spune că femeile nu au voie să facă sex într-o ambulanţă aflată în mişcare. Dacă este descoperită, femeia va fi judecată pentru comportament sexual neadecvat, iar numele ei va fi publicat în ziarele locale. Bărbaţii implicaţi într-o asemenea situaţie însă nu sînt puşi sub acuzaţie, iar numele lor nu este dezvăluit publicului. Poftim discriminare sexuală! Bărbatul de ce să nu aibă parte de glorie!? (M. C.)

● Lecturi de (sfîrşit de) vară sau ce mai citeşte lumea prin metrou. Urc la Piaţa Victoriei. Nu trece bine o staţie că aflu Adevărul (de seară). Mă simt precum Lorelei (Ionel Teodoreanu) şi aştept Sărutul de foc (Pavel Coruţ), dar nu prea mult… Întorcîndu-mă, văd Dune: Cruciada maşinilor (Brian Herbert şi Kevin J. Anderson). Însă nu am timp, aşa că dau Click! şi-mi spun Relaxează-te, viaţa merită trăită! (Loretta LaRoche). Fiecare cu Libertatea lui; eu la prima cobor. (P. M.)

● Am găsit în cutia poştală un fel de bancnotă de un milion de euro pe spatele căreia scria aşa: „O întrebare de un milion de euro: vei merge tu în Rai? Iată un test rapid: ai spus vreodată o minciună? Ai furat? Ai preacurvit în inima ta?“ etc. Nu m-am prins care era răspunsul corect pentru a primi tot bănetul ăla. (M. C.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Răzvan Lucescu, „îngropat“ în bani: suma primită de la magnatul grec, patron la PAOK Salonic
La 55 de ani, fiul legendarului „Il Luce“ și-a câștigat reputația de tehnician de elită prin rezultate impresionante. Titlul pe care l-a cucerit cu PAOK, pentru a doua oară, confirmă această realitate.
image
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Cristi și Ralu, doi cunoscuți vloggeri români, au ales să meargă în Rusia, dar nu oriunde. Cei doi au ajuns la Kazan, capitala Tatarstanului, iar experiența lor a fost una copleșitoare
image
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi