Cocoşul care nu minte niciodată

Publicat în Dilema Veche nr. 417 din 9-15 februarie 2012
Cocoşul care nu minte niciodată jpeg

La Criţ ajungi dacă, în drumul dinspre Rupea şi Sighişoara, faci la stînga, atras de adunătura de acoperişuri ţuguiate şi de turla bisericii aflate pe un deal, care se vede de departe, din orice direcţie vii.

Pînă la biserică, satul îţi poate părea pustiu. Multe clădiri păstrează urmele picturilor specifice caselor tradiţionale săseşti, cu modele cîndva colorate, astăzi şterse. Sînt asemenea caselor pe care încearcă să le salveze sau să le repare Fundaţia Mihai Eminescu Trust, înfiinţată de Prinţul Charles. Însuşi Prinţul a trecut prin sat în urmă cu vreo patru ani. Fundaţia a cumpărat o casă la Criţ şi a încercat să repare alte cîteva.

Chiar şi aşa, imaginea satului – aflat la doar un kilometru de drumul naţional – pare, cum spuneam, de sat pustiu. Unele case sînt în ruină, altele – părăsite. În total, 232 de case, în care nu trăiesc mai mult de 500 de oameni. Unii sînt plecaţi să muncească în altă parte, în special în Ungaria şi Germania, iar familiile de saşi care au mai rămas pot fi numărate pe degetele de la o mînă.

Curta Maria, poştăriţa satului în ultimii 24 de ani, îmi spune că la începutul anilor ’90 în sat erau 80 de abonamente la Deutsche Zeitung. Acum, sînt doar 3.

Drumurile sînt acoperite cu pămînt. Doar în centru, unde se află cîrciuma şi magazinul sătesc, Primăria de la Buneşti a turnat vreo două basculante de pietriş, alb şi mărunţit, de pe care se ridică un nor de praf cînd trece vreo maşină. Din centru pleacă şi drumul care urcă la Biserica Evanghelică.

Curtea bisericii e plină de meri pitici, cocoşaţi de fructe coapte. Cîţiva meşteri stau cocoţaţi pe schele. La biserică se fac reparaţii după mai bine de 100 de ani. De-altfel, la ultima reparaţie serioasă, în actele bisericii s-a consemnat că acestea au fost făcute aşa încît să reziste pentru următorii 100 de ani. Şi au rezistat. Biserica de azi a fost construită între 1810-1813 pe ruinele unei mici biserici romane, din piatră, de la 1300. E o biserică mare, cu peste 500 de locuri. Pe vremuri, veneau aici, la slujbe, şi locuitorii din satele învecinate. Acum, e pustiu. Rareori, se organizează cîte un concert de orgă. Biserica are o acustică specială. Preotul nu a folosit niciodată microfon. Are locul lui, pe un balconaş, la care ajungi urcînd cîteva trepte pe o scară în spirală. Facem şi noi o probă: înregistrăm cum se aude dacă vorbeşti de jos şi cum se aude din balconul preotului.

Am uitat să vă spun că în curtea cu meri pitici am întîlnit-o şi pe Sofia Volbert. Femeia, în vîrstă de 90 de ani, stătea aplecată deasupra unui lighean şi spăla nişte cuverturi grele – nu că ar fi murdare, dar să le mai aerisească înainte de iarnă! Sofia Volbert este o femeie voinică, are părul alb-alb şi ochii mari, albaştri. Mai de mult a citit o carte în care scria că „dacă o naţiune îşi pierde istoria, îşi pierde identitatea“. Deja saşii începuseră să plece din sat. „Dacă pleacă toţi“ – s-a gîndit femeia – „cine o să spună mai departe poveştile satului sau ale bisericii?“ Aşa că s-a apucat să studieze, să citească, să caute prin arhive şi prin podurile caselor.

Numele satului – Criţ – vine de la Kreuz, care în germană înseamnă „cruce“. De fapt, într-o vreme, satul chiar s-a numit Crucea, şi cu referire la faptul că, în localitate, călugării de la Mînăstirea Cîrţa, din Ţara Făgăraşului, în posesia cărora s-a aflat satul în Evul Mediu, au adus aici o cruce mare, din piatră. Niciodată satul n-a fost unul bogat, dar „era înfloritor“ – îmi spune Sofia Volbert. „Aveam moară mare, la care veneau oameni din cinci-şase sate, se făcea şi griş, şi făină… Am găsit documente vechi în care scrie că şanţurile erau curăţate, iar uliţele au fost lărgite pentru că vitele nu mai aveau loc pe cele vechi. În 1503 erau 63 de gazde, 4 păstori, 1 morar şi 1 învăţător, ceea ce înseamnă că exista şi şcoală la vremea aceea. De fapt, Criţul a ţinut dintotdeauna să aibă şcoală. Satul voia să aibă oameni învăţaţi, ca să-şi răscumpere libertatea de la călugării cărora trebuiau să le dea 10% din tot ce aveau, trebuiau să şi muncească pentru ei în anumite zile.“

Şi acum sînt în sat locuri care amintesc de călugării de la Cîrţa: un hotar căruia localnicii îi spun Valea Călugărilor sau o zonă cu vii – Viile Călugărilor.

Ca aproape toate bisericile evanghelice din zonă, şi cea de la Criţ are un turn semeţ iar în vîrful lui se află un cocoş de tablă, care se învîrte după cum e vremea. Sofia Volbert îl priveşte: „Încă stă pe schimbător, dar n-o să plouă! Cînd se uită cu capul în jos, e numai vreme bună!“. „Nu minte niciodată?“ „Niciodată!... şi, uite, vedeţi, deasupra porţii, cuibul acela de barză? De 72 de ani e cuibul ăla acolo şi barza vine în fiecare an. Iar anul ăsta am aşteptat să plece barza ca să ne apucăm de reparaţii!...“

Uşa masivă a bisericii scîrţîie răguşit cînd Sofia Volbert o deschide. Înăuntru – rînduri de bănci de lemn vopsite în bleu, aliniate de-o parte şi de alta a unui culoar îngust. Ghidul meu ştie unde-şi are locul fiecare: „Acolo fetiţele, apoi fetele după Confirmare, apoi femeile tinere cu copii în braţe… bătrînii în faţă, iar bărbaţii sus!... iar cînd se căsătoreau… jos!“… şi aşa mai departe.

Pe una dintre bănci se află şi astăzi costumul pe care îl îmbrăcau fetele la „Confirmare“, la vîrsta de 14 ani. De mai bine de 20 de ani, însă, n-a mai avut loc o slujbă de confirmare la biserica fortificată din Criţ. Cam tot atît a trecut de la ultimul botez. Slujbe mai au loc din cînd în cînd, cu un preot din satele învecinate, chiar dacă cei care se strîng sînt doar 10-20 de credincioşi. Cărţile de rugăciuni îi aşteaptă, însă, pe bănci. Răsfoiesc una scrisă în alfabetul gotic, pe care Sofia Volbert spune că l-a învăţat şi ea la şcoală, şi că acasă, în familie, vorbesc şi astăzi în flamandă.

Biserica e un adevărat muzeu. Se găsesc aici lăzi datate 1666 şi 1724. Bănci pictate pe care scrie 1793, iar pe clopote apar inscripţionaţi anii 1549 şi 1551. Aflu că unul dintre clopote era „clopoţelul“ care, pe vremuri, se auzea în tot satul şi îi chema pe copii la şcoală. „Elevul de serviciu bătea clopotul la şi un sfert şi ştiai că trebuie să te trezeşti. Peste o jumătate de oră, mai bătea o dată şi atunci ştiai că trebuie să pleci de acasă, ca să ajungi la şcoală la fix, cînd începeau orele.“

Azi, clopotul – obiect de muzeu, cum ziceam – bate doar ca să înregistrez sunetul pentru radio.

Şcoala e în spatele bisericii. Sau, mai exact, a fost acolo. Împreună cu femeia cu părul alb-alb, dau ocol zidurilor dărîmate pe jumătate, acoperite de buruieni înalte. Totul parcă prinde viaţă în ochii albaştri ai Sofiei Volbert, cînd îşi aminteşte de locul unde era biblioteca şi unde a descoperit cărţile. Sau de popicăria unde se înghesuiau în pauze şi băieţi, şi fete să apuce să arunce cu bila măcar o dată. „La şcoală mi-o plăcut, dar bună n-am fost niciodată!“ – spune femeia. „Doar la istorie şi la agricultură aveam note mai mari. Învăţătorii nu ne învăţau doar carte. Erau şi ţărani. Aveam o pepinieră şi o grădină, iar noi, fetele, trebuia să semănăm roşii, iar cînd se coceau, le dăteam femeilor prin sat. Pentru că şcoala trebuia să sprijine comuna, şi nu invers, cum e acum. Ţin minte că în clasa I a trebuit să adunăm o cutie de chibrituri cu seminţe de mere, iar în a VII-a am primit un pom altoit de care să am grijă. Ce de amintiri!... O viaţă întreagă!... Parcă a fost ieri!... Cîteodată stau singură în biserică şi-mi trece aşa prin minte toată viaţa.“

Bate un vînt uşor, de toamnă încă blîndă, iar dinspre sat se aud gîştele. Cînd şi cînd un cîine care latră, aşa, de plictiseală! Stăm amîndouă tăcute în faţa ruinelor înecate în buruieni. „Uite, aici a fost sala de dans!“ – şi-mi arată o spărtură dintr-un zid. „Aici am învăţat primii paşi de vals!...“ – şi zîmbeşte.

Nume şi numere

Dăm apoi o roată bisericii, care e înconjurată de brazi înalţi aproape cît ea. Doar turnul răsare mai înalt, printre brazi. „Brazii ăştia i-am plantat în timpul comunismului, cînd nu ne mai lăsau, de Crăciun, să aducem brazi din Harghita. Iar noi eram obişnuiţi să avem la biserică un brad înalt «pînă la ochiul Domnului», aşa spuneam! Adică pînă în tavan. Iar sub brad erau cadourile de la Societatea pentru femei. Femeile mergeau prin sat, adunau făină, ouă şi apoi făceau prăjituri pentru colindători. La noi doar băieţii mergeau cu colindul, cîntau cîntece bisericeşti şi primeau biscuiţi, un caiet sau un creion. Astea erau cadourile!“

Tot printre brazi, descopăr două monumente simple: două pietre, ca cele din cimitirele evanghelice, pe care sînt scrise nume şi numere. De-abia ghiceşti ce scrie, pentru că umezeala a înnegrit pietrele, care par să fie, încet, înghiţite de pămînt şi de muşchii care au crescut, verzi, pînă spre jumătatea monumentelor.Sofia Volbert îmi spune că monumentele sînt pentru eroii satului: „Ăştia sînt din Primul Război, iar ăştia sînt din Al Doilea Război Mondial. Numărul e numărul casei, pentru că pe mulţi dintre ei îi chema la fel, şi am vrut să-i deosebim cumva“.

Sofia Volbert nu a fost măritată niciodată. Dar a iubit. Şi, uneori, e de-ajuns. Ultimul nume pe monumentul eroilor din Al Doilea Război Mondial este Ernest Smith. Numărul 26. Pînă să plece pe front, bărbatul a fost învăţător în sat. Şi s-a iubit cu Sofia Volbert. Apoi, la o vreme după moartea lui, femeia s-a îndrăgostit de un alt bărbat, cu care a rămas însărcinată. Doar că acesta a plecat şi el, în curînd, pe front, fără să apuce să-şi vadă copilul: o fată. În timpul războiului, mulţi rămîneau în Germania, ceea ce s-a întîmplat şi cu cel de-al doilea iubit al Sofiei Volbert. Iar în tinereţea ei, ca şi acum, în sat găseai cu greu un bărbat tînăr. Din cei zece colegi de clasă ai Sofiei, cinci au numele pe monumentul din curtea bisericii.

Traversăm din nou biserica. Trecem printre băncile bleu. Scîrţîitul răguşit al uşii grele. Cocoşul din turn. Cuibul de barză. Merii pitici şi cocoşaţi. Meşterii care reparau biserica pentru următorii 100 de ani. Ligheanul în care femeia îşi lăsase cuverturile la muiat.

Înainte să ne luăm rămas-bun, o ajut să scoată apă din fîntîna din curtea bisericii. Femeia insistă să gust apa rece şi bună, direct din citură. „Dar ştiţi cum? Băgaţi capul în citură, în aşa fel încît să atingeţi apa cu nasul. E mult mai bună aşa, o să vedeţi!“ Zîmbesc de ideea femeii şi fac întocmai. Nu ştiu dacă apa a fost mai bună aşa. Dar mie mi s-a părut grozavă.

Liliana Nicolae este jurnalistă la Radio România Actualităţi.

Varianta audio poate fi ascultată  la adresa: http://www.romania-actualitati.ro/crit_satul_cu_povesti-36563 

Foto: L. Nicolae

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

image png
Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat direct în tavan”
Pasagerii unei curse transatlantice au trecut prin momente de groază în timpul unui zbor între Stockholm și Miami. Mai mulți oameni au fost aruncați din scaune după ce aeronava a fost lovita de turbulențe.
Ioana Ginghină, la lansarea unui magazin de încălțăminte în Dâmbovița Mall foto: Alina Erimia
BeFunky collage (2) jpg
Cel mai delicios salam de biscuiți cu fructe uscate și gust magic de Crăciun. Rețeta care a făcut furori pe internet
Salamul de biscuiți este cu siguranță unul dintre deserturile memorabile ale copilăriei. E consistent, dulce și absolut savuros. Iată o rețetă ceva mai deosebită decât cele clasice, specială pentru sărbătorile de iarnă sau zilele în care avem poftă de ceva dulce.
Isu Smurd
Octogenari atacați în propria casă pentru a fi jefuiți de trei tineri și doi copii. Bătrânii au ajuns la spital
Doi octogenari, frate şi soră, din județul Gorj au fost atacaţi în propria locuinţă, în noaptea de 14 spre 15 noiembrie. Cinci tineri au intrat forțat în locuința acestora și ar fi lovit cu obiecte din lemn pe unul dintre bătrâni.
surse ap racheta cazuta in polonia lansata de fortele ucrainene impotriva unei rachete rusesti 18809622 webp
Două rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în timpul atacului masiv de azi asupra Ucrainei
Două rachete rusești ar fi survolat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, fiind observate în dimineața zilei de astăzi în nordul țării de către unii localnici, scrie presa locală.
toaleta publica pixabay jpg
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Generația Z pare să aibă o mulțime de probleme și de ciudățenii, după cum arată unele studii, dar unul dintre ele le întrece pe toate. Presa americană vorbește despre o cercetare care relevă un aspect nebănuit.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către Marcel Ciolacu. Jurnalista vrea să își recupereze copiii după moartea lui Silviu Prigoană: „Vă scriu în numele tuturor părinților”
După ce Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să îi ia pe cei doi copii minori la ea, deoarece domiciliul lor trebuie să fie la mamă. Jurnalista are și o avocată care o ajută în acest sens.
Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.