Amulete, cristale, îngeri şi tarot

Publicat în Dilema Veche nr. 627 din 25 februarie - 2 martie 2016
Amulete, cristale, îngeri şi tarot jpeg

În București, în jurul nostru, apar tot soiul de locuri de consum, căci nu știu altfel cum să le spun, mai nou, combinații între magazin, ceainărie, cafenea, salon de cosmetică etc., cu un concept și o ideologie în spatele lor. În care lucrurile vîndute sau consumate acolo încearcă să însemne ceva, presupun o semnificație în spatele aparențelor. Așa este și Hathor Magic Books House, deschis de la sfîrșitul anului trecut, care se autoprezintă drept „un spațiu care îmbină viziuni ale viitorului cu iubirea de cunoaștere și evoluție spirituală“, unde poți găsi, printre altele, „amulete și cristale, cărți ezoterice“ și poți participa la cursuri specializate, workshop-uri, citiri intuitive și divinație.

Sună, desigur, ambițios. Și, aș putea spune, din perspectiva neinițiatului curios, simpatic. În sensul în care locul îți oferă un soi de joacă de-a supranaturalul. Așa cum spune Diana Inaiche, una dintre persoanele care se ocupă de magazin, cînd alegi ceva de-acolo, nu trebuie neapărat să știi exact de ce o faci, fie că e vorba de un cristal, un joc de tarot sau un ulei esențial: o poți face și pur și simplu, lăsîndu-te în voia propriei intuiții. Îmi place, deci îl iau…

Ca, după aceea, să descoperi că exact respectivul obiect ales ți-a trebuit, spune Diana. Sau nu, adaug eu (avocatul diavolului), dar măcar te-ai ales cu jocul cumpăratului într-un mod diferit, mai intuitiv și mai puțin obosit de prealabila excesivă documentare.

Magazinul înglobează de la obiecte decorative, gen îngerași și statuete, pînă la unele cu diverse proprietăți terapeutice, precum cristalele, cu potențial de divinație, precum tarotul, și de informare – cărțile. Toate se înscriu în sfera spiritualității, într-o încercare de trezire a acesteia pe diverse căi, unele mai profunde, altele mai populiste și consumiste. Departe de mine de a‑mi permite vreo opinie sau vreo apreciere într-un domeniu complicat și necunoscut neinițiaților. Sau de a-mi pune problema dacă e cazul „să credem“ în ceva, să zicem în tarot sau în terapia prin îngeri. Ori în rolul formator al cărților pomenite. Cred că problema nu se pune așa. Atîta timp cît nu duc la vreun crez fanatic, toate acestea rămîn o noutate simpatică, ce reflectă o aspirație, chiar populistă, spre un alt fel de cunoaștere. Pe care îmi permit să o semnalez prin intermediul celor două doamne care se ocupă de magazin, Diana și Adriana.

Diana vorbește firesc despre lucruri complicate, ca și cum ar intra în cotidianul nostru utilitar:

„Există partea de magazin, ceainărie, cafenea, unde se poate mînca o prăjitură, o salată, și subsolul unde se țin diverse terapii, au fost terapia cu îngeri și cea prin sunet. Jos se fac masaj Tuina și Reiki.

În magazin se găsesc statui de mai multe tipuri, din mai multe culturi. Dragoni, din cultura chineză, Isis, îngeri. Sînt decorative, dar au și o semnificație. Dragonul e aducător de noroc, de pildă. Mai există clopote. Clopotul e folosit și în meditații sau în terapie. În bolurile astea îți pui dorințe. Mai avem papirusuri cu Egiptul, din care se pot face tablouri. Statui. Lumînări.

O altă secțiune e cea de taroturi. În România nu prea le găsești în magazin. Sînt și cîteva traduse. Cum ar fi «Arhanghelul Mihail». Sînt aduse din Barcelona. Poți să ți le faci singur, dar se fac și citiri aici. Mai mult din clasicul Rider-Waite. Fiecare dintre ele are cărticica lui, în care ți se spune ce înseamnă fiecare carte. Eu îmi pun întrebarea ce se va întîmpla mîine. Trag cărțile, patru, să zicem, și, în momentul respectiv, îți apare intuiția. Mergînd pe ideile alea, mai curînd pe sentimente, citim ce înseamnă. Chiar dacă uneori nu ne convine. Taroturile sînt pe tipologii, aș zice: cabalistice, italienești, medievale, marseilleze, egiptene. Cel mai bun lucru pentru cineva care nu știe ce să aleagă este să le aleagă după cum simte. Rider-Waite e unul dintre cele mai vechi forme de tarot păstrate, de pe la 1910. Ele costă între 40 și 190 de lei.

Mai avem oracole cu îngeri, sînt foarte căutate. Habar n-am de ce, asta îi atrage pe oameni.

Alte obiecte decorative: lumînări, mergem pe aromaterapie. Salvie albă. Curăță energiile din casă, curăță casa, te curăță pe tine. Îi dai foc într-un vas. Eu, spre exemplu, o pun într-o scoică…

Aici e lemn Palo Santo. Îi dai foc cu o intenție. Să zicem, pentru iubire. Așa are efect mai puternic. E ca și cum se amprentează cu intenția ta. Bețișoarele sînt pentru aromaterapie: de purificare a spațiului și a aurei. Fiecare le ia și după ce mirosuri îi plac. Și ele funcționează cu intenție. La secțiunea Talisman sînt obiecte care-ți aduc noroc, bunăstare. O potcoavă, cheia succesului…

Cristalele creează un cîmp în jurul lor, mai ales cînd e vorba de o geodă de dimensiuni mari. Unele sînt prelucrate, cele ascuțite, sînt fluorit, ametist, cuarț roz. E ca și cum ar trage energie din pămînt și ar proiecta-o. Fiecare are vibrația lui specifică și e bun pe anumite zone. Cuarțul alb curăță spațiul, ametistul e o piatră care te pune în contact cu latura ta spirituală. Cuarțul roz e piatra iubirii, a prieteniei, a dragostei. Avem și copacul vieții, care are multe cristale, stă și pe o geodă. Pe astea neprelucrate le poți lăsa în casă și fiecare își face treaba lui. Trebuie doar curățate din cînd în cînd. Se lasă într-o apă care curge, și apoi la lună. Sau în sare de Himalaya. Și se mai curăță cu Palo Santo și salvie: ții cristalul, cu intenția de a-l purifica, deasupra fumului.

Obsidianul negru e o piatră foarte puternică, ce te pune în contact cu sub­conștientul tău. Te trezești că cine știe ce informații scoate și că ce-ți relevă e prea mult. Pietrele roșii țin de nevoile bazice, cele galbene de emoții, cele portocalii sînt pentru sexualitate. Roz și verde sînt la inimă, albastrele sînt la gît, pentru exprimare, autenticitate, movul e legat de minte, spiritualitate, supraconștiință.

Cristalele sînt de la 4 lei la 200 de lei. Mai avem moldavit. Se zice că e alien, dintr-un meteorit. La un moment dat se încarcă și trebuie curățat. Turmalina neagră, doar, se curăță singură.

Esențele sînt pentru aromaterapie. Pui o lumînare mică înăuntru, pui apă și torni esența. În principiu, energizează spațiul.

Lămpi din sare de Himalaya. Le lași în priză. În aer sînt mulți ioni pozitivi, iar lampa emană ioni negativi și echilibrează spațiul. Sînt bune împotriva alergiilor.

Brățări egiptene din argint. Sînt accesorii normale. Cel care le poartă dă semnificația lucrului respectiv. Brățări de echilibrare a chakrelor. Cercei din ametist, pirită, citrin.

Pendule. Din cristal. Le ții legate și poți vedea, de pildă, ce frecvență are o piatră, cît de încărcată e, după cît de repede începe să se învîrtă. Poți chiar să le folosești ca pe o metodă de divinație.

Pandantive cu mandale. Mandala este un desen tibetan. Pe vremuri, călugării tibetani făceau desene imense din nisip. Incredibil de frumoase. La sfîrșit, maestrul venea și sufla în ele  – ca o metodă de a nu fi atașat de nimic.“

Adriana vorbește despre titlurile și autorii „la modă“ în domeniul spiritualității și ezoterismului pe care le au în magazin. Criteriul enumerării e unul pur informativ, și nu valoric:

„Cea mai la modă autoare e Doreen Virtue. De fapt și de drept, ea ne sfătuiește cum și de ce trebuie să ținem permanent legătura cu entitățile de lumină: îngeri, arhangheli. Nu numai martori ai vieții noastre, ci și implicați și doritori să ne ajute. Totul e ca noi să realizăm acest lucru și să le cerem ajutorul. Au fost și niște evenimente la care a venit Delia Mureșan, o doamnă care deja a înțeles mesajul și încearcă să-i facă și pe ceilalți să-l înțeleagă. Există și medicină cu îngeri, program de detoxificare, cuvinte îngerești. Sînt redate diferite cazuri de implicare a Arhanghelului Mihail și cum îi ajută acesta pe oameni.

O să găsiți și alți autori la modă, gustați pentru că explică la obiect și pe înțelesul tuturor cum stă, de fapt, această legătură cu entitățile de lumină. Neale Donald Walsch cu Conversațiile cu Dumnezeu, Jasmuheen, o autoare din Australia, care s-a dedicat acestei legături permanente cu entitățile de lumină. A ajuns la niște performanțe – să nu mai mănînce o perioadă lungă de timp, pentru că s‑a hrănit numai cu prana.

Avem și cărți despre terapia Theta, care este acum căutată, și despre filozofia Zen, care amintesc despre marii budiști ai lumii. Dar și despre cei care au pus bazele ermetismului și magiei, precum Hermes Trismegistos, cu al său Corpus Hermeticum, precum și oracolele caldeene cu inițieri mistice.

Și scriitori români, precum Risvan Rusu, sau Vasile Andru, care face legătura între învățătura tibetană și religia noastră. Pentru că și noi avem, în ortodoxie, anumite procedee care sînt asemănătoare. Multe cărți despre mister, magie. Mai avem un autor care ne este drag, Aivanhof, cu temele pe care le-a abordat în conferințele lui: el n-a scris nici o carte niciodată. Cei care au participat la conferințe le-au adunat. Era așa de extraordinar încît, dacă anunța o conferință pe tema universului, nu venea niciodată cu nici un fel de pregătire, îi veneau toate în minte spontan. Un mare inițiat european, de origine bulgară.“

Tot Adriana trage, cumva, și concluzia finală, în timp ce ies din magazin cu trei feluri de bețișoare parfumate, un set de cărți de tarot și cu pisica neagră (reală), pe nume Opt, pe urmele mele. Întrebînd-o despre multele cărți despre iubire (dar și nemurire) din rafturile lor, ea ne-a explicat că „e vorba de iubirea profundă, celulară, care presupune să ne iubim, să ne iertăm, și nu iubirea asta pe care am învățat s-o pretindem și o dăm și noi așa cum putem, care e altceva. Aceste cărți ne învață cum ar trebui să abordăm problema și să pornim de la «codul manierelor elegante», care sînt, de fapt, pentru mine, cele zece porunci: dacă le-am respecta, am fi mai fericiți.“

Foto: I. Popovici

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

alimente inima jpg
Ce trebuie să eviți să consumi pentru o inimă sănătoasă
Este nevoie de o serie de comportamente și practici pentru a proteja sănătatea inimii. Moștenirea genetică și istoricul familial joacă și ele un rol important, dar există multe măsuri pe care le putem lua pentru sănătatea noastră pe termen lung.
islanda  jpg
Țara din Europa în care educația, sănătatea și electricitatea sunt gratuite. Aici nu există armată, McDonalds și nici închisoare
Islanda este țara în care educația și sănătatea sunt gratuite. Nu există McDonalds și nici închisoare. Clinicile private nu există pentru că nu este nevoie de ele. Spitalele publice oferă servicii medicale excelente. landa este una dintre puținele țări din Europa care folosește încălzirea urbană.
paste jpg
Pastele și cartofii reîncălziți previn cancerul de colon. Specialist: „Amidonul rezistent protejează celulele intestinale”
Există câteva alimente care, consumate într-un anumit mod, ar putea reduce riscul apariției cancerului și cu până la 60%. Este concluzia mai multor specialiști englezi care au făcut această descoperire în urma mai multor cercetări.
lingouri de aur Foto Magnor png
Cât de mult se va scumpi gramul de aur în acest an: Prețul a ajuns deja la maxime istorice în România
Aurul a fost considerat dintotdeauna un activ de refugiu, fiind preferat de oameni ca investiţie sigură, neafectată de inflaţie sau de vicisitudinile economice, care poate fi cumpărată şi vândută cu uşurinţă.
image png
Secretele bucătarului pentru un pește prăjit perfect: cum să obții o crustă crocantă și un interior suculent
Peștele prăjit este unul dintre cele mai îndrăgite preparate din bucătăria internațională. Dar, pentru a obține acel echilibru ideal între crusta aurie, crocantă și carnea fragedă, trebuie să cunoașteți câteva secrete culinare.
emily ratajkowski lenjerie intima rosie profimedia jpg
Emily Ratajkowski, sexy în lenjerie intimă! Se zvonește că are un nou iubit
Emily Ratajkowski (33 de ani) a oferit fanilor o primă privire asupra noii sale campanii pentru un brand italian de lenjerie intimă, dedicată Valentine's Day. Modelul a împărtășit câteva imagini care o surprind într-un set elegant format din sutien și chiloți, într-o atmosferă romantică
Autostrada cu tuneluri ianuarie 2025 (9) Foto Daniel Guță JPG
Mobilizare pe șantierul Autostrăzii cu tuneluri din vestul României, în ciuda vremii de iarnă
Temperaturile negative și vremea de iarnă nu au împiedicat reluarea lucrărilor la viitoarele tuneluri de Autostrada Lugoj - Deva (A1), pe sectorul de nouă kilometri care, odată finalizat, va face neîntreruptă legătura pe autostradă între orașele mari din centrul României și frontiera de la Nădlac.
femeie cercel nas scaun birou jpg
A sunat la pompieri, după ce a rămas cu nasul blocat într-un scaun: „Nu e cel mai ciudat apel pe care l-am primit!”
femeie din Indonezia poate respira ușurată, la propriu, după ce pompierii au intervenit să o elibereze după ce s-a blocat cu nasul într-un…scaun.
teza de doctorat foto news ro
Cât pot câștiga în plus, lunar, bugetarii care și-au luat doctoratul. Înghețarea salariilor nu cuprinde și acest spor
Salariile bugetarilor au fost înghețate în acest an, fiind tăiate și o serie de sporuri de care beneficiau aceștia. Legea nu cuprinde însă și indemnizația pentru titlul științific de doctor, ceea ce înseamnă că aceasta va fi acordată în continuare.