Amulete, cristale, îngeri şi tarot
În București, în jurul nostru, apar tot soiul de locuri de consum, căci nu știu altfel cum să le spun, mai nou, combinații între magazin, ceainărie, cafenea, salon de cosmetică etc., cu un concept și o ideologie în spatele lor. În care lucrurile vîndute sau consumate acolo încearcă să însemne ceva, presupun o semnificație în spatele aparențelor. Așa este și Hathor Magic Books House, deschis de la sfîrșitul anului trecut, care se autoprezintă drept „un spațiu care îmbină viziuni ale viitorului cu iubirea de cunoaștere și evoluție spirituală“, unde poți găsi, printre altele, „amulete și cristale, cărți ezoterice“ și poți participa la cursuri specializate, workshop-uri, citiri intuitive și divinație.
Sună, desigur, ambițios. Și, aș putea spune, din perspectiva neinițiatului curios, simpatic. În sensul în care locul îți oferă un soi de joacă de-a supranaturalul. Așa cum spune Diana Inaiche, una dintre persoanele care se ocupă de magazin, cînd alegi ceva de-acolo, nu trebuie neapărat să știi exact de ce o faci, fie că e vorba de un cristal, un joc de tarot sau un ulei esențial: o poți face și pur și simplu, lăsîndu-te în voia propriei intuiții. Îmi place, deci îl iau…
Ca, după aceea, să descoperi că exact respectivul obiect ales ți-a trebuit, spune Diana. Sau nu, adaug eu (avocatul diavolului), dar măcar te-ai ales cu jocul cumpăratului într-un mod diferit, mai intuitiv și mai puțin obosit de prealabila excesivă documentare.
Magazinul înglobează de la obiecte decorative, gen îngerași și statuete, pînă la unele cu diverse proprietăți terapeutice, precum cristalele, cu potențial de divinație, precum tarotul, și de informare – cărțile. Toate se înscriu în sfera spiritualității, într-o încercare de trezire a acesteia pe diverse căi, unele mai profunde, altele mai populiste și consumiste. Departe de mine de a‑mi permite vreo opinie sau vreo apreciere într-un domeniu complicat și necunoscut neinițiaților. Sau de a-mi pune problema dacă e cazul „să credem“ în ceva, să zicem în tarot sau în terapia prin îngeri. Ori în rolul formator al cărților pomenite. Cred că problema nu se pune așa. Atîta timp cît nu duc la vreun crez fanatic, toate acestea rămîn o noutate simpatică, ce reflectă o aspirație, chiar populistă, spre un alt fel de cunoaștere. Pe care îmi permit să o semnalez prin intermediul celor două doamne care se ocupă de magazin, Diana și Adriana.
Diana vorbește firesc despre lucruri complicate, ca și cum ar intra în cotidianul nostru utilitar:
„Există partea de magazin, ceainărie, cafenea, unde se poate mînca o prăjitură, o salată, și subsolul unde se țin diverse terapii, au fost terapia cu îngeri și cea prin sunet. Jos se fac masaj Tuina și Reiki.
În magazin se găsesc statui de mai multe tipuri, din mai multe culturi. Dragoni, din cultura chineză, Isis, îngeri. Sînt decorative, dar au și o semnificație. Dragonul e aducător de noroc, de pildă. Mai există clopote. Clopotul e folosit și în meditații sau în terapie. În bolurile astea îți pui dorințe. Mai avem papirusuri cu Egiptul, din care se pot face tablouri. Statui. Lumînări.
O altă secțiune e cea de taroturi. În România nu prea le găsești în magazin. Sînt și cîteva traduse. Cum ar fi «Arhanghelul Mihail». Sînt aduse din Barcelona. Poți să ți le faci singur, dar se fac și citiri aici. Mai mult din clasicul Rider-Waite. Fiecare dintre ele are cărticica lui, în care ți se spune ce înseamnă fiecare carte. Eu îmi pun întrebarea ce se va întîmpla mîine. Trag cărțile, patru, să zicem, și, în momentul respectiv, îți apare intuiția. Mergînd pe ideile alea, mai curînd pe sentimente, citim ce înseamnă. Chiar dacă uneori nu ne convine. Taroturile sînt pe tipologii, aș zice: cabalistice, italienești, medievale, marseilleze, egiptene. Cel mai bun lucru pentru cineva care nu știe ce să aleagă este să le aleagă după cum simte. Rider-Waite e unul dintre cele mai vechi forme de tarot păstrate, de pe la 1910. Ele costă între 40 și 190 de lei.
Mai avem oracole cu îngeri, sînt foarte căutate. Habar n-am de ce, asta îi atrage pe oameni.
Alte obiecte decorative: lumînări, mergem pe aromaterapie. Salvie albă. Curăță energiile din casă, curăță casa, te curăță pe tine. Îi dai foc într-un vas. Eu, spre exemplu, o pun într-o scoică…
Aici e lemn Palo Santo. Îi dai foc cu o intenție. Să zicem, pentru iubire. Așa are efect mai puternic. E ca și cum se amprentează cu intenția ta. Bețișoarele sînt pentru aromaterapie: de purificare a spațiului și a aurei. Fiecare le ia și după ce mirosuri îi plac. Și ele funcționează cu intenție. La secțiunea Talisman sînt obiecte care-ți aduc noroc, bunăstare. O potcoavă, cheia succesului…
Cristalele creează un cîmp în jurul lor, mai ales cînd e vorba de o geodă de dimensiuni mari. Unele sînt prelucrate, cele ascuțite, sînt fluorit, ametist, cuarț roz. E ca și cum ar trage energie din pămînt și ar proiecta-o. Fiecare are vibrația lui specifică și e bun pe anumite zone. Cuarțul alb curăță spațiul, ametistul e o piatră care te pune în contact cu latura ta spirituală. Cuarțul roz e piatra iubirii, a prieteniei, a dragostei. Avem și copacul vieții, care are multe cristale, stă și pe o geodă. Pe astea neprelucrate le poți lăsa în casă și fiecare își face treaba lui. Trebuie doar curățate din cînd în cînd. Se lasă într-o apă care curge, și apoi la lună. Sau în sare de Himalaya. Și se mai curăță cu Palo Santo și salvie: ții cristalul, cu intenția de a-l purifica, deasupra fumului.
Obsidianul negru e o piatră foarte puternică, ce te pune în contact cu subconștientul tău. Te trezești că cine știe ce informații scoate și că ce-ți relevă e prea mult. Pietrele roșii țin de nevoile bazice, cele galbene de emoții, cele portocalii sînt pentru sexualitate. Roz și verde sînt la inimă, albastrele sînt la gît, pentru exprimare, autenticitate, movul e legat de minte, spiritualitate, supraconștiință.
Cristalele sînt de la 4 lei la 200 de lei. Mai avem moldavit. Se zice că e alien, dintr-un meteorit. La un moment dat se încarcă și trebuie curățat. Turmalina neagră, doar, se curăță singură.
Esențele sînt pentru aromaterapie. Pui o lumînare mică înăuntru, pui apă și torni esența. În principiu, energizează spațiul.
Lămpi din sare de Himalaya. Le lași în priză. În aer sînt mulți ioni pozitivi, iar lampa emană ioni negativi și echilibrează spațiul. Sînt bune împotriva alergiilor.
Brățări egiptene din argint. Sînt accesorii normale. Cel care le poartă dă semnificația lucrului respectiv. Brățări de echilibrare a chakrelor. Cercei din ametist, pirită, citrin.
Pendule. Din cristal. Le ții legate și poți vedea, de pildă, ce frecvență are o piatră, cît de încărcată e, după cît de repede începe să se învîrtă. Poți chiar să le folosești ca pe o metodă de divinație.
Pandantive cu mandale. Mandala este un desen tibetan. Pe vremuri, călugării tibetani făceau desene imense din nisip. Incredibil de frumoase. La sfîrșit, maestrul venea și sufla în ele – ca o metodă de a nu fi atașat de nimic.“
Adriana vorbește despre titlurile și autorii „la modă“ în domeniul spiritualității și ezoterismului pe care le au în magazin. Criteriul enumerării e unul pur informativ, și nu valoric:
„Cea mai la modă autoare e Doreen Virtue. De fapt și de drept, ea ne sfătuiește cum și de ce trebuie să ținem permanent legătura cu entitățile de lumină: îngeri, arhangheli. Nu numai martori ai vieții noastre, ci și implicați și doritori să ne ajute. Totul e ca noi să realizăm acest lucru și să le cerem ajutorul. Au fost și niște evenimente la care a venit Delia Mureșan, o doamnă care deja a înțeles mesajul și încearcă să-i facă și pe ceilalți să-l înțeleagă. Există și medicină cu îngeri, program de detoxificare, cuvinte îngerești. Sînt redate diferite cazuri de implicare a Arhanghelului Mihail și cum îi ajută acesta pe oameni.
O să găsiți și alți autori la modă, gustați pentru că explică la obiect și pe înțelesul tuturor cum stă, de fapt, această legătură cu entitățile de lumină. Neale Donald Walsch cu Conversațiile cu Dumnezeu, Jasmuheen, o autoare din Australia, care s-a dedicat acestei legături permanente cu entitățile de lumină. A ajuns la niște performanțe – să nu mai mănînce o perioadă lungă de timp, pentru că s‑a hrănit numai cu prana.
Avem și cărți despre terapia Theta, care este acum căutată, și despre filozofia Zen, care amintesc despre marii budiști ai lumii. Dar și despre cei care au pus bazele ermetismului și magiei, precum Hermes Trismegistos, cu al său Corpus Hermeticum, precum și oracolele caldeene cu inițieri mistice.
Și scriitori români, precum Risvan Rusu, sau Vasile Andru, care face legătura între învățătura tibetană și religia noastră. Pentru că și noi avem, în ortodoxie, anumite procedee care sînt asemănătoare. Multe cărți despre mister, magie. Mai avem un autor care ne este drag, Aivanhof, cu temele pe care le-a abordat în conferințele lui: el n-a scris nici o carte niciodată. Cei care au participat la conferințe le-au adunat. Era așa de extraordinar încît, dacă anunța o conferință pe tema universului, nu venea niciodată cu nici un fel de pregătire, îi veneau toate în minte spontan. Un mare inițiat european, de origine bulgară.“
Tot Adriana trage, cumva, și concluzia finală, în timp ce ies din magazin cu trei feluri de bețișoare parfumate, un set de cărți de tarot și cu pisica neagră (reală), pe nume Opt, pe urmele mele. Întrebînd-o despre multele cărți despre iubire (dar și nemurire) din rafturile lor, ea ne-a explicat că „e vorba de iubirea profundă, celulară, care presupune să ne iubim, să ne iertăm, și nu iubirea asta pe care am învățat s-o pretindem și o dăm și noi așa cum putem, care e altceva. Aceste cărți ne învață cum ar trebui să abordăm problema și să pornim de la «codul manierelor elegante», care sînt, de fapt, pentru mine, cele zece porunci: dacă le-am respecta, am fi mai fericiți.“
Foto: I. Popovici