Cinci chestiuni elementare de sărbători

Publicat în Dilema Veche nr. 567 din 24-30 decembrie 2014
Cinci chestiuni elementare de sărbători jpeg

„Un Merry-Toffee-Nutmas-Eggnog-Cappuccino Grande vă rog!“

„Cu scorţişoară, cu merişoare, cu turtă dulce sau panettone?“ 

Îmi iau cafeaua şi îmi caut un loc în cafeneaua aglomerată din mall, dar, evident, nu găsesc. Mă sună I. Să-mi zică că întîrzie, că stă afară să fumeze o ţigară că e nervoasă. Îmi iau cafeaua şi fac slalom prin mulţimea de oameni de la parter şi, în cele din urmă, mă văd cu ea. Termină ţigara şi se chinuie să îşi mai aprindă încă una, trage o înjurătură, vîntul îi tot stinge flama brichetei pe care scrie „O ard la foc continuu“. O întreb ce-a păţit. „Sînt proastă. Iară m-am împăcat cu el.“

● Chestiunea numărul 1: împăcările

Mă prefac surprinsă. Dar nu e o surpriză, împăcările sînt parte a ritualului de dinainte de sărbători. Cumperi brad, decorezi casa şi devii brusc un om mai bun, mai iertător: e momentul în care inima ta plină de căldură şi voioşie poate să facă un act curajos. Aşa că te împaci cu fostul ori fosta. La vîrsta critică a adolescenţei, unii sînt de părere că iubitul sau iubita sînt un must-have. În lipsa „Jumătăţii“, sărbătorile tale sînt sortite eşecului: n-ai cui să îi iei cadou special, dacă ai bani, nu ai cu cine să te pupi sub vîsc, îţi asumi eticheta de forever alone şi rişti chiar să fii exclus din ieşirile unor prieteni de-ai tăi, care sînt cuplaţi. Ba mai mult, cînd auzi „Last Christmas“, cîntată la toate radiourile, eşti expus unei periculoase depresii de sezon, din cauza gîndului constant la iubirile de mult apuse. Rişti să petreci seara de Ajun pe profilul de Facebook al fostei iubiri, în timp ce lăcrimezi ascultînd melodia sus-menţionată şi dînd-o cît se poate de tare ca să n-o auzi pe maică-ta că are nevoie de ajutor în bucătărie.

● Chestiunea numărul 2: cheta de Revelion şi bătaia colegului care a strîns banii şi şi-a luat comision

Pînă la urmă I. se înveseleşte cînd primeşte pe Whatsapp un mesaj. Aruncă mucul de ţigară şi începe să rîdă. „L-a bătut C. pe A. şi nu mai merge A. la munte de Revelion cu noi.“ O întreb care e faza şi-mi explică: A. s-a ocupat de cazare şi le-a cerut în plus tuturor cîte 20 de lei pe noapte. Socoteala din tîrg însă nu se potriveşte mereu cu cea de acasă.

● Chestiunea numărul 3: cadourile de Secret Santa

Intrăm în mall şi noi, şi, bine-dispusă de episodul anterior, I. îşi aminteşte de ce ne-am întîlnit.

În fiecare an, se poartă ca adolescenţii entuziasmaţi de venirea Crăciunului să îşi scrie numele pe nişte bileţele pe care le aruncă într-o căciulă, şi, în cercul de prieteni ori de colegi, să extragă pe furiş bileţelul cu persoana pentru care vor urma să fie „Secret Santa“. O întreb cui îi ia cadou şi îmi zice că unei colege pe care nu o suportă, că tipa se plînge toată ziua că e grasă cînd, de fapt, nu e. Eu mă opresc să îi iau un flecuşteţ inutil unei alte colege (pînă la urmă îi iau un ceainic), apoi ne îndreptăm spre supermarket ca I. să ia cadou de Secret Santa un bax de batoane de slăbit.

● Chestiunea numărul 4: cadourile pentru El/Ea şi posibile consecinţe

Dacă cadoul de Secret Santa nu reprezintă un mare stres, provocarea cea mai mare apare cînd vine vorba despre persoana iubită. E într-adevăr o adevărată dramă în cazul adolescenţilor îndrăgostiţi, cînd aceştia nu găsesc cadoul potrivit pentru „Jumătatea“ lor. Ce e de făcut cînd banii din buzunar nu se pot transforma într-un cadou okay? Un fenomen tipic este dat de valul de despărţiri de Crăciun. Motive se găsesc multe, dar de regulă, în această perioadă, cadoul rămas în vitrina magazinului e cam singurul. În general, oamenii se cuplează înapoi după vreo două zile, că doar şi-au luat cameră la munte împreună de Revelion şi nu vor să îşi piardă banii, că e greu să faci mutări, mai ales cînd e gaşca mare.

● Chestiunea numărul 5: momentul cadourile pentru părinţi şi/sau bunici

Ne facem o parte din cumpărături. Procesul e obositor şi destul de periculos. În unele magazine nici nu ai pe unde să calci, şi în supermarket, la raionul de patiserie, am văzut o coadă de vreo 10-15 oameni aşteptînd cozonaci calzi. Desigur, şi asta face parte din farmecul sărbătorilor. Ne trece pe la nas un miros de friptură, ajungînd prin aripa magazinului cu restaurante. Cizmele cu toc devin şi mai incomode şi gîndul la tenişi şi la aerul respirabil de afară prelungesc agonia. Intrăm într-un magazin de haine „pentru mame“ şi o întreb pe I. dacă le ia ceva alor ei. Îmi zice că ai ei ar trebui să fie mulţumiţi că au un copil aşa frumos şi deştept şi că e absurd să mai aibă nevoie şi de un alt cadou. 

Mălina Amortoaie are 18 ani şi e elevă la Colegiul Naţional „Sf. Sava“.

Foto: wikimedia commons

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Gheorghe Hagi, „fiert“ din cauza lui Ianis: întrebarea care l-a iritat după România – Ucraina
Fostul căpitan al tricolorilor a asistat din tribune la marea victorie a naționalei.
image
Cântărețul Florin Decuseară a căzut de la înălțime la Centrala de la Cernavodă. Șanse minime de supraviețuire
Un bărbat de 46 de ani este în stare gravă, la spital, după ce a căzut de la 10 metri înălțime la Unitatea 3 a Centralei Nucleare de la Cernavoda, în timpul serviciului. Victima este Florin Decuseară, un cunoscut cântăreț local.
image
Scăldătoarea ursului din Parcul Național Retezat. Imagini rare surprinse în sălbăticia munților VIDEO
Temperaturile ridicate de la începutul verii au fost resimțite și în Munții Retezat, unde animalele sălbatice au căutat locuri de scăldat pentru a se răcori. Camerele de monitorizare a faunei au surprins în imagini un urs, bucurându-se de o baie într-un ochi de apă.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.