Brandul “Carpaţi”: merita să dispară?

Publicat în Dilema Veche nr. 323 din 22-28 aprilie 2010
Brandul “Carpaţi”: merita să dispară? jpeg

Florin DUMITRESCU
publicitar


S-a mai spus: cei care în anii ’90 îi instigau pe oameni să strige „nu ne vindem ţara“ au dezmembrat-o bucăţică cu bucăţică. Drama industriei româneşti de tutun repetă istoriile unor produse/mărci emblematice ale României, cum ar fi „Aro“, „Cico“, „IOR“ sau „Gerovital“ (cel din urmă „reîntinerit“ de curînd, în urma unui îndelung proces între fabricanţii din Cluj şi Bucureşti care pare să se fi tranşat pentru clujeni ca prin... „Farmec“). Presa economică a scris la vremea respectivă despre toate acele scandaluri, dar... în zadar! Căpuşările, sifonările, dezasamblările care au urmat marii privatizări din industrie au găsit acoperire legală, chiar dacă uneori la limita infracţiunii. Paradoxul, pe care autorul acestor rînduri l-a mai enunţat, este că marilor branduri istorice româneşti le-a priit mai bine în perioada comunistă decît în actualul capitalism: atunci puteau fi susţinute prin politici de privilegiere, tocmai pentru că reprezentau mîndrii naţionale şi interese de stat.

Poate că un spirit întreprinzător va fi înregistrat la OSIM brandul „Carpaţi“, aşa cum s-a întîmplat cu „Eugenia“, „Brifcor“, „Pufuleţi“... Dar şansele carpatelor, mărăşeştilor şi snagoavelor să reapară pe piaţă, sub forma originară, de ţigarete populare, eventual produse de una dintre cele trei multinaţionale tutungereşti, e zădărnicită de tendinţa mondială de descreştere şi de descurajare a consumului de tutun. Oricîtă nostalgie şi farmec sentimental ar îngloba, brandul „Carpaţi“ pare condamnat pieirii, în măsura în care a reprezentat maniera românească (legată conotativ de era comunistă) de a fuma compulsiv, de nervi, de supărare pe viaţă, de foame chiar! Or, produselor de tutun li se mai întrevede azi un viitor, numai în măsura în care pot fi legate de un consum hedonic, huzuritor, de calitate. Reînvierea brandului „Carpaţi“ e posibilă numai în siajul unei mode sofisticate, gen Ostalgie, „luxury of misery“ sau „Gulag Glamour“. În plus, „Carpaţi“ are o problemă onomastică, ceea ce în cazul brand-urilor se transformă în problemă ontologică: „Carpaţi“ mai era totdată numele unui camion şi al unor praline de ciocolată fină (dacă nu cumva şi alte produse purtau acest nume): acest lucru se putea atunci, dar nu se mai poate acum...

Iulian COMĂNESCU
analist media

Ca mare fumător, dar mare fumător cu remuşcări şi planuri de renunţare, nu pot decît să mă bucur de dispariţia oricărui brand de ţigări, inclusiv „Carpaţi“. Altfel, ca business vorbind, „Carpaţi“ e încă un exemplu de perdant autohton, în faţa marilor branduri internaţionale, din motive destul de clare, inclusiv perioada „dubioasă“ prin care ţigara, şi-aşa ieftină şi populară, a trecut după anii ’90. Privatizarea „pe jumătate“ prin care pare a fi trecut fabrica de la Sfîntu Gheorghe, înainte de închidere, nu avea cum să fie susţinută de marii fabricanţi de ţigări, deoarece ei preferă brandurile internaţionale, mai rentabile: se ştie că România e una dintre puţinele ţări în care se mai vinde, de exemplu, Kentul „de doctori“, superlong, datorită istoriei, şi British American Tobacco ar prefera, cred, un volum de vînzări la o marcă sau un derivat cu răspîndire globală. Fumul de ţigară s-a pupat dintotdeauna cu amintirile şi nostalgia, aşa că nu poţi să nu simţi un pic de regret dacă ai tuşit vreodată în viaţa ta de la o „carpată“, o „mărăşească“ sau o „moartea pe schiuri“ („Bucegi“). Însă cum fumatul nu se mai poartă, probabil că ies din modă şi amintirile sau nostalgia. În termenii lui Platon, hidra din noi va purta o vreme doliu după „Carpaţi“, dar leul îi va da labe peste ceafă, iar raţiunea o va mîngîia pe cap, astfel încît va uita. Sper să nu trebuiască să o hrănim cu alte porcării ca să-i formatăm memoria.

Alexandru DUMITRESCU
director de creaţie, McCann Erickson

Ţin minte că una dintre reclamele româneşti care mi-au rămas în minte, chiar şi după ce peisajul media s-a aglomerat, era un panou la ţigările „Snagov“. L-am văzut în Gara de Nord, avea drept principal element vizual pachetul mare-mare şi nu era chiar bine tipărit. Dar titlul făcea toţi banii: „Mersi, le am pe ale mele!“.
Nu ştiu dacă asta a fost intenţia celor care au conceput panoul, dar mie mi s-a părut că replica rezuma perfect atitudinea unor oameni care – ca şi mine, de exemplu – au nişte preferinţe clare la care nu vor să renunţe. Inclusiv din rîndul mărcilor româneşti. Şi de atunci, cînd cineva îmi dă o sticlă de bere ceva mai de fiţe, eu ţin cu dinţii (chiar şi la propriu) de recipientul meu de bere autohtonă şi zic răspicat: „Mersi, le am pe ale mele!“.
Sînt convins că există suficienţi indivizi care ar fi ţinut cu dinţii (din nou, şi la propriu) de ţigările „Carpaţi, dacă cineva s-ar fi îngrijit să distribuie ţigările pe unde le cereau oamenii, eventual să facă mici îmbunătăţiri produsului şi ambalajului. Şi chiar ceva publicitate, cum au făcut „Rom“, „Napolact“ sau „Azuga“.
Dar să nu mai zic de publicitate, ca să nu credeţi că trag spuza pe turta mea. Există şi mărci care au rezistat şi o duc bine chiar şi fără multă investiţie în comunicare – cum ar fi „Eugenia“ sau „Săniuţa“. Iar în materie de ţigări, ca să compar mere cu mere, ştiu foarte mulţi oameni care se făceau luntre şi punte ca să facă rost de un pachet de „Assos“ din Grecia, cînd acestea dispăruseră o vreme de pe piaţa noastră. Şi care au răsuflat uşuraţi de îndată ce ţigările lor favorite le-au revenit în chioşcul de la bloc. Deci loialitate există şi aici.
Nu ştiu dacă treaba cu falimentarea fabricii de ţigări de la Sfîntu Gheorghe e o mare prostie sau o mare schemă a unor şmecheri care vor să cumpere brandurile ceva mai tîrziu, la un preţ de nimic. Dar, oricum ar fi, sper că marca şi produsul „Carpaţi“ să încapă pe mîna unor oameni care să nu le lase să dispară. Altfel, toate poveştile excelente care încep cu „Ţin minte şi acum, stăteam la o ţigară – pe vremea aia băgam Carpaţi...“ o să-şi piardă jumătate din farmec.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Serbia pune Euro 2024 pe jar: amenințare cu retragere după un scandal exploziv
Turneul final din Germania poate intra în istorie din motive nedorite.
image
Cum au terorizat șapte indivizi o femeie timp de doi ani, ca să le cedeze un teren
Joi dimineaţă, la şase adrese din Ploieşti au avut loc descinderi ale mascaţilor, care au condus la sediul poliţiei, pentru audieri, şapte indivizi care, vreme de doi ani, au făcut presiuni asupra unei femei, cu scopul de a intra în posesia terenului acesteia.
image
Copil cu sindrom Down, exclus de la serbarea de final de an. „Singurul necostumat a fost Vladimir”. Replica educatoarelor
Este anchetă la o grădiniță din Gorj după ce mama unui copil cu sindrom Down a scris pe Facebook că fiul ei a fost discriminat la serbarea de final de an.

HIstoria.ro

image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Cum a fost păcălit Hitler: Fortitude
Nicio operațiune militară din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel extrem de ridicat de securitate operațională, implicând ample și complexe acțiuni de înșelare militară și inducere în eroare a inamicului (incluzând aici manipularea, intoxicarea).
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: