Amulete, cristale, îngeri şi tarot

Publicat în Dilema Veche nr. 627 din 25 februarie - 2 martie 2016
Amulete, cristale, îngeri şi tarot jpeg

În București, în jurul nostru, apar tot soiul de locuri de consum, căci nu știu altfel cum să le spun, mai nou, combinații între magazin, ceainărie, cafenea, salon de cosmetică etc., cu un concept și o ideologie în spatele lor. În care lucrurile vîndute sau consumate acolo încearcă să însemne ceva, presupun o semnificație în spatele aparențelor. Așa este și Hathor Magic Books House, deschis de la sfîrșitul anului trecut, care se autoprezintă drept „un spațiu care îmbină viziuni ale viitorului cu iubirea de cunoaștere și evoluție spirituală“, unde poți găsi, printre altele, „amulete și cristale, cărți ezoterice“ și poți participa la cursuri specializate, workshop-uri, citiri intuitive și divinație.

Sună, desigur, ambițios. Și, aș putea spune, din perspectiva neinițiatului curios, simpatic. În sensul în care locul îți oferă un soi de joacă de-a supranaturalul. Așa cum spune Diana Inaiche, una dintre persoanele care se ocupă de magazin, cînd alegi ceva de-acolo, nu trebuie neapărat să știi exact de ce o faci, fie că e vorba de un cristal, un joc de tarot sau un ulei esențial: o poți face și pur și simplu, lăsîndu-te în voia propriei intuiții. Îmi place, deci îl iau…

Ca, după aceea, să descoperi că exact respectivul obiect ales ți-a trebuit, spune Diana. Sau nu, adaug eu (avocatul diavolului), dar măcar te-ai ales cu jocul cumpăratului într-un mod diferit, mai intuitiv și mai puțin obosit de prealabila excesivă documentare.

Magazinul înglobează de la obiecte decorative, gen îngerași și statuete, pînă la unele cu diverse proprietăți terapeutice, precum cristalele, cu potențial de divinație, precum tarotul, și de informare – cărțile. Toate se înscriu în sfera spiritualității, într-o încercare de trezire a acesteia pe diverse căi, unele mai profunde, altele mai populiste și consumiste. Departe de mine de a‑mi permite vreo opinie sau vreo apreciere într-un domeniu complicat și necunoscut neinițiaților. Sau de a-mi pune problema dacă e cazul „să credem“ în ceva, să zicem în tarot sau în terapia prin îngeri. Ori în rolul formator al cărților pomenite. Cred că problema nu se pune așa. Atîta timp cît nu duc la vreun crez fanatic, toate acestea rămîn o noutate simpatică, ce reflectă o aspirație, chiar populistă, spre un alt fel de cunoaștere. Pe care îmi permit să o semnalez prin intermediul celor două doamne care se ocupă de magazin, Diana și Adriana.

Diana vorbește firesc despre lucruri complicate, ca și cum ar intra în cotidianul nostru utilitar:

„Există partea de magazin, ceainărie, cafenea, unde se poate mînca o prăjitură, o salată, și subsolul unde se țin diverse terapii, au fost terapia cu îngeri și cea prin sunet. Jos se fac masaj Tuina și Reiki.

În magazin se găsesc statui de mai multe tipuri, din mai multe culturi. Dragoni, din cultura chineză, Isis, îngeri. Sînt decorative, dar au și o semnificație. Dragonul e aducător de noroc, de pildă. Mai există clopote. Clopotul e folosit și în meditații sau în terapie. În bolurile astea îți pui dorințe. Mai avem papirusuri cu Egiptul, din care se pot face tablouri. Statui. Lumînări.

O altă secțiune e cea de taroturi. În România nu prea le găsești în magazin. Sînt și cîteva traduse. Cum ar fi «Arhanghelul Mihail». Sînt aduse din Barcelona. Poți să ți le faci singur, dar se fac și citiri aici. Mai mult din clasicul Rider-Waite. Fiecare dintre ele are cărticica lui, în care ți se spune ce înseamnă fiecare carte. Eu îmi pun întrebarea ce se va întîmpla mîine. Trag cărțile, patru, să zicem, și, în momentul respectiv, îți apare intuiția. Mergînd pe ideile alea, mai curînd pe sentimente, citim ce înseamnă. Chiar dacă uneori nu ne convine. Taroturile sînt pe tipologii, aș zice: cabalistice, italienești, medievale, marseilleze, egiptene. Cel mai bun lucru pentru cineva care nu știe ce să aleagă este să le aleagă după cum simte. Rider-Waite e unul dintre cele mai vechi forme de tarot păstrate, de pe la 1910. Ele costă între 40 și 190 de lei.

Mai avem oracole cu îngeri, sînt foarte căutate. Habar n-am de ce, asta îi atrage pe oameni.

Alte obiecte decorative: lumînări, mergem pe aromaterapie. Salvie albă. Curăță energiile din casă, curăță casa, te curăță pe tine. Îi dai foc într-un vas. Eu, spre exemplu, o pun într-o scoică…

Aici e lemn Palo Santo. Îi dai foc cu o intenție. Să zicem, pentru iubire. Așa are efect mai puternic. E ca și cum se amprentează cu intenția ta. Bețișoarele sînt pentru aromaterapie: de purificare a spațiului și a aurei. Fiecare le ia și după ce mirosuri îi plac. Și ele funcționează cu intenție. La secțiunea Talisman sînt obiecte care-ți aduc noroc, bunăstare. O potcoavă, cheia succesului…

Cristalele creează un cîmp în jurul lor, mai ales cînd e vorba de o geodă de dimensiuni mari. Unele sînt prelucrate, cele ascuțite, sînt fluorit, ametist, cuarț roz. E ca și cum ar trage energie din pămînt și ar proiecta-o. Fiecare are vibrația lui specifică și e bun pe anumite zone. Cuarțul alb curăță spațiul, ametistul e o piatră care te pune în contact cu latura ta spirituală. Cuarțul roz e piatra iubirii, a prieteniei, a dragostei. Avem și copacul vieții, care are multe cristale, stă și pe o geodă. Pe astea neprelucrate le poți lăsa în casă și fiecare își face treaba lui. Trebuie doar curățate din cînd în cînd. Se lasă într-o apă care curge, și apoi la lună. Sau în sare de Himalaya. Și se mai curăță cu Palo Santo și salvie: ții cristalul, cu intenția de a-l purifica, deasupra fumului.

Obsidianul negru e o piatră foarte puternică, ce te pune în contact cu sub­conștientul tău. Te trezești că cine știe ce informații scoate și că ce-ți relevă e prea mult. Pietrele roșii țin de nevoile bazice, cele galbene de emoții, cele portocalii sînt pentru sexualitate. Roz și verde sînt la inimă, albastrele sînt la gît, pentru exprimare, autenticitate, movul e legat de minte, spiritualitate, supraconștiință.

Cristalele sînt de la 4 lei la 200 de lei. Mai avem moldavit. Se zice că e alien, dintr-un meteorit. La un moment dat se încarcă și trebuie curățat. Turmalina neagră, doar, se curăță singură.

Esențele sînt pentru aromaterapie. Pui o lumînare mică înăuntru, pui apă și torni esența. În principiu, energizează spațiul.

Lămpi din sare de Himalaya. Le lași în priză. În aer sînt mulți ioni pozitivi, iar lampa emană ioni negativi și echilibrează spațiul. Sînt bune împotriva alergiilor.

Brățări egiptene din argint. Sînt accesorii normale. Cel care le poartă dă semnificația lucrului respectiv. Brățări de echilibrare a chakrelor. Cercei din ametist, pirită, citrin.

Pendule. Din cristal. Le ții legate și poți vedea, de pildă, ce frecvență are o piatră, cît de încărcată e, după cît de repede începe să se învîrtă. Poți chiar să le folosești ca pe o metodă de divinație.

Pandantive cu mandale. Mandala este un desen tibetan. Pe vremuri, călugării tibetani făceau desene imense din nisip. Incredibil de frumoase. La sfîrșit, maestrul venea și sufla în ele  – ca o metodă de a nu fi atașat de nimic.“

Adriana vorbește despre titlurile și autorii „la modă“ în domeniul spiritualității și ezoterismului pe care le au în magazin. Criteriul enumerării e unul pur informativ, și nu valoric:

„Cea mai la modă autoare e Doreen Virtue. De fapt și de drept, ea ne sfătuiește cum și de ce trebuie să ținem permanent legătura cu entitățile de lumină: îngeri, arhangheli. Nu numai martori ai vieții noastre, ci și implicați și doritori să ne ajute. Totul e ca noi să realizăm acest lucru și să le cerem ajutorul. Au fost și niște evenimente la care a venit Delia Mureșan, o doamnă care deja a înțeles mesajul și încearcă să-i facă și pe ceilalți să-l înțeleagă. Există și medicină cu îngeri, program de detoxificare, cuvinte îngerești. Sînt redate diferite cazuri de implicare a Arhanghelului Mihail și cum îi ajută acesta pe oameni.

O să găsiți și alți autori la modă, gustați pentru că explică la obiect și pe înțelesul tuturor cum stă, de fapt, această legătură cu entitățile de lumină. Neale Donald Walsch cu Conversațiile cu Dumnezeu, Jasmuheen, o autoare din Australia, care s-a dedicat acestei legături permanente cu entitățile de lumină. A ajuns la niște performanțe – să nu mai mănînce o perioadă lungă de timp, pentru că s‑a hrănit numai cu prana.

Avem și cărți despre terapia Theta, care este acum căutată, și despre filozofia Zen, care amintesc despre marii budiști ai lumii. Dar și despre cei care au pus bazele ermetismului și magiei, precum Hermes Trismegistos, cu al său Corpus Hermeticum, precum și oracolele caldeene cu inițieri mistice.

Și scriitori români, precum Risvan Rusu, sau Vasile Andru, care face legătura între învățătura tibetană și religia noastră. Pentru că și noi avem, în ortodoxie, anumite procedee care sînt asemănătoare. Multe cărți despre mister, magie. Mai avem un autor care ne este drag, Aivanhof, cu temele pe care le-a abordat în conferințele lui: el n-a scris nici o carte niciodată. Cei care au participat la conferințe le-au adunat. Era așa de extraordinar încît, dacă anunța o conferință pe tema universului, nu venea niciodată cu nici un fel de pregătire, îi veneau toate în minte spontan. Un mare inițiat european, de origine bulgară.“

Tot Adriana trage, cumva, și concluzia finală, în timp ce ies din magazin cu trei feluri de bețișoare parfumate, un set de cărți de tarot și cu pisica neagră (reală), pe nume Opt, pe urmele mele. Întrebînd-o despre multele cărți despre iubire (dar și nemurire) din rafturile lor, ea ne-a explicat că „e vorba de iubirea profundă, celulară, care presupune să ne iubim, să ne iertăm, și nu iubirea asta pe care am învățat s-o pretindem și o dăm și noi așa cum putem, care e altceva. Aceste cărți ne învață cum ar trebui să abordăm problema și să pornim de la «codul manierelor elegante», care sînt, de fapt, pentru mine, cele zece porunci: dacă le-am respecta, am fi mai fericiți.“

Foto: I. Popovici

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

banner buletin de bucuresti png
Mircea Diaconu și Partidul Comunist Român. A fost nevoit să joace în roluri de activist și proletar și făcut membru cu forța
Mircea Diaconu a fost actorul preferat al partidului comunist în roluri de „tovarăș” model, a omului nou, dedicat doctrinei, patriot, care construia socialismul în România. Actorul a mărturisit după 1989 că a fost obligat să devină membru de partid în timpul facultății.
ChatGPT FOTO Shutterstock jpg
Un fost angajat OpenAI a fost găsit mort. Denunțase anterior încălcări ale drepturilor de autor legate de ChatGPT
Un fost cercetător OpenAI, în vârstă de 26 de ani, a fost găsit mort în apartamentul său din San Francisco. Acesta denunțase încălcări ale drepturilor de autor legate de ChatGPT. Poliția a stabilit că decesul este o sinucidere
O femeie a murit după ce a intrat cu maşina într o autoutilitară oprită Foto ISU jpg
Accident cumplit pe A2. O tânără a murit după ce a intrat cu maşina într-un utilaj care trasa marcaje rutiere
O femeie din Tulcea şi-a pierdut viaţa într-un accident petrecut pe autostrada A2, pe sensul de mers Constanţa – Bucureşti. Aceasta a intrat cu mașina într-un utilaj care trasa marcaje rutiere pe carosabil.
cozi ceausescu jpg
Românii, înfometați sistematic în numele științei. Cât trebuia să mănânce un om conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
Într-o perioadă în care economia României era în colaps, regimul Ceaușescu a impus un program drastic de raționalizare alimentară, justificat drept o măsură „științifică” pentru sănătatea populației.
Cum alegi cadoul de Crăciun potrivit diferitelor personalități mp4 thumbnail png
Cum alegi cadoul de Crăciun potrivit diferitelor personalități Sfaturi utile de la Andreea Verde, PR-Manager Alice Books
Andreea Verde, PR-Manager Alice Books are recomandări pentru părinți, tineri, pasionați de SF pentru toți cei care se regăsesc în universul cărților
banner buletin de bucuresti png
Marii actori ai României din „Buletin de București” care s-au întâlnit în cer. Pentru Mircea Diaconu s-a tras ultima cortină
Cinematografia românească a fost îmbogățită, de-a lungul decadelor, de artiști de geniu, care au transformat filmele în opere memorabile și teatrul în adevărate sanctuare ale artei.
artificii descoperite perchezitii bals   foto IPJ Olt (2) jpeg
Aproximativ două tone de materiale pirotehnice descoperite în Olt la o singură adresă: artificii de scenă, comercializate ilegal
Polițiștii din Olt, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Balș, au făcut percheziții într-un dosar în care cercetează comercializarea ilegală de obiecte pirotehnice, descoperind aproape două tone de artificii care urma să fie puse ilegal pe piață.
orasul 5 min danemarca  jpg
„Orașul de cinci minute”, conceptul care a stârnit o uriașă indignare, se extinde în Europa. Cum arată
Nu se întâmplă des ca lumea urbanismului și a managementului traficului să fie cuprinsă de controverse, însă în ultimii ani conceptul inofensiv de „oraș de 15 minute” a stârnit indignare pe forumurile online, în rândul politicienilor cinici și pe străzile unor orașe britanice precum
Politie Spania FOTO Rene Bonilla Shutterstock jpg
O fetiță româncă din Spania a fost vândută de părinți pentru 5.000 de euro. A fost oferită drept „soție” unui tânăr
Părinții unei fete românce din Spania au fost arestați în Cádiz după ce au vândut copila în schimbul a 5.000 de euro. Minora a fost forțată să se căsătorească și să trăiască într-o dubă timp de doi ani.