Brandul “Carpaţi”: merita să dispară?

Publicat în Dilema Veche nr. 323 din 22-28 aprilie 2010
Brandul “Carpaţi”: merita să dispară? jpeg

Florin DUMITRESCU
publicitar


S-a mai spus: cei care în anii ’90 îi instigau pe oameni să strige „nu ne vindem ţara“ au dezmembrat-o bucăţică cu bucăţică. Drama industriei româneşti de tutun repetă istoriile unor produse/mărci emblematice ale României, cum ar fi „Aro“, „Cico“, „IOR“ sau „Gerovital“ (cel din urmă „reîntinerit“ de curînd, în urma unui îndelung proces între fabricanţii din Cluj şi Bucureşti care pare să se fi tranşat pentru clujeni ca prin... „Farmec“). Presa economică a scris la vremea respectivă despre toate acele scandaluri, dar... în zadar! Căpuşările, sifonările, dezasamblările care au urmat marii privatizări din industrie au găsit acoperire legală, chiar dacă uneori la limita infracţiunii. Paradoxul, pe care autorul acestor rînduri l-a mai enunţat, este că marilor branduri istorice româneşti le-a priit mai bine în perioada comunistă decît în actualul capitalism: atunci puteau fi susţinute prin politici de privilegiere, tocmai pentru că reprezentau mîndrii naţionale şi interese de stat.

Poate că un spirit întreprinzător va fi înregistrat la OSIM brandul „Carpaţi“, aşa cum s-a întîmplat cu „Eugenia“, „Brifcor“, „Pufuleţi“... Dar şansele carpatelor, mărăşeştilor şi snagoavelor să reapară pe piaţă, sub forma originară, de ţigarete populare, eventual produse de una dintre cele trei multinaţionale tutungereşti, e zădărnicită de tendinţa mondială de descreştere şi de descurajare a consumului de tutun. Oricîtă nostalgie şi farmec sentimental ar îngloba, brandul „Carpaţi“ pare condamnat pieirii, în măsura în care a reprezentat maniera românească (legată conotativ de era comunistă) de a fuma compulsiv, de nervi, de supărare pe viaţă, de foame chiar! Or, produselor de tutun li se mai întrevede azi un viitor, numai în măsura în care pot fi legate de un consum hedonic, huzuritor, de calitate. Reînvierea brandului „Carpaţi“ e posibilă numai în siajul unei mode sofisticate, gen Ostalgie, „luxury of misery“ sau „Gulag Glamour“. În plus, „Carpaţi“ are o problemă onomastică, ceea ce în cazul brand-urilor se transformă în problemă ontologică: „Carpaţi“ mai era totdată numele unui camion şi al unor praline de ciocolată fină (dacă nu cumva şi alte produse purtau acest nume): acest lucru se putea atunci, dar nu se mai poate acum...

Iulian COMĂNESCU
analist media

Ca mare fumător, dar mare fumător cu remuşcări şi planuri de renunţare, nu pot decît să mă bucur de dispariţia oricărui brand de ţigări, inclusiv „Carpaţi“. Altfel, ca business vorbind, „Carpaţi“ e încă un exemplu de perdant autohton, în faţa marilor branduri internaţionale, din motive destul de clare, inclusiv perioada „dubioasă“ prin care ţigara, şi-aşa ieftină şi populară, a trecut după anii ’90. Privatizarea „pe jumătate“ prin care pare a fi trecut fabrica de la Sfîntu Gheorghe, înainte de închidere, nu avea cum să fie susţinută de marii fabricanţi de ţigări, deoarece ei preferă brandurile internaţionale, mai rentabile: se ştie că România e una dintre puţinele ţări în care se mai vinde, de exemplu, Kentul „de doctori“, superlong, datorită istoriei, şi British American Tobacco ar prefera, cred, un volum de vînzări la o marcă sau un derivat cu răspîndire globală. Fumul de ţigară s-a pupat dintotdeauna cu amintirile şi nostalgia, aşa că nu poţi să nu simţi un pic de regret dacă ai tuşit vreodată în viaţa ta de la o „carpată“, o „mărăşească“ sau o „moartea pe schiuri“ („Bucegi“). Însă cum fumatul nu se mai poartă, probabil că ies din modă şi amintirile sau nostalgia. În termenii lui Platon, hidra din noi va purta o vreme doliu după „Carpaţi“, dar leul îi va da labe peste ceafă, iar raţiunea o va mîngîia pe cap, astfel încît va uita. Sper să nu trebuiască să o hrănim cu alte porcării ca să-i formatăm memoria.

Alexandru DUMITRESCU
director de creaţie, McCann Erickson

Ţin minte că una dintre reclamele româneşti care mi-au rămas în minte, chiar şi după ce peisajul media s-a aglomerat, era un panou la ţigările „Snagov“. L-am văzut în Gara de Nord, avea drept principal element vizual pachetul mare-mare şi nu era chiar bine tipărit. Dar titlul făcea toţi banii: „Mersi, le am pe ale mele!“.
Nu ştiu dacă asta a fost intenţia celor care au conceput panoul, dar mie mi s-a părut că replica rezuma perfect atitudinea unor oameni care – ca şi mine, de exemplu – au nişte preferinţe clare la care nu vor să renunţe. Inclusiv din rîndul mărcilor româneşti. Şi de atunci, cînd cineva îmi dă o sticlă de bere ceva mai de fiţe, eu ţin cu dinţii (chiar şi la propriu) de recipientul meu de bere autohtonă şi zic răspicat: „Mersi, le am pe ale mele!“.
Sînt convins că există suficienţi indivizi care ar fi ţinut cu dinţii (din nou, şi la propriu) de ţigările „Carpaţi, dacă cineva s-ar fi îngrijit să distribuie ţigările pe unde le cereau oamenii, eventual să facă mici îmbunătăţiri produsului şi ambalajului. Şi chiar ceva publicitate, cum au făcut „Rom“, „Napolact“ sau „Azuga“.
Dar să nu mai zic de publicitate, ca să nu credeţi că trag spuza pe turta mea. Există şi mărci care au rezistat şi o duc bine chiar şi fără multă investiţie în comunicare – cum ar fi „Eugenia“ sau „Săniuţa“. Iar în materie de ţigări, ca să compar mere cu mere, ştiu foarte mulţi oameni care se făceau luntre şi punte ca să facă rost de un pachet de „Assos“ din Grecia, cînd acestea dispăruseră o vreme de pe piaţa noastră. Şi care au răsuflat uşuraţi de îndată ce ţigările lor favorite le-au revenit în chioşcul de la bloc. Deci loialitate există şi aici.
Nu ştiu dacă treaba cu falimentarea fabricii de ţigări de la Sfîntu Gheorghe e o mare prostie sau o mare schemă a unor şmecheri care vor să cumpere brandurile ceva mai tîrziu, la un preţ de nimic. Dar, oricum ar fi, sper că marca şi produsul „Carpaţi“ să încapă pe mîna unor oameni care să nu le lase să dispară. Altfel, toate poveştile excelente care încep cu „Ţin minte şi acum, stăteam la o ţigară – pe vremea aia băgam Carpaţi...“ o să-şi piardă jumătate din farmec.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

masini second hand
Cum să nu luăm țeapă atunci când alegem o mașină second hand. Ce spun specialiștii că trebuie verificat
Mulți români preferă să cumpere un autoturism la mâna a doua pentru cǎ sunt mult mai ieftine decât cele noi. Speciștii oferă o serie de sfaturi privind alegerea unei mașini second tocmai pentru a reduce riscurile.
vaccin pexels jpeg
Conspiraționismul dăunează grav sănătății românilor. Consecințele teoriilor fanteziste de pe internet și refuzului vaccinării
Conspiraționismul, lipsa de încredere în sistemul medical, dar și neglijarea sănătății personale îmbolnăvesc tot mai tare populația României. În plus, se creează o povară tot mai greu de dus pentru sistemul medical și bugetul de stat.
John Dee Ashmolean jpg
Cine a fost cu adevărat agentul 007. A pus pe picioare cea mai rețea de spionaj din Europa. Semnificația celor trei cifre
Celebrul spion 007 este un personaj istoric cât se poate de real. Se numea, de fapt, John Dee și a trăit cu mai bine de patru secole înainte ca personajul fictiv James Bond să apară în scenă. În plus, adevăratul 007 era mult mai fascinant și ultra-specializat.
sanatate asigurari jpeg
Beneficii extra-salariale: ce acoperire au asigurările private de sănătate de până la 1.200 euro pe an
Tot mai mulți angajatori includ asigurarea privată de sănătate în pachetul de beneficii extra-salariale pentru a rămâne atractivi pe piața muncii, cu valori între 300 și 1.200 de euro per angajat pe an.
cafea turceasca istock jpg
Ce se întâmplă în corp dacă bei cafea neagră zilnic timp de o lună. Beneficii, riscuri și cum să eviți efectele adverse
Pentru mulți, ziua nu începe cu adevărat fără o ceașcă de cafea neagră. Cunoscută pentru aroma sa intensă și conținutul ridicat de cofeină, aceasta oferă un impuls rapid de energie și poate stimula metabolismul. Însă ce efecte are, de fapt, asupra corpului tău dacă o consumi zilnic timp de o lună?
BYD jpg
BYD și Tesla luptă pentru dominația globală în sectorul vehiculelor electrice
Sectorul vehiculelor electrice (EV) a devenit un câmp de luptă pentru dominația globală între Tesla și rivalul său chinez BYD, cu NIO încercând să concureze într-o nișă proprie.
Clay Tablet   Louvre   AO29562 (cropped) jpg
Care este primul nume cunoscut în istorie. A fost găsit pe o tăbliță de lut de acum 6000 de ani
Primul nume cunoscut în istorie este cel al unui contabil mesopotamian de acum 6000 de ani. Numele său a fost scris pe o tăbliță de lut din orașul sumerian Uruk, în perioada de trecere de la calcolitic la epoca bronzului.
investitii
Topul celor mai vechi afaceri de familie din lume. Tradiții de peste 400 de ani
Afacerile de familie continuă să fie un motor important de creștere pentru economia globală. Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume generează venituri în valoare de 8,8 trilioane de dolari, o creștere de 10% față 2023, și au 25,1 milioane de angajați în 43 de jurisdicții.
The Arrival of the French Girls at Quebec, 1667   C W  Jefferys jpg
„Fiicele regelui”, cel mai mare proiect matrimonial din istorie. Cum s-a reușit fondarea unuia dintre cele mai importante state din lume
În secolul al XVII-lea a fost derulat cel mai mare proiect matrimonial din istorie sponsorizat de stat. Sute de femei au fost plătite pentru a merge în America de Nord și a se căsători cu soldații și muncitorii din colonii. Au contribuit la înființarea unui mare stat nord-american.