Cinci chestiuni elementare de sărbători

Publicat în Dilema Veche nr. 567 din 24-30 decembrie 2014
Cinci chestiuni elementare de sărbători jpeg

„Un Merry-Toffee-Nutmas-Eggnog-Cappuccino Grande vă rog!“

„Cu scorţişoară, cu merişoare, cu turtă dulce sau panettone?“ 

Îmi iau cafeaua şi îmi caut un loc în cafeneaua aglomerată din mall, dar, evident, nu găsesc. Mă sună I. Să-mi zică că întîrzie, că stă afară să fumeze o ţigară că e nervoasă. Îmi iau cafeaua şi fac slalom prin mulţimea de oameni de la parter şi, în cele din urmă, mă văd cu ea. Termină ţigara şi se chinuie să îşi mai aprindă încă una, trage o înjurătură, vîntul îi tot stinge flama brichetei pe care scrie „O ard la foc continuu“. O întreb ce-a păţit. „Sînt proastă. Iară m-am împăcat cu el.“

● Chestiunea numărul 1: împăcările

Mă prefac surprinsă. Dar nu e o surpriză, împăcările sînt parte a ritualului de dinainte de sărbători. Cumperi brad, decorezi casa şi devii brusc un om mai bun, mai iertător: e momentul în care inima ta plină de căldură şi voioşie poate să facă un act curajos. Aşa că te împaci cu fostul ori fosta. La vîrsta critică a adolescenţei, unii sînt de părere că iubitul sau iubita sînt un must-have. În lipsa „Jumătăţii“, sărbătorile tale sînt sortite eşecului: n-ai cui să îi iei cadou special, dacă ai bani, nu ai cu cine să te pupi sub vîsc, îţi asumi eticheta de forever alone şi rişti chiar să fii exclus din ieşirile unor prieteni de-ai tăi, care sînt cuplaţi. Ba mai mult, cînd auzi „Last Christmas“, cîntată la toate radiourile, eşti expus unei periculoase depresii de sezon, din cauza gîndului constant la iubirile de mult apuse. Rişti să petreci seara de Ajun pe profilul de Facebook al fostei iubiri, în timp ce lăcrimezi ascultînd melodia sus-menţionată şi dînd-o cît se poate de tare ca să n-o auzi pe maică-ta că are nevoie de ajutor în bucătărie.

● Chestiunea numărul 2: cheta de Revelion şi bătaia colegului care a strîns banii şi şi-a luat comision

Pînă la urmă I. se înveseleşte cînd primeşte pe Whatsapp un mesaj. Aruncă mucul de ţigară şi începe să rîdă. „L-a bătut C. pe A. şi nu mai merge A. la munte de Revelion cu noi.“ O întreb care e faza şi-mi explică: A. s-a ocupat de cazare şi le-a cerut în plus tuturor cîte 20 de lei pe noapte. Socoteala din tîrg însă nu se potriveşte mereu cu cea de acasă.

● Chestiunea numărul 3: cadourile de Secret Santa

Intrăm în mall şi noi, şi, bine-dispusă de episodul anterior, I. îşi aminteşte de ce ne-am întîlnit.

În fiecare an, se poartă ca adolescenţii entuziasmaţi de venirea Crăciunului să îşi scrie numele pe nişte bileţele pe care le aruncă într-o căciulă, şi, în cercul de prieteni ori de colegi, să extragă pe furiş bileţelul cu persoana pentru care vor urma să fie „Secret Santa“. O întreb cui îi ia cadou şi îmi zice că unei colege pe care nu o suportă, că tipa se plînge toată ziua că e grasă cînd, de fapt, nu e. Eu mă opresc să îi iau un flecuşteţ inutil unei alte colege (pînă la urmă îi iau un ceainic), apoi ne îndreptăm spre supermarket ca I. să ia cadou de Secret Santa un bax de batoane de slăbit.

● Chestiunea numărul 4: cadourile pentru El/Ea şi posibile consecinţe

Dacă cadoul de Secret Santa nu reprezintă un mare stres, provocarea cea mai mare apare cînd vine vorba despre persoana iubită. E într-adevăr o adevărată dramă în cazul adolescenţilor îndrăgostiţi, cînd aceştia nu găsesc cadoul potrivit pentru „Jumătatea“ lor. Ce e de făcut cînd banii din buzunar nu se pot transforma într-un cadou okay? Un fenomen tipic este dat de valul de despărţiri de Crăciun. Motive se găsesc multe, dar de regulă, în această perioadă, cadoul rămas în vitrina magazinului e cam singurul. În general, oamenii se cuplează înapoi după vreo două zile, că doar şi-au luat cameră la munte împreună de Revelion şi nu vor să îşi piardă banii, că e greu să faci mutări, mai ales cînd e gaşca mare.

● Chestiunea numărul 5: momentul cadourile pentru părinţi şi/sau bunici

Ne facem o parte din cumpărături. Procesul e obositor şi destul de periculos. În unele magazine nici nu ai pe unde să calci, şi în supermarket, la raionul de patiserie, am văzut o coadă de vreo 10-15 oameni aşteptînd cozonaci calzi. Desigur, şi asta face parte din farmecul sărbătorilor. Ne trece pe la nas un miros de friptură, ajungînd prin aripa magazinului cu restaurante. Cizmele cu toc devin şi mai incomode şi gîndul la tenişi şi la aerul respirabil de afară prelungesc agonia. Intrăm într-un magazin de haine „pentru mame“ şi o întreb pe I. dacă le ia ceva alor ei. Îmi zice că ai ei ar trebui să fie mulţumiţi că au un copil aşa frumos şi deştept şi că e absurd să mai aibă nevoie şi de un alt cadou. 

Mălina Amortoaie are 18 ani şi e elevă la Colegiul Naţional „Sf. Sava“.

Foto: wikimedia commons

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

piata-auto-parc-auto-masini-sh
Datele auto internaționale pot scădea numărul escrocheriilor cu mașini SH din Europa
Mișcarea nerestricționată a mărfurilor este unul dintre avantajele de bază ale Uniunii Europene. Pe de altă parte, acest fenomen creează și spațiu pentru concurență neloială și activități frauduloase.
Sat din România la sfârșitul secolului al XIX-lea (©  Imago Romaniae)
Cum arătau satele din Ilfov, la sfârșitul secolului al XIX-lea?
Situat în sudul României, în jurul Bucureștiului, județul Ilfov are o istorie strâns legată de evoluția Capitalei.
Samuel von Brukenthal  (@getty images) jpg
Samuel von Brukenthal și francmasoneria
Știați că von Brukenthal a devenit francmason la 21 de ani, la Viena, și că întreaga sa activitate a fost ghidată de idealurile acestui ordin?
pietrele vii din Romania  jpg
Unde se pot observa „pietrele vii", din România! Este unul dintre cele mai misterioase fenomene de pe Pământ, prind „viață” când intră în contact cu apa
Puțini știu că există pietre care cresc, având forme ciudate, multe dintre ele semănând cu cifra opt. Mărimile lor variază de la câțiva centimetri până la formațiuni enorme de 10 metri care cântăresc câteva tone.Puțini știu că există pietre care cresc, având forme ciudate.
romania U21 tineret facebook1 jpg
România U21, abia în urna a treia la tragerea la sorți pentru Euro 2025. Ce coloși va întâlni naționala de tineret
Campionatul European U21 va avea loc în perioada 11-28 iunie 2025, în Slovacia.
Constanța Crișan, Colindători (foto: Art Safari)
Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor
Din 28 noiembrie, se deschide la Art Safari expoziția „Cele mai frumoase tradiții”, curator Cristian Vechiu, ce explorează bogăția obiceiurilor și a valorilor spirituale transmise de-a lungul generațiilor în spațiul românesc.
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
5 reguli esențiale de la Warren Buffett pentru a construi avere pornind de la nimic
Construirea unei bogății durabile nu înseamnă scheme de îmbogățire rapidă sau instrumente financiare complexe, spune unul dintre cei mai de succes investitori din lume, oferind o serie de sfaturi pe care oricine le poate urma.
Captură de ecran 2024 11 22 103905 png
Imagini cu fragmente ale rachetei rusești folosite în atacul asupra Dnipro
CNN a obținut fotografii de la o sursă din cadrul forțelor de securitate ucrainene care ar arata epava rachetei folosite de forțele ruse în atacul de joi asupra Dnipro, relatează Ukrainska Pravda.
Biscuiti fragezi  Sursa foto shutterstock 2074324606 jpg
Desertul zilei. Fursecuri fragede, cu unt
Pentru zilele de weekend, când poate vei primi prieteni la o cafea sau un ceai, de ce nu, ai putea pregăti aceste fursecuri fragede, cu unt. Vei vedea că nu-ţi ia prea mult timp să le prepari!