Bolivia. Cu Phoenix prin Altiplano

Corneliu CAZACU
Publicat în Dilema Veche nr. 706 din 31 august – 6 septembrie 2017
Bolivia  Cu Phoenix prin Altiplano jpeg

E cinci dimineaţa şi în interiorul Toyotei SUV în care mă aflu împreună cu cinci alţi turişti şi cu Richard, şoferul bolivian, se aud sunete stranii: un bîzîit de fond, ceva care seamănă a greieri, clipocit de apă, ciripituri/croncănituri/strigăte de păsări. Încet-încet, pe lîngă sunetele de moog synthesizer apar chitara, basul şi bateria, urmate de o voce profundă: „Vouă, celor din hronici, peceţii şi herburi, fiarelor nepăscătoare de ierburi, nepăsătoare de carne de fiară, neumbrite de nour, nearse de soare: Pajura, bour, cu schiptru şi tiara – mă rog, să vă iviţi!“ Francesco, argentinianul din spatele meu, strigă: „Fantastic cum se potriveşte muzica asta!“ Şi cît e de adevărat! Privind prin parbriz văd Calea Lactee aşa cum n-am văzut-o niciodată din emisfera nordică – o coloană arcuită de stele şi praf de stele în întunericul străpuns doar de luminile farurilor Toyotei – şi simt un moment de scufundare într-o altă lume.

Cum de-am ajuns la Phoenix şi-a lor „Invocaţie“? Toată ziua precedentă ascultasem Los Kjarkas, trupa de folk-rock boliviană renumită pentru „Llorando se fue“, versiunea originală a mai celebrei „Lambada“ cu KAOMA, şi îi testasem lui Richard cunoştinţele muzicale şi toleranţa la rock întrebîndu-l dacă îi agreează pe Los Jaivas, grupul chilean de muzică progresivă. După răspunsul pozitiv am îndrăznit să fac un pas mai departe şi să întreb dacă n-am putea alterna muzica boliviană cu ceva rock clasic românesc şi, cum singurele discuri româneşti pe care le aveam pe hard-ul laptop-ului erau Mugur de fluier şi Cantafabule, am început cu Mugur de fluier, pe care l-am considerat mai comestibil pentru cineva obişnuit mai curînd cu muzica populară decît cu hard rock-ul. Am remarcat că imediat Richard a început să bată ritmul cu degetele în volan şi în acelaşi timp să îngîne nedesluşit un text propriu în aymara. Tovarăşii de călătorie au cerut şi o traducere şi mărturisesc că m-au supus uneia din cele mai mari încercări lingvistice. Nu-i vorba că şi-aşa textele cu har ale lui Foarţă şi Ujică sînt pline de slavisme/arhaisme greu traductibile, dar în plus, atunci cînd nu stăpîneşti bine limba în care traduci, tinzi să baţi cîmpii şi să circumscrii în loc de a da o traducere precisă, mot-à-mot, şi aşa, încăpăţînat să nu folosesc engleza în America Latină, am început o poveste: „Es la historia de un bandido proscrito rumano, un Robin ­Hood de su epoca“…

dsc 6738 jpg jpeg

E însă dimineaţă şi în „Invocaţie“ fiarele sînt rugate să se ivească. Nu-i chip însă de nici o llama sau vicuña sau măcar vreun iepure ori vulpe speriaţi de zgomotul motorului şi de lumina farurilor care bat în sus şi-n jos în funcţie de denivelările drumului. În schimb, imediat ce trecem de o creastă de deal aflată, după spusele lui Richard, la 4900 şi ceva de metri, punctul cel mai înalt al călătoriei, văd în faţă mai multe coloane de abur. Surprinzător, nu simt nici o durere de cap, iar răsuflarea mi-e doar un pic mai greoaie decît la Uyuni, la 3600 de metri, unde am petrecut deja patru zile. Coloanele de abur sînt ale cîmpului geotermal Sol de manana („Soarele dimineţii“), descris în pliantele turistice ca gheizere. De fapt, e vorba doar de izvoare sulfuroase, lacuri noroioase şi fumarole, emanaţii bogate în sulf. Îl rog pe Richard să mă lase cam 100 m în spatele cîmpului şi cobor cu rucsacul cu aparatura foto şi cu nelipsitul trepied.

Sînt cuprins de excitaţie şi frenezie văzînd fuioarele de fum şi craterele colorate, şi încerc să fotografiez cîmpul atît cu turiști, cît şi fără. Înaintez pe coamele craterelor imaginîndu mi că sînt precaut şi că evit căderea într un crater, precum şi vaporii sulfuroşi, şi sînt atent la soarele care începe să se ridice drept în faţa mea. În mod normal, ca fotograf, ar trebui să fii atent să ai tot timpul soarele în spate, însă aici încerc exact contrariul. Mi se pare mult mai interesant să fotografiez coloanele de abur cu lumina venind din partea opusă şi, în plus, pot să şi reglez cît de mult soare am în poză datorită unei mici coline care îl acoperă. Am în faţă un peisaj de vis – pentru un fotograf (ori de coşmar, pentru un privitor oarecare?) –, care nu aduce cu nimic cunoscut de pe Pămînt, o lumină gălbuie care învăluie bălţi bulbucăinde mărginite de valuri de pămînt gălbui, verzui, roşiatic. Încet-încet se ridică şi soarele, şi încerc tot felul de expuneri, ridicîndu-mă şi lăsîndu-mă pe vine. Sînt conştient că nu am decît puţine minute pentru a prinde răsăritul, aşa că lucrez frenetic. Ceilalţi turişti au părăsit deja locul şi mă îndrept şi eu spre SUV-ul parcat pe o colină. Arunc o ultimă privire şi am o revelaţie. Cu soarele în spate, nu numai că văd perfect, în lumina dimineţii, culorile craterelor, dar şi reflexia mea perfectă, cu rucsac şi cu şapca nepaleză, în coloana deasă de abur din faţa mea. Trag repede o serie de fotografii cu diverse niveluri de densitate ale coloanei şi în cele din urmă mă îndrept spre SUV. În 15-20 de minute sîntem la o piscină termală (Aguas termales de Polques) în care mă arunc imediat. 35° C după cele 10° C de la vulcanii sulfuroşi sînt o compensaţie meritată. Nu e nici măcar 7 dimineaţa şi, în jumătate de oră, am trăit deja două momente care justifică întreaga călătorie de trei zile. Şi nu e sfîrşitul! 

Corneliu Cazacu este fotograf.

Foto: C. Cazacu

eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.

Adevarul.ro

image
Cum este terorizată de vecini o familie din Timișoara: „Coșmarul durează durează de 20 de ani, defilează cu topoare și cu un pistol prin curte” VIDEO
Imagini șocante surprinse de o cameră de supraveghere, în ele se observă cum mai mulţi cetăţeni de etnie romă terorizează o familie din Timişoara. Primarul Dominic Fritz a publicat imaginile și a făcut apel la instituţiile statului pentru a stopa acest fenomen.
image
Medicamentele care vor fi retrase din farmaciile din România, de săptămâna viitoare
Șapte medicamente de pe piață vor fi retrase pentru că nu respectă standardele de conformitate.
image
Perla Coroanei industriei auto din România. Cum a ajuns Uzina Aro în vizorul negustorilor de automobile din întreaga lume
Automobilul Românesc Original, ARO, supranumită „Florea de colţ” a munţilor, a cunoscut gloria în anii ’70 şi ’80. În Italia, în 1972, presa vremii vorbea elogios despre un câştigător al unui mare raliu automobilistic internaţional, cel de la Prato.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.