Cluburile IMPACT - sau cînd elevii se adună şi scriu proiecte

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
Cluburile IMPACT   sau cînd elevii se adună şi scriu proiecte jpeg

O seară, după încheierea cursurilor, la Colegiul Naţional „Spiru Haret“. Într-o sală de clasă, o profesoară şi cîţiva elevi stau aparent cuminte aşezaţi în cerc, fiecare pe scaunul lui. La un moment dat, se ridică toţi şi-şi schimbă locurile. Unul singur rămîne în picioare, în mijloc.

Ciudat, nu-i aşa? Şi mai ciudat e că, după ce-şi schimbă scaunele de cîteva ori, participanţii se aşază, la fel de liniştit ca la început, şi discută. Dezbat. Pînă şi jocul e interpretabil, poate duce la concluzii care sînt scrise pe o tablă. Participanţii au atitudini, atitudinile – o anumită etică... Nimic nu e întîmplător. Joaca e şi ea o metodă de învăţare. Una dintre fazele unui proces mai complicat, care, în final, duce la un rezultat concret, cu foloase pentru ceilalţi: un proiect.

Un proiect comunitar, alcătuit de elevi de liceu.

Am descris, informal, activitatea Cluburilor IMPACT (Implicare, Motivaţie, Participare, Acţiune, Tineri) – o reţea de iniţiativă comunitară pentru tineri. „Prin IMPACT, tinerii învaţă să identifice probleme din comunitate, să gîndească şi să lucreze împreună, să scrie şi să implementeze proiecte strategice în folosul comunităţii. Aceste proiecte sînt principalul instrument de învăţare şi aduc schimbarea socială în comunitate, dar mai ales pentru tineri, prin dezvoltarea unor abilităţi de viaţă care completează cunoştinţele dobîndite în şcoală.“ – ni se explică în materialul de prezentare.

Cluburile IMPACT reprezintă o metodă de educaţie nonformală instituită de Fundaţia Noi Orizonturi. Fundaţia Noi Orizonturi (FNO) – înfiinţată în anul 2000 – este o organizaţie non-guvernamentală cu sediul în Lupeni.

Metodele folosite de cluburile IMPACT sînt distracţia, învăţarea şi serviciul în folosul comunităţii. Întîlnindu-se o dată sau de două ori pe săptămînă, fiecare club este format în medie din 15 adolescenţi şi 4 lideri (facilitatori – profesori, studenţi, asistenţi sociali, preoţi etc). Întîlnirile se desfăşoară după o anumită structură, flexibilă la nivel naţional (în ţară sînt 160 de astfel de cluburi): „Debutează cu o activitate distractivă (joc), continuă cu o povestire pentru internalizarea valorilor sociale, urmată apoi de alte jocuri şi metode nonformale (dezbateri, studii de caz, simulări etc.) din aria educaţiei prin experienţă, toate precedate de discuţii moderate de liderii de club pentru a extrage semnificaţiile-cheie. La finalul întîlnirii, membrii IMPACT lucrează împreună pentru planificarea şi implementarea unui proiect de serviciu în folosul comunităţii.“ – aflăm din aceeaşi prezentare. Proiectele sînt alese democratic de elevi, motivaţia lor fiind importantă în identificarea nevoilor comunităţii.

Mai pe scurt, şi mai pe înţeles, copiii se adună o dată pe săptămînă, împreună cu un profesor sau asistent social, pentru a pune la cale un proiect. Un proiect pe care să-l facă singuri cap-coadă şi prin care să ajute pe cineva.

Manualul lor (căci există şi aşa ceva) vorbeşte de patru componente de învăţare: „cetăţenie activă, angajabilitate, antreprenoriat social şi leadership“. Toate sînt importante, dar, pentru mine, copil crescut în comunism, pentru care singura materie... civică studiată pe atunci la şcoală era Constituţia (Constituţia Republicii Socialiste România), cea mai importantă mi se pare „cetăţenia activă“: adolescenţii sînt sprijiniţi să devină „cetăţeni responsabili, de încredere, integri şi plini de compasiune, capabili să contribuie la bunăstarea şi binele comunităţii“. Desigur, fără celelalte componente, şi cetăţenia activă e greu de pus în practică.

De la simplu ne întoarcem la complicat: „Prin parcurgerea acestui curriculum, membrii IMPACT îşi dezvoltă cinci competenţe-cheie din sfera managementului de proiect, comunicării, inovaţiei şi creativităţii, competenţe din sfera tehnică, a managementului personal şi de grup, toate avînd la bază nouă valori fundamentale: participare, încredere, integritate, respect, compasiune, perseverenţă, curaj, responsabilitate, solidaritate“. Ideea e că, în sistemul lor de educaţie, nimic nu e întîmplător şi există o componentă etică (sau măcar un deziderat în acest sens), ceea ce mi se pare... rar şi lăudabil.

Ce spun elevii (şi o profesoară...)

Teoretic, totul sună perfect. Să vedem ce spun şi elevii de la „Spiru Haret“, prezenţi la faţa locului, ce motivaţii au să frecventeze cluburile, ce au învăţat şi ce le place la ele:

Laura, clasa a XI-a:

„Sînt implicată de doi ani. Am aflat la început că e un club care face activităţi în folosul comunităţilor. Asta mi se părea ceva interesant. Sînt de părere că stăm foarte prost la capitolul ăsta, nu prea ne pasă de nimic.

Ca motivaţii – mulţi veneau pentru că profesoarele care i-au chemat le dădeau note bune; alţii, ca şi mine, pentru că voiau să facă ceva. Au fost anumite certuri despre ce să fie proiectul de atunci. Pînă la urmă s-a ales cel cu resursele («Surse şi resurse»), cu care am fost şi eu de acord. Am atins scopul pe care-l voiam: de conştientizare în legătură cu sursele şi resursele şi risipirea lor.

Proiectul care m-a interesat cel mai mult a fost cel de Teatru forum, în legătură cu influenţa anturajului – se oferea un final negativ şi publicul era invitat să intervină şi să propună unul pozitiv.“

Proiectul îl explică mai pe larg doamna profesoară de educaţie plastică Sanda Amarandei, care se ocupă de cluburile IMPACT din 2009: „Într-o şcoală, un grup de elevi foarte populari, cu impact negativ asupra celorlalţi, încearcă să influenţeze o elevă de altă natură, mai serioasă, o corup, o iau cu ei într-un bar. În final, acesteia i se face rău, bea foarte mult, ajunge într-o stare destul de proastă. După intervenţia publicului s-a ajuns, însă, la un final fericit. Fata a zis «Merg cu voi, dar pînă la un anumit punct.» Mesajul e să-ţi cunoşti limitele şi să ţii cont de ele.“

Laura continuă: „Mi s-a părut interesant pentru că punea o problemă importantă. Cred că fiecare am trăit situaţii asemănătoare.

De cînd merg la cluburile astea, văd lumea puţin altfel: observ oamenii săraci, problemele cu poluarea, cu animalele. Şi aş vrea să ajut – dar e greu de una singură...“

Irina, tot din clasa a XI-a, membră a clubului de trei ani, povesteşte că, atunci cînd a venit pentru prima dată, „eram boboacă, nu ştiam nimic despe club, ne-a luat diriga, am venit, mi-a plăcut şi am rămas.

Pentru că mi se pare ceva constructiv, mai mult pe partea de echipă, de grup, de socializare. Am învăţat să relaţionez cu ceilalţi mai mult decît o făceam înainte.

După fiecare proiect ai satisfacţia că ai ajutat pe cineva. Cel mai mult m-a marcat cel de la Casa de copii – unde am făcut un loc de joacă pentru ei – «O şansă pentru toţi copiii». Ne-am jucat cu ei şi le-am amenajat locul de joacă din curte.“

Ana Maria Andreea, şi ea tot dintr-a XI-a, povesteşte mai mult despre proiectul cu Centrul de plasament: „Am aplicat şi pentru o finanţare: am scris un proiect pentru copii. Pentru un centru de plasament – ne gîndeam că oricum nu o să ne ajungă banii de consumabile pe care-i aveam de la FNO. Ne-am propus să le renovăm spaţiul de joacă din exterior. Am cumpărat materiale şi le-am făcut o căsuţă de lemn, împreună cu ai mei. Le-am cumpărat băncuţe de plastic, umbreluţe, ghivece cu flori. Am obţinut fonduri de 30 de milioane de lei vechi. Centrul se numea Pinocchio nr. 3, de prin Vitan. Pe lîngă spaţiul de joacă, le-am luat jucării, pe grupe de vîrstă. Le-am adus brioşe şi prăjituri de acasă, sucuri. Am reuşit să mobilizăm şi mulţi alţi oameni din afară, pe lîngă noi. Copiii de acolo aveau nevoie de afecţiune. E ceva să fie cineva acasă care să te... cicălească.“

Printre cei prezenţi erau puţini băieţi. Unul dintre ei e Răzvan Avădanei, de 17 ani. De ce participă la cluburi? „M-am gîndit că trebuie să fac ceva pentru societate. Dacă tot e concepţia asta să nu faci nimic şi să nu ajuţi pe nimeni, m-am gîndit să schimb eu ceva. Sînt de părere că, odată ce se va înlocui această generaţie veche, încă ancorată în comunism, lucrurile vor începe să se mişte.

Îmi place să comunic, să vorbesc, după care să luăm o decizie. Apreciez mai mult partea de dezbatere. Îmi plac proiectele – aduc o anumită etică care trebuie respectată. Sînt mai de modă veche... Şi atmosfera – e degajată, nu sîntem nici prea infantili, nici prea pedanţi, ci aşa cum trebuie.“

Carla, de aceeaşi vîrstă cu cei de pînă acum, spune că participă la cluburi „din clasa a IX-a. Mi s-au părut nişte oameni deschişi cei care fac cluburile. Am învăţat să fiu mai comunicativă, mai deschisă. Întotdeauna avem dezbateri, contradicţii, şi asta-mi place“.

În momentul de faţă, copiii şi profesoara lucrează la un proiect care să atragă atenţia asupra violenţei stradale: „O campanie de conştientizare – e imposibil s-o eradicăm, pentru că există prea multe forme de violenţă – verbală, în familie etc. Noi ne-am axat pe cea stradală. Chiar am fost martor cum s-au bătut doi tipi duminica dimineaţa cînd m-am întors de la un concert.“ (Răzvan)

Mai au destul de lucru, sînt aproape de început. Se mai joacă, se mai ceartă... Dar merg înainte, cu seriozitate şi fără stres. Şi cu ceva mai mult interes pentru ce se întîmplă în jurul lor decît majoritatea dintre noi. 

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

atac ucraina uzina rusia FOTO Captura video
Atac masiv al ucrainenilor în Rusia. Forțele Kievului au lovit cu drone o importantă rafinărie de petrol
Peste 100 de drone ucrainene au fost direcționate către ținte din 11 regiuni rusești, lovind rafinăria de petrol Reazan și o centrală termică, într-unul dintre cele mai mari atacuri ucrainene desfășurate în cursul nopții de vineri.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, captura video jpg
OMS trebuie să-şi reducă masiv cheltuielile după ce Donald Trump a anunţat retragerea SUA din cadrul organizației
Organizația Mondială a Sănătății se vede nevoită să reducă masiv din cheltuieli, dat fiind faptul că Donald Trump a decis că SUA, cel mai important susţinător financiar al OMS, se vor retrage din cadrul organizaţiei.
bors cu sfecla jpg
Borș cu sfeclă roșie
Borșul cu sfeclă roșie este o rețetă gustoas și sănătos.
casa bosianu 1200x900 jpg
Locul mai puțin cunoscut unde se desfășurau întrunirile secrete pentru Mica Unire. Este bijuterie arhitecturală a Bucureștiului
Casa Bosianu, situată pe strada Cuțitul de Argint, în apropierea Parcului Carol, este una dintre comorile ascunse ale Bucureștiului.
profimedia 0956730330 jpg
Blitzkriegul uman al armatei lui Kim jong-un. Comandant ucrainean: „Devin foarte puternici”
Trupele nord-coreene asaltează pozițiile ucrainene de multe ori fără sprijin blindat, la foc continuu, potrivit trupelor ucrainene, a relatat New York Times, citat de presa ucraineană.
Anca Alexandrescu, foto facebook Anca Alexandrescu jpg
Salariul neobișnuit de mic pe care Anca Alexandrescu îl are la Realitatea Plus. Cine o mai plătește? Jurnalista vrea să fie președintele României
Prezentatoarea TV Anca Alexandrescu, cunoscută pentru emisiunile sale de la Realitatea Plus, a anunțat recent intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2025.
apple
Apple, dată în judecată pentru un produs popular. Compania este acuzată că își expune clienții la cancer
Apple a fost acuzată că își expune clienții la riscul de cancer, într-un nou proces care susține că brățările ceasurilor produse de gigantul tehnologic conțin niveluri ridicate de substanțe toxice.
daniel david ubb fb jpg
Premieră în Ministerul Educației. Daniel David, LIVE surprinzător pe Facebook. Ce i-a anunțat oficialul pe români
Ministrul Educației, Daniel David, s-a adresat românilor aseară pe pagina de Facebook a ministerului. Am asistat la o intervenție în premieră, căci nici un ministru nu a mai procedat vreodată în acest fel.
paine  jpg
Pâinea „mai sănătoasă” ascunde un pericol mortal: arsenicul. În ce tip de pâine este foarte prezent
Consumul de pâine este o obișnuință adânc înrădăcinată în alimentația românilor, iar căutarea unor variante mai sănătoase a devenit o tendință tot mai populară.